Tagovi

Josip Leko – Račanov VIŠINSKI

„Večernji list“ je 23. prosinca 2006. godine objavio intervju s predsjednikom SDP-a Ivicom Račanom. Sam intervju, barem ono što je Račan poručio čitateljima nije u Hrvatskoj izazvao gotovo nikakove reakcije, komentare ili polemike jer Račan naprosto ništa novoga nije rekao.
Slično je bilo i s emisijom HTV-a „Otvoreno“ u kojoj je gostovao (samo) Račan. Ona se doduše prepričavala i u tiskanim medijima i na blogovima ali ne zbog Račana nego zbog voditelja. Mislav Bago mnoge je oduševio već u toj emisiji a nakon gostovanja Ive Sanadera Bago je postao heroj, nova zvijezda hrvatskog televizijskog novinarstva.

Razlog zašto se vraćam Račanovom intervjuu u „Večernjaku“ je zapravo naslov. Urednik je taj intervju odlučio objaviti pod naslovom „Čačić može biti u Vladi ako ne bude u sukobu interesa“. Naslov doista jeste izvučen iz jedne rečenice Račanovog odgovora i očito da je i urednik ocjenio da je ta rečenica u cijelom intervjuu jedina koja šalje neku (političku) poruku. I bio je u pravu. No nisam siguran da je i sam urednik do kraja razumio poruku koju Račan šalje Čačiću. A ta poruka, kada se odmota iz celofana otprilike glasi: pazi što radiš, na čelu povjerenstva za sukob interesa je moj čovjek.

Zašto problematiziram ovu Račanovu poruku? Cjelokupnjoj hrvatskoj javnosti poznato je da je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa, na čijem je čelu Josip Leko, Račanov pouzdan kadar, početkom prosinca 2006. godine donijelu odluku da je Radimir Čačić BIO u sukobu interesa krajem 2003. godine kao tadašnji ministar u Vladi Ivice Račana.

No, javnosti nije poznato da je tu odluku Povjerenstvo donijelo na temelju prijave kojom se Radimir Čačić sam sebe prijavio Povjerenstvu tražeći da utvdi da li činjenica da je vlasništvo i upravljanje svojih tvrtki prenio na drugu osobu predstavlja ili ne sukob interesa kako bi regulirao svoj (tadašnji) status saborskog zastupnika. Ta prijava podnjeta je početkom 2004. godine. Sve do kraja 2006. godine Povjerenstvo, po odluci predsjednika LEKE ne raspravlja o prijavi. Početkom prosinca 2006. godine odjednom Leko odlučuje rješavati taj tri godine stari predmet. I na temelju polusatnog saslušavanja Čačića donose odluku da je sukob interesa postojao te 2003. godine ali da je on prestao danom kada je Čačić prestao biti ministar.

Ova odluka Povjerenstva uslijedila je točno tjedan dana nakon što je Tonino Picula sa sjednice Glavnog odbora SDP-a Čačiću poručio da ime se baš i ne sviđa njegova personalizirana kampanja.

Čačić nije stao.

Dva tjedana nakon što je posao odradio i Josip Višinski Leko evo i Račana.

Hoče li Čačić stati?

Komentari

Bilo bi dobro kada bise

Bilo bi dobro kada bise natjecali nečim konkretnim. Sanader ima spin doktora i on "uspjeva" u ulozi pravednika među ministrima koji nemaju apsolutne ovlasti. S druge strane Račan treba veeeeeliki tepih kako bi stvari gurao pod njega i ostaje Čačić koji jedini priča o projektima koje je REALIZIRAO i novim ideja. Opet kada se uzme direktni "troboj" između njih oba se boje ući u diskusiju s Čačićem, pa je onda jednostavnije slati emisare. Oni nisu tipovi kojima odgovara direktni sukob a što je u oba slučaja pokazalo i gostovanje kod Bage u Otvorenom.

Tko je glasao

Nema Sanader spin doktora,

Nema Sanader spin doktora, Sanader je spin doktor.
Dugo sam se dvoumio oko toga, no definitivno je Maček inferioran lik (ako govorimo o spinu) u odnosu na Sanadera, dapače, teško da možeš navesti i jedan slučaj u kojem Maček nije napravio samo još veću zabunu u odnosu na početno stanje.

Glede debate, gledaj to s ove strane;
a) Sanader je trenutno prvi, ako ide u debatu i izgubi gubi svoju poziciju

b) Račan/Čačić su trenutno "gubitnici" i njima debata odgovara iz jednostavnog razloga što postoji šansa da je dobiju i poboljšaju svoj rezultat, dok ako izgube ionako nemaju što izgubiti

Sanader ima sve motive da izbjegne debatu, dok ova dvojca (osobito Čačić) imaju sve motive da debatu isprovociraju ako ikako mogu.

Tko je glasao

Račan ili Čačić?

Račan ili Čačić? Čačić ili Račan? Račan ili Čačić? Čačić ili Račan?...
A Sanader se smije i uživa.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Račan je

Račan je izjavio:

„Čačić može biti u Vladi ako ne bude u sukobu interesa“.

Konstrukcija koju iznosiš u tekstu imala bi osnove da je Račan rekao kako Čačić "može ući u vladu" ako ne bude u sukobu interesa. Naime, to bi se odnosilo na vrijeme u kojem bi Leko još uvijek obnašao funkciju predsjednika Povjerentstva za sukob interesa.
Zaboravili ste da bi u slučaju promjene vlasti ta funkcija pripala HDZ-u koji bi onda kao najjača oporbena stranka imao pravo na to mjesto.

Ja bih Račana ipak shvatio onako kako je i rekao, dakle, da Čačić može biti u Vladi ako ne bude u sukobu interesa.

To je vrlo jasna poruka nekome za koga je utvrđeno da je kao član vlade bio u sukobu interesa i time štetio vjerodostojnosti i dojmu o poštenju iste.

Time mu unaprijed daje vrijeme da do eventualne pobjede na izborima svoje poslove uredi tako da mu budući HDZ-ov čelnik Povjerenstva neće moći dokazati da opet mulja, a to će svakako nastojati.

B-52

Tko je glasao

O čemu se tu,zapravo radi?

O čemu se tu,zapravo radi? Jedna nemušta politika (Ivica Račan) iz nemuštih vremena nastoji preživjeti u trenutku kad je više nitko ne treba. Račan je početkom devedesetih i krajem osamdesetih imao ulogu koju je odigrao uglavnom kako treba. Radilo se o političkoj ulozi, kad je politika predstavljala stav, pozu i, uglavnom, riječ koja pokazuje kuda se ide. Danas toga više nema i danas toga više ne treba. Politika je čin, posao i mogu je voditi oni koji posao znaju organizirati, napraviti i dati rezultate. Račan je u tom u potpunosti izgubljen, niti zna što treba, niti (još manje) kako napraviti to što mu drugi kažu da treba. Druga vremena - drugi ljudi. I drugačiji ljudi. Stvarno, što je to Račan u životu radio osim vodio politiku? I što je to on jadan napravio?

Tko je glasao

Hm, ja osobno bih Čačića

Hm, ja osobno bih Čačića apsolutno preferirao u odnosu i na Račana i na Sanadera, ali doista ne vidim vjerojatni scenario po kojem bi on mogao postati premijer :-(.
Eventualno da HNS dograbi (barem) 15 % glasova (da li me točno pamćenje služi da sam u zadnjim anketama vidio da su ispod 10 % ?) pa da onda kao jaki partner sa SDP-om uđe u koaliciju i da Račan prepusti mjesto premijera Čačiću. Ipak, čak i u takvom scenariju ja mislim da nema šanse da Račan propusti priliku (jasno, ako je dobije) da popravi svoj imidž nakon što je onako loše odradio posao 2000.-2003.
Po meni je najvjerojatniji kompromis po kojem će se za hiperaktivnog Čačića kreirati neko superministarstvo, a što mu i ne bi bila loša odskočna daska (naravno, ako pokaže rezultate u što sam poprilično siguran) za premijersku stolicu negdje 2009. ili 2010. Ali, tada će već Badiću Zagreb biti premali ;-))), što je u stvari samo dobro - malo konkurencije nikad ne škodi.

Tko je glasao

E moj radikalni. Ti opet o

E moj radikalni. Ti opet o izborima.
Nisu izbori tema. Tema je Višinski. Tko je bio on? Državni tužitelj U Sovjetskom savezu za vrijeme Staljina.
Staljin je mrtav ali je Račan živ. I on treba svoga Višinskoga.

Tko je glasao

Hvala "drlesar" na

Hvala "drlesar" na obrazloženju tko je bio Višinski. Ne iznenađuje me da to znaš.

Tko je glasao

Drlesar napisao: Tko je bio

Drlesar napisao:

Tko je bio on? Državni tužitelj U Sovjetskom savezu za vrijeme Staljina.

Tvrdnja je povijesno točna, ali u kontekstu teme besmislena.

Višniski je bio važna poluga vlasti.

Leko to nije i neće ni moći to biti. Ako bi Račan došao na vlast, čelnik Povjerenstva za sukob interesa neće biti iz pozicije nego iz opozicije.

B-52

Tko je glasao

Ja bih prije rekao da on

Ja bih prije rekao da on treba tzv. "reality-check". Mudri političari znaju kada se treba povući iz politike (obično se pobrinu za nasljednika) i njihova ostavština onda izgleda puno bolje. Račan sebi uopće ne radi uslugu ostajući na političkoj sceni.

Ne vjerujem da će Čačić stati jer on taj izbor više ni nema. Njegova PM kampanja će imati vrlo različite učinke, no mislim da je u načelu protivna duhu Ustava.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Čačića nitko ne traži da

Čačića nitko ne traži da stane s kampanjom za premijera. Možda uspije uvjeriti ljude da daju glas HNS-u.

Opravdano je opomenut da ne govori kako je glas za njega ujedno glas za SDP, a to nije isto.

Doduše, i to je legitimno (lagati, obmanjivati), ali se može obiti o glavu i njemu i HNS-u, a u krajnjem i SDP-u.

B-52

Tko je glasao

Kako protivna? Zašto

Kako protivna? Zašto protivna?
Čini mi se da si, kao i mnogi drugi, pod krivim dojmom da mandat za sastavljanje Vlade dobiva pobjednik na izborima što nije točno. Tako je i u Otvorenom neki dan krivo navedeno da predsjednik mandat sastavljanja Vlade daje pobjedniku izbora. Naš Ustav je to riješio na sljedeći način: Ustav RH, članak 97., paragraf 3.:"(Predsjednik)- povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika"
Dakle, Čačićeva kandidatura je legitimna i legalna. Ako HNS u prethodnim konzultacijama dogovori da Čačić bude mandatar i okupi dovoljno veliku koaliciju oko te ideje, Mesić mora upravo njemu ponuditi posao sastavljanja Vlade.
Čačićeva misija dakle nije bezizgledna, a to što je malo vjerojatna, to ga ni ne smije spriječiti da ju ostvari.

Tko je glasao

Bravo Redpen. Očito da

Bravo Redpen. Očito da nekima stalno treba citirati zakone pa i Ustav da bi shvatili što je a što nije ustavno i zakonito. Predsjednik RH mandat za sastavljanje vlade daje NAKON izbora onome tko prikupi POSTIZBORNU većinu u SABORU.
I zato Čačićeva kampanja NIJE ni protuzakonita ni protivna duhu ustava kako to neki pišu. No moram priznati da su draže ODREDBE Ustava a ne nejgov DUH.

Tko je glasao

Očito da nekima stalno

Očito da nekima stalno treba citirati zakone pa i Ustav da bi shvatili što je a što nije ustavno i zakonito....No moram priznati da su draže ODREDBE Ustava a ne nejgov DUH.Hvala lijepa, ali meni doista ne treba citirati. Inače, smisao Ustava ("duh") je jedan od ultimativnih kriterija pri interpretaciji ustavnih odredbi i igra iznimnu ulogu u davanju značenja inače općenitim ustavnim odredbama.

Čačićeva kampanja nije u duhu parlamentarnog sustava koji propisuje Ustav jer prebacuje težište na premijera. Radi se zapravo o jahanju na Sanaderovom valu što je legitimno ali moj je osobni stav da se radi o manipulaciji koja pomaže daljnjem preokreatanju izbora i njihovih rezultata u kancelarski sustav što je u suprotnosti s Ustavom.

Nisam tvrdio da kampanja nema izborni legitimitet i da ju ne treba dopustiti.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

ako se ja ne varam, mandatar

ako se ja ne varam, mandatar vlade uopće ne mora doći iz parlamenta, zar ne?

mislim da čačićeva kampanja nije protivna duhu ustava ili našoj krhkoj demokraciji koliko bi moglo biti njegovo vladanje kada bi u tu poziciju došao

on ima cijelu povijest različitih ispada i svi su nastali u okolnostima kada je imao autoritet iznad sebe, pa stoga smatram da je potencijalno opasno destruktivan ako jednoga dana postane vrh piramdide
no isto tako smatram da je on prilično dobar ministarski materijal uz uvjet da ga se malo "pripazi" i da mu se toleriraju njegovi istupi

i kao bottom line; njegova šefica je u jednome trenutku rekla kako "u politici nema jučer"
svaka stranka ide na izbore radi pobjede i tipična je metoda isticanja ovakvih kandidata; HNS je skoro pa nepoznat izvan sjevernih županija i način na koji vode kampanju je vjerojatno i troškovno najniži pa ima smisla voditi je upravo ovako
po zadnjem pulsovom terenskom istraživanju, HNSova pozicija se ustalila na oko 9% čime su direktno naštetili SDPovom biračkom tijelu i kampanja očito daje rezultata

moja je teorija da Čačić neće niti može biti premijer u slijedećem krugu, no da sebe danas pozicionira za tu poziciju na izborima za 5 godina

Tko je glasao

Možda će ovo malo pomoći

Možda će ovo malo pomoći da stvar oko toga tko i kako može postati presjednik vlade, bude jasnija:

wikipedija

B-52

Tko je glasao

Vidim da link ne

Vidim da link ne funkcionira, pa kopiram tekst:

Imenovanje predsjednika Vlade
Nakon službenog proglašenja rezultata s izbora zastupnika u Hrvatski sabor (parlamentarni izbori), Predsjednik Republike Hrvatske povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika. U praksi, to znači da Predsjednik Republike povjerava mandat predsjedniku stranke koja je pobjednica na parlamentarnim izborima (ona koja je osvojila najveći broj zastupničkih mjesta u Saboru), odnosno čelniku koalicije.

Odmah po sastavljanju Vlade, a najkasnije u roku od 30 dana od prihvaćanja mandata, mandatar je dužan program Vlade i Vladu predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju.

Vlada stupa na dužnost kad joj povjerenje iskaže većina svih zastupnika u Hrvatskom saboru.

Predsjednik i članovi Vlade polažu svečanu prisegu pred Hrvatskim saborom.

Na temelju odluke Hrvatskog sabora o iskazivanju povjerenja Vladi Republike Hrvatske, rješenje o imenovanju predsjednika Vlade donosi Predsjednik Republike Hrvatske uz supotpis predsjednika Hrvatskog sabora.

Ako mandatar ne sastavi Vladu u roku od 30 dana od dana prihvaćanja mandata, Predsjednik Republike mu može produžiti mandat za najviše još 30 dana.

Ako ni u tom roku mandatar ne uspije sastaviti Vladu ili ako predložena Vlada ne dobije povjerenje Hrvatskoga sabora, Pred­sjednik Republike povjerit će mandat za sastav Vlade drugoj osobi.

Ako Vlada ne bude ni tada sastavljena, Predsjednik Republike će imenovati privremenu ne­stra­načku Vladu i istodobno raspisati prijevremene izbore za Hrvatski sabor.

B-52

Tko je glasao

Netočno prepričane odredbe

Netočno prepričane odredbe Ustava i zakona. Zaprvao, nepotpuno prepričano jer ne spominje mogućnost manjinske vlade (tehničke) i autor je zaboravio da izborni pobjednik ne mora imati apsolutno većinu. To je ipak samo wikipedia.

Tko je glasao

Eto ti prilike da ispraviš

Eto ti prilike da ispraviš "ipak samo Wikipediju". Ili dopuniš. To je i svrha iste.

B-52

Tko je glasao

Zbunio si me s dilemom da li

Zbunio si me s dilemom da li mandatar Vlade može postati netko tko nije izabran u Sabor. Iako sam bio "uvjeren" da mora biti zastupnik, izgleda da ne mora. Malo nelogično s obzirom da se župani, gradonačelnici i načelnici biraju iz redova vijećnika, a u pravilu između nositelja izbornih lista. Ovako izgleda da premijer može postati osoba koja nije dobila mandat od birača nego ju narod "bira" samo posredno preko svojih narodnih poslanika. Čudno!
Što se tiče poznatosti HNS-a izvan sjevernih županija napominjem da su na zadnjim parlamentarnim izborima narodnjaci izborili treće mjesto u Hrvatskoj.
Inače, čuo sam da je Čačić izjavio da HNS neće sudjelovati u Vladi kojoj je Račan predsjednik. Ako je to točno vrlo je upitno tko će onda biti premijer.

Tko je glasao

redpen, niti ministri ne

redpen,
niti ministri ne moraju biti saborski zastupnici i to je sasvim OK jer biramo parlament koji potom bira vladu da obavi posao koji mu parlament zada (nemoj zaboraviti da je nominalno parlament taj koji daje zadatke vladi a ne obrnuto - način na koji je to prihvaćeno kod nas iako legalno nije ono što piše u ustavu i zakonima - to je onaj famozni duh ustava iz neke druge diskusije)

glede čačića, kao što mi je netko jučer spomenuo, može biti da će biti rado ministar u sanaderovoj vladi?

Tko je glasao

Svaka želja, pa i

Svaka želja, pa i Čačićeva da bude premijer, jest legalna i legitimna. Realnost da se ista ispuni je drugo pitanje koje ipak ima veze s Ustavom.

Citirana ustavna odredba omogućava da mandatar postane osoba koja će dobiti većinu glasova u parlamentu. U slučaju da se dogode predizborne koalicije i da neka od njih (stranke ne spominjem jer nije za očekivati da bilo koja pojedinačno dobije natpolovičnu većinu) već na izborima dobije potrebnu većinu, stvar je jasna. Tad u koaliciji dogovoreni kandidat dobiva mandat.

U svim ostalim slučajevima postoji praksa ili načelo da se mandat povjerava čelniku one grupacije koja je na izborima dobila relativnu većinu i rok od (mislim) mjesec dana da sastavi vladu i osigura glasove više od polovice zastupnika.

Ako do tad ne uspije ili već ranije obavijesti predsjednika da odustaje od pokušaja da osigura većinu, mandat se povjerava sljedećem čelniku grupacije s najvećim postotkom glasova. I tako redom dok netko ne uspije. To je rečeno i u Otvorenom, a i u svim dosadašnjim izjavama relevantnih osoba, pa i samog predsjednika.

Dakle, ako Čačić ne uđe u neku koaliciju koja bi ga podržala kao premijera i ako ta koalicija ne dobije najveći broj glasova, morat će čekati da drugi eventualno ne uspiju i da onda HNS dobije priliku.

Naravno, moguće su i poslijeizborne koalicije, ali princip je isti. Zato predsjednik poslije izbora poziva na razgovor sve one koji učine vjerojatnim da bi u datim okolnostima mogli okupiti većinu. Ako ga nitko potpisanim sporazumima ne uvjeri da ima osiguranu većinu, mandat se dodjeljuje redoslijedom koji sam naveo.

B-52

Tko je glasao

Nije točno. Za dobivanje

Nije točno. Za dobivanje prava mandatara ne treba potpis ,dovoljno je da vođe parlamentarnih frakcija (klubova) Predsjednika RH izvjeste da će podržati određenog kandidata. I za to se ne trebaju slagati formalne koalicije.
HSLS formalno nije s HDZ-om potpisao akt o koalcicji i oni formalno nisu dio vladajuće koalicije ali su dali izjavi Predsjedniku RH da će podržati Sanadera kao mandatara Vlade. Ja bio prisutan.
Jedino je točno da Predsjednik RH razgovore s šefovima stranka obavlja po redosljedu izbornih rezultata i nakon toga može donijeti odluku o davanju mandata ili određivanje mandatara. Ako vođa stranke s najjačim rezultatom ne može jamčiti večinsku potporu Predsjednik poziva ostale i daje svima isto vrijeme (određeni broj dana) da sastave parlamentarnu većinu.

Tko je glasao

Koji dio nije

Koji dio nije točan?

Predsjednik na razgovor ne poziva sve parlamentarne frakcije (klubove). Oni koji idu kod njega donose pisane-potpisane izjave onih koji će ga podržati.

I formalna i neformalna poslijeizborna koalicija podrazumijeva potpisani sporazum.

A priča o tome da li je HSLS u koaliciji sa Sanaderom ili nije, nije važna za ovu temu. Narod o njoj ima svoje mišljenje.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci