Tagovi

Kad se sa srcem kuha

Sto napisati a da vec nije poznato oko najnovije afere koja i nije bas tako nova jer eto vidimo vecernji list a prije njega i Feral poceli su pisati o danasnjoj aferi prije vise od godinu i pol dana. No napisao bih nesto o nasem prehrambenom divu iz kuta promatraca iz neposredne blizine iako ne insajderskog.
Podravka je godinama socijalistickog uspona bila sinonim uspjesne kompanije koja ima vrijedan brend. Prije svega zahvaljujuci prvom covjeku koji je od male pekmezare kojoj je prijetilo zatvaranje stvorio giganta. Rijec je o Pavlu Gaziju skromnom i vrijednom covjeku koji je kao direktor svakog prvog sijecnja dolazio cestitati novu godinu portirima, koji je kao prisilni umirovljenik kad bi cuo o smrti nekog od starih radnika Podravke obavezno dolazio na pokop. Osoba partizanskog pedigrea ali HSS korijena ciju su sestru ustase brutalno ubili negdje 1944 godine. No to ga nije prijecilo da zaposli Zlatu Bartl koja je imala "los" pedigre iz rata i koja je podravini i Podravki stostruko vratila kroz Vegetu i juhe iz vrecice koje su se na pocetku vagale na obicnoj vagi te zavarivale obicnom peglom. Gazi je odlazeci u CKSKJ 1979. godine ostavio firmu na stabilnim nogama malo potplacenih radnika koji su svjesno ulagali u svoju tvornicu hraneci cijeli podravski kraj.
No dolazeci na mjesto ministra policije SR Hrvatske Gazi se upusta u prvo vece ciscenje korupcije i kriminala te su oko 1983 brojni direktori Podravke strahovali od narodski receno resta zbog mutne akvizacije Gartenberga posrnule njemacke firme koja je trebala biti izlaz na zapadno trziste nesto poput Kortinga kod Gorenja. Uz put se ocesao o Kajfeza i njegovo vidjenje poslovanja s ljekarnama sto je na kraju zavrsilo na sudu. No kako se zapiknuo u INU tako je i prisilno umirovljen. Slijedi nekoliko godina mira i tisine te dolazak ratne 1991 zatice Podravku kao veliku firmu od oko 7000 radnika. Ne pitajuci za isplate davalo se HV-u ogromne kolicine hrane, Doniralo se svud i svakud pomagalo i zbrinjavalo i sve je to marljivi i skrbni podravec prenio preko svojih ledja uz put regrutirajuci tisuce svojih sinova u obrani domovine koji su se pokazali kao sutljivi i hrabri. No onda su direktori postali menadzeri te su se zaigrali svojim primanjima koja su u nekim slucajevima dosegla i oko 100 000,00 kuna mjesecno. Uz put je darovano mnogo novca za dolazak Prosineckog uz vec poznatu anegdotu o kasnjenju na upravni odbor Dinama. Odlazeci u mirovinu tadasnji predsjednik uprave ponio je sa sobom i oko 1.500.000,00 kuna otpremnine. Pocelo je dovodjenje raznoraznih "bjelosvjetskih" strucnjaka koji su procjenjivali i podcjenjivali firmu te je radi restrukturiranja pocela rasprodaja i rjesavanje prvo Segestica zatim pivovara pa kvasac uz lose procijenjena ulaganja u gradnju tvornica po Madjarskoj i Poljskoj sto bi svakako trebalo biti predmetom istrage jer u isto vrijeme po Koprivnici nicu lijepe kuce menadzera koji su u tim gradnjama sudjelovali.
U cijeloj prici Podravka jos uvijek nema titulara vlasnistva jer je u pretezitom vlasnistvu drzave no ipak uza sve ostajuci na solidnim temeljima i prilicno financijski neuzdrmana. Na kraju od cijelog obiteljskog srebra ostalo je jako malo te su odredjene strukture htjele za sebe i tu jedinu preostalu srebrnu zlicu. Iz toga je proistekla i ova posljednja afera koja je prije svega imala za cilj kadrovsko rasciscavanje u vladi radi preuzimanja kontrole nad strankom jer kako znamo i kako smo vec napomenuli o tome se pisalo jos prije godinu i pol dana. O opcijskim dionicama Damira Polanceca mislim kako sam i sam pisao prije dosta vremena. No ne morate se brinuti za Podravku jer vrijedni i marljivi podravci pregrmili su i gora zla od ovih mestara zacina te ce Podravka sigurno prezivjeti.

Tagovi

Komentari

Sto napisati a da vec nije

Sto napisati a da vec nije poznato oko najnovije afere koja i nije bas tako nova

E moj prika, jako puno toga ima još nepoznatoga, a s obzirom na preokret nakon što je Polančec odstupio (što je očito bio jedan od glavnih ciljeva izvalačenja afere iz naftalina) sada se ide na stišavanje i pometanje pod tepih.
Jer istraga ako bude vođena bez utjecaja i do kraja, garant vodi do nalogodavca koji je takodjer u spice umočen do balčaka.

Drugovi "antifašisti". Samo treba sagledati strukturu Fima grupe i povezane osobe i sve će vam biti jasno.
Ova ekipa s Marincem na čelu je u Podravku instalirana 2000., Marinca je osobno preporučio drug Mesić, Marinac je btw. paralelno na čelu Podravke i u nadzornim odborima Našice cementa i Nexe grupe. Čačić je veliki dioničar Validusa d.d. društva koje je preuzelo i isisalo jedan PIF i dioničar mnogih drugih povezanih tvrtki Fima grupe.
A drug Horvat je najobičniji lopov koji je svoje "carstvo" stekao kradjom (dionica) od drugih lopova koji su početkom 2000. upali u probleme. ( za više detalja pogledati očitovanje NO Exportdrva kojega sam postao na dnevnik od esperanze(mislim)). a tamo je i link na shemu Fima grupe. U toj grupi je sve začeto, to je pravi mozak svega, dok su ovi iz Podravke puki izvršitelji. Polančec je namagarčen i žrtveno janje. Da, on je kao fol bio sa svime upoznat, no to je samo percepcija i stvorena slika, čak si je i on sam umislio da vuče konce, no valjda je sada i najnaivnijem hlebincu jasno da se konci vukli izvana.
;)

Tko je glasao

Očito se sa srcem kuhalo a

Očito se sa srcem kuhalo a srčano će biti i dalje, imperija uzvraća udarac.

Sinoć je u Dnevniku Dijane Čuljak gostovao neki odvjetnik i vođen navođenim pitanjima uvjeravao hrvatsku javnost kako menadžeri nisu djelovali za svoj račun već u najboljem interesu poduzeća, odnosno, štitili ga od neprijateljskog preuzimanja. Također, kako u njihovim aktivnostima ne vidi o kakvom bi se tu kaznenome djelu radilo.

Otkuda baš taj odvjetnik, u javnosti i nije nešto poznat? Nije isključeno da ga upoznamo kao dio nekoga od odvjetničkih timova koje će nedvojbeno angažirati osumnjičeni, ako već nisu.

Zanimljivo je da Čuljakica nije ni pokušala polemizirati bar s nekom od tvrdnji gosta, pa je ispalo da je ustupila solidan dio udarnog termina za PR osumnjičenih. Očito je kako je izbijanjem afere Podravka ugrožen interes dovoljno jakih igrača jer samo takvi mogu u središnjem Dnevniku dobiti termin i toliki prostor za pokušaj kontrole štete koju su nedvojbeno pretrpili.

Polančec do sada nije bio taj koji je mogao tako nešto. Da li mu je u pomoć priskočio Sanader pa na TV-u "povukao veze"?

B-52

Tko je glasao

Tin Dolički Otkuda baš

Tin Dolički
Otkuda baš taj odvjetnik, u javnosti i nije nešto poznat? je svojevremeno bio i "stručnjak" koji je pomagao u pretvorbenim makinacijama i "velikom" menadžeru D.Vrhovniku iz "Viktor Lenca". Tu su "nas neuke" vukli za nos sa raznoraznim "povlaštenim dioničarima", pa "tajnim dioničarima" i što sve ne, dok su izvlačili goleme novce, da bi sve završilo bankrotom i spašavanjem od strane I.Račana, a onda I.Sanadera.Ovaj prvi, očito, i dalje glumi pravnog eksperta, a potonji se iz "vrsnog brodograditelja" transformirao u "hotelijera"; čak i dalje dijeli "lijevu" riječku scenu u smislu treba li i njemu dati neki "orden" zbog zasluga u "demokratskim" promjenama.
Pozdrav, i gledajte oko sebe.

Tko je glasao

Evo, sad je još

Evo, sad je još jasnije:

Sinoć je, pak, na javnoj televiziji gostovao odvjetnik Tin Dolički, koji je potpuno bagatelizirao ono što je učinila uhićena šestorka, a javnost nije upozorena da taj odvjetnik nije nepristran jer je bio član Podravkina NO-a. Usto, njegov je ured i zastupao koprivničku prehrambenu kompaniju.

Ah, ta Dijana. No ne vjerujem da je to sama. Mojre ponovo u akciji?

Nisam dakle jedini koji je uočio veliku medijsku akciju pokušaja pranja već uhićenih i onih koji još nisu, a trebali su biti.

B-52

Tko je glasao

dotični je koliko znam

dotični je koliko znam odvjetnik podravke a također je ili je bio član NO podravke, tako da ako je bilo pranje onda je prvenstveno prao sebe

Tko je glasao

Tim je čudnije da ga je

Tim je čudnije da ga je Čuljakica ugostila kao neovisnog pravnog stručnjaka.

B-52

Tko je glasao

Tim je čudnije da ga je

Tim je čudnije da ga je Čuljakica ugostila kao neovisnog pravnog stručnjaka.

da, doista čudno, od svih novinara kud baš ona?

Tko je glasao

Nije li u slučaju

Nije li u slučaju gradonačelnika Duspare otkriveno da je preko PR agencije naručio gostovanje na TV? Agencija Mojra?

A nije li također otkrivena sprega "tri Mojre", formalne vlasnice, Čuljakice i Hloverke?

Nije li moguće da jednu Mojru angažiraju osumnjičenici, druga da preuzme kreaciju njihove PR poruke svekolikoj javnosti a treća osigura uredničku slobodu druge ako se netko slučajno pobuni protiv tog agitpropovsog i zamagljujućeg priloga?

Drugi novinari vjerojatno ne bi ni ugostili takvog gosta, a ako i bi, sigurno bi polemizirali i postavili neko nezgodno pitanje (recimo ovo: jesu li vas osumnjičenici kontaktirali, bilo izravno ili preko posrednika, i jeste li ili ćete preuzeti njihov slučaj, ili se na bilo koji način angažirati u njihovoj obrani?)

B-52

Tko je glasao

Čudno bi bilo, kad bi on

Čudno bi bilo, kad bi on stvarno bil neovisan.

Tko je glasao

Koga zanima povijest dobro

Koga zanima povijest dobro je da pogleda: http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=351
Ekipa sefova u Podravki su klinci godista 68-77'. http://www.podravka.hr/kompanija/vodstvo/uprava
Ocigledno je to vodeno izvan.
Ja se sjecam kad je Fina kupila udio. To je bio jasan signal i mislim da poslije nisam uopce trgovao sa Podravkom (dionicom).
Postoji optuzba da su kupovali dionice Podravkinim novcem.
Nesumljivo je da su kupovali.
Treba utvrditi cilj i namjere toga.
Treba utvrditi da li je tu ista otudeno.
Postoji gubitak ili bolje receno moze postojati gubitak s obzirom da su dionice kupljene u vrijeme kad je cijena bila visa.

Tko je glasao

Učinio je stanku... i...

Učinio je stanku... i... zatražio vode,
da priglupa laž... Stipu probode...
amnestirao je lopužu/e...sebe da spasi,
podlost mu i zlobu...crvenilo krasi.
Uzdignute glave...ode, ponosno i časno,
pljunuvši u juhu...pojede je ...slasno!

Tko je glasao

Bosančero, Možda buš mi

Bosančero,

Možda buš mi zameril, no nemrem izdržat.

Sto napisati a da vec nije poznato oko najnovije afere koja i nije bas tako nova jer eto vidimo vecernji list a prije njega i Feral poceli su pisati o danasnjoj aferi prije vise od godinu i pol dana.

Čudno, pa na pollitika.com se je u to vrjeme pisalo, kak je VL u rukama HDZ-a. Nikag se ne uklapa da je jedan medij u rukama onih, koji su imali ruke u pekmezu.

Ko je stvarno plival u tom pekmezu, se b vidlo. Neki postajeju fest nervozni.

Tko je glasao

Čudno, pa na pollitika.com

Čudno, pa na pollitika.com se je u to vrjeme pisalo, kak je VL u rukama HDZ-a. Nikag se ne uklapa da je jedan medij u rukama onih, koji su imali ruke u pekmezu.
Uklapa se kako da ne. U to vrijeme sukladno raznim dogovorima trebalo je u vrhu Podravke instalirati skup HDZ-HSS mesetara te je clanak objavljen poput probnog balona ne bi li se Marincu pokazalo kako treba otici. Kao sto smo vidjeli drzavni aparat nije godinu i pol dana nista poduzimao dok se nije trebalo rasciscavati u HDZ-u te je afera reaktivirana poput celicne metle za uklanjanje nekome nepodobnih kadrova.

Tko je glasao

Kaj je istina da su

Kaj je istina da su Polončeca zaposlili u Podravki, ondašnji vlastodršci. Kolko mi je poznato su sve nepodobne iz državnih službi i poduzeča za vrjeme velke koalicije, mjenjali za svoje ljude.

Tko je glasao

Kaj je istina da su

Kaj je istina da su Polončeca zaposlili u Podravki, ondašnji vlastodršci. Kolko mi je poznato su sve nepodobne iz državnih službi i poduzeča za vrjeme velke koalicije, mjenjali za svoje ljude.
Molio bih te objasni mi koji ondasnji vlastodrsci? Tko je mijenjao za vrijeme velike koalicije?

Tko je glasao

Čul sam da je Polončec

Čul sam da je Polončec došel u Podravku negdje na početku vladavine SDP-a i koalicije. Postavil sam ti pitanje, jel kak vsam shvatil si dobro upučen, kaj se tiče Podravke. Ak sam se prevaril, zaboravi to pitanje.

SDP je na početku vladavine, puno ljudi zamjenil sa svojim ljudima. Kaj sam se i tu prevaril?

Tko je glasao

Čul sam da je Polončec

Čul sam da je Polončec došel u Podravku negdje na početku vladavine SDP-a i koalicije.
Slabo si cul jer Polancec u podravki radi od 1992. godine. Za vrijeme vladavine koalicije on nestranacka licnost koja se penje po hijerarhiji u tvornici. U HDZ ulazi 2003. godine.

Tko je glasao

skviki, to je bilo prije

skviki, to je bilo prije godinu i pol

styria je od zubaka (pašalića) večernjui kupila daleko, daleko ranije

Tko je glasao

I ja sam dao pogled na

I ja sam dao pogled na slučaj Podravke i ovaj Dnevnik i moj mogu se čitati zajedno. Odličan prvi dio ukuopne slike , dio kojim se nisam bavio.Zanimljivo, ne mogu odgonetnuti zašto je moj Dnevnik bio tako slabo čitan i komentiran?
A "Podravka" će preživjeti, vjerojatno, no pitanje je da li ćemo mi, obični građani preživjeti?Toliko je pokradena ova zemlja i od ovih bajnih meneđera, pa Polančeca, pa ne znam ih ni imena...(sve piše u Jutarnjem i Večernjem).
Nitko nema odgovor na pitanje-dokle, do kada će nas driblati, nas građane, "banda lopovska"?
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci