Tagovi

Kad političari depolitiziraju - epilog

Kukuriku koalicija i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nisu uspjeli u nastojanju da najavljenu promjenu Zakona o policiji prikažu kao smanjenje političkog utjecaja na rad policije. O problemu sam pisao u dnevniku "Kad političari depolitiziraju".

Službenici Evropske komisije, kao uostalom i većina demokratske javnosti u Hrvatskoj, nisu prihvatili argumente ministra Ostojića i nisu dali zeleno svjetlo prijedlogu novog zakona. Kako je rad policije sastavni dio poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava, pod posebnom je paskom Evropske komisije pa bez njihovog odobrenja nije moguće provesti ni daleko manje promjene. Utoliko je smiješno kad ministar Ranko Ostojić, valjda po naputcima PR službe Kukuriku koalicije, zabranu Evropske komisije pokušava prikazati kao vlastitu odluku:

– Nakon razgovora s predstavnicima Europske komisije odlučio sam ne ići u izmjene zakona i provoditi postojeći Zakon o policiji te ću raspisati natječaj za glavnog ravnatelja policije. Birajući između interesa RH i pokazivanja garda, izabrao sam interes RH –

Baš bi bilo zanimljivo vidjeti kako bi izgledao Ostojićev gard prema Zoranu Milanoviću, predsjedniku SDP-a i Vlade RH, i Evropskoj komisiji. Ponekad je teško ne zapitati se ima li političarski ego granicu. Ili glupost PR službi, ukoliko se Ostojić junači prema njihovom naputku.

Kako bilo da bilo, u najboljem je interesu hrvatskog društva da se politika što manje miješa u rad policije. Ako se događaju zloporabe, postoji kakva takva šansa da ih se suzbije ili spriječi. Međutim, kada se zloporabe ozakone, pomoći nema jer zloporabe postaju normalno i čak poželjno ponašanje. Utoliko je sjajno što nas je Evropska komisija ovoga puta zaštitila od nas samih.

Žalosno je što se na pokušaj dodatne politizacije izgubilo dragocjenih pola godine. Pola godine se u MUP-u iščekivalo što će se dogoditi i do kakvih će kadrovskih i organizacijskih promjena doći. Treba li uopće napominjati kako i koliko takva atmosfera utječe na izvršavanje poslova i svakodnevnih obveza policije?

Na kraju se nije dogodilo ništa. Osim sramote.

Osvježeno u 20.00:

Ukoliko je nije dao još negdje, u obliku kako je prenio citirani medij, citirana izjava ministra Ostojića je netočno prenesena. Nakon gledanja izjave na TV dnevniku sam uočio da je ministar Ostojić koristio množinu ("nećemo") što znači da se alternativno "pokazivanje mišića" odnosilo na vladajuću koaliciju a ne njega osobno. Utoliko se ispričavam ministru što sam zbog nepouzdanosti izvora netočno prenio njegovu izjavu.

Međutim, navedeno ni u čemu ne mijenja ocjenu da se radi o prvorazrednoj blamaži i ministra i vladajuće koalicije.

Komentari

Malo o kontekstu

Pošto "jake snage SDP-a" žele namjeravanu politizaciju opravdati nekakvim kontekstom, promotrimo problem s još jednog stajališta.

U PR pripremi donošenja novog zakona se u prvi plan isticala masovna dodjela policijskih zvanja "osobama koje su se zatekle na radnim mjestima za koja su predviđena određena zvanja". Naravno, s dodatkom da "većina njih nije ispunjavala propisane uvjete".

Uzmimo za trenutak da je to točno, iako sasvim sigurno nije jer se zvanje npr. glavnog policijskog savjetnika nije dodjeljivalo osobama sa srednjom školom. No uzmimo čak da je i to točno, da imamo takvih slučajeva.

Ali pokušajmo na trenutak baciti pogled na uvjete određenih radnih mjesta u policiji. niti za jedno uvjet nije samo policijsko zvanje, već je među uvjetima i stupanj stručne spreme, pa neki radni staž na određenim poslovima i sl.

Dakle, nikoga tko je eventualno dobio zvanje a nije imao uvjete, ne može se rasporediti na mjesta raspisana natječajem ako ne ispunjava i ostale uvjete radnog mjesta.

Slijedom toga, nikako ne stoji tvrdnja koja je bila okosnica PR pripreme javnosti kako bi lakše prošao novi zakon.

Dolje sam već objasnio da se svima koji su eventualno oštećeni, a imaju potrebne uvjete, mogu dodijeliti odgovarajuća znanja i omogućiti im ravnopravno sudjelovanje na natječajima.

Iz navedenog nedvojbeno proizlazi da nema niti jednog opravdanog razloga, osim dakako imenovanja politički podobnih osoba, za donošenje novog zakona.

Tim se je razlozima vodila i EK kada je zabranila da se nastavi s procedurom donošenja novog zakona.

B-52

Tko je glasao

sm...nećeš se nadam se ljutit..

..stavit ću ovaj link ovdje jer iako nije na temu, opet nije posve unrelated (murja, čuvanje gay parade, itd.).

baš ne bih htjela da ekipi promakne, odličan tekst of Odlikaš (inače ga uvijek pratim, ak nisi, preleti malo arhiv, lik piše izvrno, aktualno...ugl. preleti pa vidi)

http://www.dnevno.hr/vijesti/komentari/tezno_nikad_nece_biti_bleiburg_a_...

CC

Tko je glasao

Mislim da će ekipi ipak

Mislim da će ekipi ipak promaknuti jer si link odabrala staviti najgore mjesto, na očito ignorirani dnevnik.

Iako se dnevnikom zaokružuje i daje cjelovita informacija o vrlo značajnom problemu koji je punio stranice medija i bio okosnica još od predizborne kampanje djelovanja politike Kukuriku koalicije u segmentu unutarnjih poslova, iz nekog razloga nije pobudio gotovo nikakav interes.

Već neko vrijeme nažalost dominira Bleiburg i zasjenjuje puno važnije stvari.

B-52

Tko je glasao

ma da...

..imaš pravo, ali what the hack, dovoljno mi je i da si ti pročitao :))

btw. baš sam neki dan temeljitije proučavala taj dio iz EK izvješća o zakonu o murji, i zašto su bili protiv da se mijenja, Ostojić je lagano očajaval, hehe, moj ljubimac Tomica je, baš kao u šahu, unaprijed isplanirao poteze, podvukel svoje dečke u sustav u zadnji čas a ovima iz EK je to prikazano kao idemo na čistu stručnost, jel. i završnica: ajmo sad podvuć crtu, pustimo zatečeno stanje, nema otkaza, a vi, crveni, mir, mir, mir. moramo depolitizirati murju...tak EK kaže

joj, joj, koji je to igrač...taj Crni Marko. još sad ak satre Jacu u drugom krugu, bit će ludilo (al' nekak' čujem iz svojih izvora iz HDZ da ju neće satrat? ide ona igra, kak je i Šeki rekao: Obama + Hillary, s tim što bi Tomica bio Hilari, ofkors...

CC

Tko je glasao

Da, ima EK i drugih zamjerki,

Da, ima EK i drugih zamjerki, recimo oko civilnog nadzora i drugog što sam opisao u prvom dnevniku, ali je spin mašinerija sve okrenula na kakti Karamarkove kadrove.

Mislio sam jedan dnevnik i o tome ali ne stignem. Prvo mi Optima uzela vrijeme a sad za cca sat-dva vremena krećem na more (hura!) i neće me bit koji tjedan.

B-52

Tko je glasao

Šeki

joj, joj, koji je to igrač...taj Crni Marko. još sad ak satre Jacu u drugom krugu, bit će ludilo (al' nekak' čujem iz svojih izvora iz HDZ da ju neće satrat? ide ona igra, kak je i Šeki rekao: Obama + Hillary, s tim što bi Tomica bio Hilari, ofkors...

Nemoj zaboraviti da je svaki predsjednik HDZa pobijedio obratom, a u centru obrata je stajao Šeks. Ne samo da nikada nije odabrao krivu stranu, vec je i aktivno djelovao da njegova strana postane pobjednicka. Šeki je pravi JE Hoover iako je Karamarko u tom miljeu i imao bi od Seksa puno za nauciti.
Definitivno nike gotovo i Jaca ima solidne sanse. Moguci tie break.
PS dobro cujes od svojih Hdz izvora.

Tko je glasao

Prema ostalim kandidatima,

Prema ostalim kandidatima, Jaca je mila majka.

I moji izvori govore da su mediji jedno a Jaca drugo. Presudit će tko je najmanje zamračivao a tu ona dobro stoji u odnosu na biznismena Karamarka.

Karamarko je ustrašio jedan broj vodećih, ove koji mu se zaklinju da (ovaj puta) s njegovog puta neće skrenuti ali 2200 ljudi je puno za pojedinačno obraditi. Puno je delegata javno reklo jedno a namjeravaju tajno odglasati po svome.

B-52

Tko je glasao

Koga zanima, ...

MUP RH je raspisao natječaj za glavnog ravnatelja, odnosno ravnateljicu policije

Evo i teksta natječaja, ne da se kopirati pa otvorite link.

Iz stručnih i posebnih uvjeta koje mora zadovoljavati kandidat je vidljivo da više nije moguće uvesti u sustav osobu bez formalnih kvalifikacija u pogledu stručne spreme, policijskog zvanja i odgovarajućeg radnog iskustva. Smatram to dobrim rješenjem.

Tko je svojevremeno bio u HV i sjeća se, svjestan je koliko problema može izazvati dovođenje na visoke i najviše funkcije osoba koje ne ispunjavaju uvjete radnog mjesta. Pojedine osobe doista mogu biti sposobne i snalažljive ali za kvalitetno obavljenje svih radnih zadaća je ipak potrebno i nešto više, pogotovo kada se radi o specifičnim poslovima za obavljanje kojih su potrebna i specifična znanja, vještine i sposobnosti. Politička preporuka i politička podobnost osobe nikako ne može nadomjestiti eventualni manjak toga.

Svaki strogo subordinirani sustav mora osigurati protočnost kadra i kretanje u službi od dolje prema gore. Svaki ulazak u sustav bočno i preskakanjem ljestvice složenosti poslova može za posljedicu imati nekvalitetno obavljanje najzahtjevnijih poslova.

Više od dvadeset godina otkako je uspostavljena država, koliko traje i razvoj policije, svako drugačije postupanje bi prestavljalo korak unatrag i unaprijed dalo alibi svakoj sljedećoj političkoj opciji da prekraja kadrovsku strukturu policije kako trenutno odgovara njenim političkim interesima.

Nema policije koja se ne vodi političkim interesima društva ali te treba vrlo jasno razlikovati od političkih interesa pojedinih političkih stranaka. Ti se interesi nerjetko razlikuju pa je i zakonskom regulativom potrebno osigurati prave prioritete. Sprečavanjem donošenja novog zakona je ovaj puta to postignuto.

Međutim, šteta je što to nisu obavili oni koji su trebali a još veća je što smo se uopće doveli u situaciju da se oko prioriteta mora dvojiti.

B-52

Tko je glasao

Bilo kako bilo...

meni je ipak žao što Ostojić nije uspio depolitizirati policiju prethodno politiziranu a la Karamarko.

(zanimljivo, eurofobima sad niš' ne smeta što nam se EU pača u posao...)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

meni je ipak žao što Ostojić

meni je ipak žao što Ostojić nije uspio depolitizirati policiju prethodno politiziranu a la Karamarko.

slazem se

http://www.jutarnji.hr/ostojic--vlada-odustaje-od-izmjena-zakona-o-polic...

Osnovni je problem, zbog kojeg je došlo do prijepora s Bruxellesom, taj što se postojećim zakonom ne osigurava depolitizacija policije, te zaštita višeg stupnja profesionalizma i imenovanja prema zaslugama, smatraju u Vladi.
Naime, bivša je Vlada na odlasku, nekoliko dana prije izbora, kroz dodjelu policijskih zvanja zapravo imenovala rukovodeći policijski kadar i time dovršila proces politizacije policije kojim je narušena proklamirana profesionalnost.

Od 212 policijskih službenika, koji su dotad imali zvanje glavnog policijskog savjetnika i policijskog savjetnika, taj broj je narastao na 684 osobe.

Budući da na rukovodeća mjesta mogu kroz interni natječaj biti imenovani samo oni koji imaju ta zvanja, na oko 220 rukovodećih pozicija birat će se ljudi iz tog kruga od 684 službenika, upozoravaju iz Vlade.

Time je velikom broju policijskih službenika s dugogodišnjim iskustvom onemogućeno sudjelovanje u izboru za rukovodeća mjesta. Zbog toga se trenutno više od 500 službenika žali na povredu svojih prava jer ne mogu konkurirati za vodeće pozicije, rekli su izvori u Vladi.

krace receno, za upravljacka mjesta u MUP-u pravo imaju konkurirati samo oni kojima je depolitizirani karamarko izdao dozvolu. no, tesko je odoljeti da se pravednicki ne oplete po politizaciji, bez obzira na kontekst na kojemu cijela prica stoji.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Naoko smisleno zvuči ali su u

Naoko smisleno zvuči ali su u pitanju ipak floskule. Evo dvije slabosti u citiranom:

1.-
Od 212 policijskih službenika, koji su dotad imali zvanje glavnog policijskog savjetnika i policijskog savjetnika, taj broj je narastao na 684 osobe.

Ovo znači da je Kararko značajno proširio bazu iz koje se bira rukovodeći kadar. Ako netko između tih 684 osobe ne ispunjava uvjete za određeno policijsko zvanje, Ostojiću ne treba novi zakon da im ga ospori.

S druge strane, tvrditi da između tih 684 osobe nije moguće izabrati, odnosno da su među njima svi nesposobni i "politizirani", prvorazredna je floskula.

2.-
Time je velikom broju policijskih službenika s dugogodišnjim iskustvom onemogućeno sudjelovanje u izboru za rukovodeća mjesta. Zbog toga se trenutno više od 500 službenika žali na povredu svojih prava jer ne mogu konkurirati za vodeće pozicije, rekli su izvori u Vladi.

Ovo znači da tih 500 službenika smatra da ispunjava uvjete za dodjelu policijskog zvanja, inače se ne bi žalili. Ostojiću ne treba novi zakon da im dodijeli zvanja, naravno ako doista ispunjavaju uvjete.

Ukoliko ispunjavaju uvjete i ako im slijedom toga Ostojić dodijeli zvanja, te se osobe mogu ravnopravno natjecati za rukovodeća mjesta.

Iz navedenog je nedvojbeno, osim što je zabranom donošenja novog zakona onemogućeno da se politički imenovane osobe miješaju u konkretan politički rad, da postojeći Zakon o policiji smeta jedino zato što se u policijski sustav, direktno na najviša rukovodeća mjesta, ne mogu legalno uvesti osobe politički podobne osobe iz civilstva.

To je sva mudrost oko ovoga i odlično je što EK nije dozvolila novu politizaciju policije.

B-52

Tko je glasao

I još...

...no, tesko je odoljeti da se pravednicki ne oplete po politizaciji, bez obzira na kontekst na kojemu cijela prica stoji.

Koji to kontekst može opravdati depolitizaciju novom politizacijom?

Tuk na utuk, nova politizacija na staru politizaciju nikako ne može riješiti problem, može samo stvoriti novi problem.

Srećom pa je to na vrijeme uvidjela barem jedna, zapravo, jedina politička snaga koju Vlada RH respektira.

B-52

Tko je glasao

Koncenzus eurofoba i eurofila

Depolitizacija bilo kojeg sustava se može izvršiti jedino insistiranjem na profesionalnom radu i traženju rezultata koji su u slučaju policije relativno lako i vrlo mjerljivi. Depolitizacija političkim sredstvima i metodama ne može dati poželjan rezultat i samo bi produžila agoniju. Hrvatska toliko vremena za bacanje više nema.

Mislim da se korjen izostanka kritike eurofoba u ovom slučaju nalazi u tome što smatraju da se depolitizacija ne može vršiti novom politizacijom, samo drugog predznaka i da u tome, baš poput mene koji nisam eurofob, vide dobrodošlu pomoć Evropske komisije.

Ili jednostavnije, ovaj put smatraju da je EK spriječila nastanak još veće štete.

B-52

Tko je glasao

Blamaža,

Nije to prva, niti posljednja blamaža koja se dogodila ili će se dogoditi KK koaliciji.

Mogli bi raspisati natječaj, zar ne?

Postoji vrhunski policijski stručnjak, Vladimir Faber;
kojeg su prethodni vladajući maknuli da ne postane preopasan i prerano otkrije mnoge odvratne afere, koje otkrivamo sada, poput tople vode.

V. Faber bi se mogao javiti na natječaj za ravnatelja policije i problem bi mogao biti riješen,
na tako tipičan naš način.

Za čišćenje Augijevih štala, koje su ostale poslije KRADEZEa,
ne bi bila dovoljan veliki broj Herculesa,
a kamo li DO u ovom sastavu,
sa "velikim" Bajićem na čelu.

Vjerujem da je ministre malo previše opila moć,
koju neznaju pravilno koristiti,
ili nisu dovoljno obaviješteni,
ili im se ovakve glupe greške moraju događati
jednostavno zbog klipova u točkovima te "kočije"
koja nas vozi u budućnost.

Iako će me mnogi proglasiti naivnom,
(I do not care);
ova Vlada i dalje će dobivati moju podršku,
a bome i kritike, kada god ocijenim da kritiziram s pravom.

Thanks @sm,
tvoji su tekstovi bili informativni i inspirativni.

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

Ispravno rezoniraš. Ne može

Ispravno rezoniraš.

Ne može biti i nije točno da u tako velikom sustavu kakav je MUP nema sposobnih ljudi i da je jedini izlaz u po isključivo političkoj volji dovođenju kadrova izvan sustava i njihovom imenovanju na čelne pozicije u Ministarstvu i policiji.

Od svakoga tko je u sustavu se može i mora tražiti rezultat i odgovornost za rad, odnosno nerad. To je abeceda upravljanja bilo kojim sustavom. Ne vidim zašto ta abeceda ne bi bila primjenljiva u MUP-u i zašto je izbjegava upotrebljavati ministar Ranko Ostojić.

Hvala na komplimentu, i ja podržavam Vladu u svemu što radi dobro a kritiziram je kad mislim da griješi. Mislim da je to ispravna pozicija za svakog dobronamjernog građanina. Mislim da svaku vlast treba kritizirati jer jedino tako može pstati bolja.

Najmanje koristi nekritičko podržavanje i hvalospjevi nečijoj tzv. državničkoj mudrosti te liku i djelu.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci