Tagovi

Još jedno iživljavanje na umirovljenicima

Naprosto je nevjerojatno da ikome u normalnoj državi uopće padne na pamet, a još nevjerojatnije je da se doista i obustavi isplata mirovina nekome, u ovom slučaju se radi o čak 50000 umirovljenika, i to samo zato jer po želji nekog „ministar genijalca“ isti nisu HZMO-u dostavili svoj OIB.

Koliko državna birokracija može biti nesposobna, bahata, a bogme i poprilično glupava jasno je i iz činjenice da su do svakog OIB-a mogli doći i sami kontaktirajući pri tome opet jednu isto tako bahatu, i očito glupavu službu – upravu koja je po službenoj dužnosti građanima i određivala njihove OIB-e te ih uredno svakom od njih dostavila na njihovu adresu stanovanja.

Ako dakle ministarstvo financija odnosno Porezna uprava po službenoj dužnosti određuje i dodjeljuje identifikacijski broj svakom građaninu ili pravnoj osobi onda je i više no logično da je HZMO bez ikakvih problema mogao doći do OIB-a za svakog korisnika mirovine. Umjesto da se na takav način izađe ljudima u susret, posebno jer se radi o najugroženijoj socijalnoj skupini, država se kroz ministarstvo rada i mirovinskog sustava odlučila na treniranje strogoće bezrazložnim, a rekli bi i nezakonitim, nametanjem nekog stupidnog pravila po kojem svaki pojedinac HZMO-u mora dostaviti svoj OIB jer u protivnom ostaje bez svoje mirovine.

U cijeloj ovoj groteski je posebno zanimljiva bahata izjava pomoćnice ministra rada i mirovinskog sustava koja bez pola muke kaže kako će, svima onima kojima su trenutno obustavljene, mirovine biti isplaćene zajedno sa zaostacima tek „kada ispoštuju svoju zakonsku obvezu odnosno dostave podatke o OIB-u“.

Dotična očito nije ni svjesna kako bi ministarstvo odnosno HZMO prošlo na sudu (EU) ako dođe do neke tužbe od strane onih kojima je netko protivno svim Zakonima i njihovom Ustavnom pravu ukinuo odnosno stopirao isplatu mirovine.

Hrvatske doista jeste od 1. srpnja punopravna članica EU što podrazumijeva i stanovita ponašanja usklađena sa navedenom činjenicom, no očito je da su mnoge glave u Hrvatskoj još uvijek u nekoj dalekoj prošlosti… u kojoj će očito je, i na žalost, mnogi od njih zauvijek i ostati.

Pa što su to umirovljenici skrivili ovoj socijalno neosjetljivoj, a dodali bi sada već i nenarodnoj Vladi, kada se na ovakav bešćutan način okomila baš na njih.

Komentari

ono što je drgdje normalno u Hrvatskoj nije

uu dobrom dijelu emokraatskih država u kojima su strani državlljani ili osobe s dvostrukim državljanstvom stekli mirovinu moraju dio godine proboraviti u držaav u kojoj su stekli mirovinu. razlog je jednostavan na taj način se provjerava da li je osoba hoš živa ili nije i onda njenu mirovinu koriste drugi. zbog tpga ovo s OIB-om je samo kontrola tko je živ a tko nije. strani državljani koji su rafili ili rade u Hevatskoj po međunarodnim ugovrima dobivaju penziju i vjerojatno pripadajući OIB.

w. ;)

Tko je glasao

Srećom, to nije normalno u Hrvatskoj

u dobrom dijelu emokraatskih država u kojima su strani državlljani ili osobe s dvostrukim državljanstvom stekli mirovinu moraju dio godine proboraviti u držaav u kojoj su stekli mirovinu. razlog je jednostavan na taj način se provjerava da li je osoba hoš živa

Nisam još čuo za takvu praksu i nije mi poznato koje bi to bile države, ali kad bi to bilo točno, onda HZMO treba pohvaliti za izuzetno obzirno i "nježno" postupanje prema stranim korisnicima mirovina. Puno je jednostavnije ispuniti obrasce i poslati ih poštom nego svake godine putovati možda i koju tisuću kilometara, unajmljivati stan ili plaćati hotelsku sobu, da ne spominjem one koji bi zbog zdravstvenih razloga morali voditi pratnju ... Kakvo li bi tek to bilo iživljavanje na penzićima!

Tko je glasao

Koliko državna birokracija

Koliko državna birokracija može biti nesposobna, bahata, a bogme i poprilično glupava jasno je i iz činjenice da su do svakog OIB-a mogli doći i sami kontaktirajući pri tome opet jednu isto tako bahatu, i očito glupavu službu – upravu koja je po službenoj dužnosti građanima i određivala njihove OIB-e te ih uredno svakom od njih dostavila na njihovu adresu stanovanja.

Uredba o dopunama zakona o mirovinskom osiguranju, čl.1:
(3) Korisniku mirovine, odnosno novčanog primanja iz mirovinskog osiguranja koji na zahtjev Zavoda u ostavljenom roku ne dostavi ispravu ili podatak potreban prema posebnim propisima za isplatu tih primanja, obustavit će se isplata primanja ako Zavod do tog podatka, odnosno isprave ne može doći službenim putem.

Od stranke koja pretendira jednoga dana sudjelovati u vlasti očekivalo bi se da proučava pravne propise.

Tko je glasao

@rupert, a nije li ta ista

@rupert,
a nije li ta ista administacija prilikom odobravanja isplate mirovina već dobila sve tražene podatke????? ... dakle što je sa logikom!?

Tko je glasao

a nije li ta ista

a nije li ta ista administacija prilikom odobravanja isplate mirovina već dobila sve tražene podatke
Valjda nije jer zašto bi ih onda tražila - to je što se tiče logike.

Ja inače nisam osobno zainteresiran za ovu temu, ali ti si, kao predstavnik jedne vrlo angažirane političke stranke mogao od HZMO-a tražiti očitovanje o svemu onome što ti se ne čini logičnim i upitati koji se to podaci i zašto nisu mogli prikupiti službenim putem. Za to si imao točno dva mjeseca vremena - Uredba je donesena i javno obznanjena 5. rujna 2013, a stupila na snagu 14. rujna 2013. godine, a moglo se to i ranije, kada se o tome počelo javno govoriti. To isto je mogao učiniti i koalicijski partner vladajućih Hrelja. Ovako kao što sada Hrelja i BUZ zajedno glume umirovljeničke dušebrižnike, tako su mogli zajedno tražiti i očitovanje HZMO-a ili ministra Mrsića i tada svekolikoj javnosti umjesto pamfleta (BUZ) i suludih opravdanja (Hrelja) podastrijeti provjerene argumente.

Tko je glasao
Tko je glasao

Ne, nisu

Tko je glasao

ahaaa

Tko je glasao

Ni objava registra branitelja

nije polučila rezultate koje bi mogli nazvati kolosalnim, hehe.

Međutim i mali pomak je pomak. Neka ih se nađe samo desetak lažnih, a naći će se i više ima koristi.

Moglo se to rješavati i na drugi način ali onda ne bi bilo halabuke i reklamerstva.

Tako i ovo. Ovo je pojednostaljeno rečeno najlakši i najjednostavniji način.

Da su angažirali nekoliko privatnika detektiva da utvrde činjenično stanje, oni bi to zasigurno odradili pogotovo ako bi imali neku premiju po svakom otkrivenom lažnom- ali tada bi ih opet optuživali po drugoj osnovi.

Kritika samo radi kritike se zove kritizerstvo. Ovo što radi Linić u jednom dijelu i ovo sada Mrsićevo je ipak kakvo takvo raščišćavanje stanja i treba to pozdraviti.

Osobno znam slučajeve gdje se još za Juge varalo njemački mirovinski i socijalni fond.

Lako je zamisliti maštovitost naših ljudi.

Primjer:

Prvoborac WW2, partizan star 40 godina oženi i vjenča se s curom od 18 god. i formalno ona ima poslije njegove smrti pravo na mirovinu.

Zapravo se ona udala za njegovog sina starog 20 godina e da bi se u onoj krizi poslije WW2 nastavilo što duže primati penziju jer je jednostavno vladala bijeda i siromaštvo pa su se ljudi svemu dovijali.

sve dobro...

Tko je glasao

Već godinu dana se radi na

Već godinu dana se radi na tome i umirovljenici se pozivaju da dostave tražene podatke.
Što ste ti i tvoja(umirovljenička!) stranka radili godinu dana? Do koliko umirovljenika ste došli i objasnili im zbog čega trebaju dostaviti OIB?
Možda mislite da to nije vaš posao? Možda ste u pravu, možda je to posao neke stranke mladih.

A možda je u ugovoru s HDZ-om klauzula da smijete raditi i govoriti samo ono što Karamarko odobri?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

@silverci, Već dvije godine

@silverci,
Već dvije godine između mnogih i mi iz BUZ-a radimo na tome odnosno upozoravamo Vladu da ne radi svoj posao kako treba.
Što ste u međuvremenu vi (članovi Kukurikavaca) radili?? Do koliko ste svojih političara iz vlade došli i objasnili im da rade samo pi....rije do pi.....rije???
Možda mislite da to nije posao ili moralna obveza Kukuriku članstva??? Možda ste u pravu kada mislite da je to u stvari posao neke druge stanke (BUZ-a npr.).
A možda je u članskoj iskaznici negdje napisano kako članstvo Kukurikavaca mora obavezno braniti sva sr...nja koja naprave nesposobni ministri na čelu sa velikim pijetlom......???

Tko je glasao

trolanje

Pa ti trolaš vlastiti dnevnik :)

U dnevniku polaziš od postavke: Ah, kako su nesposobni, dovoljno bi bilo da su nazvali Ministarstvo uprave i pitali OIB... i sličnih mudroslovlja... (mogli su pogledati i na web-u)... a pritom totalno preskačeš činjenicu da si upravo ti predstavnik jedne umirovljeničke stranke - i da valjda i radiš sa svojim članstvom, a ne čudiš se kao pura dreku "aferi OIB" koja traje već... pa skoro godinu dana.

Što nisi educirao svoje članstvo, umjesto da prigovaraš drugima? Jel' tebi jasno o kojim iznosima je riječ na godišnjoj razini ako ova akcija uspije? Jel' možeš pojmiti koji su otpori tu bili? Jel se možeš prisjetiti nekih velebnih umirovljenika u vlastitoj stranci... s koliko ono staža... s invalidninom i poljoprivrednim imanjima i što sve već ne...?

Kako to zamišljaš, pobijediš na izborima, upadneš u HZMO i svi kažu "uuuu sad su drugi na vlasti, evo sad ćemo vam dati popis vrlo sumnjivih umirovljenika, pojma nemamo kako su se našli uopće tu"? :))

Tko je glasao

@zaphod, da, kad apoda, kada

@zaphod,
da, kad apoda, kada pobijedimo na slijedećim izborima u prvih nekoliko mjeseci budemo uveli reda tako nitko tko je na onom svijetu neće primati mirovinu…..

… a bogme ni svi oni koji su na prijevaran način došli do mirovine pa ma koliko to tebi sada nadobudno ili kako god već zvučalo….

Ako sustav kontrole funkcionira u mnogim zemljama besprijekorno… onda je jasno što se treba uraditi i kod nas….. zar ne??
bijedimo na slijdečim izborima

Tko je glasao

koja kontradikcija

@Demose
nisi li svjestan kako upadaš u strašnu kontradikciju. s jedne strane govoriš o sustavu kontrole a s druge ga napadaš. ako miirovinsko na velika zvona već nekoliko mjeseci govori o tome kako oni koji nisu poslali OIB ga pošalju, drugim riječima ako osobe koje su zaradile penziju u Republici Hrvatskoj a sada žive u drugoj državi se jave i kažu kako zbog toga što nemaju naše državljanstvo ne mogu dobiti OIB dobiti će zarađenu penziju pod uvjetom da su žive. ako se ne varam dobar dio BiH ima hrvatsko državljanstvo zahvaljujući pokojnom predsjedniku, a njega, mislim državljanstvo imaju i Srbi koji sada žive u Srbiji i po potrebi zajedno s a stanovnicima biH dolaze ovamo na glasovanje. kako oni koji žive s druge strane granice ne prijavljuju kako su penzići umrli mirovine i dalje lijepo odlaze van Hrvatske. sad se buniš što mirovinsko želi napraviti reda,

w. ;)

Tko je glasao

... se jave i kažu kako zbog

... se jave i kažu kako zbog toga što nemaju naše državljanstvo ne mogu dobiti OIB...
Državljanstvo nije uvjet za dobivanje OIB-a.

Čl. 5 Zakona o OIB-u:
1. obveznici osobnoga identifikacijskog broja, kojima se osobni identifikacijski broj određuje i dodjeljuje, jesu: hrvatski državljani, pravne osobe sa sjedištem na području Republike Hrvatske i strane fizičke i pravne osobe kod kojih je nastao povod za praćenje na području Republike Hrvatske

Zakon je člankom 3. predvidio i međunarodnu razmjenu podataka:
(2) Osobni identifikacijski broj koristi se i za međunarodnu razmjenu podataka.
(3) Za potrebe međunarodne razmjene podataka ispred znamenki iz stavka 1. ovoga članka dodaju se slova »HR«.

Moram priznati da nemam ideju kako funkcionira ta međunarodna razmjena, ali to bi nam mogao objasniti netko tko si je dobar s kreatorima zakona (HDZ-om i Šukerom) ... npr. BUZ. Tada bi nam možda bilo jasnije zašto HZMO inzistira na OIB-u.

Tko je glasao

zato jer ima rupu u formularu

zato jer ima rupu u formularu koju je cinovnik duzan ispuniti a i programski ne ide isplata ako je ta kucica prazna..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ako ako

A ako je prosjek invalidskih mirovina u samom HZMOu četiri puta veći od prosjeka invladiskih mirovina u RH - onda, pretpostavljam, da sustav kontrole baš i ne funkcionira.

A ako je tako - zašto misliš da nije bilo otpora uvođenju kontrole na svim razinama.

Sada je najzad došlo do operacionalizacije - SVIMA su poslane pisane obavijesti, mediji su odradili svoje i ti umjesto da podržiš akciju (ili pljuješ zbog, recimo, sporosti) - ti si se ulovio nekakvog sirotog djedice koji će sutra ostati bez kruha, u pravom demagoškom stilu.

Tko je glasao

Daklem, nema odgovora do

Daklem, nema odgovora do koliko umirovljenika ste došli.
Zašto se ne čudim tome?

DEMOS, možeš ti sada izvrtati koliko hoćeš, ali ostaje činjenica da ste kao umirovljenička stranka trebali i morali reagirati puno prije i doći do umirovljenika i uputiti ih što da naprave i pokazati da vam je uistinu stalo do te populacije. Niste to učinili.

Vidim dolje da tražiš imena onih koji primaju mirovinu, a ne pripada im.
Evo, ja tebe izazivam da napišeš samo jedno jedino ime nekog umirovljenika koji je ostao bez mirovine jer nije dostavio OIB i sad će jadan ostati bez kruha.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

treba bolje čitati

evo jednog zgodnog linka na jutarnji list http://www.jutarnji.hr/ukida-se-isplata-mirovine-preko-poste-drzava-na-taj-nacin-planira-velike-ustede/1130110/ iz kojeg se ako se malo bolje pročita može vidjeti kako se je napokon počelo raditi reda na ovim prostorima. Šuker je samo iz njemu znanih razloga MBG zamijenio OIB-om koji gle čuda je počeo funkionirati kao treba tek sada. meni kao ženskoj osobi OIB paše jer se preko njega ne mogu vidjeti moje godine kao što se je moglo iz MGG-a. očito je država trebala pasti u gabulu kako bi vladajući shvatili da se troši previše novca a malo efekta. kad se je počelo čeprkati po invalidima prvo se je digla hajka preko medija da bi se ustanovilo kao je popriličan broj lažnih invalida uživao povlastice koje nisu trebali. čak je i u mirovinskom bilo puno lažnih invalida. ako netko ne može dostaviti svoj OIB to znači da je on vjerojatno promijnio svoj svijet, odnosno da nije među živima , a njegovu mirovinu koriste drugi koji zahvaljujući virokraciji nisu prijavili kako je njihov penzić promijenio svijet.
na kraju se mogu zapitati koga zapravo štite stranke umirovljenika kada dižući buku idu na ruku onima koji su primali mirovine za pokojnike.

w. ;)

Tko je glasao

@wapurga, ti si izgleda poput

@wapurga,
ti si izgleda poput onog Mrsića....
i on naime ne ćuje ili ne razumije ono što se govori....

Ne samo da BUZ podržava uvođenje reda i sankcioniranje svih koji su nezasluženo primali bilo svoje ili pak tuđe mirovine, već smo i zato da se svi oni u samom sustavu koji to nisu kontrolirali strogo sankcioniraju i to u vidu otkaza i tražbina za naknadu štete koju su svojim nemarom (ili možda nečim drugim) učinili prema proračunu RH......

Mi smo digli sovj glas samo radi onih koji su ovom glupavom odlukom bezrazložno maltretiarni..... jeli to teško shvatiti....
I jako me zanima izviješće na koncu o tome koliko je i koliko dugo isplačivano mirovina pokojnima, i ako doista jeste, i tko će za to odgovarati... Dakle imena na sunce

Tko je glasao

Demos, Ovo je još jedan od

Demos,

Ovo je još jedan od niza dokaza, kolko je ova vlada nesposobna i koliko je njihov plan 21 bil balon od sapunice.

Tko je glasao

Ovo je još jedan od niza

Ovo je još jedan od niza dokaza, kolko je ova vlada nesposobna...
Skviki, ja sam shvatio da si ti komentaru podržao ideju koja se u osnovi svodi na provjeru:
Treba HZMO svaku godinu do dve poslati određanim umirovljenicima pisma sa određenim pitanjima, na koje ti trebaju odgovorit i potpisat se. Za one u drugim zemljama potvrdu da žive na toj i toj adresi.
Ti bi je čak malo i ojačao uvođenjem godišnje ili dvogodišnje obveze pa čak i slanjem upitnika na ispunjavanje (što bi bilo i malo kompliciranije nego samo jednokratno dostavljanje OIB-a).
Stekao sam dojam da imaš neodoljivu potrebu pljunuti na sve što dolazi od "crvenih" čak i onda kada se s tim načelno slažeš.

Tko je glasao

HZMO je trebal svakog

HZMO je trebal svakog umirovljenika osobno kontaktirat preko pisma, a ne preko medija.
Ako mogu osobno kontaktirat ljude koji trebaju uplatit par kuna, onda mogu i za takve iznose to učinit.

Tko je glasao

HZMO je trebal svakog

HZMO je trebal svakog umirovljenika osobno kontaktirat preko pisma

Jesi li siguran da nije? Iz priopćenja HZMO:

Uvidom u bazu podataka HZMO-a utvrđeno je da određeni broj korisnika hrvatske mirovine s prebivalištem izvan Republike Hrvatske, nema evidentiran podatak o OIB-u, iako im je uz dostavljanje tiskanice potvrde o životu dostavljena i Obavijest o obvezi pribavljanja OIB-a.

Iz izjave ministra Mrsića:

Upitan jesu li pozvali policiju ili DORH ako sumnjaju da na popisu postoje ljudi koji nisu među živima, ministar Mrsić podsjetio je da su svima prije godinu dana poslali upite na kućne adrese, na koji nije odgovorilo 2800 građana.

Tko je glasao

ono sto meni nije jasno u

ono sto meni nije jasno u ovoj prici je zasto je blokirano 50.000 penzija kad samo 2800 nije odgovorilo/potvrdilo svoju zivahnost i boravak na predanoj adresi?

jel bi mi molim netko to objasnio..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Iz izjave ministra Mrsića

Kad je ovo postala stranica za ljenčine? Čovjek ti lijepo da link gdje piše:

"a njih oko 47.000 (iz inozemstva) nam nije ga dostavilo", kazao je." 2800 umirovljenika iz RH i 47.200 iz... inostranstva, što bi neki rekli...

Tko je glasao

Na koji nacin dobijes HR OIB

Na koji nacin dobijes HR OIB ako zivis u inozemstvu i ne mislis doci u Hrvatsku?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

??? a da sljedeći puta zoveš informacije?

Uvidom u bazu podataka HZMO-a utvrđeno je da određeni broj korisnika hrvatske mirovine s prebivalištem izvan Republike Hrvatske, nije podnio Zahtjev za određivanjem i dodjeljivanjem OIB-a Ministarstvu financija Republike Hrvatske – nadležnoj poreznoj upravi,iako je svima uz dostavljanje tiskanice potvrde o životu dostavljena i Obavijest o obvezi pribavljanja OIB-a (osobnog identifikacijskog broja), kao i pripadajući Zahtjev za određivanjem i dodjeljivanjem OIB-a.

http://www.mirovinsko.hr/default.aspx?id=3127

Tko je glasao

Oni koji zive u inozemstvu ne

Oni koji zive u inozemstvu ne moraju dolaziti u Hrvatsku da bi ostvarili svoje pravo na daljnje isplate svojih mirovina. To je regulirano medunarodnim propisima koji obvezuju isplatu mirovine za priznati staz u priznatom iznosu svakome bez obzira gdje se nalazio i koliko god se propisa i brojeva u toku njegovog penzionerskog staza izmijenilo. Dovoljno je da je covjek ziv i to je jedino sto treba dokazivati na povremeni upit..

Hrvatsko Ministarstvo financija ne postoji u tunguziji lijevoj, ni u velegradovima inih drzava jer to naprosto nije Hrvatska, sto ga je nemoguce od nadlezne porezne uprave zatraziti takav broj.

Svatko od nas je dobio bez ikakvog zahtjeva OIB pridruzen JMBGu i to se nalazi na netu. Svi penzioneri imaju nekakav JMBG jer su ga imali i kod trazenja penzije, tj. dodjeljen im je... stoga je blesavoca traziti od penzica da ispunjavaju posebne zahtjeve nadleznoj poreznoj upravi RH kad oni koji su vani nemaju hrvatskih PU...

bitno je da li su ti ljudi zivi i to je ono sto je mrsicevo ministarstvo trebalo ustanoviti, kao i njihovo mjesto boravka odnosno stvarnu adresu na kojoj zive.. prica sa OIBom je poprilicna blesavoca ove Vladine akcije jer sa ili bez OIBa postoji obaveza isplate penzije svima koji su je dobili na temelju svog staza ili po pravu obitelji i to bez obzira gdje zivjeli

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

bla bla

Opet ne čitaš, ha? Lijepo su dali PDF obrazac koji se e-putem šalje Ministarstvu financija.

Možeš ti drobiti o legitimitetu, ali mi svi vrlo dobro znamo da smo nastali osamostaljenjem od SFRJ, da su to prije ble republike, da se gomila papira slalo vamo-tamo i gomila mirovina odobrenih na temelju svačega.

Sada se pokušava uspostaviti relevantna baza a svi mudruju (vidim i ti) o jadnim starčićima koji trebaju donijeti neki obrazac osobno iz Linheštajna u Zagreb. Ne, ne moraju.

Mom prijatelju je umrla teta. Mirovina nastavila stizati iako je poslao "umrlicu". Kada je došao osobno u HZMO jer mu je dosadilo vraćati mirovine s njenog tekućeg - rekli su mu da imaju problem jer da uopće ne mogu naći njegovu tetu u bazi, pa da je nemaju odakle izbrisati :) Pa je mirovina nastavila stizati još jedno pola godine.

Ako ništa ne znaš o informacijskom sustavu HZMOa, onda ti se to može činiti čudno - no to je tako, ovo je prvo pravo čišćenje baze uopće. Ako ne kužiš probleme koji su postali prilikom formiranja OIB-a, probleme koji su nastali prilikom povezivanja baza JMBGa s bazom OIBa - onda nemamo o čemu raspravljati. Pogledaj neki svoj stariji vlasnički list od biločega recimo... pa pronađi JMBG ili OIB na njemu. Ima gomila takve dokumentacije.

Tko je glasao

Lijepo su dali PDF obrazac

Lijepo su dali PDF obrazac koji se e-putem šalje Ministarstvu financija.

savrseno... za one starije informaticare posebno... vec vidim onu baku "od rakije" kak se lozi na "komp" umjesto na kotel.....

LJUDI TREBAJU DOKAZATI DA SU ZIVI A NE PONOVO PRIKUPLJATI PODATKE KOJI IM DAJU PRAVO NA MIROVINU JER SU TO PRAVO VEC OSTVARILI!

sve ostalo su samo price za malu djecu i trla baba lan dokazi da administracija kao nesto radi... a jedino sto rade je da stvaraju nove administrativne poslove kako bi opravdali svoju svrhu

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

trolerica

Ti očito ne kužiš što je to kada jedna te ista ustanova nešto isplaćuje i nešto kontrolira - tj. ne znaš značenje riječi "zlouporaba sustava" i kako se tome doskače.

Trolaj dalje bez mene.

Tko je glasao

slanjem e-maila nisu ama bas

slanjem e-maila nisu ama bas nista ustanovili... tj osim da je netko poslao e-mail .... to je samo dodatna informacija ali ne i dokaz da je stvarna osoba na zivotu ... dakle OIB akcija je potpuna blesavoca... za sustinu problema no i jako dobra za opravdanje administricaiji za place... jadni ljudi, bas su se naradili gledajuci koliko JMBGova ima priruzen novi OIB a koliko ne...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ma znade Skviki da je potez

Ma znade Skviki da je potez Vlade u redu, ali mu vrag ne da mira.

Znade on to jer i sam, kao korisnik njemačke mirovine, godišnje šalje potvrdu da je živ.
Ali to su smislili Njemci, a ne hrvatska vlast pa je odmah to dobro i europski.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Silverci, Ja sam svoju

Silverci,

Ja sam svoju mirovinu zaradio sa poštenim radom, od kojeg sam ne mali iznos odvajao svaki mjesec.
Zato ta mirovina nije njemačka, nego moja.
Na mirovinu od HMZO sam se odrekao u dobrobit hrvatskih umirovljenika.

No ti si pametna osoba i trebal bi se sječati kada sam ukazival na ovim stranicama da se naše mirovinsko osiguranje zloupotrebljava.
Trebal bi se i sječati da sam od strane takozvane ljevice zbog toga i napadan.
U to vrijeme sa ukazival i na dječje dodatke koji se isplačuju djeci koja nisu u Hrvatskoj.

Tko je glasao

Nisam ni rekao da nisi

Nisam ni rekao da nisi pošteno zaradio.

Ukazujem na to da nemaš ništa protiv njemačkog reda, ali kad se kod nas krene tako onda ne valja.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

aosicjalni penzić

Ako HZMO mjesecima ima obavijesti o tome na svojim stranicama, ako su svi mediji digli (bezrazložnu) paniku u stilu "javite OIB inače nema mirovine" (pa je HZMO morao otvarati dodatne telefonske linije i objašnjavati im da isti posjeduju za cca 95% korisnika), ako prihvatiš činjenicu da ljudi (pa i penzioneri) pričaju među sobom - onda je ova briga "o penzioneru koji sutra neće imati za koricu kruha" prilično... sumnjiva, u najmanju ruku.

Iz tvog (vašeg) natpisa ovdje (te na Indexu i Dnevno) se uopće ne vidi ta velika želja da se sustav pročisti - već samo da se napadne nekoga tko nešto radi. Doduše, kada čovjek promisli o članstvu (pogotovo prošlom) - nije baš za čuditi se.

Tko je glasao

@zaphod, već sam rekao da

@zaphod,
već sam rekao da uglavnom svatko vidi i ćuje ono što želi.... ni ti vidim nisi izuzetak......

Među prvima sam javno izrekao da je potrebno izvršiti provjeru svih koji po bilo kakvoj osnovi primaju mirovine i eliminirati iz sustava sve koji su do iste došli na nezakonit način.... i još sam kazao da se krene od političkih stanaka, naglasio i zašto ne od onih umirovljeničkog predznaka, te pročešljaju prvo svi čelnici, pa onda i "istknuti" članovi..... ali prvo svi oni koji su na bilo koji način vezani uz politiku,...... a onda i svi ostali redom.

A što je to Mirando radio prethodne dvije godine na ovom pitanju????? i ne samo.....

E sada ti u svom stilu opet možeš nastaviti pljuckati....

Tko je glasao

Da nije vrlo jasno rečeno

Da nije vrlo jasno rečeno zbog čega se obustavilo isplatu ovog dijela mirovina, dnevnik ne bi bio tek jeftini politikantski pamfletić.

Uzevši u obzir broj tih mirovina i nekakav doista minimalan mogući iznos, jasno je da se radi o ogromnom iznosu. Svaki dobronamjeran građanin ove zemlje bi trebao pozdraviti barem pokušaj da se spriječi mogućnost odljeva tolikog proračunskog novca.

Može se diskutirati o tome postoji li efikasniji način no lupetati o mogućnosti da se službenim vezama dođe do potrebinh podataka iako je rečeno da se to već napravilo te da se o ovom broju umirovljenika ne zna gotovo ništa, degutantno je. Karamarkovi bi mališani za dolazak na vlast ipak trebali ponuditi nešto više od prizemnog politikantstva.

Tim više što od Šukerovog revolucionarnog izuma (OIB) na planu umrežavanja državne uprave i javnih servisa, a o raščišćavanju mulja u trošenju proračunskih sredstava da ni ne govorimo, nisu uradili ništa. A na informatizaciju i upravo u te svrhe su potrošeni silni proračunski milijuni. Bi li BUZ i HDZ umirovljeničke "mrtve duše" rješavali drugačije? Ili ne bi ni rješavali, kao i dok su mogli i trebali? Po ovom bi se pitanju trebali pokriti po ušima i biti sretni da se njih ne pita kako je moguće da i 2013.godine postoji čak 50.000 "mrtvih duša" u sustavu od vitalne važnosti za opstojnost svake države. Od tolikih domoljuba bi se očekivalo da im je stalo do pravih stvari a ne samo do uvođenja vlastitih guzica u udobne političke fotelje onih na vlasti.

B-52

Tko je glasao

@sm, Tebe izgleda uopće ne

@sm,
Tebe izgleda uopće ne zanima što je napisano u dnevniku već ti je očito bitno tko ga je napisao,.. a sve kako bi sa neke visine mogao istresti malo bolesne gorčine….
Ti si očito jedan od onih koji će radi vlastite nesposobnosti „radije maltretirati pun autobus putnika samo zbog sumnje da se jedan od njih vozi bez karte“ no da se pobrine da problem riješi brzo i efikasno.

Pa tko normalna može podržati isplatu mirovine a da se nema nikakav podatak o osobi na čiji se račun mirovina uplaćuje. Nije li samo to dovoljno da cijeli niz ljudi u sustavu expresno dobije otkaz, uz zahtjev za povratom svake tako isplaćene lipe, jer ne radi svoj posao kako treba…. Dakle ako među onima kojima mirovina nije isplaćena ima i pokojnih onda taj „pokojnik“ nije jedini krivac ili odgovorna osoba za rasipanje državnog novca već i mnogi od onih koji ovih dana uporno lupetaju (čitaj trkeljaju) niz gluposti u svezi OIB-a,… a sve samo kako bi prikrili vlastitu odgovornost…

I sada ti opet ponavljam poantu mog teksta i jučerašnjeg priopćenja koji nije bez razloga izazvao popriličan interes javnosti… a koju su očito skužili oni čiji je posao da izvještavaju javnost…. Dakle ako se radi te obustave isplate mirovina nađe i jedan jedini umirovljenik koji je sasvim Ok (a da iz bilo kojeg razloga kao što je bolest ili sl. nije reagirao na poziv HZMO) a do čijeg je OIB-a nadležna služba mogla lako doći, a da istovremeno zbog nedobivene mirovine nema za kruh ili neophodan lijek, onda je za svaki takav slučaj i njegove posljedice koje mogu biti svakakve, isključivi krivac onaj koji je naredio tu idiotsku obustavu a da prethodno nije utvrđena ni jedna relevantna činjenica za svakog pojedinca kojemu se obustavlja isplata mirovina….. izuzev činjenice da HZMO iz samo njima poznatih razloga nema nikakav podatak o tolikom broju osoba (živih ili pak ne) kojima je do sada uredno svaki mjesec isplaćivala mirovine….

Dakle BUZ, pa ma koliko mala stranka ili strančica bila za tebe, jest za potpuni red, no ne na način da se red uvodi stvaranjem kaosa i nesigurnosti……

PS. A o mrtvim dušama i broju glasača kojih je bilo i više od stanovnika u nekim JLS sam ja na ovom portalu prvi pisao…. ako je to uopće bitno ili ti nešto znači….

Tko je glasao

Demos, Treba HZMO svaku

Demos,

Treba HZMO svaku godinu do dve poslati određanim umirovljenicima pisma sa određenim pitanjima, na koje ti trebaju odgovorit i potpisat se. Za one u drugim zemljama potvrdu da žive na toj i toj adresi.
Da to rade nebi došlo do ovakvih nesporazuma.

Tko je glasao

Treba HZMO svaku godinu do

Tko je glasao

Zasigurno

od ovog broja u RH i tolikog broja stranih ima određen broj onih koji su umrli ( recimo bakice koje su primale obiteljsku mirovinu iza pokojnog supruga partizana), starci koji su imali 86 godina poslije Oluje, vratili se, ishodili isprave i mirovine na koje su imali pravo i odselili se u Srbiju, Vojvodinu, BiH i više uopće ne dolaze u RH.

Mirovina im redovno sjeda na račun u nekoj banci a unuk koji ima punomoć uredno je troši.

Nedostupan je hrvatskim vlastima, novac se ne može vratiti ni sudskim putem pogotovo ako nema imovine ( recimo zemljišta) u RH.

Tako da se ja ne bih baš zalijetao s kritikom birokracije ovaj put.

Ministra Mrsića se ima zašto kritizirati , ima materijala, ali mislim da ovaj put ne.

sve dobro...

Tko je glasao

što reći, koliko je tek

što reći, koliko je tek ustaša i njihovih jataka po bosni (a bosna, znamo, ima uredne popise umrlih)?

nevezano
http://www.poslovni.hr/mobile/hrvatska/u-grckoj-cak-9000-navodno-zivih-s...

Tko je glasao

ma slažem se

ima zasigurno i dombranskih i partizanskih i ustaških ( četnike ne spominjem njih brojim pod partizane jer ti su većina u šumu ušli kao četnici a izašli kao partizani)

ima zasigurno i radnih i invalidskih gdje netko uzima lovu a ne pripada mu

sve dobro...

Tko je glasao

ah...

Ja bih prvo pričekao rezultate akcije gdje se već mjesecima upozorava umirovljenike (mediji, stranica mirovnsko.hr) da dostave taj OIB...te koliko će ih (ako će itko) dostaviti OIB.

Te bih onda, pogotovo ako kao predstavljam umirovljenike, oduzeo broj blokiranih mirovina i onih koji će dostaviti OIB, pa bih razliku pomnožio s 12 mjeseci, pa s desetak godina...

... pa bih se onda možda pokrio ušima i prestao izigravati nekakvu umirovljeničku stranku.

Tko je glasao

and Mrsić

Na pitanje sumnja li na kriminal, Mrsić je rekao da je se više puta događali da je netko primao mirovinu, a da je korisnik te mirovine umro. "Umrežavanjem s Ministarstvom uprave i OIB-om je to nestalo kao mogućnost zlouporabe, ali ostao je velik broj građana izvan zemlje koji nisu imali OIB. 80.000 građana je primalo mirovinu, a da nije imalo OIB. Službenim pozivima smo to smanjili na 50.000, a u Hrvatskoj smo spustili na 5400. Maksimalno smo postupili. Ovo nije mjera koja trenira strogoću, pokušali smo sve, ali za ovih 2800 umirovljenicima mi ne znamo ni njihov JMBG, nemaju OIB i na sve one naše upite su se oglušili, nije to nikakvo treniranje strogoće, žao mi je što neke političke stranke na tom dobivaju bodove", rekao je.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/mrsic-o-neisplati-mirovina-gotovo-50-...

Tko je glasao

U svom tekstu nigdje ni

U svom tekstu nigdje ni jednom nisam slovu nisam protiv toga da se razotkriju lažnjaci ili umrli za koje netko drugi prima mirovinu….. i tko uopće zna koliko dugo se možda u nekim slučajevima zlorabi sustav. BUZ je dakle protiv načina na koji to ministarstvo pokušava riješiti jer je to posao koji mora odraditi DORH ili MUP, a nikako sami umirovljenici, i to još na ovakav način.

Ne može nekome bahata administracija obustaviti isplatu mirovine zbog nedostavljenog OIB-a jer ga je lako dobiti za svakoga, a ako je točno da ima ljudi koji nemaju ni OIB kao ni JMBG onda to opet nije nikakva krivica osobe koja to nema već državne administracije koja očito nije svoj posao odradila. Ima ljudi koji ne prte doslovno ni jedan medij…. A ni čitati ne znaju?!

Ako se u samo jednom slučaju dogodi da čovjek radi ovog iživljavanja HZMO-a sutra neće imati za kruh ili neophodan lijek koji ga može stajati života onda to samo po sebi jeste i više no dovoljno da ministar i cijela Vlada podnesu ostavku jer su blago je kazati bešćutni…. Ono da su nesposobni već odavno svi znamo…..

Što se tiče građana neke druge države koji primaju mirovinu iz RH se stvar rješava diplomatskim putem između dviju država a nikako na ovaj način….. dakle jednostavno se da popis osoba svakoj zemlji i u zahtjevu navedu traženi podaci….. nakon toga nitko više nitko ne bi ni imao razloga prozivati HZMO ili ministra Mrsića…..

Tko je glasao

???

Tko je glasao

jadno, bijedno i istinito

@DEMOS
Slažem se s tobom no ja sam takav čovjek d volim zaviriti "ispod kiklje". (haljine)
Ima dosta penzionera koji jednostavno neznaju OIB, izgubili ga a nisu zapisali, ili bilo što drugo. No onda dolazi ono ALI.
Gotovo za svake izbore govorimo da su glasale mrtve duše.
Volio bih da na kraju "operacije OIB" ministar Mrsić i HZMO u javnost izađu sa podacima koliko je među tih 50 000 penzionera živih, a koliko se preselilo na drugi svijet, a njihove penzijice (mirovine ) i dalje netko uživa. Zar bi to bilo čudno? Nemoguće ?
Tko je tu kriv ostavljam institucijama da istraže. Ja poput tebe mogu samo komentirati a nikako ne želim suditi i optuživati.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci