Tagovi

Kad će to pomirenje?

U ovoj nevjerojatnoj polarizaciji koja prožima Hrvatsku, lijepo se sjetiti nekadašnjih obećanja i najave "pomirenja".

Gdje je to pomirenje? S nekakvog spomenika negdje u Splitu se prvo skida jedan natpis, i stavlja drugi - za dom spremni - pa policija, maskirana, po noći, s maskiranim majstorom skida taj natpis. Društvo koje mjesecima čeka nešto u onom šatoru u Savskoj ne zna što zapravo čeka, ako ništa drugo da ova vlast - proglašena nenarodnom, jugoslavenskom itd - siđe s vlasti.

Zašto se nikako ne možemo pomaknuti dalje od rasprava o onom što se dogodilo prije 25, pa i 75 godina? Možda jednostavno treba proći više vremena, možda je jednostavno pomirba Srba i Hrvata, Hrvata i Hrvata nemoguća dok su još živi ljudi koji se sjećaju što je bilo. O drugim pomirbama - Hrvata i Talijana, Hrvata i Nijemaca protjeranih iz Slavonije 1945, na primjer - malo se i govori.

Mogu li primjeri drugih zemalja sa sličnom sudbinom pomoći da vidimo što se zbiva? Postoje li uopće slične zemlje i slične složene sudbine?

Možda postoje. Na pamet mi pada jedna vrlo zanimljiva ličnost - Robert Erskine Childers. Vrlo ga je teško opisati u jednoj rečenici. Bio je sigurno Englez, iz protestantske obitelji, rođen u Londonu. Po jednoj strani je imao irsko-američke korijene. Bio je vojnik, pustolov, jedriličar. Radio je za britansku mornaricu u 1. svjetskom ratu. Napisao je i vrlo čitan špijunski roman Riddle of the Sands.

Na Uskrs 1916. su irski nacionalisti neočekivano podigli ustanak u Dublinu. Usred 1. svjetskog rata, britanska vojska je ubrzo ugušila ustanak, a većina kolovođa je po kratkom postupku strijeljana. Childers je kao i mnogi bio osupnut okrutnošću kojom su ustanici kažnjeni, i donio je neočekivanu odluku da će se boriti za irsku stvar. Upoznao se s vođama irske gerile, Michaelom Collinsom i Éamonom de Valerom, a kad se borba za neovisnost bližila kraju, Childers je bio u delegaciji koja je pregovarala prekid vatre i neovisnost s Britancima.

Budući da kao i de Valera nije pristajao da Irska ostane (doduše, tek formalno) pod britanskom krunom, stao je na stranu pobunjenika u građanskom ratu koji je počeo 1922. Suprotnu stranu, službenu vladu u Dublinu je vodio Michael Collins, a oružjem su ih opskrbljivali Britanci protiv kojih su koju godinu ranije gerilski ratovali! U građanskom ratu je bilo svakakvih gadnih stvari, ubijanja zarobljenih pobunjenika, otmica civila, spaljivanja kuća protestanata, tako da je oko 40 tisuća protestanata napustilo Irsku.

Rat je vjerojatno dosegao vrhunac kad je u jednoj zasjedi pobunjenika ubijen i sam Michael Collins, u nikad posve razjašnjenim okolnostima... Collins je imao samo 31 godinu. Nakon toga su snage vlasti počele ubijati zarobljene pobunjenike. Jedan od njih je bio i Childers. Izgovor? Imao je kod sebe pištolj. Zanimljivo da mu je pištolj poklonio osobno Collins, u vremena kad su bili na istoj strani.

Sve ovo izgleda kao beskrajni kaos, kao Hrvatska 1941-45 i 1991-95, samo obrnutim redoslijedom, sve unutar 10 godina, ali naopakim redoslijedom: prvo rat za neovisnost, a onda rat crvenih i crnih. I ipak mnogo manje krvavo, ali krvavo...

Childers je za mnoge neshvatljiv: Englez, protestant, britanski vojnik, koji je prešao na irsku stranu, švercao oružje za irske nacionaliste, bio u irskoj delegaciji koja je pregovarala o neovisnosti, opet se razočarao, pa prešao na stranu pobunjenika protiv vlade nove neovisne Irske... je li on bio tek avanturist, koji je uvijek tražio borbu protiv, za neku pravdu koja je stalno izmicala?

Možda je tek radio ono što je mislio da je ispravno, bez ikakve zadrške. Dok je čekao u zatvoru da ga pogube, tražio je od svog šesnaestogodišnjeg sina da obeća ne samo da se neće osvećivati, već da će se rukovati sa svim ljudima koji su potpisali nalog za njegovo smaknuće - i dobio je obećanje. I tokom samog smaknuća se šalio s vojnicima koji su došli izvršiti kaznu.

Njegov sin je kasnije postao predsjednik Irske.

No to nije bio kraj sporova: treba li Irska organizirati vojnu paradu u Dublinu za godišnjicu početka borbe za neovisnost, Uskršnjeg ustanka iz 1916? Dugo je organizirana, ali su vlasti su u 1970-im čak i zabranile paradu! Tek se 2006. ponovo počela organizirati parada na taj dan - 90 godina nakon događaja! Druge sporove da ne spominjem.

Dvije glavne irske stranke - Fianna Fáil i Fine Gael - direktni su nastavak strana iz građanskog rata (prva pobunjenika, druga vlasti). Tek se relativno odnedavno normalno raspravlja o tom dobu, iako su još mnoge stvari sporne.

Dakle, nije Irska samo zeleni otok, zeleni šeširić, pivo, "keltska" glazba i cure koje plešu, Microsoft, tehnologija i pokoja financijska kriza. Postoji i mnogo mračnija strana, na čijoj je tko bio strani u ratu i kako je koja obitelj prošla.

Ali postoji i Childers, koji je shvatio da se ništa neće postići ako će ga njegov sin ići osvećivati.

Ima sličnosti s Hrvatskom. Naravno, ne potpunih. Naše su razlike bile puno ekstremnije. Nemamo zelene šeširiće, Microsoft i ostale tehnološke firme.

I nemamo Childersa.

Komentari

Kad će to pomirenje? Kad

Kad će to pomirenje?

Kad Srbija odustane od "Načertanija". Znači, ako je suditi po zadnjih dvjestotinjak godina, nikad.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Kad će to pomirenje? Nisam se

Kad će to pomirenje?
Nisam se ni sa kime svadio pa nema potrebe da se s bilo kime mirim!
Tko se je svađao 8ili nešto gore) neka se i miri!

Tko je glasao

Nemam pojma za ovog tvog

Nemam pojma za ovog tvog Childersa, ali u smislu mijenjanja strana kojeg navodis imamo mi njih i to vise.
Dražen Budiša, pa čak i Vlado Gotovac. Dali su ne samo ruku pomirenja, vec i puno vise, a grubo su iskorišteni. Budišu je nakon omogucavanja koalicijskog dolaska na vlast sredio odred za eutanaziju koji je bio na izravnom platnom spisku i u trgovačkom drustvu s danasnjom ministricom spoljnih poslića. Koliko je to bilo uspjesno govori o tome da danas spomenuti bez ograda njegovo ime, medijski je i drugi suicid prve vrste (ne podnose ga ni jedni ni drugi i obrnuto).
Za Vladu Gotovca bilo je jos i puno puno lakse. On je inkorporiran u novo novo komunjarsko ruho klasicnom idolatrijom i klasicnom zbirkom falsificiranja kakvom je bivse drustvo bilo sklono podjednako i kad je u rukama imalo svu silu i kad nije.
Mislim da je u ovom slucaju to isto primjetio i filozof Karamarko kad je rekao nesto u stilu da su komunjare u SDPu izigrali dato povjerenje hrvatskog naroda ili tome sl. molim da me se ne drzi za svaku rijec.

Tko je glasao

Kod nas ne može doći do

Kod nas ne može doći do pomirenja dok se vode dvije suprotne politike. Jedna je ona koja vuče u region, a jedna je ona koja vuče u "miteleuropu" . Sve ostale priče i podjele su samo derivacije ove glavne političke.

Druga podjela je ona na socijalizam ili manje siocijalizma (kapitalizam mi nemamo). Dakle,. koliko država para mora davati raznim skupinama i koliko se mora prtljati u posao. Jedni bi državu kao generator razvoja i proizvodnje i ujedno odgovornu za sve, a drugi bi državu koja bi rasprodala sve što ima, ukinula socijalna davanja i makla se od biznisa.

Ona prva, politička je najglavnija i najlakše razumljiva. Parole koje ona proizvodi su stalne već otprilike 150 godina. Jugoslaveni (Iliri), Hrvati, Srbohrvati....ustaše, četnici i partizani.....klerofašisti, katolibani, antifalibani, komunjare, četnici......Prolaskom vremena broj etiketa raste. Međutim, podjela je i dalje jedna osnovna.

Ova podjela će i dalje egzistirati, čak i nakon ulaska regiona u EU. Ali sve manje. Daljnji razvoj će ovisiti o suradnji EU i Rusije, tj. nove Euroazijske Unije (SSSR). Ako će ona biti uža, onda će i podjele biti manje izražene. Ako ta suradnja bude manja ili bude sukob, onda će i podjele biti izraženije. Sukob s EAU će ovisiti o odnosima EU i SAD. Itd, itd, itd.....ali ispada ukratko rečeno, da su naše podjele samo odraz ili refleksija podjela koje vladaju u svijetu i podjela koje su vladale već u svijetu.

Naime, nije ovo ništa novo. Već se je to dogodilo.

Tko je glasao

Idite s mirom

Kod nas ne može doći do pomirenja dok se vode dvije suprotne politike.
Pomirenje se ne može napraviti kad se vode dvije istovjetne politike jer se tu nema što pomiriti, a u svim drugim slučajevima se to može, naravno ako se želi i ako nije upravo suprostavljenost ono što antagonističkim stranama dozvoljava lagodan život pun vlastitog smisla.

To je upravo baza na kojoj počivaju političke stranke kojima je različitost, u pravilu fiktivna, način da postoje, a to pogotovo vrijedi za svaki nacionalizam i nema veće sreće nego kad imamo suprotstavljenu stranu uz partikularnu specifičnost da druga strana u pravilu misli isto identično samo bi nastao potop da to prizna, sebi ili, nedajbog, onim drugima.

U krajnosti ipak možemo zaključiti da je pomirba besmislenost koja postoji samo u jednoumlju i to je samo još jedna od kretenarija koju je FT svojevremeno smislio obzirom na vlastitu podvojenost i o čemu se mašta bez ikakvog promišljanja o čemu se tu zapravo radi. Nikad neće nastati lijevi ili desni politički pogledi u svim svojim podvarijantama i to je dobro, neće nestati niti nacionalizam kao što neće nestati niti plavokosi, niti crvenokosi, niti budale.

leddevet

Tko je glasao

a da li imaju

toliko boraca, junaka, žrtava ko mi? mislim plaćenih?

bila sam klinka, gledala neki dokumentarac BBC-a, uglavnom radilo se o tome da najveći "junak" II rata za britance živi i radi kao stolar u svom rodnom mjestu, da ga za velike fešte zovu, sjedi kraj kraljice u počasnoj loži i to je to. pa sam malo pitala profesoricu povjesti zašto oni tako a mi smo doveli naše junake II rata gotovo do statusa sveca ili barem u status svetih krava......pa sam imala dugu i žučnu raspravu s tatom o tome do kud može ići moja radoznalost i praktična primjena višestoljetne mudrosti o držanju fige u žepu pred vlasti.....to me je naučilo da ne uđem u nijednu stranku i da svoja "opažanja" iznosim na način da se nitko ne može uvrijedit.....bar se trudim.....
zato mi ni 90-ih a bogme ni danas nije jasno otkud su se pojavili svi ti veliki domoljubi ? gdje su bili, što su radili do tada? ako bih sudila po uzorku iz mog kraja, bila bih i gora kontra od ppetre ......jer je čovjek - čovjek i uzet će da uzme, zato sve velike i dobre ideje iz Juge nisu zaživjele, samo zato jer nisu uvažavale onu staru latinsku da je čovjek čovjeku vuk, bez obzira koliko nas crkva stoljećima uvjeravala da bi trebao biti brat....
tako da ja osobno ne vjerujem u pomirenje dok se protestiranje tako dobro unovčava........

Tko je glasao

Problem je što mi našim

Problem je što mi našim junacima damo pare i onda očekujemo da oni čkome bez obzira što mi radili. Niti jedan ne može doći ni blizu "kraljici" a kamoli da bi kraj nje/njega sjedio. :)))

Tko je glasao

Problem riješen

Problem je što mi našim junacima damo pare i onda očekujemo da oni čkome bez obzira što mi radili. Niti jedan ne može doći ni blizu "kraljici" a kamoli da bi kraj nje/njega sjedio. :)))

Nek im država uzme pare, vrati na radna mjesta i posjedne pored predsjednice na dan pobjede (izaberi dan)
Kraj.

Tko je glasao

pa sad

još mi u ušima zvoni "argument" mojih roditelja: dok te ja hranim!!!!!!!!

ne moraju oni do kraljice, vidiš da im svi dolaze na poklon u šatore bijele.......

Tko je glasao

Nije to isto. Jedno je biti u

Nije to isto.
Jedno je biti u institucijama i biti poštovan, a drugo je biti na margini i pljuvan, a da su tvoji protivnici poštovani.
Karikiram, al to ti je otprilike tako.

A to s hranjenjem ti je bilo vidljivo i s onim Matićevim računanjem mirovine :)))
Bijedno, ali efikasno.

Tko je glasao

zbilja ne znam

ništa o Matićevim obračunima mirovina i to ne mogu komentirat. da li branitelji imaju velike ili male mirovine??? ne znam, znam da ja ako dočekam punu mirovinu neću s njom moći preživjeti mjesec. tako da mi je tema mirovina mučna i ne volim ni razmišljat o tome.
moja prijateljica je to ovako opisala: kad idemo na posao na prsima nam piše ime firme da nas prolaznici usmjeravaju a u povratku kućna adresa iz istog razloga.....zbilja je odurno da nakon 42 godine rada ne možeš živjeti od mirovine....ali tako je kako je, poživjet će ovaj narod....

Tko je glasao

"Matićev obračun mirovine" se

"Matićev obračun mirovine" se odnosio na njegovo računanje i objašnjavanje kolika primanja ima Glogoški. To si vjerojatno čula. Dakle, ako netko prosvjeduje, Matić ili vlast (kako hoćeš) će mu reći: "Kuš, ima da šutiš i da se ne javljaš, jer ti imaš dobru mirovinu." Umjesto mirovine, možeš staviti plaću ili bilo što drugo. I tu sad dolazimo do srži problema: Vlast ti je dala mirovinu da bi šutio. Nema prosvjeda i nema bunjenja. Šuti, jer imaš dobra primanja.
I nema veze koje je vlast na vrhu. Jer sve imaju taj mentalni sklop....s proračunskim parama kupujemo vjernike i poslušnike, ušutkivamo oporbu i naposljetku, kupujemo glasače. To je najvidljivije i najizravnije upravo u Matićevom računanju Glogoškove mirovine.

A u konačnici to ti je slično onome roditeljskom: "Dok te ja hranim i dok si u mojoj kući ima da šutiš i da me slušaš."
Samo što su u državi i društvu, normalnome, vlast-narod odnosi malo drugačiji jer nije vlast ćaća ni mater. Jer vlast proizlazi iz naroda, a djeca proizlaze iz roditelja. :))))

Tko je glasao

Draga Fuminanti

Onih 5.9 milijardi što ide za braniteljske mirovine nije baš puno više od onih 3 milijardi što ide za partizanske ili onih 2.8 što ide za civilne udruge za branje zjala.

Pravi razlog zašto nitko neće moći živjeti od mirovine je to što banda besprizorne gamadi i kriminalaca, a koji sebe zovu političarima i elitom, i dan danas krade desetke milijardi preko aneksa ugovora, javne nabave i zapošljavanja desetaka tisuća pa i stotina tisuća podobnih parazit ovaca-glasača, na mjesta koja imaju smisla koliko i šiljenje zobi. To je i pravi razlog propasti ove države.

Btw, zaboravih te pitati: koliko sam pogodio s onom ad hoc analizom? :)

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

divno,

evo da se u nečem složimo. sad bi još samo trebalo detektirat tko su ti koji tako rade.....a rade to odkako
sam se zaposlila samo što je tada partijska knjižica bila ulaznica....sad je to umnoženo puta stranke uz
vatru.....

nemoj se baviti tim poslom, omanuo si ceo fudbal

Tko je glasao

Koji su ti koji tako rade?

Jel ti mene zahebavaš??? Pa rade svi tako, tako se radi već..., oko 70 godina, a vjerojatno se tako radi od kad je svijeta i vijeka no sad su se baš raspištoljili, mislim zadnjih 25 godina.

Što ti znači ovo "uz vatru", jesi opet malo zloćki? Ha? :)

Nema veze što sam omanuo ceo fudbal s psihološkim profilom, znaš kako se kaže: Koliko para toliko muzike! Al' sigurno nisam gori od onih kreatura s televizije. :))))

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

dobro dok je malo

mogu ja i jakooooooooooooo.......doduše to si rijetko dozvoljavam, zadnji put je komercijalni bježao kad su počele letjet pepeljare (dok je Bog po svjetu hodao) i šalice....... kad znaš da imaš crnu rupu onda joj se ne prbližavaš......
e sad, to ti pokušavam reći. uvijek je bilo i po babi i po stričevima: ali su morali voditi računa i o omjerima! pa si znao na čemu si: prodaš se za člansku karicu i napreduješ ili si zauvjek antiprotivan i na dnu hranidbenog lanca! ni tada ni sada ni sutra ne možeš jako ništa promjenit ali je srcu godilo kad su za svaku bedastoću morali unaprijed provodit finu obradu....probaj to sada izvest: bit ćeš na biro rada prije nego li završiš rečenicu! ne pokušavajte u stvarnosti, osobno iskustvo......

Tko je glasao

bipolarnost

opet na djelu.

ko je to pljuvan i na marginama? jel branitelji? branitelji koji imaju svoje ministarstvo na čijem je čelu branitelj? branitelji koji imaju četiri puta veće penzije od ljudi koje su svoje zaradili sa četrdeset godina staža? branitelji koji otvoreno i bez posljedica krše zakone i ne bivaju kažnjeni? branitelji koji bi lustrirali lijevo i desno, ali nikako ne u svojim redovima gdje ih ima oko 200 tisuća viška?

koliko ja vidim branitelji nisu na marginama, dapače, imaju svoje institucije, čak su i nad institucijama jer za njih ne važe zakoni kao za obične građane, a imaju i beneficije o kojima obični građani mogu samo maštat. samo problem je šta imamo branitelje i 'branitelje'. jedni su normalan svijet koji rat odavno pokušava prebolit i ić dalje, a onda imamo ovu hdz-ovu ekspozituru poput trenutnih šatoraša koji od rata žive i danas. oni bi u ustav, oni bi krojili politiku, oni bi da je sve po njihovom, oni imaju 1200 udruga i međusobno se kolju oko novaca jer budimo realni, beneficije i novci su jedino bitni u toj priči. domoljublje je samo za šminku. naravno, ima i glupana koji bi se igrali endehazije, provodili pogrome jugokomunista i tako to, klasični ognjištarski folklor.

podjela je znači i među braniteljima kao i među društvom, glupava desnica u borbi za 'lezi lebe da te jedem' sinekurama i normalan svijet kojima je braniteljstvo bila jedna nužna (i ružna) faza u životu. naglasak na bila.

nema tu pomirbe ako pomirba znači da se pusti idiotima da revdiraju na sve strane pa da fašistička obilježja uklanja policija maskirana iz straha da ih ognjištarci ne uzmu na zub. ono šta se tebi čini ko marginalizacija se meni čini kao orgijanje van svake pameti i ovlasti. aj ti to sad pomiri.

Tko je glasao

da li se lignja

može rimovati s gnjida.

Branitelji koji tamo prosvjeduju, pogotovo 100% HRVI I skipine tamo su najmanje zbog visine mirovine i dr.

Tamo su između ostalog što je Vesna Pusić pozvala po četnicima silovane Hrvatice da se pridruže gay koloni tzv. paradi kurčevog ponosa.

Tamo su zbog toga što je tvoj nick imenjak veličao zvjezdu petokraku a mnogi od HRVI su invalidi postali jer je neki s tom zvjezdom na šljemu ili kapi ispucao granatu koja ...ih je napravila invalidima.

Mogao bih do sutra nabrajati razloge i povode...okidač je evidentna namjera da se one koji su ih napravili invalidima...izjednači s njima...prema teoriji "građanskog" rata.

Ovo je mirno prosvjedovanje. Branitelji ne žele rušiti i paliti po Hrvatskoj...inače..kako se neki ponašaju u hrvatskoj politici...čudim se da ih se jednostavno ne pobaca u Savu.

Naravno..pretpostavljam da bi TI tada trljo ruke i bio zadovoljan.

sve dobro...

Tko je glasao

Kako već rekoh

Ti si ljiga i odvratni lažljivac, najvjerojatnije si negdje na državnoj sisi, znači mi te hranimo dok parazitiraš. No to što te mi hranimo ne priječi te da nas stalno grizeš svojim zmijslim zubima. A drugo, vašem fašizmu uskoro ćemo stati na kraj, malo se strpi.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Odličan opis "lignje"!

Odličan opis "lignje"!

Tko je glasao

hvala Daniel N.

Ovakve nam mudrosti treba. Niste u pravu: mi imamo Childersa: zove se Daniel N.
Zelim Vam sretnu i duboku Starost......

Tko je glasao

Kad će biti pomirenje

Pomirenje će biti isti onaj tren kad

1. Srbi odustanu od ideje Velike Srbije!

2. Srbi (u (Hrvatskoj) shvate da je Hrvatska njihova domovina, da su Hrvati apsolutna većina u državi Hrvatskoj, ali da to ništa ne umanjuje njihov značaj, kao što ne umanjuje ni značaj jednog Mađara, Čeha, Talijana..., zašto s njima nemamo nikakvih problema, a ni oni s nama? Razmisliti, a ne biti ničija ovca, to je pravi put.

3. Kad se ti isti Srbi prestanu mješati u takve stvari kao što je izgled zastave, grba... i nametati svoja rješenja. Hrvati se uopće ne zamaraju izgledom srpske zastave ili grba, ili činjenicom da je predsjednik Srbije i službeno četnički vojvoda.

4. Kad ti isti Srbi shvate da su Hrvati Jasenovac, a koji je višestruko uvećan, otplatili kao malo tko, da su doslovno desetkovani i da svako dalje bezobrazno iživljavanje na toj temi u sjećanje vraća pokolj najmanje pola milijuna Hrvata, a onda i mi razmišljamo o tome koga za to kazniti.

5. Kad Srbi prestanu tražiti dvostruko, deseterostruko i pitaj Boga kakvo sve ne višestruko uvećano pravo, apsolutno iznad prava Hrvata. Naime, ta njihova ideja o nadmoći rezultirala je i tim da je u Vladi skoro 50% čistih Srba, a onih pola pola još je toliko, no i uz to, oni non stop arlauču o ugroženosti i prebrojavanju krvnih zrnaca ako se samo spomene, recimo, problem egzodusa Hrvata sa HTV-a, upravljačkih struktura, i sl.

6. Kad Srbi shvate da su izazvali ratove 90-ih i prihvate sve što iz toga proizlazi.

Kad hrvatski Srbi prihvate Hrvatsku kao svoju domovinu i počnu ljubiti Hrvatsku kao što je ljubi svaki Hrvat, kao i svaki pripadnik nacionalne manjine: Mađar, Čeh, Talijan, Rusin, Albanac, Makedonac...

7. Dakle nikad!

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Bravo!

Bravo!
Srbski fašisti cijelu generaciju danas odgajaju kako bi ponovno nasrnuli na nesrbske narode.
Kroz rehabilitaciju četničkih zločinaca do implementacije "regije" kao alibi za "veliku srbiju".
Europa današnjice osnovana je na antifašizmu.
Najvećoj vrijednosti i osnovi Europske unije.
Zaustavimo srbski fašizam.
Srbima za dobrobit.
Nesrbskim narodima za suživot.
Za mir u zajedničkom podneblju - Europi.

Tko je glasao

Ali kako ?

Fašisti protiv fašista ?
Opet bratoubilački rat, pa dokle?

Tko je glasao

Ne bi bio bratoubilaćki rat.

Ne bi bio bratoubilaćki rat. Komunisti Hrvati bi se samo prestrojili, a Srbi nam nikada nisu bili braća, nego neprijateljski narod!

Tko je glasao

Drag i moj Laganini

"za toliko juda"

za ovakve antisemitske izjave se u Njemackoj i Austriji ide u zatvor, dragi moj mladicu..

Tko je glasao

Vladimirrar, prvo se malo obrazuj

A onda lupetaj.

Prvo, veliki učenjače, ovo su A. G, Matoša riječi.

A drugo, veliki učenjače, juda je simbol izdaje a ne antisemitizma, Juda Iškariotski izdao je Isusa (također židva, ako ne znaš) i time ušao u legendu, postao simbol izdaje. Jako si se osramotio ovim glupostima, u cjelokupnom kršćanskom svijetu, pa tako i u Njemačkoj, Juda je simbol izdaje i nikad nikome, al baš nikad, nije palo na pamet trokeljati o antisemitizmu na osnovu priče o Judi.

Dakle, nećeš me uspjeti ubiti zbog A. G. Matoševih riječi.

Al da si se osramotio, jesi, i to žestoko.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

proso je Crtani, ajde spavat

li si kad vidio kartu Izraela.
Ili cuo povijest Kraljevine Jude.
Vidis iduci put sam ti Sjenka,nocu.
Nego da pitam vas cia,sto je strah i tko je izdajica.
Mladicu, takvi kao ti su ubili Vise od 30 onih,koji
O meni pricaju dobro

Tko je glasao

Jadan si, jadan da ne možeš biti jadniji

Moram ti otkriti, svi su te skužili, ovi tvoji fragmenti odaju jednu pustoš duše i potpuni nedostatak karaktera, takvi kao ti ubili su puno više od 30 onih, koji o meni pričaju dobro. haha, poezija rumene glavurde. uhvati se ti ono malo koda, to je jedino što znaš, valjda znaš, jer sam primjetio puno pogrešaka, znaš li ti išta veliki zajapureni naučnjače? :))))

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci