Tagovi

Kada naivnost prelazi u lopovluk

Grad Vukovar i gradonačelnik Ivan Penava tražeći investitora koji će otvoriti što više novih radnih mjesta u Vulovaru naiđoše i na „investitora“ Elvia Floriana koji želi napraviti tvornicu i otvoriti 500 radnih mjesta.
Florian grupa trenutno u Hrvatskoj ima 5 tvornica i 680 radnika.

Koliko čovjek treba biti naivan da će „investitor“ svoje poslovanje kroz ulaganje u jedan projekt udvostručiti , a kada pogledamo strukturu tih radnih mjesta i uvjet koji traže od RH postavlja se i pitanje gdje prestaje naivnost , a počinje lopovluk ako je naivnosti uopće i bilo.
http://www.glas-slavonije.hr/319400/7/U-Vukovaru-u-planu-projekt-vrijeda...

Prošli direktor Hrvatskih šuma je u javnosti razapet od drvoprerađivača zbog nedovoljnih količina trupaca, a od politike i novinara zbog bonusa koje je ugovorio s tadašnjom vlasti.
Međutim upravo je taj čovjek unio djelomičnu pravednost u raspodjeli trupaca koje Hrvatske šume prodaju prerađivačima po ugovoru. Finalni prerađivači dobivaju 50 m3 po radniku u proizvodnji tj. koliko radnika u proizvodnji x 50 dobijete trupaca. Naravno nitko Vam ne brani da na licitaciji kupite još trupaca po tržišnoj cijeni. Licitacije su javne a vrlo često i međunarodne. Na ovaj način su Hrvatske šume kompenzirale dio gubitaka od prodaje trupaca po ugovoru jer je cilj bio pomoći domaćim drvoprerađivačima.

Kako je u ovom postupku dodjele trupaca bila i velika kontrola namjene trupaca s ciljem da se što više onemogući samo pilanski prorez i izvoz poluproizvoda tj daske umjesto gotovih proizvoda parketa , namještaja i sl. tako i nezadovoljstvo drvoprerađivača bilo sve veće i tražile su se političke veze da se pojedinim drvoprerađivačima isporuči veća količina od ugovorene prema osnovnom kriteriju koji sam naveo.

Osnovni motiv Florian grupe nije otvaranje radnih mjesta u Vukovaru već dobivanje većeg ugovora o kupnji trupaca s Hrvatskim šumama a za taj svoj cilj koriste Grad Vukovar i sve ono što on znači u Hrvatskoj kao pritisak na Hrvatsku Vladu i Hrvatske šume.

Od 500 radnih mjesta koje Florian grupa želi otvoriti u Vukovaru samo je 200 radnih mjesta planirano u tvornici parketa dok su ostala radna mjesta uslužnog tipa za cijelu grupaciju i prema vežećim kriterijima Hrvatskih šuma za takvu tvornicu mogućno je ugovoriti prodaju 10 000 m3 trupaca a Florian grupa traži ugovor na 80 000 m3.
Svima koji bilo što znaju o drvoprerađivačkoj proizvodnji je jasno da ovih 200 radnika ne mogu preraditi traženih 80 000 m3 trupaca i da se ovdje radi o „naivnosti“ gradonačelnika Ivana Penave koji očito vjeruje da je za realizaciju ovog projekta nužno 80 000 m3 trupaca ili je naivnost prešla u lopovluk.

Za 80 000 m3 trupaca koje traži Florian grupa potrebno je 1600 radnih mjesta u neposrednoj proizvodnji i ako Hrvatske šume ugovore ovo pod pritiskom politike negdje u Hrvatskoj će se ugasiti 1600 radnih mjesta a da bi Florian u Vukovaru otvorio 200 jer nema više trupaca samo je pitanje kako će se raspodijeliti.
Očito svjesni toga zagovornici ovog projekta govore da se uzmu trupci koji se prodaju na licitacijama. Cijena trupaca na licitacijama u pravilu su 40% veće od cijena po ugovoru a vrlo često se događa da cijene na licitacijama budu i nekoliko puta veće. Odustajanjem od prodaje na licitacijama , na koje se mogu javiti svi pa i kupci po ugovoru, HŠ bi izgubile nekoliko desetaka milijuna kuna svake godine.

Dakle kada sagledamo ovo ulaganje Florian grupe u Vukovar pored redovnih potpora za ulaganje u gospodarsku zonu Vukovar Florian traži da se zatvori 1600 radnih mjesta u RH i da HŠ izgube godišnje cca 10 000 000 kuna, a sve s ciljem da 200 radnika zaradi 3 500 kn mjesečno.

Komentari

Odličan

Odličan i poučan dnevnik.

ps. Kada se već ne može glasovati....

Tko je glasao

Hrvatske šume su najveće

Hrvatske šume su najveće pljačkaško leglo u Hrvatskoj! Specifično organizirano!!!
Ovo što govoriš u dnevniku je "projekt" nekog iz HŠ, nije od tog tipa kojeg si poimence prozvao.

Radi se o slijedećem:
Hrpetini sitnih kokošara se dozvoli krađa nekih količina ogrjevna drva. (Godišnje se u RH /neki insajderi tvrde/ ukrade 1.000.000 m ogrjevna drva). Te "sitne" tada ucjene i moraju dalje odrađivati krupne krađe kvalitetna drva. Radi se o barem 7.000 ljudi u Hrvatskoj!!!!!

Što se dalje događa?
Prije 12 godina je na Banovini bivši policajac i Hrvatski branitelj sebi dao malo truda: Pratio je i snimao ( kvalitetne snimke, teleobjetivi, provjera "doznake", noćne kamere i sl.) te neoborivo dokazao krađu najkvalitetnijeg oraha, trešnje, balvana duda.... Da o hrastu i jasenu ne govorim.
Radio je to mjesecima i na prilično širokom području a naročito na napuštenim imanjima Srba koji su otišli makar je 75% tih kvalitetnih i protuzakonito sasječenih balvana bilo iz HŠ.

Sve je uredno dokumentirao u USKOK.
Iiiii ... ništa!

Što se dalje događa?
Čovjeka su izludili, uništili... "pukao" je i završio na dulji rok u zatvoru.....

Zašto mu se to dogodilo? E pa zato što je najveći vlasnik pilana i prerade kvalitetnog drva u polufinalni proizvod bio...

Tko?

Pamtite li tko i čiji je bio brat?
Radilo se o milijunima eura...

Zato ti je moj savjet @acinum (oprosti na "pametovanju" tebi, ali...) ako nisi sa tvrdim i čvrstim zaleđem....
- čuvaj se!

Tko je glasao

o lopovlucima u HŠ sam

o lopovlucima u HŠ sam nekoliko puta pisao i mimo pollitika.com i osim nekih dobronamjernih upozorenja nisam imao nikakvih problema pa ih ni očekujem ni sada a ako bi se i pojavili neki problemi tek bih tada počeo još više i detaljnije s imenima pisati.

Ono što mi je zanimljivo kako politika uspije uništiti gotovo svaki iole pošten model poslovanja u HŠ. Pavelić je postavio dobar model gotovo bez izuzetaka 50 m3 po zaposlenom radniku u proizvodnji izuzev jedne firme Tehno drvo bivšeg vlasnika Joze Kalema koji je imao ugovor na 40 000 m3 a 200 zaposlenih tj. 200 m3 po zaposlenom radniku a da umjesto poluproizvoda parketnih ploča proizvode namještaj mogli bi uposliti 800 radnika

Valjda poučenim ovim primjerom drugi investitor Florian traži 80 000 m3 trupaca da bi zaposlio 200 radnika na preradi tih trupaca i opet za proizvodnju poluproizvoda parketnih ploča dok oni koji doista proizvode namještaj i dalje mogu kupiti samo 50 m3 po zaposlenom radniku

Tko je glasao

Ma razumijem ja tebe @acinum

Ma razumijem ja tebe @acinum ali nisam mogao detaljnije ni sa punim imenima i prezimenima potvrditi ono što ti govorim.
To mogu samo u četiri oka.

Ne zaboravi da sam jaaako dugo bio u samom vrhu HSS na razini RH. Mislim da razumiješ što i zašto to govorim.

Tko je glasao

razumijemo se mi a o tim

razumijemo se mi a o tim lopovlucima bi se knjige mogle napisati.

Prije desetak godina u Županji jedan policajac zbog mita od 200 kn dobije otkaz. Zaposli se kao vozač kamiona za drugog policajca ( koji je s braćom imao kamione za prijevoz trupaca). U jednom prijevozu vozio je neoznačene trupce na lokalnu pilanu i umjesto na pilanu doveze kamion pred policijsku stanicu u Županji i prijavi lopovluk. Poslije provedene istrage , digne se optužnica a na sudu u Županji svi akteri a među njima i šumarski inspektor tvrde i "dokažu" da nije bilo štete za HŠ . Vozač naravno dobije otkaz a svi ostali na istim radnim mjestima nastave svoj posao do danas. Sve odreda "domoljubi" i ugledni građani Županje , u prvom redu na misi.

Tko je glasao

Svima naplaćivati tržišnu vrijednost,a zamolbe za popuste

Hrvatska plaća proizvođačima el. energije iz biomase nekoliko puta skuplju el. energiju, nego je energija koju mogu uvesti izvana, ili sami proizvesti. Skupila se "interesna mreža" kojoj je HNS-ov ministar I. Vrdoljak pogodovao na ogromnu štetu RH. Tada se nisi javio, jer vjerojatno pripadaš toj mreži.

Iz izravnih izvora saznala sam da bioenergane koruptivnim ugovorima s Hrvatskim šumama dobivaju pravo na nabavu trupaca po popustu i da te kvalitetne trupce izgaraju za svoje kWh el, energije koju onda država mora otkupljivati od njih po povlaštenim cijenama. Sada se buniš jer očito podržavaš lobi koji bi dvostruko doniranje države- prvo preko otkupa trupaca po 40% sniženoj cijeni, a onda preko prodaje od njih proizvedene energije državi, po povlaštenoj uvećanoj cijeni.

Način na koji HŠ prodaje po povlaštenoj cijeni omogućuje korupciju i zlouporabe od strane šumara postavljenih od politike, na čelna mjesta u HŠ i cijele mreže političkih podobnika koja je na nju naslonjena.

Zbog tih popusta ravnatelji šumarija su uništili male pilane, jer su od pojedinaca tražili i do 30% od tog popusta za sebe, budući su oni bili ti koji su odlučivali kome popust i koliko trupaca.

Rješenje je ukidanje mogućnosti za prijevare i izvlačenja novca iz HŠ-a preko politike i za nju vezanih "gospodarstvenika".

To rješenje moglo bi imati ovakav oblik:

1.HŠ svima naplaćuje tržišnu cijenu
2.Oni koji misle kako imaju pravo na popuste (prema donesenim Zakonima) podnose zahtjev u nadležno Ministarstvo i ono im odobrava ili ne odobrava popuste.
3. Državna revizija u ministarstvima provjerava i ocjenjuje opravdanost svakog davanja popusta pojedinoj firmi.

Tko je glasao

a što bi bio kriterij da se

a što bi bio kriterij da se nekom poduzeću odobri , a nekome ne odobri kupovina o povlaštenoj
cijeni

Tko je glasao

Kriteriji? Pa zne se ...

Kriteriji? Pa zne se ... koruptivno stranački, kao i uvijek i u svemu u ovoj državi.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci