Tagovi

Kafkin proces u Vukovaru

Damir Fintić, osnivač portala vukovarac.net suočen je sa zatvorskom kaznom jer su se na njegovom portalu svojevremeno u komentarima članaka pojavili i komentari čitatelja koji su bili uvredljivi za Dragicu Štengl, suprugu saborskog zastupnika Vladimira Štengla.

Čitav proces koji se vodi protiv Damira Fintića klasičan je primjer borbe Davida protiv Golijata, ali ponajprije vrhunac apsurda hrvatskog pravosuđa jer će Fintić završiti u zatvoru zbog tuđih riječi. Sve je počelo kada su se u komentarima članaka na portalu pojavili razni anonimni komentari čitatelja koji su bili uvredljivi za obitelj Štengl. Štenglovi su se obrušili raznim tužbama na Fintića, uglavnom za navodne duševne boli i sve ukupno u šest različitih tužbi potražuju 252.000 kuna. Cijelu kronologiju slučaja možete pročitati ovdje.

Jedna od zanimljivosti je svakako i ta da je odvjetnik koji zastupa obitelj Štengl, Zvonimir Hodak, koji je ovih dana u hrvatskoj javnosti poznat kao odvjetnik Vladimira Zagorca ikoji je prije par dana izveo pravi show kada je uhićena Suzanne Di Mauro Bunjevac, da bi Hodak onda podijelio novinarima nekakvo svjedočenje koje je sama Suzanne demantirala.

Uglavnom, prva od šest presuda Damiru Fintiću postala je pravomoćna i u njoj je Fintić osuđen na uvjetnu kaznu od četiri mjeseca, što samo po sebi i ne bi bilo toliko strašno, da u slijedećih godinu dana ne bi uslijedila još koja presuda, a kako ih je još pet u postupku, čim jedna postane pravomoćna, Fintić automatizmom odlazi u zatvor.

Damir Fintić vjerojatno će biti prvi vlasnik portala u Europi koji će zbog anonimnih komentara završiti u zatvoru. Tragično je što su hrvatski mediji potpuno nezainteresirani za ovaj slučaj. Isto tako čudi šutnja HND-a kao da se to ne tiče njih, a činjenica je da bi se sutra neki od vlasnika portala, kao što su Jutarnji list, Večernji list, T-Portal, Net.hr, Dnevnik.hr, Index.hr i slični mogli suočiti s istim takvim optužbama zbog uvredljivih anonimnih komentara čitatelja koji se svakodnevno pojavljuju na tim portalima.

cnn.blog.hr

Komentari

Fintić je kriv jer je

Fintić je kriv jer je zanemario svoju uredničku odgovornost. Ako se pročita članak u Večernjaku i na Net.hr, vidjet će se da je lik pokušao stvoriti sajt na kojem bi svatko mogao pisati što god mu se sprdne... a to tako realno ne ide...

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

....ili je poanta u tome

....ili je poanta u tome što je "taj netko" pisao baš o Štenglu preko interneta koji nema cenzure.
Internet nisu novine da trebaju kontrolu i urednike.Internet je dostupan svima i svima omogućava da se argumentirano brane.
To je jednostavno internet, po tome je i različit od ostalih medija....
Šta će sada nama naši stari političari kroz svoje kanale objašnjavati što je internet..i što je realno?

Tko je glasao

Ponovno je pitanje u anketi

Ponovno je pitanje u anketi pogrešno postavljeno. Urednik svakog internet portala je (uz autora) odgovoran za sadržaj koji se na njemu pojavljuje pa i anonimne komentare. Zato je dužan osigurati adekvatno moderiranje korisničkih sadržaja i brisati sve zakonom nedopuštene sadržaje (npr. širenje rasne mržnje).

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Tko je odgovoran za

Tko je odgovoran za objavljivanje trankripata iz predsjedničkih dvora....što je državna tajna..a što je objavljeno u novinama?
Koliko je to zatvora?

Tko je glasao

Ne želim sudjelovati u tvom

Ne želim sudjelovati u tvom drugom pokušaju da odvučeš raspravu na sporedni kolosijek ali kratko: odgovornost postoji samo ako se dokaže da se doista radi o državnoj tajni tj. da transkripti nisu deklasificirani i da je onaj tko ih je objavio znao da se radi o tajni.

U medijima i Saboru se tvrdilo da su deklasificirani prije slanja sudu pa tvoja kategorička tvrdnja da je to državna tajna ne stoji.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Ha,ha...jedna te ista

Ha,ha...jedna te ista "stvar" moze se promatrati iz različitih smjerova.Pravno ...nema greške..sve stoji.Pravno ni Šljivančanin nije kriv.
I tu svatko snosi svoje posljedice i ako ništa drugo... odgovoran je za sebe.
I privatizacija je čista...i holokaust je bio čist po zakonu.
No srž i poanta ovog procesa je udar na slobodu govora tj.internet...i na to upozorava i EU.
Takodjer, najbitnije od svega je pitanje:Zašto su predsjednički transkripti( i to samo pojedini tj.pomno odabrani) dostupni javnosti i to putem zakona?
Malo su friški ....ako se radi o toj tematiciž
No jasno mi je da ne želiš sudjelovati sa mnom u raspravi

Tko je glasao

Ponovno je pitanje u anketi

Ponovno je pitanje u anketi pogrešno postavljeno. Urednik svakog internet portala je (uz autora) odgovoran za sadržaj koji se na njemu pojavljuje pa i anonimne komentare. Zato je dužan osigurati adekvatno moderiranje korisničkih sadržaja i brisati sve zakonom nedopuštene sadržaje (npr. širenje rasne mržnje).
1. Pronađi točku Zakona o medijima po kojoj sam na bilo koji način odgovoran!
2. Nakon što je ne pronađeš, pronađi točku bilo kog drugog Zakona u RH po kojoj mogu biti odgovoran za neuklanjanje predmetnih komentara na način na koji je to zatražio Hodak.
3. Ako se i tvoj vidokrug suzi na famozni KZ i točke 200 i 201, uputi se u detalje koji kažu da pod pritiskom EU 28.06.2006. godine ta dva članka bivaju izmijenjena i zatvorska kazna izbačena jer je uočeno da su baš ti članci recidivi komunizma kad se za verbalni delikt išlo u zatvor, ali se nastavilo ići u zatvor i u samostalnoj RH... No, Županijski sud je prije samo mjesec dana potvrdio i još dodatno obrazložio smisao zatvorske kazne...
3. Ako tvoj smisao za odgovornost i dalje kaže kako je potrebno sankcioniranje anonimnih klevetničkih postova (ako već Sud takve komentare proglašava krivičnim djelom), onda ti sigurno pada na pamet sudbeni nalog za uvidom u pristupne serverske logove i na taj način otkrivanje IP adrese "počinitelja"... Trebam li ti reći da takav slijed postupaka koji sam predložio Sudu tužiteljima nije bio "od interesa"...?
4. Ako nisi uočio, šest tužbi protiv mene je samo šest od dvadesetak tijekom 2005. godine protiv građana i medija, a ako ni ovo nisi primjetio, akteri na tužiteljskoj strani su: Zvonimir Hodak - odvjetnik, Krunoslav Štengl (radi kod Hodaka, sin Vladimirov i Dragičin), Vladimir Štengl - saborski zastupnik i Dragica Štengl - supruga Vladimirova i suupraviteljica vukovarskog Vodovoda...
5. Ako već želiš o nečemu, što neće koristiti isključivo hranjenju tvog ega i samodopadnosti na netu, onda ti predlažem dvije teme:
---- zaintersiraj se za ta dva famozna članka KZ i pokreni raspravu o rečenici koja glasi: "Tko za drugoga iznese ili pronese nešto neistinito što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, kaznit će se novčanom kaznom do stopedeset dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do šest mjeseci." Jer još će mnogi od toga stradati...
----- zainteresiraj se za instituciju koja ne postoji u našoj zemlji, a koja bi mnogima pomogla kad nisu u mogućnosti angažirati stručnu osobu... Ta bi se institucija trebala baviti poslom koji se zove - Besplatna pravna pomoć. Pa ako već želiš isturiti svoj ego, pokreni širu raspravu na temu....

Tko je glasao

Nisam stručan u ovom

Nisam stručan u ovom konkretnom području, ali potpuno je logično da osoba koja pruža platformu za objavu i ostvaruje kontrolu nad sadržajem barem solidarno odgovara za taj sadržaj kad je on nelegalan odnosno kad je njime prouzročena šteta.

Ako se zakon u međuvremenu ublažio vrijedi pravilo prema kojem treba primjeniti odredbu povoljniju za optuženika (članak 3 KZ). Županijski sud je pogrešno primjenio pravo.

Da je komentar bio pristojniji možda bi bio motiviraniji detaljnije istražiti pitanje i dati konkretniji odgovor odnosno "besplatnu pravnu pomoć" no s obzirom da me se napada ad hominem, dok ne dobijem ispriku iz ove se rasprave povlačim.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

opinioniuris, ne misliš li

opinioniuris,

ne misliš li da je u najmanju ruku neumjesno, ako ne i cinično, tražiti ispriku za gornji ad hominem "napad" (za razliku od Tebe, ja ga nisam tako shvatio - meni to više zvuči kao intenzivnije obraćanje na osobnoj razini) od čovjeka kojemu prijeti odlazak u zatvor?

grgo

grgo

Tko je glasao

No, Opiniouris, moguće je

No, Opiniouris, moguće je da je suodgovoran onaj koji je postavio tablu koliko i onaj koji je pod okriljem mraka napisao "Car je gol". Jer je šteta ogromna! Gradonačelnik je mjesec dana poslije postao saborski zastupnik!
Prihvaćaš li ovo kao ispriku?

Ma čovječe, nisu plasirali jednu tužbu za šest kaznenih djela nego šest tužbi za jedno te isto "kazneno djelo"! Ukupno dvadesetak tužbi. Protiv novinara Branimira Bradarića, novinarke Danijele Mikola, novinara Mladena Pavkovića, lista 24 SATA, lista Glas Slavonije, Vinkovačke televizije, predsjednika gradske organizacije HNS-a, ... Iz meni poznatih slučajeva zbir "duševnih boli" premašuje pola milijuna kuna.

Je li ti palo na pamet da je za tužitelje ovo samo posao? Za odvjetnika Hodaka i odvjetničkog mu vježbenika, sina Štenglovih? I da bi se negdje drugdje već povela priča o dopustivosti ovakvih "poslova"...

Tko je glasao

Samo kaj se to, mladi

Samo kaj se to, mladi gospon, nebu svima dogodilo, jer pred zakonom smo doduše svi jednaki, ali neki su ipak jednakiji.

Tko je glasao

Ali to je potpuno drugo

Ali to je potpuno drugo pitanje, zar ne? Nejednakost u provedbi pravila ne znači da je pravilo loše nego da je njegova implementacija neefikasna. Urednik portala je odgovoran za sav sadržaj, a to što neki faktično ne odgovaraju pred sudom ne znači da nisu odgovorni.

Pitanje u anketi je dakle krivo postavljeno.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

To znači da se nekima ovdje

To znači da se nekima ovdje stalno nazočnima može dogoditi isto. A da je Damir Fintić uredno krao ili kamatario bio bi ugledna osoba koja bi se slikala među jet-setom za Nacional i Globus. A ovako, pa to je zbilja svinjarija.

Tko je glasao

Pripazi mrak.Jos stoji

Pripazi mrak.Jos stoji komentar od prije tri sata Bijesa drugog upucenog Bosancerosu."Glupi Bosanceros.Moze li tvoja Bosanska glava shvatiti ?"Ovo je za mene velika uvreda na osobnoj a i na nacionalnoj razini.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci