Tagovi

Josipović nije pljeskao - a zašto i bi?

Očekivao sam neki dnevnik na temu samog obilježavanja Oluje odnosno Dana zahvalnosti i dana branitelja, i to od pozvanijih od mene, no kako takav dnevnik izostaje, evo kratak osvrt na taj blagdan. Naime, bilo je to tipično hrvatsko obilježavanje značajnog blagdana koje je proteklo u neslozi i političkom prepucavanju sudionika, gdje se gledalo na svaki korak sudionika i pazilo na svaku izgovorenu riječ. I gest, kao da se radi o epohalnim skupovima koji ispisuju povijest. I tu se, po tko zna koji put Predsjednik Josipović našao na klizavom terenu, ne svojom krivnjom. Naime, skupovi su protjecali u očiglednom predizbornom ozračju, a kao uvijek, ton nadigravanju dala je premijerka Jadranka Kosor, koja kao da je zaboravila u kojoj ulozi se pojavljuje na tim skupovima - naime, sve je ukazivalo na to da skupove smatra prilikom za izbornu promidžbu sebe i HDZ-a, a ne dostojno obilježavanje blagdana. Naime, zamalo svaki snimak ukazivao je na to da su neki shvatili DRŽAVNE manifestacije, kao stranačke, od podizanja hrvatskog stijega na Tvrđavi i obaveznog držanja desne ruke na srcu… do stranačkog, a ne premijerskog govora Jadranke Kosor na stadionu.

ŠTO SE DOGAĐALO NA STADIONU "DINARE"?
Na spomenutom stadionu Dinare u Kninu u šesnaest postroja okupilo se više od 1200 pripadnika Oružanih snaga Hrvatske, udruga branitelja i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova. Prvi puta, u sklopu postroja, javnosti je predstavljen i postroj EU borbenih skupina u kojima RH sudjeluje kroz ostvarivanje zadaća i misija Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a. Dakle, po okupljenima se da suditi da se ne radi o stranačkom skupu već predstavnicima države, jednim dijelom i onih koji simboliziraju ulazak Hrvatske u Evropu.
Jadranka Kosor u naletu govorničke inspiracije posebno je pozdravila generale Antu Gotovinu i Mladena Markača te izazvala gromoglasan pljesak. Predsjednik Josipović se tek naknadno ustao, ali ni tada nije zapljeskao, kao što je bilo očigledno da ga na Tvrđavi ne može impresionirati okruženje osoba sa rukom na srcu. O vicevima u vezi te poze, ovaj puta ne bi bilo oportuno pisati.
Iz iskustva znam da nije lako ne podleći ozračju, pogotovo kada se radi o manifestacijama od državnog značaja. Očekuje se određeno KOLEKTIVISTIČKO ponašanje i svako odudaranje od toga gleda se s podozrenjem.

ŠTETA UČINJENA GENERALIMA? DOSTOJANSTVEN JOSIPOVIĆ!
Koristeći DRŽAVNI skup za poruke generalima u Haagu te na spominjanje prvog predsjednika Franje Tuđmana, kada je oba puta Kosorica prekinuta velikim pljeskom, držim smišljenim postupanjem Kosorice koje, mišljenja sam, poništava izvorni duh Oluje (vraćanje hrvatskog teritorija pod državni suverenitet!), ali i šteti generalima Gotovini i Markaču čiji odvjetnici su uložili žalbe na prve, nepravomoćne presude. Tim više što je general Gotovina preko svog odvjetničkog tima poručio da mu ne trebaju takve i slične manifestacije. Taj pozdrav generalima ponovo može oživjeti pitanje iskrenosti hrvatske vlade u suradnji s Haaškim sudom, ali i potaći one koji žele stroge kazne, da na njima inzistiraju. Ne bi trebalo zaboraviti da s utvrđivanjem datuma pristupa Hrvatske EU priča nije završena, da ima onih koji traže povoda da se sve prisjeti na monitoring. Zapravo, hoću naglasiti da nije svrhovito slati POLITIČKE poruke Haagu, da daleko korisnije može biti PRAVNO osnaživanje žalbi.
Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga dr. Josipović vjerojatno je to imao na umu kada se kolebao ustati. Zamijećeno je da nije zapljeskao na Kosoričine riječi, a na njegovu mjestu učinio bih isto. Naime, stvarno je već iritiurajuća manipulacija s generalima koju čini HDZ – sada zamalo to isto Sanaderovo društvo plješće premijerki kao da je Gotovinu lovila neka druga vlada i neka druga država, a ne vlada HDZ-a i dr. Sanader, kojem je sadašnja premijerka šest godina bila desna ruka.
Nije presudno za cijeli slučaj, ali već je uslijedilo reagiranje nevladine udruge u Srbiji "Koalicija udruženja izbjeglica u Srbiji", koja je ocijenila u svom priopćenju kako je pozdrav premijerke Jadranke Kosor generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču - skandalozan. Prema njihovom mišljenju premijerka jedne zemlje koja se sprema ući u Europsku uniju s takvim je pozdravom napravila suprotnost svim europskim vrijednostima jer se ne poštuje odluka međunarodnog suda pravde.

Nesporazumi su se nastavili i navečer, kada na lijepoj i kulturno osmišljenoj priredbi, nije bilo premijerke niti predstavnika HDZ-a – ili ih TV kamere nisu zapažale?? Inače, sam program naslovljen „Prošlošću za budućnost“, imao je mjeru kulture, slavljeništva i ono što mi se čini posebno vrijednim – mjeru hrvatstva i pacifizma. Naprosto, osjećao se novi rukopis takvih priredbi, vjerojatno uvjetovan i modernim spomenikom „Oluji“, ali, siguran sam, ponajviše tonovima koje je u hrvatsku politiku prema susjedima unio dr. Ivo Josipović, ne zaobilazeći i pitanje u intervju Jutarnjem, gdje iskazuje u odgovoru i razumijevanje za tugu dijela Srba, koji Oluju doživljavaju drugačije nego hrvatska strana.

HOĆE LI J.KOSOR ZAJAHATI KONJA NA SINJSKOJ ALCI?
Naravno, ne može bez Čavoglava i Perkovića Thompsona koji na istoj lažno domoljubnoj špranci okupio je čak oko 80 000 posjetitelja, kojima očigledno prethodne kninske manifestacije nisu bile ili po ukusu ili po volji. No, dok je takvo okupljanje u okviru zakona, i gdje policija UNAPRIJED pokaže malo zube, i to je dio našeg mentaliteta i, prije svega, demokracije koja je, očigledno, i u blagdanima, pluralna.

Za kraj, moje je pitanje ima li načina da se građanima objasni kako je dozvoljeno isticati hrvatsku zastavu na zgradama ili na za to postavljenim stupovima te nekoga tko može premijerki pokazati prst upozorenja i objasniti razliku između stranačkih i okupljanja državnog vrha? Jer, ona je u stanju i danas, u nedjelju, 7.kolovoza 2011. u Sinju, zajahati konja i krenuti kopljem s HDZ zastavicom prema alci – naravno, i promašiti tj. postići NULA BODOVA!

Komentari

Drago mi je da je predsjednik odlučio pokazati svoje mišljenje

prema licemjernom traženju glasova u već davno započetoj predizbornoj kampanji.
Svi do sada pričaju o predsjednikovoj inertnosti, ne neopravdano, (ali ja uvijek govorim da on nema neke velike ovlasti kojima bi mogao učiniti neko veliko djelo i izbaviti nas), i ovaj mali čin nepodvoravanja masi je neka od malih stvari koje on može učiniti.
istina, pljesak je bio za generale, ali sam general je zaželio da se ne spominje, pa je time govor licemjeran jer se zna da narod podržava generale i da će spominjanje istih izazvati burne emocionalne reakcije. No, ne smatram da će bilo koji čovjek koji misli svojom glavom odlučiti zbog toga dati glas vladajućima, jer svatko može izgovoriti bilo što, ali djela su ta koja trebamo računati.
Strah me je koliko će se novaca poreznih obveznika potrošiti u kampanji, besmisleno, jer mislim da ipak ljudi neće ocjenjivati stranke i ostale po tome što će izblebetati iz usta u ovo vrijeme prije izbora i koliko će plakata poljepiti i koliko će se puta naslikavati- time će potrošiti uzaludno ogromne količine novca koje bi mogli usmjeriti potrebnijim stvarima.
Mislim da ste dnevnikom pogodili ne samo u srž licemjerja, nego u prljavu igru predizborne kampanje.

istina* ljubav* sloboda* mir*

Tko je glasao

Da se Kosorica i sadašnji

Da se Kosorica i sadašnji tzv. "HDZ" prisjete Gotovine, branitelja i Domovinskog rata samo pred izbore, to je jasno svima. Ali, moram priznati da mi plačljive reakcije još gorih beskičmenjaka i još većih srpskih ulizica pričinjavaju prilično zadovoljstvo :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Posve kriva logika. Jadranka

Posve kriva logika.
Jadranka Kosor svojim je govorom vrlo zorno podsjetila na ukupne i krupne poraze hrvatske politike (dakako nakon Oluje) i za to na opce cudenje dobila pljesak umjesto zvizduke na necuvenom licemerju. Oporba je identicno reagirala prhvativsi upravo tu iskrivljenu logiku pljeska necuvenom licemerju.
Na taksaktivno nabrojene najkrupnije hrvatske poraze reagirala je kao da je to spisak pobjeda i sad se jos dure kako HDZ iskoristava drzavne blagdane. HDZ je de facto "iskoristio" drzavni blagdan da nas podsjeti najvece propuste (dakako nakon Oluje) zadnjih 15tak godina nad kojima treba smoci snage za pretrpiti to.
Zasto oporba nabrajanje krupnih poraza hrvatske politike vidi kao iskoristavanje drzavnog blagdana? Zato sto se uopce ne razlikuju od HDZa kako stalno naglasava. Zato sto bi po svom krajnjem ucinku bez obzira na na srceparajuca obecanja bili vrlo vjerojatno jos i gori. Vidimo to i na ovim malim primjerima opceg nesnalazenja i budalasanja. Vidimo kako reagiraju svaki dan.

Nikad nije bilo interesantno ono o cemu Hrvati pricaju ili zucno raspravljaju, uvijek je od toga bio interesantnije ono o cemu sute.
Slijedeci samo tu logiku vrlo jasno mozemo zakljuciti da je to potpuno obezglavljivanje drustva, sve normalno i uljudeno u potpunosti dize glavu od bilo kakvih javnih i opcih interesa i bijeg u privatne rascjepkane sfere. Time su drzavna imovina, opce vrijednosti (materijalne i ine), interesi,... prepusteni onima koji se u uvjetima nikakve suvisle kontrole ne libe zloupotrijebiti ih.

Tko je glasao

heh

Jadranka govori o generalima, a Kerum govori braniteljima. Mislim - di ćeš ljepše :) I dobiju pljesak. Što je najgore - dobiju pljesak od onih koje bi po mnogim kriterijima nazvali - desničarima.

Dakle - samo je bitno otvoriti usta i urlati "generali, Hrvatska, branitelji, heroji!" - i nema veze iz čijih usta i zašto to dolazi. Masa plješće, zanos, euforija, paljenje EU zastava - i ide se doma. Mislim da će HDZ vladati još 50 godina...

Tko je glasao

Nije u redu poluidijote

Nije u redu poluidijote proglasavati politickom opcijom. Jer ima i pametnih desnicara.

Tko je glasao

Gale, vidi ovu medijsku

Gale, vidi ovu medijsku paradigmu
http://www.vecernji.hr/kolumne/ivan-milas-zrtva-velike-hrvatske-lazi-kol...
http://danas.net.hr/hrvatska/page/2011/07/29/0936006.html
http://www.jedinohrvatska.hr/vijesti/damir-peorda-plemeniti-ivan-milas-o...

U cemu je problem. Ono zbog cega je Milas Milas u medijskoj slici je u posve iscasenom obliku, a pitanja iz npr:
''Gospodo draga, ovdje su puna usta Europe, svi se u ovom domu utrkujemo kako ćemo pohvaliti Europsku zajednicu i kako čim prije moramo postati članica tog društva. Za razliku od mnogih ovdje, ja sam živio i radio u Europi. I mnogi misle kako ulazak u Europu odmah osigurava bogatstvo i bolji život. U Austriji teleći mozak košta dvije marke, a tek ćemo vidjeti koliko vrijedi naš …'' nasa jos uvijek nasusna pitanja.
Naime, zbog karatera medijskog principa da pojaca posve budalaste i promasene teme i naslove mi se sadrzajem i bitnim stvarima ustvari i ne bavimo, niti mozemo baviti. Bavimo se samo nasim dojmovima o onome sto nam serviraju (a to je potpuno banalno i promaseno) i na temelju tih dojmova se svrstavamo i prebrajamo. Bljak. Za mentalnu higijenu svaki bi ljevicar trebao svakog tjedna pokusati upoznati nekog desnicara i snjim popiti kavu, dakako i obrnuto.

Tko je glasao

hmm

Ne znam može li pametni desničar ostati zdravog razuma slušajući ispred sebe Keruma na bini kako mu objašnjava pojmove branitelj i Domovinski rat. Pa pretpostavljam da oni nisu bili na rivi ili su začepili uši. Ili ih nema.

Tko je glasao

Kampanja

Jadranka je proslavu u Kninu iskoristila za hDZ-ovu kampanju.
Gnjusno.
Bljutavo.
Sramotno.

Nisu nazočni pljeskali njoj.
Pljesak je išao generalima koji svih ovih godina na proslavi u Kninu nisu bili spomenuti.
Opet koruštenje branitelja u izborne svrhe.

I sam general Gotovina je zamolio da se njegovo ime ne spominje na ovakvim i sličnim događajima.

Evo ovdje donosim komentar sa portala Dragovoljac.com od jednog dragovoljca (Wolf) a koji se tiće govora Kosor rođ. Vlaisavljević.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Predizborna kampanja je počela. U svih ovih prethodnih godina na proslavama generali nisu spomenuti niti jednom. To je klasična zlouporaba proslave Oluje u predizborne svrhe. Sjećam se nedavnog proplaog pokušaja izglasavanja HDZ-ovog prijedloga da se Branitelje uvrsti u Ustavni zakon nakon čega je Slavica Hruškar izjavila : "Branitelji će znati koga će nagraditi na izborima i kome će dati svoj glas"....misleći pri tome na HDZ. Ovaj potez na proslavi Oluje bio je pokušaj pridobivanja glasova ne "branitelja", nego Hrvatskih ratnika.
No tankju todaj after jestrdaj !
Mi imamo malo dručkiju viziju Hrvatske nego Vi i članovi vaše koalicije. Malo sam se krivo izrazio, ne "malo dručkiju" viziju Hrvatske.......nego puno,puno drukčiju viziju Hrvatske. Još jednom gsopođo premijerko......NO TANKJU !"
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A sada će ubrzo početi prikupljanje glasova potpore braniteljskih udruga na čelu Đakića, i ostale slavne bagaže.

Na ovom svom dnevniku sam iznio mišljenje o svemu tome. Komentari koji su poslije uslijedili bili su još bolji.
Ovo je ono što nas još ćeka.
link:

http://pollitika.com/politicka-podrska-udruga-proizaslih-iz-domovinskog-...

Grd & lin

Tko je glasao

Da zaboravih

Trebalo je napraviti zamjenu 101 za dvojicu.

Dakle 101 član Vlade na čelu sa Jadrankom Vlaisavljević za Gotovinu i Markača.

Su u Hagi bi ario još 101 godinu.

Uz Put na razmjeni neka Vlaisavljevička zamoli Gotovinu za potpis ili bolje neka joj napravi tetovažu za godine koje je provep i tko zna koliko će još provesti u zatvoru.

Svi su oni njima dužnici do neba.

Tko je glasao

Tekst o.k.

Tekst o.k., kao i dosadašnji komentari. 25 %, više ili manje privilegiranih, i dalje će štititi svoje interese. Oni i nisu "problematični". Ostaje pitanje onih, kojima na sam dan izbora smetaju sunce, kiša, vjetar, vlaga u zraku..... I pitanje snage i jasnoće oporbe.

Tko je glasao

@LjRW

Minus, Ljubo, jer ja sam napisao:
http://pollitika.com/dvije-proslave-istog-dana
samo što tebe i drugih nije bilo da spriječte ustašuljke da dnevnik "potone".

Tko je glasao

@Feniks Kakav minus i zašto??

Tvoj dnevnik nisam vidio - da jesam mogao bih znati zašto si u kratkom vremenu dobio toliko minusa da je "potonuo"? Ali, nekorektno je bijes zbog potonuća vlastitog dnevnika prenositi na ovaj i minusirati ga.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@LjRW

"Dprns žrtv", mj Ljb ....
nk ljp, ksn djvn, s mjrm nmzn, gdng mrs .... jdnstvn j tržl d bd slvn.
K mj dnvnk!

Tko je glasao

@Feniks, Mrak

Ne vjerujem da si dnevnik "namirisao do ugodnosti"- poznavajući tvoje dnevnika mogu samo pretpostaviti da si ga dobrano presolio...I to je šteta za dio tvojih tekstova, jer manje zasoljeni bili bi ukusni većem broju čitatelja i ne vjerujem da bi, kao takvi, "potonuli"! I bilo bi dobro da Mrak izmisli tehniku da i takve dnevnike, tko želi, može čitati.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@LjRW

Znmljv j d j mj dnvnk n pšm z n kj h mnsrnjm "ptpj", t tk držm bzndžnm slčjvm.
T s fšst, z fšst nt pšm nt h knm pprvljt.
J zst nmm tvjh sklnst d s pznjm s nkm kg n smtrm čvjkm.

Tko je glasao

Pusti vodu..

...da .... odu. Zbog toga je potonuo.

Tko je glasao

izasao je clanak u novom

izasao je clanak u novom listu... najinteresantni su komentari branitelja, posebno mladog jasterba koji kaze kako se nada da bi branitelji konacno svoju sudbinu trebali uzeti u svoje ruke, te poceti misliti..

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Jadranka-Kosor-u-Kninu-potkopala...

Borković: HDZ-ova retorika je jedno, stvarnost drugo
Branko Borković »nije siguran« da će premijerkin pozdrav osuđenim generalima ponukati branitelje da na izborima glasaju za HDZ.
– Ratne su štete za državu ogromne, ali mislim da su one od ratnog kriminala četiri puta veće. To se neće tek tako zaboraviti. HDZ-ova retorika je jedno, stvarnost je drugo, kaže Borković. Dodaje da je teško reći za koga bi branitelji mogli glasati, ali misli da je »možda dobro da se njihovi glasovi rasprše«.
– Bilo bi dobro da branitelji sami postanu aktivniji, a ne da drugi odlučuju o njihovoj sudbini, zaključuje Borković.

interesantan je i vidovicev komentar s kojim se vecina ovdje mislim slaze
– Hrvatska je suosnivač i inicijator osnivanja Haškoga suda, pa ne možemo taj sud poštovati kad nam to odgovara, a ne priznavati kad nam ne odgovara. To nije principijelno, tako se ne vodi politika. Za šankom možemo iznositi što hoćemo, ali predsjednica Vlade ne smije tako govoriti. Bilo je to posve nedržavnički, neodgovorno i nepotrebno podilaženje biračkom tijelu, kazao nam je Vidović.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Sve je jasno

Strani vladari su odavna iskovali uzrečicu: "Samo daj Hrvatima slavlja i zastava, pa ćeš lako moći njima upravljati". To je dobro funkcioniralo u vremenima kada Hrvatska nije bila samostalna, odnosno kada su se proslave na kojima se veličala snaga nacije financirale od prividno tuđih novaca. I stvarale lažnu sliku vlastite vrijednosti u vlastitim očima.

Sada je situacija potpuno drugačija. Sve svoje račune plaćamo sami i to još s kamatama prošlosti. Hrvatska država još uvijek nije ispunila temeljnu zadaću, a to je osiguranje okvira za ugodan suživot svojih građana. Stoga razloga za slavlje nema pa zastave po kućama nisu ni bile izvješene kao jasan znak upozorenja (strah me je samo slijedećeg koraka koji će nepromišljeni Hrvati poduzeti...).

HDZ je od osnivanja Hrvatske nebrojeno puta zloupotrijebio narodno povjerenje. Sramotna i gruba privatizacija narodne imovine tijekom Domovinsko rata i forsiranje sustava novopartijske podobnosti još su uvijek utezi koji nas vuku prema dnu. Kroz parolu: "Mi imamo Hrvatsku" nastavlja se temeljna ideja "slavlja i zastava" koja omogućava parazitski život na račun drugoga sve do razine autodestrukcije. Pri tome je posve svejedno da li se radi o veličanju Tuđmana, (nedužnog) Gotovine, Markača ili bana Jelačića.

I tu je Ivo Josipović je reagirao baš kako treba - predsjednički. Nije podlegao euforiji, već je jasno izrazio neslaganje. Samo se nadam da će sanitarni kordon oko HDZ-a biti sve širi.

Konačno, u Čavoglavama su se, po mojem mišljenju, okupili oni naši sugrađani koji i dalje vjeruju u "slavlje i zastave". Da, bilo ih je 80-100.000, ali oni su još uvijek manjina. Neka im bude veselje, prošlost je ionako njihovo utočište. Rijetki slučajevi nošenja ustaških obilježja su u cijelom kontekstu od drugorazrednog značaja.

Tko je glasao

Štujem i osuđujem

@LJ.R.W.
U jednom od prijašnjih dnevnika napisao sam ti u odgovoru da će 9. i 10. mjesec biti odlučujući. Ti si odgovorio da će biti izbori. 100% panika HDZ-a počinje već i u Kolovozu. Zašto? Kada ni nakon završetka pregovora HDZ nije uspio biti prvi u anketama, što će tek biti kad počnu škole, drva, računi i ostale brige.
Izricanjem imena Gotovine i Markača gospođa Kosor kreče po glasove branitelja. Za nju je proslava Oluje ili Dana zahvalnosti, samo još jedan stranački miting na kojem se moraju naći i oni koje ona nikako ne bi htjela. Kako je jadna bila i na samoj Misi. Štujem sve branitelje i generale. Pogotovo Gotovinu. Osuđujem sve i svakog tko je učinio zločinačko djelo, bio Papa, vojnik, general ili netko drugi. O marku perkoviću neću jer ne volim tu vrstu muzike.
Dobar dnevnik

Tko je glasao

Kad bi

Kosor imala o bilo čemu jasan i jednoznačan stav (osim, dakako, o sebi samoj) - onda ona ne bi bila Jadranka Kosor.

Tko je glasao

protek...

Mislim da ćemo mnogi, kako će se izbori približavati, puno puta izgovori "Jel' moguć da koriste TO i TO u predizborne svrhe...???" - i odgovor će uvijek biti - "Da, moguće je. Uvijek to rade."

To je jedna od stvari koja me uvijek smetala kod HDZ-a. Nepoštivanje vlastite države i elemenata koji ju čine. Neprestano miješanje države sa strankom, vojskom, crkvom. Čovjek bi od stranke koja toliko "poštuje" Hrvatsku, očekivao formaliziraniji pristup državnim temeljima - u što svakako spadaju i državni praznici. Ali na kraju se uvijek svede na dizanje ruku, ruke na srcu i rečenice "Mi smo ovo..." i "Mi smo ono..."

Tko je glasao

Imas pravo, ponasanje

Imas pravo, ponasanje Jadranke Kosor je vise nego iritantno svakom zdravorazumnom covjeku. No s druge strane primjetno je i pljeskanje "naroda".

HDZ je oduvijek koristio drzavu, drzavne manifestacije, generale kao nesto vrlo upotrebljivo za dizanje popularnosti. Sa takvom populistickom politikom koja ukljucuje razna otvaranja nepostejecih skola i bolnica "zaradili" su mnoge "postotke" na prethodnim izborima.. evo jedan link da se svi malo nasmijemo
Radja mi se , ministre Milinoviću...Radja!
http://www.poslovni.hr/Blog/BlogPostView.aspx?BlogPostId=660

Slucajno sam jucer popodne uz kavu u nekom kaficu proletila tiskanim izdanjem Jutarnjeg lista i pogledala najnoviju "anketu". Najinteresantniji mi je bio postotak HDZ-ovih pobornika. Po toj anketi (ne ulazim u vjerodostojnost) HDZ ima jos uvijek 25% podrske. To su postigli iskljucivo tim populistickim ponasanjem, jer rezultatima sigurno nisu. Ovaj narod je poprilicno konformistican. To nije samo posljedica neznanja, neobrazovanosti ili nerazumjevanja situacije.

Svim danasnjim glasnim pobornicima HDZ je jasno da koja god vlada dode na celo drzave nece kazniti podrsku HDZ-u tipa pljeskanja, ruke na novcaniku, glasnih izjava o nacionalnoj ljubavi, identitetu ili drzavi. Pozadina nije samo u laznim povlasticama koje su stekli od HDZ-a odanoscu HDZ-u, ili Jaci sada, vec strahu od tih istih.

Savrseno je svima jasno da im se ni jedna nova vlast nece "svetiti" ni "kaznjavati" iskazanu podrsku na ovakvim skupovima, ali HDZ hoce ako ju ne pokazu. U slucaju da HDZ bude pometen na izborima prakticno im se nista nece dogoditi, osim mozda gubitka nelegalno stecene podobnosti. I to samo mozda. A ako ostane jak, podrska Jacinim populistickim ispadima moze samo dobro doci.

Kosor samo ponavlja vec videno. Mozda se vecini to sada ne svida, no na taj nacin je HDZ vec pobjedivao, pa zasto ne ponavljati pobjednicki obrazac?

Nije samo Kosor zasluzna za nekaznjene ispade ove vrste. Jer to i je samo ispad. Nedopustivo je pozivanje na oficijelno osudene za jednog premijera, to je svima jasno, bez obzira sto o tome osobno mislili. Cak i da taj isti HDZ nije napakirao i uzrokovao toliku kaznu Gotovini, bilo bi nedopustivo, samo zato jer je Kosor predstavnik drzave Hrvatske.
No takvo ponasanje im je u proslosti vise puta dobro doslo. I jos uvijek ima mnogo onih kojima se to svida. A to je ono sto je cudno..

Cudna je podrska tom ponasanju, ne ponasanje samo... jer ono je kao takvo do sada bilo samo nagradivano, jos nikad kaznjeno od gradana Hrvatske.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Pljesak samo ukazuje na jad i

Pljesak samo ukazuje na jad i iscrpljenost pojedinaca koji su odlucili uciniti na tako nesto. No istina je da nam je Drzava iscrpljena, izmrcvarena i da tada krece psihologija poginjanja glave kod onih slaba karaktera.

Jasno, ti sto poginju glave nikada nisu bili bitan faktor, tako da je i sama pojava nebitna. Bitno je samo jedno, a to je da nemamo izgrađenu politicku alternativu koja bi vratila ljudima vjeru, a osnazila one cvrsce da se agresivnije obracunaju sa kriminalcima sto koriste psihologiju reketa.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci