Tagovi

Kad neće nitko, ...

Nikada dosad nisam bio toliko zadovoljan nakon parlamentarnih izbora. Za vrijeme rata nisam imao vremena razmišljati o tom a najzadovoljniji sam bio 2000-te godine nakon što su HDZ-u fakturirani ali nažalost, samo djelomice naplaćeni privatizacijski i neki drugi grijesi. Što se tiče HDZ-a, opet je u istoj situaciji, fakturirano im je puno toga a koliko će im se naplatiti, vidjet ćemo.

Moje zadovoljstvo se ovaj puta temelji na sasvim drugom što se događalo na izborima. Nitko naime nije dvojio u pobjedu Kukuriku koalicije i HDZ-ov poraz, siguran sam da ni unutar samog HDZ-a. Zbog toga je sraz dvije najjače političke stranke praćen bez iščekivanja koje inače daje draž svakim izborima. Mandat više ili manje na bilo kojoj strani nije niti jednog trenutka pobudio neizvjesnost, osim naravno kod onih na listama čija su mjesta bila granična za mandat. Predstava koju se i tek kako isplatilo pogledati se odvijala na ostatku političke scene. Bila je riječ o drami, pravom političkom trileru, srazu između ostalih starih parlamentarnih stranaka i novih političkih snaga. Tek tu neizvjesnosti i zanimljivosti nije nedostajalo.

Čak tri stare parlamentarne stranke su doživjele potpuni debakl. HSLS i HSP su izgubili status parlamentarne stranke. HSS je zadržao mjesto u parlamentu ali jedva i sa samo jednim zastupničkim mjestom. Svaka od tih stranaka je na neki način platila ceh vlastite prošlosti.

HSLS-u nije pomogao konkretan i dosta realan gospodarski program. Očito se nisu riješili imidža sitnih političkih trgovaca koji su im u najvećoj mjeri priskrbili Đurđa Adlešić i Ivan Čehok a nije im pomoglo ni izvlačenje iz političkog naftalina Dražena Budiše. Nisu shvatili da se u nove pobjede ne može ići sa starim političkim gubitnicima u prvim redovima.

HSP je platio cijenu razmrvljenosti pravaške scene, za toliko osoba s liderskim ambicijama ne bi bilo mjesta ni na daleko većim političkim pozornicama. Osim toga, kao i HSLS, u nove pobjede su krenuli s Antom Đapićem, starim političkim trgovcem i gubitnikom. Bilo bi pravo čudo da im je naum uspio.

HSS je ostvario povijesno najgori rezultat. Za stranku s tako dugom političkom tradicijom to jest sramota ali bolje doista nisu zaslužili. Nekoliko strateški krivih procjena i stavljanje u prvi plan osobnih interesa političkog vodstva nije ni moglo polučiti drugačiji ishod. Umjesto čvrste povezanosti s interesima vlastite političke baze, vodstvo stranke je odlučilo do posljednjeg trenutka grčevito se držati iznuđenih političkih pozicija u vlasti koja je morala pasti. Jako je dobro što Božidara Pankretića i Marijanu Petir jedno vrijeme nećemo morati gledati na političkoj sceni. Također bi bilo dobro da Josip Friščić kao čin priznanja vlastite političke odgovornosti za potop stranke svoj saborski mandat prepusti nekom totalno nepoznatom i po mogućnosti dobrom HSS-ovcu.

Nasuprot najvećim izbornim gubitnicima stoje najveći izborni dobitnici. To su u prvome redu Hrvatski laburisti – stranka rada i Don Ivan Grubišić, jedini koji su doista ponudili nešto novo.

Hrvatski laburisti na političku scenu izvode toliko nam potrebna nova lica. Osim Dragutina Lesara, radi se redom o političkim početnicima. Mada su im iz dijela političke elite to predbacivali kao nedostatak, posprdno ih čak nazivajući "jednokratnim političkim pokušajem", pokazalo se da birači cijene svježinu i originalnost. Svježina dolazi u paketu s novim licima a originalnost se ogleda u političkom programu i načinu vođenja predizborne kampanje. Laburisti su u politički program vratili za sada verbalnu ali ipak konkretnu zaštitu onih koji su najslabiji, odnosno onih koji žive samo od vlastitog rada. Oni iz Kukuriku koalicije koji su govorili da je to zadaća sindikata pa potpuno zapustili taj dio biračkoga tijela sada mogu sa zavišću okrenuti glavu na lijevo i nemoćno pratiti kako se laburisti relativno komotno raspoređuju u nebranjenom prostoru. Što se tiče predizborne kampanje, ostati će zabilježena lekcija laburista da se i s malo novaca može doprijeti do birača.

Don Ivan Grubišić je također izborni dobitnik. Iako se to po njegovim godinama ne bi reklo, pripada novim snagama na političkoj sceni. Poput laburista je ponudio vrijednosti potpuno zapuštene u politici. Iako se u posljednje vrijeme poštenje često spominje, pogotovo u redovima Kukuriku koalicije, dobar dio birača je baš u Grubišiću prepoznao i iskrenog zagovaratelja etike i morala. Očito je da osim suzdržavanja od lopovluka od političara očekuju sasvim drugačiji pristup tehnikama vladanja. S toga je veoma dobro što će u Hrvatskome saboru biti i netko da ih na to stalno podsjeća.

Pokazalo se ispravnim predviđanje da birači ne žele politički duopol, odnosno da žele i nešto treće, drugačije. Osim što je to u određenoj mjeri rezultat straha za vlastitu budućnost i želje za ugradnjom osigurača od toga da se vladajući zaborave i osile poput svojih prethodnika, radi se o neke vrste sazrijevanju biračkoga tijela koje je postalo sposobno raspoznati prodavače magle i kazniti ih uskratom glasa. Zbog toga će jedan dio stranaka u politički limb, da vide što će sa sobom u budućnosti.

Na kraju, riječ-dvije o političkim pobjednicima. Zoran Milanović je održao dobar pobjednički govor. Euforija je izostala vjerojatno zato što su svjesni težine bremena koje im je natovarila bivša vlast. Svjesni su i da im HDZ neće dati ni trenutka mira i da će im biti oporba oštrija nego su to bili sami. Zbog toga je do neke mjere dobro što im je Milanović pružio ruku pomirenja i pozvao ih da daju svoj doprinos rješavanju strateškog problema zemlje ali je veliko pitanje što bi to osim spokoja kukurikašima oni uopće mogli dati. Ako nisu imali u posljednih osam, teško da će u godini koja dolazi.

Možemo se samo nadati da su u HDZ-u svjesni da izlazak iz gospodarske krize nije samo ekonomski već i prvorazredan politički problem, odnosno nacionalni interes. Kao oni koji se najviše busaju u prsa da su upravo oni zaštitnici nacionalnih interesa, trebali bi znati da siromašna i ovisna država nikako ne može štititi vlastite nacionalne interese. Trebali bi, ali je teško da znaju. Da znaju, ne bi suludom gospodarskom i fiskalnom politikom i koruptivnim ponašanjem doveli državu tu gdje je sada. Dobro je što će dio potencijala u prvo vrijeme trošiti na unutarstranačku borbu za prevlast. Ambiciozni Darko Milinović će sasvim izvjesno pokušati kapitalizirati vlastiti izborni rezultat. Jadranka Kosor će, iako je uspostavila pretorijanski red stranačke mladeži, imati dosta problema da se održi u sedlu.

Uglavnom, na kukurikašima je da sad vade kestenje iz vatre. Govorili su nam da imaju plan i da znaju kako će to. Na nama je da pratimo što i kako rade i odmah reagiramo ako uočimo da griješe. A griješiti hoće, barem ako je vjerovati budućem premijeru.

P.S.

Keruma nisam izdvajao samo zato da ne odajem počast vrhunskom umijeću političke trgovine. Politički alkemičar je nažalost opet uspio od kamena napraviti zlato.

Komentari

Sinergija

"Nasuprot najvećim izbornim gubitnicima stoje najveći izborni dobitnici. To su u prvome redu Hrvatski laburisti – stranka rada i Don Ivan Grubišić, jedini koji su doista ponudili nešto novo."
@sm, kao što rekoh, čujemo se nakon izbora......, pokušaj zbojiti Lesara, don Grubišića, Jurčića, pa i Kregara......, barem 20 mandata....,no tada bi trebalo i preuzeti odgovornost.....

Tko je glasao
Tko je glasao

25% izašlih glasača bez zastupnika u saboru

Kao prvo, drago mi je što je Kukuriku zamijenio Zajednicu na mjestu većine u Saboru.
Z. Milanović je koliko sa usput uspio primijetiti odrastao i uozbiljio se.
Propast na prošlim izborima je za njega osobno bila velika prekretnica, dala mu je priliku za osobni rast.
Jedno mi ostaje nadati se kako mjestu premijera stremio zbog općeg dobra, a ne osobne taštine. Esperanto ;)

No na izbore bih se osvrnuo sa strane nas koji smo izašli na izbore, a koje nitko u saboru ne zastupa. Kao prvo izborni zakon koji je na snazi povećava vjerojatnost za nezastupljenost u saboru. Trenutno na 3 (tri) birača koje netko u saboru predstavlja imamo 1 (jednog) birača koji se nema kome obratiti.
Izborni zakon treba mijenjati i to po mogućnosti odmah sad dok su kohezivne snage unutar pobjedničke koalicije jake. To je u interesu većine članica te koalicije, osim ako su sigurni da će ih SDP i na budućim izborima šlepati.

Druga stvar koju treba odmah mijenjati su zakoni o referendumu.
Recimo da nas 25% izašlih na izbore potpišemo zahtjev za neki referendum.
Izlaznost na izborima se broji kao 62%, dakle to je nešto više od 15% "evidentiranih" birača, što je više od trenutno traženih 10%.
Koliko bi trebalo od predaje potpisa do realizacije referenduma?
Koliko je graničnih točaka na kojim bi se zahtjev za refrendum mogao "poništiti"?

Tko je glasao

Da, izborni prag je prilično

Da, izborni prag je prilično visok i zbog toga je gotovo normalno da neki ostanu bez predstavnika u saboru.

Međutim, ne treba previše uzimati k srcu to da se ti i tih 25% nemate kome obratiti. Ostalih 75% nisu u puno boljnoj situaciji. Nisam do sada baš previše viđao koristi od obraćanja ikome tamo. Osim nešto malo pojedinačnih primjera, i famoznih ureda zastupnika u vlastitoj izbornoj jedinici, to obraćanje je više simbolično jer zastupnik više odgovara političkoj stranci koja ga je kandidirala nego građanima koji su ga izabrali. To je posljedica lošeg izbornog sustava i izostanka otvorenih lista.

Tko zna, možda ovi koji se kunu u vlastitu demokratičnost odluče da se barem polovica sabora ubuduće bira s otvorenih lista.

B-52

Tko je glasao

Koji problem postojećeg

Koji problem postojećeg modela demokracije rješavaju otvorene liste, odnosno biranje kandidata prema preferencijama birača/biračica? Imamo višestranačku, predstavničku i parlamentarnu (jednodomnu) demokraciju (vladavinu naroda), u kojoj se građanke i građani organiziraju u političke stranke radi ostvarivanja određenih političkih programa. Kroz instut izbora, političke stranke i neovisni kandidati ističu određeni broj osoba (svojih članova/članica ili vanstranačkih ljudi) na izbornim listama. To je prerogativ političkih organizacija, kojeg one mogu rabiti isključivo i autonomno (tako da provode predizbore unutar sebe ili da tu ovlast daju vodstvu) ili tako da proces kandidature otvore za uži ili širi segment javnosti. Iz razloga zbog kojih stranke postoje, proizlazi i pretpostavljena zadaća kandidata na izbornim listama: ostvarivanje političkog programa osvajanjem vlasti. Dakle, na izborima građanke i građani primarno odlučuju kojoj političkoj stranci i neovisnoj listi će dati povjerenje da ostvari predloženi politički program, što znači da se u takvom modelu demokracije javno dobro zastupa (a to je i svrha političkog sustava) posredstvom političkih organizacija, neovisnih zastupnika i njihovih političkih programa. I taj je model demokracije sasvim legitiman i politički neprijeporan.

Problem nastaje kad se političko uzima kao borba suprotstavljenih i često nepomirljivih interesa. Upravo zato, kad ostvarivanje interesa, a ne javnog dobra, postane smisao politike, pitanje TKO zastupa naše (pojedinačne ili grupne) interese, logično postaje središnji problem oblikovanja demokratskog modela. U tako shvaćenoj politici, gdje je borba za ostvarivanje interesa dominantni razlog kako osnivanja političkih stranaka, tako i političkog angažmana općenito, a sudjelovanja u izborima i vlasti posebno, SVATKO želi i ima pravo željeti da njegov i samo njegov interes bude zastupljen u političkom tijelu. U tako shvaćenoj politici, nije čudno da se političke organizacije pretvore u transmisiju otuđenih centara moći pa i da same funkcioniraju kao oligarhije. Svoj prerogativ da isključivo i autonomno ističu kandidate za obnašanje vlasti u takvom političkom sustavu nerijetko provode na principima klijentelizma, vođene interesnim kabalama i daleko od očiju članstva, a da o javnosti ne govorimo. Moje pitanje pobornicima otvorenih lista je kako bi takav način biranja unaprijedio demokratičnost izbora u okolnostima koje sam opisala? Ako su Pero Perić i Mara Marić došli na listu voljom stanačke oligarhije ili kao klijenti predsjednika stranke, što će demokracija dobiti, ako je u narodu popularniji Pero od Mare ili obrnuto?

nemesis

Tko je glasao

O pa unaprijedile bi otvorene

O pa unaprijedile bi otvorene liste demokraciju, i tek kako bi unaprijedile. Ne bi naravno bilo idealno ali bolje svakako bi. Sada moramo birati na principu uzmi ili ostavi, paket aranžman. Da su liste otvorene, ne bi bilo tako već kao švedski stol, uzmeš što ti se sviđa.

To da sad glasamo za programe, ne stoji. Glasamo najvećim dijelom blokovski, svjetonazorski i po simpatijama, čak ni ideološki a kamoli po programima kojih ili nema ili ih rijetko doista tko čita/razumije.

Kvalitetan pojedinac iz "omrznute" stranke sad nema nikakvih šansi a uz otvorene liste bi imao. I obrnuto, iz "simpatične" stranke moraš uzeti sve što se nudi, i to po redu bez ikakve mogućnosti izbora.

Po sadašnjem demokracija počinjen i završava za 1-2 minute mehaničkog zaokruživanja stranke koja je iz nekog razloga naš izbor. Niti prije niti poslije te nitko ništa ne pita i ne sluša, ni stranka ni zastupnici. Eventualni izuzeci samo potvrđuju to pravilo.

Otvorene liste omogućavaju da doista imamo "svog" zastupnika kojem se poslije možemo obratiti ili stalno komunicirati s njim. Njegov će interes biti da nas sasluša pa i zastupa kada treba jer zna da ako neće da ga drugi put nećemo birati, ma koliko se duboko uvukao šefu stranke kako bi ga stavio na listu.

Zaključno, zastupnik bi tada manje ovisio o šefu stranke a više od građana-birača, što je valjda neki viši stupanj demokracije. Ili griješim ako mislim da je to bolje nego da se ravna po volji samo jednog čovjeka, pa bio on i predsjednik stranke.

Sadašnji je sustav više partitokratski, iako je i to neki oblik demokracije, a ja bih da je malo više demokratski.

B-52

Tko je glasao

Naveo si sve što o otvorenim

Naveo si sve što o otvorenim listama već znamo, ali nisi odgovorio na moje protuargumente. Meni je jasno da imamo partitokraciju i partijski klijentelizam, ali sam opisala i zašto je to tako. Također sam opisala i specifičnosti modela višestranačke, predstavničke demokracije i navela zbog čega mislim da je on legitiman i neprijeporan. Kad sam u tom kontekstu spomenula politički program, mislila sam na politički sadržaj koji jednu stranku razlikuje od druge, a nigdje nisam spomenula izborne programe. Navođenje razloga zbog kojih ljudi glasaju, nije argument protiv ove činjenice, nego samo ukazuje (doduše paušalno) na jedno obilježje političkog.

Otvorene liste omogućavaju da doista imamo "svog" zastupnika kojem se poslije možemo obratiti ili stalno komunicirati s njim. Njegov će interes biti da nas sasluša pa i zastupa kada treba jer zna da ako neće da ga drugi put nećemo birati, ma koliko se duboko uvukao šefu stranke kako bi ga stavio na listu.

Da li to znači da birač/biračica ima pravo zaokružiti jedno ime na kojoj bilo izbornoj listi ili samo jedno ime na jednoj izbornoj listi ili više imena na samo jednoj izbornoj listi ili više imena na više izbornih listi? Ne bi li se moglo dogoditi da imaš više "svojih" zastupnika, ako ih bude izabrano više. Kako bi taj znao da si baš ti za njega glasao? Po teritorijalnom ili nekom drugom principu? I što ako nije izabran kandidat za kojeg si ti glasao, a je neki/neka drugi/druga s te stranačke liste? Tko će u tom slučaju biti "tvoj" zastupnik? Možda baš neki predsjednikov miljenik. Bilo kako bilo, radi se o jednom nedomišljenom i zapravo diletantskom viđenju demokratizacije političkog sustava. Mislim da se u zamišljanju takvog modela ljudi više povode za određenim brojem odgledanih američkih filmova, nego s realnošću europskog kontinentalnog političkog sustava koji se od američkog jako razlikuje. Da se razumijemo, ja nisam protiv otvorenih lista, ali ih više doživljavam kao "dudu varalicu" (kak bi rekel Lesar), nego kao nešto što može bitno unaprijediti izborni proces. Tim više ako bi takav potez prethodio toliko nužnoj unutrašnjoj stranačkoj demokratizaciji.

nemesis

Tko je glasao

Pa prvo moramo doći do neke

Pa prvo moramo doći do neke točke slaganja a ne da razrađujem sustav za koji ćeš ti poslije reći, "pih, to ne valja i ne zanima me".

Uglavnom, moguće su sve varijante koje navodiš, ovisi o dogovoru kakav se model hoće. Dakle, i zaokruživati samo jednog i zaokruživati više njih s liste koja s želi.

Ako izbornoj jedinici pripada npr. 10 zastupnika, one bi po meni trebale biti manje i daleko smislenije skrojene, onda bi birač imao pravo zaokružiti najviše 10 imena, ne nužno s jedne liste. U sabor bi ušli zastupnici s najviše glasova, neovisno na čijoj se listi nalaze. Znači, ja mogu izabrati 8 imena s "moje" liste ali i 2 s neke druge ako na njima vidim osobu koja mi po mojim kriterijima odgovara bolje nego ostali s moje liste (ako je kvalitetna osoba, neće mi smetati što je u "bezveznoj" stranci).

Uopće se ne treba znati tko je koga birao, dovoljno je da zastupnik zna da su ga poimence birali i da ga to opet čeka nakon mandata, pa će voditi računa o interesima sredine koju predstavlja, koja ga bira i o kojoj mu u krajnjem ovisi nastavak političke karijere.

Što se tiče toga kako ću ja znati tko je moj zastupnik, vrlo je jednostavno. Birao ga ja ili ne birao, ako je poimence izabran u mojoj izbornoj jedinici, moj je. Pa i ja se moram valjda pomiriti s time da je izabran onaj koji je dobio najviše glasova, neovisno o tome da li sam ga ja birao.

Na takav bi način zastupniku postao interes da se svidi biračima iz svoje jedinice a ne (samo) stranačkom šefu.

I da, kandidat bi morao stvarno stanovati u izbornoj jedinici pa ne bi bilo smiješnih situacija kao sada. Izbacio bih i nositelje lista jer ako kandidatima fali prepoznatljivosti, u ovom sustavu ga ne bi spasilo ni pet nositelja. Nositelje i sad smatram glupošću i manipulacijom.

O da, ovaj sustav bi unaprijedio i unutarstranačku demokraciju jer bi organizacije na terenu više utjecale na listu, budući bolje znaju težinu kandidata. Procvjetale bi i agencije koje provode ankete jer bi stranke jako zanimalo koji im ljudi u nekoj sredinu imaju koliku prođu.

Za sada toliko.

B-52

Tko je glasao

Kratak komentar: Ovo što

Kratak komentar:

Ovo što predlažeš (pogotovu ako bi se moglo birati s više lista) je zapravo potencijalno uvođenje big time klijentelizma drugog tipa na mala vrata. U uvjetima kad postoje stranke kao oblik političkog organiziranja građana, otvorene liste zapravo derogiraju bitne razloge njihova postojanja i način funkcioniranja - politički program postaje sekundaran u odnosu na popularnost pojedinih osoba u biračkom tijelu (za pretpostaviti je da bi se popularnost stjecala individualnim isticanjem, iako na liniji, ali ipak neovisno o stranačkoj politici), a sama organizacija u konačnici (na izborima) gubi autonomiju svog političkog djelovanja. Napominjem opet da nemam ništa protiv takvog razvoja stvari (eventualnog odumiranja političkih stranaka i razvijanju oblika direktne demokracije), ali onda to treba tako i nazvati i argumentirati.

nemesis

Tko je glasao

predlažem da sljedeći put kad

predlažem da sljedeći put kad sretneš nekoga tko je glasao recimo za kukuriku koaliciju zamoliš istoga da ti kaže prve 3 asocijacije na koaliciju pa vidi što će ti reći.
stavljam šiš-ćevape na to da će odgovor biti milanović, čačić, milanka (opačić). ili milanović, iblerov trg, crveno.
onda možeš otići dalje i pitati svakoga pa da vidiš koliko će trebati da nabasaš na nekoga kome će prva asocijacija biti 3 puta po redak iz političkog programa.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Ako sam dobro shvatila svrhu

Ako sam dobro shvatila svrhu tvojeg navođenja notorne činjenice da umjesto politike imamo spektakl, a umjesto osoba koje politički djeluju (aka političarke i političari) imamo estradne zvijezde koje brinu o svom ponašanju i imidžu, otvorene liste bi onda služile samo da se potvrdi i učvrsti takvo stanje stvari. Mene to ne zadovoljava. Štoviše, smatram estradizaciju politike (uglavnom zahvaljujući utjecaju PR industrije) jednim od ključnih razloga devastacije političkog. Ukoliko bi uvođenje otvorenih lista promoviralo natjecanje u popularnosti, to bi bio zadnji čavao u lijes politike u njezinom izvornom značenju. Drugi problem koji uočavam kod zagovaratelja otvorenih lista je što partitokraciju zamjenjuju ili poistovjećuju s razlozima nastanka i postojanja političkih stranaka i njihovim mjestom i ulogom u europsko-kontinentalnom političkom sustavu. To što su one danas uglavnom ekspoziture interesnih skupina, ne znači da bez njih te iste skupine ne bi korumpirale pojedince direktno izabrane od naroda. Stvari s politikom su puno kompliciranije, nego što se popularno vjeruje.

nemesis

Tko je glasao

dokaz da protuteza ne vrijedi

dokaz da protuteza ne vrijedi nije ujedno i dokaz da teza ne vrijedi.
podržavanjem izbornog sustava kakav je ("zatvorenih lista") jednako je tako i podržavanje statusa quo sveprisutne estradizacije.
nije politika estrada zato što se političari ponašaju kao na estradi, nego zato što ju građani doživaju jedino ako je estradizirana.
i naravno da politika nije u skladu sa svojim izvornim značenjem, ali napominjem kako je odmah uz pojam politike došao i pojam idiot, i to je bilo posve ok dok je bilo razumljivo da su građani u biti seljaci, neuki, nepismeni, zainteresirani jedino za rad za svoj kruh.
danas je to sa tvojeg ili mojeg stajališta neprihvatljivo, ali i dalje je to tako.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Bio bih oduševljen kada bi

Bio bih oduševljen kada bi potencijalni klijentelizam "moga tipa" zamijenio sveprisutan aktualni klijentelizam.

Političke stranke nit bi zamrle niti bi izgubile autonomiju svog političkog djelovanja. Pače, ono bi postalo daleko važnije nego sada kad vidimo da se stranačka politika gotovo pa ne razlikuje od stranke do stranke. Stranke bi dakle i dalje djelovale kako žele i na izborima nudile kandidate po svom ukusu.

Nitko ih ne bi priječio da predlažu kandidate koje žele. No isto tako, nitko ne bi priječio građanima da s njihovih lista biraju kandidate koje oni žele. Po meni je bit demokracije i konačni cilj da na vlast dođu ljudi koje građani žele a ne valjda političke stranke. U tome vidim razliku između partitokracije i demokracije.

Što se tiče popularnosti, barem koliko ja pratim i poznajem kandidate, ne vidim da je ikoji stekao popularnost na političkom programu, barem ne većim dijelom. Kada govoriš da politički program nije isto što i predizborni program, ja se slažem ali bih onda rekao da je političkih programa još manje prisutno u javnosti. Pa probaj samo razgovarati s prosječnim članom bilo koje stranke i vidjeti koliko taj poznaje politički program svoje stranke. Kada sam se ja učlanio u SDP, nedugo nakon što je izgubio vlast, prva stvar koju sam uočio da članovi gotovo da ne poznaju program i još više, da se praktično ništa ne radi na ideološkom osposobljavanju članstva. Više je to bila podjela na "mi smo pošteni a oni su lopovi".

Kada je takav odnos prema programu stranke unutar samih stranaka, ništa drugačije nije u ostalim strankama, jasno je da programi niti trunku više ne znače u javnosti već se popularnost stranaka gradi na sasvim drugim temeljima. Ovo i zato što se odgovori na pojedina ista pitanja u okviru iste stranke poprilično razlikuju od sredine do sredine, odnosno od organizacije do organizacije.

Model za koji se zalažem bi iziskivao puno više političkog rada na terenu, među građanima, što je sada potpuno zapostavljeno. Odnosno, imidž stranke i popularnost se gradi gotovo isključivo na nacionalnoj razini na temelju istupa frontmena iz stranačkih središnjica. A "baza" se onda šlepa na tom, uz rijetke izuzetke. Po mome bi ti izuzeci postali pravilo, ako se želi pobjeđivati na izborima.

Za sada toliko.

B-52

Tko je glasao

tko bi po tebi trebao krojiti

tko bi po tebi trebao krojiti te otvorene liste?
pretpostavljam, samo clanovi stranke iz lokalne sredine u kojima se biraju ti zastupnici?

Tko je glasao

Na izbore bi ih nudile

Na izbore bi ih nudile stranke ili nezavisni pojedinci a birač taokruživao tko mu se sviđa, bez obzira na mjesto na listi.

Bilo bi dobro kada bi postojala i neka vrsta predizbora za svaku stranku, slično onome što je organizirala Ladonja ali bez mogućnosti nabijanja glasova preko interneta, kako se imalo čuti da je bilo.

Uglavnom, može se razraditi varijanta koja bi bila bolja od ovoga što sada imamo. Važno je reći i da ovim modelom ne razvlašćujem stranke već samo predsjednike stranaka.

Evo, kao prijelazno rješenje bi me zadovoljilo i ono što su radili Laburisti, da članstvo stranke unutar izborne jedinice kreira konkretnu listu bez uplitanja predsjednika, pogotovo ne u obliku diskrecijskog odlučivanja. Već to bi bio ogroman korak na unapređenju demokracije. Step by step.

B-52

Tko je glasao

sorry, iz kojih se biraju ti

sorry, iz kojih se biraju ti zastupnici!:)

Tko je glasao

Netko

Netko je nekom predložio da se identificira punim imenom i prezimenom. Kako ne znam kako bih promjenio nick u puno ime i prezime, odlučio sam da svoje ime kao i StariPil metnem na kraj svakog posta. Motivirala me je činjenica da je i Drvosjek iz moje županije, a kako smo obojica dragovoljci, i kako je relativno malo stvari u kojima se ne slažemo, moglo bi nam valjda biti od koristi ako znamo tko smo. A sad u vezi ovog dnevnika. I ja osjećam neku vrst olakšanja, što smo se , nadam se, na dulji rok riješili ovog dosadašnjeg zla. Kako nisam baš bez ostatka lijevo orjentiran, nadam se da u HDZ postoji barem minimum svijesti, da kao pokret, više neće moći dalje. Ako to ne shvaćaju ne treba ih žaliti. Pa ipak, treba nam čvrsta demokršćanska STRANka, ne pokret, ako ni zbog čega, ono zbog mentalne higijene, bez koje se ne da. No, za sada moj je opći stav identičan onom koji je u startu iskazao autor dnevnika. Sretan sam zbog promjena, a dalje, kak nam bude. Danas je još dobro, a sutra, bumo vidli!!!

sic est in fatis

Tko je glasao

Laska mi

kolega

da sam nekog na nešto motivirao.

Sviđa mi se tvoj izraz"nisam baš bez ostatka lijevo".

Ja kažem,kada je socijalno u pitanju onda sam lijevo,a kada je nacionalno u pitanju onda sam desno iako znam da ta podjela iz 19 st. danas kod nas ne stoji.

Naime,time hoću reći da zapravo oduzimam pravo ovima iz hadezea ili haespea da si prisvajaju hrvatstvo.

Najkrvavije mi je kada se "u živo" raspravljamo,pa mi hadezeovac koji se uključio u rat po dolasku unprofora tumači kako je on veći Hrvat od mene i kako je izdaja ići lijevo,hehe,a ja sam obukao odoru dok su u Petrinji bile još obje vojarne pune vojske,sa privatnim oružjem .

U pozadini stoji činjenica da sam ja u redovnoj mirovni sa stažom (benificiranim),a on je sa 35 godina starosti umirovljen kao HRVI-PTSP,ali nije baš toliko prolupao da ne bi mogao sjediti u nadzornom odboru lokalnog javnog poduzeća,gdje ga je hadeze instalirao i gdje bere 1500 Kn mjesečno iako ima solidnu mirovinu.
Kada ga suočim sa tim činjenicama,onda glumi uvrijeđenost,galami i fizički bi me napao,da smije.

Pozdrav lega Borise

sve dobro...

Tko je glasao

drvosjek, politicki

drvosjek, politicki bipolarizam u hrvatskoj je lazan, jer nasa glavna podjela se ne svodi na "crvene" i "crne", vec na one koji imaju kapital i na one koji sluze tom kapitalu i zive samo od svog rada.
socijalna osjetljivost nije ekskluzivno podrucje interesa samo politicke "ljevice", jer i u povijesti a i danas...i "desna" politicka opcija nije pokazivala nista manji interes za to podrucje.
uostalom, sva podjela izmedju "desnice" i "ljevice" ( u europi!) se do nedavno svodila samo na razlicitost svjetonazorskih nacela ( religija, tradicija, brak, homosekusualne veze...), a ne i na to pitanje o mogucem stvaranju jednog humanijeg i pravednijeg drustva od ovog.
novo vrijeme ce ocito donijeti i neke nove podjele, a te postkomunisticke podvale o "crnim" i "crvenim" pametnima ce postati jos smjesnije u tom novom okruzenju!
sudjelovao sam u domovinskom ratu, sebe dozivljavam kao "ljevicara"( svjetonazorski i "socijalno"!), a kad u ispitnoj anketi vecernjeg lista ukucam da sam protiv ulaska u eu , ispada da sam desnicar koji bi trebao glasati za hsp, a ne za laburiste!?:))
bojim se da ce u ovoj euforiji oko promjene vlasti hrvati jos jednom, poput gusaka u magli, izabrati krivi put, jer niti hdz a ni sdp.. ne zele pokrenuti otvorenu raspravu o svemu onome sto nas ceka u toj novoj integraciji!
ocito da im je primarnije njihovo uhljebljenje u europarlamentu, nego li nekom javnom raspravom bespotrebno "cakcati mecku!"?:)
btw. dok cekamo ovu smjenu vlasti i prve kritike prema kukurikavcima, zasto tu raspravu mi ne pokrenemo ovdje na pollitici?

Tko je glasao

Ignoriranje

Pa nećeš valjda tvrditi da je ovo ništa, pa i o ništa se može nešto reći - izvoli!

http://pollitika.com/eu-skeptik

Tko je glasao

sjenka, o hrvatskom ulasku u

sjenka, o hrvatskom ulasku u eu se vec mnogo pisalo na pollitici, medjutim kako se priblizava vrijeme referenduma i kako politicka "elita" ocito izbjegava pokretanje javne rasprave o svim manama i prednostima oko te integracije, mislim da bi tu temu upravo mi polliticari trebali ponovo aktualizirati.
moj prijedlog je da taj dnevnik mrak sve do referenduma odrzava kao prvi na naslovnici pollitike!
sjenka, eto..predlazem da taj dnevnik upravo ti napises!:)

Tko je glasao

Bit će prilike za

Bit će prilike za aktualizaciju jer se po svoj prilici odgađa datum referenduma, rekli to iz nove vlasti. Navodno ne toliko zbog rasprave već pripreme referenduma, što naravno nije isto.

Pollitika je odlično mjesto za raspravu i trebao bi jedan dnevnik koji bi cijelo vrijeme stajao na naslovnici. I zadužen dobar moderator da brine o tome da samo kvalitetni komentari ostanu ispod. Bilo bi to pro et contra vladinih stavova koji će masovno krenuti u pripremi referenduma.

Koje li simbolike, na dnevniku "Kad neće nitko, ...", doduše o izborima, ti predlažeš otvaranje teme koju za sada također neće nitko pokrenuti . :)))

B-52

Tko je glasao

uskoro ce tu raspravu

uskoro ce tu raspravu pokrenuti laburisti kroz javnu tribinu i svi ste vi pozvani da dodjete!:)
zagreb, tribina grada zagreba na kaptolu, negdje u drugom mjesecu kad se dobije slobodan termin za dvoranu!
biti cete na vrijeme obavjesteni.
prije toga ide javna tribina o dosadasnjim reformama hrvatskog zdravstva koju ce voditi natasa skaricic i najvjerojatnije dr. drazen gorjanski, lijecnik iz osijeka koji je napisao knjigu "korupcija u hrvatskom zdravstvu"!
natasa je pristala i samo jos vidjeti dali gorjanski moze doci!:)
idem poslati mraku poruku pa da vidimo dali ce proci ta ideja o naslovnici?

Tko je glasao

Hebes ti javnu tribinu. Neka

Hebes ti javnu tribinu. Neka Lesar otvori forum i dovuce ekipu koja se kuzi, pa da u sustvu JOTa krene rasprava. Javna tribina ne osigurava kontinuiranu raspravu, vec par ljudi uspije iznjeti svoje stavove i gotova prica. Samo, pitanje je pase li Lesaru zapravo JOT?

Tko je glasao

JOT = ?

JOT = ?

Tko je glasao

JOT - Javno Otvoreno Transparentno

(već sam napominjala cijenjenim JOT-ovcima da bi pristojno bilo objašnjavati pojam zbog boljeg razumijevanja čitatelja namjernika, ali bahati sljedbenici JOT-a sveudilj mniju kako je baš svatko dužan poznavati taj elementaran pojam JOT, taj neizbježni atom svake demokracije)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Sta se zalis? Dao sam ti

Sta se zalis? Dao sam ti priliku da budes korisna :-)

Tko je glasao

gale, pa nigdje nisam napisao

gale, pa nigdje nisam napisao da ce ta rasprava biti jednokratna!?
cijelo se vrijeme govori o tome kako su laburisti samo "lesaristi", a sad kad je krenula ova incijativa od drugih ljudi iz te stranke, sad bi ti opet lesara i njegov forum!?
ako uspijemo u svom naumu i ti ces biti zadovoljan sa onima koji ce sudjelovati u toj raspravi!:)
o imenima jos ne mogu javno govoriti, jer su dogovori oko toga na pocetku!

Tko je glasao

Pretpostavljam da je Lesar

Pretpostavljam da je Lesar alfa i omega Laburista. Tako mi mirise izvana. Nu, kako god da je, ako ne budete koristili FORUM i mogucnost JOT kontinuirane rasprave, a umjesto toga budete furali tribine gdje je moguce realizirati do dvije iteracije misljenja, sve to mozes okaciti macku o rep. Onog trenutka ako se odlucite poceti koristiti tehnologiju koja je velikim dijelom kumovala i samom stvaranju Laburista (Lesar je nekad znao koristiti forum i blog u svrhu iniciranja Laburista) pomislit cu da imate buducnost. Do tada je ovo stara prica vidjena milijon puta i bez pretjerane veze sa kreiranje javnog misljenja kroz javnu raspravu.

Tko je glasao

Uvjeravam te

@gale

da te osjetilo njuha vara.

Istina je da su mu ljudi počeli prilaziti zbog njegovog imidža u javnosti. Ja npr. jer je napustio loše društvo u kojem je bio.

Istina,imidž skromnog i poštenog čovjeka mu također dobro stoji.

Bio sam nazočan kada je rekao:"Ne mogu i neću sam odlučivati o svemu",a kasnije se to potvrdilo u praksi.
Znam kako se radi u esdepeu i hadezeu unutar stranaka i u poredbi s tim,laburisti su po unutarnjem funkcioniranju nadasve demokratični.

Ako ovako ostane,budućnost je pred njima,kao australskim ili norveškim.

sve dobro...

Tko je glasao

Sve pet. Ali me to u biti ne

Sve pet. Ali me to u biti ne interesira. Interesira me sustinski pomak na koji Laburisti mogu i ne moraju biti spremni. A to je JOTizacija politickog procesa. Ono sto trenutno vidim jeste tipicno kreiranje bratije, zatvaranje procesa i kastizacija. Nesto vidjemo uvijek i svuda, unatoc dobrim rijecima o tome kako ste super i slicno, bez realne podloge, da se razumijemo.

Tko je glasao

Realno

@gale

Da bi vidio kakav namještaj je u mojoj kući moraš doći kod mene.

Da bi shvatio da je JOT kod njih u praksi moraš ući.

Ne znam što bih ti više rekao.

Od najmanje 20 njih sam osobno čuo da će ISTI ČAS napustiti stranku ukoliko primjete da se nešto mulja,da se netko ponaša diktatorski,netransparentno.

Što bi rekao @adilanpro: :razlikovati bitno od nebitnog

sve dobro...

Tko je glasao

Jot ne mozes hinit zbog onog

Jot ne mozes hinit zbog onog elementa - javno

Tko je glasao

Hear, hear!

Hear, hear!

B-52

Tko je glasao

Samo kod nas još živi ta

Samo kod nas još živi ta podjela na crvene i crne a sve je još luđe ako znamo kamo su se sve i u kolikom broju teleportirali bivši članovi SK. Ta nije li lud i nezaboravan prizor u kojem Tomac koji cijeli život, po vlastitom priznanju, traži crvenu nit i onda klupko zamota u "savjetu predsjednice HDZ-a"?

Btw. izbori za europarlamentarce su opći i za osobe a može se kandidirati tko hoće, i mimo političkih stranaka?

B-52

Tko je glasao

mogu, ali ce uglavnom proci

mogu, ali ce uglavnom proci oni koji imaju jaku stranacku logistiku!:)

Tko je glasao

Osim predsjedničkih i za

Osim predsjedničkih i za čelnike lokalne samouprave, to će biti jedini izbori u kojima se biraju konkretne osobe, nešto kao otvorene liste, samo bolje jer pojedinac nije opterećen listom. Biraš baš koga hoćeš.

Mislim da oni koji računaju da sigurno prolaze mogu doživjeti i poneko iznenađenje.

B-52

Tko je glasao

točno

Da, točno, potpisujem sve bez ostatka. Pao sam na tur, kad su nam javili da ćemo primati plaće, mislim da je bio 11. mjesec 91. Nismo mi zbog toga došli. Tad sam rekao , e , ode ova država u krasni.... Al' ipak zvlekli smo se, makar je 9 mojih prijatelja ostalo, nažalost, u Petrinji kod vile "Gavrilović".

sic est in fatis

Tko je glasao

moje zadovoljstvo proizlazi

moje zadovoljstvo proizlazi jedino iz cinjenice da je hdz konacno otisao sa vlasti, jer sve drugo, pocevsi od rezultata kukuriku koalicije, hdz-a, laburista, hssb-a.. bilo je manje vise ocekivano.
izlaznost na izbore je bilo gotovo indenticna onoj iz 2007.g., sto jasno ukazuje da je veliki dio biraca odlucio i dalje apstinirati, bez obzira na bitno promjenjene okolnosti gospodarske krize i niza afera vladajuce kleptokracije koje ih ocito nisu dovoljno motivirale da u nekoj vecoj izlaznosti izraze svoj politicki stav.
kukukriku koalicija je dobila svega 13 mandata vise nego li pojedinacno stranke te koalicije na izborima 2007g., sto je sa aspekta gore navedenih razloga (krize i afera) sasvim daleko od nekog trijumfalizma.
na drugoj strani, hdz je dobio svega 19 mandata manje (47), nego li na izborima 2007g.,(66) sto s obzirom na promjenjene okolnosti gospodarskog okruzenja, pustih afera i bivseg premijera u zatvoru, isto tako, sasvim daleko od neke moguce marginalizacije te stranke.
hdssb se na politickoj desnici profilirao kao jedina stabilna politicka opcija, jer se hsp u stalnim frakcijskim borbama potpuno zbunio desne birace.
i naravno, laburisti su ocekivano ( samo za neupucene!) postali "iznenadjenje"!:))
kad smo vec kod laburista, valja svakako spomenuti da je clan nase male "polliticke" zajednice, nikola vuljanic, postao saborski zastpunik te stranke.
kukuriku koalicija ima sasvim dovoljan broj mandata da samostalno preuzme vlast, sto je jako dobro, a pogotovo iz pozicije kad se uskoro budu poentirali prvi rezultati te njihove (staro!) nove vlasti!:)
no, sve u svemu, zelim im mnogo uspjeha, ali ne zbog njih samih, koliko zbog sviju nas!:)
treba pricekati da se formira novi sabor i vlada i da prodje mjesec dana kuknjave o tome kako je "situacija daleko gora od ocekivane":), a krajem veljace cemo traziti i prve rezultate!

Tko je glasao

Odavno smo ocijenili da je

Odavno smo ocijenili da je odlazak s vlasti HDZ-a potreban i osnovni uvjet da bi se išta pokrenulo na bolje. Što se Kukuriku koalicije tiče, dobro je da su dobili priliku pokazati što znaju jer gori od HDZ-a nikako ne mogu biti.
Ovo oko izlaska i broja glasova stoji, evo je Macan malo analizirao. Stoji i da je opće stanje u društvu nedovoljno iskorišteno u kampanji no da su kukurikaši krenuli drugačije, nije 100% sigurno da bi rezultat bio baš puno bolji. Ovo im je bila strogo kontrolirana kampanja i rezultat je dobrim dijelom došao sam po sebi, po inerciji. Vjerojatno je bolje tako jer smo svjedočili njihovom umijeću da izgube već dobijene izbore.

Ja im također želim uspjeh, od srca. Trenutno su jedini s kapacitetom da oforme sve što treba za vlast.

Ipak, nestanak nekih iz sabora i samo na tankoj niti opstanak HSS-a je po meni dobar znak, prije svega da se politička scena bistri. Stvarno je previše tih koji imaju ambiciju, osobne interese i ništa više.

No prava akcija tek slijedi i nestrpljivo čekam da vidim kako će se stvar razvijati. Ima par zanimljivosti oko HDZ-a koje je vrijedno spomenuti ali to mislim u jednom dnevniku. Uljuljkati se u zadovoljstvu izbornim rezultatom je najgore što kukurikaši mogu napraviti jer neprijatelj nikad ne spava. :)

B-52

Tko je glasao

rajc...

jer neprijatelj nikad ne spava. :)

tak je, sm. potpisujem. i znaš šta me sad, ovijeh dana, kopka....razmišljam si da se upišem u HDZ (šta ćeš,. meka sam srca, uvijek sam na strani gubitnika :)) i najveći rajc bi mi bio vrebati greške kukurikovaca, i šamarati ih oko toga, uf, to bi bilo sjajno; e, sad jedini uvjet da bi se ja uopće odvažila pod stare dane, hehe, na takav korak bi bio ovaj: da me zaposle ko' savjetnicu Jaci (to ako bi ipak nju izabrali) i da me sluša. ali ono, doslovce, da joj JA pišem govore, da joj JA kažem što da kaže ovome ili onome ili o nečemu, itd.

nikad nisam bila ni u jednoj stranci, nisam taj tip, ali ovo, ovo bi mi bio baš zanimljiv projekt...

alternativa (za koju intimno navijam) je da izaberu Plenkovića ili Stiera, maknu Šeksa, Milinovića, Kalmetu i koga ono još...dakle, očiste te stare luđake i nekulturne seljačine, i da ti mlađi i obrazovani likovi preuzmu stranku.....a onda im ja ne trebam :))

CC

Tko je glasao

slovenija je ociti primjer da

slovenija je ociti primjer da se nitko ne moze uljuljakati u poziciji vlasti, jer je samo zahvaljujuci svojim gafovima, inace kompromitirani jansa.. ispustio priliku da ponovno preuzme vlast u toj drzavi.
opcenito, cudna je sva ova situacija oko gospodarske krize i pada politickog rejtinga "ljevice" u mnogim europskim drzavama, jer za ocekivati je da u takvim situacijama ljevica politicki poentira?
ocito da postoje dva bitna razloga sto to ipak nije tako!
prvo, u zemljama koje su izlozene pritisku strane radne snage u kriznim situacijama u pravilu profitira desnica, jer i u samoj psihologiji je poznato da zbog vlastitog neuspjeha vecina ljudi prije okrivljuje sve druge (sredinu, roditelje, partnere!) nego li sami sebe, pa se tako u tim drzavama stranci dozivljavaju kao glavni uzrok te krize.
na drugoj strani, ocito da i sama vodeca socijaldemokratska "ljevica" nije nasla efikasni model odgovora na sve izazove koje donosi ovo novo vrijeme, pa se ni ne moze nametnuti kao neka pozitivna alternativa?
kukurikasi imaju puni mandat da odrade svoje, medjutim s obzirom na isfucane likove koji u kadrovskim krizaljkama sad preuzimaju ministarstva....!?
malo cu se i ja strpiti, koliko god mi to tesko padalo!:))
sto se samih laburista tice, zadovoljan sam sto nece participirati u ovoj vlasti, jer za daljnji razvoj te stranke danas je daleko pozeljnija opozicijska uloga od one vladajuce koja bi u konstalaciji ovakve vlasti, bila pogubna za tu stranku!
primjetio si da manje stranke koje igraju na kartu opozicijskih kriticara u pravilu nakon participiranja u vlasti, gube svoj kredibiltet i odlaze u politicku marginu!?:)
hss i hsls su sasvim dovoljna opomena da je vlast jednokratna mast , bar kad su manje stranke u pitanju, tako da mislim da ce hns zbog propusta ove vlasti u buducnosti ipak najgore proci?:)

Tko je glasao

" vodeca socijaldemokratska

" vodeca socijaldemokratska "ljevica" nije nasla efikasni model odgovora na sve izazove koje donosi ovo novo vrijeme"

jasno, jer nemaju odgovor ( kao socijaldemokrati ) na pritisak iz Berlina za provedbu "mjera oskudice ", rezanje plaća i socijalnih transfera, a onda, normalno, Europska pučka stranka pruža veliku logističku i financijsku podršku sestrinskim strankama desno-od-centra.
Ni Zapatero u Španjolskoj, ni Pahor u Sloveniji nisu imali izbora.
Reciklirani Janša je zaspao na lovorikama, i desila se stvarno čudna epizoda u slovenskoj politici. Pojavi se Janković sa strankom starom samo dva mjeseca i postane premijer. Još k tomu rođen u Smederevu.
Izborna krilatica mu je efikasna demokracija.
Poruka Slovencima glasi: u bankrotiranu kompaniju ne uvodi se samoupravljanje, nego stečajni upravitelj.
U takvim trenucima ljudi glasaju za efikasne. Naš Zoran bi mogao ponešto naučiti od ovog drugog Zorana.

Tko je glasao

U jednoj od nedavnih rasprava

U jednoj od nedavnih rasprava s CC sam u glavnim crtama napiao svoje predviđanje o tome što će se događati unutar HDZ-a i njihov odnos prema novoj vlasti. Također imam prilično konkretnu viziju o tome što će se događati unutar nove vlasti ali ne bi bilo korektno da sada baš sve napišem. Prvo zato jer im je red dati malo mira a drugo, ne želim da me neki ovdje još više zamrze. :)

Osim ovoga što si naveo, ima još jedna zanimljiva razlika između ljevice i desnice. Desnica mi se čini spremnijom pribjeći prljavim metodama. Evo i kod nas kada pogledaš, HDZ-ovci se ne libe otvoreno lagati i to čine kao kad normalan čovjek nekome kaže "dobro jutro". Kukurikaši i ostali se ipak nekako ustežu, čast izuzecima. :) Nije to nevažno u političkoj borbi i koliko god čudno zvučalo, svojevrsni je hendikep ljevice.

Za Laburiste se slažem da im je bolje za sada biti u opoziciji svima. Kao stranka su u vrlo osjetljivoj fazi i trebaju se othrvati izazovima. Za očekivati je sada pojačani interes za ulazak u stranku i ako ne bude kriterija, moglo bi biti kontraproduktivno. Mnogo toga treba još da urade prije nego se upuste u sudjelovanje u vlasti. Zato im je ono omalovažavanje Vesne i Ratka u tom smislu došlo kao kec na jedanaest. Ako bi ih u nekom trenutku i zvali, po meni je bolje da se ne odazovu više od podržavanja konkretnih dobrih stvari. Mislim da su stekli dobar početni kapital i šteta bi im bilo potrošiti ga bez veze. No ne brinem, koliko sam do sada uspio baciti pogled, nisu to ljudi vični poslovanju na zajednički račun i podložni izazovima takve vrste. Za njih pojedinačno je, barem za sada, veliko postignuće u tolikom broju ulazak u sabor i mislim da bi se time, opet za sada, trebali zadovoljiti. Dakle, peći zanat i jačati stranku za izazove koji slijede.

Sigurno je da I HNS čekaju mnogi izazovi, no svakako drukčiji nego laburiste. :)

B-52

Tko je glasao

generaliziranje samo takvo...

Desnica mi se čini spremnijom pribjeći prljavim metodama. Evo i kod nas kada pogledaš, HDZ-ovci se ne libe otvoreno lagati i to čine kao kad normalan čovjek nekome kaže "dobro jutro". Kukurikaši i ostali se ipak nekako ustežu, čast izuzecima. :)

dok ne pobrojimo laži jednih i drugih, pa onda podvučemo crtu i fino zbrojimo ne možemo se tak' razgovarat (ja mislim)?
možda bi još bilo dobro kategorizirati laži: teška, srednja, minorna....pa bi i iz tog breakdowna mogli nekog boga izvući ...pa tek onda reć' tko je skloniji prljavim metodama, itd.

CC

Tko je glasao

U raspravi o generalnim

U raspravi o generalnim razlikama između naše tzv. ljevice i tzv. desnice je normalno da se daju i generalne ocjene.

Da razlika koju sam naveo postoji, vidi se iz najdaljeg svemira. Dokazivati to na pojedinačnim primjerima ministara i stranačkih dužnosnika je kao da dokazuješ da su dva i dva. četiri.

Oko nekih metoda se upravo sudi a neke nažalost nisu pokrivene kaznenim zakonom, o moralnim normama se ni ne govori a kamoli radi pa ne treba ni spominjati. Kod nas su sve to "metode političke borbe". Dok se ne uljudimo.

B-52

Tko je glasao

Desnica igra prljavo

kažeš @sm

Potpuno se slažem,međutim,ljevica je sklona tzv."udbašenju",podmetanjima i sl.,finom vezu,potihom denunciranju i sl.,dok su recimo hespeovci galamdžije a hadezeovci čak i nasilnici.

(Dobar dio ih je naoružan do zuba , koja prijetnja neizgovorena visi u zraku)

Prosječni građanin koji je donekle upućen izludi od tog dojma da su desničari veći domoljubi,ali kradu,dok su ljevičari kao pošteniji ali su premalo domoljubi,premalo Hrvati i sl.

Zapravo,desničari kradu kao što pas liže svoja jaja (zato što može ,hehe),a ljevičari kraduckaju koliko god mogu u slučaju Hrvatske zadnjih 17 g. na lokalnom nivou.

Sjetimo se samo "ljevičara" Mesića i mnogih drugih koji su po potrebi sve što treba ,samo da se dokopaju kolača.

Zato ,nemam iluzija.

sve dobro...

Tko je glasao

samo da se ne ponovi 2000g,

samo da se ne ponovi 2000g, ali ovaj put sa cacicem umjesto budise?!:)
mi ti dalmatinci o tom laganju imamo dosta jednostavnu izreku .."tko ce o cemu, nego kurve o postenju", tako da se od hdz-ovaca ocekuje jos i vece laganje, a pogotovo ako se po vec vidjenom scenariju ne ponovi novi oprost od pretvorbene pljacke, sto su racanu 2003g hdz-ovci izuzetno dobro kapitalizirali u svoju korist!
sudeci po ranku ostojicu na dobrom su putu da ponove istu gresku!:)
pavic ce sigurno mirno spavati ako taj ostojic preuzme mup!
jos prije par mjesci sam laburistima porucio kako nas u slucaju ne prolaska u sabor ceka neizbjezan raspust, a ako ostvarimo dobar rezultat...navala novih clanova, medju kojima ce biti veliki dio ideoloski potpuno bezlicnih karijerista!
prvu fazu smo nekako prezivjeli, a valjda cemo i ovu drugu!?:)

Tko je glasao

Ostojić

Da, Ranko Ostojić je sigurno problematičan izbor za čelo mup-a. Treba se sjetiti kako je diletantski vodio kampanju za gradonačelnika Splita i nakon poraza od jednog Keruma ima ambiciju voditi jedan od najzahtjevnijih sektora. Dugove koje treba vraćati Paviću ( i šutnja Ostojevićeva o direktorkom periodu u SL ) čine ga u startu nevjerodostojnim ministrom.

Uspješnost ove Vlade gledati ću najviše kroz rezultate u pravosuđu. Neka završe predmete u tijeku, vrate pare u proračun i neka napokon dovedu Kutlu iz Hercegovine. Kada obave te jednostavne zadatke neće im nedostajati podrške i za jače rezove unutar proračuna.
Ukoliko ministrica postane Ingrid, drugi ministar gubitnik Ranko i ako Bajić ne bude smijenjen zbog nečinjenja - nisu niti trebali mijenjati HDZ.

Tko je glasao

Čuo sam od prijatelja iz Splita

da je svojedobno, pri vršenju " racija ", R.Ostojić bio prvi ( ispred ostatka policajaca ) koji je primjerice ulazio u neke splitske kafiće u koje do tada Policija ulazila nije.
Ne znam o čemu točno govoriš, ali meni se gore navedena informacija iznimno sviđa kada govorimo o prvom čovjeku Policije.

Provinciopolis

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci