Tagovi

Kada će u Hrvatskoj biti mogući primaries?

Trebali su jedni jako sumnjivi predsjednički izbori u SAD, osam sivih godina predsjednikovanja Busha jr., neizvjesni predizbori na strani Demokrata pa da svi skupa uvidimo kako američka demokracija ipak funkcionira i može biti uzor mnogim zemljama. Da, slijedi još jedan blago amerikanofilski tekst sličan Zvoninom stilu, molim dežurne amerikanofobe i teoretičare zavjera da se uzdrže prežestokih reakcija na prvu ruku dok ne pročitaju cijeli tekst.

Za početak bih citirao Billa Clintona koji je rekao "There is nothing wrong with America that can not be fixed with what is right with America." Naravno, ako krenemo od Amerike kao jedine globalne supersile danas koja efektivno može provoditi, pa i nametati svoje interese, uvijek ćemo naći niz primjera koji neće biti pohvalni. A opet, ako ćemo biti iskreni i pošteni, možemo naći i niz primjera gdje Amerika djeluje pozitivno na svjetske probleme, koristeći svoje resurse, ljude, opremu (OK, u skladu sa svojim interesima, ali nevertheless... ne poznajem primjere čistog altruizma u svjetskoj politici).
Bush je možda pokazao ružnije lice američke demokracije i njen posrtaj (iako je i njegov lik i djelo slojevitiji od paušalne ocjene da je moron), dok sadašnji proces izbora novog predsjednika pokazuje "...what is right with America..." Pa čak i sumnjivi izbor Busha je bio pokazatelj kako se poštuje pravni poredak čak i onda kad je očito manjkav.


Prenoseći neke analize koje sam čitao, predizbori u Americi pokazali su, recimo, da se položaj u Americi ne može kupiti. Multimilijarder Mitt Romney ispao je iz utrke unatoč ogromnoj ulupanoj lovi, a McCain koji je bio u stisci s novcem, nastavlja i vjerojatno dobija nominaciju. Sam proces eliminira ekstreme po religijskoj, ekonomskoj, političkoj osnovi, tako da Huckabee polagano ispada (iako se ne da) a veći ekstremi su odavno već ispali (kao npr. naš Kuchinich). Svi kandidati prolaze detaljnu provjeru glasača u cijeloj zemlji i to dva puta - na predizborima i onda na generalnim izborima za predsjednika. Predizbori su šaroliki, ponekad i malo zastarjeli, ovisno o državi, Zvone je već pisao o tome. Negdje postoje zatvoreni primaries (glasuju samo registrirani članovi stranaka) ili otvoreni (svi imaju pravo glasa), a dosta država ima i caucus koji je fizičko prebrojavanje okupljenih podržavatelja nekog kandidata. Neki dijele delegate proporcionalno, neki na principu "winner-takes-all".

Zašto sam ja za Hillary Clinton? Pa recimo da nisam vidio ni na ovim stranicama previše racionalnih argumenata protiv nje, ako ne računamo one "bitch", "nastavak dinastije Clinton" (što je tu loše? :), te plače, smije se, hladna je, ukočena, ovakva, onakva... Ako gledamo američku unutarnju politiku, Hillary ima smislenije i razrađenije planove od Obame za niz tema. Kao Prva Dama se bavila zdravstvenom reformom koja je Americi jako bitna (pitajte Michaela Moorea) te pravima djece i žena, iako je komodno mogla biti fikus kao Laura i Barbara Bush i uživati u statusu. U vanjskoj politici bi nastavila Clintonovu politiku koja je bila puno bolja i nijansiranija od Bushove, a i najavljuje racionalno povlačenje iz Iraka. Ta vanjska politika je bila i bolja prema ovom našem području. Iskustvo Bijele kuće (pa makar i iz pozicije Prve Dame) te dva mandata u Senatu sigurno nisu za odbaciti. Cijeli njen profesionalni život ukazuje na sasvim realnu mogućnost da bi se pokazala dobrom predsjednicom. Zato ja podržavam Hillary to the bitter end :) Ili do ulaska u Bijelu kuću.

I na kraju, pošto sam ja veliki komparatist, unatoč tome što je ova usporedba malo i smiješna, pitam kada će transparentan izbor stranačkih vođa biti moguć i u Hrvatskoj? HDZ je birao Sanadera uz zaštitare, Đapić se održava na čelu HSP-a dovodeći autobuse poslušnih delegata na stranačke konvencije, sjetimo se samo cirkusa Gotovac-Budiša... A vođe stranaka odlaze s tog položaja često samo voljom prirode.
SDP je demokratski birao između četiri kandidata i otišao najdalje u tome iako još nedovoljno. Milanovićeva inicijativa za otvaranje biranja vodstva cijelom članstvu je loše dočekana. Prema gornjoj analogiji u SDP-u odlučuju samo superdelegati! a stranačka baza ostaje van cijele priče. Željka Antunović ne vjeruje članstvu i govori da "ne može svatko odlučivati o svemu" čime i konkretno podržava vladavinu zaslužnih, a ne demokraciju u stranci. Možda se stvarno boji urušavanja poretka po kojem se na stranačke dužnosti dolazi samo dugogodišnjim, mučnim probijanjem kroz hijerarhiju uz velike ustupke i slijepo provođenje stranačke stege.

Za kompletan razvoj demokratske svijesti u Hrvata bilo bi dobro da SDP pokrene potpuno demokratski izbor stranačkog vrha i prihvate Milanovićev prijedlog. Možda iznjedre nekog poput Hillary ili Obame. A kad ja podržavam Milanovićev prijedlog, onda znate koja je ura. :)

Komentari

I like Mike! :-)) Ali da se

I like Mike! :-))

Ali da se vratimo na temu.
SDP je uistinu prošle godine napravio značajan iskorak. Vjerujem da će i ove godine biti više kandidata. Ostatak političke scene, kako vidimo, neće pratiti taj trend.

HDZ će imati samo Sanadera za kandidata, a ako i bude bilo protukandidata, to će biti tek puka kozmetika.
HSP će imati Đapića i Kovačevića. Svi drugi su bili onemogućeni u svojoj kandidaturi. Sjetimo se naglog obrata kod Ruže Tomašić.
HNS će opet zarotirati isti dvojac koji se rotira već godinama.
HSU će isključiti iz stranke neistomišljenike.
Za HSS ne znam, ali je malo vjerojatno očekivati da će Friščić imati protukandidata.
HSLS- Đurđa ili Čekoh.

Dok jedni vuku u jednom smijeru, a svi drugi u suprotnom, ne možemo očekivati pomake, a kamoli značajnije.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

HSU će isključiti iz

HSU će isključiti iz stranke neistomišljenike.
Čemu difamiranje??? Hajde navedi jednog jedinog člana HSU-a koji je isključen radi toga što je neistomišljenik.

Tko je glasao

Baci oko ovdje. Desetak

Baci oko ovdje.
Desetak "separatista" Hrvatske stranke umirovljenika jedan po jedan bit će isključeni iz stranke. Počelo je danas na petosatnoj sjednici Predsjedništva s glasnogovornikom Miljenkom Pajalićem i Stipom Radilovićem, koji stoji iza Inicijativnog odbora za smjenu stranačkog vodstva.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

@silverci, nisam do sada

@silverci,
nisam do sada vidio ovaj tvoj komentar, ali sa onim što sam kazao baš i nema neke veze... gospodin Radilović je u mnoge lokalne oraganizacije uputio jedan u najmanju ruku uvredljiv pamflet, a drugi je lažno se predstavljajući poslao medijima dopis slična sadržaja..... i što bi sad trebalo uraditi no sankcionirati, ali ne radi drugačijeg mišljenja već zbog ozbiljnog kršenja Statuta HSU-a.

Tko je glasao

Gledaj, ja sam iz članka

Gledaj, ja sam iz članka mogao iščitati da su to neistomišljenici sa vrhom stranke.
Objasnio si ovu dvojicu(premda me nisi i 100% uvjerio, ali nisi to ni dužan), a što je s desetkom ostalih koji se spominju? I oni su pisali pisma članstvu i medijima? Ili su tražili Jordanovu ostavku?

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

@silverci,..... novinama

@silverci,..... novinama uvijek treba krvi stoga i stavljaju bombastične naslove i podnaslove.... a sa "neistomišljenici" se samo još dodatno potpiruju strasti navedenih "disidenata"

a što je s desetkom ostalih koji se spominju? I oni su pisali pisma članstvu i medijima? Ili su tražili Jordanovu ostavku?
Da, bilo je još nekih medijskih natpisa na temelju poziva ili upita novinara po raznim pitanjikma što se ne kosi ni sa jednim pravilom "prihvatljiva" javnog djelovanja članova,.... a da li će ili jest neka županijska ili gradska organizacija na svojim sjednicama (analizirajući izborni proces) zaključila ili zatražila nečiju ostavku je njihovo pravo koje im nitko ne uskraćuje......

Tko je glasao

Ma, zaboga silverci, zar je

Ma, zaboga silverci, zar je bas Hrvatska dosla do toga u strankama nema bolje ljude od od ovih koje nabrojaste. Istini za volju, ne znam puno ni o Milanovicu ni o Friscicu, ali - Ruza Tomasic?! Covjece moj, sto je to ona ucinila da je zavrijedila stranacku togu. Isprsila se protiv Cvika, pa to bi trebala biti obaveza svakog iole moralnog pojedinca.
Pa daj stavimo ruku na srce, vecina hrvatski politickih stranaka obiluje mnostvom casnih i domoljubnih pojedinaca, ali i mnostvom beskicmenjaka. Kojih je gdje vise, uistinu ne znam, jer ih nisam brojao.
Donedavna su na politickoj sceni bili prisutni: Slaven Letica, Marko Veselica, Drazen Budisa, Zdravko Tomac, Luka Poldrug, kao i brojni drugi. Jamcano rvrdim za sve da su pametni, posteni, i domoljubni. Unatoc tome, pometeni su s te pozornice, a na njoj su se odrzali: Seks, Cacic, Pusicka, Djapic. To je zalosno.
Ilustracije radi, prije nekoliko dana sam razgovarao s vlasnicom jedne nakladnicke kuce glede objavljivanja zbirke pjesama. Izmedju inih uvjeta postavila mi je i taj da bih obavezno trebao doci na predstavljanje knjige. Kad joj rekoh da to ne mogu obecati, ali da bi, umjesto mene, i knjigu i mene najvjerojatnije mogao predstaviti Marko Veselica, ona me upitala:"A mozete li mi kazati tko je on"? E sada, otidjite u Juznu Afriku pa pitajte tamosnje zitelje za Nelsona Mandelu, cvrsto sam uvjeren da o njemu puno znaju i djeca od devet godina, kao i starci od devedeset.
U posljednje vrijeme sve cesce citam hvalospjeve o Vladi Gotovcu, ma u picku materinu, zar u Hrvatskoj treba covjek umrijeti kako bi Hrvati shvatili tko je, sto i kakav je bio. Ima Hrvatska jos takvih intelektualaca kao sto je bio pok. Vlado, recimo: Ladana, Zidica, Kustica, ali, eto, oni su jos zivi pah valjda radi toga nitko ne hvali.

Tko je glasao

Ma, zaboga silverci, zar je

Ma, zaboga silverci, zar je bas Hrvatska dosla do toga u strankama nema bolje ljude od od ovih koje nabrojaste.
Nisam nabrajao najbolje, nego one koji će vladati tim strankama.
Ima li boljih? Vjerujem da ima, ali tko će reći Friščiću npr. da on nije najbolji u svojoj stranci? Ili Čačiću?
Mogu im reći ja, ti ili netko od drugih koji pišu na pollitika.com, ali to im trebaju reći njihovi članovi.
Ruža Tomašić? Nisam govorio o njenoj kvaliteti ili nekvaliteti, nego o činjenici kako je preko noći promijenila mišljenje i odustala od kandidature. Nebitno je koliko je ona kvalitetna, trebala bi imati pravo na kandidaturu kao i svi drugi članovi te stranke koji to požele. Ali ne, Đapić je povukao konce i ona je odustala.
Marko Veselica?
Njega se ne spominje jer bi se u suprotnom moralo objašnjavati kako mu je pred prve izbore ukradena stranka. Koja je poslije postala vladajuća stranka.
zar u Hrvatskoj treba covjek umrijeti kako bi Hrvati shvatili tko je, sto i kakav je bio
Osim Gotovcu isto se dogodilo i Ivici Račanu.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Osim Gotovcu isto se

Osim Gotovcu isto se dogodilo i Ivici Račanu.

Pa ne znam... Mislim da su i Gotovac i Račan bili cijenjeni i za života. Samo su obojica (više ili manje) zbog svojih osobina odskakali od uobičajene političke elite pa su često bili neshvaćeni. Imali su i njih dvojica svojih mana, ali su za većinu političke scene televizija u boji.

Tko je glasao

Zašto? SDP treba biti

Zašto? SDP treba biti avangarda :)) A osim toga, stvarno mislim da bi takav način biranja donio bolje kadrove u vodstvo. Za sad možemo samo nagađati tko je blizak kome, tko su Milanovićevi, a tko Linićevi, Antunovićkini ljudii na kraju tko su Bandićevci koji ruju protiv svih :) I o tim dvorskim spletkama ovisi vodstvo - tko je s kim dobar, tko koga podržava, a tko kome podpleće noge...
Mislim, tko sam ja da brinem o boljitku SDP-a, ali jasno je da ovakav način borbi odvlači energiju od onog čime bi se SDP najjača oporba trebao baviti... Dok se oni glože, HDZ uživa u zavjetrini, bez da mu itko prigovara.

Tko je glasao

Bez obzira na tvoju

Bez obzira na tvoju zajebanciju, SDP jeste avangarda.

SDP je pokazao da može napraviti demokratski iskorak u izboru svog čelnog čovjeka. Drugih stranaka nema ni na vidiku u tom pogledu. A kako vidimo, neće ih biti još neko vrijeme.
Kad ostale stranke pristignu, i ako se to ikada dogodi, tek onda možemo razmišljati o odgovoru na tvoje pitanje iz naslova posta.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Uopće se nisam zajebavao.

Uopće se nisam zajebavao. Priznajem SDP-u taj iskorak. Samo mi nije jasno zašto bi SDP trebao čekati ostale, mogu radi sebe napraviti taj dodatni korak.

Tko je glasao

Dozvolite samo komentar na

Dozvolite samo komentar na stav da se u Americi "polozaj ne moze kupiti" koji je potpuno netacan. U Americi je samo novac mjerodavan kriterij za sve sto postoji. Naravno da je ispao milijarder Romney i ranije reformista koji je osnovao trecu partiju takodjer milijarder Ross.
Ispravak glasi: novac je bitan, ali ne i jedini uvjet za polozaj. Nije poznatio da je i jedan autsajder bez ili sa malo novaca niti zapoceo a kamoli izdrzao jednogodisnju kampanju do izbora. Dakle u kampanji se "raise' i obrce ogromna kolicina novca koji svaki kandidat mora prikupiti bilo iz svojih ili tudjih izvora da mi mogao ici dalje. Izvori novca su razne korporacije, organizacije i individualci koji doniraju novac kandidatima.
E sada se postavlja vruce pitanje koje je postavio John Edwards na suceljavanju protukandidatima Hillary i Obami pa kaze:
"Hillary i Obama, vasu kampanju placaju ogromnim novcem korporacije,
organizacije i lobisti. Sta oni ocekuju od vas zauzvrat ? Mene doniraju mali ljudi i oni od mene ocekuju samo da ispunim njihove snove"
Na ovo pitanje su se Hillary i Obama samo pogledali i nisu dali odgovor, a jadni Edwards (inace najposteniji lik medju njima) je ispao bas zbog malih ljudi koji ne odlucuju.
Evo pitanje za razmisljanje, da li je takav nacin financiranja kampanje
razvijeni oblik prihvatljive korupcije, dok malim zemljama zamjeraju primitivne oblike korupcije ? Da li je lobiranje korupcija ? Znate li koliko donacija i poklona u raznim oblicima senatori i kongresmeni dobijaju od lobija npr. kao putovanje na Bahame privatnim avionom itd. Cifre su stravicne i poluprijavljene. Pogledajte film o nacinu vodjenja US politike po nazivu "Charlie Wilson's War" koji je radjen po istinitom dogadjaju, upravo sam ga juce gledao, inace vrlo zabavan.

Zoross

Tko je glasao

Amerika je prekomplicirana

Amerika je prekomplicirana drzava u kojoj prevladaju razliciti snazni lobiji i to u obliku korporacijskih (krupan kapital) i demografskih (religion, race, color, ethnic/national origin, sex, age) interesnih sfera. Mi ne zivimo u idealnom svijetu ("Money Makes The World Go Around"). Lobiranje se moze smatrati jednim 'legalnim' oblikom korupcije koji je u Americkoj javnosti prihvacen kao normalna 'demokratska' pojava jer se ona pojavljuje kroz dva gornje navedena oblika. U nasem drustvu prevladava samo jedan oblik lobiranja i to u obliku krupnog kapitala koji se nalazi pod potpunom kontrolom HDZa te koji se naveliko koristi za potkupljivanje raznoraznih domacih i stranih politickih prostitutki.

Medjutim najveci problem je u tome da dok u Americi funkcionira pravna drzava, u HR prevladava anarhija na kojoj se hrane predstavnici "Neprincipijelne Koalicije" podupirajuci na taj nacin postojanje oligarhijske diktature.

S tom inicijativom za otvaranje biranja vodstva cijelom clanstvu koja je lose docekana, Milanovic je sahovski pojentirao bez obzira na njezin ishod.

Dakle Milanovic je,

1. Pokazao da mu je navodno stalo do 'demokratskih' promjena unutar stranke, premda se ovaj potez bazirao na osnovi njegove osobne koristi;
2. SDPove superdelegate prikazao kao veliku 'kocnicu' tom predlozenom demokratskom procesu;
3. Ucvrstio svoju poziciju na predstojecim stranackim predsjednickim izborima.

Live Free or Die !

Live Free or Die !

Tko je glasao

Vidiš, problem je kad

Vidiš, problem je kad kreneš u raspravu s poluinformacijama i demagogijom. (Usput, milijarder je Ross Perot.) Naravno da je novac važan, a prikupljanje je transparentno - na cnn.com imaš čak i interaktivnu kartu koliko je pojedini kandidat skupio donacija po državama, čak i po okruzima pojedine države.

John Edwards je obični populist i demagog koji priča o donacijama korporacija i bori se za malog čovjeka, a sam je truli bogataš koji ima viletinu od bogtepita koliko kvadrata i prihod koji taj mali Amerikanac neće vidjet u dva života. To je uvijek bila njegova strategija koja bi uvijek propala. Da, korporacije doniraju novac nekim kandidatima (opet samo do određenog iznosa) i što je u tome loše? Takav stav izlazi iz pogleda da su korporacije po definicije zle organizacije koje daju novac da bi kontrolirale nekoga kao lutku na koncu, iako je stvarnost puno manje dramatična. Lobiranje je legalno i upravo je Clinton promijenio zakon o lobiranju kojim je ograničio moć lobista.

Prema tome, nemoj mi o jadnom, poštenom Edwardsu jer je on itekako dio te cijele priče, ništa puno bolji od ostalih .A raznih dokumentaraca s poluistinama i demagogijom smo se hvala bogu nagledali (pogledaj pod Michael Moore). A i Michael Moore je bleeding heart liberal koji na svojim filmovima zgrće ogromne pare i također živi standardom koji nikad neće biti dostupan običnom Ameru. Kad gledaš neki film - always consider the source.

Tko je glasao

Nije bas tako, Whatever.

Nije bas tako, Whatever. Tjeras me u raspravu a ja to nerado prihvacam (uz to sam na izvoru informacija sa vodecim ljudima iz sve tri kampanje). Prihvatam da je neko republikanac, demokrata ili "independent" sa dobrim argumentima, ali ne mogu svariti pricu bezveze za krcmu a meni govoris o demagogiji.
Nazalost niti jedan tvoj stav ne stoji. Prvo tvoje logicke pogreske da vidis apsurd praznih rjeci. Dakle, stav "Edwards ima viletinu" ne znaci apsolutino nista u zemlji gdje je to uobicajena pojava, a ti bi iz toga nesto drugo htio zakljuciti. To je podmetanje kukavicjeg jaja poluinformiranom svijetu u Balanskoj krcmi. To ovdje ne prolazi.
Pogledaj mu biografiju a i iznos prikupljinih sredstava i izvore.
Ti mislis da je sve transparentno posto se dio pojavljuje na internetu a postoji zakon o ogranicavanju donacija, ali nije tako.
Postoje jako mastovite manipulacije. Prvo, donacije dolaze u raznim oblicima i nemoguce ih je sve evidentirati. Dalje, jedna se stvar zabrani ali se onda preimenuje u drugu i to glatko prolazi (ko da zabranis uvoz bacava a onda bure prolazi, da banalizujem).
Lupas etikete Mooru za navodne polustine a treba ti pola zivota da skupis i provjeris sve njegove navode. A onda nema veze za donacije,
pa doniraj ti milion za predsjednika HRV pa onda mu reci da nista od njega ocekujes...
Medjutim, da ne ulazim sada u elaboraciju jer mi treba 100 strana po raznim paragrafima, a to kosta i vremena i zivaca a i para. Ovdje se sat ovakvog predavanja placa od 1000$ navise... Whatever...

Zoross

Tko je glasao

Prvo, stav ne može stajati

Prvo, stav ne može stajati ili ne stajati jer je subjektivan, i drugo, možda si ti u Ameriku došao iz nekakve balkanske krčme, ja s takvom nemam veze. Treće, nisam rekao da je sustav idealan pa da nam sad ti otkrivaš toplu vodu kako ima manipulacija, baš si trebao tamo otići za to utvrditi.

Sve u svemu, ovakvo predavanje ne vrijedi ni 10 $. Uostalom, ako je tamo tako loše, što se ne vratiš u tu tvoju krčmu o kojoj pričaš?

Tko je glasao

Opet zakljucujes napamet ono

Opet zakljucujes napamet ono sto nije napisano. Molim te procitaj u logici logical fallacies pa uzmi sebi svoje i reci meni moje da znam.
Izvini sto sam ostar ali me najvise nervira kad netko implicira nesto napamet sto nije receno (to radi i moja zena) i iz toga izvlaci zakljucke. To moze biti iz neznanja ali i spekulativno. Inace, meni ovdje nije lose a imam i svoju krcmu, pa se osjecam ko kuci. Ali mislim da sam duzan imati konstruktivno kriticki pristup stvarima oko sebe kako bi se saznala istina, koja je cesto zamagljena i izvitoperena. To ne znaci da ovaj sistem nema pragmaticnih rjesenja i super dostignuca kojima se moze pohvaliti. Na nama je da ga ucinimo jos boljim.

Zoross

Tko je glasao

Ako se treba svrstati onda

Ako se treba svrstati onda sam amerikanofob iako ne u odnosu na način izbora u USA. Dio dnevnika o SDP-u i Milanoviću će kod mnogih ovdje naići na odobravanje upravo zbog razvoja demokracije u Hrvatskoj.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci