Tagovi

Jugoslavenski model socijalizma

Iz socijalističkog realizma Sovjetskog Saveza i njegovih satelitskih država izdvojilo se autentično jugoslavensko samoupravljanje koje je nastojalo umanjiti ulogu države u ekonomiji i ulogu Partije u gušenju sloboda i ljudskih prava. Premda su ta nastojanja bila ograničenog dometa, Titova je Jugoslavija poprimila obrise koji su je naglo udaljili od ostatka socijalističkog Istoka

U Jugoslaviji su komunisti došli na vlast po shemi: prvo pružanje antifašističkog otpora, a potom preuzimanja vlasti. Na Trećem zasjedanju AVNOJ-a 1943 . godine zbačena je monarhija i proglašena republika. Titov Narodnooslobodilački front pojavljuje se kao centralna vlast koja ima moć da vodi zemlju. Radilo se o jedinstvenoj kombinaciji revolucionarnog narodnog predstavništva i monolitne centralne vlasti, bez postojanja opozicije.

Političari koji su se vraćali iz izbjeglištva nisu mogli utjecati na aktualne procese pa su ubrzo davali ostavke na položaje. Na izborima 1945. koji su održani bez opozicije, pobjedio je Tito s 96% glasova. I u poslijeratnom razdoblju se „partizanskim načinima“ nastavlja eliminacija potencijalne opozicije. Iz najuspješnijeg antifašističkog pokreta izvirao je monolitni komunistički režim. Iako federalna, Jugoslavijom je vladala centralizirana KPJ na čelu s Josipom Brozom Titom. On nije prihvatio miješanje Staljina u unutarnje stvari Jugoslavije, pa od 1948. do Staljinove smrti nastupa era hladnih odnosa sa Sovjetskim Savezom, a Staljinove simpatizere Tito šalje u logore.

Balkanska konfederacija - prijetnja SSSR-u

Tito je postao trn u peti socijalističkog lagera jer je njegova neposlušnost postala anomalija u izgradnji poslušnog i uniformnog sovjetskog bloka. Njegovi samostalni potezi postali su problem za Staljina još 1943. kad je Tito osnovao svoju vladu. Problemi su eskalirali kad je Jugoslavija počela raditi na uspostavi balkanske konfederacije u kojem bi ona bila neka vrsta drugog socijalističkog centra. Takvi planovi su bili u suprotnosti sa Staljinovom politikom brze sovjetizacije regije.

Staljin je započeo uklanjanje Tita 1948. regrutirajući sebi odane sljedbenike u jugoslavenskom rukovodstvu spremne da se okrenu protiv Tita. Međutim, oni jugoslavenski komunisti visokog ranga koji su ostali vjerni Staljinu nisu bili dovoljno jaki da sprovedu planiranu zamjenu Tita, a Titova je Partija počela zatvarati i ubijati pristaše Kominforma. Staljin je ekskomunicirao Tita, ali je Tito ostao na čelu nezavisne Jugoslavije koja je tako izašla iz sovjetske orbite.

Kad je Jugoslavija 1948. isključena iz Informacijskog biroa komunističkih partija, a time i socijalističke zajednice država, počinje jugoslavensko skretanje prema Zapadu. Otvaranje prema Zapadu je bilo nužno i iskreno, iako nikada nije trebalo uključivati podjelu vlasti KPJ-a ili mrljanje ideološke čistoće napuštanjem glavnih postulata ideologije. Jugoslavija je postala disidentska komunistička zemlja koja uživa status daleko važniji od onoga da je ostala u sovjetskoj orbiti što je potvrđeno i njenim okretanjem Trećem svijetu i osnivanjem Pokreta nesvrstanih zemalja.

Skretanje Jugoslavije sa sovjetskog kursa otvorio je mogućnost intervencije Crvene armije i rasplamsao propagandni rat između sovjetskog bloka i Jugoslavije. Tako je primjerice čehoslovačka vlada optužila jugoslavenski vrh da pati od megalomanskog precjenjivanja svojih mogućnosti, da se guraju u imperijalistički tabor i podcjenjuju i ulogu i pomoć Crvene armije.

Samoupravljanje - novi model u socijalizmu

U jugoslavenskom modelu socijalizma je popustila strogoća i pritisak. Napušten je socijalistički realizam i omogućena je sloboda umjetničkog izražavanja. Granice su otvorene za zapadne proizvode i turiste. Ipak, sloboda je imala okvire i nije se propitivala vodeća uloga Komunističke partije i jednopartijski sustav. Unatoč tome, Jugoslavija je početkom pedesetih godina počela prilično uočljivo da se razlikuje od drugih zemalja državnog socijalizma.

Jugoslavenski model karakterizira samoupravljanje u kojem se željelo državnu birokraciju zamijenti s neposrednim upravljanjem radnih ljudi. Samoupravljanje je institucionalizirano kroz radničke savjete. Zakonom iz 1950. radnicima se na upravljanje predaju sva poduzeća, a institucija samoupravljanja se proširuje na uslužne djelatnosti uključujući škole, bolnice i državnu administraciju.

Reformom je ograničena državna birokracija i počela je decentralizacija režima. I sama se Partija decentralizirala i reorganizirala kao Savez komunista, a republičke Komunističke partije i same republike su postajale sve samostalnije. Centralno je planiranje slabilo dok je glavni stup centralnog planiranja u poljoprivredi uništen povratkom na privatnu poljoprivrednu djelatnost. Taj je novi socijalistički model bio demokratičniji, liberalniji, više okrenut tržištu i manje kontroliran od strane države.

Partija je dakako sačuvala svoju vodeću ulogu, uspješno manipulirajući novim institucijama, znači i radničkim savjetima i samoupravnim sustavom jer su oni poslušno slijedile naređenja iz centra.

Komentari

Usporedba

Jedan sam od mlađih sudionika na forumu;
slično pitanje koje sam već prije postavljao;
prošli put sam dobio jako korisne odgovore;

Ukoliko netko smatra da je jugo-model upravljanja poduzećima dobar; koja je razlika između tadašnjeg upravljanja i u današnjem vremenu neke firme koja je dioničko društvo i u kojoj svu svi radnici dioničari, a niti jedan dioničar nema većinski udio u vlasništvu?

Tko ima volje i vremena, a nije mi odgovorio na slično pitanje biti ću mu zahvalan;
UNaprijed hvala, Pointer

->Pointer

Tko je glasao

Na postavljeno pitanje sam si

Na postavljeno pitanje sam si dao odgovor. Kako niti jedan radnik nema većinksi udio u vlasništvu firme on logično nije vlasnik, niti kao takav može uticati na sistem upravljanja i
rukovođenja, kao što nije mogao ni u samoupravnom socijalizmu, osim na papiru.
Razlika je jedino u tome što su nekadašnji rukovodioci bili za nijansu normalniji ljudi i manji lopovi za razliku od današnjih bahatih, praznoglavih seljačina.
Sjećam se priče iz kraja devedesetih kada je u Hrvatsku došao jedan poslovni čovjek, Hrvat iz Kanade. On je tada izjavio, citiram: Moj otac mi je uvjek govorio, ako misliš na brzinu postati bogataš uzmi pušku i ajde u banku. Brzo ćeš postati bogat, ali to neće dugo trajati.
Izgleda da naši novi direktori i političari nisu čuli tu izjavu mladog bisnismena, ili su je drugačije shvatili. Razliku između nekadašnjeg rukovodioca i radnika ja sam opisao ovako: Direktor je vozio Zastavu 1300 ili 101, a radnik Fiću. Danas je razlika neuporediva. Uoči prvih višepartijskih izbora ja sam govorio da to nije za nas, da je to još prerano. Svi potencijalni političari bili su golje, bivši robijaši, bivši komunisti, osvetnici, avanturisti i karijeristi. Od svog bogatstva i znanja imali su samo ambiciju i jaku volju da se obogate pod svaku cijenu. Pokrali su državu, zadužili je, vratili par stotina god. unazad i osiromašili srednju klasu od koje su zakinuli dio za sebe.
U čitavoj svojoj nesreći izazvanu ratnim događanjima devedesetih god. imao sam tu sreću da upoznam Njemački kapitalizam. Tada sam rekao da je to pravi socijalizam,a ne ono što je bilo kod nas. To je prava socijalna država u kojoj je radnik osim obaveza da radi imao i svoja zagarantirana prava i bio pravedno i pošteno nagrađen za svoj rad ili nerad. Naši novopečeni političari odbacili su sve prošlo kao loše, osim lopovluka, i prevare koje su ekstremno povećali. Onaj ko danas kaže da je kod nas bila komunistička diktatura taj laže. Još kao djete sjećam se dobro imali smo privatne obrte,
privatne zanatske radnje, privatne disko klubove, restorane, picerije, firme, motele, privatne teniske terene koje sam i sam plaćao 10 DM na sat. SAS tvornica alatnih strojeva u Zadru koja se odvojila od Bagata bila je državna, ali praktično privatna firma u kojoj je svaki radnik imao stan i dobru platu. Nije im trebala ni Njemačka ni Amerika.
Antić direktor za koga su radnici znali reći da je budala još dok je bio u Bagatu znao je doći noću, obići noćnu smjenu, uzeo bi metlu i počistio oko stroja. Taj čovjek osnovao je SAS i u njega uložio sve svoje znanje i trud. I uspio je. Takvi rukovodioci iako ga je izbacio socijalizam fale nam danas.
Neznam koliko sam ti uspio odgovoriti na pitanje, ali sam ti barem ukratko dao opis tog doba i dao pravac za razmišljanje.
Pozdrav.

Tko je glasao

Da li je pokopano

Da li je pokopano ono što smo živjeli, i ono što je generalno i svukupno bilo loš život ljudi? Jest pokopano je to.I što treba navlačiti i gubiti vrijeme o raspravi o onom što se nikad više vratiti neće, ber ne dok smo mi živi. Ništa na ovom svijetu nije vječno, pa ni modeli vlasti, bez obzira kako se zvali. Život ide dalje, i što se mi budemo više vraćali na prošlost, to ćemo gubiti korak s budućnosti.

Tko je glasao

Ja sam živio taj sustav

istina je da je pogodovao sirotinji ,ali i lijenčinama i nesposobnima.

Sjećam se da smo jedno vrijeme radili u smjenama ,tri smjene a posla u proizvodnji nije bilo ni za jednu.

Igrali smo šah i kartali belu na poslu.

Budući sam bio neoženjen i mlad momak ,glavna mi je zanimacija na poslu bila naganjati kantinjerke i ženske , vozačice dizalica.

Kao humoreska se i dandanas prepričava slučaj gdje su se seksali dvoje u kabini krana u trećoj smjeni ,inače oboje u braku naravno s drugima.

Došlo je negdje oko 2 sata iza ponoći do vaginalnog grča kod drugarice kranovođe i ostali su "pseće" spojeni.

Intervenirali vatrogasci i hitna pomoć.

Dođu cijevi iz bušotine kod nas na popravak. Talijanske ,koji su bile 20-tak godina u zemlji bile su kvalitetnije i "novije" nego naše tek napravljene ,iskovane.

Još jedan lupetajući pamflet jugonostalgičarske provenijencije koji nema veze s mozgom.

sve dobro...

Tko je glasao

Morončina...

(Nisi li ti zagovarao skraćivanje radnog vremena, kako bi se posao pravedno "preraspodijelio", te kako je posao privilegija?)

Vidiš, stari ti je sustav omogućio da naučiš igrati belu i šah, bez njega samo bi znao klati svinje, šiljiti kopita i nataknivati piliće...

Ženska čeljad, ona ambicioznija, u ovom novom svijetu koji si nam ti izborio, umjesto da se drpava po kabinicama po vlastitom izboru, širit će noge na stolu od mahagonija debelog znojnog prdonje s pršutom na čelu, kakve si ustoličio...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

To i danas mislim

@Bigi.

radni tjedan treba skratiti za min. 8 sati ,a radni dan za 2 sata. Međutim ,otvoreno ,transparentno i zakonito. Ono je bilo glumatanje . Birokracija je bujala a radnika u proizvodnji nedostajalo ako se gdje radi punim kapacitetom.

Što se sexa tiče i onda i danas važi ista....

Zemlja je okrugla a ljudi se jebu na svakom čošku ))

ps. s morončinom spavaš

sve dobro...

Tko je glasao

politička biografija...

... od nekoga tko u Komunističku partiju ulazi "onda kad je Tito crko", tko u vojsci nosi štafetu druga Tita ... ti očekuješ da shvati o čemu ti pričaš? Beznadno.

Ovo je tipičan opis kukavičkog oportuniste koji je u relativno dobrom društvu koristio sve moguće benificije, uvlačenja i oportunizam, hvaleći ga kada je to bilo politički pametno, koji se nikada nije usudio buniti, papskiji od pape, potkazivač ako treba... a pri promjeni sustava u nezdrav, zaostaliji i nacionalno usmjeren... najzad dolazi na svoje i postaje hrabar - u policijskoj uniformi dok lovi pedere po grmlju oko zgrade HRTa.

Tko je glasao

Uvijek pederčić, hehe

znaš li ti @zap uopće gdje si sve šupalj dok se ne popipaš.

Govorimo o vremnu prije 30-50 godina ,a ti to dovodiš u relaciju s današnjicom.

To bi bilo ko da ja sad tebe zajebavam da zašto si se odazvao mobilizacijskom pozivu u HV kad često daješ pluseve @Feniksu i takvima kao on. Što se nisi borio za Jugoslaviju ,pičko. Što si je izdao. Zašto se nisi kao dobrovoljac javio Adžiću.

Podmetaču ,nisam ja lovio pedere nego smo rastjerivali sumnjive osobe iz žbunja ,a to su slučajno bili pederi koji šire boleštine po Zagrebu.

MOgao je netko od @Feniksovih postaviti eksploziv ,što se radilo zar ne.

E bogati ,da to nisi bio možda ti s nekim svojim toplim bratom ,kad si tako dobro zapamtio tu malu sekvencu iz ranih devedesetih.

Znaš ,vojska u kojoj si bio prije 15-20 godina ti se borila protiv te Jugoslavije za kojom zajedno sa Bigi i još nekima roniš suze.

Ja sam ne za manje socijalizma nego za više socijalizma u Hrvatskoj . Naglasak je na " u Hrvatskoj".

To što neki slijepi titoljupci i yugofili socijalnu pravdu dovode u vezu samo sa Yugom je njihov ( vaš ) problem.

ps. maštaš li ti kad u svojim mokrim snovima o uniformi ,lisičinama i pendreku.

sve dobro...

Tko je glasao

1001 zašto...

Feniksu ponekad dam plus zbog iskazane dosljednosti, i jer nije lako biti manjina. Jednako tako mu dam i mimus kad je vulgaran ili se ne slažem s nečim.

U gardu sam se javio dobrovoljno, ali kada su vidjeli moj VS i da sam se tek vratio iz Prištine nisu me htjeli za prašinara, nego su me zvali čim se oformila brigada gdje sam bio korisniji.

A javio sam se jer sam antifašista u duši, nisam za to da većina u jednoj zemlji (Srbi u SFRJ) nekoga tlači, jer su mi se gadili njihovi nacionalistički postupci i jer sam osjećao da mi je domovina napadnuta. Jednako tako sam se i u gardi i hv-u svađao s nacionalistima, nikada nisam pljuvao svoju prošlost, zapjevao ustašku pjesmu čak niti u šali - trudio sam se ne mrziti i ne širiti mržnju.

Nije mogao biti eksploziv, ali ti o tome nemaš pojma. Zapitaj se jednom zašto nikada niti u Zagrebu niti u Beogradu tijekom cijelog rada nije bila napravljena niti jedna akcija diverzantskog tipa (a nije da nije bilo ljudstva).

I da... Obožavam maštati o tome da se šećem gradom, odem se popišati u neki grm i da me onda spopadne neki policajac iz pripizdine koji se jučer kleo u Tita a danas u Tuđmana, veže me lisicama za kuku na stropu i pokaže svoje dugo skrivane homoseksualne sklonosti, zašto pitaš?

p.s. Ima grafi: Pederi za razliku od radnika imaju muda izaći na ulicu i boriti se za svoja prava :)

Tko je glasao

Kako pobogu @zape nije

""Nije mogao biti eksploziv, ali ti o tome nemaš pojma. Zapitaj se jednom zašto nikada niti u Zagrebu niti u Beogradu tijekom cijelog rada nije bila napravljena niti jedna akcija diverzantskog tipa (a nije da nije bilo ljudstva).""

Miniranje židovskog groblja ,grupa Labrador....

Znaš ,ja ti nisam bio obični drot s pendrekom o kakvima maštaš , pa ne bih mogao tvoje mašte ispuniti ,hehe.

Mi smo nosali bajunete umjesto palica ,a mislim da ti se bajunet ne bi baš dopao.Hehe.

Znači ti si se dobrovoljno /dragovoljno javio u gardu. Bravo stari , pa ti si ustaša dragovoljac .

Ti bi završio u nekom tenkovskom rovu ,zasigurno . Ja sam od onih koji bi se probili do Australije.

Budući sam skužio da si neki matematičar ,pretpostavljam da si bio računač na VBR u ili slično ,uglavnom nešto teže pa zaključujem da si zasigurno "kriv" za smrt više četnika nego ja s tom razlikom da sam ja svoje vidio ,a ti svoje nisi ,pa je tvoj broj neki "x".

Par puta sam izviđao za MAD,davao korekciju po specijalki ,pa znam što sve ta oruđa mogu napraviti. Uglavnom ,my respect for you brother in arms.

Muči li tebe savjest ,pa je sada ovdje pereš pljuckajući po državi za koju si ubijao.

Svjetonazorski se razlikujemo, ja sam konzervativan a ti si liberalan ,pa što. Mi smo očit primjer hrvatske pomirbe.

Nema veze što si gay ,svejedno si simpa.

sve dobro...

Tko je glasao

Nema veze što si gay

Nema veze što si gay ,svejedno si simpa.

Ovaj prvi iskaz ljubavi ne može proći neopaženo.

Tko je glasao

pomirba...

O pomirbi bi se dalo pričati dok obojica gledamo u budućnost. Kada kreneš u prošlost sa "sjeme im se zatrlo" i sličnim sranjima - to samo pokazuje da ima nešto što tebe osobno muči. No, tvoja stvar.

Da je moj kraj direktno napadnut, onda bih bio dragovoljac - "prašinar". Pošto to nije bio slučaj - odbijali su nas s jakim VS-om, pogotovo vako mlade :) Ne, nisam bio na VBR-u (ne kažem da ne bih volio da me dopao). Nažalost ništa tako elegantno, 8 boforsa 40mm.... jedino sam u Oluji imao sve cijevi na raspolaganju.

Partijski komesar ti je gay :) Skupa s tobom.

Tko je glasao

Voliš ga malo presoliti

ja sam za Titu napisao :"sjeme mu se zatrlo" a ne za vas koji ga ljubite .

Zar nisi nikad čuo za lirske slobode u izražavanju ,joj joj.

Ja nisam profi političar pa da se trudim sa puno reći malo. Ja sam ti narodski čovjek ,a psovke i kletve su ti način kako sa malo reći puno.

ps. A znaš ti znači mog bivšeg partijskog sekretara ,ma uvijek mi je bio nekako čudan. Viđao sam ga svaki dan a nikad u ženskom društvu ))

sve dobro...

Tko je glasao

I da... Obožavam maštati o

I da... Obožavam maštati o tome da se šećem gradom, odem se popišati u neki grm i da me onda spopadne neki policajac iz pripizdine koji se jučer kleo u Tita a danas u Tuđmana, veže me lisicama za kuku na stropu i pokaže svoje dugo skrivane homoseksualne sklonosti, zašto pitaš?

Ako se ikad glasa za najubojitiju rečenicu napisanu na pollitici, glasam za ovu.

Tko je glasao

Kelso

nisu te učili da se ne petljaš kad ozbiljni ljudi razgovaraju o ozbiljnim stvarima kao što je ubijanje četnika.

Malo se upucavaš @Bigulici ,malo @zapu a pokušavaš preko mene "desničara".

Što je ? Nedostaje ti lajkova . Tražiš saveznike ,hehe.

Jebo te patak ,toga se ni @Feniks ne bi sjetio ,da su se davale lažne zračne uzbune u Zagrebu.

sve dobro...

Tko je glasao

Ti si ozbiljan? Ma hajde, ne

Ti si ozbiljan? Ma hajde, ne laskaj si.

Bigulica i Zaphod su svakako zaslužili svaku pohvalu zbog sarkastičnog seciranja tvojih konvertitskih prenemaganja. Vidim da te je to pogodilo kad razlog za moje simpatiziranje objašnjavaš trivijalnim plusiranjem, minusiranjem čega li već ne.....

Za razliku od tebe ja samo doživio većinu tih zračnih uzbuna pa imam pravo na svoje mišljenje o tome.

Tko je glasao

Budući ti mene

bez ostatka stalno minusiraš ,moram ti malo uzvratiti.

Mišljenje je kao šupak... ,no ti to zasigurno znaš.

Oni seciraju ,hahaha.

Zap ti je veliki trol i spamer koji ide na zamor materijala i izvrtanje riječi ,što ćeš vidjeti kad se jednom ne složi s tobom ,dok je @Bigi wanabee antifašistkinja u nedostatku bolje ideje ,u svakom slučaju jedna fina dama koju bih rado upoznao.

sve dobro...

Tko je glasao

"Mišljenje je kao govno,

"Mišljenje je kao govno, svako ga ima"

Uf, ne znam, ima li smisla da se upoznaješ s Bigulicom poslije onog komentara koji počinje s "Morončina....."

Tko je glasao

Ma kakvi su se to eksplozivi

Ma kakvi su se to eksplozivi postavljali po Zagrebu..........isto tako 99,99 posto zračnih uzbuna u Zagrebu je bilo Tuđmanovo maslo kako bi se potaknula ratna histerija.

Sad kad Crveni dođu u Sisak promijenit će ti ulicu u Titovu.

p.s

kako ti znaš o čemu pederi maštaju?

Tko je glasao

Vjerovatno plastični

http://hr.wikipedia.org/wiki/KOS

ili obični TNT s vremenskim upaljačem.

Zračne uzbune ti je dobro objasnio @zap ,ali avaj...

sve dobro...

Tko je glasao

zračne uzbune

Nije istina, točno se znalo zašto i kada se davala zračna u Zagrebu, dapače davala se što je manje moguće, gospodarske štete su bile ogromne. Osim toga, na početku je i bilo nekoliko udara avijacije (tv toranj, dvori, aerodrom u Lučkom), te formirana topničko raketno brigada (istok i zapad grada) koja je uspješno odvratila svaki zračni napad.

Tko je glasao

Zračnih uzbuna je u jednom

Zračnih uzbuna je u jednom periodu bilo skoro svaki dan, a udara tri ili četiri. Zato je jasno da su zračne uzbune politički puštane i oko toga nema nikakvog spora.

Tko je glasao

hm...

Što bi ti napravio - nemaš nijedan lovački avion, tek ustrojavaš protuzračnu obranu, protivnik ima lovce s doletom od preko 1000 km (s dodatnim spremnicima) i pokazao je da je spreman borbno djelovati? Kockao bi se? Zbog čega? Mig 21 bez problema probija zvučni zid (ok, pola djelova otpadne s njega pritom), a borbeno djeluje na visokim brzinama - recimo 800 km/h... koliko ti vremena ostaje dok ga gledaš na radaru da procijeniš da li se on samo vrzma oko Siska... ili će za Zagreb?

Tko je glasao

Hoćeć reći da nikad nisu

Hoćeć reći da nikad nisu oglašavali lažne uzbune?

Tko je glasao

Ja nisam :)

Za Zagreb - čisto sumnjam. Prevelika gospodarska šteta i "javno priznavanje" (HRT 1 kojeg svi gledaju) da ti je glavni grad ugrožen. Ne vidim svrhu.

Dapače, kako su dani "nenapadanja" prolazili, uzbuna se davala sve manje - iako bi prema kriterijima s početka - bila dana. Razmisli - nitko ne voli javno priznati da je napadnut, ugrožen. Loš strateški potez bi bio tako dizati ratnu histeriju. Ima boljih načina :)

Tko je glasao

Ma ne, pa Hrvatska je upravo

Ma ne, pa Hrvatska je upravo imala strategiju da je napadnuta jer joj zbog manjka oružja jedino to i preostalo. Njoj je bio ključni cilj internacionalizirati rat i prikazati se kao žrtvom agresije što je i bila. Ne znam jesi li ti bio u Zagrebu za vrijeme uzbuna. Građani su ubrzo počeli ignorirati uzbune i nisu odlazili u skloništa.

Tko je glasao

gle...

Bio sam ponešto u Zagrebu tada, kada sam imao slobodne dane. I isto odlazio u sklonište ili ne, kako bi mi se dalo. Par puta sam samo sjedio vani i pušio i gledao jer su avioni bili samo u izviđanju, a znao sam im prilazne i odlazne koridore. Regularne vojske imaju čudan stil ratovanja :)

Dakle - dao sam ti informaciju, radi s njom što hoćeš. Bio sam baš na radarskim pozicijama i topničko-raketnoj brigadi, to me naučilo u JNA (podzemni aerodrom i radar Priština). Ne postoji "lažna uzbuna" ni "prava uzbuna". Uzbuna se daje čim prije kad vidiš avion u borbenom letu prema tebi (recimo dosegao 500 kn/h, pravocrtno kretanje) i to je to.

Nesilazak ljudi u skloništa ne znači da je uzbuna lažna, zar ne? Ljudi ulažu u novčane piramide koje donose 30% zarade mjesečno, pa što onda?

Tko je glasao

Jasno da ignoriranje uzbune

Jasno da ignoriranje uzbune ne znači da je uzbuna lažna, ali ako se to dogodi 20, 30 ili 40 puta onda je sigurno lažna. Uostalom i tadašnja atmosfera je odavala da se radi o političkoj taktici, a ne stvarnoj opasnosti. Da nije bilo te atmosfere, ljudi ne bi samo prvih pet puta otišli u skloništa.

Tko je glasao

ovako možemo do preksutra

Ja sam gledao radarski ekran i bio u jedinici koja to proglašava... ali ako ti kažeš da su bile lažne, tko sam ja da ti proturječim, zar ne?

Tko je glasao

Dakle, ti tvrdiš da ti nisi

Dakle, ti tvrdiš da ti nisi oglašavao lažne uzbune i nikad nisi čuo da je to ikad rađeno?

Tko je glasao

?

Čemu da ti odgovaram kad ti znaš bolje? Ponavljam ti da ne postoji "lažna uzbuna" ni "prava uzbuna". Avion(i) poleti, kad poleti pravom brzinom i smjerom - daje se uzbuna, i to je to.

Nije avion snajper :)

Tko je glasao

Ne tvrdim da znam bolje;) već

Ne tvrdim da znam bolje;) već samo pitam. Dakle, po tvojim saznanjima nikad nije data uzbuna u Zagrebu iz političkih razloga? Znači, aviona na radaru nema, a uzbuna se svira?

Tko je glasao

...

Koliko sam ja vidio - ne. Dapače, suprotno. Nakon dugog nenapadanja letovi koji su zalužili biti proglašeni "zračnom opasnošću" - nisu tako tretirani, iz političkih razloga se nije davala uzbuna .)

Tko je glasao

Eto, i sad nakon 20 godina

Eto, i sad nakon 20 godina moram promijeniti mišljenje;)

Tko je glasao

heh

Ma, ne moraš. Ali znaš kako je, nisu sve stvari takve kako izgledaju, neke su i potpuno suprotne.

Tko je glasao

jesi li ti svjestan da lupaš

Tko je glasao

Рођо нисам свестан тога, и

Tko je glasao

ti si debil, ali stvarno na

Tko je glasao

Daj se vrati u Srbiju i ondje

Tko je glasao

boktejebo, stvarno će do

Tko je glasao

??

Nisam baš shvatio koje veze ima ovaj komentar s mojim?

Tko je glasao

nadovezao sam se samo, jer

Tko je glasao

Ajde gubi se Rebelu, dok si

Tko je glasao

khm Kada su roknuli bazu u

Tko je glasao

Joj što volim ove koji

Joj što volim ove koji notorne činjenice žele potkopati. Vojvodina je bila i jest sastavni dio Srbije. To je kao da kažeš, nisam iz Njemačke već iz Bavarske, nisam iz Češke već iz Moravske, nisam iz Španjolske već iz Kastilje. Kako god okreneš, Srbija ti u dokumentima.

Tko je glasao

notorna činjenica je da sam

Tko je glasao

Ok, došao si iz Srbije 1991.

Ok, došao si iz Srbije 1991. U čemu je razlika između hrvatske i vojvođanske perspektive o Vojvodini?

Tko je glasao

aha, istina...

... sve dok se nakon par godina nije dogodio zvončić... 7 mrtvih, 160 ranjenih... i ti bi se kockao s time da si zapovjednik radarskog centra? Uzmi si kartu RH i pogledaj gdje su bili aerodromi JNA (uz napomenu da avion ne vidiš odmah kad poleti, prvo treba ući u ikakvu zonu vidljivosti... još ako se drži zemlje, postoji šansa i da ga uopće ne vidiš do zadnjeg trena).

Ne vidim razlog zašto bi se netko kockao time. Ratna histerija je bila dovoljno razvijena, dapače, ovo je u "vojno propagandnom smislu" loše - bolje je imati stil "naš glavni grad nitko ne može ugroziti" a ne javno pisati "Zračna uzbuna: Zagreb"... prema tome, uopće ne mislim da su bile lažne.

Tko je glasao

Da nisu oglasili oko pedeset

Da nisu oglasili oko pedeset uzbuna koje su se pokazale nepotrebnim, građani bi vjerovali sirenama pa bi odlazili u skloništa kad su se napadi doista dogodili. Koliko ja pamtim bilo tri napada. Zagreb nije bila vojna meta JNA. Srbija nije mogla raditi baš šta je htjela zbog reakcije međunarodno zajednice.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci