Tagovi

Kad suze poteku

Napokon uhvatih malo vremena da riješim i zahtjev za prijevremenu starosnu mirovinu.. U međuvremenu me «zahvatio» i novi zakon o mirovinskom osiguranju po kojem za prijevremenu starosnu moram imati 56 godina života i 31 godinu staža. Jučer ujutro krenem do ispostave mirovinskog u svom mjestu. U 8 i 15 ujutro 10 osoba čeka da se otvore vrata u 8 i 30 kad se počinju primati stranke.

Kad sam stigla na red ulazim kod službenice i zamolim je da mi na temelju podataka iz radne knjižice i podataka koje imaju u sistemu vidi imam li potrebne godine radnog staža budući sam jednim dijelom bila obrtnik cijelu godinu, a jednim dijelom obrtnik sezonac. Slijedi bujica objašnjenja kako treba otići u Pulu, predati nekakav pred zahtjev za izračun staža, da ona to ne može obračunati i da možemo eventualno otići do više referentice u susjednoj kancelariji. Izdaje mi ipak potvrdu o podacima evidentiranim u matičnoj evidenciji Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Odlazim u hodnik i na temelju potvrde izračunam da imam potrebnu 31 godinu staža, jedan mjesec i devet dana. Kako jučer nisam mogla čekati još jedan red da budem primljena zbog poslovnih obveza, danas ponovno moram do ispostave da predam Zahtjev za prijevremenu starosnu mirovinu sa svom potrebnom dokumentacijom.

Odlazim iz Ispostave u kojoj se nalazi i ispostava zdravstvenog osiguranja. Tamo poznajem sve djelatnice jer sam s njima surađivala budući sam u firmi sa 1200 zaposlenih 22 godine obračunavala plaće. Zaustavljam se kod jedne od njih i kažem joj:

Eto, bila sam u uredu mirovinskog gdje mi ne mogu uz silne troškove informatizacije izračunati staž. Kad sam tamo stigla sa ostalim «običnim smrtnicima» u uredu je već bio bivši direktor ispostave ( koji sa nama nije čekao ispred zatvorenih vrata ). Kako su vrata bila otvorena vidjela sam da mu provjerava podatke za tri osobe. Ne samo da je provjeravala podatke već je i nazvala Područnu službu u Puli da provjeri u kojoj su fazi predmeti. Doista je tužno i pretužno da bi trebala njemu dati 400 kuna i da onda on u ispostavi može dobiti sve podatke, a ja ih ne mogu dobiti. Doista bi ih trebala sve prijaviti.

A suze teku. Od tuge, razočarenja, ljutnje. Već drugi put u zadnja dva mjeseca. Prvi put zbog kredita HABOR-a za pripremu poljoprivredne proizvodnje za svog sina. Vremena je premalo, a posla previše da i o tome koju riječ napišem. Suze za Hrvatsku koja ne samo zbog političara, nikako da krene pravim smjerom.

Tagovi

Komentari

Dobro došla

@marival
u svijet nas običnih smrtnika . Ne znam kako za tebe, ali trebala si tražiti lozinku i pasword
za stranice za stranice HZMO (korisničke stranice) logiraš se i od njih zatražiti privremeni izračun. Za dva dana na tvojim korisničkim stranicama treba biti privremeni izračun na kojeg dodaš još 27 % od privremenog izračuna i dobiješ izračun mirovine.
Tako sam radio ja prošle godine i žena ove godine.
Suze ne pomažu. Uhvati se u koštac sa birokracijom, koliko ćeš biti uspješna ne znam.
Dežurni domoljubi budu rekli ovak:
Glavno da imamo Hrvatsku.
A kaj ti veliš ?

Tko je glasao

minimalac ne gine

Bila sam ( sada je to već jučer ujutro ) ponovo u ispostavi. Ispričavale su mi se i jedna i druga djelatnica. Njihov bivši direktor je bio već na odlasku kad sam stigla. Od 03.02. sam umirovljenik. Od 01.04. mi miruje isplata mirovine ( koja će tek krenuti ne zna se kada - jer obrt i dalje radi od 01.04. dok ne dobijem rješenje o otvaranju OPG-a. Nakon što dobijem rješenje o otvaranju OPG-a, mogu kao umirovljenik nastaviti proizvoditi sadnice povrća u svom plasteniku bez ikakvih davanja prema državi. Ponudile su mi lozinku, ali kako i sama znam obračunati mirovinu ( točnije od tih njihovih skupih software-a koji su bačeni novac poreznih obveznika u financijskoj situaciji u kojoj je RH) i kako znam da rijetki ostvaruju pravo na veću mirovinu od minimalne od kad se uzimaju primanja cijelog radnog staža - izračun mi je jednostavno gubljenje vremena.

Za sebe se ne bojim, jer među svojim biljkama zaboravim na sve brige i meni je moj posao zadovoljstvo, a ne obveza. Dodatno radim i u jednom masleniku tako da dok režem masline i proizvodim sadnice nema predaha, ali su oba posla prekrasna. Zimi ću malo odahnuti ( i više biti na pollitici ).

Tko je glasao

mila,

ne sumnjam da ćeš istjerati ono što ti pripada a žao mi je da baš uvijek mora ići "kroz trnje"....

razmišljala sam o penziji ali mi se nekako čini da bih time više izgubila nego dobila....da je neka konkretna potrba, dobro bi došlo, ovako, počekat ću da me potiraju.....

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci