Tagovi

Kako dalje?

Prošli smo božićne i ostale blagdane, možebitno ste kreativno pospajali sve po redu i stvorili si dvotjedni odmor a možda i niste, no bilo kako bilo prijestupna 2008 godine je ovdje i nema bježanja. Pitanje je sada što nas očekuje u 2008. godini? Nisam nikada bio neki veliki prorok, no neke stvari su više nego očigledne.

  • val poskupljenja: ovo nas je već zahvatilo, zagrepčane osobito, a poskupljenja će još trajati neko vrijeme. Što se tiče Zagreba, bio sam previše lijen pregledavati proračun za 2007 i 2008 godinu da usporedim stavke dotacija iz gradskog proračuna u javna podzećae (nekako, ne gledajući, imam feeling da će ZET u 2008 dobiti iz gradske blagajne manje nego u 2007, ako se netko udostoji provjeriti neka dojavi što je otkrio). Većina poskupljenja proizlazi iz poskupljenja cijena energije, nafta divlja već duže vrijeme i zasada nas je čuvao tečaj dolara koji se srozao na povijesno niske granice. Nekakva recesija se događa u americi i kažu analitičari da je pad cijene nekretnina srozao privatno bogatstvo amerikanaca za nekih 700mlrd dolara. Ta recesija će se neminovno preseliti i van granica amerike i za očekivati je da će se slično desiti i u europi, a samim time i u zemljama okruženja koje su dio motora koji drže i nekakav postotak rasta našeg vlastitog BDPa. Rast ekonomija Kine i Indije i njihova glad za energijom će neminovno utjecati na rast cijene nafte a samim time i ostalih energenata; no jedan od efekata nije samo rast energenata nego i rast cijena proizvoda koje iz tih zemalja kupujemo. Problem s inflacijom je između ostalog i u tome da kada krene teško ju je zaustaviti.
  • nagradno pitanje: ako imate situaciju u kojoj vam BDP raste nekih 5% godišnje, imate inflaciju od recimo 4+% a tečaj kune vam je manje-više stabilan. Da li nam ekonomija raste, smanjuje se ili je otprilike na istome mjestu? Hoće li kuna ostati stabilna u 2008 i zašto?
  • politika: sada kada su izbori prošli a formiranje desno-centrirane vlasti manje-više sigurnost, političari su počeli ponovno pričati o strukturnim reformama i sličnim frazama kojima se obično prijeti nakon izbora. Restrukturiranje javne uprave i pravosuđa se nije dogodilo nakon prethodnih izbora i ne vidim kako bi se moglo to desiti sada. Jedan od problema je između ostalog i to što će ustupci koje će HDZ morati napraviti ostatku koalicije (a ne vidim ni da bi SDP bio u bitno boljoj poziciji) biti takvi da će ozbiljno ograničavati neke od tih reformskih poteza koji moraju doći.
  • EU i NATO: ne vidim kako bi pregovori s EU mogli biti gotovi ove godine, sada slijedi preslagivanje vlade i ministarstava i taj unutarnji ping-poing će trajati neko vrijeme, neki ljudi odlaze a novi dolaze - jednostavno će se pogubiti dosta vremena na tome, a da ne kažemo kako su uvjeti nekih od poglavlja neke reforme koje treba napraviti. Hrvatska će po svoj prilici dobiti pozivnicu za NATO i tada treba organizirati referendum (kažu da ne mora, ali nadam se da će ga ipak biti), prije toga navodno idu ustavne promjene jer trenutno za uspjeh referenduma mora glasati polovica birača (nije li zanimljivo kako za izbore glasaju svi hrvatski državljani, a za referendum samo oni koji žive u hrvatskoj?) a svi znamo priču o biračkim popisima i cca. pola milijuna nepostojećih birača. Iskreno, ne vidim kako bi Hrvatska ušla u EU prije 2011-2012.
  • SDP: nadam se da će se oporba drugačije postaviti u saboru nego što je to dosada bio slučaj, premlaki su mi bili i premalo inicijativa je od tamo došlo, čini mi se da sada polagano pušu neki novi vjetrovi i da će se to osjetiti. Neće biti loše niti to što će vlast biti podijeljena na nekoliko stranaka, većina će biti plitka (ili bi barem morala biti), dežurni ridikuli su ispali iz igre i stvaraju se uvjeti za konstruktivnu borbu. Vidjeti ćemo da li je nagon za samopreživljavanje političkih karikatura veći od pritiska javnosti i stranačkog članstva. Vidjeti ćemo i što stranka misli o Zoranu Milanoviću na redovnoj konvenciji, da li je sve ovo oko njega medijska hajka ili stav članstva?
  • korupcija i sudstvo: strašno me zanima sudbina silnih "korupcijskih" afera i spektakularnih privođenja. Zanime me i zašto je Maestro tajni postupak? Nije li pretpostavka fair suđenja upravo javnost postupka? Nekako smo mi Kafkijansko društvo postali, klinac s jednom nedozvoljenom smotanom cigarom ide dvije godine u zatvor, a lik koji dokazano reketari (u ime ministra) dobije četrtnaest mjeseci zatvora (usput rečeno, obzirom da je ovaj u pritvoru već prosjedio polovicu svojeg staža, zanima me da li je pušten na slobodu i da li se uopće žalio na presudu, što on a što tužiteljstvo)?
  • imovinske kartice: postojeći dužnosnici sada krajem mandata moraju predati finalno stanje svojih imovinskih kartica, a neki novi moraju dati svoje. Što li ćemo unutra pronaći (ili nećemo)?
  • Zagreb: ne znam da li ste vidjeli intervju sa Slobodanom Ljubičićem u Večernjem? Zanimljivi tekst u kojem se kroz redove može shvatiti kako Zagreb funkcionira (i nisam siguran da mi se to dopada). U prvoj polovici 2009 dolaze nam lokalni izbori u Zagrebu i pitanje je tko će biti novi gradonačelnik, ili još bolje, hoće li ovaj dočekati kraj svojeg mandata (i zašto)?

Misao dana:
Schroder: I like Beethoven. But Brahms makes me glad I'm alive. I think I'll go home and listen to Brahm's Fourth. I have the need to have the feeling that it's good to be alive.
CB: I know what you mean. That's a terrible feeling to have the need of having the feeling of having...

Komentari

Nadam se da će građani ove

Nadam se da će građani ove zemlje shvatiti koju snagu imaju 2008. godini i da će izaći na ulice pod vodstvom sindikata. Najavljuju nešto u 3. mjesecu........neznam šta se čeka.

Tko je glasao

Koji građani? Bandić je

Koji građani? Bandić je izuzetno pametan i lukav političar. razumijenu rimsku politiku ovjekovječenu u "divide et impera": kad se daju beneficije ciljanoj klijentilističkoj skupini (penzioneri & proleteri), na račun manje skupine (zaposleni), uvijek ćeš imati većinu :)
Recimo, poskupljuje ZET jer je dvije trećine putnika oslobođeno plaćanja. Je li intelignetnije trošak rapsorediti na veći broj korisnika usluga u obliku sitne svote, ili ga prevaliti na mali broj korisnika koji će početi izbjegavati pšlaćanje... Ekonomist bi to znao, no političar ne gleda dalje od skorih izbora. Meni se ovo čini kontraproduktivnim iz više razloga. Npr. sad mi se ne isplati plaćati mjesečni pokaz u smislu "manje automobila u centru, više javnog prijevoza". S obzirom na nezadovoljavajuću cijenu, isplativije mi je autom ići na posao i eventualno se švercati par stanica.
Umjesto da od mene dobivaju stalnih 210kn, dobit će 0kn, plus troškovi korištenja ZET-a koji se ne vraćaju, plus zagađenje i prometno opterećenje. Meni je isplativije. Zajednici - o kojoj bi trebali voditi računa "oni", a ne ja - vjerojatno ne.
Doslovno, upravljačke strukture prisiljavaju poštene ljude (i poslodavce) da trpe besmisleno dodatno opterećenje ili da se počnu "snalaziti".

Tko je glasao

E mrače, postavio si toliko

E mrače, postavio si toliko pitanja da bi o svemu trebalo napisati posebnu temu :-).
No, evo samo ukratko:
1. Recesija na globalnoj razini bit će dobra izlika za naše političare jer tek sada ne moraju ništa pametno smisliti.
2. Ekonomija će nam ostati na istoj razini ili pasti još na nižu razinu jer je premijer rekao da ministar gospodarstva ne mora biti stručna osoba. Nešto malo će se napraviti ili opet promijeniti ravnatelja Državnog zavoda za statistiku pred neke od sljedećih izbora: sve u svemu bit će malo više kozmetičkih poteza. Narod će cviliti, gunđati i psovati, ali sve će ostati na tome jer tko je lud da izgubi posao kad treba otplaćivati silne kredite i školovati djecu, koja će nakon faksa bolju budućnost potražiti negdje vani.
3. Politika - oporba će u Saboru opet biti samo dekorativna kozmetika. Nešto će malo gunđati i svađati se, ali u suštini neće moći ni na što utjecati.
4. EU i NATO - hm, nemam pojma. No što se tiče prava glasa onih u dijaspori, gledala sam jedan dobar prilog na europskom dnevniku. Uglavnom, Danci koji se zbog jeftinijeg stanovanja sele u Švedsku, a ostaju raditi u Danskoj, nemaju pravo glasati u Danskoj zbog prebivališta u Švedskoj. Po toj logici nitko onaj tko ne živi u Hrvatskoj ne bi trebao imati pravo glasa.
5. Milanović - ako mu dinosauri tipa Arlović ne budu previše podmetali klipove, postoje velike šanse da konačno stvori pravu oporbu. Svjesni su toga i u HDZ-u, pa otud i silna medijska haranga.
6. Budući šef policije ima vozača koji ima poveći broj nikad obrađenih kaznenih prijava. To daje naslutiti u kojem će nam smjeru ići pravosuđe.
7. Imovinske kartice - svi će se malo zabavljati ali se nikome tko je nešto na brzinu stekao, neće ništa desiti.
8. Zagreb još nisam stigla temeljito proučiti :-)

Tko je glasao

nagradno pitanje: ako imate

nagradno pitanje: ako imate situaciju u kojoj vam BDP raste nekih 5% godišnje, imate inflaciju od recimo 4+% a tečaj kune vam je manje-više stabilan. Da li nam ekonomija raste, smanjuje se ili je otprilike na istome mjestu? Hoće li kuna ostati stabilna u 2008 i zašto? kazu da nije valjalo dok je bila niska inflacija i stabilno okruzenje, a sad odjednom ne valja ni kad se ponovo pocinje o njojzi govoriti. Interesantno?
Mi imamo investicijski bum, a place i inflacija to nisu popratile. To bas i nije cista siutacija, jer bum obicno poprati inflacija i povecanje cijena i vrlo vazno povecanje placa. To se do sada kod nas nije dogodilo i to je po meni prilicno dobar signal (moja strana je poslodavacka strana), cak upozoravajuce dobar (mozda tako vise nece biti). Mi sad imamo najave o smirivanju buma uz najave inflacije i povecanja cijena, sto uopce nije toliko lose jer je odredeno hladenje ekonomije ipak korisno za odrzivost, a nekim granama gospodarstva u nas ipak vrlo korisno (npr jaja su poskupila za nevjerojatnih 40tak%, tako da 'prostite, oni koji imaju dostatno jaja imaju razloga za veliko slavlje).

EU NATO? Iz moje perspektive (sitni hr spekulant) sto dulje, sto temeljitije i sto sustavnije (sitno po malo ali nedvosmisleno i sigurno) priblizavanje. Time se otvara "vremenski period" vrlo definiranog stanja, tako da je lakse lomiti nesigurnosti ostalog okruzenja i iznenadenja na globalnom nivou. Prakticki mi odgovara sto dulji taj period, ali opet ne pre dug jer bi se onda sve to razvodnilo i izgubio smisao. Bas je kako treba, perspektiva godina dvije tri. Iz te perspektive uopce ne vidim nikakvih problema niti neizvjesnosti sa samim priblizavanjem, koliko vidim ostalih turbo problema u regiji i sire, a koji sa svime time ipak imaju jako veze.

SDP? Vjerujem da okupljaju jos veliki broj vjernika, ali ja naprosto vise ne vjerujem. U SDPu moraju pod hitno prestati obecavati ista, a poceti pokazivati da se mogu transformirati najmanje onoliko, a u svakom slucaju i znatno vise uspjesno koliko su to pokazali u HDZu. To da HDZ hapsi i hvata Gotovinu ne smije biti predmet SDPovog ruganja HDZu (jer ne samo da pokazuje temeljno nesnalazenje u dogadanjima vec govori i o prijetvornosti i perfidnosti izricaja) vec se na to trebaju ugledati i takva "hvatanja" napraviti u svojim redovima i spram svojih obveza jer to niko za njih nece napraviti, a ako i napravi nece biti nista dobro za njih. SDPsaurusi ako zele prezivjeti moraju naci nacin. Po prirodi sam optimist, ali ovdje vise ne. Nova mlada faca, a takve nebuloze u kratko vremena. Mozda je tek ovo sve (neuspio pokusaj reza) bila priprema za pravi SDP rez. Pod dojmom sam novogodisnjeg Gospodara prstenova i u glavi mi se vrte razne kombinacije.

Tko je glasao

Previše pitanja za jedan

Previše pitanja za jedan komentar. Pisat ćemo dnevnike na te teme. Htio bih samo podsjetiti da još uvijek nismo dobili objašnjenje tragedije helikoptera u Vukovaru.

Tko je glasao

(usput rečeno, obzirom da

(usput rečeno, obzirom da je ovaj u pritvoru već prosjedio polovicu svojeg staža, zanima me da li je pušten na slobodu i da li se uopće žalio na presudu, što on a što tužiteljstvo)?
Koliko znam, vani je.
Osobno ga nisam vidio, ali znam ljude(kojima vjerujem) koji su ga vidili na kavi u gradu(na centralnom zadarskom Narodnom trgu).

Inače, iz kruga ljudi koji su bliski tom miljeu širi se priča kako je Miočić žrtva.
Ako je on žrtva, tko je zločinac?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ma da, svi koji kod nas

Ma da, svi koji kod nas dođu u zatvor su žrtve...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Da, zatvori su puni nevinih.

Da, zatvori su puni nevinih. To ti je stara zatvorska istina. :-)

Hoće li se Miočićevi posjedi smanjiti, povećati ili ostati isti? Za jedno godinu, dvije dana će biti zanimljivo napraviti usporedbu vrijednosti. I tek onda ćemo znati koliko ima istine u njegovu žrtvovanju, zar ne.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci