Tagovi

Kada ćemo konačno shvatiti da "struja" ne smije biti socijalna komponenta?

Moram odmah na početku napisati kako zastupam vrlo liberalna tržišna i ekonomska načela, koja su puno bliža američkom liberalnom ekonomskom uređenju, nego tradicionalističkom europskom djelomičnom protekcionizmu i uplitanju države. No, u Hrvatskoj kao vrlo malenom tržištu su čak i za europske pojmove neke stvari dovedene do apsurda. Pozadinu toga možemo tražiti u društvenom uređenju koje u mnogim crtama podsjeća na amoralni familizam, preko općeg nedostatka etike u poslovanju (što opet u društvu u kojem su moralne vrijednosti tek deklarativne), pa sve do vođenja prema starim nasljednim socijalističkim načelima. Jedno od njih je i promatranje cijena električne energije kao socijalne komponente.

"Liberalizacija" tržišta električne energije

Potpuna liberalizacija tržišta električne energije stupa na snagu od 01. srpnja 2008. godine i tada bi u teoriji svako kućanstvo trebalo moći odabrati svog dobavljača električne energije. Naravno, postoji i opcija da kućanstva i pravna lica s do 50 zaposlenika i godišnji prihodom do 70 milijuna kuna ostanu u sustavu javne opskrbe gdje će i dalje cijene diktirati vlada, što mislim da će vrlo vjerojatno značajan dio njih i iskoristiti. S druge strane, postoji mogućnost biranja opskrbljivača gdje će se s obzirom na relativno malo tržište vrlo lako dogoditi da će građani i pravna lica moći birati između HEP-a i... HEP-a, što je po mojim uvjerenjima krajnje tragično. No, čak i ako netko od igrača uđe na tržište električne energije, vrlo vjerojatno će se prije ili kasnije dogoditi situacija kao i na tržištu mobilnih usluga da će se uspostaviti oligopol, a da nas nakon početnog pada cijena električne energije očekuje konstantan rast koji će vrlo vjerojatno biti pravdan rastom cijena energenata i tržišnom ekonomijom. Drugim riječima odabir drugog dobavljača kratkoročno bi možda za potrošača i mogao biti isplativ, no na dulji rok vjerojatno je da će cijene električne energije ići gore. Ovo tvrdim na temelju zdrave logike, ali i iskustava zemalja koje su već liberalizirale tržište električne energije (pdf).

Ono što je po mojem uvjerenju krivo, jest sama činjenica da će država prilikom "liberalizacije" tržišta zadržati opciju nadzora cijena u javnoj opskrbi i da se zapravo ne radi o potpunoj liberalizaciji, već (kako volim taj pojam!) deklarativnoj liberalizaciji i da se na taj način zapravo zatvara mogućnost razvoja jednog novog tržišta, a cijena električne energije ostaje i dalje socijalna komponenta i ostavlja se prostor za daljnje skupljanje političkih poena na račun njene cijene. Budući da su i HDZ i SDP dokazano "socijalno osjetljivi", tko god došao na vlast će se obilato koristiti nadzorom cijena električne energije u svoju korist, što će građani prihvatiti kao neminovno. Sa strane potrošača, međutim, ostanak u javnom sustavu opskrbe električne energije možda je i najbolje rješenje, budući da će cijene biti socijalno osjetljivo kreirane, budući da svako poskupljenje biva usmjereno "protiv onoga na vlasti", a potrošač je ujedno i glasač. No, ono što ostaje jest vrlo jasna ekonomska činjenica da svako uplitanje države u slobodno tržište dovodi do smanjenja ukupne društvene koristi i da samo u potpunosti liberalizirano tržište može donijeti realni korektiv cijene, a funkcija "potrošača" i "glasača" bivaju jasno razdvojene.

Komentari

potpuno se slažem da el.

potpuno se slažem da el. energija nije socijalna kategorija. Naslijeđe soc. sustava, ikojeg se nitko nije ni pokušao osloboditi. Ali ni racionalizirati HEP kao takav. Previše je zainteresirnih igrača u toj priči, da bi to pustili iz ruku.
Što znači potpuna liberalizacija tržišta. Da će potrošač moći birati dobavljača struje. Da li se taj odabir odnosi na proizvođača ili distributera? Trenutno teoretski mogu birati između tri proizvođača, što ja znam. Kažem teoretski jer ova dva privatna proizvođača el. energije iz vjetra nisu na tržištu, jer svu proizvedenu energiju isporučuju HEP-u.
HEP, se sastoji od 3 uvjetno rečeno dijela. Proizvidnja, prijenos i distribucija. Koji dio se privatizira? Sve? Postoje prilično loša iskustva s privatizacijom prijenosa i distribucije. Već prilično ofucani primjer Kalifornije, koja ima potpun liberaliziran sustava elektroprivrede, kad su se pojavile nestašice i došlo do raspada el. energetskog sustava. Mađari , koji su također privatizirali svoj prijenos, kažu da to nije dobro rješenje.
Ako krenemo u privatizaciju i distribucije, očito je da ćemo ili ponovo prekrajati hrvatsku, tako da ujednačimo isplativost svakog dijela koji se privatizira5, ili ćemo privatizirati nekoliko većih gradova, a veći dio rijetko naseljenih krajeva poput Like, Banovine, Gorskog Kotara, će ostati opet na leđima države, odnosno nas.
Njjednostavnije je privatizacija proizvodnje. Ali onda će vlasnici pojedinih proizvodnih jedinica, prodavati energiju gdje im se više isplati. Što znači, ili ćemo imati nestašice, ili ćemo plaćati tržišnu cijenu. Baš me zanima kako će država tražiti od privatnih proizviđača da prodaju po manjoj cijeni, kad mogu izvoziti skuplje.
Promaklo mi je u kojoj je fazi zakon o privatizaciji HEP-a, i da li će se uopće ići u tu aktivnost i u kom opsegu.

Tko je glasao

Ovako, proizvođač i

Ovako, proizvođač i dobavljač nije isto. Dobavljač je posrednik u distribuciji od kojeg kupujemo električnu energiju. Kod nas je to trojna funkcija gdje imamo proizvođača, prijenosnika i dobavljača u HEP-u trenutno, ali u teoriji mi bismo mogli kupovati struju bilo gdje iz UCTE sustava (teoretski čitave Europe), ako nam je netko na ovom tržištu ponudi. Malo je problem shvatiti čitavu situaciju, jednom ću kad uhvatim vremena objasniti o čemu se egzaktno radi. U privatizaciju ne znam točno što ide... postoji zakon iz 2002. koji govori kako HEP treba biti privatiziran, po meni bi to trebalo biti distribucija i proizvodnja, a prijenos MORA ostati u državnom vlasništvu. No, opet, liberalizacija tržišta ne bi smjela imati veze s privatizacijom HEP-a jer on bi teoretski sasvim normalno mogao ostati kao državni igrač na "liberaliziranom" tržištu električne energije. (Uočiti navodnike!)

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Ja tu vidim cijeli niz

Ja tu vidim cijeli niz problema.
Znači da će biti omogućeno biranje trgovca strujom, koji će plaćati distribuciji i prijenosu, za korištenje žica i postrojenja, a kupovati struju od proizvođača. Moguće je da taj naš trgovac strujom bude poseban, a i dao bude i jedan ili više postojećih komponenti sustava. Postojeće komponente sustava su čisto tejničko-tehnološke naravi. Ovo je moje pojednostavljeno viđenje stvari liberalizacije. Danas račun za struju plaćamo distribteru. Lokalnom dijeli HEP-a.
Dobićemo posrednika, a HEP ima monopol na žice. Super.
Energija, kao i hrana su strateško područje svake normalne države. Zbog sigurnosnih razloga, država mora imati neku kontrolu nad tim sustavom. Ako prodamo i taj dio, poput banaka, onda su mi fakat država na papiru, i za naše političare, jer o ničemu bitnom ne odlučujemo mi i naši vrli zastupnici, nego netko sasvim izvan priče.
Ako se privatizira distribucija, na naš poznati brzinski način, imaćemo vrlo jeftinu struju i brzi razvoj sustava u ZG, ST, RI i par velikih gradova. Ruralni dio će kaskati, kao što sad kaska u komunkacijskim tehnologijama, i još i više. Neprosto, za energiju mora ići žica, i tu nema nadomjestaka. Tako da nitko neće kupiti DP Gospić. Puno žice, malo potrošača. Pa ćemo imati još veću disproporciju u razvoju Hrvatske, i iseljavanje ovih krajeva.
Problematika je vrlo složena, a dosadašnja iskustva s nažim priatizacijama mi ne ulijevaju mi povjerenje u njihova rješenja.
Koliko znam, donešen je zakon o elektroenergetici, grubo rečeno, te 2002, koji je rješavao problem proizvodnje energije izvan sustava HEP-a. Međutim, sve bitne detalje je ostavio da rade podzakonski akti, odnosno pravilinici, koje donosi ministarstvo. Za dio proizvodnje energije iz vjetra, pravilnici su donešeni tek ovo ljeto. Ovaj podatak znam sasvim slučajno. Da li su donešeni i ostali potrebni pravilnici, pa i ovi oko privatizacije, ne znam.
Ali da je bilo muljanja i namještanja pozicija, bilo je, ali sve potiho. U medijima nije bila ni riječ oko ovako bitne problematike.

Tko je glasao

Da, zasnivanje tržišta

Da, zasnivanje tržišta električne energije je problematično već i zbog samih karakteristika "robe" kojom se trguje, jer se ne zakupljuju konkretne stvari, nego faktički proizvodni kapaciteti, a opet tržište mora biti tako izregulirano da u svakom trenutku bude električne energije za sve i to je osnovni preduvjet. Za proizvodnju ne treba biti straha ako se proda, za distribuciju ne znam, iako bi u teoriji ionako novi distributeri (ili prekupci) trebali ući u sustav. Za krajnjeg korisnika to znači da će moći birati svog dobavljača električne energije kao i operatera mobilne telefonije. No, tržište električne energije i tržišna organizacija ne mogu se ni u ludilu uspoređivati s tržištem mobilne telefonije ili sličnim tržištima, jer ni u jednom trenutku se ne smije dogoditi da netko nema električnu energije. To je specifičnost tog tržišta... a jednom kad uhvatim vremena ću pisati o tome... :-)

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

To je tehnički zahtjevan

To je tehnički zahtjevan sustav. koliko se sjećam, u svakom trenutku proizvodnja u sustavu mora biti jednaka potrošnji, inače se sustav raspada. Mene je strah naših privtizacijskih sručnjaka, kao će skrojiti tu priču.
Usporedba je više bila s pričom o DTK infrastrukturi, gdje načelno imamo nekoliko pružatelja usluga, a Tcom ima monopol na žice. Tako da nam je tržište jako konkurentno. Mobilini operateri su u nekoj recimo, ravnopravnoj situaciji, jer su svi počeli graditi svoju infrastrukturu baznih stanica od nule.
Tako kod energije, tko god da krene HEP prijenos i HEP distribucija će biti nužni i neophodni, jer imaju žice i ostalo. Ili će netko jak, graditi svoj paralelni sustav.

Tko je glasao

Liberalizacija trzista je

Liberalizacija trzista je preduslov privatizacije dijela HEP-a. Niti jedno trziste energenata ne djeluje bez regulatorne komponente drzave niti drzava smije dopustiti sebi luksuz da trziste energenata ostavi pod iskljucivom kontrolom trzisnih tokova. Postoje i neke obaveze, ne samo prava subjekata na trzistu, pogotovo kad su u pitanju strateske pozicije kao sto je energija.
Pitanje "socijalne osjetljivosti" po pitanju energenata se prije svodi na cjelokupnu snagu drustva i drustvene ekonomije koju sasvim liberalno trziste moze jednostavno srusiti, bilo cijenom bilo umjetnim ili stvarnim nestasicama.
Liberalizacija elektroenergetskog trzista u Hrvata je preuranjena i mislim da nece biti dobra. Ne u ovom trenutku, pogotovo sto u okruzenju jos nije liberalizirano trziste elektricne energije.

Tko je glasao

Ne govorim o nedostatku

Ne govorim o nedostatku regulacije tržišta, jer toga ima i u daleko naprednijim državama i tržišna pravila se znaju i ona se donose zakonom. No, tržišna pravila i uplitanje države u vidu regulacije cijena nisu isto. U ostalome se slažemo, pogotovo što se tiče posljedica ovakve liberalizacije tržišta.

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Regulacija cijena elektricne

Regulacija cijena elektricne energije u javnom sektoru u danasnjem ekonomskom trenutku Hrvatske je apsolutno potrebna jer ukoliko se dopusti iskljucivo trzisna cijena, kompletna ce hrvatska privreda biti bacena na koljena dok ce malobrojni gradjani imati struju u domacinstvima. Ali, zakonodavac je predvidio mogucnost izlaska iz javnog sistema, pa tko misli da mu je bolje izici, zasto ne.

Nigdje ne postoji kompletna liberalizacija da iskljucivo trziste regulira cijenu, pa u slucajevima naglijih promjena ili veceg rasta cijena drzava doslovno mora reagirati da bi sprijecila kolaps sistema. Bilo nestasice, bilo ekonomski kolaps.

Tko je glasao

A šta sam ja drugačije

A šta sam ja drugačije napisao od ovoga što si ti tu napisao?! :-))

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Mislim da u privatizaciju

Mislim da u privatizaciju ide samo dobavljač - i koliko god ljudi mislili da će nam to pojeftiniti el. energiju na tržištu - ja sam skeptična.

Mislim da će nam se dogoditi isto što i sa bankama - strani će se dobavljači "prilagoditi" situaciji na tržištu i imat ćemo struju iste cijene (ili čak i skuplju) koju nudi i HEP :-(

Ali, bilo bi zgodno da nam objasniš kad uloviš vremena detalje, ako si stručnjak po tom pitanju

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

Tko je glasao

Nedavno je netko na moj

Nedavno je netko na moj članak linkao Zakon o privatizaciji HEP-a i sad sam ga pronašao i ne piše ništa osim da do pristupa u EU prijenos i distribucija trebaju ostati u vlasništvu prijenosa i distribucije. Poznati su udjeli i tko će koliko dobiti, ali detalje o tome što treba ostati u državnom vlasništvu, a što ne nisu izrečeni. Iskreno, ne stignem sada provjeravati je li netko relevantan pisao kakve prognoze vezano uz to.

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Moram odmah na početku

Moram odmah na početku napisati kako zastupam vrlo liberalna tržišna i ekonomska načela, koja su puno bliža američkom liberalnom ekonomskom uređenju, nego tradicionalističkom europskom djelomičnom protekcionizmu i uplitanju države. No, u Hrvatskoj kao vrlo malenom tržištu su čak i za europske pojmove neke stvari dovedene do apsurda. Pozadinu toga možemo tražiti u društvenom uređenju koje u mnogim crtama podsjeća na amoralni familizam, preko općeg nedostatka etike u poslovanju (što opet u društvu u kojem su moralne vrijednosti tek deklarativne), pa sve do vođenja prema starim nasljednim socijalističkim načelima. Jedno od njih je i promatranje cijena električne energije kao socijalne komponente.

Kako tumacite upravo americko uplitanje u cijene energenata pustanjem barela i barela nafte iz federalnih rezervi kad zagusti na naftnom trzistu? Nije li to direktno uplitanje drzave u trzisnu ekonomiju trgovine energentima kao i kontrola istog?

Tko je glasao

Kod nas građani troše

Kod nas građani troše iznad svojih mogućnosti na mobitele, klađenja i hrpu drugih luskuznih aktivnosti. Onda mi nedostaje za osnovne životne potrebe pa traže od države da svakim danom sve više i više mjesečnih računa proglase "socijalnom komponentom" i da se NIKADA, ne poveća cijena.

Ali vremenom će svhatiti da auto i mobitel nisu osnovne životne potrebe već luksuzi koje ne mogu svi imati. Isto tako ne mogu svi živjeti u zagrebu ako su troškovi života skupi.. Mogu se preseliti u Dugo Selo ili čak i dalje i raditi u Zagrebu

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Ajde mi ovdje pronađi

Ajde mi ovdje pronađi prostor za luksuz, molim te lijepo:

Sindikalna košarica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske pokazuje da su minimalni životni troškovi četveročlane obitelji u studenome iznosili 5.887 kuna. To je za 1,96 posto više nego u listopadu. Prosječna neto plaća u rujnu je bila 4.682 kune, a njome se moglo pokriti 79,52 posto životnih troškova.

Sindikalna košarica podstanarske obitelji u studenome je iznosila 7.423 kune, što je za 1,54 posto više nego u listopadu. Prosječna plaća bila je dovoljna za pokrivanje samo 65,49 posto troškova podstanarske obitelji. Posjeduje li obitelj osobni automobil, mjesečno potroši još najmanje 896 kuna. Minimalni troškovi umirovljeničke košarice u studenome su bili 3.378 kuna, a s prosječnom mirovinom, koja je u rujnu iznosila 2.000,86 kuna, moglo se pokriti samo 59,21 posto troškova.

SSSH traži Vladu da omogući građanima s najnižim primanjima ili bez primanja isplatu jednokratne financijske potpore jer u prosincu, mjesecu ispunjenom blagdanima, neki neće imati sredstava ni za najosnovniju prehranu. Oko milijun radnika dobit će božićnicu ili neki oblik božićnice kroz bonove i sl., što će im samo jednokratno olakšati novi cjenovni udar, no više od 400.000 radnika ni ove godine neće dobiti božićnicu, napominje SSSH.

SSSH-ova košarica sadržava minimalne mjesečne izdatke za prehranu, stanovanje, prijevoz, higijenu, odijevanje, obrazovanje i kulturu.

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

Tko je glasao

- četveročlana obitelj

- četveročlana obitelj (hrvatska natalitetna želja, jer statistika kaže da su naše obitelji prosječno s 2.9 člana) ima dva zaposlena, dakle dvije prosječne plaće: 9.600 ukupno. Nije mi jasno zašto sinidkat kontinuirano laže s četveročlanom obitelji
- za mirovine, također. S time da je Jordan rekao da 20% umirovljenika ima VEĆU mirovinu od njegove koja iznos 5.000 kn

Ne kužim tvoje pitanje "nađi luksuz". Luksuz nije dostupan svima i država se ne mora brinuti da građani imaju pristup do luksuza.

Treće, tko kaže da je dovoljno raditi samo jedan posao. Ako ti posao ne osigurava dovoljno sredstava (jer tvoja znanja nemaju dovoljnu tržišnu vrijednost), primi se honorarnog posla i dopuni kućnu blagajnu...

Četvrto, mobiteli su luksuz. Koliko obitelji koje ne bi trebale troše na mobitele (vidi niže komentar Skivikja)

Kužim ja tvoje plakanje za socijalizaom, ali sorry. Ja više ne želim raditi za druge, a ti drugi izvole se pobrinuti za sebe. 8 satno radno vrijeme je dovoljno za preživaljavanje...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Bio jednom davno RIM I u

Bio jednom davno RIM
I u Rimu živjeli patriciji. I živjeli su luksuzno i država se nije morala brinuti da imaju pristup luksuzu. Oni su se sami sa kohortama o tome brinuli ?
A robovi su morali raditi i više od osam sati dnevno ( jer njihova znanja nisu imala dovoljnu tržišnu vrijednost). Pa su se svako toliko primali i dodatnog posla (koji puta je to tražila patricijka a koji puta patricij)
Ovo o čemu govoriš Bijesu drugi (kada več nisi prvi) nema veze niti sa socijalizmom niti sa kapitalizmom a kamoli sa tržišnom privredom !
Sanaderu, morituri te salutant !

Tko je glasao

U Njemačkoj su ljudi prije

U Njemačkoj su ljudi prije 41 godinu isto uzimali dodatna zaposlenja da poboljšaju svoj standard. I naš ljudi su to isto radili i zarađivali ljepe novce.
Ljudi su šparali i stvorili si izvjesni standard, a bogme i ojačali Njemačku privredu.
Kam je Njemačka ekonomski došla se vidi.
Kod mene u selu ima jedan mladi dečko koji ima zanat. Radi kod privatnika. Nejde puno okolo ne živi na velkoj nogi i ne hoda puno po gostionama. Nema još ni 30 a ima auto, mali kamiončić i s njim otvoril obrt. Posle posla prevozi za druge njihovu robu.
Kad je moj sused trebal zrušit par bora, on se je prihvatil i tog posla. Naradil se je ali je i pobral 400 kuna.
Znam ženu koja je ostala udovica s malom djecom. Radila je na polju cjeli tjedan a subotu i nedelju je svoje proizvode ponudila na placu. Školovala je djecu, završila kuču i kupila stan u Zagrebu. Sve za jedno petnest godina.
Hej, sama bez muža.

Tko je glasao

Eto vidiš da i kod nas ima

Eto vidiš da i kod nas ima vrijednih ljudi :-)

Oni rastrošni neradnici na koje se svi pozivaju nisu većina već glasna i uočljiva manjina.

Evo i ja sama sam single mum i pored završenog fakulteta, završila sam i još neka dodatna obrazovanja, sada u radnoj knjižici ima 4 zanimanja, zlu ne trebalo, i sasvim nas lijepo mogu izdržavati i priuštiti nam stvari koje ste ovdje naveli kao luksuz. Samo to ne bih mogla sve sama ostvariti da nisam imala roditelje koji su me podržavali i pomagali mi kad je trebalo, usadili mi neke vrijednosti.

Ali ja sam imala sreće - imala sam nekog ko mi je mogao pomoći. Ali ima i onih koji to nemaju - njima bi ipak trebala pomoći država na neki način, nekim potporama za prekvalifikaciju, zakonima, što ja znam čim sve ne...

Sorry, na možda "kraćem fitilju" oko ove teme i uopćavanja - Hrvati su lijeni, Hrvati su glupi, Hrvati su rastrošni, Hrvati žive iznad svojih mogućnosti - ja stvarno poznajem puno ljudi koji nisu takvi

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

Tko je glasao

Gal, Nemrem znat kolko

Gal,
Nemrem znat kolko pratiš moja pisanja. No meni je to svejedno.
Ja sam uvijek tvrdil i tvrdil bum da su Hrvati sposobni i vrijedni ljudi (ne svi ali nas ima punotakvih). To se vidi na svakom koraku.
Kaj je tragedija u svemu, mi izgleda imamo urođeni jal. Sused je napravil kuču, i ja moram napravit barem malo veču, ak nemrem onda gladam kak bi mu napakostil.
Več sam i napisal i dal savjet mlađima da učiju i da im to osigurava egzistenciju. Danas je postalo takvo vrijeme da samo fleksibilnost i raznovrsnost u znanju ima budučnost.
Znam iz iskustva jel sam se školoval dodatno u Njemačkoj i to uz posel i obitelj ( dvoje djece).
Država može ljudima pomoči i to tak da im da porezni popust dok traje to isto.
Svaki mjesec dati iznos pomoči i to ak ide u školu 4 godine, znači 4x12=48....izračunata pomoč podjeljena s 48 i imaš ono kaj mu se može mjesećno dat.
No kad pogledaš realno je malo i ne korektno spram onih koji su se redovno školovali i dok su jedni okolo trajbali i zapustili školu kad je trebalo u nju it. Onda su oni koji su sve završili kak treba i propustili nešto u mladost radi učenja ( plus toga ismijavani ko štreberi) budale i trebaju financirati ljenčine u mladosti.

Tko je glasao

Ima nešto u tome što

Ima nešto u tome što govoriš - nažalost jala ima, ali mislim da ga ima i kod drugih naroda u sličnoj mjeri.

Što se tiče ovih što su učili i onih što nisu - mislim da je ljudski griješiti ali je još ljudskije pružiti ruku nekom kad padne i vratiti ga na pravi put

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

Tko je glasao

Nemam ja niš protiv da

Nemam ja niš protiv da društvo pomogne pokleknutim ljudima i ja sam imal u životu raznih situacija, samo treba kontrolirat a ne dozvolit mužnju države.

Tko je glasao

Evo i ja sama sam single mum

Evo i ja sama sam single mum i pored završenog fakulteta, završila sam i još neka dodatna obrazovanja, sada u radnoj knjižici ima 4 zanimanja, zlu ne trebalo,

Slabe ti koristi od tih zanimanja u radnoj knjižici. Koga to više zanima (npr, odeš u neko učilište i za 3 dana dobiješ "zanimanje" koje se upisuje u radnu knjižicu). Tržište će te pitati što znaš raditi i koje su ti vrijednosti, a ne koliko imaš upisa u radnu knjižicu, čak i diplome nisu toliko važne (o tome mrak jelte može nešto reći, njega su ovdje razapeli na tu temu prije 2-3 tjedna :)

Koliko sam shvatio, ti si novinarka na HRT, recimo za 4 do 5.000 kn neto mjesečno. A sigurno bi ti dobro došlo kojih 10 ili 15 tisuća. A komercijalnih televizija hrpa, da vrijediš dobila bi ti 10.000 ili više dok trepneš...

I vidiš, to što ti imaš 5000 mjesečno max nije uopće problem ove države, to je jednostavno tvoj problem i ti ga moraš riješiti sama...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

E vidiš tu si se malo

E vidiš tu si se malo preračunao - moja mjesečna primanja kreću se oko 10000 kn + 5-6 tisuća što zaradim honorarno.

A zanimanja koja ja imam glase - dipl. novinar, web dizajner, asp.net programer i klinički laborant (to mi je srednjoškolska diploma)

Dakle, posjedujem diplome i znanja koja su trenutno vrlo tražena i svjesno sam ih zbog toga izabrala - tako da, hvala ti lijepo na brizi, moja je egzistencija osigurana i poprilično lagodna

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

Tko je glasao

Ovo sve ne razmem i nije mi

Ovo sve ne razmem i nije mi poznato da sam u vezi toga nekog napadal. Ak i jesam, nisam svjestan i povlačim.

Tko je glasao

Ovo se ni ne odnosi na tebe

Ovo se ni ne odnosi na tebe - odgovarala sam Bijesudrugom

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

Tko je glasao

Moram priznati, nisam znao

Moram priznati, nisam znao da su plaće na HRT-u u rangu 10.000 kn, obzirom da se radi o javnoj televiziji s najmanje 1000 (ako ne i 1500) viška zaposlenih (svaki zaposleni ima i po jednog vanjskog suradnika da se ne prenategne na poslu) to je stvarno začuđujuće. Nadam se samo da tih 5-6 honorano ne zaradiš održavajući HRT web mimo job description zadataka jer bi to bila jedna velika nemoralna pljačka.

btw,
nadam se na HRT web nije tvoj dizajnerski rad, jer nije baš nešto...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Naravno da ima - svakom

Naravno da ima - svakom prema zaslugama. Kad sam htjela otići sa HRT-a bivši mi je direktor osobno podigao koeficjent jer je smatrao da nekog poput mene treba zadržati pod svaku cijenu.

Fala bogu da nije moj rad, ja samo tamo uređujem vijesti, nažalost "stručnjaci" iz naše informatike mi ne dozvoljavaju da napravim redizaj, jer što bi onda oni radili. Ali moj je projekt redizajna kod novog ravnatelja i ima dobre izglede da bude i ostvaren.

Inače, projekt izbornog HRTeba je moj rad - samo ni to nisam smjela sama izvesti tako da je informatika puno toga uspjela upropastiti u izradi :-(

Ako te baš zanima moj rad - ovo ti je link mog privatnog nekomercijalnog književnog portala - za njega sam dobila priznanja stručnjaka iz cijeloga svijeta, između ostaloga i dvojice oskarovaca (imena ti vjerojatno neće ništa značiti ali su u pitanju Alan Lee i John Howe):

http://tolkien.hr

(klikni zatim na portal)

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

Tko je glasao

Mali dodatak - jer ne mogu

Mali dodatak - jer ne mogu ispraviti komentar - izborni web je moj PISANI projekt u kojem su mi pametnim sugestijama pomogli i neki ljudi odavdje - a u sliku ga je pretvorio vanjski dizajner koji je radio cijeli vizualni identitet izbora na HRT-u

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

Tko je glasao

Mali dodatak - jer ne mogu

Mali dodatak - jer ne mogu ispraviti komentar - izborni web je moj PISANI projekt u kojem su mi pametnim sugestijama pomogli i neki ljudi odavdje - a u sliku ga je pretvorio vanjski dizajner koji je radio cijeli vizualni identitet izbora na HRT-u

Je, je, zna se tko su ti ljudi. SDP-ov "internet trooper" Mrak na prvom mjestu

Najbolji je ovaj dio iz njegovog komentara Marko Rakar: Vježbanje demokracije
I uostalom, ako čak i pročitate sve te silne članke raznih profesora, političkih analitičara ili slobodnih intelektualaca, osim što ćete neizbježno zaključiti kako je rijetko tko od njih u stvari "neovisan" (neki od tih analitičara su zaboravili javno istaknuti svoju preferenciju ili barem cijenu)

Kao da je on objavio svoju cijenu?

To je inače sramota za HRT da za komentatora ima deklaliranog SDP-ovog troopera i da on zajedno s HTV-ov manipulira javnošću (više o tome: Mračno prizivanje policijske države u HRT-ovom Dnevniku - orkestracija by Mrak + SDP

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Gal, Kaj se tiče dizajna na

Gal, Kaj se tiče dizajna na HRT-u je po mojem izvrstan, mislim na samom vrhu među mnogima. Nikad ga nisam kritiziral.
Čak sam primjetil da neke kuče u EU decentno preuzimaju neke stvari.

Tko je glasao

Ma to je Bijesudrugom išlo,

Ma to je Bijesudrugom išlo, a ne tebi.

HRT je prva televizija na svijetu koja je imala web sajt sa vijestima, točno mjesec dana prije CNN-a. Počeli smo 1995. godine kada smo "uživo" počeli prenositi akciju Oluja. I ja sam tamo od prvog dana.

Inače, godinama smo bili prvi i najbolji, EBU je slala svoje članice da uče od nas - međutim, potpun nedostatak sluha u vrhu kuće i višegodišnje neulaganje novca u tehnologiju dovelo nas je tu di jesmo. Mislim da su se s novim vodstvom stvari počele vrlo polako kretati u pravom smjeru.

Ali što se kvalitete i brzine vijesti tiče - tu smo još uvijek prvi i najbolji - svi nas ostali portali kradu bez navođenja izvora, naravno :-(

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

Tko je glasao

slažem se. kada se govori o

slažem se. kada se govori o potrošačkoj košarici četveročlane obitelji, treba uzeti u obzir prosječnu plaću i prosječan broj zaposlenih u toj četveročlanoj obitelji.
naravno, postoji problem nezaposlenosti, postoji problem neisplaćivanja plaća itd, ali to je druga tema i ako se računa nešto prosječno, ne može se preuveličavati na račun tih problema.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Ti govoriš iz perspektive

Ti govoriš iz perspektive nekog tko ima ima mogućnosti da si osigura sve ovo - i osnovne životne troškove + nešto više (u to spada i kategorija luksuza) - vjerojatno si (samo pretpostavljam) visokoobrazovani stručnjak za nešto lociran u Zagrebu - i potpuno si neosjetljiv na probleme ostalih.

Ja govorim o onoj tihoj većini koja nema i nikad neće imati sve te mogućnosti (jednostavno nemaju dovoljno obrazovanja, znanja, bogate roditelje, moćne političke pokrovitelje ili jednostavno nisu imali sreće, te žive u pripizdini).

Ovo bi tvoje bilo moguće kada bi Hrvatska bila velika poput Amerike i imala tisuće i tisuće radnih mjesta i mogućnost izbora - ali nažalost nije

I da ti naglasim, moja je plaća veća od prihoda prosječne četvreročlane obitelji po tvom izračunu, moje mi kvalifikacije i obrazovanje daju taj luksuz da zaradim i nešto sa strane, stambeno sam zbrinuta, lokacija Zagreb - ali to ne znači da sam gluha i slijepa na ono što se događa oko mene.

To što ja znam i mogu ne znači da automatski i svi ostali to isto mogu - to znači da sam jednostavno imala malo više sreće u životu

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

Tko je glasao

Ti govoriš iz perspektive

Ti govoriš iz perspektive nekog tko ima ima mogućnosti da si osigura sve ovo - i osnovne životne troškove + nešto više (u to spada i kategorija luksuza) - vjerojatno si (samo pretpostavljam) visokoobrazovani stručnjak za nešto lociran u Zagrebu - i potpuno si neosjetljiv na probleme ostalih.

Istina za stručnost. Sve što sa postigao, postigao sam vlastitim radom (ne rukama jelte, pa me SDP-ovci smatraju klasnim neprijateljem, ali što im ja mogu). Ali nisam neosjetljiv na probleme drugih, samo ne želim da njihovi problemi postanu centralni problemi države i da se stanje država ocjenjuje na osnovu takvih pojedinaca (iako ih ima puno).

Imamo toliko važnih stvari za napraviti, ne možemo se preokupirati kukanjem građana koji bi željeli više od onog ašto imaju (socijalizam je nudio rješenje za to- svi bi imali koliko trebaju, znamo kako je to zavrišlo). Previše članaka u novinama, pa i na tvojoj televiziji se bave takvima. Umjesto da veličate one koji stvaraju i vuku naprijed.

Kako poduzetnici vuku naprijed, tako će povući i one koji ne mogu sami...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Ja govorim o onoj tihoj

Ja govorim o onoj tihoj većini koja nema i nikad neće imati sve te mogućnosti (jednostavno nemaju dovoljno obrazovanja, znanja, bogate roditelje, moćne političke pokrovitelje ili jednostavno nisu imali sreće, te žive u pripizdini).
Ovo bi tvoje bilo moguće kada bi Hrvatska bila velika poput Amerike i imala tisuće i tisuće radnih mjesta i mogućnost izbora - ali nažalost nije.

E vidis vrlo si blizu jedinog optimalnog rijesenja.Ono je u neoliberalizmu.Otprilike onakvom kakav je Blair promovirao u UK. Naime ima i obijesni x 2 pravo, jer zaista, onaj tko nema dovoljno znanja, tesko ce biti adekvatno placen.No u tom slucaju postoje i 2 rijesenja:
1.) da investira u vlastito znanje i drzava moze pomoci dotiranim prekvalifikacijama i tecajevima, kao sto uostalom u nekim slucajevima vec i cini
2.) da se smanje porezi i stimulira otvaranje novih poslova, koji ce pojacati potraznju za ljudima.Kad se potraznja zaostri, biti ce izgledne i vece place.Ali i u tom slucaju je ovo pod 1.) neizbjezno.
Prepreke u ovim reformama su potencijalni otpor ulazenju u ovaj proces sindikata i nedovoljan respekt koji poduzetnici imaju radi misterioznih nacina stjecanja kapitala nekih od njih.
Da bi se vidjeli rezultati potrebno je nekoliko godina i svijest da je to u zajednickom interesu.No na taj nacin bi puniji budjet dao potencijal za rijesavanje nekih vjecnih rupa i popravljanje upravo socijale.Koje bi logikom stvari ionako bilo manje nego sada.

''13. lipnja je dan koji građani Hrvatske moraju proslaviti nakon što su gotovo polovicu godine radili za državu'', rekla je Nataša Srdoč, predsjednica Adriatic instituta za javni poredak.
"Hrvatska treba hitno smanjiti porezno opterećenje poreznim obveznicima kako bi oni mogli trošiti više na sebe, svoju djecu i uštedjeti za budućnost", rekao je Joel Anand Samy, suosnivač Adriatic instituta.
''Postoji direktna veza između poreznog opterećenja, izračunatog za dan porezne slobode i ekonomskog rasta, a spori ekonomski rast Hrvatske u usporedbi s ekonomskim tigrovima nove Europe pokazuje golem raskorak. Hrvatski dan porezne slobode znatno kasni u usporedbi s Estonijom koja je svoj dan porezne slobode proslavila 24. travnja. Porezni obveznici i građani Hrvatske opravdano su frustrirani s visokim poreznim opterećenjem i bijednom kvalitetom javne usluge.''
Adriatic institut naglašava da će u sve otvorenijoj i globaliziranoj svjetskoj ekonomiji, u kojoj je tržišna utakmica izuzetno važna, zemlje s visokim oporezivanjem i visokom državnom potrošnjom imati negativne posljedice. Investitori se sele u zemlje s nižim porezima, pojednostavnjenim i transparentnim poreznim sustavom poput uspješnih zemalja s flat taxom. Hrvatska, prema mišljenju Adriatic instituta, ima visoko progresivni porezni sustav koji je prepun iskrivljenja i otvara prostor za samovoljne odluke, korupciju i politički favoritizam.
U 2007. godine tri su nove zemlje u regiji prešle na flat tax. Makedonija ima stopu od 12 posto, Crna Gora također 12 posto, a od prošlog tjedna i Albanija ima jedinstvenih 10 posto.
Dan porezne slobode pokazuje udjel poreza na dohodak, dobit, PDV i akcize, doprinosa iz dohotka, lokalnih i ostalih poreza te proračunski manjak u ukupnom agregatnom dohotku građana Hrvatske (BDP-u). Ukupan iznos svih državnih poreznih prihoda i proračunski manjak kao udjel BDP-a pretvori se u broj dana počevši sa 1. siječnja.

Usporedba dana porezne slobode:

država 2007. 2006.

Novi Zeland 30. travnja 27. travnja
Estonija 24. travnja 30. travnja
Irska 8. svibnja 9. svibnja
Australija 5. svibnja 11. svibnja
Švicarska 10. svibnja 14. svibnja
SAD 30. travnja 28. travnja
Zemlje OECD-a 29. svibnja 30. svibnja
Slovačka 25. svibnja 1. lipnja
Hrvatska 13. lipnja 15. lipnja

Tko je glasao

Da bi riječ rekla - lijepo

Da bi riječ rekla - lijepo si objasnio ono čemu i ja težim.

Samo, kod nas u Hrvatskoj grupna svijest još nije na toj razini da shvati da je lanac jak onoliko koliko je jaka najslabija karija tj. da je društvo sretno i prosperitetno onoliko koliko prosperiteta imaju njegovi najslabiji dijelovi (najsiromašniji i najneobrazovaniji).
Kad to osvjestimo, onda će biti moguć i ovaj scenarij o kojem ti govoriš.
Kad vlast shvati da im se isplati ulagati u obrazovanje mladih i prekvalificiranje nekvalificiranih ili niskokvalificiranih - možemo krenuti naprijed.
Kad narod shvati da im je jedini put u bolju budućnost ulaganje u vlastito obrazovanje i znanje i da ne mogu napredovati oslanjajući se na babu i stričeve - možemo krenuti naprijed.
Kad mladi shvate da kriminal nije put ka boljoj budućnosti (što dobar dio njih misli kako, nažalost, pokazuju ankete među srednoškolcima) i okrenu se učenju i radu - možemo krenuti naprijed.
Kad svi mi prestanemo misliti da smo kao nacija lijeni i rastrošni i shvatimo da se stvari mogu promijeniti samo ako radimo svi na tome - onda smo već krenuli u pravome smjeru.

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

Tko je glasao

Prije svega cestitke na

Prije svega cestitke na referencama, a i meni jedan od dokaza da su zene najmanje jednako dobre u poslu kao i muskarci.
Kad narod shvati da im je jedini put u bolju budućnost ulaganje u vlastito obrazovanje i znanje i da ne mogu napredovati oslanjajući se na babu i stričeve - možemo krenuti naprijed.

Bojim se da ce ljudi biti prisiljeni to shvatiti silom prilika/neprilika.

Kad mladi shvate da kriminal nije put ka boljoj budućnosti (što dobar dio njih misli kako, nažalost, pokazuju ankete među srednoškolcima) i okrenu se učenju i radu - možemo krenuti naprijed.

Mladi su u formiranju licnosti, vise nego ikad prepusteni medijima.A oni su silom prilika komercijalni.Stvaraju zvijezde od bezveznih likova, jer je tako najeftinije i najkorisnije za jedne i druge.A osim medija i interneta, mladi vide i svoje roditelje, koji se bas ne mogu pohavaliti izglednim mirovinama.Ukoliko jasno zive samo od njih.Stoga oni odlucuju na svaki nacin izbjeci takav redoslijed stvari.Makijavelizam je tu sasvim normalna pojava.Poznanik koji radi sa maloljetnim delikventima kaze da je kod njih bilo kakva ideja o radu i sl. stvarima, cista glupost.I odmah ispaljuju protuargumente, zasto netko od "poznatih" ili "izabranih" nesto nezakonito smije, a drugi ne.Na to je stvarno tesko dati im logican odgovor...
Stope rasta kriminala, potrosnje droge i ostalog su stoga u stalnom porastu.
Ali i prodaja protuprovalnih vrata, alarma i sve veci zidovi kuca onih koji su se "snasli".Ako se ovaj trend nastavi, uskoro ce vrlo tanak broj snalazljivaca zivjeti u izdvojenom getu visestruku ogradjenom rampama i naoruzanim strazarima sa dugim cijevima.Trgovine ce im dostavljati potrepstine, a izbjegavati ce van tog podrucja nositi i upadljivo skupe krpice, satove, i sl. igracke.Ukoliko ih ne bude cuvao copor tjelohranitelja.A kvartovi ce biti podijeljeni po zonama kontrole maloljetnih gangova ili mladih punoljetnika koji ce krstariti u potrazi za plijenom.Nesto kao u Riju ili Moskvi.

Kad svi mi prestanemo misliti da smo kao nacija lijeni i rastrošni i shvatimo da se stvari mogu promijeniti samo ako radimo svi na tome - onda smo već krenuli u pravome smjeru.

Takvo misljenje je krivo.No sigurno je da je odgovornost i zainteresiranost za rad cesto na niskim granama.Ali to je proizvod klime, koja u prvi plan istice snalazljivost, nepotizam i muckanje.Takvi isti ljudi se u drugoj klimi ( drzavi) znaju pokazati dobrim radnicima.Ali tamo je to jedina javno prihvatljiva kategorija.
Solidan uspjeh i stanadard radom su tamo normalne pojave.I bez velikih izuma ili nasljedstva.Ovdje je to neostvarivo.

Tko je glasao

Hvala - trudim se najviše

Hvala - trudim se najviše što mogu.

Ovo sa mladima koji imaju potpuno iskrivljene vrijednosti je ono što mene najviše plaši u društvu i to je ono na čemu bi trebali najviše poraditi.

Ja kod kuće ima pubertetlijicu od 14 godina i stvarno ulažem ogromne napore da joj usadim prave vrijednosti. Srećom, poprilično je dobra sama po sebi pa se sve to lovi na plodno tlo. Jako je radoznala i voli učiti tako da sve ovo što ja znam i radim - ona radi još bolje :-)

Jedino me malo strah da će ju takva kakva jeste, dobra i voljna svima pomoći, jednog dana pregaziti razni navalentni tipovi koji su navikli sve dobivati preko veze i na silu.

još jedino što mogu učiniti jeste da se pokušam izboriti da se nešto promjeni u ovoj državi dok ona odraste

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

Tko je glasao

Ja osobno platim 30 kuna za

Ja osobno platim 30 kuna za košnju dvorišta i okopavanje oko ružica. Najti nekog za taj posel je skoro nemoguče. Ručak je obavezan a i kavics keksima ili kolačima. Pauzu platim ko radno vrijeme. Kad dojdem za Hrvatsku, donesem uvjek nekakav poklon i to ne farzejg. Čul sam da vrtlari u Zagrebu plačaju 18 kuma na vuru.
Jedan čovjek dela kod građevinara i veli mi da dobi 20 kuna na vuru i mora delat ko konj. U tvornici parketa jedna žena dobi na vuru 16 kuna a od mene je htela 35.
Sve na ravnom i vjerujte ne oznoji se niko.

Tko je glasao

Poznam obitelj, Stalno vlada

Poznam obitelj,
Stalno vlada kronična nestašica novcih, kupujeju lož ulje po 10 litri i hraniju centralno. Svaki čas posuđivaju plinsku bocu, (naravno punu ) jel nemaju na čemu kuhat.
Svi imaju mobitele ( 5 članova obitelji ). Sjedimkod nji i dogovaram kad možeju dojti sredit vrt, kad zazvoni telefon prvi put. Par riječi se razmjeni i prekida se razgovor. U roku pet minuta je zvonilo četri puta i uvijek se javila kčerkica ( 20 godina stara ).
Ja pitam mamicu pa gde je Ma.., i mama mi veli da je na putu za doma. Ja ponovo a od kud dolazi, mamica veli: Iz Zaprešića.
Ja sam mislil da bum pal na rit, sjedeli smo u kuči kod njih a ta se nalazi u Brdovcu pokraj Zaprešića.

Tko je glasao

Neopravdani optimizam,

Neopravdani optimizam, život na kredit i kratkoročna razmišljanja. To je sve što imam reći na tu temu. :-))

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci