Tagovi

Jutro nakon, a pilule nema ili riječ/dvije o lokalnim izborima u Dugom Selu

Ako imate nevažeću osobnu iskaznicu, što je zapravo kao da je i nemate, onda vas nema na popisu birača i ne možete pristupiti glasanju na lokalnim izborima. No, ukoliko ipak imate žarku želju i osjećaj odgovornosti da ispunite vašu građansku dužnost, možete s tom nevažećom osobnom otići u općinsku administrativnu upravu te na trošak države podići potvrdu koja vam ipak omogućava da date svoj skromni obol tom "festivalu demokracije" u Hrvata.

Žarka želja je gonila i autora ovih redova da se dokopa glasačkih kutija, te sam nebudi lijen prošetao to sunčano nedjeljnjo jutro od svog glasačkog mjesta do općinske zgrade i nazad. Samo da napomenem kako bi ovakve ljenguze poput mene trebalo kažnjavati zbog nemara i stvaranja nepotrebnog troška državnoj blagajni, a ne nam sa smješkom izdati papir jer se mlatimudan godinu dana vrpolji i odgađa otići predati zahtjev za novu osobnu iskaznicu.

Nego, na opće iznenađenje momaka i djevojaka na glasačkom mjestu, vratim se ja pobjedonosno sa papirom koji glas znači i pristupim glasanju. Uzmem tih 4-5 papira i sa sinom u krilu sjednem za školski stol na kojem kartonska stjenka služi kao improvizirani zaklon od možebitnih pogleda znatiželjnika. Šara malo Andrija, malo ja. On viče "tata tltaj baku dZoru", pa crtamo baku Zoru, pa tetu ovu, pa tetu onu, pa avion, pa traktora Toma, zaključno sa stihom Damira Avdića kojeg sam minimalno preinačio i napisao na listu koja je nosila imena kandidata za gradonačeknika našeg grada koji to nije.

Zašto sam to učinio, ne mislim na Avdića, nego na nevažeći listić?

Da ne duljim, jednostavno ne vjerujem u ovaj politički sustav na snazi, ne vjerujem u ovo društvo, u ovaj narod. Strašno sam razočaran stanjem, apatijom i beznađem u koje smo zapali. Izraz tog (gotovo) defetizma je način na koji sam ispunio svoju građansku dužnost učinivši svoj glas nevažećim. Naivno računam, da je to ipak kakva takva poruka, za razliku od prakse neizlaska na izbore, koju mnogi moji sugrađani prakticiraju.

Dan nakon, epilog izlaznosti na izbore u Dugom Selu je sljedeći (neslužbeni rezultati nakon provjere 100% glasačkih listića):

"Od ukupno 15 395 birača glasovanju je u Dugom Selu pristupilo 5 135 (33,35%) birača, a koji su glasovali na 24 biračka mjesta. Prema podacima DIP-a važećih glasova bilo je 4 940, odnosno 189 listića bilo je nevažećih."

Dakle, u grubo, 10 000 mojih sugrađana nije izašlo na izbore i dalo je legitimitet šaci stranačkog jada da kroji politiku grada u kojem živimo. Nadam se da su moji dugoselci ponosni što su pokazali kako zaslužuju sve one nakaradnosti kojima možemo svjedočiti u našem gradu, od baruština nastalih u iskopima namjenjenim nikad izgrađenim zgradama, do katastrofalnog i kriminalnog stanja u gradskom komunalnom poduzeću gdje je nepotizam dobro jutro a stranačka podobnost laku noć.

Što se tiče izbornih rezultata u utrci za mjesto gradonačelnika, rezultat je sljedeći:

"STIPO VELIĆ, dipl.ing. (HDZ, HSS, HSP AS) dobio je 2 153 glasova (41,93%), STJEPAN ŠTEFINOVEC (SDP, HSU) dobio 1 475 glasova (28.72%), mr.sc. ZVONKO NOVOSEL-DOLNJAK dobio je 697 glasova, DAMIR MESIĆ 312 glasova dok je DAMIR PUŽ (HRVATSKA STRANKA PRAVA – HSP) dobio 303 glasa."

Lista za gradske vijećnike sa manjim odstupanjima prati gore navedene rezultate:

HDZ, HSS, HSP AS / STIPO VELIĆ, dipl.ing. - nositelj liste 40,29%
SDP, HSU / STJEPAN ŠTEFINOVEC - nositelj liste 26,26 %
KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA / mr.sc. ZVONKO NOVOSEL-DOLNJAK - nositelj liste 9,43
HSP NENAD SEDLAR - nositelj liste 5,61%
HSLS / NENAD PANIAN, dr.stom. - nositelj liste 5,37%

U drugi krug će dakle Stipo Velić (HDZ, HSS, HSP AS) i Stjepan Štefinovec (SDP, HSU), zajedno, ova dva kandidata su dobila 3 628 glasova.

Osobno sam donekle iznenađen relativno velikom prednošću kandidata HDZ,HSS I HSP AS koalicije, jer između ostalog Dugo Selo je bilo na glasu kao poslovično SDP-ov grad. Ipak HSS kao poželjna udavača drži ključeve grada, pa je tako petogodišnja veza sa HDZ-om kojoj je prethodila višegodišnja veza sa SDP-om, jučer okrunjena još jednim trijumfom političke trgovine, oportunizma i beskrupuloznosti koji se kriju iza koalicijskih paktova na lokalnoj razini. Ne tvrdim da je na državnoj razini bitno drugačije, ali na lokalnoj je taj kurvaluk ogoljen do srži, stranački prevrati se nerijetko obavljaju u birtijama, prijetnje, šamari i psovke su sastavni dio političke svakodnevnice. A jedina obećanja koja se ispunjavaju nakon izbora su ona o zapošljavanju rodbine, kumova, supruga, prijatelja u javne gradske službe.

Uglavnom, moje iznenađenje lošim rezultatom kandidata Štefinovca proizlazi iz više razloga, a jedan je svakako taj da je SDP dosta uložio u promidžbu svog kandidata, nemam uvid u stvarnu financijsku bilancu kampanje pojedinih kandidata, ali nekoliko jumbo plakata na zaista vidnom mjestu, te čitav Info centar u samom središtu Dugog Sela govore mi da je SDP prednjačio ulaganjem u kampanju i u tom smislu imaju zašto biti nezadovoljni. Drugi, možda i najbitniji razlog zbog kojeg sam očekivao bolji rezultat Štefinovca, jest činjenica da je koalicija koja po ovim rezultatima ostaje na vlasti, u proteklih pet godina (malo je reći) usrala motku, a na ove izbore je izašla u Putin-Medvedev maniri tako da je dosadašnji gradonačelnik iz redova HSS-a Vlado Kruhak kandidat za dogradonačelnika, a dosadašnji dogradonačelnik iz redova HDZ-a Stipo Velić kandidat za gradonačelnika. Rekao bi narod:

"Sjaši Kurta da uzjaši Murta".

Naravno, unatoč mladosti, ambicioznosti, intelektu i ne znam kojim sve još epitetima su kitili simpatizeri Štefinovca, ne treba smetnuti s uma da je i SDP-ova stara garda na čelu sa bivšim gradonačelnikom Borisom Mahačom koji je prethodio Vladi Kruhaku, također ostavila neizbrisivi trag u lokalnoj zajednici po pitanju nepotizma, korupcije i stranačke podobnosti. A mlađahni Štefinovec se nikada nije jasno i decidirano distancirao od njihove ostavštine, tek je načelno, plaho spominjao neko "protjerivanje klanova iz Dugog Sela". Realno, budimo pošteni pa recimo da on a niti bilo tko drugi ne bi ni došao u situaciju da se utrkuje za gradonačelnika, a da prije toga nije dobio blagoslov iste te nomenklature protiv koje bi trebao stati kada bi uzeo ključeve grada.

Da ne duljim, Dugo Selo je dobilo ili će dobiti, jer sumnjam da će drugi krug donijeti bitnija iznenađenja, vlast kakvu onih 10 000 nezainteresiranih upravo zaslužuje. A sutra kukavna vam majka, opet nastavite zapomagati i proklinjati lažna obećanja o poduzetničkim zonama, novcu iz EU fondova i nepostojećem nadvožnjaku preko pruge, ispod kojeg se (ako ste zaboravili) već slikao bivši gradonačelnik a sada vjerojatni dogradonačelnik Vlado Kruhak na prošlim izborima. Doduše, bila je to fotomontaža na jumbo plakatu, a jedini nadvožnjak ste ispali Vi dragi moji sugrađani, preko čije indiferentnosti je dotični zasjeo na čelo grada.

Historia est Magistra Vitae, ili možda ipak ne, barem kada o mojim sugrađanima zborim. Ipak, da ne završim ovu papazjaniju u kvazi intelektualnom tonu, odjavljujem se stihom Damira Avdića koji krasi moj jučerašnji glasački list:

"I moj otac meni kaže
Ko im jebe mater sine
Kad ja legnem, ti zagrni
Ljehe su ti domovine
Evo rakije, evo loze
Sjedi ovdje sunce grije
Nemoj brinut samo šalji
U tri pičke materine
Ali meni moja mati kaže
Zajebi rakiju, zajebi lozu
Vec izvuci ideale, a onda redom
U tri pičke materine."

Komentari

@Rebel Što smo sve u stanju sjebati??

Nadam se da mi vjeruješ da pije objave mog dnevika, nisam čitao tvoj. A čak smo obojica došli, suglasno i bez dogovora, do Murte i Kurte... Sada kada sam pročlitao tvoj dnevnik, pitam se koje su razllike, a koje sličnosti između Virovitice i Dugog Sela, zapravo velika je nepravda učinjena što se TV usredotočila na četiri najveća hrvatska grada. Ne kažem da nije - u ta četiri grada - bilo zanimljivo, ali najviše drama i strančarenja, do mučnine, ima u manjim mjestima, manjim gradovima i gradićima Hrvatske.
Stjecajem okolnosti, sudjelovao sam, kao fosil, ipak s nekim iskustvima, prateći izbornuj trku i pokušavajući malo pomoći lokalnom SDP-u svojim tekstovima na lokalnom portalu. Zapravo, da imamo nekih znanstvenih istraživanja, upise ispod moje tri kolumne trebalo bi analizirati i dati studentima društvenih fakulteta da na vježbama, seminarima i sl. diskutiraju o svemu! Posebno bi bilo dobro učiniti to na mom bivšem faksu (FPZ).
Devedesetih sam se otvoreno borio za uviođenje višestranačja, danas, teško razočaran zloupotrebama višestranačja , kličem:
VRATITE NAM SOCIJALISTIČKO JEDNOUMLJE! BILO JE, U MNOGIM ELEMENTIMA, DEMOKRATIČNIJE NEGO OVO STRANČARENJE gdje je razlika u tome da ono što je onda radila Partija, danas manje-više rade sve političke stranke! I jamčim vam, jer mogu uspoređivati, da smo u većii imali obrazovanije kandidate, kulturnije kandidate nego danas. Jedna budaletina poput Keruma, sa Sekom, nebi nikada mogla biti izabrana u nijednom gradu SR Hrvatske! Pao je Kerum, ali što ćemo s "kerumovštinom"??? (pisao o tome pod istim ili vrlo sličnim naslovom prije oko dvije godine!).
Nema tog sustava koji hrvatska pseudoelita neće, zajedno s narodom, sjebati u kratkom vremenu!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo@ naravno da vjerujem,

Ljubo@ naravno da vjerujem, Kurta i Murta su sastavni dio naše političke svakodnevnice, naše zajedničko blago, bilo bi suludo da se za njih otimamo:)

Usput, i ovaj moj tekst je pisan za lokalni dugoselski portal i to mu je primarna namjena, ovdje sam ga objavio radi reda i ne očekujem pretjerano zanimanje pollitičara za njega, no nadam se da će na lokalnoj razini i portalu izazvati reakciju barem dijela sugrađana

Možeš misliti, za ovakav benigni tekst poput ovog, urednica portala kaže: "Neću te potpisati, da te nebi napadali" !?!

Tko je glasao

@Rebel

Kada sam bio mlađi, bio sam osjetljiv na neargumntirane kritike i napade, nakon objave teksta. Još nije bilo Interneta i napadi su dolazili od meni bližih osoba, pa i "prijatelja" a u sjećanju mi je jedna kolumna objavljena u Kraševoj "Tribini" negdje 1975. pod naslovom "Nezamjenljivi", kada je dignuta takva kuka i motika na mene da sam jedva izdržao tadašnju harangu moćnika. Kako je vrijeme prolazilo, postao sam manje osjetljiv i danas zapravo reagiram samo na grube napade temeljene na govoru mržnje, odnosno na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.
Po mome, tekst je sasvim solidna analiza loklanih događanja koji su tipični za mnoga mjesta i ne vidim baš razlog da ti nije objavljen pod punim imenom i prezimenom.
Istina, negdje sam vidio, možda baš ispod jedne moje kolumne ovo:
"U nas vlada ratno stanje, samo se ne puca!"

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ajd da se pohvalim

moji su u ovom selu ,maloj općini prešli prag. Bez potrošene kune osim na najnužnije. Bez donatora i mecena . Ja zadovoljan ko prase u blatu. Ulazimo u vijeće.

Pomutili smo postojećima koncepciju. Za načelnika nismo nikog ni istakli jer smo znali da je dovoljno da članovi i rodbina hdzsdphsphss izađu i nemamo šanse.

Dvojica (hdzsdp)idu na pripetavanje.

Vijeće nema nitko 100% i poželjna smo udavača ,tako da sam kao neformalni autoritet )))
jutros morao otrpiti nekoliko tel.poziva ,poziva na kavu ,poziva na cugu i sl. Cimaju me radi lobiranja i koaliranja ,što je teško jer me se ne može ni kupiti ni ucjeniti.

Eto @rebel ,ja sam također nezadovoljan političkom situacijom kako globalno tako i lokalno ,ali eto uložio sam malo truda ,okupio 15-20 dobrovoljaca i osnovao ogranak s tim da ja nisam imao liderskih ambicija nego sam pitao- Tko hoće?

Pored toga sam prije 2-3 mjeseca odigrao dvostruku igru i zavadio glavnog hadezeovca i glavnog haespeovca na osobnoj razini ( do pas mater) tako da nema šanse da sada koaliraju. Jest podmuklo ,ali neka...

Na lokalnim nivoima je svuda kao što ti opisuješ situaciju kod sebe. Jedini legalni način je ovaj kako sam gore opisao da se tome čovjek bar malo suprostavi.

Moraš ući u fajt a ne brundati ko bogac na pizdu.)))

Godinama umrežene i usidrene vlastodršce koji imaju izgrađenu infrastrukturu ,postavljene uhljebe ,kupljene (zadužene ) birače se ne ruši karikaturama ili stihovima na listiću nego grickajući pomalo.
Sistemski. Nema drugog načina osim u turbelentnim vremenima ,a takva su valjda iza nas.

sve dobro...

Tko je glasao

auč

Sori, ali meni je ovakav opis političkog djelovanja - degutantan. Iako znam da je istinit. Ni riječi o ikakvom stranačkom djelovanju na terenu, o tome zašto je ta stranka (kao uostalom i druge) osnovana - već, ono, Peri baciš žabu u bunar, proneseš selom glas da se Đuro napio... i eto pobjede.

Što bi moj prijatelj rekao neki dan "Nisam išao na izbore, pa za koga? U mom selu je HDZ-ovac alkić koji u tvornici uvrće grijače, a SDP-ovac mi je dužan lovu na kartama?"

Eto, i "moji" su ušli (u četvrti i naselju gdje živim) u neko vijeće gradske četvrti i vijeće mjesnih odbora (ma što to bilo) - ali totalno, dijametralno suprotnim metodama, bez ikakve podmuklosti. Nažalost, u Skupštinu nisu ušli (kao ni tvoji), ali su tu negdje.Doduše, ovo je grad pa ljudi ipak više glasaju prema političkom programu, akcijama na terenu i slično, možda je u manjoj sredini to manje bitno.

Tko je glasao

Stipe Petrina je rasturio.

Stipe Petrina je rasturio. Znaci moze se, samo treba imati Stipu Petrinu. Ako ga nemas, treba ga stvoriti. I to je cijela prica o politici u Hrvata. Sve ostalo je stokizam. Iliti ponasanje stoke (glasanje za bezveznjake, bojkoti, skandiranja, kalkulacije i slicno).

Tko je glasao

Ubacivanje u glasačku kutiju

Ubacivanje u glasačku kutiju nevažećeg listića je legitiman čin onoga tko je nezadovoljan izbornom ponudom. Možda i kao nikada prije, jučerašnja je izborna ponuda bila slaba. Mada donekle ohrabruje povećani broj nezavisnih lista i kandidata, na ovim izborima nisu imali pravu šansu.

Nezadovoljstvo građana je ovaj put bilo toliko da upropaštavanje biračkog listića mnogi nisu smatrali dovoljnim iskazom nezadovoljstva vež su htjeli kazniti one koje smatraju odgovornima za to. Nevažeći listić ignorira, ne kažnjava jer će neka stranačka mašinerija, makar kolika bila, uvijek ubaciti dovoljno važećih. Zato se veliki broj nezadovoljnih odlučio za važeći listić i na njemu glasanje protiv onih koje trenutno smatra najvećim krivcima.

Kod mene je ipak trijumfirao nezavisni kandidat, i njegova lista. Hametice je porazio SDP koji je 12 godina neprekidno bio na vlasti a čak je i HDZ dobio vijećnika više od SDP-a. Samo te tri liste su ušle u gradsko vijeće dok u drugom krugu za gradonačelnika pripetavaju nezavisni i HDZ-ov kandidat. SDP-ova kandidatkinja nije ušla u drugi krug. Nakon dvanaest godina vlasti, SDP se sveo na dva svoja i još dva vijećnika koalicijskih partnera. Toliko je imao i na prvim izborima devedesetih pa ispada da je optrčao puni krug i vratio se na početak. Zaslugom koga i kojih, ovdje znamo.

SDP-ova čelnica je još prije izbora rekla da preuzima odgovornost i da će u slučaju neuspjeha dati ostavku. Hoće li, vidjet ćemo. Hoće li Milanović, već smo vidjeli. Za njega "preuzeti odgovornost" znači pokušati suzbiti val kritika prema sebi. I ništa drugo. Taj će se držat fotelje predsjednika stranke valjda dok ga fizički ne izbace. I one predsjednika vlade sve dok Vesna Pusić ne odluči kako je vrijeme da napusti brod koji tone i potraži druge partnere.

Koliko god mi je drago što su građani primarno očitali lekciju prepotentnom filozofu i nesposobnjakoviću, toliko mi je žao što ćemo na nešto bolje još dugo morati čekati.

B-52

Tko je glasao

sm

A zašto bi Milanović dao ostavku? Zato što je SDP izgubio u tvom selu. O kojem ti to valu kritika govoriš i kakvu su to građani očitali lekciju Milanoviću....tebe toliko izjeda mržnja prema SDP-u da nisi sposoban razlikovati stvarnost od svojih želja. A činjenice su posve drugačije. SDP je manje više prošao na ovim izborima isto kao i prije četiri godine. Njegova koalicija je dobila više glasova od HDZ-ove koalicije kad se zbroje ukupni glasovi.

sve dok Vesna Pusić ne odluči kako je vrijeme da napusti brod koji tone i potraži druge partnere.

Joj kakve gluposti ovaj piše..........U kojem ti svemiru živiš, kad donosiš tako blesave zaključke. Jedini brod koji tone je HNS koji ima tri puta manje glasova nego što je osvojio na parlamentarnim izborima.

Ti si neki patološki lik. Svakom tvom komentaru i svakom tvom dnevniku je meta SDP kojeg gađaš podvalama i rijetko viđenim frustracijama. Izliječi se!

Tko je glasao

Unatoč ogromnom naporu

Unatoč ogromnom naporu SDP-ovih matematičara, čak i ordinarnoj laži da je SDP-ova lista i dalje najjača u Zagrebu, nema podataka koji bi potkrijepili zaključak da SDP nije izgubio lokalne izbore. Tješiti se činjenicom da su SDP-ovi kandidati izborili drugi krug u Splitu i Vukovaru a ignorirati činjenicu da su u, primjerice, Rijeci i Koprivnici u kojima su prošli put pobijedili već u prvom krugu s preko 80%podrške birača, Kvarner i Koprivnica su bile neupitne utvrde SDP-a, sad prisiljeni ići u drugi krug, je iracionalno. No moć autosugestije je velika i očito je kako je dobar dio SDP-ovaca prešao na literaturu koja je HDZ-u nekad bila izvor nadahnuća ("Moć pozitivnog mišljenja").

Milanović je u dvije strateške sredine, Istra i Zagreb, zlorabeći svoje ovlasti, počinio dvije strateške pogreške. Već to je dovoljan razlog za propitivanje njegove odgovornosti i ostavku, da je sam u stanju povući moralan potez. Za ostalo da ne govorimo. Jer, ne treba zaboraviti da je na ovim izborima SDP okupio najšire moguće koalicije i svejedno polučio lošiji rezultat nego na prošlima kad nije.

Uostalom, oni koji su u stanju čitati izraze lica, u izbornoj su noći mogli vidjeti sve. Bez obzira na izjave kako su "građani dali podršku politici koju vodi vlada" i slične, jednako nebulozne, lica govornika su govorila ono što govornici stvarno misle i osjećaju. Kad se vidjelo da Maras i Dragovan nisu u stanju više glumiti, pred kamere je izvedena "teška artiljerija", oni koji su u stanju bez grča na licu govoriti ono što ni sa zdravim razumom nema nikakve veze (Stazić, Mrsić, Opačić, Leko). Dojam je bio da su Marsovci došli komentirati rezultate.

Što se pak patologije tiče, neka ste nam samo ti i Milanović zdravi. I bez frustracija.

B-52

Tko je glasao

zašto???????

@celsou
Čovjeće !!! ¸Postoji najmanje 7 razloga zbog kojih je moralna i politička odgovornost Milanovića tolika da bi bilo pošteno prepustiti stranku nekom sposobnijem. Prije sedam dana izjavljuje da nije on kriv ako izgubi lokalne izbore. U noći nakon izbora šuti i bježi od novinara. Drugi dan kada je posložio ( ne u potpunosti ) glavu, saziva konferenciju za štampu i priznaje krivicu, ali ne i odgovornost.
Treba konačno priznati da se državna politika preslikala na lokalnu, i da je SDP kažnjen.
Kada je mogao uvesti red u Zagrebu, i kada je stranka na državnom nivou imala viši rejting od sadašnjeg, nije želio smjeniti Bandića raspuštanjem skupštine. (znači potpuno kriva procjena)
SDP i moji Laburisti najveći gubitnici lokalnih izbora. Uzroci se znaju ali o njima se šuti i manipulira.
Mislili su (SDP) da su izbori za EU parlament grijeh birača koji nisu izašli na izbore.
Što sada. Gubitak Zagreba je Milanovićev Waterloo. Tko ne može shvatiti gubitak glavnog grada bolje de ne govori o politici. Njegova izjava najviše govori o njemu samome.

Ali, u politici se katkad može izabrati i najgoreg od najgorih. To se i sada događa, ali suprotstavit ću se tome na svaki mogući politički način.

Da očito su građani na parlamentarnim izborima tako učinili. Izabrali su njega.

Tko je glasao

Veli @boltek

"""SDP i moji Laburisti najveći gubitnici lokalnih izbora. Uzroci se znaju ali o njima se šuti i manipulira.

Za SDP me zabole ,a što se tiče Laburista evo mala digresija--

U mom selu se pored ostalog vodila i facebuke kampanja ,po forumima i sl. Prevladavale su teme
o lažnim braniteljima ,o ćirilici ,o Srbima i Hrvatima ,o ustašama i partizanima ,o napadima na osobe do iznošenja tuđih obiteljskih prilika i sl.

Ja sam svojima (Laburistima) savjetovao da se ne upuštaju u takvu negativnu kampanju nego da se drže komunalnih tema ,zaprašivanja komaraca ,boljoj prometnoj povezanosti ,održavanju nasipa i tako to.

Baš uporne provokatore preuzeo sam na sebe ,glumio sam vreću za udaranje.
Mali početni uspjeh je polučen.

Napravili su nekoliko grešaka u koracima:
- omasovljivanje članstva po svaku cijenu gdje se uz kvantitet ne dobije uvijek kvalitet
-istupi obojeni s previše ideologije,naime ne možeš biti više progay ,veći homofil od HNS-a jer Pussy je s njima u prvim redovima
-ne možeš biti veći "antifašist" od SDP-a jer je većina bivših boraca u SDP-u

Hoću reći ,na pitanje o trgu dragog druga maršala ,Branko kaže da bi ga ostavio umjesto da se ogradi i pozove na građane tj. referendum pa kako većina Zagrepčana odluči.
Sinoć na dnevniku dovodi u pitanje rad zagrebačke organizacije . Mogli su zagrebački laburisti obići ama baš sve i jedan stan ,sve i jedan dom i sa svakim glasačem popričati pola sata ( od vrata do vrata) ,ali kad on istupi javno da bi zadržao Trg maršala Tita ,zasigurno za njega neće glasovati oni koji bi Kazališni trg. Faktički time sabotira rad običnih članova volontera.

Znači ,ne treba se dati isprovocirati i navući na besplodne ,jalove i nebitne teme .

Držati se životnih tema ,a ustaša ,četnika ,partizana i sl. neka se drže drugi ako baš žele.

sve dobro...

Tko je glasao

a ti bi i dalje rušio

@drvosjek
Odgovorno tvrdim da ni jedn član a ni ogranak nije dobio upute da se ponaša ovako kako si ti napisao. Problem je posve druge prirode koju ti zaslijepljenj rušenjem Trga Maršala Tita, ne možeš shvatiti i razumjeti. Ostani u okvirima Facebook-politike i prestani se blamirati.

Tko je glasao

Upute ,e tu sam te čekao

kamarad @boltek

Upravo je trebalo izbjegavati teme poput Trga maršala Tita i tu je učinjena greška.

Ne pristajem na demokratski centralizam i stranačku stegu tog tipa da ne smijem misliti svojom glavom. Lokalni su izbori i što će ti upute ako se držiš programa ,statuta i osnovnih načela. Svaka sredina je specifična.

Zalagao sam se i zalažem se za blago skretanje udesno ,jer tamo je riba koja se lovi.

Hrvatskoj ne treba još jedan sdp i hns. Mislim tako.

To je moje demokratsko pravo. Ne možeš me ušutkavati ,a naročito jer ste se vi u Zgb. zajedno s Brankom na ovim izborima izblamirali i ja sam eto razočaran i to javno kažem.

Što se otkinulo od esdepeovaca i haenesovaca-otkinuto je. Mi nismo bogati ,nemamo resurse i mecene ,ne uhljebljujemo i ne zapošljavamo birokraciju.

Ulaziti u ideološke sukobe tipa Tite i sl. ne može koristiti i narodu je pun kufer toga ,toga imaju i previše od ovih na vlasti.

Jel rečeno da nismo isti ,a Vukšić se upušta u te besplodne raspre ,pa traži povjerenje.

Kiksao je i treba prihvatiti njegovu ostavku ako je imalo pameti. Raspre o Titi i sl. treba ostaviti ovakvima poput mene kojima se jebe za javno mnijenje.

Što su ljudi marljivo odradili u kampanji on je s nekoliko istupa prebrisao kao spužvom.

sve dobro...

Tko je glasao

Zalagao sam se i zalažem se

Zalagao sam se i zalažem se za blago skretanje udesno ,jer tamo je riba koja se lovi.

Ja sam baš da se prestane skretati i u lijevo i u desno i u CENTAR posebno... Baš laburisti bi trebali raditi na skupljanju svih Hrvata zajedno , a ne na ponovno razjedinjavanje.

SA ostalim se slažem , problem je što se u puno ogranaka skupilo svakakvih likova čistim omasovljavanjem stranke i što su takvi potjerali POŠTENE I RADIŠNE ljude...

Ja sam ostao , ali kako su se određeni ljudi ponašali zamalo sam izašao iako sam znao da određeni ljudi su ubačeni u laburiste iz drugih stranaka namjerno... BIT JE SKUPITI KVALITETU i prestati se prepucavati i rezultati će doći. Osim toga sam Lesar mora se osloniti na MLAĐU ekipu isto , a on se izolirao STARIM LJUDIMA u kojima se npr. MLADI NE PREPOZNAJU...

Uglavnom da ne duljim evo jednog mog e-maila (ima ih više...) pa čitajte kako sam razgovarao sa strankom i nadam se BAŠ OVOME !

Citiram se:
Angažirao sam se u Vinkovcima u radu Hrvatskih laburista , ali ono što me razočarava gdje sve to vodi. Narodu je preko glave političara kojima su interesi na prvom mjestu , a ako mi budemo takvi ja ću javno obznaniti da nismo ništa bolji od ostalih (nadam se da ćemo se pokazati ko Dragutin Lesar u Saboru, a ne kao razne prodane duše za "dvije kune"...) Svi škripe zubima već na ovu današnju opoziciju (zasada, Nas ne vidim među njima, nadam se da se ne varam...) koja po novinama već dijeli vlast i mjesta na funkcijama ...

Ideje i sanjanja ljudi koda su već u Saboru i gradskim vijećima u ugodnim foteljama bez ikakve odgovornosti su vrlo loše ideje(da podsjetim radnik je itekako odgovoran za svoj posao , dok političar uopće ne odgovara za neispunjena obećanja...) Čak štoviše predlažem da svi kandidati na predstojećim izborima potpišu neki ugovor kod javnog bilježnika kojim će npr . u slučaju neispunjavanja većine ključnih obećanja , vratiti dio svoje plaće (koja je sa dodacima ionako prevelika...) koju su zaradili baveći se politikom.

Šta me razočaralo :

1. Bavljenje samima sobom (IO , ogovaranja ko u HDZ-u i SDP-u )

2. Primanje u redove članstva bez ikakvog kriterija (u biti veliki je priljev ljudi iz stranaka koje su dosada vladale Hrvatskom i koje su se okoristile na sve moguće načine u politici - nevažno HDZ ili SDP ...) Na moju
želju da se ograniči prelazak i mijenjanje kaputa ljudi koji traže drugo utočište iz HDZ-a i sličnih stranaka , svi kažu to su "pošteni" ljudi , a ja kažem većina tih ljudi ako nisu sudjelovali u krađi (oni koji su sudjelovali nikako ne smiju biti članovi po meni Laburista...) bili su upoznati sa ogromnim dijelom krađe i lopovluka u našoj županiji (čisto sumnjam da je i drugdje drugačije, npr. SDP u Zagrebu...)

3. Odnosom prema Domovinskom ratu i braniteljima kao da su zadnja smeća , pa tako moja predsjednica ogranka Vinkovci govori da je Domovinski rat jedini rat koji nije dokumentiran (ogromna i vrlo opasna laž...) i da se mi nemamo šta baviti braniteljima ... Nositi u jedanaestom mjesecu vijenac u Vukovar i liti lažne suze, a kasnije ovo izjaviti je za mene ogromna sramota i iskreno debelo me vrijeđa...

4. Osnivanjima ogranaka "na silu", osnivanje bez dovoljnog broja ljudi kojima je opet u interesu vlastiti probitak , a ne hrvatski narod, hrvatski čovjek i Domovina. Po meni je kvaliteta puno važnija od broja ljudi...

5. Nekulturno ponašanje pojedinaca na koje se ne može nikako utjecati , a to bi se vrlo lako moglo loše odraziti u Vašoj predizbornoj kampanji (psovanje, ružne riječi, ogovaranje...)

6. Onemogućavanje slobode i demokracije u stranci gdje su predsjednici i više "istance" ljudi koji u biti ograničavaju ostale članove stranke...

7. Akcije slične HDZ-ovim , SDP -ovim, gdje se bavimo mahanjem zastavama podrške radnika i građana RH , a da pritom nismo na području Slavonije posjetili niti jednu tvrtku u kojoj je stanje katastrofalno (Spačva, Vibrobeton, Boso, razni ugostiteljski objekti...) Moj prijedlog o prozivanju javno tvrtki koje ne isplaćuju plaće i kršte prava radnika ispada glupav, jer treba imati hrabrosti i usprostaviti se tim mafijašima... Malim potezima bez pretjeranog naglašavanja i glume ćemo najviše pridobiti obične ljude... Budimo ISKRENI !

Iskreno volio bih vidjeti manje uličnih kreveljenja više rada sa običnim malim ljudima...

8. Proricavanja da smo Već u Saboru , a da predizborna kampanja nije ni krenula... Nadam se da se nećete (nećemo...) u predizbornoj kampanji razbacivati plakatima i raznim nemoguće ostvarivim obećanjima ... Ja ne želim skidati pljuvačku sa svog lica , a VI? Budimo realni i ponudimo ono što možemo napraviti !

9. Unaprijed obećavanje građenja neke infrastrukture u selima i gradovima iako niti smo još u opoziciji niti u vlasti bilo gdje , te praktički nismo upoznati sa bilo čime...

10. Omalovažavanje bilo kojeg člana stranke bez obzira šta on bio... (nemojte se dijeliti po papirima, funkcijama , novcima već po znanju , poštenju , pravednosti ...) , te nepoznavanje stvarnog stanja u svijetu i državi Hrvatskoj (osnova za baviti se politikom...).

Nadam se da će te ovo realno gledanje stvari uvažiti i povući neke korake kako bi ličili na prvu pravu stranku koja je za hrvatskog građanina , u kojoj je interes žrtvovati se prvo za Domovinu , a ne za sebe...
Podsjetiti ću opet na jednu strašnu izjavu i ja ne bih nikako želio biti ovakav političar...

"Političari su svagdje isti: obećat će da će sagraditi most i ondje gdje rijeka ne prolazi." Nikita Hruščov

PS. Samo da podsjetim da sam ovo pisao 25.02.2011. godine i odonda nisam se baš previše trudio i znao sam da će nakon početnog uspjeha (na državnoj razini jer Lesar i ekipa u zapadnom dijelu Hrvatske ima šanse pobrati glasove...) doći i NEUSPJEH. Nadam se da će NEUSPJEH početi čistiti stranku od podobnika, ekstremnih feministica i čega već ne... Ima puno kvalitetnih ljudi i uz malo prave promidžbe (pa majke ti dao bi im najobičniji američki film o biranju predsjednika kako se osvajaju glasovi bez love i bacanja novaca na plakate...) sve bi bilo bolje !

Justice for all !

Tko je glasao

Eto @Busola

iako se oko nekih stvari nismo složili ,ovdje se manje -više slažemo.

Moj stav je da imamo kvaziljevičara i liberala previše na ponudi. Već etabliranih. Želim da budemo stvarna, ali Hrvatska ljevica.

Nigdje u programu nije bilo raspre o Crkvi ,a kandidat izlazi sa protucrkvenim stavovima ,bez da je baš morao ,nije mu nitko prislonio pištolj na čelo.

On je za Trg maršala Tita koji je pobio pun kurac Zagrebčana i traži od istih glasove.

Mudar političar bi rekao da bi to riješio odlukom građana -referendumom.

Također sam primjetio kod nekih taj osjećaj ,kompleks kao da će ih se proglasiti ,štajaznam desnicom.
Biti veći Papa od Pape ,hehe.

Zato kritiziram salonsko ljevičarenje ,naročito bez mjere. Zato savjetujem blagi zaokret udesno ,naročito kad su u pitanju nacionalni resursi.

To neću podržavati ,to ću kritizirati kao što kod drugih kritiziram ,primjerice lopovluk i nepotizam.

sve dobro...

Tko je glasao

aha...

... i, kažeš, ti nikada ne slušaš vlastite savjete, jelda?

Ti si se ovdje javno iskazao kao laburist, a nije bilo većeg rigača "šmajserom po komunjarama" i "sjeme mu se zatrlo" - misliš da to ne odbija dio glasača?

Tko je glasao

Ti koje odbijam

"šmajserom" me ne zanimaju ,oni svejedno nisu potencijalno moji niti ja njihov.

To su budale poput tebe koje gledaju na gluposti ,a ne na ono što im visi iznad glave ,a nije jabuka.

Mene zanima borba protiv globalnog kapitalizma. Desetak milijardera iz svijeta može ti u Hrvatskoj pokupovati baš sve i ako požele dovesti djecu iz Bangladeša da ovdje rade za šaku riže i litru vode dnevno.
Ti i slični tebi budete morali ( što cijenim ne bi vam palo preteško ) prodavati svoje tijelo ,dati guzice da bi radio i zarađivao u državi za koju si eto ,bio spreman ubijati Srbe devedesetih.

Zato sam ja "desničar". Zato kažem da nama danas nisu problem Srbi ,a pitanje Tite je lažno pitanje ,kost za koju se glođemo dok nam sve dublje zavlače ruku u džep svjetski globalisti kapitalisti ," banksteri" i naši domaći gangsteri.

Znači ,strogo lijevo kad su u pitanju socijalna prava ,a strogo desno kad je u pitanju prodor svjetskih pohlepnika.

U današnje vrijeme automatizacije i kompjuterizacije njima nas u ovom raju na zemlji ne treba 4,5
miliona ,ako nema Boga i ako je sve dopušteno i ako je profit Bog. Mi smo svi onda samo resurs.

(Već imaš birokratizirane nazive odjela:upravljanje ljudskim resursima)

Što se tiče tvog predbacivanja...?

Gledaj ,ja nisam neka "pička" ,neki zupčanik u mašineriji koji se ne usudi reći što misli i držati se neke kao stranačke stege. Ja ne želim glumiti ,to prepuštam takvima poput tebe.

Ja im i in vivo kažem :hns i sdp već imamo. Znači djelujem u skladu sa svojim uvjerenjima ,pa kom pravo kom krivo.

sve dobro...

Tko je glasao

guica

Ako te to brine, evo tebi ću dati besplatno... onda kada ovdje dođe gomila Bangladešana sa litrom vode i u šaci riža :)

Ti očito uopće nisi shvatio što sam žellio reći, a to se vidi i po rezultatima stranke čiji si simpatizer/član, svejedno.

Ovdje si trošio sate i sate boreći se sa "sjenom druga Tita". Što ta tema tebi uopće znači u tvojoj lijevo-desnoj podjeli (socijalna prava + branjenje države od prodora krupnog kapitala).

Gdje su ti akcije tipa "obradimo zapuštena polja", "pomozimo susjedu poljoprivredniku", "besplatna pravna pomoć za one koji su dobili otkaz", "vaša prava na burzi" i slično?

Zar ne bi to trebalo biti područje djelovanja Laburista - stranke rada? Gdje su vam programi koji su poznati u praksi, umjesto da politiku vodiš tako da zavadiš Đuru i Peru? Koja korist od vas kao stranke ako je sada glavni Ivica umjesto Đure i Pere? Čime si to pomogao obranu socijalnih pitanja i zaštitio zemlju od ulaska krupnog kapitala?

Na to pitanje naravno nećeš odgovoriti, ali ćeš i dalje drviti o Titu, pederima i svemu sličnome, totalno nebitnom...

p.s. Zato mi je drago da je u Zagrebu za Skupštinu stranka kojoj sam dao glas, a koja je imala budžet od cca 850 kn dobila skoro jednaki broj glasova kao ona kojoj ti daješ glas a koja ima zasupnike u Parlamentu i Europarlamentu... ali ovi "moji" su dva mjeseca radili... a "tvoji" baš i ne.

Tko je glasao

Tvoja kritika stoji

dijelom.

Gore nisam napisao ali to ne znači da nije nešto rađeno od toga što navodiš.

U mojoj Vukojebeni za sebe mogu reći da su moji favoriti polučili uspjeh i neskromno si pripisujem zasluge ,hehe.
Upravo stoga što smo inzistirali na njihovom nepoštenju ,nepotizmu i sl.

Na ove koji su se dali uvući u ideološke raspre tipa Trg maršala Tite i sl. tvoja kritika se može primijeniti.

sve dobro...

Tko je glasao

a evo, javio se i "pjesnik"

a evo, javio se i "pjesnik" pravednikVZ koji svojim opsesivnim minusiranjem neistomišljenika krči put kroz trnje i žaoke njegovom Zokiju

Da ima nešto u glavi ishlapljeloj od tuduma, možda bi i napisao
kakav protuargument

Pusa <3

Tko je glasao

Sranjski de rebel

Ti si se našao da nekog optužuješ za opsesivno minusiranje (Btw tu si sintagmu ukrao od mene). Da bi netko mogao dati protuargumente, prvo bi trebao biti mahniti mazohist kako bi do kraja pročitao ovaj pilež umišljene ništarije, a radije bih gledao kako se muhe jebu....

Tko je glasao

opsesivno minusiranje - ukrao

opsesivno minusiranje - ukrao od tebe :D

aj kladimo se u tvoju partijsku knjižicu da ću naći taj izraz u komentarima recimo Lj.R.Weissa sa datumom starijim od tvoje registracije?

Svašta si ljudi umišljaju.

Tko je glasao

....nemaš šanse @Rebel, Ti bi

....nemaš šanse @Rebel,
Ti bi rezultat a ulažeš samo riječi...k´o i ja, uostalom...
...i Oni bi nešto a da ulože ništa, riječi, ...samo njima je to struka, životna odluka, prodavati ništa za nešto. Njihove riječi imaju vrijednost robe. Tvoje ne, ne prodaješ ih pa ih nitko i ne kupuje...
...radiš/imo isto to što i oni samo amaterski, koristimo ista sredstva, samo amaterski...tako da su i rezultati amaterski. Diletantski, ako se sjećaš dobrog izraza.
Uzima se zaozbiljno one koji kažu da je to što nude zaozbiljno...nije nužno da je to stvarno i zaozbiljno...
Nema tu slučajnosti, koincidencije, da se među amaterske prodavače riječi mješaju plaćenici iz "Department of Explanation", zna se kako je jedino moguće održati važeće stanje stvari.
...na praznim riječima...

Tko je glasao

istina Samo moja nada leži u

istina

Samo moja nada leži u onoj naivnoj "mijenjaj sebe da bi promijenio svijet"

Sve što činim, činim zbog savjesti, doduše može se tu uočiti doza hipokrizije i pranje ruku sa moje strane i odricanje od odgovornosti, ali nadam se da moji mikro potezi, riječi u simbiozi sa istim takvim mikro potezima drugih mogu barem malo uzburkati vodu stajaćicu odnosno žabokrečinu

Nije da se hvalim, ali 3 osobe sa pravom glasa su ISKLJUČIVO na moj motivacijski govor izašle na izbore, jedna je postupila poput mene, a druge dvije - ne znam, ali utvaram si da je i to pomak, i još jedna stvar, nisam ni ja lučonoša i mene su ljudi motivirali da ne bojkotiram izbore neizlaskom, između ostalog i rasprave na pollitici su dovele do toga

Tako da..prazne riječi su prazne riječi samo ako ih druga strana ne prepoznaje kao okidač promjene..

Tko je glasao

...ono što nazivaš okidačem

...ono što nazivaš okidačem (asocira na oružje) nazvao bih prije prekidačem (asocira na ´letriku)...
...prekidač za prekinuti praksu očekivanja da se glasači smatraju ljudskim resursom politike. Da već jednom djeluju u svrhu svog zadovoljstva, da prekinu biti ljudski kapital stranačkih interesa već da zagospodare svijim životima i potrebama. Ako je šaranje po glasačkim listićima impuls tog trenutka, neka bude, ako je glasačeva potreba da tim papirom zamota burek, zašto ne? ništa manje ili više legitimno nego uzeti za ozbiljno uvijek iznova iste i nikad ispunjene poruke kandidata i posljedično zaokruživanje njihovog imena...
U momentu glasanja se ne prestaje biti pojedincem, ma koliko nam trubili da smo baš tog trena društvena bića i ništa više...
...pa nakraju krajeva, ako nitko od kandidata ne nudi ono za što bi taj pojedinac bio zainteresiran, a možda je baš zainteresiran da nikoga od takvih nema na listi već potpuno nekih drugih...vrijedi li to išta više od nadrealističkog hepeninga za tog građanina glasača.
...posebno ako ta politika ne ispunjava funkciju osiguranja prosperiteta njemu i njegovoj obitelji? ima li u takvom slučaju ijednog razloga da pojedinac ne stavi svoju osobu i svoju zabavu iznad interesa tih koji bi rado bili birani?

Tko je glasao

a kaj bumo sad??????

@Rebel
U dnevniku " Moj glas ide za....." lijepo sam napisao da za koga ja glasam taj izgubi.
Ti se bar ne moraš s tim problemom mučiti. Zgubil sam volju za drugi krug. Rađe bum doma našivaval onakvu starinsku krpu i obesil iznad šparheta a tekst bu:
"kakvi su nam politički vođe, mesa nema kost se glođe
se kaj vam bum za jesti dal pesu sam fkral"

Tko je glasao

boltek@ Ja sam se nekako

boltek@

Ja sam se nekako naivno nadao nekom većem bojkotu u smislu nevažećih listića, koji bi mooooooožda bio neki pozitivni okidač u načinu razmišljanja, koji bi moooooooožda potaknuo stvaranje nekih novih ideja, političkih pravaca, novih ljudi, individualaca...

I dalje tvrdim da je moj potez barem poruka da sam protiv ovog sistema, a neizlazak je potvrda njegovog legitimiteta.

Tko je glasao

I dalje tvrdim da je moj

I dalje tvrdim da je moj potez barem poruka da sam protiv ovog sistema...

A stranački promatrači su rezali žile kada su vidjeli tvoj iscrtani listić jer su iznenada shvatili da je politika nepopularna djelatnost i da su ljudi apolitični. Kao da to do sada nisu mogli zaključiti po postotku izlaznosti, da ne spominjem razne forume, facebook komentare i slično.

Tko je glasao

nisam ga iscrtao zbog njih

nisam ga iscrtao zbog njih nego zbog sebe, svatko odgovara svojoj savjesti, a moja je nalagala da nedam legitimitet nikome

Tko je glasao

i usput, ja nisam apolitičan,

i usput, ja nisam apolitičan, čak naprotiv izuzetno sam aktivan u tom pogledu, ako se usporedim sa ovih 10 000 koji su jučer roštiljali K-plus vratinu

Tko je glasao

i usput, ja nisam apolitičan,

i usput, ja nisam apolitičan, čak naprotiv izuzetno sam aktivan u tom pogledu, ako se usporedim sa ovih 10 000 koji su jučer roštiljali K-plus vratinu
Po mome viđenju, ti si pokazao samo građansku svijest i odgovornost time što si pristupio izborima što je u svakom slučaju neusporedivo pohvalnije od roštiljaša, ali rezultat tvoga čina je apolitičan. Ili nerazumljivo političan jer se iz njega ne može nedvojbeno zaključiti koja ti je politička opcija.

Tko je glasao

Moja politička opcija su moji

Moja politička opcija su moji ideali, a to što ih još nitko nije ukalupio u stranku i proveo u djelo, ne znači da neće, sve do tada..

Tko je glasao

nevažeći listići

Ja volim duhovite nevažeće listiće, jer onda imamo što čitati dok brojimo glasove (uvijek se čitaju naglas) :)

Nažalost, kod mene je bilo samo 15 nevažećih, od čega samo 5 u stihovima, onih 10 je bilo klasično "lopovi", "pederčine", "nikad ne bih glasao za ove smetlare" i slično...

Nikako da mi se dogodi kao prijetalju na nekim prošlim izborima, kada su našli listić na kojem je pisalo "Dobra vam je ova plavuša u biračkom odboru u crvenom puloveru" :)

Tko je glasao

ja nisam za svi ste vi lopovi

ja nisam za svi ste vi lopovi ili crtanje spolovila

Moje citiranje Avdića je bilo nepatvoreno i iskreno, i zaista tako mislim kao što on zbori

Tko je glasao

Moje citiranje Avdića je bilo

Moje citiranje Avdića je bilo nepatvoreno i iskreno, i zaista tako mislim kao što on zbori

Eno promijenio si mišljenje cijelog svijeta... Strašno!

Iskreno žalim što imamo "demokraciju".... , najviše zbog ovakvih. Liječiti kompleske i gubiti vrijeme na gluposti je najžalosnije što se događa ovom svijetu. Toliko negativne energije koja se ne može nikako pretočiti u pozitivnu, jer ego ljudi je PREVELIK !

Slijedeći put citiraj Teslu, Einstain i koga sve ne vjerovatno će ljudi plakati na izbornim mjestima kako ima pametnih ljudi , ali eto ne mogu pokazati nikako da su vrijedni i značajni pa pokazuju to na listićima.

Justice for all !

Tko je glasao

jebiga, znam da vi "navijači"

jebiga, znam da vi "navijači" malo sporije shvaćate i da vam je teško van borgovskog oklopa čopora razmišljati, stoga ne uzimam ti za zlo lupetanje i konačno, ne mislim ti TREĆI put ispod istog dnevnika pisati istu stvar

Tko je glasao

Izbori nisu ništa donijeli

Izbori nisu ništa donijeli novo , nego samo daljnje ubistvo Hrvatske. Realno u oba dvije strane koje su dobile 3/4 ukupnih glasova ne vidim niti kvalitete niti želje niti rada. Ljudi su tužni , ali opet i zadovoljni što je ovako ostalo , jer jednostavno se boje bilo čega novoga i revolucionarnog. Male stranke osim 2 velike koalicije su IZGUBILE IZBORE. Čak ni nezavisne liste nisu dobro prošli , a većinom se glasovalo protiv SDP-a ili HDZ-a... Bandić je dobio IZBORE zbog jednostavnog razloga što djeluje , a ne opstruira ono što stalno su radili u Zagrebu SDP-ovci (i to mi je DRAGO...) , a HDSSB u Osijeku isto ... Uz to veća je pobjeda Bandića , jer on STVARNO za razliku od Glavaševih nema jaku zaleđinu...

U biti vrijeme bude sve pokazalo (samo nažalost mnogi ljudi će doživjeti smrt ili lošije zdravlje uslijed poslijedice sve težeg života , ali ko im kriv...).

Za bolje se mora i žrtvovati , ne samo odgađati nešto i nadati se višoj sili sa neba.

Justice for all !

Tko je glasao

Dakle, u grubo, 10 000 mojih

Dakle, u grubo, 10 000 mojih sugrađana nije izašlo na izbore i dalo je legitimitet šaci stranačkog jada da kroji politiku grada u kojem živimo.

Razlika između tebe i njih je u tome što si uložio više truda i spriječio mogućnost zlouporabe listića, ali krajnji ishod je isti. I da je svih tih 10 000 učinilo listiće nevažećima, opet bi "šaka stranačkog jada" dobila legitimitet.

Lijepo je to opisao Dalibor Dobrić u svojoj kolumni (on istina piše o onima koji uopće ne izlaze na izbore, ali neke stvari su zajedničke onima koji izlaze, a ne biraju):

Vi popijte pivicu, podrignite i opsujte te ovce i onog kretena koji je sagradio ...(ovdje umetnite nepotrebni objekt ovisno o tome gdje živite)... i koji će vašu lovu spi*kati na ...(umetnite dodatne nepotrebne obećane gluposti)... i smijte se, smijte se životu u kojem vam ne odgovara ništa, ali vi za ništa niste odgovorni. Jer niste birali. Birali su oni drugi. Ovce. Vi ćete im poslati poruku da vas ne mogu zaj**avati. Vas ne mogu prevariti. Vas ne mogu obrlatiti.

Tko je glasao

Razlika između tebe i njih je

Razlika između tebe i njih je u tome što si uložio više truda i spriječio mogućnost zlouporabe listića, ali krajnji ishod je isti. I da je svih tih 10 000 učinilo listiće nevažećima, opet bi "šaka stranačkog jada" dobila legitimitet.

To je i jedan od velikih problema. Križanje listića je takva glupost projicirana izvana tj. iz SAD kada su stvarali sistem dvije stranke. Kada su ljudi tamo negdje 30-tih godina za svjetske krize koja je bila najgora gotovo u SAD trebali glasati za neke druge od demokrata i republikanaca , elite koje su vladale tim dvijema strankama (i dan danas vladaju...) su se dosjetile izvanredne ideje. Preko svojih medija (tj. svih medija...) su proveli ideju poništavanja listića ko izraza nezadovoljstva. Tako su glasovi novih ljudi potučeni do bola , jer su ljudi mislili da su ispali "pametni" tako što su poništavali listiće. Ideja se kasnije primjenjivala u mnogim drugim državama modernog "demokratskog " svijeta , a zanimljivo u Hrvatkskoj predvodnik ove gluposti je jedan od najgorih internet medija (uz večernji, jutarnji i ostale mainstream medija...) index.hr koji je direktno dijelom financiran IZVANA !

Bolje da si dao glas HDZ koaliciji ili SDP koaliciji, nego da si ovako ispao GLUP i izašao na biralište praveći se pamet NAPRAVIO TURBO GLUPOST !

Justice for all !

Tko je glasao

jooj busola@ naj kakati Nisam

jooj busola@ naj kakati

Nisam se pravio pametan nego postupio po savjesti.

Svatko odgovara sebi i za sebe, za tebe glupost za mene - ne.

Festival demokracije.

Tko je glasao

Svatko odgovara sebi i za

Svatko odgovara sebi i za sebe, za tebe glupost za mene - ne.
Festival demokracije.

Festival budala i hrpe retardiranih ljudi koji će za koji dan mjaukati po starom...
Ja sam ti objasnio šta se radilo na Zapadu pa ti sada razmisli ijednom glavom ili ispadni glup

Justice for all !

Tko je glasao

krajnji ishod je uvijek isti

krajnji ishod je uvijek isti u ovakvoj konstelaciji stvari, gledano iz mog kuta i sa moje pozicije moći da mijenjam stvari

Jesi siguran da određeni broj nevažećih listića nebi utjecao na izbore? Ne znam, pa pitam.

Tko je glasao

Jesi siguran da određeni broj

Jesi siguran da određeni broj nevažećih listića nebi utjecao na izbore?

Jesam. Zakon o lokalnim izborima ne definira "velik broj nevažećih listića", a samim time niti ne predviđa postupanje u tom slučaju. Nevažeći listići se naprosto ne broje i to je sve.

Što se tiče tvoje i moje moći kao i moći stranačkih vojnika za mijenjanje stvari, ona je za izbore unaprijed poznata i za sve potpuno ista: imaš pravo dati jedan glas za nekog kandidata i/ili listu i to je sva mudrost. Zna se kako sustav funkcionira - većina pobjeđuje. To što netko svoj svjetonazor ili političko opredjeljenje ne smatra toliko važnim da bi ga aktvinije artikulirao kroz stranački ili građanski angažman pa čak niti kroz onaj minimum - izlazak na izbore, to je njegovo pravo, ali i problem ako kasnije bude nezadovoljan ishodom.

Tko je glasao

da, ma jednom sam ovlaš čuo

da, ma jednom sam ovlaš čuo neku priču premda ona nije motiv za moj postupak, da bi određeni broj nevažećih (pretpostavljam, veći od 50% od ukupnih broja glasova) poništio izbore

Inače, imam li ja pravo ne vjerovati u ovaj politički sustav? Retorički pitam. Imam li pravo biti anarhist po uvjerenju?

Podrivam sistem koji ne priznajem, legalnim putem naravno.

Tko je glasao

da, ma jednom sam ovlaš čuo

da, ma jednom sam ovlaš čuo neku priču premda ona nije motiv za moj postupak, da bi određeni broj nevažećih (pretpostavljam, veći od 50% od ukupnih broja glasova) poništio izbore

REkla kazala priče...

Inače, imam li ja pravo ne vjerovati u ovaj politički sustav? Retorički pitam. Imam li pravo biti anarhist po uvjerenju?

I ja sam dijelom za anarhiju , ali i u anarhiji se zna što tko radi...

Ajde dati ću ti najednostavnije wikipediju koja malo ipak sve iskrivljuje...

http://hr.wikipedia.org/wiki/Anarhija

Podrivam sistem koji ne priznajem, legalnim putem naravno.

Ti sistem nisi zaljuljo , već su ti se samo smijali oni svi plaćenici koji su rekli vidi budale !... Razumijem ja da se sa svakim ne slažeš (danas je dvoje ljudi sličnih mišljenja uz razumijevanje drugog teško naći... ovi u strankama su sličnih mišljenja samo iz jednog razlog pozicija i novac , a mišljenja se krenu razilaziti kada dođe loši rezultat...)

Uglavnom krivo je što ljudi sitnim stvarima pokušavaju nešto promijeniti , a u biti ništa ne mijenjaju nego samo se uništavaju...

Justice for all !

Tko je glasao

Inače, imam li ja pravo ne

Inače, imam li ja pravo ne vjerovati u ovaj politički sustav? Retorički pitam. Imam li pravo biti anarhist po uvjerenju?
Ma naravno da imaš sva ta prava; moj komentar ih nije niti dovodio u pitanje. Samo sam primijetio da krivnju za davanje legitimiteta "šaci stranačkog jada" pripisuješ samo onima koji nisu izašli na izbore, a ne vidiš da si i ti jedan od "krivaca". I zbog toga ne podrivaš sistem nego ga jačaš.

Tko je glasao

da, njih smatram odgovornima,

da, njih smatram odgovornima, moj angažman nije bio samo jučerašnje križanje listića, to je bio vrhunac, postoji arhiva tekstova u lokalnom glasilu kroz koje ukazujem na propuste i promašaje lokalnih kabadahija

Ne tražim spomenicu, ali neću niti dopustiti da dijelim odgovornost (sudbinu dijelim nažalost) sa hrpom nezainteresiranih, neaktivnih i neinformiranih jebivjetara

Tko je glasao

A kak to mislis

A kak to mislis "podrivas"?

gle, neke stvari mozda pasu tvojoj savjesti.. mozda su zadovoljstina.. ma mogu biti bilo sto..

ali nikako ne podrivanje sustava...

jer naprosto nemaju nikakvih rezultata.. dapace, povecaju sansu da se izaberu oni kandidati koji imaju cvrstu stranacku bazu tj. vojnike.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Luna@ rupert@ To je čisto

Luna@ rupert@

To je čisto retorički, naravno da ne smatram kako podrivam sistem, ali na osobnoj bazi kroz osjećaj mirne savjesti to je moj
izbor.

Što sam trebao napraviti? Dati glas manjem zlu? To sam radio prethodnih godina i gdje nas je to dovelo?

Tko je glasao

Ne savjetujem te nista.. niti

Ne savjetujem te nista.. niti smatram da to treba..
niti da bi bilo dobro bilo sto reci ili komentirati na neciji izbor..

no ono sto imam potrebu reci je da si ne utvaras kako tvoje djelovanje na prikazani nacin ista vrijedi i ista donosi... cak ni tebi.. onak izunutra..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci