Tagovi

Kad političari depolitiziraju

Popisu vrlo dvojbenih odluka nove vlasti svakako treba dodati i onu da depolitizaciju policije započnu omogućavanjem još većeg utjecaja politike na njezin rad. Da se razumijemo, ne postoji zemlja u kojoj bi policija radila potpuno neovisno o vladajućoj politici. Ako se negdje i dogodi, govorimo o diktaturama i policijskim državama. U demokratskim se zemljama utjecaj politike ograničava na definiranje društvenih vrijednosti koje je policija dužna štititi, propisivanje ovlasti i tehnika koje pritom smije koristiti, osiguranje materijalnih i drugih uvjeta za rad policije i provedbu civilnog nadzora nad njezinim radom. Moguća rješenja su različita a politika je ta koja odabire najbolja.

Svi se sjećamo saborskih igrokaza u kojima bi zastupnici tada vladajućeg HDZ-a postavljali pitanja ministru unutarnjih poslova o tijeku konkretnih istraga pa i doslovno zahtijevali otvaranje istraga protiv prvaka tadašnje oporbe i s njima blisko povezanih osoba. Cjelokupna demokratska javnost je tada stala uz oporbu koja je potpuno opravdano ukazivala na neprihvatljivost toga da se od ministra naručuje a on da potom policiji nalaže kriminalističko istraživanje pojedinih osoba i događaja. Ispravno su to nazvali politiziranjem rada policije i naglašavali potrebu da se ista depolitizira.

Depolitizacija policije je zauzimala značajno mjesto u predizbornom programu Kukuriku koalicije a dolaskom na vlast su, među ostalim, krenuli s ispunjavanjem i tog predizbornog obećanja. U tu je svrhu pripremljen prijedlog novog zakona o policiji. Pozitivno je što se prijedlogom objedinjavaju dva zakona, dosadašnji o policiji i onaj o policijskim poslovima i ovlastima. Međutim, pojedinim je rješenjima moguće uputiti vrlo ozbiljne prigovore.

Osnovni prigovor je na to što se ministru unutarnjih poslova sada daju i zakonske ovlasti za ono što je prethodni ministar radio neovlašteno, potpuni uvid i pravo na pokretanje, utjecaj na tijek pa, posljedično, i obustavu određenih policijskih postupanja. Evo kako sam predlagatelj vidi takvo rješenje:

Prijedlogom Zakona uvedene su nove odredbe koje se odnose na područje usmjeravanja i nadziranja policije. Tako se, prije svega, a sukladno Zakonu o sustavu državne uprave koji propisuje dužnosti ministra te utvrđuje mogućnost da se posebnim zakonom utvrde i druge obveze i ovlasti, ovim Zakonom ministru unutarnjih poslova propisuju obveze i ovlasti u odnosu na policiju. U cilju daljnje depolitizacije i profesionalizacije policije, predloženim odredbama propisuje se da ministar usmjerava policiju na način da joj daje naputke za rad te joj može narediti da, u granicama svoje nadležnosti, obavi određene poslove i poduzme određene mjere i radnje te ga o učinjenom izvijesti, kao i da može zahtijevati izvješća, podatke i dokumentaciju o obavljanju policijskih poslova.

Što se tiče nadzora rada policije, prijedlog zakona donosi također vrlo zanimljivo rješenje. Opet ću citirati predlagatelja:

Nadalje, značajna novina predložena odredbama Zakona jest da nadzor rada policije obavljaju državni službenici Ministarstva koji u obavljanju nadzora imaju, pored policijskih ovlasti, i neke posebno propisane ovlasti. To su primjerice: zahtijevati podatke iz evidencija koje vodi policija, prisustvovati obavljanju određenih policijskih poslova, ući u prostor koji policija koristi u svom radu i druge, a što je potrebno za učinkovitost nadzora nad radom policije. S obzirom da sada nadzor rada policije obavljaju policijski službenici unutarnje kontrole, predloženo rješenje predstavlja iskorak u ostvarivanju potrebe da nadzor rada policije ne obavljaju isti službenici koji obavljaju policijske poslove.

Osim što predlagatelj netočno tvrdi, da li kao posljedicu neznanja ili tek alibi za uvođenje željenog rješenja, da službenici Unutarnje kontrole obavljaju iste policijske poslove kao oni koje nadziru, zanimljivo je da se pravo nadzora proširuje i daje politički imenovanim državnim službenicima ministarstva. Još zanimljivije je da se tim službenicima za potrebe nadzora daju policijske i druge posebne ovlasti koje do sada nisu imali.

Zato što se predloženim rješenjem, a suprotno obećanjima vladajućih, ne jača civilni nadzor policije već isključivo onaj politički, mnoštvo prigovora imaju i tzv. udruge civilnog društva.

Namjerno ne citiram pojedine članke predloženog zakona kako se ne bi zapetljali u pravno tumačenje istih nego obrazloženje predlagača koje je politički tekst i o kojem veći dio nas može meritorno raspravljati.

Za pozdraviti je što ministar Ranko Ostojić najavljuje javnu raspravu o predloženim rješenjima ali zabrinjava lakoća s kojom se politički imenovanim službenicima pored političkih daju i policijske pa i dodatne posebne ovlasti kako bi u ime vladajuće politike, samo efikasnije nego do sada, mogli vršiti utjecaj na rad i nadzor policijske struke.

Kad su omogućili da i za kriminal osuđene osobe budu imenovane za nadzornike državnih i javnih poduzeća, vladajući su nas uvjeravali da ih neće imenovati. Sad kad politički imenovanim osobama drastično proširuju ovlasti za nadzor policijske struke, ministar Ostojić nas uvjerava da se zapravo radi o depolitizaciji policije, jačanju civilnog nadzora i da zloporaba više neće biti.

Imamo li razloga i trebamo li im vjerovati? Možemo li se ovdje pridružiti i dati svoj prilog javnoj raspravi.

Dodatak - napomena (20.veljače 2012.godine):

Autor je čvrsto uvjeren kako ministar i službenici ministarstva, bez obzira koliko im se dodijelilo policijskih i posebnih ovlasti, ne mogu dati operativni doprinos razrješavanju kriminala i korupcije jer za tu vrstu rada nisu stručno osposobljeni i mogu samo smetati.

Nasuprot tome, mišljenja je da te osobe najviše mogu pomoći insistiranjem da svako radi svoj posao, da u tome budu dosljedne i stalno aktivne a veća efikasnost policije da se može postići jedino udaljavanjem politike od konkretnog policijskog rada, stvaranjem boljih materijalnih uvjeta za rad policije i onda promjenom onih u policiji koji ni u takvim uvjetima neće postizati rezultate.

Komentari

uzeti u obzir u ovom

uzeti u obzir
u ovom ministarstvu kod komentiranja zakonskih prijedloga da su mnogi dosadasnji policijaci kao i uprava policije evidentno krsili zakon, svima nama povecali troskove i ostavili vrlo upitan kadar u policiji..

naime, sami policajci prijavljuju policajce uskoku i dorhu jer je izgleda do sada bio obicaj da policija ne postupa po odlukama suda nakon evidentnog krsenja zakona (sudska odluka).. kako im vjerovati, makar to bili sluzbenici ministarstva policije da u ostalim slucajevima provode zakon i sudske odluke, kad ni unutar sebe nisu nasli za shodno postivati ono od cega brane drustvo?

ne mogu objektivno procijeniti zakon, ali subjektivno kad gledam polozaj nove vlasti u odnosu na policiju mislim da ne bih vjerovala raspolozivom kadru te bih se potrudila itetako uvesti neku kontrolu kako bi jednog dana mozda u policiji radilo profesionalno osoblje.. te tek tada izmijeniti zakon na nacin da stvarno samo profesionalci rade na profesionalnim poslovima bez ikakvog uplitanja politike u operativan rad

a slicnosti se mogu sasvim zasigurno naci i u drugim sluzbama, kao i u posljedicama kod donosenja novih zakona.. mucno je vrijeme pred nama i treba dobro razmisliti sto je moguce i potrebno napraviti kako bi se jednog dana mozda dosegao cilj.. i u skladu s time kritizirati..

(ne ulazim u argumentaciju sm-a, jer nisam proucavala novi zakon o policiji kao ni slicen u drugim drzavama).. jer je i meni naravno zelja da policija bude profesionalna a ne politicka, samo se pitam kako to postici, kad danas nemas profesionalce vec podobnike kojima nije cilj samog sebe profesionalizirati, izgleda ni raditi po zakonu (nisu zato zaposleni, niti su do sada tako radili) ako ne uvedes dodatnu kontrolu kako bi izbacio kukolj i omogucio ostalima da rade.

Nezakonite smjene u policiji koje su se sustavno provodile posljednjih godina dovele su do toga da danas u MUP-u ima čak 57 šefovskih pozicija na kojima je dvoje, u nekim slučajevima čak i troje ljudi! A 57 nije ni konačan broj jer još “izviru” novi slučajevi.

Policijski šefovi smijenjeni bez valjane pravne osnove podnosili su žalbe i u pravilu dobili sporove na Odboru za državnu službu. Odbor je MUP-u naredio da ih vrati na stara radna mjesta, no oni bi dobili rješenja za stare šefovske pozicije, ali se ne bi stvarno vratili na posao jer je na njihovo mjesto već bio postavljen netko drugi. Umjesto da opozove novoimenovane kadrove, MUP je pod Karamarkovim vodstvom za isto radno mjesto plaćao dvoje ljudi.

Policijske sindikalne podružnice USKOK-u, osim toga, podnose kaznene prijave protiv načelnika svojih policijskih uprava, kao i osoba čiji potpis stoji na spornim rješenjima o smjenama i imenovanjima.

http://www.vecernji.hr/vijesti/karamarko-57-sefovskih-mjesta-ostavio-dva...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Počet ću od ovoga što kažeš u

Počet ću od ovoga što kažeš u doljnjem komentaru:

no ono sto je policija sada jest politicka policija na obicnim radnim mjestima umjesto profesionalaca

To je zabluda. Ovo što sada imamo je profesionalna policija koja je dugo godina "dresirana" da radi u skladu sa željama i po naputcima političara. To je lako provjerljivo jer se zna koje školovanje i koje osposobljavanje mora proći policajac da bi postao to što jest.

Osim toga, sam pojam političke policije ne znači da policijske poslove rade nestručnjaci već upravo suprotno, stručnjaci ali po političkom diktatu.

Ako smo se riješili gornje zablude, hajdemo vidjeti koji je pravi put za izlazak iz postojećeg stanja i kako postići da policija radi svoj posao a političari svoje.

Politika, kako sam naglasio u dnevniku, trebaju postavljati ciljeve i zakonima određivati okvire, prije svega vodeći računa o sigurnosti građana i interesima društva kao cjeline. Pojednostavljeno, policiji trebaju reći što žele da ovi rade (otkrivanje počinitelja prekršajnih i kaznenih djela, te preventiva) i osigurati im odgovarajuće alate.

Policija, također sam naglasio u dnevniku, se školuje i ososobljava za "rukovanje tim alatima" i ne treba sumnjati da ih znaju stručno i profesionalno upotrijebiti. Treba im samo reći što trebaju napraviti i pustiti ih da rade u miru.

To do sada nismo imali. Politika im je ne samo stajala nad glavom i suflirala što da rade već i "napućivala" da npr. svrdlom kopaju rupe a lopatom buše čelične ploče. Jasno je da u tim uvjetima policija nije mogla postizati ono što treba.

Rješenje nije u tome da sad druga politika zamijeni prvu i dalje "napućuje" kojim alatom kako i koliko raditi već da se potpuno povuče iz struke, odredi posao koji treba napraviti i stvar dalje prepusti profesionalcima.

Usporedimo li to s bilo kojim poduzećem, upravljačka struktura niti treba niti se spušta do radnika za strojem kako bi ih "naputila" kako se sa strojem radi, već znajući mogućnosti strojeva i proizvodne linije, zahtijeva da se postigne željena proizvodnja.

Vratimo se opet na policiju. Sasvim je dovoljno da ministar postavlja ciljeve i traži rezultate od ravnatelja. Zakonom je ravnatelj taj koji određen da zapovijeda policijom i ministar mu se ne smije miješati u posao. Ministrov je alat, to mu zakon daje pravo i dužnost, da od ravnatelja zahtijeva rezultate. Ne postiže li ih ovaj u nekom periodu i otkriju li se određeni propusti u korištenju "alata", ravnatelj se smjenjuje i postavlja drugi. Točka. Dalje od toga politika, ministar, ne smije ići.

Ministar smije biti "posebno zainteresiran" i za neki konkretni slučaj, recimo ubojstvo Pukanića ili Ivane Hodak. Ima puno pravo tražiti izvješća o tijeku i napretku istrage, pritiskati ravnatelja da u što kraćem vremenu riješi slučaj, nuditi mu pomoć svake vrste a napose onu koja mu u vidu suradnje eventualno treba od drugih ministarstava ili dijelova društva.

Ali ministar ne smije pored postojeće policije, dodjelom policijskih ovlasti civilima, raditi neku drugu, svoju paralelnu policiju koja bi se onda upuštala u iste istrage pod izlikom "nadzora".

To smeta a nikako da povećava efikasnost policijskog rada. Tako se samo stvara kaos i atmosfera nepovjerenja unutar policije. Ako je Ostojićev jedini cilj povećati efikasnost policije, u što se zaklinje, najbolje će napraviti ako se ne bude miješao u struku, zadrži se na poboljšavanju uvjeta za rad policije i počne insistirati isključivo na rezultatima. Dakako, ne opterećujući sebe i ne dozvoljavajući policiji da imalo vodi računa iz koje političke stranke počinitelji nedozvoljenih djela dolaze.

Samo takav pristup javnost treba podržati.

B-52

Tko je glasao

@Lunaovaj tvoj tekst poziva na

čistke u jednom segmentu koji je između ostalog

i naoružan.

Tvrdim,da ljudi samo žele raditi svoj posao.

Evo,nasuprot tebi,tvrdim da su oni koji su bili smijenjeni i koje je Odbor vratio bili pravi profesionalci koji su baš zbog toga bili smijenjeni ,pa tražili
pravne lijekove.

Međutim,ovi koji su bili imenovani umjesto njih,su možda isto,samo ljudi koji žele pošteno raditi e da se politika makne,a ostane struka.

Tako bar kažu.

Jebeš državu gdje se poslije svakih izbora dešavaju čistke.

Sve do čistačica i domara.

Ovo što se sada sprovodi je loše. Šalje poruku da moraš imati političkog zaštitnika.

Možda rođaka.

Kad će se znati do koje razine idu političke promjene,a gdje su zanatlije,stručnjaci.

Kako da netko sada protiv neke lopine koji ima slučajno iskaznicu sdp-a poduzme neke mjere po službenoj dužnosti,kada nova vlast radi takve potrese.

Neke službe bi trebale raditi bez potresa i pritisaka.

Policajac,porezni ili sanitarni inspektor i sl.,ma bilo tko,kada ima autocenzuru,kada mora razmišljati "koga ovaj gore ima"-nije efikasan.

Ovo što sada RANKOvić pokušava progurati je na tragu da upravo to uspostavi kao pravilo.

Ljubi dupe političaru i ne brini se,idi po svoje mišljenje kod političara,osiguraj si političku zaleđinu.
Ako tako-nikad profesionalizma-nigdje.

sve dobro...

Tko je glasao

da cilj ti je ispravan. imamo

da cilj ti je ispravan. imamo isti.

no ono sto je policija sada jest politicka policija na obicnim radnim mjestima umjesto profesionalaca

i kako iz toga bez radikalne intervencije postici depolitiziranu i profesionalnu policiju? kako, ajde ti meni to reci..
izlozi neki plan, metodu, bilo sto.. kako se rijesiti postojecih politickih kadrova?

moj prijedlog je da svih otpustimo iz policije i raspisemo javni natjecaj za sva radna mjesta sa profesionalnim uvjetima.. si za to?
bilo bi najbrze.

i tako za pravosude. naprosto svima otkaz i zaposlimo profesionalce po strogim profesionalnim kriterijima.

onda nece biti ovakvih problema ni ciscenja kukolja na nacin koji ti se ne svida.

ipak, moja ideja sa otp[ustanjem svih tesko da je prihvatljiva zdravom razumu, pa mislim da je neko srednje rjesenje u prijelaznom razdoblju sa pojacanom kontrolom i nadam se selekcijom (otkazom) onima koji nisu profesionalci ipak nuzno. i to od onog koji mora uvesti red i profesionalnost.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Evo što donosi Ostojić od Pendreka

"Politiziranje policije, imenovanje članova Povjerenstva za građanski nadzor policije od strane ministra, povećani nadzor građana, nerazlikovanje nasilnih od nenasilnih okupljanja, nabavka nove opreme za "razbijanje" prosvjeda - samo su neke odredbe koje će biti uvrštene u novi Zakon o policiji, a koje uslijed povećanja socijalnih nemira ne označuju ništa drugo doli efikasne mjera za suzbijanja prosvjeda. " - http://www.h-alter.org/vijesti/ljudska-prava/zakon-za-suzbijanje-prosvjeda

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Upada u oči Ostojićevo

Upada u oči Ostojićevo obrazlaganje pojedinih rješenja praksom u susjednim zemljama, kao i činjenicom da je većina rješenja zapravo prepisana iz sadašnjeg zakona.

Smatram da je prepisivanje tuđih zakona mizerno opravdanje jer dvije države nisu jednako uređene. Bilo bi ga dobro upitati da zašto onda od Slovenije ne prepišemo mali broj saborskih zastupnika ili druga rješenja koja smanjuju troškove državnog proračuna i smanjuju prava političara. Vrlo je zanimljivo da se takva rješenje nikad ne prepisuju.

Ako i zaboravimo da je upravo Ostojić ispred SDP-a kritizirao neka od "prepisanih rješenja", kada se prošle godine usvajalo sadašnji zakon, legitimno je pitati zašto se uopće prepisuju loša rješenja. Nije li novi zakon upravo prilika da se sve ono što ne valja ispravi? Podsjeća to na licemjerno opravdanje oko odluke o imenovanjima u NO, da su "samo" prepisali HDZ-ovo ranije rješenje.

Ostojićevo traženje ovlasti da i operativno zadre u policijske poslove s obrazloženjem da mu to treba zbog prirodnih katastrofa (potresi i razno) je prozirno kao češki kristal. Zna se da je tad ministar samo član stožera za spašavanje a ravnatelj policije taj koji je nadležan operativno voditi policiju prema zahtjevima stožera. Zbog toga mu sasvim sigurno nisu potrebne ovlasti da "ulazi" u konkretne policijske istrage.

Jasno je kao dan da se to traži iz sasvim desetih razloga, zajednički nazivnik je - omogućiti da vladajuća politika utječe na konkretne policijske istrage i predmete. Da je drugačije, u zakonu bi pisalo ovako:

"u slučaju poplava, potresa, požara i drugih katastrofa i prirodnih nepogoda, ministar unutarnjih poslova je ovlašten da ..."

Kao što znamo, tako ne piše pa je nebuloza Ostojićevo uopće spominjanje toga kao opravdanje za promjene.

Zaključno, Ostojić brani neobranjivo. Policiju treba depolitizirati i omogućiti joj da bez miješanja politike radi poslove struke.

B-52

Tko je glasao

mislim da se siroti ostojic

mislim da se siroti ostojic jos nije odlucio dali zeli biti ministar ili ravnatelj policije, pa zbog toga i gura ovakav zakon u kom je sebi namjenio obje te funkcije!:)

Tko je glasao

Mislim da hoće i ovce i

Mislim da hoće i ovce i novce.

Bio je ravnatelj pa izvrsno poznaje organizaciju i mehanizme unutar sustava. Ovo što je predložio praktično mu osigurava utjecaj i nadzor svega. Njegov i problem kukurikaša je što se to u državama s ambicijom da budu demokratske ne smije.

B-52

Tko je glasao

ima ostojic itekako dobrih

ima ostojic itekako dobrih iskustava sa prosle pozicije ravnatelja policije kad je osnovao i parapolicijsku grupaciju, jer nije imao povjerenja u policijski sustav!:)
sad mu je sa ministarske pozicije jos teze ubacivati svoje ljude u policiju, ali se ipak decec svim nedemokratskim silama trudi da to ostvari!
najgore je kad te stave za ministra policije, a bolujes od policijofobije!:)

Tko je glasao

Deja vu?

ima ostojic itekako dobrih iskustava sa prosle pozicije ravnatelja policije kad je osnovao i parapolicijsku grupaciju, jer nije imao povjerenja u policijski sustav!:)

Predmnijevaš li ti to možda da bi se predloženim zakonom, odnosno davanjem policijskih (i posebnih) ovlasti od ministra odabranoj grupi službenika ministarstva i prava da se tijekom "nadzora rada policije" isti uključe u bilo koju fazu točno određenih istraga, kao i mogućnosti da policiju "usmjere" na otvaranje također točno određenih istraga moglo dogoditi nešto slično?

B-52

Tko je glasao

Možda bi i trebao

Namjerno ne citiram pojedine članke predloženog zakona kako se ne bi zapetljali u pravno tumačenje istih nego obrazloženje predlagača koje je politički tekst i o kojem veći dio nas može meritorno raspravljati.

Barem za onaj dio pod a) i b) novogo prijedloga u kojem se pod a) daju policijske ovlasti onima koji policajci nisu jer ja ne mogu vjerovat da je moguće takvo što stavit u prijedlog

Predlaže se:
-da članove Vijeća za civilni nadzor umjesto Sabora imenuje Ministar unutarnjih poslova
-stručni nadzor i dalje radi Unutarnja kontrola MUP-a
-pored upravno-administrativnog nadzora za koji nisu potrebne policijske ovlasti i koji ne obuhvaća nadzor konkretnih policijskih predmeta, državni službenici Ministarstva dobijaju:
a) policijske i druge posebne ovlasti
b) pravo uvida i nadzor u konkretnim policijskim predmetima, u svim njegovim fazama

Provinciopolis

Tko je glasao

iz plusa u minus

samo zato jer me ignoriraš

Nego kako komentiraš lesarističko odbijanje davanja amandmana na proračun !?

Opet malo populizma jel !?

Ono ... Za sitnozube... Nema se kaj za predložit kad se okružilo bukadžijama ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Koji točno tvoj doprinos

Koji točno tvoj doprinos raspravi o ovoj vrlo ozbiljnoj temi želiš da te prestanem ignorirati?

Ovaj?

možda ipak i nis tak bedast kak se vidi :)
Imal sam praf u gornjem komentu ( jbg kad ne čitam prvo sve odozdola prema gore - već sam i prije skužnul kak je to malo nespretno postavljeno tu na sajtu ) ...
Mislim... Meni se već u prvom čitanju vidlo ovo kaj @sm sad naglašava kao prilično sklizak teren....
Ne bih oblačio @hatzijeve unutarpartitokratske sklizaljke, ali ću ipak ko tudum zajahat board pa samo spomenut da podržavam @smovo naglašavanje problematike jer ona to uistinu i jest !
@hatzie
Koji dio tebi ovdje nije jasan !!??

Mislim da je sasvim dovoljno što u svrhu "neignoriranja" pojedine tvoje komentare ne "rolam u spam".

No ako počneš davati doprinos konstruktivniji od "daj citiraj još i ono", rado ću raspravljati.

Ocjenjivanje je diskrecijsko pravo ocjenjivača a uvijek do sada se ono odnosilo i na slobodan odabir sugovornika. Kud bi se stiglo kada bi svatko sa svakim.

B-52

Tko je glasao

Samo rolaj kaj se mene tiče

Ja sam ti prvi ako ne i jedini ovdje koji prizna kad pogriješi ili pak koji podrži rolanje samog sebe kada je opravdano... Da zarolaš koment na koji se referiraš ja ti ne bih prigovorio niti riječ... Iskreno sam i pomislio da ćeš to učiniti, ali sam se jednako tako iskreno i nadao se da ćeš dati suvisliji odgovor na onaj koment koji je suvisao, a ako smatraš da nije suvislo kada te tražim da navedeš izvor onda sorry ....

Provinciopolis

Tko je glasao

Izvor?

a ako smatraš da nije suvislo kada te tražim da navedeš izvor onda sorry ....

Možda ti je promaklo, ali od nedjelje u 21.01 sat stoji i link na prijedlog novog zakona i link na stari zakon kako bi čitatelji mogli lakše pratiti raspravu i usporediti pojedina rješenja.

Ne čini mi se baš suvislim nakon toga tražiti da navedem izvor.

B-52

Tko je glasao

Eto vidiš

da nije problem priznati pogrešku pa ju ja priznajem što nisam vidio te linkove ( jel to nešto naknadno ili !? ... )
Dakle mogao si samo lijepo reći to isto što si i sada rekao i nebi bilo nikakvih pa ni nesuvislih "problema" :)
Zamisli samo kako bi teško bilo izreći da si i ti pogriješio što nisi odmah spomenuo ta dva linka nego si se išao samnom da prostiš nadjebavat koristeć se dvostrukim kriterijima vezanim uz (ne)suvislost...
Priznati pogrešku nedopustivo je u politici jer time otvaraš pandorinu kutiju koja bi mogla na vidjelo iznijeti tvoju nesavršenost :)

Provinciopolis

Tko je glasao

Usporediš li sad još i broj

Usporediš li sad još i broj komentara koji govore o problemu depolitizacije s ovovrstim koji su čisti spam, vjerujem da će ti biti jasno zašto se time nisam htio baviti.

Nažalost, manjak sugovornika koji promiču politiku vladajućih je uz ovo tvoje učinio da se prevažna tema potpuno potisne u drugi plan.

Šteta.

B-52

Tko je glasao

Opet ti po svom :))

Biće nisi zamjetio kada sam ti dao potpunu podršku za ovako prevažnu temu...
Mislim...Hmmm... Ja ju smatram važnom no to nije nimalo relevantno što ja smatram...Dokazano je da ima "važnijih" tema u javnosti iako nakon nekoliko godina dođemo na moje :) ( naravno ne samo, jedino i isključivo "moje", ali, ali ... )
Odoh malo pročačkat te linkove pa se čitamo...
Eto bar neka korist od ovog chata jer dolaze obavjesti o novim komentarima pa netko novi i pročita Dnevnik :)
@zap ti to bolje kuži :)) - ja sam canck čak i za to :))

Provinciopolis

Tko je glasao

Nadam se da ćeš pritom imati jednak kriterij spram samog sebe

pa ćeš zarolat i ovaj svoj koment u kojem mi kopiranjem sasvim drugog komenta daješ odgovor na koment koji s tim nema veze ...
Ono...Dosljednosti radi ...

Provinciopolis

Tko je glasao

@sm Depolitizacija, ma dajte...

Da, da depolitizacija policije, kao i državnog aparata - malo sutra! Nastavlja se đir HDZ-a, samo tek za nijansu drugačije. A što se tiče depolitizacije policije to izgleda ovako: 29.siječnja 2012. poslao sam preporučeno pismo novom ministru Ranku Ostojiću sa žalbom u vezi jednog slučaja koji nisam mogao raspetljati do kraja s bivšim ministrom Karamarkomššššššššš+žžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžž+(šššš....napisala moja maca Jafica, neka ostane ).
Odgovora nema, ali ovih dana dobio sam poziv od Suda za prekršaje, po predmetu za koje imam pozitivno rješenje još od vremena HDZ vlasti!
Dođe mi da cjelokupnu svinjariju objavim ovdje kao dnevnik!
Inače. da je depolitizacija policije na vrbi svirala svjedoči i pauza u hapšenju osumnjičenih: već dva mjeseca hapšenja nema za gospodarski kriminal - ili se privođenje više ne snima, ili se čekalo da stignu naputci!?? Nakon duže pauze, ovih dana vidim na TV prva uhićenje pod novim ministrom UP-a!
Poštovani ministre Ranko Otojiću, očekujem kratki odgovor na poslano preporučeno pismo!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

kakve veze imaju hapšenja sa depolitizacijom policije?

ššššššššš+žžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžž+(šššš.... nisi ranku trebao slati preporučeno pismo, mogao si to učiniti putem emaila. kakve veze ima tvoj poziv sudu za prekršaje sa ministrom policije? budi čovjek pa stani iza onoga što si napravio i brani se na sudu. ne kukaj po internetu ko pi*kica!

Tko je glasao

Dođe mi da cjelokupnu

Dođe mi da cjelokupnu svinjariju objavim ovdje kao dnevnik!
eć dva mjeseca hapšenja nema za gospodarski kriminal - ili se privođenje više ne snima, ili se čekalo da stignu naputci!?? Nakon duže pauze, ovih dana vidim na TV prva uhićenje pod novim ministrom UP-a!

Zašto ne napraviti dnevnik. Jest da se ne slažem sa tobom oko izraelske politike, ali se evo slažem posve sada sa tvojim stavovima oko ovog problema i rado bi te podržao i stao bar plusićem uz tebe... A tako bi lakše došao problem i do medija.

Justice for all !

Tko je glasao

Pa što bi ti htio, da

Pa što bi ti htio, da ministar rješava žalbe!?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

@silverci, busola DA SE NE DOGODI NEKIMA OD NAS!

Ministar Ranko Ostojić kao da je čuo moj vapaj za odgovorom, i već danas sam ga podigao, kao preporučenu pošiljku, na pošti. Moj vapaj i odgovor iz njegova Kabineta su se mimoišli. Odgovor - definitivni, mogu podići osobno u policijskoj postaji u Virovitici. S obzirom na to da je stigao poziv od sudaca za prekršaje da se pojavim na ročištu kao OKRIVLJENIK vjerujem da je odgovor negativan i da ću, nakon ročišta na sudu za prekrašaje, sa slučajem koji podjeća na staljinističke obračune s kritičarima, upoznati javnost. Možda je i moja velika greška što o slučaju koji se vuče tri godine već do sada nisam upoznao javnost, posebno pollitičare. Naime, uvjeren sam bio da Hrvatskoj ne trebaju afere poput ove koja je na vidiku!
Učnit ću to stoga što se slično može dogoditi nekima od nas!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

nevjerojatno. ne razumijem

nevjerojatno. ne razumijem sto ti zelis, da ministar policije intervenira u prekrsajni postupak kod suda, koji se vuce od prosle vladajuce garniture? ili mu se prijetis optuzbom za politicki progon motiviran tvojim usutkavanjem? mora da sam nesto krivo skuzio...


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

@hatzivelkos Pitati ,pa zaključivati...

Nikave prijetnje ministru Ranku Ostojiću, ne znam otkuda ti ta ideja? Kažem da ću slučaj podastrijeti vama pollitičarima, da čujem mišljenje radi li se stvarno o mojem grijehu tj. prekršaju.
zakona. Da, inače mislim da se radi o svjevrsnom političkom progonu,najblaže, šikaniranju, no dočekajmo 29. veljače 2012. za kada je zakazano ročište...nakon kojeg ću se vjerojatno očitovati o svemu. Usput, nadam se da ne kršim zakon ako već sada kažem da se radi o nepoštivanju Zakona o oružju, o predmetu koji je završen od istih sudaca za prekršaje oslobađajućom presudom. Zašto nova prijava?? Strpimo se do 29. veljače 2012.!
I nije za zaboraviti da se slično može dogoditi i nekom od nas, ovdje na portalu!!!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

drzavni sluzbenici

kada pises o "politicki imenovanim drzavnim sluzbenicima" pises li doslovno ili u nekom prenesenom znacenju? Naime, ne bih se htio zaplesti u raspravu prije nego li se rasciste definicije - tko su drzavni sluzbenici, kako se biraju, i tko je izabrao aktualne.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Pojam "državni slubenici" je

Pojam "državni slubenici" je najbolje definirao Zakon o državnim službenicima i namještenicima. Neki od njih se imenuju a neki raspoređuju na određena radna mjesta u MUP-u.

Kako predlagatelj nije pojasnio kojima unutar tog korpusa, pored zakonom propisanih i već postojećih upravno-administrativnih ovlasti, namjerava dati još policijske i neke posebne ovlasti, nažalost nisam u mogućnosti odgovoriti koji će od državnih službenika dobiti policijske i posebne ovlasti i biti stavljen u poziciju da nadzire tijek konkretnih policijskih istraga, odnosno predmeta. U svakom slučaju, o tome će odlučivati politikom imenovani Ministar koji će ih (politički) usmjeravati i davati im konkretne zadaće.

Dosadašnjem se ministru (opravdano) prigovaralo da to radi "na crno" a predloženim izmjenama zakona se kani postići da ministar Ostojić isto radi potpuno legalno.

Moj je stav da niti jedan ministar ne smije utjecati na operativno postupanje policije, ni legalno ni ilegalno.

B-52

Tko je glasao

Pojam "državni slubenici" je

Pojam "državni slubenici" je najbolje definirao Zakon o državnim službenicima i namještenicima. Neki od njih se imenuju a neki raspoređuju na određena radna mjesta u MUP-u.

evo ja upravo bacio pogled na zakon o drzavnim sluzbenicima, i ne nadjoh nitijednu pojavu "imenovanja". pa bih molio da i to rascistimo.

zasto? zato jer se prema recenom zakonu radi o zaposlenicima biranim na natjecaju. i onda mi jednostavno nije jasna tvoja pozicija. u jednoj kritici se kunes u transparentnost procesa javnih natjecaja (prilikom odabitra clanova NO), a u drugom slucaju pak polozaj drzavnih sluzbenika, svodis na poziciju politickih potrcka, neistinito ih (bar prema mojim saznanjima) kroz cijeli tekst opisujes kao "imenovane" (sto su primjerice, drzavni duznosnici, dakle, politicke osobe).

poanta drzavnih sluzbenika jest, karijera u drzavnoj sluzbi, koja u idealu ne bi trebala biti politicki ovisna. smisao je imati "pogon" u obliku ljudskog potencijala koji ne ovisi o rezultatima izbora. ako tome nije tako - a ovaj tvoj tekst to sugerira, onda mi nije jasno zasto uopce inzistiras na procesima javnih natjecaja i kod onih _imenovanja_ koja i jesu politicka...?

opet, ovo je tek preduvijet za raspravu - jer kako opravdano raspraviti utemeljenost kritike, ako nije jasna ni pozicija s koje se postavlja.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Obzirom da temeljna saznanja

Obzirom da temeljna saznanja o državnoj službi stječeš tek sada, mislim da je za raspravu o temi krajnje neproduktivno s tobom ulaziti u raspravu o vrstama i oblicima rješenja te nadležnostima za odlučivanje i donošenje akata o stanjima u službi državnih službenika i namještenika. Tim više što je u dnevniku riječ o sasvim drugim, vrlo konkretno navedenim pitanjima.

Laicima je za razumijevanje teme dnevnika sasvim dovoljno znati da o prijemu na rad i raspoređivanje na pojedina radna mjesta u MUP-u izravno ili u krajnjoj instanci odlučuje politički imenovan ministar. Ministar je u konkretnom slučaju osoba koja će odlučiti kojim državnim službenicima će dati policijske i druge posebne ovlasti i ministar je taj koji će u konkretnim nadzorima policijskih istraga određivati okvire i izdavati smjernice i naputke.

Hoće li timove za nadzor formirati, obrazovati ili određivati a ljude u njima odabirati, raspoređivati ili imenovati, sasvim je svejedno i stvar je terminologije. Nepobitna je činjenica da će svako od "novopomazanika" biti izabran od strane ministra koji je politička osoba i biti podložan njegovoj političkoj volji.

U tom smislu treba shvatiti izraz iz dnevnika ("politički imenovane") i ne opterećivati se terminološkim finesama iz ZDSiN jer to ometa koncentraciju na bitno i osnovnu tezu dnevnika koja glasi: umjesto da smanjuje, politika povećava svoj utjecaj na policijsku struku.

Ako ima nekoga tko smatra da bilo koji od službenika u ministarstvu može u radu primjenjivati neku svoju politiku ili raditi u neskladu s politikom ministra, pogotovo se to odnosi na službenike koje će ministar upućivati u nadzor pojedinih istraga i rada policajaca, molim da se javi kako bismo to pitanje raščistili.

Potaknuti što širu raspravu o tome i jest svrha ovog dnevnika pa su, kao i uvijek, dobrodošli svi koji su voljni raspravljati o meritumu.

Radi još boljeg razumijevanja o čemu se govori, evo koje su policijske ovlasti:

VI. POLICIJSKE OVLASTI I OPĆA PRAVILA NJIHOVE PRIMJENE
Članak 48.
Prema ovom Zakonu policijske ovlasti su:
1. prikupljanje, procjena, pohrana, obrada i korištenje podataka,
2. provjera i utvrđivanje identiteta osoba i predmeta,
3. prikupljanje obavijesti od građana,
4. pozivanje,
5. dovođenje i privođenje,
6. traganje za osobama i predmetima,
7. privremeno ograniĉenje slobode kretanja,
8. davanje upozorenja i naredbi građanima,
9. uporaba tuđeg prijevoznog sredstva i telekomunikacijskog uređaja,
10. privremeno oduzimanje, čuvanje, uništenje i prodaja predmeta,
11. zaprimanje prijava, podnošenje kaznenih prijava i izvješća,
12. osiguranje mjesta događaja,
13. provjera uspostavljanja telekomunikacijskog kontakta,
14. poligrafsko ispitivanje,
15. pregled dokumentacije,
16. ulazak i pregled objekata i prostora,
17. ulazak u tuđi dom,
18. pregled osoba, predmeta i prometnih sredstava,
19. javno raspisivanje nagrade,
20. snimanje na javnim mjestima,
21. prikrivene policijske radnje,
22. uporaba sredstava prisile,
23. zaštita žrtava kaznenih djela i drugih osoba,
24. provjera zastave, progon, zaustavljanje, uzapćenje i sprovođenje plovnog objekta.

Za primijeniti ih, policijski profesionalac se školuje, dodatno osposobljava a za primjenu pojedinih ovlasti i specijalizira.

Zamislimo li sad državnog službenika - civila, napućenog i instruiranog od strane ministra - političara, kako friško oboružan navedenim ovlastima dolazi u nadzor konkretne policijske istrage, mislim da nije teško shvatiti u čemu je problem.

B-52

Tko je glasao

članak 34 ustava rh nije promjenjen

koliko mi je poznato članak 34. ustava rh nije promjenjen:
Članak 34.
Dom je nepovrediv.
Samo sud može obrazloženim pisanim nalogom utemeljenim na zakonu odrediti da se dom ili drugi prostor pretraži.
Pravo je stanara da on ili njegov zastupnik i obvezatno dva svjedoka budu nazočni pri pretrazi doma ili drugoga prostora.
U skladu s uvjetima što ih predviđa zakon, redarstvene vlasti mogu i bez sudskog naloga ili privole držatelja stana ući u dom ili prostorije te izvršiti pretragu bez nazočnosti svjedoka, ako je to neophodno radi izvršenja naloga o uhićenju ili radi hvatanja počinitelja kaznenog djela odnosno otklanjanja ozbiljne opasnosti po život i zdravlje ljudi ili imovinu većeg opsega.
Pretraga radi pronalaženja ili osiguranja dokaza za koje postoji osnovana vjerojatnost da se nalaze u domu počinitelja kaznenog djela, može se poduzeti samo u nazočnosti svjedoka.

Tko je glasao

@sm

Točke pod 16. i 17. su antiustavne - to se ne može činiti BEZ SUDSKOG NALOGA, osim u slučajevima kada se goni kriminalca koji je učinio teško kriminalno (ne-djelo!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ako ti je neproduktivno sa

Ako ti je neproduktivno sa mnom raspravljati, a ti nemoj. Zapravo, ne vidim svrhu te recenice, osim ponizavanja sugovornika, no tjesi me da takve izjave u pravilu vise govore o onome tko ih pise.

Misim da se terminologija koju koristis ne moze tako jednostavno banalizirati. Dobro je poznato da se duznosnici imenuju, a sluzbenici biraju na natjecajima. Tako i prvi imaju politicku poziciju i primarno politicku odgovornost, za razliku od potonjih. Naravno da u opisanoj situaciji ocekujem da ca ministar izmedju sluzbenika koji su mu na raspolaganju izabrati pojedince u koje ima najvise povjerenja da ce raditi upravo ono sto od njih ocekuje, i to je legitimna tema za javnu raspravu i kritiku. Koja ce se, ocekujem, upravo u tom smijeru i razvijati.

No to je ipak miljama daleko od slike koju ti sugeriras, u kojoj ministar "imenuje" (dakle dovodi izvana) neke svoje potrcke da kontroliraju policiju. Ne, isti se po prijedlogu biraju medju sluzbenicima, dakle ljudima koji su vec karijerno u sustavu, i koji su, ocigledno, karijeru gradili i u proteklih osam godina.

Kao zakljucak, smatram da je tema opravdana i da predlozena rjesenja treba dobro odvagati, ali ovaj sam dnevnik dozivljavam (kroz krivu terminologiju koju koristi i zakljucke koje time sugerira) kao tendenciozan, pa na nemjeravam svojim bekonstruktivnim doprinosom dalje "mutiti vodu". Cisto da autora opet na isprovociram u koristenje neistina kao argumenta... :)


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Tendencija je da se ukaže na problem

Ako te ponižava činjenica da tek sad ulaziš u problematiku DSiN, tim gore po činjenicu.

Ne samo terminologija već i sav sadržaj onoga što pišem se ne bi trebalo banalizirati. Problem je previše važan da bi se bavili banalnostima. S toga, ako doista vjeruješ u to svoje "dobro je poznato", da nitko mimo javnog natječaja ne može dospjeti na radno mjesto u ministarstvu, onda ti samo mogu reći da se grdno varaš. Osim toga, sad ću ja reći "dobro je poznato", javni natječaj nije nikakva prepreka za zaposliti "svoje ljude" pa je irelevantno uopće baviti se time. Hoće li ministar i u kojoj mjeri dovoditi "svoje ljude", ostaje da se vidi.

No opet, nije pitanje može li on i hoće li dovoditi "svoje ljude", hajde da mu apriori vjerujemo da kao neće, već to što se:

a) policijske i posebne ovlasti predloženim zakonskim rješenjem mogu dati bilo kojem službeniku - civilu

b) službenike - civile ovlašćuje za usmjeravanje, kompletan uvid i nadzor konkretnih policijskih istraga

c) preko tih službenika - civila ostvaruje direktan utjecaj politike na sve faze konkretnih policijskih istraga

Paradoks je da se to čini u ime depolitizacije policije.

P.S.

Iznenadio bi se koliki među "karijernim službenicima u sustavu" jedva čekaju da postanu ministrov "potrčko". U mild varijanti to zovemo karijerizmom a ovako na prvu se prisjećam i cijele palete istoznačnica (dodavač, igrač, ulizica, laktaroš, uguzničar, uvlakač, rektalni alpinist, rektalni speleolog, zanašatelj j..., ministrovo uho, ministrovo oko, ministrova ruka, ministrov bič, ... )

B-52

Tko je glasao

Da bih bio siguran

@sm da te razumijem reci ,vidiš li ti to kao primjerice da ministar obrane,mimo glavnog stožera postavi nekog zapovjednika borbene jedinice,recimo ovih što idu u Afganistan.

Tada bi načelnik GS-a trebao dati ostavku,pa bi tako i ravnatelj policije trebao dati ostavku na tu pojavu iz načelnih,ali i čisto pragmatičnih razloga da ne bude ona:

Odluke tvoje-odgovornost moja.

Koliko sam ja shvatio ,civili koji će nadzirati rad policije a koje će dovesti Ranko,ne budu imali te ovlasti.
Ovo,da će se on okružiti ljudima od povjerenja iz sustava je i logično,zar ne.

sve dobro...

Tko je glasao

Pored onoga što explicite

Pored onoga što explicite piše u prijedlogu zakona, mislim da je dovoljno vidjeti prostor koji se širom otvara za još veći i, usvoji li se predloženo rješenje, potpuno legalan ulazak politike u policijsko postupanje.

Tvoja usporedba nije odgovarajuća budući Ministar unutarnjih poslova na prijedlog Ravnatelja policije ima pravo imenovati niz osoba. Nema pravo, niti vjerujem da će to raditi, imenovati mimo Ravnatelja.

Ključ je u pravu nadzora i tim se putem ostvaruje politički utjecaj na struku, molim da još jednom pročitaš odlomke citirane u dnevniku.

Ako bih baš morao uspoređivati s vojskom, predloženo rješenje daje pravo Ministru unutarnjih poslova da zapovijeda. U prijedlogu se koristi izraz može narediti, što je istoznačnica.

U demokratskim sustavima ministri upravljaju i vode, a zapovijedanje se prepušta struci.

Ne bih želio biti zloguki prorok ali predložena rješenja omogućavaju brojne zloporabe. Zato je bolje primijeniti onu "bolje spriječiti nego liječiti".

B-52

Tko je glasao

Hajd da pojasnimo neke stvari ako nije problem :)

Prema @sm-u Ranko bi mogao "naputiti" onu simpa žensku iz Istre da uđe u neku profi policijsku akciju, a ona nije policajka pa bi time mogla ugroziti tu akciju ili ne daj Bože politički ju iskonstruirati, a prema @hatzieu je to nemoguće...
Jel to tak ( za nas tudume ) ili nekak drugačije !?

http://www.youtube.com/watch?v=koDxkqWLbIk

Provinciopolis

Tko je glasao

Vječno pitanje

tko će čuvati čuvare.

Eto , slušao sam neki intervju gdje kaže da se kriminalistička policija ustrojava po vertikali i skraćuje se upravljački put odozgo do dolje,što mi se čini dobrim,jer na ovaj način,koliko sam shvatio zaobilazi lokalne šefove,bar formalno.

Znači da pokušava izbjeći dvostruku liniju zapovjedanja,što je vjerovatno dobro.

Zamisli tamo nekog inspektora koji mora paziti da se ne zamjeri lokalno,a mora zadovoljiti i zahtjeve odozgo.
Mislim da će mu sada biti lakše,ukoliko dobro i pošteno radi,briga ga za lokalnog šerifa.

Ovo političko tijelo kako ga nazivaš sa policijskim ovlastima koje misli osnovati,radi vjerovatno iz očaja i u nuždi, jer zna on vrlo dobro da mu je njegov prethodnik ostavio svud sebi lojalne ljude,a valjda želi imati uzde u rukama,pa preko ovih imati bolji pregled situacije na terenu.

Ostaje još i u saboru neki odbor koji vrši nadzor,zar ne.

sve dobro...

Tko je glasao

Dnevnik sam namjeravao

Dnevnik sam namjeravao ograničiti na depolitizaciju i problematiku civilnog nadzora nad radom policije, u operativno vođenje policije za sada radije ne bih ulazio.

Trenutno postoji:

Civilni nadzor vrši Vijeće za civilni nadzor koje imenuje Sabor RH.

Stručni nadzor vrši Unutarnja kontrola.

Upravno-administrativni nadzor rada policije vrši MUP.

Zakonom se predviđa to promijeniti na način da članove Vijeća ubuduće imenuje Ministar unutarnjih poslova.

Predlaže se:

-da članove Vijeća za civilni nadzor umjesto Sabora imenuje Ministar unutarnjih poslova

-stručni nadzor i dalje radi Unutarnja kontrola MUP-a

-pored upravno-administrativnog nadzora za koji nisu potrebne policijske ovlasti i koji ne obuhvaća nadzor konkretnih policijskih predmeta, državni službenici Ministarstva dobijaju:

a) policijske i druge posebne ovlasti
b) pravo uvida i nadzor u konkretnim policijskim predmetima, u svim njegovim fazama

To su primjerice: zahtijevati podatke iz evidencija koje vodi policija, prisustvovati obavljanju određenih policijskih poslova, ući u prostor koji policija koristi u
svom radu i druge, a što je potrebno za uĉinkovitost nadzora nad radom policije.

Problematiziram dodjelu policijskih ovlasti i prava stručnog nadzora službenicima Ministarstva koji nisu policajci već su politički imenovane ili zaposleni pod mogućim utjecajem politike, a time i neposredan uvid te mogućeg odlučujućeg utjecaja Ministra unutarnjih poslova na pokretanje, tijek i eventualno obustavljanje konkretnih policijskih predmeta.

Te ovlasti Ministar i službenici ministarstva trenutno nemaju a novim im se zakonom žele dati. Također, ukoliko Ministar a ne Sabor imenuje članove Vijeća za civilni nadzor, meni se čini da civilni nadzor slabi a politički se povećava

Nadam se da je sad jasnije.

B-52

Tko je glasao

A miša mu jarca

možda ipak i nis tak bedast kak se vidi :)
Imal sam praf u gornjem komentu ( jbg kad ne čitam prvo sve odozdola prema gore - već sam i prije skužnul kak je to malo nespretno postavljeno tu na sajtu ) ...
Mislim... Meni se već u prvom čitanju vidlo ovo kaj @sm sad naglašava kao prilično sklizak teren....
Ne bih oblačio @hatzijeve unutarpartitokratske sklizaljke, ali ću ipak ko tudum zajahat board pa samo spomenut da podržavam @smovo naglašavanje problematike jer ona to uistinu i jest !

@hatzie
Koji dio tebi ovdje nije jasan !!??

-pored upravno-administrativnog nadzora za koji nisu potrebne policijske ovlasti i koji ne obuhvaća nadzor konkretnih policijskih predmeta, državni službenici Ministarstva dobijaju:
a) policijske i druge posebne ovlasti
b) pravo uvida i nadzor u konkretnim policijskim predmetima, u svim njegovim fazama
To su primjerice: zahtijevati podatke iz evidencija koje vodi policija, prisustvovati obavljanju određenih policijskih poslova, ući u prostor koji policija koristi u
svom radu i druge, a što je potrebno za uĉinkovitost nadzora nad radom policije.

Ajmo to opet malkice tudumizirat ...
To ti je @hatzie kak da ja sad tebe imenujem nekam u Zdravstvo i dam ti ovlast da operiraš srce Milanoviću :) - možda bu ti sad jasnije jer Partija je u pitanju ...

p.s. molim prvog pandura u Rvata da obrati pažnju na podvalu koju mu spakiraše u prijedlozima

Provinciopolis

Tko je glasao

E sada jest

puno jasnije @sm .

Ukoliko je tomu tako,nema razloga da ti ne vjerujem,a ne da mi se sada guglati i tražiti,onda će po svemu RANKO postati RANKOVIĆ.

Da sam na mjestu njegovog polit.konkurenta sa lokalnog nivoa,Keruma-zabrinuo bih se.

To znači da može dovesti nekoliko svojih pajdaša/pajdašica,podijeliti im visoke valjda činove,značke,pištolje,ovlasti i stvoriti grupu koja bi bila otuđeni centar moći,koji odgovara samo njemu,ne i zakonu,sa mogućnošću da isti upravljaju procesima što se može pretvoriti u veliko sranje.
Znači,morali bi smo mu / im vjerovati na riječ da će se sve raditi pošteno.

Joj,joj.

sve dobro...

Tko je glasao

Evo linkova da svako može

Evo linkova da svako može pogledati.

Konačni prijedlog Zakona o policiji može se skinuti na službenim stranicama MUP RH (datoteka je u PDF formatu). Evo i starog zakona na stranicama Sindikata policije ako netko želi usporediti pojedina rješenja.

Iskreno, radije bih da nisam nešto shvatio kako treba, no uvjeren sam da ne griješim.

Tim više bih volio da me razuvjeri netko od ovih koji ne vole da se nova vlast kritizira ili da za kritiku nema valjane osnove. Rado bih s njima razmijenio argumente.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci