Tagovi

Josipović, Mudrinić, pet milijardi kuna, udruženi zločinački poduhvat.

Instant zvijezda hrvatske politike, aktualni Predsjednik, u svojoj uspješnoj predsjedničkoj kampanji obećavao nam je pravednu budućnost. Na adrese stotina tisuća građana Republike Hrvatske slao je pisma u kojima je pozivao građane „koji se kao i on ne žele pomiriti s činjenicom da je korupcija sastavni dio pravosuđa“ da glasaju za njega jer on neće dozvoliti „korumpiranim moćnicima da budu stupovi društva te se tako rugaju zdravom razumu i svim poštenim građanima“.

Tim, toliko željenim obećanjima, u solidno sročenoj kampanji, nije se suprostavilo pitanje kako nas u pravedniju budućnost može odvesti čovjek, za kojega nikada nismo čuli da je trpio neku društvenu nepravdu i nešto u svojoj dotadašnjoj karijeri protiv nje poduzeo.

Osim kvalitetne kampanje, na izbor Josipovića značajan utjecaj je imala mjera kojom smo ga u to doba mjerili, a ona je ovisila o suprostavljenim mu protukandidatima.
Izbore je dobio s manjom podrškom građana od podrške koju su dobili Tuđman ili Mesić, ali u dvije godine koje su uslijedile situacija na polju popularnosti se izmijenila u njegovu korist.

Tu prema mom mišljenju nije ključan čimbenik bila njegova politika nezamjeranja što mu predbacuje prethodnik, nego političko okruženje, kohabitacija s nestabilnom i potrošenom političkom opcijom, odnosno činjenica da je praktično bio jedini faktor stabilnosti u državi te je bio neupitna veličina političkog Olimpa.

Izmjenom političkog okruženja, stvaranjem stabilne vladajuće koalicije, stvorili su se preduvijeti da se preispita i njegova uloga u društvu. Uloga koju je sam istaknuo gostujući u emisiji Romana Bolkovića odgovarajući na pitanje treba li proširiti predsjedničke ustavne ovlasti. Na to pitanje Predsjednik je odgovorio negativno obrazlažući to činjeniciom da predsjednik svojim ugledom stjeće mogućnosti da djeluje i izvan svojih ustavnih ovlasti.

Reanimacija hobotnice u pravosuđu (22.veljače 2010.)

Prije dvije godine 22. veljače 2010. godine, odmah po ustoličenju, Predsjedniku sam preporučeno s povratnicom poslao pritužbu temeljem članka 46. Ustava Republike Hrvatske radi imenovanja Ivice Mudrinića, direktora hrvatske podružnice Deutsche Telekoma, u predsjednički gospodarski savjet. U pritužbi sam napisao kako iz osobnog iskustva znam da će ukazana čast Ivici Mudriniću biti snažan dodatni poticaj, kako je u svom pozivu da njemu damo svoj glas, točno napisao, korupciji u pravosuđu da se i dalje koči kazneni progon Ivice Mudrinića za kojeg je njegov prethodnik Stjepan Mesić izjavio da je taj kriminalac koji bi u svakoj drugoj zemlji već odavno završio u zatvoru.

Pritužba ima 13 stranica obrazloženja gdje se detaljno kroz četiri točke uz priložene dokaze obrazlaže kako je navedeno imenovanje u suprotnosti s pozovom kojeg je Ivo Josipović kao predsjednički kandidat poslao na adrese stotina tisuća hrvatskih građana.

Direktan povod za pisanje ove pritužbe bila je kaznena prijava koju je protiv mene zbog izmišljene prijetnje podnio predsjednik građanskog odjela Županijskog suda u Zagrebu Darko Milković, te mi je prvi radni dan nakon što je Predsjednik objavio sastav svog gospodarskog savjeta pokucala policija na vrata.

Naime u veljači 2000. godine dobio sam izvanredni otkaz ugovora o radu jer sam nakon brojnih upozorenja upravi, napisao predstavku resornom ministru, da HT ne poštuje ugovorene koncesijske obaveze. U radnom sporu koji je uslijedio utvrđeno je da su svi moji navodi istiniti te da je HT pored tog prekršaja koristio i nedozvoljeni radiofrekvencijski spektar. Prema tumačenju glavnog državnog inspektora za telekomunikacije Miroslava Belužića koji je svjedočio u sporu to je HT činio u cilju da uz manje investicije ostvari istu dobit. Odnosno potkradala se država.
Iako je utvrđeno da su svi moji navodi iz predstavke bili točni, Darko Milković koji je tada kao sudac Općinskog suda u Zagrebu sudio u tom predmetu, presudio je da je otkaz zakonit jer da sam umjesto predstavke prema njegovom mišljenju trebao napisati kaznenu prijavu. Takvo rješenje kao besmisleno ukida Županijski sud te u ponovljenom postupku sutkinja Carmen Topalušić, budući da je u međuvremenu Milković otišao na Županijski sud, presuđuje da je otkaz nezakonit. Naime svaki prekršaj, kršenje zakona ili ugovora ne mora automatizmom biti i kazneno djelo, odnosno u trenutku kada sam pisao predstavku nisam imao saznanja što je u pozadini, to sam otkrio tek kasnije, ali sam bio dužan reagirati upozorenjem kad je poslovni proces u kojem sam kao menadžer u HT-u sudjelovao izašao iz zakonskih okvira.

Kako predmet drugi put dolazi na Županijski sud Darko Milković postaje predsjednik građanskog odjela, pa je presuda preinačena i nezakonit otkaz postaje zakonit što kasnije Vrhovni sud ponovno mijenja i otkaz je definitivno proglašen nezakonitim.

Međutim presuda se iz procesnih razloga ponovno vraća Županijskom sudu gdje caruje Milković pa ovi tumače da otkaz je nezakonit, da nema raskida ugovora o radu, ali i da nema povratka na posao. Takva opcija uopće ne postoji u Zakonu. To je tehnološki neizvedivo, a sve se zapravo pravda tipfelerom kojeg je tobože nemoguće ispraviti.

Bilo kako bilo, u jesen 2009. godine, u doba kad se Mudriniću klimala stolica, posve je jasno da je HT izgubio, da su Milkovićevi postupci postali groteskni i da je pitanje trenutka kada će se presuda morati izvršiti.

Međutim imenovanjem Mudrinića u Josipovićev gospodarski savjet dolazi do potpunog obrata, ponovno se aktivira Mudrinićeva hobotnica, te mi zbog lažne kaznene prijave koju je pokrenuo, ni manje ni više nego predsjednik građanskog odjela Županijskog suda u Zagrebu, na vrata kuca represivni aparat.

Na policiji sam spreman na poligraf, točnije inzistiram na tome, no iskazi svedoka, u prvom redu Milkovićevog zamjenika i njegove tajnice idu meni u prilog te se oslobađam svake sumnje da sam nešto takvo počinio. U stvarnosti treba mi 18 mjeseci da dobijem potvrdu DORH-a da je postupak protiv mene kojeg je pokrenuo Darko Milković obustavljen jer nema nikakvih elemenata koji idu u prilog Milkovićeve izjave.

Da bi se vidjelo o čemu se zapravo radi priču treba staviti u njen kontekst. U proljeće 2009. godine Sanader se zakačio sa Mudrinićem što je javnosti bilo poznato kroz izjavu Sanadera upućenu Mudriniću da je „lako tuđim gloginje mlatiti“.

Nakon toga u našem društvu, a ono je takvo kakvo jest, bio je to znak da je Mudrinić u nemilosti, pa su se i njegovi pipci, a u dvadeset godina pustio ih je posvuda počeli povlačiti.
To se odmah znalo i u Deutsche Telekomu pa je Mudrinić kroz medije pustio priču da ide na mjesto Plančeca za podpredsjednika Vlade. U Nacionalu je Andrija Hebrang podpredsjednik HDZ-a tada to demantirao tvrdeći da Mudrinić sam širi te priče. Naime Mudriniću je krajem 2010. isticao mandat, a zbog gubitka političke podrške po novinama se pisalo da se pokušava ugurati u Ericsson. Problemi su nestali nakon što ga je Josipović vratio u politički vrh pa Mudriniću Deutsche Telekom produljuje ugovor za još tri godine.

Ja koji vodim postupke protiv HT-a, a pored toga podnositelj sam nekoliko kaznenih prijava protiv kriminala u telekom sektoru, najbolje znam kako je u tom trenutku nastupila promjena.
Međutim nedugo nakon toga, Josipovićevim postupkom, došlo je do potpune reanimacije usnule hobotnice. Tu se išlo toliko daleko u prezentaciji moći da se Milković odlučio izložiti skačući u prve borbene redove.

Naime u istom trenutku kako mi je policija zakucala na vrata ponudili su i nagodbu. Oko 20 posto onoga što mi po zakonu pripada. Pa ti vidi kakvi su ti sada izgledi na sudu.

O svemu ovome, preporučeno s povratnicom, pozivajući se na članak 46. Ustava RH obavijestim Predsjednika, a kako nije bilo nikakve reakcije, dijelove iz pritužbe i kasnijih obavijesti objavim na blogu zbog kojeg će mi policija po nalogu DORH-a htjeti oduzeti računalo.

Budući da je ovo poprimilo malo šire razmjere pa su o ovom pokušaju izvjestili svi mediji, glasnogovornik MUP-a Borovac i Josipović, tvrdili su da iznosim neistine da mi je policija dolazila zbog bloga u kojem spominjem Josipovića i Mudrinića, već da mi je policija došla da bih dao iskaz u svezi s mojim kaznenim prijavama. Trebalo mi je potom devet mjeseci žalbi glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću dok nisam dobio potvrdu da je istina ono što sam od početka i tvrdio.
U telekomunikacijskom sektoru radi se o ozbiljnom kriminalu. Nezakonitom izvlačenju i pranju novca. Prema mojim kaznenim prijavama tu je kriminal težak oko dvije i pol milijarde kuna, a procijenjujem prema bilancama stanja alternativnih operatora, da je u igri dvostruko veći iznos.

Progon telekom kriminala svugdje osim u Hrvatskoj

Nije to specifično za Hrvatsku niti samo za HT. Takva je situacija u branši u cijelom okruženju. Trenutno je aktualna situacija da je Deutsche Telekom platio sporazumnu kaznu od 95 milijuna dolara u Americi zbog optužbi da su bivši dužnosnici te kompanije potplatili političare u Makedoniji i Crnoj Gori, te odustanak od zastupničkog mandata, bivšeg austriskog kancelara Wolfganga Schuessela zbog optužbi da je umješan u korupcijske skandale povezane s telekomunikacijskim operatorom Telekom Austrija.

Znamo da je Telekom Austrija u razdoblju od 1998. do 2008. godine dobio koncesije u 6 država regije: Hrvatska (1998), Bugarska (2005), Bjelorusija (2007), Makedonija (2007), Srbija (2008), a tu je i uvijek famozni Liechtenstein!

Kao i kod Hypo, prvi posao Telekom Austrije izvan granica je bio u Hrvastkoj gdje je koncesiju kao član vijeća za telekomunikacije dodijelio Ivić Pašalić. Pa sve do Lukašenka poslijednjeg evropskog diktatora.

Teško je i zamisliti, kad već nisu u Austriji, da su ti poslovi, na navišoj državnoj razini, u ovih 6 država regije mogli proći bez mita i korupcije.

Glavnog operativca i dugogodišnjeg direktora Telekoma Austrije, Borisa Nemšića, u povodu dana neovisnosti 2010. godine, Predsjednik Ivo Josipović odlikovao je za posebne zasluge u gospodarstvu.

U hrvatskom društvu to su jasni signali istražiteljima u kojim resorima trebaju biti pristrani i selektivni. Iako je posve jasno na međunarodnom planu da je cijela telekom branša u regiji od Austrije, preko Mađarske pa sve do Makedonije i Crne Gore duboko inficirana korupcijom. Točnije da su telekom operatori potplaćivali sve političke opcije. Nema nikakvih izgleda da je Hrvatska tu izuzetak od pravila.

Kako to funkcionira najbolje se vidi na aktualnom primjeru ZAMP-a. Sad znamo da Josipović kao siva emiencija ZAMP-a u proteklih dvadesetak godina jednoj tvrtci, Emporionu, svog prijatelja Marka Vojkovića, platio za usluge više stotina milijuna kuna. Ekipa koja se vrti oko tog Emporiona Vojković i Vucelić bili su u javnosti uspješni mladi poduzetnici sve do zločinačkog ubojstva Ivane Hodak s kojom je Vucelić ranije bio u vezi. U istrazi oko motiva ubojstva policija dokazi do čitavog niza spoznaja o poslovnim kontaktima i tijekovima novca te ekipe, točnije Vucelića, koji uključuju likove od Vladimira Zagorca pa sve do Joce Amsterdama. Poznato je da Vucelić nije prošao na poligrafu, odnosno da je prvi put zatajio neke poslovne kontakte. Ima li u tom dimu oko Emporiona i vatre pokušalo se istražiti te je objavljeno da je i Vojković predmet izvida oko pranja novca. Nakon što je to objavljeno Predsjednik države javno se šeće po špici s Vojkovićem dajući poruku represivnom aparatu.

Predsjednički kišobran ide toliko daleko da se početkom ove godine Vojković i Bajić pojavljuju zajedno na molitvenom doručku kojeg svake godine organizira predsjednik Sjedninjenih Država. Nakon toga direktor FBI-a Robert Muller nije htio niti na minutu primiti Bajića.

Da bih javno dokazao koliko su postupci DORH-a selektivni i pristrani napravio sam javnu usporedbu dva istovrsna kaznena postupka. Jedan, onaj protiv Tomislava Dragičevića, zbog utaje poreza na način da je lažno prijavio boravište u mjestu s manjim prirezom pokrenula je država sama nakon što je nestao predsjednički kišobran odlaskom Stjepana Mesića. Ovaj drugi postupak, protiv člana uprave HT-a Božidara Poldrugača koji sa suprugom dijeli vlasništvo nad stanom u Zagrebu, a ima prebivalište prijavljeno u Svetom Ivanu Zelini, pokrenuo sam ja. U startu sam javno napisao da ćemo na ovom primjeru vidjeti koliki je utjecaj Ive Josipovića na selektivnost i pristranost u radu DORH-a. I nisam se prevario. Rezultat nije izostao. Ne samo da su odbacili kaznenu prijavu, a bilo je neusporedivo više elemenata koji su upućivali da je kazneno djelo počinjeno, nego li u slučaju Dragičevića, jer Dragičević čak nije niti vlasnik kuće u kojoj živi, to mu je od punice, nego su mi odbili dostaviti rješenje i uvid u spis.

Rješenje mi je ipak dao Općinski kazneni sud, a iako im je Bajić nakon moje žalbe dao detaljnu uputu kako postupiti u slučaju mog zahtjeva za uvid u spis, njemu podređeni su se na tu uputu oglušili.

Budući da su temeljem iste Bajićeve upute odgovorili da je razlog za pokušaj oduzimanja računala bio blog o Josipoviću i Mudriniću, te da nema uvida u spis postupka protiv člana uprave HT-a, jasno je da mi je DORH dao do znanja odakle vjetar puše i kako stvari stoje. Pritom se Bajić ogradio od postupaka svojih podređenih. On im je dao detaljnu uputu kako trebaju postupiti, a oni ga ne slušaju. Problem je detektiran i rješenje je u mehanizmima prema Državnom odvjetničkom vijeću, a tamo sjedi politika.

Iz izvješće Saboru glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića jasno je da korupcija ne pada i da je borba protiv korupcije rezultat uskok kruga ljudi uz njega, a ne DORH-a u cjelini.

Rasterećenje gospodarstva, pet milijardi kuna

Dakle uspio sam, zahvaljujući Bajiću, sakupiti sve dokumente koji jasno upućuju da početak sankcioniranja kriminala u telekomu nije stvar merituma nego da je u pitanju politička odluka. I da se tom postupku i mogućoj naplati i rasterećenju hrvatskog gospodarstva za oko pet milijardi kuna ispriječio Ivo Josipović.

Međutim za gospodarstvo postupci pred građanskim sudovima još su važniji, a kako tu hobotnica funkcionira već sam vas upoznao. Naime moj postupak nije usamljen. Protiv HT-a vode se parnice koje ukupno prelaze milijarde kuna.

Najviše je postupaka zbog neplaćanja infrastrukture i ometanja pravedne tržišne utakmice. Postupak koji sada okupira pažnju javnosti, neplaćenje korištenja infrastrukture MORH-a je samo kap u moru i po svom iznosu benigan. Samo Grad Zagreb vodi postupak težak oko pola milijarde kuna zbog neplaćenih gradskih prava. A tu su još i postupci koje je pokrenula udruga za zaštitu potrošaća „Potrošać“. Ili postupci regulatora koji su zapeli, zbog udruživanja u kartel i kršenje naloga regulatora. Postupci za HT teški oko pola milijarde kuna. Potencijalno i preko milijarde.

Kako biti dobar „biznismen“? Tako da ne plaćaš naknade za korištenje infrastrukture, udružiš se u kartel sa sebi sličnima i stopiraš sudove i državno odvjetništvo.

Do kada? Pa dok god na isti način na vlast uspjevaju doći isti takvi „političari“.
Stvar je još i gora jer tužbe i postupci nisu niti navedeni u izvješćima koja HT dostavlja burzi, odnosno ako jesu onda je to u neusporedivo manjem iznosu od potraživanja tužitelja.

Mudrinić funkcionira na istim načelima kao i kad je tek došao iz Kanade. Obmanama. Samo što su obmane sada puno puno veće. Iluzionist nije donio ništa, a iznio je čudo jedno.

I dok su sudovi hobotnicom blokirani, novac se, koji bi tu trebao ostati, u vrećama iznosi. Imam iskustvo i znam da velika većina ljudi u sudstvu i odvjetništvu nije korumpirana. Ali taj mali dio koji pripada hobotnici je tako dobro umrežen, sinkroniziran i tako dobro pozicioniran da uspiju poništiti sav rad dobrih poštenih i objektivnih ljudi.

Kakva se PravDA može očekivati na sudovima kad suci pišu lažne kaznene prijave protiv stranaka u postupku. Stranaka koje tuže Mudrinća, koji sjedi s desna Josipoviću, a za kojeg je njegov prethodnik dobro rekao gdje mu je mjesto. I koliko će se zbog toga još novca iz države izvući, a građani obmanjivati javnom porukom Josipovića da Mudrinić treba platiti onih 1%. A 99% neka ide kako je i do sada išlo.

Udruženi zločinački poduhvat

Prema praksi koja se primjenjuje u kaznenim postupcima za kaznena djela počinjena na području Republike Hrvatske, a kada se razmatra uloga državnika u tim djelima, kod utvrđivanja da li je netko sudionik udruženog zločinačkog poduhvata, primjenjuje se proširena definicija takvog poduhvata.

U konkretnom slučaju to znaći da nije presudno da li je Josipović djelovao u cilju utjecanja na pravosuđe. Nije presudno niti da li je u trenutku spornog postupka morao biti svijestan kako će se njegovi postupci moći iskoristiti u cilju utjecanja na pravosuđe.

Presudno je da li je nakon što je upoznat s činjenicama da se njegovi postupci koriste u cilju utjecanja na pravosuđe, poduzeo sve što je u njegovim ovlastima da se uzrok takvog nezakonitog utjecaja ukloni, odnosno na uvjerenju da se isključuje svaka druga mogućnost zbog koje je došlo do političkog prostora koji je omogućio ovakav utjecaj na pravosuđe.

Izvlačenje 470 milijuna kuna iz HT-a

U ljeto 1999. godine nezavisna savjetnička kompanija Ernst&Young izvršila je snimanje svih poslovnih procesa u HT-u u okviru projekta reorganizacije kompanije. Te usluge je HT platio tadašnjih dva milijuna maraka. Jedan od rezultata tog projekta je bio izračun cijene, koliko stručnjaka, koje vrste stručnosti, i koliko vremena treba za pojedini proces i svrha svakog rada odnosno procesa. Definirani su razlozi za postojenje svakog poslovnog procesa, od tržišnih, tehnoloških pa sve do zakonskih i ugovorenih obaveza prema državi. Na ovaj način su obrađeni svi procesi u HT-u, od prava, nabave, marketinga, finacija, pa do izgradnje i održavanja sustava. Jedan od procesa je i optimizacija GSM mreže koja osim svojih tržišnih zahtjeva ima i zakonske i ugovorne obaveze unutar kojih se mora odvijati. Dakle u ljeto 1999. godine točno je definirano kako i zašto se proces odvija, koja je iduća faza u tom procesu, koja je cijena tog procesa i tko ju izvodi. U dokumentu koji je izađen zajednio s nezavisnom savjetničkom kompanijom Ernst&Young jasno je napisano da je jedan od parametara postupka optimizacije zakonom definiran odnosno da gubici u sustavu ne smiju biti veći od 5%.

Početkom listopada 1999. HT dobiva strateškog partnera prodajom 35% dionica Deutsche Telekomu A. G. Odmah se potpisuje 60 milijuna kuna težak ugovor tehničke pomoći HT-u kroz nedefinirane intelektualne usluge.

28. listopada 1999. godine Ivica Mudrinić piše u Bonn Stefanu Grossu pozivajući se na potpisani ugovor predlažući da u okviru tog ugovora HT dobije usluge tehničkog suporta optimizacije GSM mreže.

Odmah potom Mudrinić u studenom 1999. godine u intervjuu za kompanijski časopis uzjavljuje da će postupak biti pri kraju u idućih par tjedana, da je na postupku angažiran veliki broj visokoobrazovanih stručnjaka koji sada imaju i suport strateškog partnera.

Iz pisma kojeg 13. siječnja 2000. godine Dr. Reinhard Scheller, International Business Director piše Ivici Mudriniću, pozivajući se na pisma Stefanu Grossu jasno je da nikakva suradnja na tom području još nije realizirana nego se tek planira prvi sastanak.

Budući se proces optimizacije nije odvijao prema planu kojeg je prije 6 mjeseci ustanovila nezavisna savjetnička kuća Ernst&Young, te da sam na kršenje zakona već upozorio Upravu, a da je sad došlo do ozbiljnog kršenja ugovora o ostvarivanju koncesije, 31. siječnja 2000. godine pišem predstavku resornom ministarstvu u kojoj predlažem da se izvrši upravni nadzor nad kompanijom u smislu provedbe koncesijskih odredbi.

6. ožujka 2000. godine Mudrinić se očituje resornom ministru, priznaje gubitke u sustavu od 18,5% te obrazlaže da će se problemi otkloniti u idućih 3-4 mjeseca kroz proces optimizacije. Inaće prema ugovoru o koncesiji dozvoljeno prekoračenje gubitaka od 5% je 72 sata.

27. ožujka 2000. godine član uprave HT-a Božidar Poldrugač dogovara formiranje zajedničkog HT-DT tima za provedbu optimizacije GSM mreže. Na kraju od te suradnje, osim par piva u Minhenu, nije bilo ništa, optimizacija je provedena onako kako je prvobitno bilo i planirano, a Deutsche Telekomu je plaćeno 60 milijuna kuna. Po ovom obrascu je Deutsche Telekomu u vrijeme dok je bio manjinski vlasnik plaćeno ukupno 470 milijuna kuna. Do iznosa su došli jednostavnom matematikom, onoliko koliko je DT bio dužan platiti HT-u temeljem razlike u interkonekciji su proglasili intelekualnim uslugama DT-a prema HT-u.

Ove optužbe nisu moje maštarije nego se temelje na dokumentima na čijoj izradi je sudjelovao veliki broj nezavisnih stručnjaka.

Rasplet

O čitavoj ovoj priči postoji i jedna okolnost koja će ubrzano voditi prema raspletu o kojem piše Ivica Đikić u odličnom tekstu u Novostima. Okolnost, da kad se već do pravde nemože doći pred hrvatskim sudovima te postupke može započeti u drugim državama zbog povrede prava osoba izvan Hrvatske.

Dakle u povezivanju zainteresiranih i nužnoj internacionalizaciji slučaja “Josipović“.

Ivica Đikić:Josipović je opasni manipulator koji funkcionira po bandićevsko-sanaderovskim principima
Dio bloga prilagođen tisku objavljen je u dvotjedniku Objektiv od 12. ožujka 2012.

Komentari

Udruga Potrošač

11.4.2012.

Udruga Potrošač poslala je redakcijama otvoreno pismo naslovljeno na predsjednika Josipovića, premijera Milanovića i ministra pravosuđa Orsata Miljenića, u kojem upućuju na moguće nepravilnosti u tužbi 42.000 potrošača protiv Hrvatskog telekoma. U tom je sporu niz, u najmanju ruku, neobičnih detalja.

Riječ je o predmetu u kojem udruga Potrošač zastupa interes 42.000 potrošača u vezi nezakonite naplate telefonskih impulsa i telefonske pretplate.

"U vezi gore navedenog predmeta, a u zastupanju interesa sedam potrošača donesena je presuda 2007. godine pred Općinskim sudom u Zagrebu, a kojom je utvrđena nezakonita naplata pretplate od strane tuženog Hrvatskog telekoma.

Budući da se radi o sporu male vrijednosti, a budući da je tuženik u svom prospektu naveo da mu je savjetovano da će njegova žalba biti usvojena, društvo Potrošač je podnijelo predstavku Županijskom sudu u Zagrebu dana 13. ožujka 2009. i 17. ožujka 2009. te je zatražilo zaštitu u vezi predmeta koji se vodi pod brojem P-8028/03, a temeljem kojega je usvojen tužbeni zahtjev i utvrđena nezakonita naplata pretplate, a uzimajući u obzir da se predmet predugo rješavao, budući se radi o sporu male vrijednosti čije je rješavanje po zakonu hitno.

HT-ovci najavili u prospektu da će žalba biti usvojena

U svojem dopisu Županijskom sudu u Zagrebu dana 13. ožujka 2009. godine smo s posebnom zabrinutošću obavijestili Županijski sud o izjavama tuženih koji su u svom prospektu o prodaji redovnih dionica javnom ponudom naveli da je 'društvu savjetovano da će žalba biti usvojena', a naši članovi su se pitali tko je tajanstvena osoba koja bi to mogla savjetovati u ovom predmetu tuženika. Također je na strani F 31 prospekta navedeno da društvo - Hrvatski telekom smatra da je 'vjerojatnost suprotnog rješenja u ovom predmetu neznatna', što bi značilo da se prejudicira odluka Županijskog suda.

Na navedeni dopis koji je podnesen prije tri godine Županijskom sudu naše društvo nije dobilo nikakav odgovor, a posebno je zabrinjavajuće da Županijski sud nije već 4 godine donio odluku u navedenom predmetu koji je u pravilu hitan te se isti ne bi mogao niti smio rješavati pune 4 godine jer se radi o sporu male vrijednosti.

Što čeka Vrhovni sud?

Dodatno zabrinjava i reakcija Vrhovnog suda RH kojemu su neki od tužitelja podnijeli zahtjev za suđenje u razumnom roku dana 26. rujna 2011. godine, a koji se vode pod brojevima Gzp-1633/11, Gzp-1642/11 te Gzp-1644/11, što bi značilo da Vrhovni sud RH nije postupio po istome šest mjeseci, a niti je odredio rok Županijskom sudu u Zagrebu da što hitnije donese presudu u navedenom sporu male vrijednosti.

I vama mora biti jasna nevjerica i zabrinutost naših članova koji su nam dali punomoći kada su pročitali navedene podatke, međutim - daljnje postupanje sudova povećalo je dodatno njihovu zabrinutost, kao i saznanje o činjenici da je predsjednik uprave tuženog g. Ivica Mudrinić imenovan u gospodarski savjet koji savjetuje predsjednika Republike Hrvatske.

Stoga smo bili prisiljeni uputiti ovo otvoreno pismo kako bi se zaštitili interesi svih građana – potrošača koji su društvu Potrošač dali punomoć za postupanje, te kako bi isti imali ravnopravan položaj pred sudovima, a budući da iz svega prije navedenoga proizlazi da bi mogla postojati i osnovana sumnja u postupanje sudova u Republici Hrvatskoj u vezi gornjeg predmeta, jer bi proizlazilo da Hrvatski telekom, ovdje tuženik, i prije presude zna da će žalba biti usvojena budući da je isto naveo i u svojem prospektu i to u trenutku kada je izgubio spor pred prvostupanjskim sudom.

Obavijestili nadležne u Europskoj komisiji

Također molimo da Županijski sud dostavi podatak u kojem vremenskom roku su suci dužni rješavati sporove male vrijednosti tj. da li je uobičajeno da ovaj spor male vrijednosti nije riješen više od 4 godine, a također da se provjeri u kojem roku uredujući sudac u ovom predmetu inače rješava sporove male vrijednosti, a sve to kao bi se otklonile bilo kakve sumnje u zakonitost postupanja sudova.

O ovom predmetu društvo Potrošač je obavijestilo i gospođu Lauru Stefan koja je koordinator za antikorupciju u Europskoj komisiji i zadužena je za Republiku Hrvatsku, kao i gospođu Monicu Louis Macovei koja je također u ime Europske komisije zadužena za monitoring u poglavlju pravosuđa", piše u otvorenom pismu.

Danas.hr
11.04.2012.

Tko je glasao

Kud će suza neg' na oko.

Odmah u ponedjeljak, sutradan, nakon što je Predsjednik u gostovanju Nu2 spomenuo Kamensko ide akcija DORH-a:

U ZAGREBAČKU policiju su poslijepodne privedeni bivši direktor tvrtke Kamensko Antun Crlenjak i suvlasnik tvrtke Vilinske poljane Davor Vlajčević

http://www.index.hr/vijesti/clanak/privodjenja-zbog-kamenskog-na-policij...

Ima li konkretnijeg načina da se potvrde tvrdnje iz bloga?

Tko je glasao

covjece, po tebi josipovic

covjece, po tebi josipovic aktivno djeluje unutar 24 sata. em je tebi upala policija u stan 24 sata nakon sto je postao predsjednik, em je sad dorh u 24 sata na mig predsjednika iz NU2, obavio sve predistrazne radnje, zatrazio otvaranje istrage i poslao nalog policiji za privodjenje, koja je to isto uspjela obaviti u vec spomenutih 24 sata. :-)

e, da nam bar cijela drzava tako funkcionira.... a da postavimo josipovica za "prosvjecenog monarha"? :-)


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Pa država nam tako

Pa država nam tako funkcionira, baš tako. Pravosuđe čeka mig odozgora.

To upravo znaći to, da DORH ima saznanja i predmete u određenoj fazi i da se onda čeka signal odozgora. Pa na tu ti je temu blog. Lijepo ti piše da se prvo objavi kako se Vojkovića istražuje zbog pranja novca i da odma Ivela ide u šetnju s njim po Bogovićevoj da ga fino svi slikaju da se to odma zaustavi. Oni definitivno komuniciraju preko medija. Dok je Jaca fino pozvala Bajića sebi u ured i rekla lovi ovog drugog Ivu.

Ivela je ipak transparentniji, on je ipak političar novog kova, tu mu treba odati priznanje, no je li to dovoljno za prosvjećenog monarha?

Možda tebi, napravite si neku barem kneževinu...

;))

Tko je glasao

gle, vjerujem da postoje

gle, vjerujem da postoje svakakve vrste dealova i igrica u politici, ali citava ova prica o 24 sata i gledanju svakog pokreta nekog politicara je malo previse u domeni spekulacije za moj ukus.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

pa čuj nije uvjek tako, ja

pa čuj nije uvjek tako, ja sam imao tri dana fore, prvo mi se predsjednik ukazao u 4 pa u 3 pa u 2 sata ujutro pa je tek onda pokucala murija.

A nije ovo baš svaki mig. Ovaj nastup se najavljivao dosta dugo, svi kojih se to tiće su ga pratili, a da im je reakcija prozirna i bedasta to je. Ali nisu oni neki pametnjakovići. To su ljudi koji čuvaju svoje stolice i uvlaće se u dupe. Oni jedva čekaju na mig.

Ja ti uopće ne govoriom da to Ivela nužno radi, pa to izričito piše u blogu, tako sustav funkcionira. Objasnio sam do u detalj. Imaš dvadeset hiljada slova...

Hahahaha...

Oni će na ovaj način ispasti glupi, mislim na službenike, ali će definitivno dati do znanja da su poslušni. Da aparat sluša. Ako se ovo previše provali drugi put će se strpiti dan dva. Dakle sustav ima sposobnost učenja i nije lišen elementarne inteligencije. Jer njegova je osnovna funcionalnost - preživiti.

Vidi se da na svu sreću nisi dolazio u kontakt sa sustavom.

Tko je glasao

Tema ovog bloga nije ZAMP.

Imamo dva bloga s 1700 komentara na tu temu, može netko otvoriti i treći, evo danas će biti aktuali povod, Predsjednik je gost u Nu2.

Tema ovog bloga je:

Kako aktivnosti izvan ustavnih ovlasti Predsjednika, koji je pozivao građane koji se ne mire s činjenicim da je korupcija sastavni dio pravosuđa da glasaju za njega, imaju utjecaja da se kriminal u određenim segmentima gospodarstva ne sankcionira te građanski postupci koji se vode protiv kompanija koje djeluju u tom resoru ne provode u cilju okončanja tih postupaka.

U cilju vođenja rasprave na tu temu naveo sam koji postupak Predsjednika izvan njegovih ustavnih ovlasti sumnjičim da je odgovoran za kako tvrdim utjecanje na pravosuđe.

Naveo sam način kako postupa pravosuđe kroz dva primjera. Stavio to u odgovarajući kontekst.

Naveo sam ili čak detaljno opisao jedan (ima ih jooooš) primjer nezakonitog izvlačenja novca iz države.
Naveo primjer kojem ste mogli od početka pratiti da se represivni aparat stavio u službu progona onih koji prijavljuju kriminal.

Objavio da sam priveo kraju istraživanje iz mojeg je jasno da su Josipović i Borovac iznosili neistine o razlogu informativnog razgovora. E sad tu konkretno ne mora biti nikakva odgovornost Josipovića jer je on ogao samo ponoviti ono što je osoba u čijoj je odgovornosti da o tome informira javnost tako javnost informirala. Ali danas kada znamo da nije tako bi mogao i postupiti drugačije, recimo ispričati se, jer me onaj postupak zaista povrijedio.

U ovom blogu se ne pretpostavlja da su aktivnosti Predsjednika smišljene u cilju utjecanja na pravosuđe, niti da je u trenutku aktivnosti morao biti svjetan do čega će te aktivnosti dovesti. Tema ovog bloga je što treba poduzeti nakon što je upoznat s činjenjcama.

Znam da ima onih čija je sposobnost koncentracije znatno ispod kapaciteta ovog bloga, pa vrijeđaju i etiketiraju, ali vas molim da se ne lijepite na njihove provokacije, jer da znaju drugačije sudjelovati u diskusiji sigurno bi dali svoj doprinos na drugačiji način.

Tko je glasao

Korupcija je ugrađena

Korupcija je ugrađena zakonima i propisima, tj njihovom prenormiranošću u raznim područjima – zakonodavstvo u građevinarstvu npr. je načinjemo tako da je puno jednostavnije (a) protuzakonito ili (b)„zakonito“ uz korupciju jer je (c) zakonito samo s mukom moguće (pogotovo što se udaljava od Grada Zgreba)......a:b:c=5:4:1
I tako je osiguran apsolutizam
„neprofitne“ udruge ga osiguravaju u potpunosti (i tu ide između ostalih i hds) – a bit je od općeg ka pojedinačnom, odnosno: benzin vaš auto moj, pa nije potpuno of topic, iako je istina da više na uši izlazi

Tko je glasao

Ivo Josipović nije uticao na pravosuđe

Garant, 100%. Matija je "gurao besplatno" svog favorita Ivu Josipovića u predsjedničkoj kampanji. Kad je Severina tužila Matiju za 200 hiljadarki ovaj se nije udostojio da zvrcne to pravosuđe, što nikako ne znači da u nekim drugim slučajevima nije činio.
na kraju će Matija ostati bez 200 iljadarki, i razumijem ga potpuno da je uvrijeđen i ponižen. Na njegovom mjestu bi i ja "druknuo" Jozelju.

Tko je glasao

I ja sam to primjetio, vidim

I ja sam to primjetio, vidim da nitko to ne poteže....

Tko je glasao

Evo moram malo reklame. :)

Današnji broj tjednika "Forum" donosi članak Marinka Jurasića Istine i laži o ZAMP-u i Ivi Josipoviću. Za razliku od nekih drugih, obavili su NOVINARSKI posao prikupljanja i analize informacija. Nažalost na mreži je samo uvodni dio. Zaključci su uglavno oni koje sam i ja donio kad sam uložio par dana truda da proučim, za koje smatram da će ih donijeti svatko, tko racionalno razmišlja (nešto prošireni i podrobnije potkrijepljeni):

— nema ničeg spornog u sustavu kolektivne zaštite autorskih rpava kroz ZAMP (isti je u cijelom svijetu),

— nema nikakvih indicija nečeg neregularnog (pravno iili moralno) u poslovnom odnosu između ZAMP-a i Emporiona,

— nema nikakvih indicija da je pravnik i glazbenik Ivo Josipović bio upleten u bilo što nemoralno, a kamoli nezakonito.

Tko je glasao

oštrićeva magla

Zoran Oštrić,

nevjerojatno je koliko u ideološkom i partijskom sljepilu možete ići daleko.
Tvrdite da "nema nikakvih indicija da je pravnik i glazbenik Ivo Josipović bio upleten u bilo što nemoralno, a kamoli nezakonito". To za "skromnog" sveučilišnog profesora i glazbenika jednostavno nije točno, jer sama činjenica da gospodin predsjednik Republike zajedno sa suprugom posjeduje čak SEDAM STANOVA upitna je što se tiče njegovog morala i zakonitosti. Trebao bi objasniti na koji ih je način stekao, jer to očito nije mogao sa svojom skromnom sveučilišnom plaćom.
Zorane, zar zaista mislite da na ovom portalu osim vašim istomišljenicima možete prodavati maglu.

Tko je glasao

sedmorica mladih...

Je li tih sedam stanova imao prije negoli je postao predsjednik ili ih je naglo stekao u svom predsjedničkom mandatu?

Nismo li izašli iz vremena gdje se nekoga "lupalo po glavi" vlastitom imovinom? Ako imaš neke indicije o nezakonitom stjecanju imovine - bilo bi lijepo da kao lojalan građanin RH to prijaviš DORHu, a ne da insinuiraš.

Tko je glasao

Nije za predsjednikovanja već

Nije za predsjednikovanja već rada u organizaciji s čijim poslovanjem nas prvo uvjerava da "nije imao ništa" a potom da "nije vodio operativno".

Uz predsjednikovanje se veže samo laganje a eventualna materijalna korist uz neregistrirani HDS_ZAMP i tvrtku njegovog prijatelja Emporion.

B-52

Tko je glasao

sm

Uz predsjednikovanje se veže samo laganje a eventualna materijalna korist uz neregistrirani HDS_ZAMP i tvrtku njegovog prijatelja Emporion.

pročitala sam to jutros, ok. to s tim adresama su nešto pobrljali, nije mi se dalo previše udubljivat, jer...pročitaj šta sam galetu odgovorila, a to zapraff ide svih zainteresiranih, jelte, za temu..

p.s. ajmo stat sa ZAMPom da nas Papar ne zatuče, jer fakat dnevnik nije na tu temu..btw. sori Papar trebala sam postat commment tamo na ZAMP...al nije mi se dalo tražit....ajd' ja neću više, a ti gale i sm i svi drugi ak imate šta za reć' na moj post, prebacite se tamo di je već to ono bilo..još jednom sori Papar, znaš da sam ja komotna žena :)).

CC

Tko je glasao

mrak, hatzivelkos i zaphod ne

mrak, hatzivelkos i zaphod ne vide nista sporno u pogodovanju i monopolizaciji 100 milijonskog posla. dobro za znati kada se bude uvodio red da ta ekipa bude podalje od bilo kakve poluge.

Tko je glasao

pogodovanje

Riječ "pogodovanje" ne postoji u situaciji kada netko nije obveznik javnog natječaja. Ti to barem dobro znaš.

Monopolizacija obično (iako ovdje nije riječ o njoj, pune su novine o natpisima kako su shoping-centri sklopili ugovor sa agencijom koja nije ZAMP) nije u rukama onoga tko monopol dobiva već onoga tko monopol može dati.

Tko je glasao

Mozak na paši, zdrav razum na

Mozak na paši, zdrav razum na godišnjem odmoru, ili preuranjena prvoaprilska šala: "Riječ "pogodovanje" ne postoji u situaciji kada netko nije obveznik javnog natječaja".

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

ma sjajna stvar. mrak napravi

ma sjajna stvar. mrak napravi projekt javni natjecaji, a ne zasmeta mu niti najmanje pomisao da je njegov politicki patron napravio korak dalje u toj prici i zaobisao i samu ideju javnog natjecaja. mrak u tome ne vidi nista sporno. hatzivelkos se istina kroz godine ipak dokazao kao soldat svoje partije, tako da svojim stavom jasno oslikava mentalni sklop postojece kriminalne vrhuske koja je danas na vlasti. kriminalne vrhuske koja za razliku od hdza ima dovoljno strpljenja da prvo preoblikuje zakone tako da im pogoduju, a tek u drugom koraku onda da krene u zlocinacku rabotu isisavanja novca, robe, usluga.

zlocinacka struktura ciji je hatzivelkos lojalni nositelj (jos jedan razlog za udaljavanje iz politickog procesa doslovno od prvog do zadnjeg clana svake stranke koja je dizala ruke u parlamentu) za razliku od hdza jedino sto je voljna uzurpirati cijeli proces da radi za nju, umjesto primitivne hdzovstine koja je toliko nestrpljiva pa onda mada moze sama krojiti zakone, nema volje vec samodopadno se postavlja u poziciju da ide protiv samog pravnog aparata. sto je uistinu naivno.

enivej, mi kao grupa smo vec davno prokazali hdz, sada je vrijeme da prokazemo sdp, kao i protaogniste zlocinackoga uma, osoba koje u svemu tome ne vide nista sporno, dakle, mraka, zaphoda i hatzivelkosa.

to je dakle novi quest za populaciju pollitika.com-a.

Tko je glasao

proto te moto...

... što ćeš, to ćeš teže dokazati... naime, udruge, kao ni farmaceutske kuće, NE podliježu zakonu o javnoj nabavi...

... a smiješno mi je da se pozivaš na "Zakon o javnoj nabavi" kao nekakav nadnaravni zakon koji jamči svesto - na stranici čiji je vlasnik objavio registar te iste javne nabave i koji je prepun rupa i rupetina... kada bi ZAMP tj. HDS čak i išao na javnu nabavu (nemam pojma iz kojeg razloga) - to bi se kao teško izigralo?

"mi krao grupa"? grupirao si se?

Tko je glasao

po zakonu je, znaci sve je u

po zakonu je, znaci sve je u redu.

upravo taj detalj je detalj koji je pred nama da ga prokazemo u svojoj intelektualnoj krimogenosti.

Tko je glasao

gle...

Ne znam kako da ti objasnim a da ti to shvatiš.

Ako želiš nešto "zapakovati precedniku" onda ga ne loviš za nešto što je radio 1993. i to po trenutnim zakonima. Možeš misliti da je nešto nemoralno, neetički, vakvonakvo - ali on je postao predsjednik.

Dakle - ako ga želiš "rušiti", napadati ili ga diskreditirati - ajd nađi nešto što je aktualno u njegovom mandatu, što je posljedica njegovog djelovanja kao predsjednika, a ne ipak legalno djelovanje prije dvadeset godina.

10x mi je bio suvisliji napad uz njegovo možda prebrzo podržavanje ACTAe kao takve... ili tako nešto. Neka ga se napadne što nije... ne znam, sazvao hitnu sjednicu vlade u vezi gospodarstva, što nije potegao pitanja nekih ljudskih prava koje se u zadnje vrijeme često preokreću... ovaj "napad" preko ZAMP-a je jednostavno - bespredmetan... i neće uroditi ničim, osim što Index "pali" svoje vjerne čitatelje već tjednima.

Tko je glasao

vec je urodio opcom

vec je urodio opcom kompromitacijom josipovica, ali i njegovih pulena, ukljucujuci i tebe osobno. to nisu male stvari u rebalansu mrezne socijalne dinamike. autoritet je opaka stvar ma koliko mi sutjeli o tome.

Tko je glasao

gale..

.,...na žalost, zap je u pravu...

moram te razočarat i reć da ipak, jelte, things are not as they seem to be...
nakon, ajd nije da se hvalim, ali...ne samo par dana (kako je oštrica pisao) nego bogme malo više proučavanja zakona o autor. pravima, pa EU prakse a i USA, pa te silne napise, ovo, ono...pa pismo Porezne uprave, Društva za intelekt. vlas. itede, itede..
....ipak se čini da se index malo iliti puno - zaletio; i da, nebitno, ali...sad sam definitivno sigurna da je to Meskeov rukopis, nemoj me pitat za detalje, za sada..

dakle, nije da dosta toga ne štima u radu ZAMPa, pa i to da gule malo previše na nekim stavkama, pa i to da nije ok. sa ekipa iz ALAI-a (suci i sudski vještaci) zastupa ZAMP u pravnim sporovima (kad znamo da ALAI dobrim dijelom sponozorira taj isti ZAMP), pa onda...ma, da ne nabrajam, ima toga lijepa hrpica što bi im se moglo zamjerit, jelte..
ali basically, zakon je usklađen with the EU acquis, a i ustavni sud je u dva tri navrata potvrdio da su ti neki sporni članci (konkretno oni vezani uz monopol...) u skladu s Ustavom, itd.itd. (dakle, odbacili su zahtjev za procjenom ustavnosti tih par članaka zakona o autor. pravima, itd.)

i basically, zakon, ofkor, nije savršen (nisu to niti mnogi u EU državama), praksa je puna još tih nekih kontroversi i upravo se ovijeh dana očekuje nova EU direktiva, tj. Europska komisija završava s radom na dvije komponente legislative, i to za usklađivanje pravila o transparentnosti i upravljanju autorskim pravima te na novim pravilima za licenciranje online glazbe između pojedinih država, blabla.. i da, to što kasne već ohoho (jer trebalo je bit prije) veli ovaj povjerenik za internal market, u mojem slobodnom prijevodu, kasne zato jer su se upetljali za popizdit i njima samima pol toga nije jasno, itd. jer, fakat authorship i intellectual property sector je kompliciran za popizdit...

eto. znaš da ne volim baš Ivelu, itd. i teško su mi pale ove spoznaje, ali jebi ga....treba bit pošten i reć kak stvari stoje..
nu, da, ovo samo da dodam: da nije bilo muljanja u poslovanju Emporiona, hehe, to baš ne mogu, jelte, potvrdit, muljanja je bilo i u nekim od najvećih EU agencija, npr. belgijski SABAM, pa španjolski SGAE, pa britanski PRS..svašta ima..
ali, zakonski je sve to, baš kak on kaže, u okviru, itd. i dok se Emporionu direkt ne dokaže npr. money laundering, možemo se fućkat.. i da, predsjedništvo HDS koje se sastaje 1x ili 2x godišnje hrpu toga nije ni moralo znat, papiri se mogu prikazat ovak i onak, a znaš i da se i revizore može smuljat ak se hoće (ja znam pouzdano, rekla sam ti da sam skoro 7 god. radila u consulting and audit firm) i tak..

da ne gnojim dalje, ukratko: Babić - ili bolje da kaže, Mesić - se može je**** :)) ili možemo reć i ovak: unfortunately, we don't have a case here...to mi je jako teško palo, moram reć, al jebi ga..

CC

Tko je glasao

izgleda da je ponavljanje

izgleda da je ponavljanje majka znanja.

1. josipovic i vojkovic su prijatelji.
2. josipovic kao maestro diskrecijski daje unosne poslove monopola svojem prijatelju.

josipovic, ti, bigulica i ekipa ne vidite u tome nista sporno.

jel bi bilo recimo sporno da se neko poduzece u vlasnistvu drzave da nekom prijatelju koji ce dobiti 25% sigurnog profita bez ikakvog natjecaja, bez ikakve odgovornosti spram bilo koga i spram bilo cega?

mora li netko uopce biti prijatelj, da bi ovakvo postupanje bilo nesto sto uopce nije sporno?

recimo da sutra cacic da croatica osiguranje ili jos bolje hep nekom uspjesnom poslovnjaku? bez natjecaja, diskrecijiski, recimo neki posao od 400 000 000 kuna?

cc, u takvom poslovanju uistinu ne vidis nista sporno? ovaj primjer sa hep-om jeli.

Tko je glasao

Klap, klap, klap, klap, CC,

Klap, klap, klap, klap, CC, dobro da ti je trebalo samo mjesec dana da skuzis ono sto je ipak vecini jasno od pocetka. Zanimljivo kako je prica oko zampa i emporiona zavrsila u indexu dan ili dva nakon one svadjice izmedju josipovica i mesica tko tu trosi vise i koga treba ukinit.

Tko je glasao

martin, masno i mozak na pašu :)).

.....davno sam zaključila da si glup...ovo samo potvrdjuje točnost mojeg zaključka..

naime, za razliku od mnogih, pa i tebe, ja ne padam na prvu loptu ni Ivele, ni Babića, niti na insinuacije da to jest ili nije Mesićevo maslo (ma koliko koincidencija bila više nego sumnjiva, itd.) nego idem proučit tematiku sama (uz uvažvanje i pristalica i Babića i Ivele baš kao i one suprotne strane)...i TEK onda donesem zaključak, capisci?

je, da, samo treba malo vremena i truda, a bogme i pameti...ti nemaš izgleda barem ovo zadnje...nego ti je lakše ko' većini preglupih hrvatića...ono, na prvu loptu, što ti se više svidi kao "istina" i onda dereš po tome..
al' ok. to si ti, tvoje pravo je da budeš "pametan" na način većine...samo daj,
p.s. zato nam i je tako kako nam je kad ljudi radije idu za krdom umjesto da sami mućnu glavušom, provjere, propitaju, ovo, ono...

ajd uživaj u vikendu...vjerojatno i to upražnjav kao krdo, da ne velim po JUS-u, ono, nešto masno za ručkić, pa litra gemišta, pa onda zasjest u fotelju i vrtit daljinski :)) a mozak...tja, na pašu a di drugdje..

CC

Tko je glasao

Jedino krdo koje sam ja ovdje

Jedino krdo koje sam ja ovdje primjetio jest ono u kojem si i ti sama sudjelovala. Dovoljno je samo procitat tvoje prve komentare na temu. Sto se tice tvojeg prosvijetljenja, ono, bolje ikad nego nikad. Kakva publika, takvi mediji...

Tko je glasao

i da..

..nemoj mi odgovarat, jer ZAMP nije tema i Papar će (s pravom) poludit..dnevnik o ZAMPu imaš na drugom mjestu (što naravno ne znači da ću ti i tamo odgovorit jer nema puno smisla s tobom debatirat, spadaš u krdo jebi ga :))

CC

Tko je glasao

daj gale...

... šteta što sam prepristojno odgojen - umjesto da ti kažem ono što bi ti trebalo reći.

Ma koju si si ti to ulogu dao, koje ti pulene razotkrivaš, koji si ti to sveti pravednik, majketi... tko ti je to dao titulu čuvara državnog pečata pa da tu prozivaš ljude, kako te nije sram zaboga?

Idem rađe spavati - da ti ne bih narušio autoritet mrežne socijalne dinamike.

Tko je glasao

Nisam vidio tu vrstu

Nisam vidio tu vrstu komentara od njih. Ajde mi pošalji to.

Tko je glasao

referenciram se na davanje

referenciram se na davanje ocjene clanku koji u cijelom slucaju zamporion igrom slucaja ne vidi nista sporno.

Tko je glasao

Orden kneza Mislava!

a ja sam u cijeloj priči primjetio da je način na koji funcionira ovaj portal daleko iznad standarda našeg društva te da bi za stvaranje ovog mehanizma trebalo odlikovati Mraka najvišim državnim odličjem.
Čak i uz rizik da se to može protumačiti kao sukob interesa, neka bude jedan i od koristi.

Tko je glasao

apsolutno. nema crnog, niti

apsolutno. nema crnog, niti bijelog. ono sto je bitno je te parametre razluciti, da se ne bi neko zaletio i koristio svoj ugled u podrucjima gdje ga nema. recimo mrak po pitanju borbe protiv acte i slicno.

Tko je glasao

ali zašto tražiš da se i

ali zašto tražiš da se i drugi ljudi izjašnjavaju o nečem o čem si iznio svoja stajališta. Zar tvoje mišljenje ne vrijedi ništa bez potvrde drugih? Čemu prozivke?

Tko je glasao

uistinu, moje misljenje ne

uistinu, moje misljenje ne vrijedi nista bez potvrde drugih. pravila procesa.

Tko je glasao

Uh!

A onda barem budi strpljiv i imaj razumjevanja, ne može se stići na sve strane. Vidi kakva se diskusija tu vodi:

http://mrak.org/2012/03/17/restoran-mu-muke-po-beefsteaku/

Ovo je jako čitano, meni se čak javljaju kompići iz vojske (još one) koji sa zanimanjem prate Mrak.org.

Tko je glasao

(O)sobe

Nije lijepo što spamaš dnevnike kopiranjem jednog te istog komentara i forsiraš samo jedan izvor, istovremeno gurajući na stranu brdo drugih koji opovrgavaju tvoju tezu.

Da si svojih "par dana" utrošio proučavajući i druge izvore, sigurno je da bi našao čvrste osnove i za drugačije zaključke.

Evo ti npr. kako je pravnik i glazbenik "osobe pretvorio u sobe". Ni Isus ne bi bolje.

Da li autori trpe štetu od Josipovićevog modela zaštite autorskih prava?

U istom tekstu imaš odgovor. Koji ti se neće baš svidjeti.

B-52

Tko je glasao

"Već sam naslov Josipovićeva

"Već sam naslov Josipovićeva rada spada pod prvi trik koji Schopenhauer naziva 'smicalica proširivanja' time što se govori o autorskom pravu uopće pa čitatelji mogu doći u zabludu da se vodi briga o svim autorima, a u stvari isključeni su autori likovnih, književnih, znanstvenih, fotografskih, arhitektonskih, dizajnerskih, kartografskih i djela primijenjene umjetnosti, kao i novinari i ostali autori osim autora glazbenih, dramsko‐glazbenih i filmskih djela".

sad se upravo dešava, odnosno desio se jedan veliki val napada na autorska djela arhitekata u mjesecima pred donošenje Zakona o postupanju sa nelegalno sagrađenim zgradama - ljudi su znali da će se donjeti, pa su brže bolje priskrbili još volumena. Samo ovako, usput dok vozim primjetim na kućama koje ja potpisujem naglo izrasla zdanja što u širinu što u visinu - prijašnjih godina se to nije dešavalo.

Po zlatnom zamp pravilu, a i po naslovu zakona smatram stvarno živom nepravdom što ja iz svake prodane cigle ne ubirem tantjema naime svih "mojih" kuća.....

najgore je što nema načina da dobijem otštetu za devastaciju sad kada zakon tjera na legalizaciju tako devastiranih kuća - a to bi bio jedan značajan korak ka očuvanju urbaniteta i sprečavanju bespravne gradnje

(za svaku kuću arhitekti se iskilave dok dobiju građ. dozvolu - sto puta se vraća jer se vrže mijenjaju planovi nego li ti korumpirane ekipe privoliš da daju suglasnosti .... i nakon izgubljenog vremena i novca, sad ekipa bez po frke digne duplo za duplo manje para)

Tko je glasao

A što ćeš kad Josipović vaša

A što ćeš kad Josipović vaša ne smatra čak ni srodnim a kamoli autorskim pravima pa ispada da od gradnje više ubere npr. onaj koji je komponirao ili izvodi pjesmuljak što zidari slušaju dok grade krov a gazda okreće prase. Ako im na javnu izvedbu "samo za veselo društvo i ulicu" uskoče Zampovi haračlije, za što se Josipović pobrinuo genijalnim zakonskim rješenjima.

Po njemu je pravedno da se jednokratnim činom prodaje proizvoda ili usluge svi drugi mogu, i moraju čak, odreći autorskih prava dok jedino njegovi ne samo da ne mogu već i ne smiju. Jer je takav zakon.

Na jednom mi kompu neki dan riknuli RAM-i i sad ću ga radije baciti nego debeloj guski vrat namazati, po tko zna koji put.

B-52

Tko je glasao

osim toga

prekopiravaju se uratci
mi moramo davati naše radove ostalim suradnicima (vodovod, statika, elektroinstalacije, strojarstvo, požar, fizika). šaljemo mailovima ili se kopira preko neke vanjske memorije
znači naši uratci su i te kako podložni kopiranju i ne dozvoljenom korištenju
zamp nam za to ništa ne isplaćuje iako svi plaćamo zampu kupnjom vanjskih memorija

Tko je glasao

Na kavicu s Predsjednikom

Možda da probate se uvrstiti u zakon.

Izgledi rastu ako u obrazloženju stavite da prihvaćate da naplatu i obračun vrši Emporion. I umjesto sadašnjih 30% obećate 50% na ime troškova (pola meni, pola tebi i pola Bagi).

B-52

Tko je glasao

A u znak dobre volje...

Nije loše ni pri dnu projekta a prije potpisa uvrstiti kakav stih:

Mještani su u čast predsjednika Josipovića priredili i kulturno- zabavni program, a mjesni je guslar Jakov Vržina otpjevao pjesmu: "Guslar gudi i stihove sriče/ dobro došli Ivo predsjedniče, Dolac daje najbolje pozdrave/ predsjedniku hrvatske države, Bog s neba, Josipović s nama/Hrvatska je u zdravim rukama.

Obzirom da stihoklepci raznih vrsta potpadaju pod zakon, možda bi uz gornje upalilo pa da konkurirate za onih najmanje 30% od prihoda kao potpora nekomercijalnima. Samo pazite, budite skromni jer u tu skupinu spada i prvi kompozitor u Hrvata. Da mu od usta ne otkinete previše. :)

B-52

Tko je glasao

— nema ničeg spornog u

— nema ničeg spornog u sustavu kolektivne zaštite autorskih rpava kroz ZAMP (isti je u cijelom svijetu),

ima

— nema nikakvih indicija nečeg neregularnog (pravno iili moralno) u poslovnom odnosu između ZAMP-a i Emporiona,

ima

— nema nikakvih indicija da je pravnik i glazbenik Ivo Josipović bio upleten u bilo što nemoralno, a kamoli nezakonito.

za zakon ne znam, ali moralno zasigurno nije.. i da, ima dokaza.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Što je ovo?

Prvo, zaključci koje si tu napisao nisu sadržani u linku kojeg si ostavio.

Drugo, kakve to veze ima s tekstom ispod kojeg unosiš komentar?

Tko je glasao

Nisu u linku...

... napisah gore, na netu je samo ovodni dio teksta, kako i piše tamo - cijeli tekst je u tiskanom izdanju. Analiziraju po redu:

– Trpi li ZAMP, odnosno glazbeni autori štetu od ugovora s Emprionom?
– Zašto nije bilo natječaja za poaso dan Emporionu?
– Je li zakonita suradnja ZAMPA I Emporiona?

itd., 15-ak točaka. Kako rekoh, isti zaključci koje sam i ja sam donio. Ja uvažavam da netko može misliti i drugačije, moj stav je od početka suzdržan a ne zampofilski :) ali problem, koji vidim, nije u tome da drugi donose drugačije zaključke iz istih poznatih podataka, nego što ne podnose da netko bude čak i suzdržan.

Tko je glasao

Opet isto?

Već smo imali dva bloga s oko 1.700 komentara ukupno na tu temu (Josipović-Zamp):

http://pollitika.com/zamp-cekajuci-prava-pitanja
461 komentar

http://pollitika.com/predsjednik-ivo-josipovic-u-korupcijskom-skandalu
1228 komentara

A to nije tema ovog bloga. Za razumjevanje ovog teksta potpuno je nebitna suradnja Zampa, Empiriona i Josipovića. U ovom tekstu se oni spominju usput, to nije tema, ali se spominju u posve drugom kontekstu.

Ne spominje se da li je ta suradnja zakonita ili nezakonita nego postupak Predsjednika nakon što je u javnosti postalo poznato da se Vojkovića i ekipu oko njega istražuje zbog pranja novca.

Nisu tema ovog bloga Zamp i Josipović nego utjecaj Josipovića na pravosuđe. I to uz pretpostavku da je do tog utjecaja došlo nenemjerno. Znaći u ovom tekstu se pretpostavlja da taj utjecaj Josipović nije planirao izvršiti i da nije bio niti svjestan da bi neki njegov postupak mogao imati nešto takvo za posljedicu.

Tema ovog bloga su okolnosti nakon što je Josipović upoznat da su njegovi postupci imali utjecaj na pravosuđe. Dakle u ovom blogu se iznose dokazi da su udređeni postupci represivnog aparata selektivni i pristrani kao i dokazi da se građanski postupci vode prostrano, a sve na štetu države, građana i gospodarstva.
Pa se to stavlja u vremenski kontekst Josipovićevog imenovanja.
A ti pišeš o nećem posve drugom i iznosiš vrijednosne sudove o sposobnosti logičkog zaključivanja ostalih sugovornika. Osim toga ljude si čak nazvao i čoporom te se ovdje svima ispričavam jer takve neprimjerene komentare, u cilju ne narušavanja vjerodostojnosti navoda iz bloga, nisam pretvorio u spam, a što sam objasnio dolje. A tebe molim da to više ne radiš. Svoja uvjerenja, koja jesu dobrodošla, možeš iznositi jednako uvjerljivo i bez etiketiranja. Ovako samo postižeš suprotni efekt.

Tko je glasao

Pišem o ZAMP-u zato ....

... jer tu ima osnova, da se postavljaju pitanja o eventualnim spornim odnosima na relacija Josipovića, Vojkovića, Zampa i Emporiona.

Što se tiče tvojeg stavljanja Josipovića u naslov s Mudrinićem i "udruženim zločinačkim pothvatom", tu nema osnova, pa se na to ni ne osvrćem.

Što se same situacije s telekomunkacijama tiče, u to ne ulazim, ne znam o tome.

Pojam "čopor" ja nisam prvi upotrijebio, samo sam citirao. Mislim da nije sasvim adekvatan, iako nije ni bez osnova.

Nisu sve "etikete" negativne: stavljamo ih na proizvod da pokažu sadržaj.

Tko je glasao

Objektivno,

ti dalje od naslova nisi niti došao.

Tebe ovdje nitko ne etiketira, a uvjeren sam da bi se našla etiketa koja vrlo kvalitetno opisuje tvoj sadržaj.

Tko je glasao

ti dalje od naslova nisi niti

ti dalje od naslova nisi niti došao.

sto bi bar tebi trebao biti unaprijed prihvaceni kolateral (pa ne znam zasto ga spocitavas?), obzirom na tvoju kontinuiranu politiku konstrukcije naslova svojih blogova (koji, kao dio web adrese dnevnika na pollitici, pucaju u vrh search engine algoritama)


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci