Tagovi

Jurčić položio ispit – sjajan nastup u Nedjeljom u 2

Svako tko je gledao današnju emisiju Nedjeljom u 2, a sjeća se njegovog posljednjeg nastupa kod Stankovića, mora se složiti da se Ljubo Jurčić pretvorio u „pravog“ političara. Čovjek koji je danas sjedio u studiju HTV-a suvereno je i glatko odgovorio na svako pitanje voditelja ne propuštajući pri tom poentirati gdje god se to moglo. Tako je na najbolji mogući način demantirao sve svoje kritičare koji su u njemu prvenstveno gledali ekonomskog stručnjaka a ne političara.

Otvarajući emisiju ovih dana najbolnijom temom, Stanković je zatražio Jurčićev komentar presude Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću. Ne trepnuvši okom i bez imalo premišljanja, Jurčić je glatko izrazio svoju ogorčenost i neslaganje ali je u maniri vještog političara kazao ono što mnogi od nas misle. Vlada u suradnji s tužiteljstvom očito nije učinila dovoljno. Osim toga, podsjetio je Sanadera da nije dovoljno ići u Vukovar kad se dogodi ovakva presuda već da je trebao učiniti više da do nje ne dođe. Kratko, jasno i nadasve točno.

Jurčić je odgovorio i na Sanaderovu kritiku uvođenja poreza na kapitalnu dobit. Vidjeli smo da je to u posljednje vrijeme centralna tema svih Sanaderovih predizbornih istupa.
Porez na kapitalnu dobit nije uperen protiv građana koji su počeli kupovati dionice jer se porez neće odnositi na njih.

Efektno je poentirao navođenjem primjera da radnik na zaradu od nekoliko tisuća kuna mora platiti porez, a da Luka Rajić koji je zaradio preko dvije milijarde kuna nije platio ništa.
Na njegovom mjestu, ja bih radije naveo primjer potpredsjednika Vlade Polančeca koji na 2,4 milijuna prihoda od opcijskih dionica Podravke također ne bi morao platiti porez. Pa tko se onda ne bi složio s tim da se takve oporezuje?

Na pitanje o svojoj ranijoj izjavi o prihvatljivosti srpskog kapitala, Jurčić je mirno ponovio da se mora voditi računa o uvjetima koji vladaju u Vukovaru i istočnoj Slavoniji. Naveo je primjer Vupika koji je vlasnik zemljišta na Ovčari. Svakom razumnom je jasno koliko je u pravu.

Vjerujem da bi sad bilo zanimljivo čuti Sanaderov odgovor na pitanje kako bi on postupio da mu se nakon presude vukovarskoj trojci javi biznismen iz Srbije sa željom da kupi Vupik.

Svidio mi se i odgovor na pitanje o glasanju dijaspore. Jurčić je jasno i glasno rekao da se SDP ne protivi glasanju dijaspore na ovim parlamentarnim izborima ali da smatra kako o našim zakonima trebaju odlučivati oni koji žive u Hrvatskoj. Osobno se ne protivim da SDP pokrene postupak promjene Ustava koji regulira ovo pitanje.

Jednako politički korektno je odgovarao i na pitanja o stanju u hrvatskom sportu, američkoj intervenciji u Iraku, a posebno mi se svidjelo kako je na jednostavan način pojasnio zbog čega ne treba dozvoliti proizvodnju nuklearnog oružja u Iranu.

Sve u svemu, Jurčić nije dao niti jedan politički pogrešan odgovor. Djelovao je smireno i nadasve samouvjereno. Nije vrijeđao političke suparnike i afirmativno je govorio o dijelovima predizbornog programa svoje stranke. Sušta suprotnost Sanaderu.

Nakon današnje emisije sa sigurnošću mogu zaključiti kako je Jurčić „dilomirao“ za političara i da je kao dokazani ekonomski stručnjak vrlo poželjan kandidat za premijera.

Komentari

Ako se odmaknemo od pustih

Ako se odmaknemo od pustih zelja, tada mozemo cuti sto javnost misli o nastupu Jurcica.

Cisto za primjer, link na forum filozofskog:

http://forum.ffzg.hr/viewtopic.php?t=97587

Tko je glasao

Sve gore od goreg,link

Sve gore od goreg,link filozofskog fakulteta:da li je moguće da to pišu studenti.45 lines gdje si? Pa ovo je najveća zavjera:pretvorimo hrvatski jezik u niz od j...,p.. m...,u k...

cvjetići

Tko je glasao

Jurčić ne da nije

Jurčić ne da nije diplomirao, on je tek u vrtiću političke karijere. A gdje je to onda još do državnika, jer "političar misli na slijedeće izbore, a državnik na slijedeće naraštaje". A državnika u Hrvatskoj nikad nismo ni imali, niti je kakav na vidiku. Ali raznoraznih političara, e toga imamo na izvoz. Da ih barem možemo lansirati na mjesec, bez povratne karte.

Tko je glasao

Čovjek bi i povjerovao ovom

Čovjek bi i povjerovao ovom tekstu da nije gledao emisiju. Ili je sve što si napisao, zapravo, ironija koju ja blesan nisam razumio

Tko je glasao

to sam i ja pomislio na

to sam i ja pomislio na prvu... ali nažalost nije šala

Tko je glasao

U nekoliko komentara vidio

U nekoliko komentara vidio sam da se neki pozivaju na slobodno tržište i da se vlast nema što petljati u investiranje. Najbolji argument protiv toga su događaji od prije godinu ili dvije u SAD. Saudijci su htjeli kupiti neku američku luku koja je imala stratšeku važnost (ne znam sad da li kao trgovačka luka ili naftni terminal) koju je vlada SAD zaustavila. Tako nekako... uglavnom poanta je da se politika ponekad može umješati u investicije ako se radi o nacionalnim interesima.

Tko je glasao

Politika je iznad

Politika je iznad gospodarstva. To ljudi ponekad zaboravljaju.

Tko je glasao

da, to zaboravljaju

da, to zaboravljaju plaćenici tih politika koji piskaraju po novinama o liberalizmu bez granica itd...
Najgore što i nisu plaćeni za to, već jednostavno ograničenog intelektualnog kapaciteta pa vjeruju u to samo zato jer im je to jednom netko rekao... I kao i muhe na govna, primilo se to na njihove ograničene mozgove i onda piskaraju po tome u novinama...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Nije uvođenje poreza samo

Nije uvođenje poreza samo centralna tema Sanaderovih skupova već i šire javnosti, a nedavno i stručnije javnosti. Da porez na kapitalnu dobit ne bi zahvatio "obične" građane je floskula. SDP ničim još nije pokazao kako misle implementirati taj svoj prijedlog i koga bi sve zahvatio. U što bi taj porez otišao kad se već uzima od birača? Na osnovu čega da ja njima vjerujem?? Ne vidim u čemu je problem da izađu sa konkretnim objašnjenjima. Za obrazovanje, za mirovine, za zdravstvo već jesu, samo za gospodarstvo su najavljeni samo ciljevi povećanja ovoga i onoga. Kako, ne znamo.
Polančec bi vjerojatno morao platiti porez na dohodak od opcijskih dionica Podravke jer je to dohodak na bazi radnog odnosa. (Ne znam da li SDPovci komotno zaporavljaju da Hrvatska ima i porez na dohodak.)
Ovo sa Vupikom je već krajnje dosadno i blesavo. Uvijek isti i krivi odgovor, na što neuka javnost vjerojatno klima glavom jer "zvuči kako spada" a zapravo je čisti populizam u LatinomAmeričkom stilu. (Čast mraku koji je rekao da je komentar bio nepotreban)
Objašnjenje da će srpski investitor "davati otkaze samo Hrvatima, a zapošljavati Srbe" (citat iz Večernjeg) je krajnje glup. Niti bi zakon dopustio takvu diskriminaciju, niti bi to bilo dobro za poslovanje kompanije zbog revolta javnosti, i.e. potrošaća, a vjerojatno i samih radnika.
Znači pitanje ide Jurčiću - Kad bi kupili ili otvorili tvrtku u Vojvodini da li bi otpuštali samo Srbe i zapošljavali Hrvate? Da li bi vam pravosuđe to dopustilo? Da li bi to bilo dobro za poslovanje vaše firme?

Tko je glasao

Nije stvar u zakonima već u

Nije stvar u zakonima već u mitu kojeg ne tretira niti jedan zakon. Niti u bivšoj državi zakonski nije bilo dopušteno diskriminiranje po nacionalnoj osnovi, pa je bez obzira na to generiran mit da Srbi dobijaju rukovodeće pozicije i smišljeno sišu lovu u Beograd. Danas, kada je stupanj centralizacije Zagreba u odnosu na nekadašnji Beograd neusporediv, samo politika i struka još trube o decentralizaciji.
U Vukovaru je nacionalni mit zbog zbog friških rana još izrazito naglašen, pa je i po meni puno mudrije dekonstrurirat ga praksom iz ostatka Hrvatske.

Hrvoje Štefan

Tko je glasao

polančec bi morao platiti

polančec bi morao platiti porez na kapitalnu dobit na razliku cijene između one po kojima je dobio te dionice (i na koje je platio porez na dohodak) i prodajne cijene
ne vidim problema s time

Tko je glasao

Ne znate uopce cega se

Ne znate uopce cega se lacate kad se lacate
(Samo taksativno prije spavanja na ovoj jadi od novog foruma.)
Luka Rajic ne bi platio ni kad bi bas bas morao platiti. Sa svojih bivsih 93 ili tako nesto % on bi za zelenim stolom ili ispod njega sve to lijepo dogovorio i ukalkulirao. Platili bi mi mali dionicari u nizoj cijeni i raznoraznim drugim smicalicama. Ustvari smo i platili jer je Luka vrlo hitno i vrlo ekspeditivno prodao Dukat. Cijena je po meni bila niska bez premije za #1 na trzistu, ocigledno je bio uracunat dentlmenski sporazum sa Todoricem (pdv je otisao Todoricu) i sama brzina cijele price. Osobno sam izgubio recimo vise od deset prosjecnih placa. Sada vidimo da mlijeko ide gore i ici ce jos. Luka je u biti popusio, ali ga u potpunosti razumijem. Nije valjao prije, a onda odjednom nije valjao jos i vise kad je prodao.

Kod nas je spekulant ideoloski pojam. Nesto sto se iskorjenjivalo 50 godina ne moze odjednom ugledati pravo javnosti. Spekulanti su vrlo bitni na trzistu, to je intelektualna disciplina koja zahtijeva puno vise nego sto se uobicajeno misli (neki idu toliko daleko da proucavaju samurajske i dr egzoticne vjestine i kodekse). Mi imamo strahovito malu likvidnost i dubinu trzista u usporedbi sa razvijenim trzsitima od nas u regiji. Ovo bi sigurno jos vise umrtvilo stvar, posebno kratkorocno.
"Porez na kapitalnu dobit" za institucionalne igrace dakako vec postoji i on se racuna kao dobit, dakle nista novo. Direktno bi se samo zahvatilo u male, a zarada bi ionako bila mizerna u odnosu na korist. Kad netko mali kupi dionicu on je za taj novac u principu vec poplacao cuda poreza, a onaj koji ju je kupio isto tako.
Nema nikakve dodane vrijednosti jer se nista bitno nije dogodilo, ako je netko prodao skuplje. Drzava sad hoce zahvatiti u samu transakciju i tu pobrati postotak. Trebalo bi stimulirati poreznom olaksicom cinjenicu da netko ulaze vec oporezovano sto doprinosi znacajno razvoju trzista jer vidimo da razvijeno trziste moze biti vrlo dragocjena stvar. Mi jos nista ne znamo kako ce se to racunati, samo imamo najavu zbog koje su se vec dogodile vrlo ozbiljne stvari. Jedna od njih je ovo zgusnjavanje IPOa na kraju godine. Vecina Hercegovaca kao sto sam navodio vec su se ubacili izmedu Ine i HTa. Ljubo nece moci to uvesti sve i da osvoji vlast. Ustace struka, a vec je i ustala, kao sto je ustala i kad su HDZovci htjeli smanjiti PDV.

Nadalje.
Polancec, Dropulicka, ... & eksponirani dionicari iz politickih redova su druga treca liga. Obicni crtaci u IGH, vozaci u Adrisu, .... imaju usporedivo i/ili vise dionica od njih. Posve idiotska upotreba i lupetanje oko svega.
Sutra tj danas ide novi IPO Veterina d.d.. Ideoloskoj i medijski vecini posve izvitoperenih shvacanja uopce nije jasno sta se sad to dogada. Mislili su Verona, a ono Veterina, Medika.... Kad stigne lova od HT IPOa ide Cedevita IPO, a mozda jos koji Hercegovac (ako je ostao) do kraja godine. Vecina se jos bavi posve dibidusnim i trecerazrednim forama pun kufer ih je svaki dan, a ono pljuste i prolaze vlakovi prvorazrednih dogadanja.

Naslov: jaja po Dubrovniku
Ljubo je svijim srpskim kapitalom vec napravio mjerljive stete npr Varteksu. Znamo da je Nexe grupa vec ispusila Tozu Markovica, PAN isto vec. Tko je sljedeci, Todoric - he, he, on je malo nezgodniji igrac, nece ispusiti. Medutim Rusi su presli i AVNOJevske granice. Ni za vrijeme infobiroa nisu bili zesce blizu. Srbija je zbog svojih koncesija prihvatila zestoku igru, tesko cemo se zaobici imaju love ko pljeve i svega sto treba. Pikaju se samo ruski govornici.

Danas je opce iznenadenje i prenerazenost Haaskim presudama, pola ideoloske polovice trebalo bi pomrijeti od srama, ali nece, idemo dalje. Banac za Sanadera. Banac protiv Tita. E Savo napuni sve dzepove, Dunave potopi nas, ni ti Muro ne posustani ... Prezivjela polutka meso je za nove proboje. Politicari su tu nuzno zlo cista kulisa. Misleci da mijenjate vlast za nekakve nove proboje u principu mijenjate kulisu jer se ova postojeca malo isporkala i ne nosi se bas sad.

Tko je glasao
Tko je glasao

Ti ideš znatno šire nego

Ti ideš znatno šire nego sam ja u članku.

Ja iznosim da je Sanaderu centralno pitanje taj porez zato što je to istina kao i to da plaši ljude, npr. u Gospiću, da će dizati kredite i prodavati imovinu da bi mogli platiti taj porez.

Nije naravno rekao kako to da netko tko je zaradio mora dići kredit ili prodati imovinu da plati 10-20% iznosa koji je keširao.
To je namjerna logička pogreška, odnosno laž.

Nije točno ni da Jurčić nije rekao na što će se trošiti tako prikupljena sredstva. Već davno je rečeno da ide na zdravstvo jer se ukida 3x10kn i na obrazovanje. Danas a i ranije je rekao da će granični iznos biti oko 50.000,00kn.

Komentar oko srpskog kapitala je možda bio nepotreban tad kad je izrečen, mada mi se čini da se radilo o novinarskom pitanju.
No uzmemo li u obzir klimu koja vlada u tom dijelu zemlje, opravdano je o tome voditi računa u kom kontekstu je odlično spomenut Vupik i Ovčara. I sad se radilo o direktnom pitanju, rekao bih baš zbog trenutnog ogorčenja haaškom presudom. Na Jurčićevom bih mjestu odgovorio isto.

Paralela, osamdesetih sam bio u Kragujevcu gdje je tokom II svj. rata streljano oko 7000 učenika i nastavnika. U ono vrijeme je bilo nezamislivo (skoro 40 godina poslije), barem su tako govorili domaćini, da u grad dođe kakav Njemac i da bude dobrodošao.

Ima takvih sredina gdje neki nemaju prođu. Mislim da je Vukovar još uvijek jedno od njih.

B-52

Tko je glasao

Možda će za morlano

Možda će za morlano prosvjetljene SDPovce ovo biti glupo pitanje, ali kakve veze ima sramotna presuda haaških sudaca sa mogućim srpskim investiranjem? Pa nisu suci bili Srbi. Ako ćemo biti ogorčeni na nekog onda je to Haaški sud i loša suradnja sa njime ako je to posrjedi, a ne mogući srpski investitor koji vjerojatno (ako je pametan) isto smatra da su oni divljaci trebali dobiti doživotne kazne jer su učinili više štete njemu samom nego koristi. Pa i Srpska javnost, pogotovo mladi, je ogorčena sa ovakvom presudom jer zna da će negativno utjecati na njih u odnosima sa Hrvatsko i europom, ni krive ni dužne. Pitanje za Jurčića i dalje stoji. Pohvalno što ne mjenja stav, ali to ne znači da je ispravan i koristan na kraju krajeva za same ljude koje misli zaštiti. Korisno je za ljude u istočnoj Slavoniji da se tamo investira, stvaraju nova radna mjesta, da se ljudi obrazuju. Sve se to može postići sa stranim investitorom iz Mongolije, Japana ili Srbije. A postavlja se i pitanje da li će EU samo sjediti sa strane bez komentara na diskriminaciju.

"Nije točno ni da Jurčić nije rekao na što će se trošiti tako prikupljena sredstva. Već davno je rečeno da ide na zdravstvo jer se ukida 3x10kn i na obrazovanje. Danas a i ranije je rekao da će granični iznos biti oko 50.000,00kn."

Oprosti, ali ja nigdje nisam vidio za što su namjenjeni novci koje bi uzeli porezom na kapitalnu dobit i ono NAJVAŽNIJE kolika će biti korist od tih investicija naspram poreznom trošku. Razlog? Jer nisu rekli koliko računaju da bi dobili kroz taj porez. Razlog? Jer nisu predstavili način na koji će implementirati porez i koga će sve zahvatiti. 50K dobiti? Na koje vremensko razdoblje, po dnevnim ili godišnjim transakcijama? Iznad 50K po transakciji ili sveukupno na godinu? Ako se oporezuje iznad 50K, znači svi fondovi će biti zakačeni tim porezom. Kako da znam da će obrazovanje biti na dobitku, ako ne znam koliko je uopće moguće prikupiti od tog poreza.

Ideja da će se postići neka ravnopravnost u plaćanju poreza od rada, investicija itd. je neutemeljena. Jasno je svima da bilo koja stopa poreza na financijsku imovinu neće parirati porezima na rad koji su još uvijek drugi najveći prihod države, što je i sasvim normalno jer ljudi rade. Da je tržište kapitala 10x veće je druga priča, (iako će i onda porezi na rad biti veći) i u tome slučaju se neće zaobići oporezivanje financijske imovine. I tada još stoji pitanje efikasnoti ubiranja poreza. Naime, pravednost ubiranja poreza ima male, ako i ikakve, pozitivne veze sa ekonomskim rastom.

Tko je glasao

Mene zanima koje bi uopće u

Mene zanima koje bi uopće u Hrvatskoj trebale biti funkcije tržišta kapitala?! Svi laprdaju o tome da Hrvatska mora razvijati svoje tržište kapitala, ali meni zaista još nije jasno ćemu. Prije svega Hrvatska povijesno i logički pripada rajnskom modelu ekonomije gdje intermedijarnu ulogu financiranja gospodarstva igraju banke, a ne kao u anglosaksonskom tržišta kapitala. U Hrvatskoj se razvija tek sekundarno tržište gdje se trguje već izdanim VP, a to baš i nema nekakve veze sa ulagnjem u gospodarstvo. Da li je razvoj sekundarnog preduvijet za razvoj primarnog i da li nužno njemu vodi?! Jasno mi je da je razvoj tržišta kapitala u funkciji individualizacije rizika, a ona je temeljnji princip sadašnje mirovinske reforme. Tržišta kapitala su puno ranjivija nego banke jer fundamentalno virtualiziraju ekonomiju, prividno je čineći transparentnijom i demokratičnijom, dok bi se u konačnici pogrešno ili neracionalno očekivanje moglo biti razlogom kolapsa i mirovinskog sustava i same ekonomije. To je po meni posebno vjerojatan scenarij u manje razvijenim gospodarstvima kao što je Hrvatsko, u kultrurnom okviru koji znatno odudara od protestantskog individualizma, kojemu je puno primjerenija dinamika tržišta kapitala.

Hrvoje Štefan

Tko je glasao

Hrvatska spada povijesno to

Hrvatska spada povijesno to njemačkom modelu, ne anglo, naravno. No to nije razlog da se stvari ne mogu promjeniti i da Hrvatska na svoj način i svojom voljom može skrenuti. Krivo bi bilo zbog tako političko-društvenih argumenata spriječavati da se nešto razvije što je prirodno započelo. Financijska tržišta ne znače samo izlistavanje dionica radi prikupljanja investicijskih sredstava i potom trgovanje njima. Ono isto omogućuje posuđivanje sredstava kroz obveznice i komercijalne zapise umjesto direktno od banaka, i to je vrlo razvijeno i u Njemačkoj, kao i u anglo-saxonskih zemljama. Malo ljudi obraća pažnju da je tržište obveznica u SAD na kraju 2006. bilo veliko $27.4 bilijuna, dok je tržište dionica bilo veliko $21.6 bilijuna; kompanije se mnogo više financiraju kroz izdavanje obveznica i komercijalnih papira na tržištu nego samih dionica. Tržišta, ne samo banke, vrlo dobro alociraju sredstva između onih koji ih imaju i onih kojima treba. Zašto ne i u Hrvatskoj ili općenito bilo gdje? Umjesto da se domaće kompanije zadužuju direktno od banka mogu ići na domaće tržište kod domaćih investitora. (To ovako na brzinu objašnjeno, ignoriram indirektno povećanje vanjskog duga kroz privatna zaduživanja)
Na razvijenom domaćem tržištu se i država može financirati izdavanjem obveznica, a domaće zaduživanje države je poželjnije od stranog, jer se redistribuira kupovna moća unutar države, dok sa vanjskim zaduživanjem kupovna moć odlazi van. Hrvatskoj zaista ne treba dodatno vanjsko zaduživanje od strane države. Mirovinski fondovi traže najveći povrat na svoj (tj. štediša) novac, na domaćem ili stranom tržištu.
Tržište kapitala nije samo u funkciji individualizaciji rizika, već i proširivanjem rizika na druge subjekte, van samo banaka. Svakako da je diversifikacija poželjna, a benefiti da banke drže manje rizika u svojim knjigama jest da su onda u mogućnosti posuđivati više. Banke su isto vrlo krhke i ne uzme puno da bi se uništio bankarski sustav. Argentina je imala vrlo dobar, dok država nije počela prisiljavati banke da "kupuju" njene obveznice koje poslije nije isplatila i banke su ostale sa brdo bezvrijednih papira na kraju oštetile širu javnost.

Tko je glasao

Ma znam kako je to vani,

Ma znam kako je to vani, pogotovo u Americi. Naravno da je IBM-u bilo više isplatljivije zadužit se na tržištu kapitala putem obeznica kad je imao kreditni rejting praktički bolji od države odnosno išao je ispod LIBORA i PRIME RATE-a. Ali govorimo o Hrvatskoj gdje isto sredstvo (tržište kapitala) može biti iskorišteno (zlopotrjebljeno) za savim druge ciljeve. Stvarno mi nije poznato tko se od poslovnih subjekata zadužio putem obveznica ili komercjalnih zapisa (osim možda sad INGRE). Kod nas obveznice izdaje gotovo isključivo država ili sad po najnovijoj modi gradovi. Ne bih se baš složio da je puno pozitivnije zaduživanje države na unutrašnjem nego na vanjskom tržištu. Vjerujem da ti je poznat efekt istiskivanja privatnih investicija koje se na taj način dešava, koji može znatno kompenzirati efekt očuvanja agregata potražnje. Puno je bitnija struktura potražnje od njezinog čistog agregata.
Sve u svemu, Hrvatsko tržište kapitala po svojim dosadašnjima karakteristika mi smrdi na polu- špekulativnu varijantu sekundarnog tržišta+otvaranje mogućnosti zaduživanja države na unutrašnjem tržištu što je provedeno pod alibijem poticanja mirovinske reforme (kako bi mirovinski fondovi imali mogućnost gdje investirat)..

Hrvoje Štefan

Tko je glasao

Tržišna kapitalizacija

Tržišna kapitalizacija obveznica jest manja od kapi. dionica u Hrvatskoj, no prosječni dnevni promet obveznica je puno veći od prometa dionica, na Zg burzi i ubrzano raste. Sa 2005. na 2006. je porastao za 20%. Promet obveznicama u Zg (naspram bdp) je veći od Ljubljane, Budimpešte, Varšave što pokazuje da je tržište spremno absorbirati nova izdanja obveznica. Kompanije poput Podravke, Hep, Pliva, Bina Istra, Agrokor, Medika, OT, Metronet itd. su izdale obveznice.
2006. na domaćem tržištu je izdano 11 novih obveznica – jedna državna, dvije municipalne i osam korporacijskih. Vrijednosni udio državnih, iako najveći, znatno je opao. Sa 98% 2005. na 68% 2006.

Tko je glasao

Oprosti, ali ja nigdje nisam

Oprosti, ali ja nigdje nisam vidio za što su namjenjeni novci koje bi uzeli porezom na kapitalnu dobit i ono NAJVAŽNIJE kolika će biti korist od tih investicija naspram poreznom trošku. Razlog?

jedini razlog zašto to nisi vidio jer nisi niti potražio; u predstavljanju gospodarske politike na http://gospodarstvo.sdp.hr imaš video prezentacije programa i tamo ti jurčić vrlo jasno kaže što je protuteža porezu na kapitalnu dobit

Tko je glasao

Mrak, dobro znaš da to nije

Mrak, dobro znaš da to nije istina i da sam ja pregledao tu stranicu, kao i šta dobro znaš da gospodarstvo.sdp.hr nije ekonomski operativni program SDPa. Gdje se tamo spominje koliko misle prihoda skupiti sa time novim porezima? Nećeš sa ozbiljnim licem tvrditi da jest.
Sve što je predstavljeno tamo jesu ciljevi, što je sasvim uredu. Sad je na redu za konkretne namjere i ideje, ako su već toliko ozbiljni oko gospodarstva, većeg rasta, reindustrijalizacije, itd... Što se čeka? 20.11?

Tko je glasao

Evo da odgovorim sam

Evo da odgovorim sam sebi:
"Građanin koji godišnje ostvari dobitak od dionica do 50 tisuća kuna, neće plaćati porez." Jurčić

Tko je glasao

to znači da svi građani,

to znači da svi građani, obični ljiudi koji imaju HT + INA dionice ako ih prodaju ne gine im Ljubin porez...
A je taj njegov model zahtavio samo Rajića i slične, sve u deset...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

tako je, i apsolutno ne

tako je, i apsolutno ne vidim problema u tome

Tko je glasao

Ali SDP vidi problem, oni

Ali SDP vidi problem, oni ustvari žele uzeti tajkunima (to je jedna kratka lista hrvatskih poduzetnika koje SDP upravilu ne podnosi i smatra krimalcima, nužnim zlom - ne mogu ih eliminirati pa ih žele operušati koliko mogu). To samo zato da razvesele raju, ali problem je što je Jurčić osmilio program po kojemu je obuhvatio i raju...

Sad je samo pitanje uvjeravanja da li ovi koji zarade više od 50.000 kn su raja ili već idu u kategoriju malih tajkuna, protivnika proleterijata, tj. koliko ima prave sirotinje koja ća dati SDP-u glas jer će osjaćati da s 50.000 kn SDP kažnjava sve ove bogatune

To je cijeli point...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Kada bi zarada od HTa bila

Kada bi zarada od HTa bila 50 000 svi bi sretno platili i porez.Ali će ona biti ZNATNO manja ,recimo da će biti NEZNATNA.

cvjetići

Tko je glasao

Cvjetići, O tom sretnom

Cvjetići, O tom sretnom plačanju poreza, kaj ti to stvarno misliš ili nas hočeš nasmijat.

Tko je glasao

Ja to stvarno mislim,

Ja to stvarno mislim, građani plaćaju porez i ponosni su na to. Što više poreza plaćaju to su sretniji i oni i država u kojoj žive.Novac od uplaćenog poreza se koristi na način koji je najbolji za dobrobit cijele zajednice.
To što neki izbjegavaju plaćanje poreza i nesretni su kada ga moraju platiti ukazuje na dvije stvari:oni su lopovi ili procjenjuju da žive u lopovskoj državi.

cvjetići

Tko je glasao

Ja kupujem i plačam dosta u

Ja kupujem i plačam dosta u Hrvatskoj, naravno kad sam tu. Budi uvjerena da u velkoj večini svi ljudi pokušavaju zgrabit nekaj bez računa. Takva praksa je i u zapadnim zemljama.
To o sreči kod plačanja poreza je utopija.

Tko je glasao

Ako plačaš puno poreza to

Ako plačaš puno poreza to znači da puno zarađuješ,zašto ne bi bio sretan.To nije utopija ,meni je to normalno.Nije grijeh biti bogat,grijeh je biti škrt.
Ako pokušavaš grabiti bez računa onda si lopov.Ako si nesretan kad plačaš porez znači da ne vjeruješ onima koji taj novac troše.Ili si škrtac.Tu bi se dalo puno toga napisati.
Sjelila sam se još nečega:Hebrang je sebe nazivao Robinom Hood-om hrvatskog zdravstva.Sada kada je prešao u bogataše,protivi se uvođenju poreza na kapitalnu dobit.

cvjetići

Tko je glasao

Možda je uputno reći da ja

Možda je uputno reći da ja nisam Jurčić pa sljedno tome nisam u mogućnosti dati odgovore osim složiti se da je tu još dosta nepoznanica.

Ono što znam iz medija je da je Jurčić jednom prilikom rekao da se razmatra nekoliko vrmenskih razdoblja i da kapitalna dobit koja ima karakter štednje (nepovlačenje duže od dvije godine) neće biti oporezovana. Spominjalo se još 12 i 18 mjeseci, te da još nije odlučeno.

Moj prijatelj kojeg sam spomenuo u jednom ranijem postu je bio na predizbornom skupu u Koprivnici i na gradskom trgu gdje se Jurčić "družio" s građanima, postavio mu upravo pitanja o kojima ti govoriš.
Osim ovoga što sam napisao nije ni njemu rekao a prijatelj je osobno zainteresiran jer kao bivši bankarski službenih ima uložen određeni kapital u dionice nekoliko fondova.
Jedino mu je mirno i s karakterističnim smješkom još rekao da za reći baš sve još nije vrijeme, odnosno da nešto treba ostaviti i za kampanju. Evo, toliko znam o tome.

U današnjoj emisiji je Jurčić ustvrdio a ja se slažem, da je prvo pitanje koje si postavlja svaki investitor to kakva je ulagačka klima tamo gdje namjerava uložiti. Vjerojatno ćemo se složiti da na klimu iznimno puno utječe raspoloženje lokalnog stanovništva i onog u regiji. Čak i mimo volje državne vlasti.
Ranije je objasnio da on nije protiv srpskog kapitala ali da bi utjecao na promjenu te klime koja je tamo nedvojbeno loša. Ako ne bi uspio, odgodio bi ulaganje dok se ista ne promijeni.

Osobno smatram da je takav stav u redu. On poštuje i ulagača ali i raspoloženje građana što je za svaku vladu važno. Zato mislim da je danas jako dobro odgovorio što ne znači da ne poštujem i druga mišljenja.

Ako želiš, možda da ti izneseš kako bi umjesto Jurčića odgovorio na Stankovićevo današnje pitanje pa da taj odgovor malo proanaliziramo.

B-52

Tko je glasao

Vrlo kratko i jasno. Država

Vrlo kratko i jasno.
Država se nema šta petljati u privatne investicije. Dok je sve po zakonu, dobrodošao.

Da, klima utječe na razmišljanje ulagača. No, razmisli malo o odgovoru Jurčića. On daje odgovor za investitora. Ako je Mišković odlučio negdje investirati onda on valjda, kao pametna individua i racionalni poduzetnik, zna šta radi. Zašto bi kao pametni poduzetnik htio kupiti vupik i onda ne uložiti u njega nego ga držati u knjigama kao trošak? Ako se opeče, neće opet, njegov problem. Nema šta premjer govoriti investitorima gdje je kakva klima, "pazite se" ili slično.
Da li bi dolazak srpskog kapitala negativno utjecao na tu klimu je upitno. Ako je situacija u društvu loša jer vlada stagnacija, nezaposlenost, možda bi baš otvaranje novih radnih mjesta poboljšalo klimu i stanovnici bi bili zadovoljniji sa prospektima za razvoj i radnim mjestima. Ako se i lokalna zajednica protivi dolasku srpskog kapitala, ok. Njihov izbor i imaju pravo na to. Ali onda neka oni to odluče, a ne službeni Zagreb.
Neka se Vupik prebaci iz državne u lokalnu imovinu, grada ili općine tamo, pa neka onda oni odluče što i kako sa njime. Oni ga isto tako mogu staviti na javnu ponudu za privatizaciju i odlučiti kome ga prodati, pa ako se i odluče ne srpskom kapitalu njihova stvar. Tko zna, možda bi i bolje privatizirali od HFPa. (hmmm, od kud mi ta ideja?) (No opet je pitanje reakcije EU zbog diskiminacije) Ali, kod nas središnja država odlučuje što je optimalno za svaku regiju, što njima treba, što je dobro a što loše za njih. Zagreb sve zna.

Tko je glasao

Vrlo kratko i jasno. Država

Vrlo kratko i jasno.
Država se nema šta petljati u privatne investicije. Dok je sve po zakonu, dobrodošao.

Pretpostavljam da bi to bio tvoj kratak odgovor na Stankovićevo pitanje.

Međutim, iza njega (abeceda novinarskog posla) slijedi nekoliko povezanih:

"Zašto sada govorite drugačije nego prije otprilike mjesec dana? Zar Vam više nije bitna klima u lokalnoj zajednici? Vjerujete li stvarno da bi onim ljudima s Ovčare koji prosvjeduju protiv sramotne presude vukovarskoj trojki bilo svejedno da Vupik u čijem je vlasništvu i zeljište na Ovčari sada kupi neki srpski investitor? Zašto Vam više nije stalo do toga što oni misle i kako se osjećaju?"

Nadam se kako tebe ekonomistu ne zamaram previše ovom političkom dimenzijom?

B-52

Tko je glasao

Da, to bi bila valjana

Da, to bi bila valjana pitanja kad bi Jurčić (ili SDP) promjenio stav. I mene zamaraju političke dimenzije, utoliko da ih ima previše u ekonomiji. Manje politike u ekonomiji i bolje bi nam bilo. Proći će još mnogo godina dok to javnost prihvati i tako počne biti važno političarima. Možda razmišljam ispred svog vremena. (šala)

Tko je glasao

Vrlo kratko i jasno. Država

Vrlo kratko i jasno. Država se nema šta petljati u privatne investicije. Dok je sve po zakonu, dobrodošao.

U kojoj uzornoj državi s tržišnom ekonomijom je to tako, molim te bepo pojasni nam?

U Americi? Francuskoj? Engleskoj?
Gdje to država ne kontrolira na neki način svakog investitora... Naravno, razvijenije države razvijenije metode kontrole i odbijanja ali POSTOJE!!

Ajme, kako business.hr i ostala žutila ispreu mozak pojedinicima jednostavnim filtriranjem vijesti koje prevode. Kaj nemaš internet, ne surfaš po CNN.com, ne čitaš Economist ili BusinessWeek? Ništa od toga, ti vjeruješ prijevodu i interpretaciji poslovnih vijesti od strane Tomića i ekipe...

ajde super ti je živo...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Nemam internet pa dolazim na

Nemam internet pa dolazim na pollitika.com čitati vijesti i događaje u Hrvatskoj. Legendo.
Nije 100% tako, to ja i ne tvrdim. Da li bi trebalo biti? Da. Pitanje je bilo kako bi ja odgovorio. A u razvijenim zemljama se država manje petlja u odluke i namjere investitor. I da li bi trebalo tako biti i više, bi.

Tko je glasao

Govore da u Hrvatskoj nije

Govore da u Hrvatskoj nije pozeljan samo jedan kapital, a to je onaj kriminalni. I to je legitiman stav, opce priznat, dapace. Nu, s obzirom da Hrvatska NIJE rascistila situaciju sa Srbijom po pitanju rata, prilicno je razumljivo da ljudi traze odgovorne zbog smrti 1000a ljudi. Ti ljudi vrlo razumljivo dozivljavaju srbijanski kapital kao onaj kriminalni. I tesko im je poreci to pravo. Rekao bih da u tom grmu lezi zec.

Tko je glasao

Taj argument na

Taj argument na dnevno-političkom nivou i u raspravi građana stoji. Ja se doduše ne slažem sa takvim stavom.
No, ovdje se radi o konkretnim investicijama, ponudama i namjerama pojedinaca, ne općenito naroda. Ne može se službeno optuživati da je nečiji kapital kriminalni (ili ga zabranjivati) bez nekakvih dokaza za to.
Hrvatska nije rasčistila odnose sa Srbijom, ali radi se o generacijskom pitanju koje se neće razrješiti tako brzo. Ja vjerujem da je Hrvatska spremna na suradnju, stvar je da Srbija dovede svoju kuću u red. Isto tako, zabranjivanje srpskog investiranja ovdje ili ondje u RH je korak unazad za nas i općenito odnose.
A općenito mi je dosta "Srpskog" ovog ili onog u Hrvatskim izborima. Zbog toga SDP gubi moj glas. (i poreza :P )

Tko je glasao

Ja bih molio CNN-a, demosa,

Ja bih molio CNN-a, demosa, mraka i druge SDP-ove obožavatelje da mi na jednostavni način odgovore na pitanje koje me muči:

kako jedna moralna stranka koja se poziva na najviše vrijednosti poštenja, rada i poštivanja drugih dozvoljava da njihov visoki član, Milan Badnić radi takve nemoralne nepodopštine u gradu Zagrebu...

Ja sam iz vaših posotova stekao dojam da takvi igrači su jednio u HDZ-u u da je to razlog zašo nam je država tu gdje je, ali ispada da niti manje niti više u glavnom gradu Hrvatske s 6 milijardi kn proračuna stoluje jedan JEDINI SDP-ovac koji se ponaša kao recimo Mraović koji tamo nešto betonira u pripizdini. A ovaj daje Horvatiničiću da betonira od Hoto towera do cvjetnoga. Kako takav čovjek može biti aktivni SDP-ovac. Zašto ga stranka ne kontrolira, zašto se ne isrpiča u njegovo ime?

Ako dođete na vlast, imate li još Bandića u pričuvi?

Hvala

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Hehe. Prilicno je gadna

Hehe. Prilicno je gadna stvar podrzavati tisucu Bandica, pravdati tisucu Bandica, boriti se za tisucu Bandica. Al ima ona stara, a to je da niti jedan rat nije dobijen sa placenicima. Nije li to potpuno degradirajuce po tvoju malnekost? Milism, boriti se za nesto sto nema smisla, a znati da nemas sanse za pobjedu :-)

Tko je glasao

Ja nisam SDP-ov obožavatelj

Ja nisam SDP-ov obožavatelj i apsolutno sam protiv Bandića. Sukladno tome smatram da je moralnost SDP-a upitna jer je Bandić u SDP-ovom timu.

Tko je glasao

Ajde CNN da se ti i ja oko

Ajde CNN da se ti i ja oko nečega složimo...
Sad me samo zanima što će mrak reći na ovu tvoju konstataciju - mislim da više nećeš imati besplatno oglašavanje svojeg bloga...

Mrak ti je jedan veliki štovatelj savršenstva SDP-a, na tome bazira svoje glasačke preferencije.
(i naravno još se uvjerio sebe i svoje bliže da će Picula i Linić i Flego i Bandić i Šostar i Kalinić i Komadina i Opačić i Jurčić i Antunovička (ako?) i.... odvesti ovu državu do moralnog uzvišenja i ekonomskog blagostanja jer su vrhunski eksperti i političar - takvih jednostavno nema u drugim opcijama). Jednsotavno nema takvih zlatnih dečkiju...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

vidiš, a ja se apsolutno

vidiš, a ja se apsolutno slažem s CNNom, možda ova kvalifikacija da "obožava" SDP je malo pretjerana ali osnovna ideja je tu negdje

Tko je glasao

Apsolutno. Pomalo je

Apsolutno. Pomalo je iritantna i pomisao da netko nakon svih politickih propusta i opce nesposobnosti moze i pomisliti da nas ta ekipa moze odvesti u bolje sutra.

Tko je glasao

vidiš a meni je totalno

vidiš a meni je totalno nevjerojatno razmišljanje da uopće postoji usporedba između HDZa i SDPa i da postoji i jedna jedina osoba koja smatra kako je HDZ bolje rješenje

(pritom mislim na osobu koja dokazano može mućnuti glavom)

Tko je glasao

Da si pogledao cnn.blog.hr

Da si pogledao cnn.blog.hr uočio bi da je Bandić jedan od izdvojenih među najgorima i to od samog početka.

Tko je glasao

Čini mi se da je taj

Čini mi se da je taj Stanković preblag kada mu u goste dođu SDP-ovci, jedina je iznimka bio Bandič ali on nije SDP-ovac on je "sam svoj majstor";) sjetimo se i Milanovića koji je dobio blagi tretman, za razliku od HDZ-ovaca Jandrokoviča pa Sanadera koji si bili pokopani sa svojim prijašnjim izjavama na kojima navedeni novinar nije inzistirao u slučaju Ljube Jurčića... A uostalom Jurčić je nedavno gostovao u Nedjeljom u 2 pa mi nije jasno tako brzo njegovo ponovno pojavljivanje, možda nekom drugom jest pa neka mi objasni???

Tko je glasao

Ja bih rekao da je

Ja bih rekao da je Stanković bio uobičajenog raspoloženja.

...za razliku od HDZ-ovaca Jandrokoviča pa Sanadera koji si bili pokopani sa svojim prijašnjim izjavama na kojima navedeni novinar nije inzistirao u slučaju Ljube Jurčića...

Slažem se s posljedicom ali ne i s uzrokom. Kod Jurčića to nije mogao napraviti iz vrlo prozaičnog razloga.

Jurčić nije mijenjao mišljenje po potrebi, njegovi stavovi očito nisu podložni mijenjanju prema potrebi.

Primjer, izjava o srpskom kapitalu.
Jurčić je usprkos raznim kritičarima koji su se javili nakon što je prvi put rekao što misli, ostao pri svome. Čak je danas odlično poentirao primjerom Vupika nakon zaprepašćujuće blage presude haaškog suda vukovarskoj trojci.

No, iako ja ne znam da je Jurčić mijenjao stav, rado ću se informirati ako ti znaš za neki.

Za razliku od njega, Sanader (Jandroković se podrazumijeva jer svi u HDZ-u moraju misliti kao Sanader) je često mijenjao mišljenje, jedno u oporbi, drugo na vlasti.
Jedno prije nego se EU očituje, drugo nakon što od njih stignu reakcije.
Jedno na rivi, drugo nakon izbora.
Popodne se Glavaša mora pustiti iz pritvora, sutradan ujutro tamo ostaje.

Mogao bih nabrojiti još dosta toga ali mislim da ne treba. Sanader i Jandroković su jednostavno dobar materijal za emisije tipa "pro-contra".

Po meni, logično je bilo pozvati Jurčića još jednom. Od zadnjeg gostovanja je SDP iznio svoj program, neke konkretne mjere.
Sanader je iz dana u dan sve to kritizirao pa je normalno da novinar želi sučeliti njegove i stavove autora.

Ja zato jedva čekam sučeljavanja, bilo premijerskih kandidata, bilo predsjednika stranaka. Vjerojatno će Stanković za tjedan-dva pozvati Sanadera ili nekoga od njegovih.

B-52

Tko je glasao

Nu, niti inace Stankovic

Nu, niti inace Stankovic nema zicu ubost u sridu. Tu bi mu Bago mogao dosta pomoc :-)

Tko je glasao

SM, jesi svršio koji puta

SM, jesi svršio koji puta gledajući svojega Ljubu danas kod Stankovića? Izlgeda da jesi...

Ali ako si sada došao k sebi, evo ti malo ČINJENICA protiv tvojih fikcija...

- samo jedan mali dio što je napravljeno u Vukovaru, ostatak ćeš vidjeti u Ostvareno za Vukovar, online vrlo brzo. Dakle, za sada poslušaj ovdje.

Efektno je poentirao navođenjem primjera da radnik na zaradu od nekoliko tisuća kuna mora platiti porez, a da Luka Rajić koji je zaradio preko dvije milijarde kuna nije platio ništa.

Luka Raić je platio milijune i milijune kuna prije toga, a platiti će i milijune kada taj kapital potroši.
Nije taj novac nastao od ničega, input je oporezovan nekoliko puta prije nego što je prodajom Dukata Luka Raić ostvario dodatnu zaradu

Svidio mi se i odgovor na pitanje o glasanju dijaspore. Jurčić je jasno i glasno rekao da se SDP ne protivi glasanju dijaspore na ovim parlamentarnim izborima ali da smatra kako o našim zakonima trebaju odlučivati oni koji žive u Hrvatskoj. Osobno se ne protivim da SDP pokrene postupak promjene Ustava koji regulira ovo pitanje.

ja sam za ideju da se svim hrvatima iz bih uzme državljanstvo i ukine pravo glasanja. Pa onda neka per-case slučaju apliciraju za hrvatsko državljanstvo. Baš me zanima da li bi bosonogi Ljubo pod takvim uvjetima dobio državljastvo u hr ili bi ostalo mali hercegovac u nekoj pripizdini, selo do Bandića... Baš me zanima kako bi onda govorio

Jednako politički korektno je odgovarao i na pitanja o stanju u hrvatskom sport
Pa baš i nije, rekao je "mi se ne slažemo s time". Tko to mi? SDP? Pa Bandić je u SDP-u i ON PROVODI NAJVEĆI KRIMINAL u ovoj državi - s najviše milijuna. Od Mamića do Horvatiničića, o tome CNN zna najbolje.

Nakon današnje emisije sa sigurnošću mogu zaključiti kako je Jurčić „dilomirao“ za političara i da je kao dokazani ekonomski stručnjak vrlo poželjan kandidat za premijera.

Hm, ali Milanović kaže da će vlada bii politička, a da će se ključnim pomacima upravljati iz Sabora iz tzv. Milanovićeve vlade. Misliš da je Ljubo poželjni premijer samo zato što je po tebi danas postao političar, jer što se tiče fah-idiotske stručnosti (ekonmija), po Milanovićevim i Linićevim izjavama to mu nije prednost za premijera, eventualno za voditelja neke nove stručne službe u Saboru koja će pod Milanovićem pokretatati državu.

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci