Tagovi

Kako do sabora (za neznalice)

Pretpostavimo da ste iz nekog malog mista. Recimo iz Dalmacije. Uz more. I recimo da vise ne mozete progutati sve sto mozete cuti/procitati/vidjeti u danasnjim medijima. Na svakom kutu kradja, mita, korupcije, pranje novca; demokracija u punom sjaju.
Lokalni serifi vode gradove, uglavnom nepismeni, nesposobni (ili se barem tako predstavljaju) i bez ikakvog poslovnog iskustva u bilo kojem svjetlu. Narod ih ne voli, ali ih trpi jer imaju po njihovom misljenju osobnu korist od tih glavesina.
U par godina covjek, koji je sadio masline ili prodavao janjce (nista protiv poljoprivrednika i stocara!) odjednom "uspjesno" vodi grad na bijelo, i par poduzeca na crno i sve mu ide i svi izvjestaji stimaju. Covjeku odjednom postaje pretijesno na lokalnoj sceni i slijedi zupanija, gdje se odmah prepoznaju kvalitete takvog politicara i ubacuje ga se na drzavnu scenu. I kad se nadje pred svjetlima saborske govornice, pa kad ga njegovi poznanici i bivsi prijatelji ugledaju da donosi odluke i "argumentirano" raspravlja o novima, na televiziji, covjek se mora zapitati gdje to nasa politicka scena vodi i kamo ce nas ova politicka bagra dovesti.
Je li moguce da je narod toliko glup da ne moze izabrati nekoga tko je sposoban voditi politiku grada/zupanije/drzave, a da nema kriminalistickih pretenzija? Ili se takvi ne pojavljuju na izbornim listama? Ili su prestraseni to javno iznijeti? Ili iznesu, pa ih onda vise nema cuti?
Onda odlucite da ste vi mozda dovoljno inteligentni i posteni da dodjete u te saborske fotelje gdje cete vi danas sutra donositi odluke za dobrobit drzave, zupanije, opcine, mjesne zajednice, stranke i pojedinca; u redoslijedu u kojem vam se prohtije.

Recept za postati netko i nesto u politici trenutno u Hrvatskoj je jednostavan i otkrit cu vam ga jer politickih pretenzija nemam, pa ako netko zeli neka proba:
1. Biti blizak oltaru - poznavati utjecajne ljude
2. Biti sladak na rijecima - kazati ljudima ono sto zele cuti
3. Biti brz na potezu - napraviti brzo ono sto ce vas izvuci iz trenutne krize
4. Biti utjecajan u lokalnim mafijaskim krugovima - da vas ne pojede mrakonja
5. Biti pripadnik dovoljno popularne stranke - da stranka/proracuni financiraju vasu promidzbu
6. Biti obavijesten - po mogucnosti unaprijed, o svim politicko - gospodarskim dogodovstinama u krugu kojeg pokrivate
7. Biti cvrst u stavovima - ne zaboravljate obecanja data utjecajnim krugovima (za narod nema veze, sve se ionako zaboravi za 4 godine)
8. Biti ustrajan - da vas poneka primjedba ne izbaci iz tracnica
9. Biti mudar - pojavljujete se na svakoj sjednici na kojoj se donose odluke zajedno s vasim istomisljenicima
10. Biti optimistican - uvijek gurati prema naprijed (odnosno gore u hijerarhiji)

Ovih deset tocaka donijet ce vam zavidan uspjeh na trenutnoj politickoj sceni.

Medjutim, do kada tako? Postoji li sutra za one koji stvarno zele nesto napravit za ovaj dio svemira, i koji imaju nadu da ce se nesto radikalno promijeniti kako ne bi postali jedna od banana drzava, a na dobrom smo putu da to i postanemo ako vec nistmo. Nitko se ne pita moze li se graditi tanker ako se prije toga niti brodica ne sagradi? Nitko se ne pita postoji li logican zakon nekakvih brojeva koji ukazuju na isplativost investicija na kojem se temelji bilo koji zapadnjacki sustav? Nitko se ne pita mora li politicar biti materijalno dovoljno situiran da mu baratanje velikim svotama te mita bilo kakve vrste ne padaju na pamet, s obzirom da ih zakon ne moze sprijeciti?

Ima li rjesenja za ovakvu situaciju gdje manjina vlada i iskoristava vecinu? Vjerojatno ne, jer se gotovo svaki politicki sustav zasniva na istim principima.

Kako se to moze promijeniti? Grupiranjem snaga. Okupljanjem inteligencije na jednom mjestu i pametnom borbom. Isto kao sto su se i oni grupirali, i narod im je dao povjerenje i sada se smiju na izglasavanjima zakona i prihvacanju godisnjih izvjestaja.

Da li je to moguce napraviti? Da, ali ne u skoroj buducnosti. Barem ne na ovim izborima.

Pitanja?

Komentari

Zaboravili ste vazelin. On

Zaboravili ste vazelin. On uvijek pomaže.

Tko je glasao

Ivek, a kak ti to znaš?

Ivek, a kak ti to znaš?

Tko je glasao

Čuj, poznam ih dosta koji

Čuj, poznam ih dosta koji su otišli u apoteku, kupili vazelin i postali ministri, veleposlanici, generali... Pa ti reci da ne pomaže.

Tko je glasao

Ivane, vazelin je sastavni

Ivane, vazelin je sastavni dio tocke 1 - biti blizak oltaru. Doslovce i prevedeno.
Doslovce: Ja sam katolik i vjernik, ali crkvi nije mjesto u politici. Kod nas je to osnovni preduvjet i koliko god da je 45 godina crkva bila politicki neprimjerena, toliko je ovih zadnjih 16 neophodna za politicki uspjeh. Raspitaj se malo o ugovoru potpisanom u Zagrebu, 9. listopada 1998, potpisnici Msgr. Giulio Einaudi za Svetu Stolicu i dr. Jure Radić za Republiku Hr, pa ce ti sve biti jasno.
Prevedeno: Uguzi su uvijek bili i bit ce napredni politicari i to je osnova napredovanja u svim danasnjim politickim sustavima, pa tako i u hrvatskom. Ali isto zapamti jos nesto; uguzi se mogu uguzivati do odredjene granice, a nakon te granice ih svatko gleda kao kretene. Uguzivanje pomaze, ali samo na pocetku za probiti led. Nakon toga slijedi broj 3 koji slijedi isti princip, samo na jednom visem nivou...

Polliticar

Tko je glasao

Slažem se s navedenim.

Slažem se s navedenim. Pogotovo kad je riječ o Juri Radiću slažem se još više.

Tko je glasao

NAvodno je i Sanaderu

NAvodno je i Sanaderu omiljen vazelin

Tko je glasao

Meni se cini da on u ovom

Meni se cini da on u ovom trenutku treba upotrebljavati samo vazelin MADE IN izvan Hrvatske... Ali je sigurno upotrebljavao MADE IN CROATIA vazelin u proslosti, i to kod covjeka kojeg istices u svom nadimku.

Polliticar

Tko je glasao

Ako nema boljih rješenja,

Ako nema boljih rješenja, za lokalne sredine vrijede slijedeća pravila:
1. Kao ekipa oko Stipe Petrine, Primošten. Procjeniti koji je lokalni tip dovoljno munjen da se nosi sa svim silama napretka a da je sigurno da će biti prvenstveno lojalan toj lokalnoj sredini. I onda ga podržavati, ne baš bezrezervno ali dovoljno da se uvijek glasa za njega i da se ponekad bude spreman za fight (borbu). Bar tako po dostupnim znakovima izgleda;
2. Ako nema više milosti i ne hoda ovo pod 1., onad se bez obzira na okolnosti ravnati kao po pravilu Dželalija Drniš, bez obzira ne mala privremeena odstupanja i impresije, vlast je ista i kontinuirana, pa treba rasporediti snage u skladu s tim. To ne znači biti lojalan;
3. Ako ne hodaju ni 1. i 2., onda je jasno, sve što nije defetizam, duge i iscrpljujuće borbe, protiv vlasti i s vlašću, u kojima niti nakon 3 stoljeća nisi siguran za koje se je carstvo trebalo opredjeliti, pa se u biti ne treba opredjeliti nikad do kraja ni za koga. Dobar borac u neprijateljskim redovima se često više cijeni nego dobar borac u vlastitim redovima.

Defetizam nije opcija, jer provesti život (dobar dio ili cijeli) u defetizmu se ne može smatrati opcijom.

Tko je glasao

S narodnog aspekta, narocito

S narodnog aspekta, narocito u Hrvatskoj, ja zelim nekoga u saboru tko ce se boriti za nesto sto nema privatne ili stranacke interese, vec cisto poslovne, sto je vrlo rijetko slucaj. Svaka saborska odluka ima svoju tezinu; za one koji to znaju citati izmedju redaka. Ali narod nema vremena za pratiti tko i za sto glasa, pa tako i ne moze ocijeniti je li zastupnik glasao u skladu sa stranackim interesom, lokalnim interesom ili nekim trecim (privatnim) interesom. Ali kad bi narod znao protumaciti (ili da mu se protumaci) sto znace odluke i kako njihov zastupnik glasa, onda bi se moglo to i upotrijebiti za stvaranje javnog misljenja o tom zastupniku.
Iz stranacke perspektive, ja zelim nekoga tko ce biti prvenstveno lojalan stranci, sto znaci ako stranka odluci da ce se glasati ovako ili onako na nekakav prijedlog, onda od tog zastupnika i ocekujem da on tako postupi i ne gleda na lokalne ili privatne interese prilikom tog glasovanja.
Znaci, sve se svodi na ovo: da li ce narod shvatiti radi li zastupnik za njih ili za stranku ili mozda za sebe, a velicina zastupnika se iskazuje u mogucnosti da procijeni sto je najbolje napraviti u takvoj situaciji.

Polliticar

Tko je glasao

Hvala lijepo na

Hvala lijepo na dobrodoslici!

Polliticar

Tko je glasao

p.s. ovdje su ti odgovori na

p.s. ovdje su ti odgovori na komentare strukturirani, tako da nije svejedno gdje i kako dodaš komentar (dobrodošao)

Tko je glasao

To sam vidio prekasno, ali

To sam vidio prekasno, ali sad znam za ubuduce. Hvala jos jednom.

Polliticar

Tko je glasao

@gale: Zasto - vrlo dobro

@gale: Zasto - vrlo dobro pitanje. Mozda da bih pokrenuo diskusiju, mozda da provociram, mozda imam skrivene naume, mozda da bi probio led svojim prvim tekstom, mozda da vidim kako ljudi rezoniraju na ovom blogu, mozda da okupim istomisljenike, mozda jer imam vremena za pisanje, a nemam nista bolje za pisati, mozda se samo zezam, mozda kombinacija od svega navedenoga...

Polliticar

Tko je glasao

Dobar marketing mix:))).

Dobar marketing mix:))). Možda za početak da izaberemo predsjednika kluba, stranke, whatever. Evo, ja predlažem da gale bude predsjednik i neka nam ponudi svoj izborni program:)

Tko je glasao

Taj film ne bute gledali :-p

Taj film ne bute gledali :-p

Tko je glasao

Dobro dosao u klub :-)

Dobro dosao u klub :-)

Tko je glasao

Radi cega si ovo napisao?

Radi cega si ovo napisao?

Tko je glasao

Ja mislim da je ovo napisano

Ja mislim da je ovo napisano samo da Gale popizdi,Posl3k izvrši diverziju a AP hegelovskim obratom zaključi da defetizam neće proći.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci