Tagovi

Jozo Kalem uništava PETROL

Jozo Kalem uništava PETROL
U našim medijima a sve češće i na sudovima vidimo kako su pojedini naši a i strani poduzetnici uništavali naša poduzeća , jedan od boljih primjera su braća Landini koji su operirali u Sinju. Od prošle godine imamo posve drugačiju situaciju da je naše gore list , bosanac na privremenom radu u Rijeci, krenuo u uništenje slovenačkog PETROL.

Naime, gospodin Jozo Kalem, bosanac na privremenom radu u Rijeci, vlasnik nekoliko firmi kao RI-PETROL , koja je i ključna za ovu priču, je ujedno i jedan od članova uprave PETROL d.o.o. Zagreb, a to je postao poslije nedavne prodaje firme Euro-PETROL d.o.o. slovenačkom PETROL te su se gospoda očito dogovorila da bi bilo jako zanimljivo, a i svim korisno da gospodin Jozo Kalem bude i član uprave PETROL d.o.o. Zagreb.

Od prošle godine kada su se organizirali kako treba i dolikuje jednoj takvoj organizaciji krenuo je neviđeno dobar posao a koji će kao i svi takvi poslovi završiti propašću glavne firme a to je u ovom slučaju PETROL .

Firma RI-PETROL iz Rijeke u vlasništvu , bosanca na privremenom radu u Rijeci, gospodina Joze Kalem ugovara i gradi za PETROL d.o.o. Zagreb u kojem je Jozo Kalem član uprave gradnju benzinskih pumpi po Hrvatskoj i po novom modelu kreću u gradnju prve pumpe u Vinkovci , kod mosta preko Bosuta na cesti koja vodi prema bolnici. RI-PETROL kupuje zemljište koje se nalazi u k.o. Vinkovci na k.č.br. 3870/1 , gradi pumpu u vrijednosti cca 1.300.000,00 eura a po završetku gradnje pumpe diže kredit u Zagrebačkoj banci kojim opterećuje tu pumpu u visini 2.462.500,00 eura. RI-PETROL pumpu daje u najam PETROL-u koji bi plaćanjem najma za pumpu trebao vratiti cijeli kredit RI-PETROL-a kod Zagrebačke banke.

Dakle samo na ovoj pumpi su gotovo udvostručili stvarnu vrijednost investicije i za toliko zadužili PETROL. Kad je taj model prošao u Vinkovcima a očito nikome od učesnika u tom poslu nije bilo loše krenuli su dalje. Nedavno je završena pumpa u Kaštel Novom na k.č.br. 605/1 koju je također izgradio RI-PETROL i dao u najam PETROL-u. Na ovoj pumpi su malo smanjili apetite pa je pumpa opterećena s 15.723.325,55 kn ili cca 2.100.000,00 eura

Trenutno su po istom modelu u gradnji pumpe kod WEST gate u Zaprešiću a priprema se i nekoliko drugih lokacija.

U upravi PETROL-a d.o.o. Zagreb koji potpisuju takve ugovore s RI-PETROL je pored Joze Kalem još i član uprave PETROL d.d. Ljubljana Janez Živko tako da možemo reći i da je cijela uprava PETROL-a upoznata s zakonitim načinom izvlačenja novaca iz PETROL uz vjerojatno eursko uvjeravanje zbog čega su i preuveličavane vrijednosti kredita koje je dizao RI-PETROL.

Sve bi to možda i prošlo u tišini ,do propasti PETROL-a, da je navedeni bosanac na privremenom radu u Rijeci izvršavao svoje obveze prema ljudima koji su pronalazili lokacije i ishodili potrebnu dokumentaciju za gradnju, a kako on to nije izvršavao i nema namjeru platiti dokumentirane dugove priprema se blokada svih PETROL-ovih pumpi po Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori te je u pripremi blokada na vidjelo izašla kompletna pozadina poslovnog odnosa Joze Kalema i PETROL-a , a što će biti glavni uzrok brze propasti PETROL-a. Blokada pumpi će samo malo ubrzati sve procese koji vode prema DORH-u i Remetincu jer sklapanje štetnih ugovora nije dozvoljeno niti u jednoj državi.

Komentari

.....nitko se nije zapitao

.....nitko se nije zapitao kako je dobio dozvolu ministarstva za gradnju pumpe na rijeckoj zaobilaznici 100 metara od cvora rujevica Nakon dvije odbijenice??!!! I

Tko je glasao

Dozvolu ne daje ministarstvo

Dozvolu ne daje ministarstvo već županijski ili gradski ured za urbanizam a da bi dobio potrebnu dozvolu suglasnost na prometno rješenje ,koje je najteže dobiti ( i koje košta ), morao je dati koncesionar ceste ,HAC.

U postupku ishođenja dozvola nema odbijenica već Zaključak ureda za urbanizam kojim ti odobravaju ili nedozvoljavaju gradnju namjeravanog zahvata u prostoru uz obrazloženje i pozitivnog i negativnog Zaključka a može biti i Zaključak kojim se investitor poziva da nadopuni predanu dokumentaciju prema Zaključku a što je čest slučaj.

Najspornije na toj lokaciji je ( pretpostavljam) duljina ulaznog (uspornog) traka i duljina izlaznog traka kojim se vozilo ponovno uključuje na prometnicu. Pretpostavljam da je i jedan i drugi krak kraći od potrebnog te da je prometno rješenje odobreno uz potrebno eursko uvjeravanje.

Tko je glasao

Dozvolu je izdalo

Dozvolu je izdalo Ministarstvo...pročitaj zakon o gradnji, a koncesionar je ARZ, a ne HAC.

Tko je glasao

u pravu si.

u pravu si.

Tko je glasao

od vrha

Od vrha sve kreće budući da sam radio kod Joze kao strojar[bagerist]pouzdano znam da je STIPE MESIĆ imao mali udio EURO PETROLU tako su se riješavale sve nedoumice vezane uz KALEMA , a LINIĆ je bio poveznica koja je NAPREDOVALA .Zadnje što ga povlači po sudu je krađa zemljanog materijala na industrijskoj zoni Bakar i to nebi izašlo na vidjelo da nije poslao državnog inspektora u pm.

Tko je glasao

zarađuju svi - gdje je problem?

Samo jedan upit piscu članka. Pročitao sam u članku ovo:

"Kad je taj model prošao u Vinkovcima a očito nikome od učesnika u tom poslu nije bilo loše krenuli su dalje."

Pa me sada zanima - s obzirom kako ste ovo sami napisali - gdje je tu nešto loše?
Mislim, učesnici u poslu su (ako sam dobro razumio) Ri Petrol, Petrol i banka. I svima odgovara (ili im nije bilo loše, kako ste napisali). U čemu je onda problem?
Zato što je RI Petrol zaradio? Pa to je i smisao posla - zarada. Zato što je zaradila banka? Opet isto. Ili je problem što na tim pumpama zarađuje Petrol? Pa zato ih i kupuju.

Hoću reći - ako i ima nekih problema, niste ih baš najbolje naveli.

Iskreno, mislim kako je na Petrolovim benzinskim postajama jedini problem niska plaća zaposlenika s obzirom na odgovornost koju imaju. Mislim kako bi pravi članak obrađivao tu temu. A ne kako neki tamo Bosanac na privremenom radu u Rijeci zarađuje novce.

Lijep pozdrav.

Tko je glasao

U rečenici prije sam napisao:

U rečenici prije sam napisao: "Dakle samo na ovoj pumpi su gotovo udvostručili stvarnu vrijednost investicije i za toliko zadužili PETROL" i to nikako nije dobar posao za PETROL i njegove dioničare , ali je jako dobar posao za sve one koji su ga organizirali na čelu s gospodinom Jozom Kalem.

Obzirom na način investiranja u gradnju novih benzinskih pumpi brzo će na red doći i isplata plaća. Kada izgrade , na ovaj način, otprilike 20-tak pumpi istopiti će se sva zarada i doći će u problem plaće i druga prava iz radnog odnosa jer su već sada i plaće i prava mali.

Tko je glasao

A nije li

A nije li Linić bio s Jozom u Dubaiu na dočeku nove godine? Jozovi poslovi su i počeli s INOM u Rijeci.

Tko je glasao

Jeste, ali Linić s ovim

Jeste, ali Linić s ovim slučajem nema ništa on je Jozi komercijalist kod državnih firmi ili gdje politika ima uticaj pa PETROL temeljem te veze postane dobavljač goriva i maziva.

Tko je glasao

@aci Da li je Jozo Kalem samo

@aci
Da li je Jozo Kalem samo clan uprave ili i suvlasnik Petrol d.o.o. Zagreb? ili vlasnik nekih dionica Petrol d.d. - Sovenija?

Naime, a cini mi se da taj zakon vazi i kod nas.. (no u eu vazi)

da bi direktor (upravitelj) jednog poduzeca mogao poslovati "sam sa sobom" tj. sa poduzecem u svom vlasnistvu nuzno je da za to ima odobrenje vlasnika/suvlasnika/skupstine firme kojoj je direktor... i to ovjereno kod notara..

Da li to vrijedi za clanove NOa ne znam.. ti NOi su mi ionako nesto sasvim cudno i blesavo, i ne kuzim bas cemu sluze stvarno kad direktor poduzeca snosi svu zakonsku odgovornost.. No svakako je cudno da se u NOu pojavljuje "netko" tko je poslovni partner firme koju nadgleda... Koja je funkcija Joze Karduma u NOu i o cemu odlucuje taj NO?

ako odlucuje o ugovorima Petrol d.o.o. sa RI -Petrolom, cini mi se da to ako nema posebne dozvole vlasnika-osnivaca Petrol d.o.o. ne bi smjelo biti..

a ako je ujedno i suvlasnik u Petrol d.o.o. ili Petrol d.d. onda je uobicajena kontrola takvih ugovora i poslova, bar u Sloveniji od strane porezne uprave.. da ne bi doslo do "ostecivanja" medusobno povezanih poduzeca.. u ovom slucaju Petrol d.d. i Petrol d.o.o. od RI Petrola..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Jozo Kalem je vlasnik i

Jozo Kalem je vlasnik i direktor firme RI-PETROL i član uprave firme Petrol d.o.o. Zagreb.

Tko je glasao

štetni ugovori

Moram priznati da mi jedna stvar nije baš jasna iz priče - Petrol d.d. je koliko znam u privatnom vlasništvu i ima pravo donositi kakve god odluke želi.

Ako je član uprave Petrola d.o.o. iz Petrola d.d. - i ako su namjerno pretplaćivali vrijednost najma - tko smo mi da ih optužujemo. Možda su ludi? I luđaci imaju pravo poslovati. Iskreno, ne vidim stvarnu nezakonitost. Možda je to strateški interes Petrola. Možda izvlače novac?

vlasnik nekoliko firmi kao RI-PETROL , koja je i ključna za ovu priču, je ujedno i jedan od članova uprave PETROL d.o.o. Zagreb

Što se tiče ovoga, znam da je kolegica @lunoprof tvrdila da je protuzakonito biti zaposlenik (a kamoli član uprave jedne kompanije), a posjedovati dionice druge tvrtke sličnog poslovanja - pa bi bilo odlično da se i ona oglasi ovdje za ovaj dio :)

Tko je glasao

PETROL d.d. nije privatna

PETROL d.d. nije privatna tvrtka već su njeni vlasnici raznorazni fondovi iz Sklovenije i država Slovenija tako da u njoj uprave smjenuje i postavlja politika.

Štetni ugovori nisu dopušteni niti u jednoj firmi a naročito nije dopušteno da se štetnim ugovorima oštećuje dioničko društvo i tako ukradena sredstva prebacuju u 100% privatno poduzeće jednog od članova uprave dioničkog društva. Da HT potpiše štetni ugovor s Mudrinićevom firmom i tada bi napisao isti ili ne?

Tko je glasao

**uz acinumov komentar ide i

**uz acinumov komentar ide i ovo "dazu"
ne mora biti na sudu.. bar ne u svim drzavama eu-a

moze se i unutar firme razvlastiti onog direktora/vlasnika koji je radio na stetu te iz nejgovog vlasnistva naplatiti sama firma internim aktom..
pravo takvog suvlasnika je da tuzi firmu na sudu i dokazuje da nije stetno djelovao i da su mu bez veze oduzeli vlasnistvo u firmi i naplatili stetu..

slijedece je da ako je steta po procjeni ostalih suvlasnika veca od preuzimanja dijela trazenje naknade za stetni ugovor odnosno dodatno moguc i krivocni postupak.. no sto se tice same firme to i ne mora ako joj je dovoljno preuzimanje udjela i istjerivanje stetnog vlasnika iz vlasnistva..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

a ako su svi odgovorni u

a ako su svi odgovorni u talu?

Tko je glasao

u principu nije bitno.. sto

u principu nije bitno.. sto se tice odgovornih..

skupstinu moze zatraziti i vlasnik od 1%.. ako je na tu temu.. malo je problem jer direktor procjenjuje zahtjev i odreduje datum (ako je samostalni upravitelj).. .

no ako se pronade direktor (1kom) koji nije u talu i jedan vlasnik od 1%... onda je sve ucas rjesivo.. na skupstini se ne nadglasava za takvu odluku... dovoljno je pruziti valjani dokaz (vlasnik 1%) i zatraziti izvlastenje ostalih.. skupstina to izglasava svakako jer optuzeni nemaju pravo glasa, direktor provodi.. i cica mica gotova prica..

a poslije se taj vlasnik zajedno sa svim direktorima koji ce odmah na prvoj skupstini iza biti smjenjeni vecinskom odlukom (preostalih vlasnika) na sudu..

naprosto pila naopako..
ps
nije preporucljivo ako se stvarno nema jako dobar dokazni materijal za skupstinu

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

počelo je...

skupstinu moze zatraziti i vlasnik od 1%

Zakon: Glavnu skupštinu mora se sazvati ako to u pisanom obliku zatraže dioničari koji zajedno imaju
udjele u visini od dvadesetoga dijela temeljnoga kapitala društva i navedu svrhu i razlog sazivanja te skupštine.

Tko je glasao

molim te... ukljuci pamet

molim te... ukljuci pamet ovaj put (manje onih tableta)

pa procitaj sve i jos citave komentare prije nego komentiras

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

...

Aha, samo to što savjetuješ nije moguće, samo to.

Ali, ako ti to kažeš, sigurno je tako, odmah se povlačim iz rasprave, poznato je da ti sva znanja imaš u malom prstu.

Tko je glasao

**ispravak

a poslije se taj vlasnik zajedno sa svim direktorima koji ce odmah na prvoj skupstini iza biti smjenjeni vecinskom odlukom (preostalih vlasnika) moze zaliti sudu..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Pokušati ću link na ovaj

Pokušati ću link na ovaj dnevnik dostaviti svim direktorima u PETROL d.d. i članovima nadzornog odbora i većinskim dioničarima. Baš me zanima hoće li biti reakcije na očigledne stvari?

Tko je glasao

...

OK, u tekstu ne piše vlasička struktura Petrola d.d. - nisam znao da je i država upetljana.

No, štetan ugovor se dokazuje na sudu. U ovom slučaju - ako uprava Petrola d.d. zna za sve to (napisao si da je jedan od njih u Upravi Petrola d.o.o.) meni to više liči na izvlačenje para preko RI-Petrola...

Tko je glasao

Upravo to izvlačenje para

Upravo to izvlačenje para preko RI-PETROL-a uprava PETROL-a d.d. zna jer je Janez Živko predsjednik uprave Petrol d.o.o. Zagreb i član uprave PETROL d.d. Ljubljana i očito je u talu dok ne čini ništa već je s Kalemom uspostavio takav projekt i vode PETROL u sigurnu propast. Pitanje je samo vremena jer su tewk na početku 2 pumpe su napravili a zasvršavaju još jednu i pripremaju nekoliko lokacija za gradnju na isti način.

Rata kredita od 2.400.000,00 eura uz kamate od 8,5% a ne vjerujem da su dobili manje u ZABA na rok od 10-tak godina iznosi oko 28-30 000 eura a to pumpa ne može zaraditi.

Tko je glasao

ako govoriš o Petrol grupi i

ako govoriš o Petrol grupi i dioničkom društvu iz Ljubljane, teško da će oni propasti zbog nekoliko pumpi. Petrolov godišnji promet je blizu 4 milijarde eura ( kao INA ), ima 460 pumpi i blizu 4 tisuće zaposlenih, i godišnji promet od 2.5 milijuna tona naftnih derivata.To je najveće slovensko poduzeće.Osim derivata trguje i strujom, zemnim i ukapljenim plinom.
Nešto drugo je tu posrijedi. ZABA valjda želi zaobići Petrol kao klijenta, pa ga kreditira indirektno, preko RI-Petrola, možda zato jer je Nova ljubljanska banka dioničar Petrola d.d.
Petrol je klasično slovensko državno poduzeće, samo su mu dionice parkirane u državnim fondovima i bankama.

Tko je glasao

Samo od 460 pumpi preko 300

Samo od 460 pumpi preko 300 je u Sloveniji , 92 u Hrvatskoj i ako se širenje nastavi po Kalemovom modelu na kraj neće trebati mnogo čekati. Sada su u početnoj fazi.

Ovdje se kredit daje RI-PETROL-u koji je u privatnom vlasništvu jednog od direktora a garancije daje PETROL d.d. a istovremeno se stvarna vrijednost udvostručava.

To nije kreditiranje PETROL-a d.d. već je to izvlačenje novaca iz PETROL-a d.d. u RI-PETROL d.o.o. Joze Kalema uz znanje uprave PETROL-a d.d.

Tko je glasao

ZABA kreditira RI-Petrol, a

ZABA kreditira RI-Petrol, a RI-Petrol kreditira Petrol d.o.o. Na taj način ne postoji direktna veza ZABA-Petrol.
Tako i HOTO grupa gradi nebodere za HT.

Tko je glasao

u biti bi trebala postojati..

u biti bi trebala postojati.. zabin kredit mora za garanciju uzeti osim hipoteke nad nekretninom dugorocni ugovor o najmu koji je potpisao petrol d.o.o.

na temelju cega zaba vjeruje da ce petrol d.o.o. ispuniti svoje ugovorne obaveze?
to je naime jedini zivi novac iz kojeg se moze vracati kredit.. i sve se dakle mora na tome bazirati..

koja banka ili kakve garancije je petrol d.o.o. dao RI-Petrol da ce izpuniti svoje ugovorne obaveze?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Još kada bi Mudrinić bio

Još kada bi Mudrinić bio vlasnik HOTO grupe tada bi stvar bila slična.

Tko je glasao

Zaphod

Krivi spoj.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci