Tagovi

Jullia Gillard - Jadranka Kosor , dva razlicita svijeta

Naizgled ista, no gdja. Kosor i njezina kolegica gdja.Gillard su potpuno dva razlicita svijeta. Obje su Premijerke i obje su dosle na svoju funkciju odstupanjem njihovog prethodnika. Ona ima aktivan i facebook kanal, i aktivna je na twitteru http://twitter.com/JuliaGillard

Ono sto je najbitnije, ona je moralna, ona ima obraz i ona ima pravo politicko znanje i snagu. Zanimljivo je kako niti jedan tzv. hrvatski politicki analiticar nije ova dva primjera usporedio, niti se ista pisalo o tome. Da, gdja. Gillard je Premijerka Australije, koja je tisucama kilometara udaljena od Hrvatske, no ipak, Commonwealth Australije je slicno uredjen kao i Republika Hrvatska, parlamentarna demokracija.
Puno ima slicnosti sa njezinom kolegicom gdja.Kosor, primjerice, gdja. Gillard je "is the first female holder of this office, the first never to have married, and the first since Billy Hughes (1915-23) to have been born overseas."

Stoga zasto dva razlicita svijeta?

Prvo da opisem situaciju u kojoj je gdja.Gillard preuzela vlast u Australiji. Naime 23.06.2010. tadasnji Premijer Kevino Rudd je objavio javnosti da nema dovoljnu potporu svoje stranke, te odstupa sa mjesta Premijera i lidera Laburisticke stranke. Njegovo mjesto preuzima gdja. Gillard, te ubrzo priseze za Premijerku Australije.

Cini vam se poznatim? Sjecamo se pressice ex-premijera Sanadera, zar ne?

Do sad je jako slicno, no onda se pojavljuje pravi politicki moral, i snaga osobe kao politicara, lidera i covjeka.

Nedugo nakon toga, Hon. Julia Gillard, sada Premijerka Australije, najavljuje Parlamentarne izbore kako bi potvrdila svoju poziciju u Vladi, te naravno na pravi demokratski i moralan nacin, zatrazila od naroda da potvrdi, odnosno jasno kaze sto zeli.

Sa izvrsnim rijecima poput: "Today I seek a mandate from the Australian people to move Australia forward". "Moving forward means moving forward with budget surpluses and a stronger economy."

Pozeljela je potvrdu naroda, ono sto Jadranki Kosor i cijelom HDZ-u nikada nije palo na pamet.

"Australia's first female prime minister, Julia Gillard, called elections on Saturday buoyed by strong support only three weeks after taking power, but she faces a tough fight from conservatives on climate change, asylum seekers, and record-high public debt."

Vjerujem da je svima jasno, koliko je jedna mala Hrvatska zatrovana i zapravo udaljena od moralnih nacela politicara, i "elite" koja se voli tako nazivati. Od ministara koji nebi dali svoju stolicu ni za sto na svijetu, do nedostatka ovakvih moralnih cinova.

I sto onda ocekivat? Program gospodarskog oporavka, prijevremene izbore? Ostavku Vlade? Budimo realni, to moze normalna, kulturna i moralna osoba ocekivati, no ocekivati od koga? Jadranke Kosor, Darka Milinovica, Bozidara Kalmete, Luke Bebica?

Budimo realni.. govorio je jedan veliki covjek.

(ovaj dnevnik sam izvorno objavio na svom blogu).

NAPOMENA:

Odnosno, ispravak, naime u kratkom razgovoru sa osobom iz Australije, otkrio sam da gdja. Gillard nije toliki med i mlijeko, te se ovim dnevnikom ne osvrcem na politiku Laburisticke stranke u Australiji, vec samo na taj potez koji je indentican nasem u Hrvatskoj.

Komentari

Izbori su održani prošle

Izbori su održani prošle subote. Tko će sastaviti novu vladu, ovisi o nezavisnim zastupnicima. Laburisti su osvojili 37,9% glasova (pad od 5,5%) i 72 od 150 mandata (većinski sustav), a koalicija desnoga centra 44,2% (rast od 2,0%) i 73 mandata. Jedan mandat izborila je Zelena stranka (koja je postigla značajan napredak - po anketama, većina glasova koje su laburisti izgubili otišla je zelenima), kojoj su ipak laburisti puno bliži, a četiri mandata osvojili su nezavisni.

Tema klimatskih promjena imala je veliki značaj u kampanji (vidi članak Georga Monbiota u Guardianu). Tema je od posebnog značaja za Australiju, koja je najveći svjetski izvoznik ugljena i ima poseban tretman u Kyoto protokolu.

Zoran Oštrić

Ukinimo minuse!

Tko je glasao

Vjerujem da je svima jasno,

Vjerujem da je svima jasno, koliko je jedna mala Hrvatska zatrovana i zapravo udaljena od moralnih nacela politicara, i "elite" koja se voli tako nazivati.

Hrvatska je udaljena od funkcionirajuce stvarne parlamentarne demokracije kao takve. Ovo sto se desava u Hrvatskoj je kao neka predstava, a ne demokracija zapadnog tipa. Zato scenarij iz Australije nije moguce preslikati.

Tragedija je u tome da zbog neobrazovanosti i zatvorenosti drustva vecina stanovnistva u Hrvatskoj misli da ovo sto gledaju JEST (parlamentarna) demokracija. Isto valjda kao sto misle kad gledaju domaci humoristicni TV program da to stvarno JEST humor.

Tko je glasao

Kosor je odraz Hrvatskog

Kosor je odraz Hrvatskog društva i stupnja "odraslosti" tog društva dok je njena australska kolegica odraz tamošnjeg stanja i punoljetnosti društva.

Ništa novo.

"Od sudbine se dalje ne može, a ja bi da promenim te uslove" S.T

Tko je glasao

man, po stoti put ističem

man,
po stoti put ističem kako nije problem ni u Jadranki Kosor, ni eventualno u Zoranu Milanoviću nego o našem izbornom sustavu, o čemu su i drugi pisali na ovom portalu.

Sve dok imamo ovakav izborni zakon koji odgovara i HDZ-u i SDP-u kao dvjema vodećim strankama po kojemu se vlast bira izbornim inženjeringom a ne po volji naroda kako propisuje čl. 1. Ustava, Hrvatska ne može promijeniti svoju političku strukturu. Kad bi se barem polovica zastupnika birala većinskim modelom što bi omogućilo isticanje kandidata koji imaju osobni, moralni i politički integritet, sastav Sabora bi bio sasvim drukčiji, pa bi se državom upravljalo, a ne vladalo na drukčiji način, primjeren potrebama društva i pojedinca.

Hrvatsko biračko tijelo nije glupo, pa je zbog postojećeg izbornog zakona sve veći broj apstinenata na izborima, a da ne govorimo i o tome kako se u Državnom izbornom povjerenstvu (treba li kazati da je i predsjednik DIP-a Branko Hrvatin bivši komunist zadnji sekretar Okružnog suda u Zagrebu uoči raspada Jugoslavije) oglušuju na činjenicu da u izbornim popisima ima oko 500.000 birača više nego što ih stvarno ima. Takav nered odgiovara i HDZ-u i SDP-u.

U konkretnom slučaju Jadranki Kosor kao bivšoj polaznici komunisičke Kumrovečke škole ne pada ni na kraj pameti da kao nametnuta a ne izabrana premijerka stavi svoj mandat na provjeru biračima. Koliko se sjećam kad ju je "veliki Ivo" kao svoju najlojalniju suradnicu instalirao za premijerku u medijima nije bilo uopće zahtjeva da Jadranka Kosor mora raspisati izvanredne izbore. Da zaključim: u ovakvoj političkoj klimi Hrvatska je daleko od demokratskih standarda jedne Australije i ne samo nje. Tako nam Bog pomogao.
Stojte mi dobro.

Tko je glasao

Takav nered odgiovara i

Takav nered odgiovara i HDZ-u i SDP-u

eh sad, takav nered ne odgovara većini građana naše države koji nemaju iskaznice ove dvije stranke. neka se konačno odluče koga žele predstavljati.

Tko je glasao

Apsolutno nije istina da

Apsolutno nije istina da hrvatski analiticari nisu pisali o tome. Jesu, i to prije 2 mjeseca kad je bilo aktualno. Na pamet mi pada Jelena Lovric. Neki clanci dostupni su i jednostavnim google searchom.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

hvala ti, onda sam #fail sto

hvala ti, onda sam #fail sto nisam to pronasao kako spada. Eto isprika svima koji su to napisali al se nije probilo kroz medijsku cenzuru HDZ-a. :)

Tko je glasao

Ne znam kakva sad medijska

Ne znam kakva sad medijska cenzura oko toga kad je clanak bio u tiskanim medijima i na netu, a sad se jednostavnim pretrazivanjem "gillard kosor" automatski dobivaju clanci na glasu slavoniju, virovitici, jutarnjem.
(Nije bas fer prema HDZ-u reci tako; ajmo ih radije prati po onome sto stoji.)

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

A mislim da se nije bas

A mislim da se nije bas previse pricalo.. tipa TV, da nije fer od mene, ipak! No ovo je big thing! :)
Hvala ti jos jednom!

Tko je glasao

U redu je kritika, ali to je

U redu je kritika, ali to je sad manje bitno. Bitna je poanta: ispravan demokratski postupak gđe. Guillard, te poštovanje prema narodu. Možemo li zamisliti reakciju australskog populusa da nije tako postupila?

Političari su na usluzi građana, ne obrnuto (kao u našem slučaju).

Tko je glasao

Pravo pitanje je mozes li

Pravo pitanje je mozes li zamisliti reakciju hrvatskog populusa?

Odgovor je uvijek isti: reakcije nema.

Dug je jos put do demokratske punoljetnosti hrvatskog drustva, bez obzira na nominalnih skoro 20 godina "demokracije".

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci