Tagovi

Kad se prepisuje na ispitu iz ustavnog prava

Sad kad su potpisi skupljeni, događa se situacija koja je više no zanimljiva svakom studentu prava kojemu je pravo iole bitno u životu. Ima nas i takvih. Što nakon skupljenih potpisa – s pravničke strane? Pretpostavimo da su svi potpisi regularni, da je Ustavni sud donio odluku kako je referendumsko pitanje u skladu s Ustavom, da je referendum proveden i da su građani odabrali predloženu opciju definicije braka kao zajednice žene i muškarca, sve redom prilično realne opcije, bili protivnici tog klerikalnog etatizma, poput mene, ili ne. Tada dolazimo do, možda ne bezizlazne, ali da upotrijebim neuobičajenu sintagmu – teško izlazne situacije.

A ona je ovakva: građani su odlučili da žele definirati brak kao zajednicu žene i muškarca. Ti građani, kao državni konstituent, a takvima nas definira i čl. 1. Ustava RH kada navodi da vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana, a u nastavku istog članka kaže da ostvarujemo tu vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem; imaju ultimativno pravo odlučivati o, zapravo, svemu. Koliko je pravno-teorijski poželjno prepustiti narodu da odlučuje o određenim dijelovima Ustava, ljudskim pravima prije svih ostalih? Svi ćemo se složiti da nije. No originarnim shvaćanjem prava konstituenta proizlazi i njegovo pravo da odlučuje o onome što smatra bitnim, naravno u okviru pozitivnog pravnog poretka. Kada s tog gledišta promatramo problematiku referenduma, ta problematika niti ne postoji – the people have voted.

Ali nije ni približno toliko jednostavno. Ako promotrimo pitanje, ono glasi Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?, tj. ne izražava konkretan prijedlog izmjene, već načelnu želju za uređenjem određenog instituta. Čudno je pritom da je, uza svu postojeću silu pravnika u državi, jedna pomno organizirana inicijativa svoju željenu izmjenu Ustava vjerojatno sama potopila vlastitom formulacijom pitanja, pa s proceduralne strane izmjena nužno mora biti izglasana u Hrvatskom saboru jer ju netko treba nomotehnički konstruirati, a taj prijedlog netko mora odobriti – što mogu ili građani ili njihovi predstavnici, tj. zastupnici u Saboru, i to dvotrećinskom većinom ukupnog broja zastupnika.

Ovdje dolazimo do srži problema i, bez premca, najveće ustavne krize u Hrvatskoj od osamostaljenja. S jedne strane postoji legitimna i u skladu s pravnim poretkom izražena želja građana za određenom izmjenom, a s druge strane čl. 74. Ustava koji kaže da zastupnici nemaju obvezujući mandat, što znači da po izboru ne moraju glasati onako kako traže njihovi birači, već su birači izabrali zastupnike vjerujući da oni donose dobre odluke, što laičkije rečeno. Čak i da 100% birača izglasa ovu izmjenu Ustava, ona i dalje treba dvotrećinsku većinu u Saboru koju ne može dobiti jer su protiv izmjene kako vladajuća koalicija SDP-HNS-IDS-HSU, tako i neke oporbene stranke (Laburisti). Reductio ad absurdum, narod može podržati izmjenu, ali ne može natjerati zastupnike da za nju glasaju.

Na kraju, inicijativa U ime obitelji, unatoč faktičnom, uličnom uspjehu, ipak za svoj neuspjeh može zahvaliti pravnoj neukosti svojih stručnjaka kojima su se toliko hvalili. Kad bi referendumsko pitanje glasilo Jeste li za to da se članak 61. Ustava Republike Hrvatske izmijeni i glasi: Obitelj je pod osobitom zaštitom države. Brak je zajednica muškarca i žene, a pravni odnosi u braku, izvanbračnoj zajednici i obitelji uređuju se zakonom.; sve bi s referendumom bilo čisto i nitko im ne bi mogao ništa. Ovako im preostaje nadati se da će doći do prijevremenih izbora na kojima će konzervativne stranke dobiti 2/3 mandata u Saboru, što graniči sa znanstvenom fantastikom; ili ponovno skupljati potpise za neki novi referendum. Čudno je u cijeloj priči što je ovo meni, studentu treće godine pravnog fakulteta, bilo vrlo očito, a onima koji su navodno duže vrijeme radili na pravnoj strani organizacije referenduma – nije. Možda ih netko sabotira iznutra? Eh, divide et impera.

Cijela navedena ustavna zavrzlama posljedica je, prije svega, (nepostojanja) prakse referendumskog odlučivanja u našoj zemlji. U samim začetcima referenduma, nakon svakoga od njih nešto naučimo, pa ćemo tako i nakon ovog neuspjelog referenduma, što god se događalo narednih mjeseci, za ubuduće naučiti konzultirati ustavnopravne stručnjake, ili barem malo bolje pravnike, kako bismo kod eventualne sljedeće izmjene ustava referendumom, nadam se korisnije, pametnije i svrsishodnije izmjene, izbjegli debakle poput ovoga, kojeg smatram prvenstveno debaklom ljudi u mojoj budućoj struci.

I to ma koliko god mi osobno bilo drago zbog neuspjeha, iako, kako se u narodu kaže, meni ni u džep, ni iz džepa.

Komentari

Finally the legal reification for ZIE

ok.. vi'm da ste se nesto uzjogunili.. ma ti srbi fakat svasta pisu... i sve ostalo..

ovo je bolje, a i iz vece daljine je.. bas zgodna vijest za dokolicare..

http://www.gaystarnews.com/article/sexless-activist-wins-appeals-verdict...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Jos da si razumjela ono na

Jos da si razumjela ono na sto si stavila link, gdje bi ti bio kraj... Mislim da je ipak bolje da se drzis onih stranih jezika kojeg razumijes- srpskog, bosanskog i crnogorskog...

Tko je glasao

evo mili @martine..

evo mili @martine.. dodatak... na tebi razumljivom jeziku sa finim izgovorom.. bi mi molim te prevel kaj je zena rekla?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Istina i samo istina

Dobro, kad se već gađamo linkovima, onda treba stavljati i ozbiljne, istinite i promišljene linkove, na primjer ovaj: http://news-bar.hr/news/udruga-u-ime-obitelji-zakasnila-vjencala-se-dva-...
s popratnim dokumentarnim videom - http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xUi6QFWqc5E#!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

onak za usput.. kome se da..

onak za usput.. kome se da.. iz srpskih novina.. (dakle daleko daleko od nas i bez ikakvih poveznica)
http://www.vestinet.rs/tema-dana/lezbejka-masa-gesen-nas-krajnji-cilj-je...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Tebi se stanje pogorsava iz

Tebi se stanje pogorsava iz dana u dan... Postaje smijesno i zabavno...
Inace, osim sto je krajnji cilj lezbejke Mase Gesen unistenje srpske obitelji, Englezi su, prema tvom izvoru, nasli jos jedno ubojito sredstvo kojim unistavaju i srpske obitelji i pojedince- podmetnute maline i pokrenuli specijalni rat protiv Srbije.
A da stavis i ove linkove na fejs...
http://www.vestinet.rs/tema-dana/specijalni-rat-protiv-srbije-englezi-na...

Tko je glasao

meni ti se cini da obama radi

meni ti se cini da obama radi evidenciju gay populacije... jer zasto bi inace ovo radio, kaj ne?

Surveillance
http://townhall.com/tipsheet/guybenson/2013/06/06/oh-my-massive-governme...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Peta kolona opet baca prašinu u oči...

jer oni koji nemaju prašinu u očima dobro znaju da obitelj razara nesigurnost, beznađe, nedostatak vremena, zatrovana hrana i okoliš, loše zdravstvo i obrazovanje, primitivizam i alkoholizam, i uglavnom sve ono za što se zalaže desničarsko-neoliberalni talog koji nas želi uvjeriti kako obitelji propadaju zbog mizernog postotka potencijalnih homoseksualnih brakova...

Al ima tamo jedan dobar link za drvosjeka - http://www.vestinet.rs/najcitanije/nije-za-svalere-ova-hrana-smanjuje-po... :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ke mala

pališ se na drvosječu ))

Gadno je to s potencijom,dok nisam zašao u šesto desetljeće imao sam velikih problema,naročito na plažama, sad je umjereno pa sam miran ,hehe

sve dobro...

Tko je glasao

???

prerana ejakulacija?

Tko je glasao

Ne

prečesta,

hahaha

-dobar si

sve dobro...

Tko je glasao

...

da, to može biti problem na plaži :)

Tko je glasao

iz istog izvora...

"Morgeloni su opasna bolest, nisu za potcenjivanje. I „Pravda“ je pisala o avionima koji otrovima zaprašuju stanovništvo i prirodu, izbacujući oblake pune otrovnih aerosola. Oni su puni otrovnih hemijskih jedinjenja, bakterija, virusa, pa čak i čestica nano-tehnologije, koje su posebno opasne jer izazivaju ovu bolest – kaže Aleksić." :)

http://www.vestinet.rs/pogledi/gmo-ili-chemtrails-strasna-misteriozna-bo...

Strašna i misteriozna...

Tko je glasao

U spomen Chavezu

vidim da ti se ne svidaju srpske vesti ... evo bosanskih... je da su malo starije, ali boze moj.. nije ta buducnost tako vazna... ako ne znamo ni ono sto je vec bilo, zar ne?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

dno dna ali tonemo i dalje...

"u njivi je moj drug pronasao na milione neke aluminijumske ili kozna sta kvadratice bile su u svim njivama verovatno ih je bacao avion kad je pala kisa sutra dan ih vise nema verovatno se istopilo"

To je avionu ispalo dok je "sejao" aluminijske kvadratiće koji će onda biti ugrijani haarp antenom, pa će narasti temperatura, pa će umrijeti sve voćke, osim gmo voćki, jer će tako izumrijeti Srbi... osim Srba koji imaju... kacigu... ili... mozak... ili...

Tko je glasao

onaj na drvu je tako dobro

onaj na drvu je tako dobro skriven da ga nema ni na mapi..

zuzi

vidi ovo je u stvari frka oko koje se sve vrti... isprogramirati ce nas svih do jednog, necemo se moci oduprijeti siframa na netu.. i svi cemo postati "pederi"... a ne samo "neki" kao danas.. nije uopce nerazumna ustavna intervencija.. sa ciljem poticanja razmisljanja o buducnosti svijeta..

Иначе, америчка војна документа која су недавно декласификована, доказују да је америчка војска развила систем који ради на принципу пулсирајућег електромагнетног зрачења (исти принцип на коме ради ХААРП), што је намењено за манипулацију и разарање људских менталних процеса (можданих таласа) коришћењем снажних пулсирајућих електромагнетних снопова у радио-спектру на великим површинама земље одједном.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

duboko si me zamislio tim

duboko si me zamislio tim primjerom "od druga i kvadratica" .. pa sam pazljivom analizom pronasla da je "stvar" skrivena u drvecu.. i da se pod nekim cudnim znakicima objavljuje na netu kako ne bi svi mogli skuziti o cem se tu radi..

у мести Бељина код Барајева а основано се сумња да се једна антена, замаскирана у дрво, крије и у општини Раковица....
http://www.pravda.rs/2013/06/12/senzacionalno-haarp-antene-u-srbiji-i-si...

sad reci jos frendu da kontrolira i otpadno lisce, jel topivo il obicno raspadajuce.. jel ti njegovi kvadratici su zasigurno ekoloski "pokupljeni" i spremni za reciklazu.. to tako treba u naprednim civilizacijama, zar ne?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

e sad ti to prevodis tj.

e sad ti to prevodis tj. tiskas sa bosanskog... ajd prevedi onaj gornji link kad si baja...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

:)))

ja mislim da se ovi planovi o razbijanju obitelji kuju u radionicama tajnih centara moći kao što su bilderberg grupa, masoni i iluminati, a krajnji cilj je smanjenje populacije ljudi...što je i u redu...i tako nas ima previše...

:))))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

zaboravil si mormone :)

zaboravil si mormone

:)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kako je Hrvatska registrirana kao korporacija

Kolega @Lihtenvalner - vrijeme je da vam priopćim kao budućem vojniku globalne korporacije za koju uopće ne znate da radite i postupate da to ćemu vas podućavaju na fakultetu je jedna velika predstava a o čemu su na ovim stranicama neki kolege vodili polemike glede fiškalske struke. Bilo je to 2009.g. kad sam naišla na veliko odbijanje teme koju nitko nije htio provjeriti.
http://pollitika.com/hrvatski-fiskali-kao-jebivjetri-svjetskih-prodavaca...

Sada su se izvjesne informacije posložile te se na primjeru Hrvatske i njenih korporativnih brojeva (D-U-N-S) može provjeriti što nam rade moćnici iz sjene a o čemu narod pojma nema (i nositelji diploma također...)

Tema je obrađena u PDF formatu te ju možete skinuti s adrese:

https://www.box.com/s/dx1oyavgphsuwc0yzm4v

Ovo nije poziv da vjerujete bilo kome pa i sjenki - ovo je poziv da provjerite jel navedeno pije vodu kao argument u pozivu na sveopće buđenje čovjeka koji da bi došao do istine mora skrivati svoj identitet jer su informacije iz ovog teksta mnogo gore po sustav od wikileaksa

Tko je glasao
Tko je glasao

@vonLihtenvalner Slažem se s

@vonLihtenvalner
Slažem se s prvim dijelom dnevnika ali ne i s dijelom u kojem se zaključuje da će doći do ustavne krize. Naime, prema mojem mišljenju, tzv. referendumsko pitanje je diletantski sročeno. Da bi pitanje bilo pogodno za izjašnjavanje na referendumu i da bi donesena odluka bila sastavni dio Ustava,pitanje mora biti sročeno na način:" jeste li da se u članku xy Ustava doda stavak yx koji glasi......". dakle, nešto kao amandman. Neda mi se objašnjavati zašto je to tako. Predugo bi trajalo.
Mislim da će Sabor uputiti referednumsko pitanje Ustavnom sudu , a ovaj bi mogao ocijeniti da pitanje nije podesno za referendumsko izjašnjavanje. Tako bi bilo "i vuk sit i koze na broju". U međuvremenu bi "Veli Jože" (opp. Peđa Grbin) mogao pokrenuti postupak za izmjenu Ustava .

Tko je glasao

Oni bi pravila: "kako nam kada odgovara"-naša volja je Ustav

" jeste li da se u članku xy Ustava doda stavak yx koji glasi......". dakle, nešto kao amandman. Neda mi se objašnjavati zašto je to tako. Predugo bi trajalo.Građani traže da se unese točno određena formulacija, a u koji članak, koji po redu stavak, im je nebitno. To je bitno samo onima koji na takav način žele manipulirati narodnom voljom.

U Saboru političke stranke mogu predlagati stavke u taj i taj članak, pa i tražiti uvođenje novih članaka, a njihove "pravne ekipe" bi to već sročile kako treba. Referendum je oružje naroda i narod traži što želi unijeti u Ustav, a operativa u Saboru neka odradi prema izraženoj volji na referenduma, onoga kome služi- naroda, i neka stavi bilo gdje u Ustav, jer narodu je to sasvim svejedno.

Da su napisali pitanje po tvome, onda bi Peđa Grbin proglasio da to ne spada u taj članak, pa bi opet mijenjao uvjete referenduma ili bi rekli da su trebali pitanje povezati s tim i tim, drugim člankom, ...- vukovi koji prigovaraju što im janje muti vodu!

Ako im je referendum za ulazak u EU, po tim pravilima održan, i ako je to važeće, što bi sada muljali?
Svakako da zaobiđu narodnu volju. Ustav im je postao toalet papir kojega prilagođavaju svojoj političkoj g.... ci.

A Peđa ne može, od naroda, proći ni u Puli.))) Mogao bi pokrenuti postupak da je samo u Puli pobjednik tko ima manje glasova, i na t aj način mijenjanja pravila kako njima treba-pobijediti :)))

Sprdaju se s Ustavom, kao što su se sprdali i promjenom Ustava, zbog svojih potreba i manipuliranja da se , bez volje naroda, uđe u EU.

Neka lijepo mobiliziraju svoje članstvo, izađu na referendum (tako su govorili ogromnoj većini koja nije za ulazak u EU) i pokažu kako su protiv unošenja u Ustav odrednice da je brak samo zajednica muškarca i žene (sve drugo je nešto drugo).

Ta igra je po njihovim pravilima koje su unijeli u Ustav da bi manipuliranjima uvukli narod u EU, a sada bi svoja pravila mijenjali , dakle:
oni bi pravila: "kako nam kada odgovara", tako ćemo mijenjati Ustav.

Na isti način sročeno je i pitanje o ulasku RH u EU:
"JESTE LI ZA ČLANSTVO REPUBLIKE HRVATSKE U EUROPSKOJ UNIJI"i?
(Gdje u koji članak? U koji stavak? podnositelji referenduma, nisu locirali.)))

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/pusic-objavila-fotografiju-referendum...

Tko je glasao

tupilo

Ti baš ne kužiš, ha?

U Ustavu piše da je Sabor RH DUŽAN raspisati referendum prilikom pristupanja ovakvim asocijacijama tipa EU. Dakle - ne mijenja se Ustav, već se samo poštuje. Pročitaj si ga.

Tada nismo glasali za promjenu Ustava (članstvo u nečemu se, koliko ja znam - ne upisuje u Ustav), već smo primjenjivali Ustav i raspisao se ne referendum.

Budući Ustav u svim zemljama definira PRAVA, a Zakoni obično definiraju obveze, tj. "uskrata tih prava" (tipa - svaki građanin smije popiti pet litara vina - prema Ustavu, ali prema Zakonu - ne smije voziti takav) - ovo se zove - PROMJENA USTAVA.

A za PROMJENU USTAVA je propisano kako se referendumsko pitanje postavlja. Pitanje mora biti takvo da nitko iz Sabora ne mora "preformuliravati referendumsko pitanje" - jer to nije to. Zato se prvo pročitaju Zakoni, pa se angažira pravnik, pa ti on složi pitanje - a ne sramotiš se i ne unosiš razdor gdje ne treba.

Tko je glasao

Narod RH želi urediti društvo referendumom i ima to pravo

Dakle - ne mijenja se Ustav, već se samo poštuje. Prethodno su ga promijenili i uveli ove odredbe koje im sada smetaju. To ti je njihova "fleksidemokracija"!?

Budući Ustav u svim zemljama definira PRAVA, a Zakoni obično definiraju obveze, tj. "uskrata tih prava" (tipa - svaki građanin smije popiti pet litara vina - prema Ustavu, ali prema Zakonu - ne smije voziti takav) - ovo se zove - PROMJENA USTAVA.Da se nekome uskraćuju neka prava, mora ih prije toga imati.
Nikada pravo na brak nije bilo pravo koje su imali homoseksualci u RH, a njihova zajednica nije u kategoriji -brak, pa se ne radi o uskrati prava nikome- dakle nije nužna "PROMJENA USTAVA", već uvođenje rezultata referenduma u Ustav.

Pitanje može biti kakvo je, a tvoje egzibicije izvodi nekome drugome. Sabor je tu da odradi ono što narod odredi na svome referendumu.
Sud za ljudska prava to je pitanje već imao i presudio je da se ne radi o uskraćivanju ljudskih prava, a svaka država može definirati brak kako hoće. Narod RH želi to pitanje riješiti referendumom i nitko ga ne može spriječiti u tome.

Tko je glasao

a ja ga sprečavam?

Da se nekome uskraćuju neka prava, mora ih prije toga imati.

Shvaćam - žene su prvo imale pravo glasa, pa su im ga uskratili Ustavom?

Zakon VEĆ propisuje da je brak "zajednica žene i muškarca". Ovo je samo pokušaj "cementiranja stava", tj. zaštite onoga što je već u Zakonu (dizanje potrebnih ruku za promjenu s 50% na 66% - barem što se tiče saborskih zastupnika, u nekoj daljoj budućnosti).

Jel' tebi netko rekao da referendum nije još niti počeo? Što bi ti ugrađivala?

Sud za ljudska prava??? A?

Tko je glasao

Zašto bi to bio

SAMO pokušaj cementiranja stava, a ne: jedino legitimno sredstvo koje im je još preostalo? Sudeći prema veselom raspoloženju, ni to čega su se dosjetili nije u perspektivi bog zna kaj.... Jerbo, nije rečeno da se i Ustav neće moći mijenjati poput čarapa...... Neš' ti dobiti u Saboru malo više glasova za nešto što je u metroseksualnoj modi!

Tko je glasao

?

Ti si u zadnjih par desetljeća ili stoljeća vidjela neku inicijativu koja bi u RH išla u smjeru ozakonjenja homoseksualnih brakova?

Tko je glasao

A koliko si ti

iole značajnih inicijativa vidio u Hrvatskoj od stoljeća sedmog, a da nisu došle od nekih gospara izvana?

(Šarm metroseksualaca se sastoji u vještini da se prave blesavi točno onda kada je to oportuno!)

Tko je glasao

Zaphod, Kako se može nešto

Zaphod,

Kako se može nešto ozakoniti, što ne postoji?

Zar ne traže homoseksualci da se njihova veza zove brak?

Tko je glasao

Predstojeća

"Parada ponosa" nije više parada LGBTŽLJMQNJ...., nego je najavljena kao parada "LGBTŽLJMQNJ.... i njihovih obitelji".

Pametnome dosta.

Tko je glasao

tundro trogloditska

Pa jel tebi jasno da pričaš o živim ljudima koji imaju biološku djecu i svoje partnere. Pa što su nego obitelji???

Tko je glasao

Kak to misliš da

imaju biološku djecu? Kaj oni nisu pederi i lezbijke koji se ne tucaju sa suprotnim spolom? Zato jer to ne mogu, ne žele, ne sviđa im se, nije im bog to dao....? Ak imaju biološku djecu, jel to onda kod njih znak dezorijentacije, a ne - kako tvrde - "orijentacije"?

Kad naprave biološku djecu - jel to onda možemo shvatiti kao izdaju svoje orijentacije?

Ah, da: pitanja se ne smiju postavljati! Postavljati pitanja - to je homofobno!

Al, s obzirom da ti nisi peškirić nego metroseksualac, tebe mogu pitati: jel ti znaš kak se delaju deca? Mislim: biološka?

Tko je glasao

To bi bio incest, pa bi zato usvajali tuđu djecu!

imaju biološku djecu? ...Kad naprave biološku djecu - jel to onda možemo shvatiti kao izdaju svoje orijentacije? Kako da usvajaju svoju djecu?
Očito svojoj ne žele ono što bi radili usvojenoj da im ih daju. Sa svojom djecom to bi bio incest, a izgleda kako ipak nisu skloni takvoj praksi, ili bi im drugi biološki roditelj bio za vratom.

Ovako, tuđe dijete bi im bilo prepušteno na milost i nemilost i razne perverzarije.

Kontrolirali bi ih možda samo socijalni radnici, a te nije teško podmititi- pokazuju mnogi slučajevi i trgovanja ljudima.

Svi koji im odobravaju usvajanje ne bi dali svoju djecu, već nečiju tuđu- djecu koja nemaju zaštitnike koji bi ih spasili od sudbine odgajanja za seksualne igračke svojih homousvojitelja.

Mislim da bi heteroseksualni roditelji koji zagovaraju homobrak mogli u znak podrške dati svoju djecu na vikende u homoobitelji da šire razumijevanje za različitosti i svojoj djeci omoguće takve spoznaje, pa onda što njihova djeca dožive kao blagostanje, mogu s razlogom i bez "fige u džepu" preporučavati i za tuđu djecu- može i onu "manje vrijednu" po domovima.

Tko je glasao

Preporučuj nakon što provjeriš na svome primjeru

Hajde @bigulice odvedi unuke, djecu ili nećake vikendom u homozajednice da malo prespavaju s dobrim tetama i tetkama.

Onda ćeš isto moći preporučavati djeci koja nisu imala sreće da imaju oca i majku sposobne da se brinu za njih.
Narod kaže "lako je tuđim alatom gloginje mlatit", a ti bi to tako rado radila, pa pretpostavljam kako pripadaš u @zaphodova vjerska uvjerenja jednoznamenkastih.)))

Svi bi eksperimentirali tuđom djecom, a svoju ne bi dali u te homozajednice.

Krenite od sebe povjerite svoju djecu/unuke takvim osobama!

Tko je glasao

Evo, baš čitam:

jedan od najpoznatijih svjetskih modnih dizajnera svečano je izjavio da želi oženiti svoju mačku. (Ne djevojku, nego: mačku - onu što prede i ima rep!) :)) Shvatio je čovjek suštinu stvari!

Tko je glasao

Mačkoljubci u mačkoparadu, pa do braka

Evo linka:
http://www.gloria.hr/karl-lagerfeld-zelim-se-vjencati-sa-svojom-mackom/?...

Zašto mu ne bi to odobrili?

Mogu im odobriti i usvajanje djece ili mačaka!

Neodobravanje je zadiranje u njegovu slobodu i pravo na različitost, te uskraćivanje ljudskih prava, jer ljubav je ljubav.)))

Tko je glasao

Naravno!

Pederske parade, i pederska "prava", i pederske "orijentacije", i pederski brakovi, onemogućuju nam da imamo bilo kakav prigovor na legitimni "ljubavni" zahtjev Karla Legerfelda!

Velik lik, bez ikakve sumnje! Zna što je rekao (za razliku od Zapa koji nikada neće saznati što govori!) :)

Tko je glasao

Možda i bih, ali ne poznajem niti jedan...

Naime, izgleda da ih je puno više u tvojoj glavi, nego u stvarnosti.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Koliko ih je onda, zapravo?

Dovoljno mnogo da bi se zbog njih mijenjalo bračno zakonodavstvo, ili dovoljno malo da ne bi bili vrijedni pojavljivanja na političkoj sceni?

Dovoljno mnogo da bi o njihovom statusu ovisila sudbina nebrojene napuštene i nezbrinute dječice, ili dovoljno malo da se njihov problem ne bi trebao raspravljati na satovima zdravstvenog odgoja u školama?

Dovoljno mnogo da bi im se dopustilo prisvajanje institucije braka, ili dovoljno malo da bi im se dopustilo da promijene antropološki okoliš čovjeka po mjeri svoje antropološke neobičnosti, ma kakvo god bilo podrijetlo te neobičnosti?

Tko je glasao

Kolko ih je - nemam pojma, al vi ćete prebrojat...

i, kak drvo veli, popisat!

Bračno zakonodavstvo se koliko mi je poznato za sad ne mijenja, ali zato vi tražite izmjenu Ustava sekularne države kojom bi ograničili građanska prava jednoj manjini.

Ovo ostalo su ti gluposti, pa mi se ne da na njih trošiti vrijeme...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

i, kak drvo veli, popisat!

pa sami žele ući kao takvi u neke registre i evidencije

kad ih danas sutra razjarena masa, rulja bude linčovala lijepo ih se po spisku pronađe i zaštiti ih se da ih se smjesti u štićeni prostor ograđen žicom pod naponom i sa stražarskim tornjevima,

ne znam na što si ti mislila))?

sve dobro...

Tko je glasao

Nemreš, draga, cijeli život

uzimati nekog Drvosjeka kao svoju ispriku! To je bijedno! Stoga, izvoli: odgovori na pitanja! Vremena sigurno imaš sasvim dovoljno, jer: oni koji nemaju vremena, ne stignu pisati na ovom portalu! Svi mi ovdje, dakle, imamo dovoljno vremena, uključujući i tebe!

Tko je glasao

A usput,

uz prvu jutarnju kavu:

kako bi one osobe s invaliditetom što ih Zaphodić tako rado koristi u svojoj "argumentaciji", kako bi, dakle, te osobe mogle koristiti svoja prava (na besplatni parking, na socijalnu pomoć, na ulazak s psom vodičem u javna prometala itd, itd.) - a da ih društvo nije prethodno prebrojalo i popisalo?

Kako bi bilo koji invalid koristio izborena invalidska prava, a da nije stekao društveni status invalida, tj. da nije registriran kao takav?

Pa ako se "homoseksualna prava" tako mudro, u argumentaciji "tvojih", uspoređuju s pravima invalida, onda bi se i ovo Drvosjekovo "prebrojavanje i popisivanje" moralo promotriti iz nekog drugog ugla.....

:))

Tko je glasao

brojač pedera

Djeca su manjina u društvu (svakom) - no društvo rado napravi ustupak te kaže "djeca imaju besplatan javni prijevoz" bez da ih pažljivo broji. Čak će i vijeće mjesnog odbora reći "ajmo tu opaliti jedan dječji park" bez da se previše muči brojanjem, oslonit će se na vlastiti svakodnevni vid.

Bicikli u Zagrebu nikada nisu pobrojani, samo procijenjeni, pa se ipak grade biciklističke staze, iako su biciklisti manjina i uvijek ih se može nadglasati, u svakoj skupštini.

Brojanje se obično radi onda kad društvo ima namjeru direktno financijski pomoći određenoj manjini (majke s četvoro djece, novorođenče, penzioner s xxx primanja...) ili financijski uložiti (invalida ima X, znači treba nam Y parkirnih mjesta).

Kada se radi o uskrati ili davanju nekog prava nitko se neće zamarati registracijom. Kada bi država sutra rekla, spuštamo granicu za punoljetnost sa 18 na 17 godina - to bi bilo to. Odjednom bi osobe od 17,5 godina dobila sva prava koja inače zakonski nemaju - i to je to.

Tko je glasao

Društvo pažljivo broji djecu:

kako se koje rodi, tako se ono upisuje u knjigu rođenih i izdaje mu se domovnica. Tamo obično piše kada se rodilo, gdje se rodilo, i tko su mu roditelji.

Pa tako, kada bi država sutra rekla: spuštamo granicu punoljetnosti sa 18 na 17 godina - ne bi bilo nikakvih problema, jer bi se i nadalje, sasvim automatski znalo koje dijete u koju kategoriju spada!

Ts, ts, ts, ts.....

Tko je glasao

Ko veli da nemam vremena?

Velim da mi se ne da na to trošiti vrijeme...

Uostalom, o tome sam se izjasnila već 100x, npr - http://pollitika.com/kratko-o-novoj-zabavi-za-mase-gej-brakovi#comment-4..., ali uzalud to tebi tupiti kad tebe zanima prvenstveno kičarsko pornografski aspekt problematike. Mene pak ne...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

"Izgleda da ih je puno više

u tvojoj glavi nego u stvarnosti" - to si napisala, zar ne?

A sad si još mudro dodala da se radi o "pronografsko-kičerajskom aspektu" pitanja.

Jaki argumenti. I kvalitetan način rasprave.

Tko je glasao

Fomička?!

Pa ne misliš valjda da rasprava s takvima poput "vas" na ovu temu može biti - argumentirana?!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci