Tagovi

Kakav smo mi to narod?

Recenziju knjige Ustaše na Jadranu u najnovijem Vijencu Matice hrvatske (br. 499) dao nam je Vedran Obućina. Knjiga je samo još jedan prilog sve češćim pokušajima povijesnog revizionizma i pravdanja ideologije fašizma, a objavljena je, gle čuda, baš u trenutku kad agresivna desnica svim sredstvima napada demokratski izabranu hrvatsku vlast režiranjem polarizacije društva i, po tko zna koji put, dijeli građane na vukovarske i nevukovarske, odnosno na „crne“ i „crvene“.

U svom osvrtu prepunom hvalospjeva, recenzent citira autora koji je stavio poseban naglasak na činjenicu da je „vodstvo NDH na čelu s Antom Pavelićem, u za nj nepovoljnim okolnostima i suočeno s talijanskom premoćnom vojnom silom, uspjelo ograničiti još veće talijanske teritorijalne zahtjeve i odbiti traženja da NDH bude u još većoj mjeri podređena Italiji“. On piše da se „Talijanska vlast morala tolerirati, ali čim su Talijani napustili istočni Jadran, ustaška je propaganda učinila sve da proglasi povratak svoje vlasti kao pravedan povratak u maticu državu. Zbog toga je napravljeno novo Ministarstvo za oslobođene krajeve, na čijem je čelu bio splitski odvjetnik Edo Bulat. No Ministarstvo zapravo nije imalo odriješene ruke na području Sušaka, Rijeke i Istre, koji su ušli u sastav novoga njemačkog Operativnog područja Jadransko primorje, a u kojem je dijelom ovlasti imala i nova Talijanska Socijalna Republika.“
To bi valjda trebalo opravdati onaj veliki dio Hrvata koji su se, umjesto na stranu antifašista, opredijelili za okupatora i nacizam. Knjigu Obućina naziva velikim monumentalnim dokumentarnim djelom o sudbonosnih godinu dana vlasti NDH u Dalmaciji a koje „ne slijedi nikakva ideološka frustracija“. Hvali autora (kojem namjerno nisam imenovao) da temi prilazi trezveno i znanstveno, ne štedeći nikoga odgovornosti, ali i ne podliježući ideološkim frazeologijama i tumačenjima, kakve je pobjednik u Drugom svjetskom ratu potezao gotovo pola stoljeća.

Činjenica je da Pavelićevi pri(u)staše nisu uspjeli stvoriti jedinstvenu i dobro ustrojenu ustašku organizaciju, već su djelovali u sklopu općeg hrvatskog nacionalističkog djelovanja, čiji je glavni i jedini zajednički cilj bio preuzimanje vlasti pod krinkom beskompromisne borbe za nezavisnu hrvatsku državu. Isto je na djelu upravo sada. I danas je narod prihvatio međustranačku borbu za vlast kao neku svoju vlastitu borbu, pa je tako desna struja u opoziciji okupila vjerske građanske udruge pod patronatom Katoličke crkve i samoproglašene militantne stožere koje podržava HDZ i ekstremna desnica, a koalicija vladajućih se stavila u obranu napadnutih manjina, onih nacionalnih i LGBT zajednice.
Netko bi rekao, puk je neuk i neobrazovan, pa ga je lako dezorijentirati i zavesti, no kako onda objasniti činjenicu da su se podjeli priključili i mnogi intelektualci, oni koji bi trebali biti temelji pravednog i poštenog društva (kao na primjer pisac ove knjige od čak osamsto stranica, a koju sam uzeo samo kao primjer) i sve to još i pod okriljem Matice hrvatske.

Svi smo svjesni da je stara tehnika političara „zavadi pa vladaj“ uspješna u maskiranju i prikrivanju puno većih društvenih problema za koje su zaslužni upravo oni, no ostaje enigma - kako im to uspijeva? Kako uvijek i ponovno, iako svi znamo sve, građani nasjednu na jedan te isti trik? Po meni, najbolja ilustracija tih podjela je upravo ona reprezentativna, najpopularnija i već institucionalizirana – podjela na „crvene i crne“. Ona je pravi uzrok današnjeg stanja u državi, jer ono nije od jučer, ono datira tamo od četrdesetih godina prošlog stoljeća i početka Drugog svjetskog rata, a da bi se to objasnilo dovoljno je pogledati suhoparnu statistiku:

- prema pregledu brojnog stanja za 30. studeni 1944. na teritoriji bivše SFRJ bio je službeno registriran 121.351 partizan, od čega Hrvata 73.327 (60,4 %), Srba 34.758 (28,6 %), muslimana 3316 (2,8 %) i ostalih nacionalnosti 9671 (7,9 %). Za određivanje brojčanog odnosa na kraju Drugog svjetskog rata (15. svibnja 1945. godine) korišteni su podaci iz Popisa sudionika NOR koji je objavljen 1972. godine; tada su bila 228.474 živa sudionika rata iz Hrvatske, od čega Hrvata 140.124 (61 %), a Srba 63.710 (28 %); njihov odnos je 2.2: 1. Poginulih Hrvata u partizanima bilo je 194.749, a Srba 97.728.
Do 1944. godine Ustaška vojnica (UV) je imala pod oružjem 76,000 ljudi, a oko 30% ljudstva činili su ljudi islamske vjeroispovijedi. Kroz postrojbe UV od 1942. godine pa do kraja rata prošlo je oko 100.000 vojnika.

Dakle, brojčani odnos antifašista i fašista, partizana i ustaša, bio je podjednak, nešto više bilo je partizana. Nakon 1945. godine, onaj drugi dio gubitničkih Hrvata koji je podržavao fašizam morao je šutjeti i trpjeti volju pobjednika punih četrdeset i pet godina. Za to vrijeme odgajali su generacije svoje djece u mržnji prema pobjednicima i tek 1990. godine dolaskom demokracije pritisak je popustio. Oni su tu demokraciju, po dobrom starom hrvatskom običaju, shvatili onako kako njima odgovara, pa su krenuli u povijesni revizionizam misleći da je svijet zaboravio što su fašizam i nacizam. Svim silama oni danas svoju izdaju i prodaju Domovine žele prikazati kao borbu za istu tu Hrvatsku nastojeći oprati sramotu koja ih prati generacijama. Ta se sramota očituje u borbi protiv svoje vlastite braće i sestara, a na strani okupatora i u organiziranim logorima smrti gdje su ubijali i spaljivali sve ono što nije hrvatsko, ali i ono što jest. Veliki broj Hrvata intelektualaca koji nisu bili za Pavelićevu diktaturu završili su u Jasenovcu, Jadovnom i mnogim drugim logorima.
Slijedom toga, djeca gubitnika koja su odgajana u mržnji i fašizmu, a danas su odrasli ljudi, isto tako odgajaju svoje potomke i tu kraja nema, pa tako, borba koja je započela 1945. nikada nije završena, ona traje i danas.
Sve u svemu, političari profesionalno i bešćutno koriste situaciju, to im je i posao, ali trebamo biti iskreni sami pred sobom i postaviti pitanje koje do sada još nije postavljeno: pa kakav smo mi to prokleti narod koji je sposoban u jednom trenutku podijeliti se i stati jedan nasuprot drugomu s puškom u ruci? Ima li rješenja?
Ja mislim da ima. Čovjeku je najteže skupiti hrabrost, priznati poraz, pomiriti se s njim i pružiti ruku boljem od sebe. Možda je baš to rješenje.

Izvori:
Vedran Obućina: recenzija knjige Ustaše na Jadranu
Damir Jug, Oružane snage NDH: Sveukupni ustroj, 2004.
Ivan Košutić, Hrvatsko domobranstvo u Drugom svjetskom ratu, 1992.
Krešimir Miron Begić, HOS 1941.-1945, 1998.
Dragan Cvetković, Stradali partizani iz Hrvatske u popisu 1964. godine

Komentari

Knjiga na čiji se prijevod i

Knjiga na čiji se prijevod i izdanje čekalo pune 23. godine nakon šta je izdana u Austriji.

http://www.booksa.hr/knjige/publicistika/zapisi-iz-ndh

Odlomci iz knjige se mogu pročitat na http://www.thebosniatimes.com/fuhrer-je-rekao-pavelicev-rezim-mi-je-potp...

Još jedna knjiga u kojoj nacistička glavešina komentira NDH i ustaški režim.

http://www.novi-svjetski-poredak.com/2012/12/03/tajni-dnevnik-goebbels-a...

Za kraj jedan film o događajima na Jadranu za vrime drugoga svj. rata po knjizi "Osmorica s Drvenoga Razarača" koji san opet s familijon gušta pogledat.

http://www.youtube.com/watch?v=d9pUSHkpUVQ

Tko je glasao

nemoj odgovoriti onom da

je historia učiteljica života na moje slijedeće pitanjce @kurir

kakve refleksije ovaj tvoj upis s ovim linkovima i dr. ima na trenutno današnje društveno političke odnose u Hrvatskoj, današnjoj Hrvatskoj, nezavisnom državom Hrvatskom, članicom EU i NATO-a, međunarodno priznatom čija je nogometna reprezentacija bila treća u svijetu ;-)), državom koja se eto silom prilika oslobodila velikosrpske dominacije i oružjem se suprostavila zuv. jna i okupatorskim četničkim hordama iz Srbije i Crne Gore uz takoreći plebiscitarnu podršku velikog dijela srpskog naroda koji su kao strateški cilj imali da jedan dobar dio Hrvatske odcijepe i pripoje sanjanoj Srbiji i time je značajno uvećaju a sve pod fašističkom idejom - svi srbi u jednoj državi.

što je u konačnici okončano Olujum kada je ideja potučena na vojnom polju, zatim diplomatsko politički kada su i preostale točke otpora četničke ideje oko Vukovara prisiljene da polože oružje i na kraju, ali ne najmanje važno....

- međunarodno potvrđeno oslobađajućim presudama pred sudom u Hagu.

Što si želio poručiti ovime navodnim istinama i tumačenjima...nama danas.

sve dobro...

Tko je glasao

Ja sam linkove i pripadni

Ja sam linkove i pripadni dokumentarac shvatio kao paralelu govora Miloševića na Gazimestanu i pripadne posljedice.

Tko je glasao

Kolektivno ludilo

Tko to mi? I zašto u svakom tekstu mora biti Mi? Imam ime i ne treba mi množina, a ponajmanje ofucana dreka o ustašama i partizanima. To već prelazi u patologiju.

Tko je glasao

patologija nas je dovel dovde

@Fraise
.Mi9 se odnoosi na generaciju koja je učila povijest prije domovinskog rata.
što se tiče ustaša i partizana - odnosno patologije kako ju zoveš - ona nas je dovela hrvatski narod tu gdje je. dok se narod prepucava oko ustaštva i tko je bio veći domoljub, dotle političak vrhuška, bez obzira na stranačku pripadnost lijepo devastira Hrvatsku.

w. ;)

Tko je glasao

1991 nije bilo bitnošto su ti bili roditelji

jedan dio nas jdjece rođene poslije drugog svjetskog rata e podio povijesti učio u školi a drugi dio je možda učio doma a možda ne. no to nije bitno kad je počela četnička agresija na Hrvatsku potomci - znači djeca, unuci partizanam domobrana i ustaša su se borili rame uz rame protiv zajedničkog neprijatelja. tijekom domovinskog rata počela je famozna pljačka Hrvatske putem pretvorbe i privatizacije i gle čuda driugom ocu domovine (prvi je povijesno Ante Starčević) je palo na um mirenje kostiju partizana i ustaša. negdje je izgubio domobrane. tada su mic po mic počele izlaziti aveti prošlosti. onda je najednom postalo jako važno da li su ti roditelji bili ustaše ili partizane. što je najljepše u cijeloj priči političari čiji su roditelji bili na prilično visokom političkim i privrednim ppzicijama počeli su se govoriti kako su im oni tj. roditelji, bili ustaše. doduše nisu objasniki kako su roditelji za vrijeem komunizma bili na položajima - od suca, ministra pa tako dalje i redom.
današnja mladež nažalost ne zna pravu priču o ustašama, o crno košuljašima pa tako ih može jedna hrvatski australac pozdraviti s pozdravom kojim su se pozdravljali Pavelić i njegovi i usput je mjerio kolio je narasla trava na dinamovom stadionu.
što se tiče famoznog 'u boj u boj ' iz opere Nikola Šubić Zrinski ... on završava za narod svoj. Nikola Šubić Zrinski tada nije branio vlastiti dom jer je znao da će izgubiti bitku već je kao pravi domoljub
branio domovinu .

w. ;)

Tko je glasao
Tko je glasao

Članak

Ako si ti Nenad Dragaš, lijepo te pozdravljam zbog ovog članka.

Ako nisi, red bi bio da navedeš autora - http://www.h-alter.org/vijesti/hrvatska/kakav-smo-mi-to-zapravo-narod.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pavelić

Nemam nikakvu namjeru ulaziti u rasprave o ustašama i partizanima nego želim reći samo jednu stvar:

"Ja neću bježati i skrivati se po svijetu u vječitom strahu da će me protivnici naći i ubiti. Ja ću ostati ovdje i umrijeti na svom položaju,a Vi bježite ako želite" - to je bio ne ulazeći u pojedinosti govor koji je carica Teodora održala na zasjedanju bizantske vlade u noći 13. na 14. siječnja 532. godine.

Pavelić i njegovi generali su pobjegli kao najveće kukavice,a kulturno govoreći tko šljivi vojsku i narod za koji su se oni navodni borili i brinuli.

Osobno iako sam Hrvat više poštujem Mihajlovića samo zbog toga što je ostao u Srbiji jer je time dokazao da je spreman dati život za svoju viziju Srbije, dok je ovaj naš......

Jednostavno ne mogu razumjeti niti ću ikada moći razumjeti oduševljenje dijela ljudi s Pavelićem !?

Hej ljudi čovjek je bio kukavica, čovjek je pobjegao !!!

Tko je glasao

Pavelićje bio totalni idiot!

Pavelićje bio totalni idiot! Talentirano glup idiot!
+ toga i kukavica kakvih je Hrvatska u svojoj povijesti imala ne baš previše.

Tko je glasao

Kažeš i pitaš se

""Ima li rješenja?
Ja mislim da ima. Čovjeku je najteže skupiti hrabrost, priznati poraz, pomiriti se s njim i pružiti ruku boljem od sebe. Možda je baš to rješenje""

Nema se tu što priznavati poraz. Komunjarsko boljševička ideja ( na našem prostoru slučajno antifašistička) išla je podruku sa jugoslavenštinom i velikosrpstvom.

Jugoslavija je poražena 90, a velikosrpska ideja u Hrvatskoj dovršena je Olujom a zapečaćena haškom presudom, dok je za cijeli Balkan velikosrpska ideja završena NATO bombardiranjem.

Ovo malo se ta ideja batrga kao kobila kad krepava, potaknuta što iz Beograda što iz nekih stranih zemalja gdje postoje kraljevsko rodbinske veze od ranije.

Znači, poraženi ste , hrvatska ideja nezavisnosti je tu ( ako baš hoćeš- ustaška jer i oni su istoj težili)

a psi laju dok karavane prolaze.

Da, postoje pokušaji izdaje na rubu veleizdaje ali neće proći, jedino što će neki jadnici ostati po izdaji zapamćeni u hrvatskoj povijesti.

Današnju Hrvatsku su od agresije obranili današnji hrvatski domoljubi, ne ustaše ni partizani.

Kome odgovaraju svađe i podjele, kome trebaju. Hrvatima u Hrvatskoj zasigurno- ne.

sve dobro...

Tko je glasao

Netko bi rekao, puk je neuk i

Netko bi rekao, puk je neuk i neobrazovan, pa ga je lako dezorijentirati i zavesti, no kako onda objasniti činjenicu da su se podjeli priključili i mnogi intelektualci

Zato šta to nisu intelektualci nego mediokriteti koji mogu bit intelektualci samo u očima neukih i neobrazovanih.

Tko je glasao

Kako neće biti podjele kada

Kako neće biti podjele kada postoji nemali broj ljudi koje nije briga za demokratske standarde, za prava manjina. I zadovoljavaju se samim time što na simboličkoj razini postoji hrvatska država, a ne zanima ih kakva bi ona treba biti.
Pa ima tako nije važno odvoze se li se ljudi u koncentracijske logore, trebaju li se oni homoseksualne orijentacije skrivati od njih ''normalnih'' ili ne, ili tko je prije njih boravio u stanu koji su mukte dobili od nove vlasti.

Podijela na ''crvene'' i ''crne'' trajat će sve dok se ne počnu uvažavati povijesne činjenice, dok subjektivnu uskogrudnost ne zamjeni objektivnost, dok ne odgovorimo na pitanje tko radi podjelu, i dok se ne stvori konsenzus oko toga tko su naši dečki - tzv. crveni ili crni.

Uz to, važno je prestati s mitom o tome da je HDZ ''stvorio'' Hrvatsku. Zar je on iscrtao državne granice koje su bile branjene od velikosrskog agresora?!

Tko je glasao

Naši su dragovoljci i svi

Naši su dragovoljci i svi ostali branitelji.

Borci su ok jer su se borili protiv fašizma, ali zbog klanja po križnom putu mi se mogu napušiti kurčine kao i ustaše.

Tko je glasao

dakle nakon reda homoseksa,

dakle nakon reda homoseksa, reda cirilice povratak majci prirodi.. ustase i partizani.. poneki cetnik, svaba i talijan..

pa jel ima kraja taj cirkuski krug?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ima, bar za autora ove

Ima, bar za autora ove knjige, kad sve nove genracije budu smatrale da su ustaše bili dobri momci.

Tko je glasao

Ideja rušenja

svinjarske kraljevine je bila revolucionarno oslobodilačka i po tome su bili, da- dobri momci, a WW2 nisu oni započeli.

sve dobro...

Tko je glasao

ideja rušenja svinjarske

ideja rušenja svinjarske kraljevine je bila revolucionarno oslobodilačka i po tome su bili, da- dobri momci

Misliš na KPJ i partizane?

Neka se sve objektivno istraži i dokumentira od A do Ž šta su činile ustaše a šta partizani. To sve stavit u knjige i škole pa neka ljudi i nove generacije sami odlučidu ko je bija prav a ko kriv. Samo svaki put kad neko počme govorit šta s činile ustaše i Pavelić odma si jugokumunist i anti Hrvat.

Tko je glasao

Gledaj rezultate

Komunisti su obnovili Jugu a Tito je zamijenio kralja u Bgd. Komunistički sustav je sve unazadio bar 50 god.. ako gledaš zemlje koje su bile na zapadnoj strani željezne zavjese.

Plus toga je narod tlačen i stalno je bio za Juge prigušeni latentni nacionalizam na kojeg se išlo manje / više represivno.

Tito je prevario i izdao hrvatske antifašiste i partizane. Za bilo kakvu Hrvatsku ideju on nije imao razumijevanja jer je "Hrvatska morala umrijeti da bi Jugoslavija živjela".

Naravno, dobrano je zeznuo i Srbe u Srbiji, a oni mu se danas klanjaju što je van pameti i klasični stokholmski sindrom.

Ustaše su imale ideju samostalne nezavisne države. Nisu uspjeli, ali je ideja ostala i ostvarena je nešto kasnije ( što ti je 50 godina u povijesnim relacijam) , a prihvatili su je SVI hrvatski domoljubi, patriote i partizani i ustaše i domobrani devedesetih.

Oni koji danas toliko godina poslije WW2 i nakon domovinskog rata gdje su djeca ustaša, domobrana i partizana bili braća po oružju u istom rovu rade podjele po toj prevaziđenoj liniji među Hrvatima, kao autor ovog dnevnika...

- zaslužuju kundakom po leđima i čizmom po zubima, slikovito rečeno

sve dobro...

Tko je glasao

Plus toga je narod

Plus toga je narod tlačen

Aha, pogotovo nekoga ko je uša u partiju pa mu ni to nije pomoglo da se uzdigne na društvenoj skali onda je brzo okrenija ploču pa počeja govorit kako je bija upartiji samo da vidi kako je to sranje.

zaslužuju kundakom po leđima i čizmom po zubima, slikovito rečeno

Izgleda da umišljeni mediokriteti jedino tako mogu nekoga, osin ako nije budala i lupež, natirat da reče "Je u pravu si". Drukčije se niko nebi ni obazira na njih.

Tko je glasao

Nis u pravu

možemo i demokratski

si vidio u subotu

u pariji je onda bilo cool biti, lakše se dolazilo do omladinki diljem cijele Yuge

sve dobro...

Tko je glasao

oirudati...

"i stalno je bio za Juge prigušeni latentni nacionalizam" :)

Vrhunska analiza, kao i uvijek :)

"Komunistički sustav je sve unazadio bar 50 god.. "

Ako ne i više, nemoj se suzdržavati :)) Reci Narodu pravu Istinu!

Tko je glasao

Pa usporedi sam

i još nas komunjarska svijest unazađuje.

Morat ćete vi jugonostalgičari proći katarzu i prestati cviliti za istom, prije ste slinili za Titom a sad vam imponira ovaj....

http://bs.wikipedia.org/wiki/Aleksandar_Kara%C4%91or%C4%91evi%C4%87_(princ)

prokleti izdajnički orjunaši

sve dobro...

Tko je glasao

o joj joj

Jedini koji non-stop spominje Tita na ovom portalu si - ti, bivši partijče i spisatelju literarnih uradaka o, oh tako divnom, drugu Titu :)

Većina nas gleda s ponosom i nadom u hrvatsku budućnost - nove hrvatske tvornice i prometnice, sinergiju hrvatskog obrazovnog sustava i sustavne skrbi o obiteljskim vrednotama, hrvatskih znanstvenih uspjeha i kulturnog pregalaštva.

Samo da se riješimo ove nekolicine bivših partijaca koji uživaju benificije iz prošlog sustava i nitko nas više neće moći zaustaviti.

Tko je glasao

http://bs.wikipedia.org/wiki/Aleksandar_Kara%C4%91or%C4%91evi%C4

http://bs.wikipedia.org/wiki/Aleksandar_Kara%C4%91or%C4%91evi%C4%87_(princ)

sve dobro...

Tko je glasao

A sve je počelo 1918. ili

A sve je počelo 1918. ili točnije 1914. ubojstvom Prijestolonasljednika.
Prije toga, nije ni bilo "ustaša/partizana".
Stvorila ih je jedna neprirodna zajednica nazvana "jugoslavija", koja je samo produkt htijenja istih onih koji su htjeli rušiti srednjeeuropsku zajednicu naroda.
I nisu im bile dovoljne žrtve, kao posljedica istog, već su na grobovima Srebrenice stvorili paradržavu kako bi ista bila triger za buduće njihove interese na ovim prostorima.
Zato sam protiv podjele na "ustaše/partizani" u današnje doba.
Istinski neprijatelj je izvan Srednje Europe.

Tko je glasao

Bravo Tonči! U središte

Bravo Tonči! U središte stvari! Toooo!

Tko je glasao

???

Istinski neprijatelj je izvan Srednje Europe.
zanimalo bi me šta si htio time reći?

Tko je glasao

Tija je reč da je to produkt

Tija je reč da je to produkt htijenja biskupa hrvatske katoličke crkve Josipa Juraja Strossmayera. Jednoga od začetnika ideje i žestokoga borca za jedinstvo svih južnih Slavena.

Tko je glasao

Da ali,

zasigurno nije predviđao bizantinske pokušaje jednih Slavena da dominiraju svima ostalima,
što su pokušali čak u dvije države i dva sustava....

pa nam se malo ogadilo

sve dobro...

Tko je glasao

Time što odvraćam odgovor,

Time što odvraćam odgovor, molim ne shvatite mojom nepristojnošću.
Usmjerilo bi raspru izvan htijenja autora članka, a što je standardna boljka na ovom portalu..
Uostalom, bio sam jasan.

Tko je glasao

Već ima više godina tome

Već ima više godina tome otkako je "Vijenac" počeo otvoreno zagovarati povijesni revizionizam i promicati i zagovarati, često i posve otvoreno, proustaške stavove. Na razne načine, u uvodnicima, često u intervjuima, ostalim tekstovima i redovito pozitivnim recenzijama revizionističkih ili čak negacionističkih publikacija, kao što je primjer iz dnevnika.

To je posebno neprihvatljivo stoga što je izdavač toga dvotjednika Matica hrvatska, a financira ih država koja u Ustavu ima antifašizam kao svoju temeljnu vrijednost.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci