Tagovi

Kakava oporba takva vlast

Opet su aktualne komplikacije oko ZERP-a. Manje više sve znamo o Sanaderovim kojima je jasno rekao da njegova odgovornost vrijedi do kraja predizborne kampanje i samo pred kamerama i mikrofonima, a tada počinje rasprodaja nacionalnih interesa.

Naime Sanader se očito obavezao da neće primjenjivati ZERP na članice EU do ulaska u EU. Iako se sam sporazum nastoji obezvrijediti i žustro se skriva od javnosti on je postao temelj predpristupnog procesa kojeg je usvojilo Europsko vijeće (dio o ribarstvu) u kojem jasno stoji:

With regard to the protected ecological and fishing zone, unilaterally declared by Croatia, continue the implementation of the trilateral agreement reached in June 2004

Ili ti ga po naški: držati se sporazuma sa Talijanima i Slovencima te ne proglašavati ZERP za njih!

Mediji dakako pumpaju drugačiju sliku sukoba. U prvi plan se stavlja da Slovenci i Talijani kroz Vijeće europe osporavaju Hrvatskoj pravo na epikontinentalni pojas, što je potpuna laž.

EU u niti jednom trenutku nije tvrdila da Hrvatska nema pravo iskoristiti odredbe međunarodne konvencije o pravu mora – to mora biti svima jasno. EU traži od Sanadera da poštuje ono što se obavezao, bez obzira što to sad više ne paše njegovim dnevnopolitičkim interesima.Neki mediji su čak i pokušavali dati sliku da je problem slovensko inzistiranje a ne međunarodno preuzeta obveza Hrvatske.

Članice EU su jednoglasno prihvatile da odredbe sporazuma uđu u predpristupni proces. Svako nepoštovanje tih odredba znači neispunjavanje predpristupnih kriterija što ne dolazi u obzir za nijednu članicu EU. Nigdje se ne osporava pravo Hrvatske na ZERP već se traži da se Hrvatska drži Sanaderovog sporazuma kojim se ZERP neće primjenjivati na zemlje članice EU.

Dakle istina je jednostavna: da Sanader nije izdao nacionalne interese 2004-e danas nebi bilo problema.

Slovenci su pokušavali kroz institucije EU blokirati Hrvatsku kako bi dobili ustupke u vezi granice, no tu nitko nije ništa potpisao i nije postojala nikakva osnova da problem granice bude dio predpristupnog procesa, te na koncu problemi granice nisu dio uvjeta koje Hrvatska mora ispuniti ma koliko se mediji trudili prikazivati Slovence kao zlice koje silom pokušavaju iskamčiti nešto za sebe.

No ZERP je drugi par rukava jer je Sanader prihvatio i potpisao (on ili tajnik, svejedno) da neće primjenjivati ZERP, a sada, u maniri vjerodostojnog političara klase "S", želi pregaziti vlastitu riječ i povući dogovor koji mu više ne paše, no EU je odavno odlučila I povratka više nema.I ako je jasno da ZERP-a zahvaljujući samo i isključivo Sanaderovim potezima neće biti, jer je čalanstvo u EU najvažniji prioritet, ova situacija nije test Sanaderove vjerodostojnosti. On je odavno izgubio svaki kredibilitet odgovornog političara i samo pukom nesposobnošću oporbe nitko ga nije natjerao da preuzme odgovornost za svoje postupke.

Glavno pitanje sada je hoće li HSS krenuti istim neodgovornim stopama ili pokazati sebe kao principijelnu stranku? Tokom kampa nje HSS je, kako sada izgleda, lagao birače da neće odustati od ZERP-a, a sad svoju laž nastoji prikriti teatrologijom - protestima iza kojih ne stoji nikakva akcija. Ako je HSS-u stvarno stalo do ZERP-a onda HSS ne može podržavati stranku i premijera koji se istog odreko.

Možda se HSS može braniti da nije znao za potpis prije stupanja u koaliciju ali daljnom podrškom Sanadera kao partnera prihvaćaju taj isti potpis, što dovoljno govori koliko vrijedi njihova vjerodostojnost. HSS će iznevjeriti svoje birače gdje god stigne. Jedino što je HSS-u bitno je da zadrži sinekure I pozicije iz kojih može natezati u korist interesa vlastitog gospodarsko-političkog kartela. Naravno ako me ne iznenade i pokažu se kao stranka kojoj se može vjerovati na riječ.

No ono što naviše zabrinjava je da se oporba uopće ne trudi prisiliti vast na konzekvence. Njihovo političko kameleonstvo neće im biti značajan teret samo zahvaljujući oporbi koja je nakon izbora poslovično upalila hibernaciju i čeka novu kampanju, na kojoj će opet govortiti kako su ovi drugi nesposobni.

Oporba bi trebala biti korektiv vlasti. Oporba bi trebala iskoristiti svaki propust I ozbiljno naštetiti vladajućima te mobilizirati javnost da kazni nesposobnost vlasti. Zato je posve nejsno sa koim pravom SDP proziva "nesposobnu" vladu kad ni sam nije sposoban da ih prokaže kad za to ima priliku.

Iskreno se pitam što bi to SDP napravio bolje kad nisu u stanju jasno prikazati da je ono što je Sanader napravio i ovo što Frišćić radi, loše?

Tagovi

Komentari

O ZERP-u je na ovim

O ZERP-u je na ovim stranicama napisano sve ili gotovo sve. To više nije tema. I o Sanaderovoj vjerodostojnosti je napisano gotovo sve, samo politički naivci to još mogu smatrati upitnim.

Da će se od ZERP-a odustati je također jasno otkako se saznalo za famozni "usuglašeni zapisnik" koji je potpisao Hidajet ili Hido Biščević.

Iako je odluku o tome da se ZERP neće primjenjivati na članice EU sve dok se ne postigne sporazum o ribarstvu donio Hrvatski sabor, to još nije značilo da ju u datom momentu ne može promijeniti. Sjetimo se kako to glatko ide (slučaj Glavaš). Međutim, kad se u igru uključio dokument potpisan od strane više zemalja, postalo je jasno da predomišljanja nema. Na to nas je brutalno upozorila EK.

Nema sad smisla prozivati ni oporbu. Što je ista uopće mogla učiniti u uvjetima kad Sanader godinama lišava Sabor i najmanje mogućnosti da o tome raspravlja. Badava rijetka prozivanja u medijima.

Milanović od početka poziva Sanadera da se suoči s posljedicama vlastite politike. To je činio tijekom predizborne kampanje pozivima na sučeljavanje a to čini i nakon izbora. To je kontinuitet kao što je kontinuitet i Sanaderovo izbjegavanje svake rasprave na tu temu.

Ostaje jedino da se iskoristi slabašna mogućnost kad se drugi tjedan u Saboru ipak bude govorilo o stanju pregovora o pristupanju EU. Tad bi se za raspravu trebao javiti doslovno svaki oporbeni zastupnik i potruditi se da Sanader u Saboru barem šezdesetak puta bude upitan zašto je godinama lagao u lice hrvatskoj javnosti.

Jedino se bojim da bi TV prijenos te sjednice mogao izostati zbog "tehničkih poteškoća" ili "prenatrpanosti programa" ili "nemogućnosti usklađivanja programske šeme".

B-52

Tko je glasao

oporba ne može doć do

oporba ne može doć do riječi...spavaći, pijuni, zijevala, voštane figure, na znak crvene lampice u klupama, počmu zujat, klapat, sjedi budalo itd...Sabor Hrvatske - slika i prilika Monty Python kazališta...

Tko je glasao

"Oporba bi trebala

"Oporba bi trebala iskoristiti svaki propust I ozbiljno naštetiti vladajućima te mobilizirati javnost da kazni nesposobnost vlasti."
slažem se, samo molim autora da pojasni na što se konkretno misli pod tim? pozvati narod na ulicu? okupirati Banske dvore? kako se to mobilizira javnost da kazni nesposobnost vlasti?
način na koji ja shvaćam demokraciju je da se sposobnost ili nesposobnost vlasti ocjenjuje na izborima. osobno ne znam za druge metode. ne vidim koje to mogućnosti opozicija ima osim da UKAZUJE na greške na način da o njima govori. drugi je par rukava koliko se to u našim potkupljenim medijima čuje. ako sam u krivu molim lijepo da me ispravite.

Tko je glasao

Samo jedna ispravka, ova

Samo jedna ispravka, ova odluka koja je navedena u tekstu više ne vrijedi, trenutno vrijedi slijedeća odluka Vijeća Europe:

http://tinyurl.com/2a6lb5

I tu se traži od Hrvatske da:

- enhance efforts to find definitive solutions to pending bilateral issues [1], in particular border issues, with Slovenia, Serbia, Montenegro, and Bosnia and Herzegovina; and resolve the Ecological and Fisheries Protection Zone issue,

i

Fully respect the 4 June 2004 agreement concerning the Ecological and Fisheries Protected Zone referred to in the June 2004 European Council conclusions and the Negotiating Framework and do not apply any aspect of the Zone to the EU Member States until a common agreement in the EU spirit is found,

Ako još prolistate tu odluku, tamo je vrlo detaljno navedeno što sve Hrvatska mora napraviti, i tu se jasno vidi kako za zastoj u pregovorima nije kriva EU...

Tko je glasao

HSS je lagao birače ako

HSS je lagao birače ako odustane od ZERPa?
Slažem se...
A što s HDZom? I Ivo je dobio izbore na temelju zaštite Hrvatskog mora. On je lagao najviše jer je dobro znao kakva je situacija i što su radili na tom pitanju. Čisto laganje bez ako ili možda...
Glupo je sada odustati od EU zbog ZERPa ali ne može se reći da smo nemoćni i da nismo krivi. HDZ je znao di je i kako je, to su morali riješiti zadnjih godina jer su imali vremena. Stvarno neodgovorno, šteta što su na vlasti...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci