Tagovi

Jugocrvena ofenziva na HTV-u

Događaji posljednjih dana na Hrvatskoj televiziji samo su potvrdili da u skladu s novom vladajućom garniturom na Pantovčaku i u Banskim dvorima predstoji totalna čistka politički nepoćudnih urednika i novinara. Sad više nema nikakve sumnje da je privremena šestomjesečna upravno - urednička garnitura HTV-a postavljena uz blagoslov dnevne politike, a to znači i predsjednika Josipovića i vladajuće Kukuriku koalicije. Nakon što je s malih ekrana sasvim opravdano maknuta voditeljica za sva vremena i za sve političke opcije Hloverka Novak Srzić, posljednjih dana smijenjeni su voditelj Dnevnika 3 Siniša Kovačić, ukinuta je emisija „Puls Hrvatske“ Branimira Bilića a na njihova mjesta postavljeni provjereni esdepeovsko-haenesovski urednici i novinari.
Najsvježiji primjer je postavljenje Danka Družijanića za voditelja emisije „Tema dana“ u kojoj je odmah na početku stavio do znanja kome će se uvlačiti. Prvi gost mu je bio predsjednik Republike Ivo Josipović i umjesto da ga u interesu svekoliko hrvatske javnosti, jer javna televizija prije svega treba služiti cijeloj javnosti, a ne „crvenoj“ političkoj opciji, upita o njegovim pogrešnim potezima u skladu s najavljenom „novom pravednošću“ omogućio je predsjedniku da govori o njegovim tzv. „uspjesima“ na pola mandata. Kad bi Danko Družijanić bio novinar a što nikad nije bio (bio je spiker), ali je to postao kao i mnogi na HTV-u, jer potječe iz jugoslavenske obitelji, u interesu hrvatske javnosti postavio bi mu niz pravih pitanja koje zanimaju hrvatsku javnost. Između ostalog, odakle skromnom profesoru Pravnog fakulteta zajedno sa suprugom sedam stanova i niz nekretnina, o njegovom savjetničkom timu u kojemu glavnu ulogu ima britanski Srbin dr. Dejan Jović, o servilno-poslušničkom odnosu prema bivšem srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću, o njegovom odlasku u posjet Miloradu Dodiku u Banja Luku, njegovoj nezainteresiranosti u slučaju Purda koja traje i u sudbini Veljka Marića, njegovom amnestiranje Srbije kao agresora na Hrvatsku, njegovom protuustavnom zalaganju za odustajanje od tužbe protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, njegovom sustavnom ignoriranju prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana itd, itd. Svakako je najintrigantnije pitanje bilo o krivom kadroviranju, a da sam Danko Družijanić nije bio svjestan da je i sam rezultat krivog kadroviranja, jer bez političke potpore vodeći računa o njegovoj niskoj profesionalnosti nikad ne bi smio biti u mogućnosti da intervjuira predsjednika Republike o onome što javnost zanima, a ne o onome što predsjednik želi reći javnosti.
Kao kandidat u dva navrata za Glavnog ravnatelja HRT-a u svojem programu za razdoblje 2007-2011. napisao sam: „Već dugi niz godina Hrvatska televizija (HTV) ne drži se opće prihvaćenih europskih standarda javne televizije kao vodećeg elektroničkog medija koji bi prije svega po svojoj funkciji trebao biti odraz stvarnosti hrvatskog društva i javnosti. Ona u sadašnjim okolnostima ne ispunjava na zadovoljavajući način tri temeljne zadaće koju ima svaki medij: da objektivno informira, educira i zabavlja gledatelje. Temeljna zamjerka programu i upravljanju HTV-om je kontrola koju nad tom najvažnijom nacionalnom medijskom kućom i dalje ima politika, pa baš zbog toga HTV ne ispunjava prema suvremenim potrebama hrvatske javnosti prvu i najvažniju zadaću objektivnog informiranja, da “trajno, istinito, cjelovito, nepristrano i pravodobno informira javnost” (čl. 7. Zakona o HRT-u). U četverogodišnjem mandatu prije svega zalagat ću se za usvajanje takvog zakonskog okvira koji će HRT i sve njegove sastavnice, televiziju, radio i glazbenu proizvodnju osloboditi utjecaja politike. Po sadašnjem zakonu HRT je još uvijek javna ustanova koju kontrolira dnevna politika, jer Programsko vijeće imenuje Hrvatski sabor dogovorom vladajuće i oporbenih stranaka. Zbog takvog zakonskog rješenja HRT, a osobito HTV kao najutjecajniji nacionalni medij, ne mogu služiti interesima javnosti, a prije svega pretplatnicima koji s više od 70 posto sudjeluju u njegovom financiranju.“ Naravno, s obzirom da su Programsko vijeće koje je tada biralo glavnog ravnatelja sastojalo od članova HDZ-a i SDP-a nisam dobio ni jedan glas, pa je u prvom navrati izabran Vanja Sutlić kao favorit Stipe Mesića koji je prije kraja mandata bio prisiljen podnijeti ostavku.
Na HRT-u, odnosno HTV-u u posljednjih nekoliko godina praktički se ništa nije izmijenilo, jedino se stanje pod raznim političkim pritiscima i spletkama još više pogoršalo. Nova uvjetno rečeno „crvena“ garnitura sa šestomjesečnim mandatom i neiskusnim čelnim ljudima sigurno ne će ništa promijeniti, odnosno kao što se vidi iz dosadašnjih mjera samo može stanje učiniti još gorim. Temeljni problem Hrvatske televizije je izostanak bilo kakvih profesionalnih standarda, jer je sve podređeno dnevnoj politici. Da je tome tako svjedoči gola činjenica da je Zakon o HRT-u mijenjan čak 12 puta, a posljednji put uoči ljetnih odmora pod pritiskom haenesovske ministrice kulture Andree Zlatar Violić koja je čak ignorirale naputke iz Europske komisije o tome kako bi nadzorni organi vodeće javne televizije u Hrvatskoj trebali biti birani bez utjecaja političke strukture. U međuvremenu su raspisani natječaji za Glavnog ravnatelja HRT-a i druga tijela, ali s obzirom na apsolutnu većinu Kukuriku koalicije u Saboru iluzorno je očekivati da će se bilo što promijeniti u već postojećoj nakaradnoj strukturi, programskoj orijentaciji i poslovnoj politici najvažnijeg informativnog medija u državi.

Komentari

Vec odavno HTV je mjesto koje

Vec odavno HTV je mjesto koje ne izaziva neko posebno cudenje u smislu sto se sve sadrzajno moze pojaviti tamo, vec puno vise koliko se uprono i bez sankcija moze javno prkositi normalnom razumu. Prica o Jugocrvenima/neJugocrvenima je po mome misljenju posve nevazna u odnosu na ono bitno.
Ono najbitnije je da nema niti jednog jedinog doista stvarno javnog i drzavnog interesa ispod kojega se doista nitko ne bi usudio ici.
Sve je kao na dlanu sve se moze i svakom je dano sto god, a jedino sveto jesu najrazlicitiji pozadinski najverojantije vrlo opipljivi osobni interesi, pa po hijerarhiji sve do najobicnijih tastina i hirova neposrednih upletenika.

S tim u svezi bitna sidra protudrzavnog interesa tu su toliko odavno usidrena i za njih nema nikakve opasnosti i turbulencija smjenjivali na HTVu ovi ili oni, lijevi ili desni, crveni, crni (ili zuti prisjetio bih se romatnicno).
Ostali mutez tu je posve irelevantan premda nas svojim mukama neprestano maltretira javno. Je li Kovacic ovo, Bilic ono, Druzijanic, Sever, Zuber, Buber ovo lili ono, ... to je do besvjesti nevazno i irelevantno.
Bitni problem je sto nama doslovno kradu vrijeme. Mi uopce ne znamo sto se doista dogada, bilo kod nas bilo u svijetu. Potpuno nevoisno koliko god Interneta i svih cudesa imali na raspolaganju. HTV indoktrinira defetizmom spram zivota iskrivljujuci i potpuno falsificirajuci stvarnost.

Tko je glasao

Ili još jednostavnije...

Više uopće nema dječjeg, obrazovnog, poštenog dokumentarnog, domaćeg rocka... programa... Nema niti crtića prije dnevnika... HTV se nadmeće s komercijalnim televizijama koja će bolje debililizirati debilizirani narod...

Pored 3500 radnika HRT-a (TRI TISUĆE PETSTO) većinu programa i raznih drugih djelatnosti rade vanjski suradnici, a njihovi sjede besposleni i čekaju penziju. HRT je odavno postalo mjesto isisavanja i pranja love i uhljebljavanje nesposobnih tatinih sineka i kćerkica i to je jedina konstanta na HRT-u, ma koja politička opcija bila na vlasti...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Evo ideje

Znate što, nikad tu neće bit' sreće. 'Ajmo zato fino i civilizirano podijelit' iniformativni program HTV - prvi program vlasti, drugi oporbi. Nek' svatko pravi svoje dnevnike, svoje vijesti, svoje političke emisije... a narod nek' gleda koga hoće i više voli. Ionako ih ima cijelo čudo na HTV-u, na taj način će barem svi imati što raditi. Vukovi siti, a koze cijele, ili tako nekako.

Kao i uvijek, primam Pay Pal donacije za free consulting :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

MKn = Hebrang?

Hrvatsku televiziju treba podijeliti na "lijevu" i "desnu", pri čemu bi jedan od postojećih dvaju programa pripao desnoj opciji i na njemu bi desničari imali pravo birati novinare i urednike, dok bi lijeva politička opcija jednaku "slobodu" imala na drugom programu!
Gledatelji bi tako vrlo dobro znali s koje političke pozicije izvještavaju novinari na jednom ili drugom programu i znali bi za što plaćaju pretplatu.
Najnoviji je to prijedlog saborskog zastupnika i člana predsjedništva HDZ-a Andrije Hebranga za "oslobađanje" javne televizije od političkih pritisaka. Takav svoj prijedlog Hebrang je iznio u sinoćnjoj emisiji Nove TV "Drugo lice" i ostavio potpuno šokiranog svog sugovornika u emisiji SDP-ovca Antuna Vujića.

http://www.jutarnji.hr/template/article/article-print.jsp?id=17551

Mogao bi ti dobiti kaznu za krađu ideje (osim ako nisi Hebrang), a ne lovu za konzalting :-)

Tko je glasao

Laskanje ili uvrjeda? :-)

Ja Hebrang? Hm. Nebrojeno puta dokazani ratni ministar zdravstva i šef saniteta, i jedni koji je imao muda Tuđmanu u naponu moći javno reći kako stvari stoje (1998), ali... kasnije se, ahm, nije baš proslavio. Prvi put u životu se nasmijao na PR savjet u predizbornoj predsjedničkoj kampanji 2009, a da nešto odavno debelo nije u redu, nije mu postalo jasno čak ni kad mu je stranka, inače najveća u državi, potrošila na njega - navodno svog kandidata - otprilike pet puta manje negoli SDP na kuhanu nogu. Nitko (osim nas par) nije skužio što je rekao kad je rekao: "Ja ne lažem, samo ponekad ne govorim istinu. " Afaik jedini visoki političar koji je mogao uvjerljivo usporediti svoja primanja s imovinom, i opravdati je.

Okej, znači ipak laskanje. Hvala :-)

Hrvatsku televiziju treba podijeliti na "lijevu" i "desnu",
http://www.jutarnji.hr/template/article/article-print.jsp?id=17551
Mogao bi ti dobiti kaznu za krađu ideje (osim ako nisi Hebrang), a ne lovu za konzalting :-)

Ups, dakle ipak nisam baš originalan. Dobro, evo, obećajem da ću golemu lovetinu sa svog Pay Pal accounta podijelit' s Hebrangom, ako zatraži :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Ups!

Što to bitno nisam razumjela kada je rekao: "Ja ne lažem, samo.....bla, bla"???

Tko je glasao

Da provjerim jesam li među

Da provjerim jesam li među onih par MKn-ovih koji su razumjeli: Hebrang je valjda želio samo reći da je pristojnije (starijem gospodinu) reći "ne govorite istinu" nego "lažete". Samo to i ništa više.
Ali to ga ne ekskulpira kao lašca (ili negovoritelja istine) jer je to naknadno i sam potvrđivao objašnjavajući ovu izjavu, a dokazivao se i na djelu.

Tko je glasao

MKn, 'Ajmo zato fino i

MKn,

'Ajmo zato fino i civilizirano podijelit' iniformativni program HTV - prvi program vlasti, drugi oporbi.

U Njemačkoj je ta podjela več desetlječima a u vodečim tjednicima je ista situacija.

Tko je glasao

Kolumbo(skviki)

Otkrio si Ameriku.Pa svugdje u svijetu postoji takva podjela U PRIVATNIM medijima,a nigdje u DRZAVNIM.

Tko je glasao

nosim sve torbe i jesam magarac

čudite me gospon krsnik, nije mi jasno zbog čega se toliko nervirate, pa to je naša civilizacijska tekovina-"sječa kneževa". nakon svake promjene vlasti u cijeloj državi započne ciklus "rotacije kadrova", " bistrenje žabokrečine"; oni koji su godinama strpljivo čekali u zapećku izlaze iz rupa i zauzimaju ono što im po stranačkom pravu pripada. često puta dolazi do "promjena zastava" ili aktiviranja "spavača" koji su smijerno čekali prve zrake sunca novog režima. ako treba vraćaju se iz penzija stari pterodaktili i stranačke mumije samo "za našu stvar". sve počinje iznova, ab ovo, prije ništa nije valjalo, sada ćete vidjeti kako se to radi...
u jednom američkom filmu, zaboravih mu ime, glavni junak radi u cia-i i ima zadatak uhvatiti neku "krticu", mislim, aldricha amesa ili nekog sličnog; tijekom filma u offu dođe do smjene administracije, i to tako da skinu clintonovu sliku, stave bushevu, dođe novi direktor agencije, još eventualno par ljudi i to je to. show goes on, ovdje ako ne pokolješ do 7 levela, nisi ništa napravio. doom 3 je dječiji vrtić za ovu igricu.

inače, u biti, kada pogledate strukturu nove i stare vlasti manje - više svi su bivši članovi skj, vojne akademije, rezervni oficiri, ili sinovi oficira, rijetko ćete naći osobu koja nije iz toga miljea. cinici bi rekli da ste i vi iz tog miljea. e sada, možete misliti koliko se osjećaju magarci svi oni koji su '90-'91 stavili svoje guzice ispred jna u punom zamahu, a nisu bili članovi skj, misleći da će "promijeniti svijet" - koji lažnjak su im uvalili... vjerojatno su se slično osjećali i oni "pravi" partizani pa su na kraju rata gledali kako se njihovi dojučerašnji drugovi uvaljuju u kulačke kuće ili zaposjedaju velebne vile istjeranih i razbaštinjenih kapitalista...

što se tiče htv-a tu me još više čudite, pa to više nitko normalan ne gleda; ostali su u starom bitrateu, za njih je 16:9 format ravan odlasku na mars, a o hdtv-u da ne govorimo; dakle vizualno jad, a sadržajno još i niže.
mogu dovesti što se mene tiče kneževića i tijanića neka vode zajedno sa latinom emisije o "pravoj istini o domovinskom ratu". legendarni hrvatski slugansko-mazohistički mentalitet doveden do perfekcije.

sa druge strane g. krsnik, pogledajte beneficije loše televizije- više nećete za večerom gledati neku našprajcanu glavu koja će lagati o stanju u ekonomiji i društvu, nego ćete u miru pojesti jelo bez žgaravice, leći ćete ranije i ako ste u snazi biti će to na radost vaše supruge. ako ništa ispričat će vam što je radila toga dana.
sačuvat ćete kičmu, vid, i mentalno zdravlje. možda ćete opet početi joggirati, čitati knjige i družiti se sa prijateljima. a tko to može platiti?

Tko je glasao

0/10

would not read again.

Tko je glasao

Tja. Kod slijedeće promjene

Tja. Kod slijedeće promjene vlasti, bit će mnogo jednostavnije - svi ovi što su došli sad, odletjet će, i nitko ništa neće moći reći.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

let 3

svi ovi što su došli sad, odletjet će, i nitko ništa neće moći reći.

luka

Tko je glasao

posuditi će im HDZ onaj

posuditi će im HDZ onaj telefon

Tko je glasao

Paz' da ne bi?!

U četverogodišnjem mandatu prije svega zalagat ću se za usvajanje takvog zakonskog okvira ...
Kakve veze ravnatelji, ma bilo čega, imaju sa usvajanjem zakona u deržavi kojha sebe naziva dermokratskom?
Ravnatelji poštuju i provode zakone u stavu "pozor".

Tko je glasao

Ode Bilić

Žao mi je Bilića i Pulsa Hrvatske.

To mi je bila najdraža humoristička emisija.

Još ako mi ukinu sjednice Sabora više se neću imati čemu smijati...

Tko je glasao

plus da vkrsnik@ ne bude

plus da vkrsnik@ ne bude DiCaprio a (jedna dama čiji nick ne smijem spomenuti) Kate Winslet

Tko je glasao

Ja bih mu dao plus no opet

Ja bih mu dao plus no opet spominje jugokomunjare i neizbjeznog britanskog srbina te nema niti plusa niti minusa. Da je pisao kako vladajuci poput prijasnjih garnitura pokusavaju osvojiti prisavsku utvrdu (btv zgrada i izgleda kao utvrda) te to i tako nema veze niti s etnickim porijeklom a niti s ideologijom nego samo sa cistom borbom za vlast koja se naravno najbolje drzi kontrolirajuci medije. Tako su nedavno esdepeovci kupili naklonost EPH grupe iskesiravsi preko 5 milijuna za medijsko sveuciliste posluzivsi se pri tome novcem gradjana Koprivnice jer EPH je privatna firma. Sada na HTV-u mogu nametati svoju volju jer je HTV drzavna firma. Naravno imaju vecinu u saboru, imaju stranacku stegu klimavaca i to mogu odraditi kao sto su HDZ to odradjivali u proteklim razdobljima.

Tko je glasao

Da, uvijek

ista stvar. Nije jedino važno što je rečeno, nego je uvijek na kraju dijelom važno i tko je to rekao. Zaludu kritike kad ista ta sranja Krsnik ne bi zamjerao svojima, što se odmah i vidi u spominjanju Tuđmana.

pozz
doza

Tko je glasao

slijep kod očiju

doza,

znate li čitati, valjda znate. pročitajte moju analizu stanja na HRT-u kad sam se natjecao za glavnog ravnatelja, pa ćete vidjeti da se to odmnosi na HDZ, jer su tada oni bili na vlasti, a predsjednik Programskog vijeća hadezeovac Zvonimir Milas. prema toma moji nisu hadezeovci koji čak nisu ni izvršili takve promjene kao što ih je sad učiniuo tandem SDP-HNS. znači govorite gluposti, ali vam je utjeha da niste sami na ovom pretežito crvenom i jugonostalgičarskom portalu.
stojte mi dobro

Tko je glasao

Mladokomunisti se pripremaju

Mladokomunisti se pripremaju za drugi mandat. HTV je najvažnija karika koja ima najveći utjecaj na javnost i to onu javnost koja najmanje može shvatiti manipulaciju. Suđenje Sanaderu će režim rastegnuti na još koju godinu.HDZ-u su namjestili vođu, koji služi kao "spasitelj u sjeni", ako sve ode k vragu. Vidim da i Amerikanci daju prilog s kreditnim rejtingom. Sve se kockice pomalo slažu. A BIH ćemo dati koji kilometar mora da bi dodatno omalovažili Tuđmana.

Tko je glasao

Ovo mora da je zajebancija

jer ne može ništa drugo biti. Ali nisi stavio smajlija pa nemam po čemu pretpostaviti da si bio sarkastičan.

pozz
doza

Tko je glasao

Nije Doza, nije

Nije Doza, nije ovaj moj komentar zajebancija. Ovo je moj politički komentar na današnju vlast. Osnov za stav ako pratiš moje komentare ćeš dobiti s vremenom. Nisam dugo na ovom portalu, ali kad vidim nick odmah znam što čovijek i kako komentira. Mnogo je tu navijača, a malo istinskih demokrata. No, svako ima pravo na svoj stav makar mu ga drugi osmislili.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci