Tagovi

Junaci moje ulice , jučer i danas ?

Zovem se Branimir Puškarić i živim u jednom preljepom malom hrvatskom gradu koji se zove Vinkovci. Vinkovci su centar regije Slavonije i mali grad sa velikom kulturom i srcom. Nažalost kultura , a posebno srce se gube , jer gubimo bitku sa modernim društvom i njegovim vrijednostima. Kako bi jednostavno objasnio na šta mislim opisati ću svoje djetinjstvo i usporediti sa modernim djetinjstvom mnoge djece u mojem gradu danas.

Moje djetinjstvo

Cijelo moje djetinjstvo je vezano za moj grad Vinkovce , kvart Kanovce i Vašarište (kažu elitni dio Vinkovaca...) i burne dane. Bilo nas je u susjedstvu 20-tak (od nas dečkiju do par djevojčica...). Tvorili smo pravu ekipu , ekipu koja je ličila junacima iz Pavlove ulice

http://www.youtube.com/watch?v=JONEir2hErI

koji su zbog adrenalina, provoda, igre bili spremni se žrtvovati (biti "kažnjen" za nepodobštinu od strane roditelja i starijih). Nismo se puno razlikovali , imali smo tipičnu odjeću za ono doba startas ili neke slične domaće patike , bezimene hlače ili trenerku i uprljane džempere ili majice od pekmeza, eurokrema zbog želje da se nakon jela što prije priključi ostatku ekipe. Znali smo se posvađati , potući , ali ubrzo bi nakon kojeg dana sve zaboravili i još sretniji i složniji zajedno krenuli u nove avanture, avanture kojih je bilo svakog dana... :

- igrali smo tenis na cesti i glumili Borisa Beckera ili Ivana Lendla sa drvenim reketima (na njima su bili napisana imena tadašnjih teniskih zvijezda...) napravljenim od strane jednog djeda.

- igrali hokej na parkiralištu ispred crkve prethodno zalijevši u noći (iskrali se iz kuća...) parkiralište kako bi imali pravi led. Ni svećenik nam nije mogao ništa , baci sol..., a mi preko noći sve skinemo i ponovno napravimo igralište. Nije nas zabrinjavalo ni lomljene kostiju nekih baka , jer važnije je bilo hokej igralište od tamo neke bake :)... Znali smo i polomiti pumpu za vodu koja je zaledila u noći , ali koga briga važno je da se zabavimo.

- krali smo trešnje, kajsije i ostalo voće od starih susjeda koji su nas stalno vijali , ali nikako nas nisu uspjevali uhvatiti :)

- glumili motoriste na biciklovima od roditelja, baka i djedova. Normalno vozali smo se uvijek onuda gdje je to bilo zabranjeno, pa nam je glavna "trkaća" staza bila oko crkve

- trkali se na skejtovima i u sudarima upadali u šahtove...

- igrali se lopova i žandara penjući se čak po krovu crkve ili krovovima kuća...

- gledali zajedno filmove (djelili jedini video u kvartu...) ko što su Gunisi

http://www.youtube.com/watch?v=pWgc8Ute2tU

nakon čega bi se previše uživili pa razbili neku kuću u izgradnji tražeći blago...

- krali hostije iz crkve

- igrali kuće straha divljajući po krevetima u nečijoj kući...

...

Nakon što bi završili sa igrom svi bi se vraćali kućama u kojima su se okupljali stariji susjedi (rakijica, kava i priča...) i susjede (rodbina, prijatelji...) koje su pravile zajedno mlince, rezance... Znali smo svi zajedno biti na roštilju, za Božić se stvarno živjelo , jer tada je bilo i poslastica kojih inače nismo mogli dobiti. Između kuća nisu većinom postojale ograde ,a ako su i postojale bile su tako male da ih je dijete od 5 godina moglo preskočiti.

Svi smo ulazili u susjedne kuće ko da su naše, nismo zvonili , kuće su bile uvijek otključane i starije ljude nije bilo strah da će neki nasilnik ili lopov uskočiti, napasti ih i opljačkati... Iako smo bili nekada vrlo glasni, znali razbiti luster, odvaliti namještaj u "tuđoj" kući, igrati se kuvara pa uprljati cijelu kuću stariji nam to nisu uzimali za zlo i shvaćali su to ko normalan čin igre i odrastanja.

Nismo ni znali šta je izlazak u grad do svoje 16 godine (1995 sam imao šesnaest...), a kada danas gledam nismo ništa ni propustili :)... Pitam se pa zar nije lakše pristupiti prvoj ljubavi u školi, na igralištu nego subotom u preglasnom kafiću ili disku. Upoznaš se i praviš se da si čuo ime , a ništa ne čuješ... :)

Jednostavno bili smo ekipa , prava ekipa kojoj je svaki dan bio ispunjen i pun zadovoljstva.

Današnje moderno djetinjstvo

Da usporedim moje djetinjstvo sa današnjim djetinjstvom djece opisati ću današnje susjedstvo i moderno "ispunjeno" djetinjstvo. Od rođenja djeca se čuvaju ko pod staklenim zvonom pa krvava koljena i razbijeni nosevi su većinom nemoguće stvari , jer djeci je danas zabranjeno se igrati vani.

U "pravu" su roditelji , moramo biti isti ko "vladari svijeta" , "stupovi slobode" i "dobri svjetski policajci"...

http://matrixworldhr.wordpress.com/2012/10/03/americko-drustvo-kriminali...

Svi stariji pričaju kako su djeca previše na kompijutoru i na televizoru , a sve moje prijatelje i prijateljice (te njihovi roditelji - djedovi i bake...) koje poznajem koji imaju djecu stalno brane djeci da budu vani. Pogaziti će te auto, nemoj po mraku igrati se ima luđaka, ni slučajno da si otišla u park tamo ima ježeva možeš se nabosti... Nekada se začudim i zapitam pa šta onda da ta djeca rade, ostaje im samo kompijutor koji im je kao "zabranjeno" previše "visiti" na njemu (ne više od 6 sati...:)) ili televizor.

Kuće se ključaju, ne znam da li postoji ijedna kuća u Vinkovcima koja se više ne ključa. Podigle su se visoke ograde , a zamislite u tome je u mom kvartu prednjačila crkva (zaboravili na Bibliju kako kaže o ogradama i zidovima...) koja je podigla na nekim mjestima tri metara visoku ogradu prema susjedima. Valjda su svećenike (koje poznajem, čak i dijelom cijenim jer su bolji od većine iz drugih župa...) upozorili da bi susjed mogao ukrast dio crkvene zemlje ili bi nečiji pas mogao utrčati u Crkvu i ugristi nekog "vjernika". Susjedi i rodbina su se zaboravili , pa su okupljanja većinom rijetka , jer tko će u društvu u kojem se "radi" imati vremena za druženje. Mnogo puta su i depresivni ljudi. Normalno i djeca upoznaju taj vid lošeg stanja čovjeka, pa mnogo puta čujem od prijatelja dijete DOSADNO MI JE , UZNEMIRENA SAM ! Druženje je samo kada je organizirano, jer tada si i susjedi mogu organizirati prenatrpan "program" između dnevnika, Sulejmana i Larinog izbora.

Djeca su pametnija itekako , pa znaju ko je bio muž Severini i zašto se rastala, tko je Mamić, čiji tata vozi bolji auto,... Roditelji prepričavaju priče ko ima novi BMW i Mercedes ,a normalno djeca sve to upijaju , pa ne smije se biti "out". Ni slučajno ne smiješ imati nemarkiranu odjeću i obuću, jer NIKE patike same igraju nogomet, a u diesel hlačama se bolje izgleda...:) U razredu si out ako ne nosiš pravu robu, a i upire se prstom u onog koji dođe imalo zmazan , jer kako mogu djeca biti zmazana , ona moraju biti našminkana ko (ako ne i bolje...) i roditelji. Sa 12-13 godina se izlazi u grad sa dobrim mobitelom , jer šta bi "prva" ljubav mogla reći da je simpatija nula jer nema Iphone ili bar neki smarthphone... Dok su se nekadašnje generacije igrale u pijesku, skupljale sličice, lutke, klikere moderna dijeca su pametnija i naprednija i već sa 12-tak godina su u gradu i ostaju čak do 11 sati. Neće valjda igrati se pa da ih netko smatra nenormalnim i blesavim. Igra postoji , ali nikako u stvarnosti nego na kompijutoru , pa su čak i mlađa djeca majstori na igricama na kojima piše da nisu namjenjena njima. Ako se želi skupiti "muška" ekipa , ne radi se to nikako u nečijoj kući , jer roditelji ne podnose buku , za to su IGRAONICE ko važan element modernog naprednog društva. U tim igraonicama za djecu normalno nađu se i stariji koji psuju svim mogućim psovkama igrajući se ili pregledavaju "obrazovne" programe tipa erotski filmići... Voditelj igraonice normalno brine da sve ostane u normali pa stariji čak moraju izaći ispred igraonice da zapale cigaru između partije LOL-a, WOW-a , WOT-a ...

Šta da kažem današnja djeca imaju puno više mogućnosti upoznavanja života, a sigurno je i bolje za roditelje jer manje mogu stradati igrajući se neke "bezvezne" opasne igre. Djetinjstvo što brže treba prevazići i proći , jer samo odrastao i "obrazovan" čovjek može uspješno kročiti u moderno razvijeno liberalno društvo. Tradicionalne vrijednosti su "out" , gledajte disney channel, čitaj 24 sata... oni će Vam reći šta i kako treba...

Za kraj pitam se ja pa kako nam nije bolje, šta mislite Vi...?

Možda sam ja produkt nekog drugog doba , pa ne razumijem današnji svijet, vjerovatno griješim kada prozivam današnje moderno napredno društvo ?

Komentari

djetinjstvo

teško je reći koje je djetinjstvo bolje ono koje je imala većina nas ili današnje. odrasla sam u gradu. znači odrasla sam zaključanim vratima i nisam mogla upadati u tuđe stanove bez prethodne zvonjave. isto tako sam se svađala s roditeljima oko dolaska doma i uvijek sam morala biti prije ponoći. sada mladi u ponoć izlaze. istina je kako je sada drugo vrijeme , vrijeme u kojem se djeca rađaju s mobitelom u jednoj ruci a s tipkovnicom u drugoj. sada postoje igrice na kompjutorima, filmovi na dvd-u koji fino omogućuju da se dijete zabavi njima i pusti roditelje na miru. nema više igra indijanaca i kauboja, lopova i policajaca, nema trokuta koji predstavljaju pištolje, a neke loše sašivene haljinica na lutkama finu obleku iz butika. nema puštanju mašti na volju.
koliko vidim djeca vani nisu opsjednuta markama koje nose i time da li imaju smartphone, iphone ili neki obični mobitel. oni su samo zakinuti za one igre našeg djetinjstva. bojim se kako smo sami krivi što se tiče marki tenisica, marki obleke i mobitela. očito je lakše popustiti i kupiti djetetu marku nego mu odbiti. samo je loše kad se dođe u situaciju kad se više ne može udovoljavati djetetovim željama i kad mu se kaže jedno veliko NE. postoje vrijednosti i kvalitete u životu a njih ne čine iphoni i marke tenisica. o njima se djecu uči od malena. treba odvojiti nešto vremena za djecu. vrijeme koje su na roditelji poklanjali kad smo bili mali je ono što nedostaje našoj djeci.
što se tiče paravine - njih je bilo i prije samo se je manje za njih znalo. a putovanje autostopom i spavanje u hostelima je uvije bilo i biti će popularno među mladima jer se na aj način može više proputovati i manje potrošiti. vani je među odraslima postala popularna zamjena stanova za vrijeme godišnjeg odmora.

w. ;)

Tko je glasao

Pa nije ni cudno da su ljudi

Pa nije ni cudno da su ljudi u Vinkovcima poceli zakljucavati kuce ako im je tvoja generacija upadala u kuce nepozvana i razbijala lustere, tumbala namjestaj, preokrenula cijelu kuhinju i osporkala kucu. Tko nakon toga ne bi zakljucao kucu? Dodjes kuci nakon posla, i nadjes cijelu kucu u rasulu jer se mali Busola razigrao:)
Mislim da si premlad da bi pisao o tome kako je nekad bilo tako puno bolje.
Ovo da ljudi ne daju djeci da idu u park jer se boje da ce djecu ubost jez stvarno prvi put cujem;)
Inace je sve puno paradoksa- kazes da djecu roditelji ne pustaju vani nakon mraka, a s druge strane pises o tome kako su kafici ponoci puni te iste djece, A i ne znam koliko si djece ti u zivotu upoznao- ali vecina ipak nije potpuno umarkirana i to zato sto im roditelji s prosjecnom placom od 5000 kn ipak ne mogu to priustit. Konzumerizma ima i vise nego previse, ali ovo tvoje pisanje je potpuno pretjerivanje. Imam isto godina koliko i ti, i sjecam se kad mi je none govorila kako je ona morala pomust koze prije nego je otisla u skolu, al kako je svejedno njeno djetinjstvo bilo stoput slobodnije od mog. I ako nisu imali tv i sto su svasta radili itd. Ovo je sad nesto slicno...

Tko je glasao

Pa nije ni cudno da su ljudi

Pa nije ni cudno da su ljudi u Vinkovcima poceli zakljucavati kuce ako im je tvoja generacija upadala u kuce nepozvana i razbijala lustere, tumbala namjestaj, preokrenula cijelu kuhinju i osporkala kucu

Sta ćeš ljudi danas sve čuvaju, a prije nisu. Vjerovatno puno više rade i zarade , pa znaju čuvati ono što prije ljudi nisu znali čuvati. Možda u ona vremena ljudi nisu zaradili svoju plaću ko danas što npr. ljudi "zarade" je pa nisu toliko ni cijenili lovu i materijalno...

Justice for all !

Tko je glasao

Ima nešto u ovome što Busola piše...

Ja sam recimo autostopom prešla cijelu jadransku obalu i dio Europe, sretno i veselo, a danas znamo da svuda vreba neki Paravinja...

Istina, moji mi nisu dali van dulje od 11 svake druge subote, ali isto tako znam da me je to jako živciralo... I danas me živcira kad se sjetim toga ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Paravinja vreba iz Jutarnjeg

Paravinja vreba iz Jutarnjeg lista i kompanije- idu djeca i danas stopom i vlakom isto kao sto sam i ja isao prije deset godina i ti prije hm(?:) godina. Dovoljno ti je pogledat u hostele po Zagrebu ili se nac preko ljeta u bilokojem europskom gradu. Al je istina da danas djeca imaju puno manje novca nego njihovi vrsnjaci po Europi, pa si mogu tesko i hostel priustiti (a za spavanje u vreci u vocnjaku ipak nije svatko).

Tko je glasao

idu djeca i danas stopom i

idu djeca i danas stopom i vlakom isto kao sto sam i ja isao prije deset godina i ti prije hm(?:) godina

Ne vjerujem da si stopao i išao sa vlakom sa 6-14 godina. Vjerujem da si puno kasnije to radio , a to se ne može nazvati djetinjstvom. Miješaš djetinjstvo i debeli pubertet ako ne i punoljetnost...

Justice for all !

Tko je glasao

???

Isao sam prvi put sam vlakom u Zagreb s 12. Ali, ne nisam stopao i vozio se po cijeloj Europi sam sa 6 godina;) Ali ovdje razgovaram s Bigulicom i odgovaram na njen komentar o stopu danas i jucer i ima li ga ili nema. Mladi ljudi sa vrlo ogranicenim budzetima putuju danas vise nego ikada bez obzira na sve Paravinje.

Tko je glasao

Ali ovdje razgovaram s

Ali ovdje razgovaram s Bigulicom i odgovaram na njen komentar o stopu danas i jucer i ima li ga ili nema. Mladi ljudi sa vrlo ogranicenim budzetima putuju danas vise nego ikada bez obzira na sve Paravinje.

Pobjegao si od djetinjstva...

Mladi ljudi sa ograničenim budžetima putuju više zbog pada cijena zrakoplova uvođenjem jeftinih kompanija. Ma ne da mi se o tome pričati , a ni nema veze sa dnevnikom..., kada bi ti krenuo nabrajati gdje sam bio i kako sam se provodio vjerovatno bi pričao ne vjerujem :).

Za put negdje ti je važna želja , a ne lova... Izuzmimo tu ipak Afriku ili prekooceanske zemlje. Npr. ja sam htio u Libiju , ali na prvom dijelu sam zapeo (viza...) , da vidim šta je ostalo od te zemlje...

Npr. ja sam ti išao stopom u Francusku, vozio svoj auto u Andoru (rekao kući da idem na poslovni put u Zagreb...), stopao od Xereza do Seville, švercao se vlakom po Njemačkoj bez ijedne plaćene karte... Da sam htio bez kune bi došao do Poljske na europsko prvenstvo u nogometu što su neki i uradili...

Vratimo se na temu...

Justice for all !

Tko je glasao

Ali, sto ako ti je tema

Ali, sto ako ti je tema glupa- ono vjecno- nase djetinjstvo je bilo bolje od vaseg sada i to napisano od tridesetogodisnjaka koji pise kao da ima barem osamdeset godina i njegovo djetinjstvo je bilo u cetrdestima, a ne devedestima.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci