Tagovi

Kada kiši onda pljušti

Nisam gledao novine od danas ujutro, no pazite što je izašlo u slovenskim Financama:

Nekdanji predsednik vlade Anton Rop je zanikal, da bi Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) pred volitvami leta 2004 prisluškovala predsedniku SDS in sedanjemu premieru Janezu Janši. Potrdil pa je, da so se prisluhi nanašali predvsem na incidente v Piranskem zalivu, za katere naj bi se dogovarjala Janša in predsednik hrvaške vlade Ivo Sanader.

Za Vas koji ne znate čitati slovenski, ono što ovdje piše je da su se Janez Janša i Ivo Sanader (aka. hrvatski premijer) dogovarali oko incidenata u Piranskom zaljevu, a kada kažemo dogovarali ne da su se dogovarali kako će riješiti krizu, nego su se dogovarali KADA i KAKO će organizirati neki incident valjda za dnevno-političke potrebe. Moj needucirani pravnički stav je da rješenjem problema morske granice Slovenija može samo izgubiti jer su svi pravni alati na našoj strani, stoga i njihova taktika odugovlačenja. S druge strane, obzirom da Slovenci nemaju prevelikog interesa riješiti problem (postoji naravno načelni interes koji se iskazuje, no nijedna vlada ne želi da se problem riješi dok je ona na vlasti), a Hrvatska je tu nemoćna bilo što ubrzati - zašto se onda ne igrati malo mačke i miša. Malo mi preko crte, malo oni, malo se glisiramo policijskim gliserima, TV kamere su tamo i eto ti cjelovečernje zabave (a u pozadini, možda je protekla koja vijest o uspješnoj prodaji u HFPu)…

Ovo je katastrofa međunarodnih razmjera prve kategorije i ako se pokaže istinitom… (ako se pokaže istinitom onda treba ugrijati malo katrana, pribaviti perja i Sanadera okupati i uvaljati), no nemojte se previše veseliti.

U međuvremenu, cijela frka se složila oko HFPa, ovo je c&p maila koji mi je jedan prijatelj napisao:

Ja sam konsterniran (sjajna riječ) ovim sranjem u Fondu. Ne plaši me toliko to što se dogodilo, već mogućnost da sve ostane isto i nakon očiglednog kriminala za kojeg su ministri morali znati. Ukoliko to nije tako, vjerujem da u Zakonu o trgovačkim društvima postoji odredba koja povlači odgovornost uprave za ozbiljne propuste u radu, pa bi slično trebalo vrijediti i za državne institucije. Jer ako neko uzima gutu za posao kojeg ne radi, to je direktna šteta državi najmanje u iznosu njegove plaće, a u ovom slučaju i puno više od toga. Ako su znali… ima država u kojima se za to ide na vješala.

Budite pametni i lijepo, bez grča narodu objasnite zašto Polančec, Šuker, Kalmeta, Čobanković, Matijašević i Ivezić moraju odgovarati. Ovo je naš Watergate, sad pokažite da ste bolji. I SAD to stavi u strane medije i SAD postavi pitanje: s obzirom na ovo sranje, može li ijedan građanin RH čestitati sam sebi sa zadovoljnim osmjehom na licu (uključujući i Bajića) kad je jasno kao dan da nas više niti jedan pošten, kvalificiran i ozbiljan investitor neće nazvati u dogledno vrijeme.

(1) O prodaji dionica ili udjela Fonda nazivne vrijednosti do 10.000.000,00 kuna (deset milijuna kuna) za pojedinu pravnu osobu odlučuje Kolegij Fonda. Odluka Kolegija Fonda je pravovaljana ako je donesena jednoglasno. O prodanim dionicama Kolegij Fonda podnosi izvještaj Upravnom odboru Fonda na prvoj sjednici.

(2) Ako odluka o prodaji dionica ili udjela iz stavka 1. ovoga članka nije donesena, odluku donosi Upravni odbor Fonda.

(3) Odluka o prodaji dionica ili udjela Fonda nazivne vrijednosti do 100.000.000,00 kuna (sto milijuna kuna) za pojedinu pravnu osobu donosi, na prijedlog predsjednika Fonda, Upravni odbor Fonda većinom glasova svih članova.

(4) Odluku o prodaji dionica ili udjela Fonda nazivne vrijednosti iznad 100.000.000,00 kuna (sto milijuna kuna) za pojedinu pravnu osobu, donosi Vlada, na prijedlog Ministarstva uz prethodno pribavljeno mišljenje Upravnog odbora Fonda

Dakle, uočite što se događa i što se dogodilo, za početak ministar policije (to je onaj lik koji je poznat na youtubeu) i pravosuđa (to je ona ženska koja otvara gogo klubove) uopće nisu bili obaviješteni o akciji (toliko o povjerenju u institucije i prve ljude države). Potom, istraga misteriozno staje ispred prvog čovjeka HFPa koji je u subotu na kameri HTVa bio zabilježen vrlo ozbiljnom i namrgođenom facom, da bi već u nedjelju bio snimljen na sjednici GO HDZa s osmjehom od uha do uha (valjda je dobio jamstva). Slične facijalne ekspresije je imao i Ivo u subotu, s time što bih dodao da sam uočio i dozu iznenađenja. Nisam stručnjak za body language pa bih se s analizom ovdje i zaustavio.

Ono što je zanimljivo je da se čini kako se istraga ograničava na poslove koji su ispod ranga upravnog odbora (jutarnji), valjda kako se ne bi prelilo predaleko.

Eh i sada da kažem što ja mislim o Sanaderovoj izjavi “o jalu i zavisti oporbe” , a to je slijedeće: Mona Sahlin je poziciju u vladi izgubila zbog toga što je jednu tobleronu kupila državnom kreditnom karticom (novac je refundirala). Mene zanima što se mora dogoditi, koliko se novaca mora pokrasti, koliko se nekretnina, tvrtki, dionica mora uništiti, koliko poddobavljača se mora podmiriti, tj. kolika je šteta potrebna da bi se počelo govoriti o političkoj odgovornosti vlade? Zašto vlada ne prihvaća odgovornost za učinjeno tijekom njezina mandata? Zašto nema elementarne volje da se istraže načete afere i da se “oporba koja laže” (kako je Sanader jučer rekao za Jurčića) zaspe vjerodostojnim i lagano provjerljivim informacijama?

Ovo što se dogodilo u HFPu nije kriza vlade, ovo je kriza cijele države i dok možda neki od nas priželjkuju smjenu vlade u studenome, sasvim sigurno nitko ne želi izazvati krizu u državi.

A ako gornju premisu ozbiljno shvatite, onda se postavlja slijedeće pitanje; Tko to smješta Ivi Sanaderu?

Komentari

A pazi ovo: Polančec je

A pazi ovo:
Polančec je ipak znao

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Pa nije valjda premijer

Pa nije valjda premijer lagao.
Postaje zanimljivo,kad još neke sitnice procure u javnost. Valjda u materijalu iz nadzora ima poveznica s višim instancama. Samo da se materijal naprasno ne izgubi.

Tko je glasao

Prije ili kasnije netko mora

Prije ili kasnije netko mora propjevati...

Tko je glasao

Mrak pokušaj to gledati i

Mrak pokušaj to gledati i ovako.
Sanader nije znao što Bajić radi! Misliš da je nemoguće? Zar ne misliš da Bajić osjeća da je kraj ovoj vladi pa se malo pobrinuo da pokuša preživjeti još jedan mandat. Sjeti se njega je postavio SDP. Šta je odradio u onom mandatu? NIŠTA! Računa da ima podršku EU. Vjerujem da su u ovoj istrazi i Mesićevi prsti. Možda mu je i savjest proradila (to baš ne vjerujem).Vrlo rado bi to Sanader zaustavio, jer uz političku odgovornost koju sada snose njegovi ministri, uskoro će to vjerojatno prerasti i u krivičnu odgovornost. Bojim se da se jednog jutra ne probudim i čujem na vijestima: Noćas je u vrlo brzoj akciji uhapšen Dr. Ivo Sanader.

Tko je glasao

Sanader ima imunitet, što

Sanader ima imunitet, što bi Jarnjak rekao "taj film nebumo gledali"

Tko je glasao

Na osnovu čega on ima

Na osnovu čega on ima imunitet i ko mu skida imunitet. Znam za saborske zastupnike, ali izvršna vlast mislim da nemam imunitet od same sebe.

Tko je glasao

ima, Heraka su mogli

ima, Heraka su mogli uhapsiti tek kada je vlada bila raspuštena i kada mu je istekao mandat

Tko je glasao

Bojim se da se jednog jutra

Bojim se da se jednog jutra ne probudim i čujem na vijestima: Noćas je u vrlo brzoj akciji uhapšen Dr. Ivo Sanader.

Ja se ne bojim - ja priželjkujem.

B-52

Tko je glasao

I ja. Jest da nije moguće,

I ja. Jest da nije moguće, ali lijepo zvuči.

nvuljanic

Tko je glasao

Jedna takva akcija je kao

Jedna takva akcija je kao tajna mogla biti provođena unutar sustava i bez znanja samog glavnog državnog odvjetnika. Odnosno možda su nižim operativnim razinama imali prevelikog uspjeha s kojim sz mnogi dovedeni pred gotov čin. Naime, ako je sve počelo kao neka mala akcija, a došlo se do krupnih spoznaja, pitam se tko bi bio toliko ludo "hrabar" i zaustaviti ili rasturiti takvu akciju??

Tko je glasao

Naime, ako je sve počelo

Naime, ako je sve počelo kao neka mala akcija, a došlo se do krupnih spoznaja, pitam se tko bi bio toliko ludo "hrabar" i zaustaviti ili rasturiti takvu akciju??

imam ti ja jednu izreku koja glasi; "Zašto izdaje nikada ne uspijevaju? Pa zato jer ako uspiju ne zovu se izadajama."

dakle, ovaj puta nema toga koji je bio toliko ludo hrabar da je zaustavio akciju, no tko zna koliko puta je takav postojao?

uostalom, tko kaže da i ovaj puta akcija nije zaustavljena?

Tko je glasao

Naime, ako je sve počelo

Naime, ako je sve počelo kao neka mala akcija, a došlo se do krupnih spoznaja, pitam se tko bi bio toliko ludo "hrabar" i zaustaviti ili rasturiti takvu akciju??

Možda neko tko je i do sada bio "ludo hrabar" i koji nema drugoga izlaza ako se akcija dovede do kraja?

B-52

Tko je glasao

I sam sam u vlastitom postu

I sam sam u vlastitom postu formulirao drugačije, ovako kao ti. Ali treba priznati da je svkakako, ako je i planirano, to izuzetno rizičan čin s nesagledivim i nepredvidljivim mogućim posljedicama - jer ovako nešto se jednostavno ne može kontrolirano izvoditi.

Ima nešto što sam jednom ovdje spomenuo Vesni (koja je obećala da će glede toga uputiti pitanje u Sabori - treba jepodsjetiti).

Naime, zasada se samo priča kako su ovi potpredsjednici djelovalii i sudjelovali na sitnijim predmetima - što je kao dokaz da bi se stvar željelo kontrolirato izvoditi. No pravi privatizacijski skandali, koji su još na čekanju, nastajali su kad su se nakon provedenih natječaja sačinjavali ugovori, u kojima obično nisu bili ugrađeni uvjeti natječaja.

To je s jednme strane kriminal za sebe, ali s druge stane prilika za super-korupciju jer se radi o velikim poduhvatima: Tj. nekoga se ohrabri da uđe u natječaj, i da ponudi i "jače" uvjete, ali potencijalni pobjednik natječaja (i miljenik Fonda) zna unaprijed da će prilikom sastavljanja ugovora o preuzimanju tvrtke toga biti oslobođeni ili uvjeti značajno ublaženi.

O tome se ponešto govori i u okvirima ovog skandala, ali još više u okvirima bivših skandala (Hvar, Leko, Štrok,) gdje je jasno iz ponašanja novih vlasnika npr. glede ulaganja, da su im u ugovoru te stavke ublažene ili izbrisane, ili nastupilo optisivanje obveza iznad natječajem reguliranih isl.

Istraga bi se trebala usmjeriti prema sadržajima ugovora koji odstupaju od tenderima definiranih uvjeta. Tu mogu ležati milijuni ozbiljniji od ovih. No takvi veliku ugovori, koji se uglavniom još uvijek skrivaju od javnosti, nisu stvar malih potpredsjednika Fonda nego velikih potpredsjednika i ministara u Vladi.

Tko je glasao

Eh i sada da kažem što ja

Eh i sada da kažem što ja mislim o Sanaderovoj izjavi “o jalu i zavisti oporbe” , a to je slijedeće: Mona Sahlin je poziciju u vladi izgubila zbog toga što je jednu tobleronu kupila državnom kreditnom karticom (novac je refundirala). Mene zanima što se mora dogoditi, koliko se novaca mora pokrasti, koliko se nekretnina, tvrtki, dionica mora uništiti, koliko poddobavljača se mora podmiriti, tj. kolika je šteta potrebna da bi se počelo govoriti o političkoj odgovornosti vlade? Zašto vlada ne prihvaća odgovornost za učinjeno tijekom njezina mandata? Zašto nema elementarne volje da se istraže načete afere i da se “oporba koja laže” (kako je Sanader jučer rekao za Jurčića) zaspe vjerodostojnim i lagano provjerljivim informacijama?

Postavljaš vrlo zanimljiva pitanja. Sva su pitanja koja si postavio otvorena. Iako na prvu neće izgledati kao poveznica sa temom, po mom sudu ona postoji. Prilažem:

NENASILNA KOMUNIKACIJA

JEZIK ŽIVOTA

Nenasilna komunikacija je koncept koji je razvio Marshall Rosenberg, a koji teži za otvaranjem učinkovite komunikacije između ljudi u odnosu, te primanje s empatijom. Usredotočuje se na jasno izražavanje opažanja, osjećaja, potreba i molbi prema drugome i to na način koji izbjegava rječnik koji dijagnosticira i etiketira druge u negativnom smislu.

Oni koji koriste nenasilnu komunikaciju nastoje izbjegavati upotrebljavanje osude, srama, straha, okrivljavanja i prijetnji kako bi dobili druge da čine ono što njima odgovara. Naprotiv, glavni ideal nenasilne komunikacije je da svatko bude motiviran onime što je ugodno njima samima i što je dobro za cijelo čovječanstvo. („Sve što želite da ljudi vama čine činite i vi njima“, Mt 7,12).

VJEŠTINE NENASILNE KOMUNIKACIJE

Aktivno slušanje
Otvorena pitanja
Slušanje bez prosuđivanja
Opažanje

AKTIVNO SLUŠANJE

„Postoje trenutci kada sjedimo i slušamo, a da zapravo ne čujemo što nam se govori, a onda nam se može dogoditi da čujemo i ono što sugovornik nije rekao. U takvim situacijama naša pozornost bila je usmjerena na nešto drugo.
Slušanje kao komunikacijska vještina uključuje usmjeravanje pozornosti, slušanje onako kako nam to osoba govori i pamćenje onoga što smo zaista čuli. Dakle, aktivno slušanje znači usredotočeno, slušati s empatijom i prihvaćanjem druge osobe, te slušati odgovorno.
Gdjegod se ljudi nađu zajedno, nastoje da ih se sluša, međutim, vrlo ih se rijetko baš sluša jer osoba koju nastoje pridobiti da ih sluša, vrlo nestrpljivo čeka priliku da bude saslušana.”
Jackins

OTVORENA PITANJA

Otvorena pitanja omogućuju govorniku da odgovara svojim sadržajem, da usmjerava sam svoj govor, da odabire što želi reći. To su sva pitanja na koja ne odgovaram s „da“ ili „ne“.

Otvorena pitanja počinju sa: što, tko, gdje, kada, koliko, dokad (osim zašto, jer pitanje sa zašto često zvuči kao kritika).

Zatvorena pitanja počinju s „da li“, „je li“, inverzijom, sugestibilna su i odvlače prema interesu slušača, a odgovor može biti: da ili ne

Izvor.

Obzirom da se radi o povećem društvenom problemu, smatram da vrijedi razmisliti o komunikaciji koju MI građani, vodimo i/ili ne vodimo. Pronađimo krivca za ovakvo stanje kakvo imamo. Nagrada po želji.

I da završim: Budi TI ta promjen akoju želiš vidjeti.

 

Tko je glasao

Samo što se tiče "svi

Samo što se tiče "svi pravni alati na našoj strani" - postoji onaj neratificirani ali potpisani sporazum Drnovšek-Račan, koji će kod arbitraže (koja je priča za sebe jer je vjerojatno jednostavnije dogovoriti se oko tih par metara granice oko uvjeta same arbitraže) imati snagu argumenta. Cijelo pitanje Piranskog zaljeva i uopće granice sa Slovenijom (ili BiH ili Srbijom koje će očito tek doći na red) je smijurija, i nitko se osim klaunova zapravo ne uzbuđuje oko toga.

S obzirom da je i sam Rop u tom istom cirkusu, sve njegove izjave (pogotovo sad kad se pokušava iskopati iz blata tako da ga prosipa na sve strane) treba uzeti sa zdravom dozom rezerve. Da li su incidenti sa Slovenijom dogovoreni, tko je prisluškivao koga, to je potpuno nebitna stvar - uostalom, ako su dogovarali incidente u Piranskom zaljevu tko bi ih spriječio i da ovaj "prisluškivajući" skandal dogovore u vrijeme HFPa? Tko trči za crnilom teško će uhvatiti sipu...

Uostalom, da i nema nikakvog graničnog spora, ne bi li bilo šokantno i vrijedno vijesti to da razbijaju jaja s krive strane?

Tko je glasao

Ovo što se dogodilo u HFPu

Ovo što se dogodilo u HFPu nije kriza vlade, ovo je kriza cijele države i dok možda neki od nas priželjkuju smjenu vlade u studenome, sasvim sigurno nitko ne želi izazvati krizu u državi.

Ako razumno pretpostavimo da je "ovo što se dogodilo u HFPu" politički i društveno značajno te još pretpostavimo minimalni globalni uvid u ukupnu hrvatsku "tranziciju" iz državnog i društvenog u privatno vlasništvo, onda se za pitanje krize hrvatske države nameću kategorije uspješno ili neuspješno više nego pola puna ili prazna čaša.

Hrvatska tehnologija i praksa pretvaranja društvenog i državnog u privatno je puno dulja i impresivnija nego u većini drugih zemalja, sada već puna čvrste tradicije i inercije, pa nema sumnje da će i dalje davati solidne rezultate. Pruža osnovu za raspravu o dodatnim dimenzijama stvari, o značajnijem hrvatskom doprinosu u teoriji i praksi oslobođenja kapitala i imovine iz ralja i okova društvenog i državnog, titovskih razmjera i sa solidnim potencijalom za daljnju igru i izvan hrvatskih granica. Imamo sve za to, skoro sve snage su izrasle na tome i mnoge funkcioniraju na svjetskoj razini rezultata, imamo pragmatične teoretičare, političare, tehnomenadžere, znanje, kvalificiranu i iskusnu radnu snagu, infrastrukturu, spone sa svijetom itd. Imamo volju za tim, koja seže i do neočekivanih granica. I ono banalno što se može obaviti, pa i u našoj tradiciji obavljalo na neki drugi način, male radnje, stremi čvrsto ka obavljanju na tranzicijski način.

Obzirom na to, ništa ne djeluje kao da je u krizi nego obrnuto, tranzicijska teorija i praksa melje sve pred sobom, svi djelovi se zamjenjuju boljima a sitnije slabosti također sve uspješnije rješavaju, kao mali otpad kojim se bavi svatko prema sklonostima i potrebama. Nema sumnje da je i ovo sada veoma pogodno za daljnje tranzicijske uspjehe (izgleda da će i vlasnici Feral Tribune-a dodatno profitirati a glavne tranzicijske snage su već zaslužni spasitelji, vitezovi).

Hrvatska tranzicija je i više nego uspješna, pa su od globalnih promjena u tome vjerojatnija čuda u nekim sitnim točkama toga. Npr. na sitnoj logičnoj točki, da predsjednik države sada nekom malom koordinacijom rješi stvar za sve i svagda. On je čelnik države, ima dodirne veze sa svim unutarnjim i vanjskim strukturama, i veoma je referentan za situacije gordijskih čvorova. Lako može formirati timsku strukturu od najboljih, uz najveću podršku i vjerojatnost uspjeha oko toga. A to je tako i najpravilnije. Pa šta se mi zapravo mučimo s tim, kad postoji potreba i mogućnost zaključiti stvar i ići dalje u nove pobjede, sada kada oko nas nestaju zidovi Balkana i unutar Evrope, sve ono što se htjelo?.

Tko je glasao

Mali dodaci razumijevanju

Mali dodaci razumijevanju mogućnosti rješenja gordijskog čvora na razini krovnih institucija i potencijala države.

Predsjednik države je bio prvi čovjek u socijalističkom bloku koji je, još šezdetih, sa suradnicima formirao neku vrstu privatne tvrtke i počeo privatni posao s državom. Potom doslovno u svim ulogama i sa svim strukturama.

Glavni politički, intelektualni (Barbić), pravosudni, medijski i drugi likovi su iskusni višestruko, od izravnog sudjelovanja u bitnom, preko poludjelovanja u svestranim aktivnostima do stupnja da gotovo nitko nije nabavio ni namještaj bez neke tranzicijske operacije. To nije sve više izjednačeno niti relativizirano, ali fizika sudjelovanja je tu i ne može se izbjeći.

I istaknuti predstavnici političke oporbe, oni koji su sada najgrlatiji, su prilično involvirani a šute oni koji nisu ili su manje.

Dakle, logično bi bilo da taj zbor i orkestar pjeva i svira malo više refrena i nota a ne samo poneku koja im odgovara, jer će ubrzo s tim svima ići na živce.

Tko je glasao

Ovo što se dogodilo u HFPu

Ovo što se dogodilo u HFPu nije kriza vlade, ovo je kriza cijele države i dok možda neki od nas priželjkuju smjenu vlade u studenome, sasvim sigurno nitko ne želi izazvati krizu u državi.
A ako gornju premisu ozbiljno shvatite, onda se postavlja slijedeće pitanje; Tko to smješta Ivi Sanaderu?

Pitanje je na mjestu. I sluti na mnogo istine u pozadini, jer ukazuje na neke nelogičnosti u cijelom slučaju.

Premijer je objašnjavao kako je osobno u akciji učestvovao, dajući novac za akcije iz proračuna: To mi nekako se ne čini logičnim, a i da jest Premijer ne bi smio takvo nešto javno demonstrirati jer predstavlja direktno uplitanje izvršne u sudbenu vlast, pa samim time i utjecaj na daljnu istragu radi doziranja odgovornosti i zaustavljanja na nižim razinama - što se sada događa. Naime, takve akcije kad se događaju ne odobrava ih predsjednik vlade ili čuvar državnog trezora (jer su oni izvršna vlast) - nego pravosudne institucije samostalno (tj Uskok, Istražni centar zagrebačkog Županijskog suda i Državno odvjetništvo), koji za ovakve akcije moraju imati vlastita rezervirana sredstva u skladu sa Zakonom.

Lako moguće da je Premijer i sam zatečen, da se uključio kad je stvar provaljena (jer je objavljeno da je akcija privođenja započela dva dana ranije radi spoznaje ugroženih da su predmet tajne istrage).

Dakle da li je moguće da se dio sudstva otrgnuo uzdama i počeo samostalno djelovati (jer eto ni Kirin, šef policije, ni Ministrica pravosuđa pojma nisu imali). Ta mogućnost. tj. da je pravosuđe profesionalno soliralo je jedna od realnosti i na nju treba računati, jer i naša država jednom mora početi funkcionirati na normalan način poštujući svjetske demokratske standarde. Takvo osvajanje demokracije obično ide s nižih razina, jer su najviše popunjene podobnicima koji se ne usuđuju.

Svakako je kuriozum da se sve to uspjelo skrivati od dijela najmoćnijih u državi. Osim profesionalnosti involviranih institucija moguće je da postoji i bijes unutar određenih struktura društva s onim što se događa i da su upotrijebili svoje prerogative. Toga je ponekad i do sada bilo (kao policajac koji je progonio pijanog Bandića) ali sada na jednoj vrlo visokoj fazini.

Što god promilsio, nikako ne mogu povezati Sanadera da se s ovako rizičnom akcijom išao poigravati uoči izbora jer su posljedice posve nepredvidive, a malo koga će uvjeriti da je to njihova akcija borbe protiv korupcije.Sve što se sada dalje događa je spašavanje što se spasiti dade - jer tumačenje da tri potpredsjednika rade isti posao, da svaki radi za sebe a da nije organiziran s drugima i da predsjednik ne zna ništa je neodrživa glupost.

Odgovor na pitanje: Tko smješta Sanaderu? lako bi se mogao pretvoriti u obično funkcioniranje pravne države koja je na određenim nižim razinama se pobunila i otkačila ispod kontrola izvršne vlasti (unatoč podobnim vrhovnim sudijama), tj. da je jedna ustaljena paradržavna praksa definitivno izbačena iz sjene - da se više niklada ne vrati natrag. Ili bih ja tako želio vidjeti.

Tko je glasao

Možeš li iznijeti globalna

Možeš li iznijeti globalna nagađanja kud to vodi, pa i da maksimalna moguća količina sustava najbolje proradi oko toga(10 % sudstva, policije i svih drugih struktura, uključujučujući demokraciju i medije).

I najkrupniji slučaj Kutle je za rezultat imao da su svi drugi OK, čak i svi koje je Kutle napajao, pa je hotele koji su obnovljeni pod kapom Dubrovačke banke i ortaka Linić dao za 0 kuna Štroku tako da će on još naplatiti od države po 10 milijuna EUR-a po hotelu za građevinske nedostatke, ugostiti predsjednike i poslati novinare u krasno mijesto. Obzirom da su svi sa svima u poslu, daljnji rezultati eventualno uspješnih slučajeva bi išli u smjeru da Čačić svoje zapuštene turističke potencijale pretvori u novčane dobitke na burzama, da teret oprativa još više preuzimaju Jambo, Župan i slični (naravno Todorić i Mišković sve više) a iskusni zarađuju savjetnički.

Tko je glasao

Iz tvojih usta u božje

Iz tvojih usta u božje uši! Samo pogledaj update mojeg posta o političkoj odgovornosti.

B-52

Tko je glasao

Pa znam da se negdje stvari

Pa znam da se negdje stvari talože i stalno "prijete" da se izliju. Recimo poznajem neke policajce koji su predmet nosil i i spremali doma da bi sebe zašititli mi možda jednoim posvjedočili. Nama ipak narod nije posve sagnjio ako jest gornja struktura.

I na drughim razinama i područjima. Te spoznaje i dokazi su veliki pozitivni potncijal koji će jednom početi prevladavati. Pa će i ministri padati radi jedne toblerone čokolade!

Tko je glasao

Pa to onda nameće malo

Pa to onda nameće malo kozmetike na velikom smetlarniku, kao spoj stare prakse i novih zahtjeva i tehnika.

Sedamdesetih je jedan lider sa sve većom slavom uhodao sve veće i veće mažnjavanje, organizaciju odležavanja kratke kazne u korumpiranim raskošnim uvjetima i potom dalje, sa sve više stila.

Sada bi to moglo biti tako, mazne se krupno, onda se netko iz grupe žrtvuje za ostavku iz principjelnih razloga zbog jedne čokolda ili se nekom namjesti i idemo dalje. I sada i uvjek ima osoba koje vole takve gužve, koje ne vole besprijekorno čiste stvari (pa i Čačićeva taktika za premijera, Jambo, Bandić). Idemo li to u modernistički raspašoj?

Tko je glasao
Tko je glasao

Što s e tiće Piranskog

Što s e tiće Piranskog zaljeva, nisam baš siguran, ali nekako sam sve bliže razmišljanju da bi trebalo zaštititi teritorijalne vode RH, naglašavam zaštititi. Previše smo u susjeda izgradili stav da ćemo uraditi sve da se nebi zamjerili EU i ugroziti proces pristupa.
Prisluškivanje stranog, bilo opozicionog ili vladajućeg, političara možda i nije neka neuobičajena praksa, ali je izvrstan temelj za vanjskopolitički pritisak. Kao što sam rekao u nekom od tekstova, nereagiranje samo dokazuje kastriranost vanjske politike RH.
Što se tiće HPF, imam blagi osječaj ..... tresla se brda, rodio se miš. Dakle jučer na dnevniku HTV, i poslije u emisiji sa Bilićem, Sanader je stalno ponavljao ....... ljudi koji su 15. godina u HFP. Naglašavam ljudi, množina, malo građana RH zna ćinjenice oko te jednine, a ne množine.
Ćini mi se da od toga neće biti ništa, barem ne u onom obimu u kojem bi trebalo biti.... a to je zna se svi koji su sumnjivi, povezani sa sumnjivima i za koje se sumnja da su sumnjivi se moraju maknuti ,dok im se ne dokaže suprotno.
Na kraju krajeva u politiku bi trebalo uvesti presumciju krivnje, kao što je to u medicini, pa neka dokazuju da su stručno obavljali svoj posao. Presumcija krivnje upravo i postoji zato da bi se preventivno djelovalo, a ne da bi se nekoga okrivilo bez dokaza. Taj dio procesa neka ide normalnim putem i neka nevini idu kući. Ali, da se sada možda bolje izrazim, politička odgovornost (presumcija) mora postojati, s obzirom da ne postoji moj odgovor na tvoje pitanje je
Sanader smješta samom sebi ne zna se

savjesni

Tko je glasao

Previše je dokaza za

Previše je dokaza za nemoralnost, da ne ulazim u nabrajanje, ove vlade. Ona jednostavno mora otići i omogućiti neometanu istragu. Do sada se od Vlade tajila istraga, zato da je vlada ne ometa. Sramota. Tako mora biti i dalje. Do kraja istrage treba ukloniti sve aktere od dokaza. To više nije politika, to je pravosuđe, to su zakoni koji vrijede za sve jednako. Po završetku istrage će se djeliti političke i ine odgovornosti. Na redu je Sabor.

Tko je glasao

Zašto ne dodati citat koji

Zašto ne dodati citat koji izravno potvrđuje ovo što pišeš:

Rop: Hrvaška vlada je dajala direktive, kdaj naj bo incident

Prisluhi so bili v zvezi z incidenti v Piranskem zalivu, zatrjuje Rop. "Tam se vidi, da je bila slovenska stran dogovorjena s hrvaško stranjo. Hrvaška vlada je dajala direktive, kdaj naj bo incident, in to tik pred volitvami," je dejal Rop. Janša in Sanader naj bi se tako pogovarjala, kdaj bo kakšen incident v Piranskem zalivu, je dodal.

Za pravilno iščitavanje ovoga nije čak ni potrebno bolje poznavanje slovenščine.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci