Tagovi

Još jedna velika obmana HDZ-a i HSU-a

Počelo, je počelo i prije početka

Tužna štorija o ponižavanju, manipuliranju, laganju, sprdanju, potcjenjivanju umirovljenika i njihove pameti, koju su prije četiri godine započeli HDZ i HSU, eto se nastavlja i dalje. Čak i prije nastavka tople ljubavne priče koju su jučer obznanili na radost sveg umirovljeničkog puka. Te su dvije stranke uspjele održati realne vrijednosti penzija nešto ispod nule u četiri godine za milijun umirovljenika, i to onih koji primaju najmanje, pravdajući se da su oni to i zaslužili, jer su imali male plaće, al su zato nagradili svojim dodatnim obeštećenjem, članstvom u nadzornim odborima i drugim povlasticama, onu glasnu ekstremnu manjinu umirovljenika sa visokim mirovinama, držeči ih umirovljeničkim opinion makerima. Ta se vrhuška i umirovljenička aristokracija potpuno izolirala od većine umirovljenika i uz pomoć Velikog meštra laži, Sanadera, uspjela zavesti nekolicinu umirovljenika. Ne dovoljno, o čemu svjedoči pad HSU-ove umirovljeničke kvote na samo jednog eksponenta. No, zatornici umirovljeničke budućnosti, jučer su svečano potpisali… Što? Za početak, da umirovljenicima ove godine neće, (razumljivo jer su izbori prošli) isplatiti božićnicu. To je Veliki meštar licemjerja Sanader opravdao činjenicom da su tehnička Vlada pa ne smiju davati nikome lovu. A kao tehnička Vlada su mogli zaposliti 356 novih državnih službenika, kupovati avione, helikoptere, rakete i svemirske brodove. Da, to su mogli kao tehnička Vlada. No, ako je tome tako, ako ne mogu kao tehnička Vlada, što nisu osigurali božićnice dok nisu bili tehnička Vlada. A bilo je prilike! Evo vam na uvid amandman na proračun za 2007. kojega sam podnio prošle godine i u kojemu sam anticipirao točno ovo što se dogodilo. Pročitajte i obrazloženje. Amandman su odbili, a ni HSU-ovaca nije bilo da me podrže.

Block quoted

CitedHRVATSKI SABOR
Klub zastupnika SDP-a
U Zagrebu, 24. studenoga 2006.

PREDSJEDNIKU HRVATSKOGA SABORA

Predmet: Amandmani na Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2007. godinu, s Prijedlogom projekcije proračuna za 2008. i 2009. Godinu
Na temelju članka 163. Poslovnika Hrvatskoga sabora, na Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2007. godinu, s Prijedlogom projekcije proračuna za 2008. i 2009. godinu, podnosim slijedeći a m a n d m a n:
Amandman
U 050 MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA
05020 HRVATSKI ZAVOD ZA MIROVINSKO OSIGURANJE
A688049 OSTALA MIROVINSKA PRIMANJA (TO I TPNJ) u zagradi iza kratice TPNJ dodati i riječ „BOŽIČNICA“ te u koloni Prijedlog proračuna za 2007. povećati sredstva za 150.000.000 kn, odnosno predvidjeti sredstva u ukupnom iznosu od 186.000.000 kn
Sukladno članku 31. Zakona o proračunu povećanje sredstava za ovu poziciju osigurati smanjenjem na svim pozicijama „Intelektualne i osobne usluge“ za 15%

Obrazloženje:
U zemljama Europske unije uobičajilo se svim zaposlenima jednokratno isplaćivati određeni postotak plaće na kraju poslovne godine. Taj je običaj postao dijelom tradicije i dijelom kolektivnih pregovora poslodavaca i zaposlenika. Kako i u Hrvatskoj sve veći broj kolektivnih ugovora sadrži odrednicu o isplati „božićnice“ kao trinaeste plaće ili dijela plaće, taj je institut postao sastavnim dijelom primanja velikog broja zaposlenih u Hrvatskoj. Kako su mirovine po načelu uzajamnosti primanja koja se direktno vezuju na radnu aktivnost pojedinaca, smatramo oportunim prihvatiti i praksu isplate „božićnice“ za umirovljenike. Vlada Republike Hrvatske svojim je zaključkom od 23. studenoga 2006. godine prihvatila isplatu „božićnice“ svim umirovljenicima u iznosu od 150.000.000 kn. No, sredstva za isplatu nisu osigurana u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2007. godinu te se može pretpostaviti da je riječ o davanju od strane države samo za jednokratnu upotrebu tj. ususret izbornoj godini, što smatramo nedopustivim manipuliranjem državnim prihodima u svrhu pridobivanja potencijalnih glasača od strane trenutno vladajuće stranke. Stoga smatramo da se božićnicu treba uvesti kao trajno mirovinsko primanje za čiju bi se isplatu sredstva osiguravala u državnom proračunu. U protivnom bi bilo potpuno neprihvatljivo lišiti ovog primanja umirovljenike u idućoj i u godinama koje slijede čime bi se sadašnji umirovljenici stavili u neopravdano povoljniji položaj.

PREDSJEDNIK KLUBA

Ivica RačanCited

Block quoted

Komentari

@David, e moja lipa

@David,
e moja lipa zvizdo.... svitliš li svitliš.. da bi se i Danica mogla zvat.... drugi ćeš put i ti promislit oćeš li pružit ruku ili roge..... ili to već sada znaš? ...
... jer niki su i sami sebi dovoljni...

Tko je glasao

I kao tehnička vlada su

I kao tehnička vlada su prodali TLM iz Šibenika. Bože sačuvaj, ma u stvari bože sjebi nas do kraja.

Tko je glasao

hm... Ili ste Vi politički

hm... Ili ste Vi politički diletant ili zaista možete biti toliko zločesti da obmanjujete javnost.
Toliko krivo protumačenih činjenica može napisati samo osoba koja ponajprije ne želi HSU kao politički subjekt, ali se nadam da u ovoj državi ipak ima zdrave pameti koja će minorizirati tvoj istup.
Ako prihvatimo činjenicu da je SDP odigrao prljavu igru sa SU, znajući koje su psihofizičke sposobnosti samih umirovljenika ( a to je dokaz da njima nije ništa sveto ), onda nikako ne možemo očekivati ulazak HSU u koaliciju sa SDP-om pa makar to i nazvali osvetom.
Kako netko može očekivati potporu onih koje je na predizbornim aktivnostima sustavno ugrožavao na tako podmukli način ??
E da je samo to... Toliko truda oko problematike umirovljenika je uloženo od strane HSU, da bi arogantna Antunovićka decidirano izjavila kako je program SDP-a po tom pitanju puno bolji. Teško za vjerovati, ali definitivno smatram da sa takvim tonom se ne može očekivati suradnja.
Sa druge strane, normalno je da HSU nastavlja suradnju koja je ipak donijela kakvog takvog rezultata i da HSU može očekivati bar nešto od postavljenih uvjeta.
Moglo bi se diskutirati jedino o eventualnom ostanku po strani, za što i osobno imam puno argumenata, ali bi to bila jako rizična odluka koja bi stavila HSU u nezavidnu situaciju sa puno strepnje.
Najveća katastrofa je što se HSU pokušava okriviti za nedobitak božićnice za ovu godinu. Činjenica je da je takva situacija pa tehnička vlada zaista nema ingerenciju dodjele božićnice.
Vjerujem da i sami možete uvidjeti tko je za to kriv jer ne želim nikome soliti pamet.
I na kraju... Kad prođe neko vrijeme, a vrijeme je najbolji pokazatelj, uistinu vjerujem da će ovo biti KORAK NAZAD, DVA NAPRIJED za HSU.

Tko je glasao

SU je stranka za koju smo

SU je stranka za koju smo otkrili da postoji od 2000 godine i koja je nastala kao frakcija iz tada već postojećeg HSUa

koje to veze ima sa SDPom je totalno nejasno, a mimo toga sve da i je tako (a nije) to je djelomično legitimno sredstvo političke borbe ali što je puno bitnije HSU jako dobro zna za postojanje SUa, morali su znati da su se i ovi kandidirati, imali su 8 godina da se pripreme na taj sraz i svejendo nisu niti jednom jedinom riječju (barem ne da sam ja čuo) upozorili svoje birače da dobro čitaju

mislim da je koristiti SU u bilo kojoj diskusiji o HSUu u stvari totalno deplasirano

Tko je glasao

Ajme, slijepog li covjeka

Ajme, slijepog li covjeka pored zdravih ociju. Iako sam osobno zainteresiran da se otkrije tko stoji iza SU, jer ocito je da su za nekoga odigrali, ne moze se zanemariti cinjenica da HSU po tom pitanju nije ucinio nista da upozori svoje potencijalne birace. Lako se poslje izvlaciti.
Druga stvar koja ne stoji je da se nesto ucinilo za umirovljenike. Vi, dragi gospon, lijepo izracunajte koliko su umirovljenici dobili a koliko su s druge strane njihove penzije rasle te koliko sada zaostaju em za prosjekom placa em koliko je inflacija pojela eventualno povecanje. Znam da povrat duga puno bombasticnije zvuci i ostavlja dojam veeeeeeeelikog posla, ali cinjenica je da penzici danas zive losije nego prije 4 godine. HSU suma sumarum je jos i pokvario status umirovljenika. Uostalom rezultati vam to najbolje govore.
Tehnicka vlada je nastupila 25.11. a HSU je u koaliciji sa HDZ-om od kraja 2003. pa sada prihvacati izgovor da se ne moze isplatiti bozicnica je toliko smijesna da je upravo neugodno citati vas argument koliko je neuvjerljiv.
O bahatosti pojedinaca bi se cak i mogao sloziti sa vama. Ali ako netko ima bolje rjesenje, valjda mu je i dopusteno da se malo pravi vazan. Naravno u pristojnim granicama.

I na kraju, mislim da uopce niste do kraja procitali ili shvatili sto je Davorko napisao. Eh ta starost i godine. navodno ginko pomaze.

Tko je glasao

Jordan mi je ostao

Jordan mi je ostao najupecatljiviji kod Hrge kada je s izrazitom nelagodom odgovorio da ima mirovinu 5.000 Kn. Jedina stvar po kojem cu ga pamtiti. Ipak ima srama.

Tko je glasao

@goxic, Ipak ima srama. ...A

@goxic,
Ipak ima srama.
...A čega se to po tebi Jordan treba sramiti? Svoje mirovine koju je kako insinuiraš možda oteo ili možda svojim radom nije zaslužio ili ga je ipak možda sram što živi u državi koja toliko malo vodi računa o onima koji su stvorili sva dobra........ ili možda i tebe i takvih koji ništa ne razumiju ili su tek zločesti.....

Tko je glasao

Sorry demos ali ovo je

Sorry demos ali ovo je presmjesno. Ako uzmemo da je HSU nastao kao stranka koja bi trebala osigurati pravednije mirovine koje su izgubili za vrijeme HDZ-ove vladavine devedesetih i svojim postojanjem u saboru to provesti, dolazimo do totalno bizarne stvari. HDZ-je oduzeo penzionerima te mirovine i onda HSU kad je usao u sabor koalira sa tim istim HDZ-om da im mirovine vrati. Umjesto da sipa drvlje i kamenje na HDZ i potegne tuzbe protiv njih, vi ironico suradjuju sa vlastitim otmicarom.
Tim cinom ne samo da su narusili svoju vjerodostojnost nego, po meni, i pregazili svoje principe jer umjesto da su srusili HDZ vi ste mu pomogli, pa nakraju ispada da ste drzali ljestve lopovima dok su krali i omoglucili da rade ovo sto su i napravili ove protekle 4 godine.
Jos razumijem da mozda u pocetku tamo 2003. ste mislili da ce Sanader nesto promijeniti da ce to biti drugaciji HDZ ali jako brzo smo svi shvatili da je to onaj stari HDZ, opet po meni, jos i gori. Stoga da ste nesto htjeli promijenit mogli ste onda kad su se pocele afere nizat ali niste nista napravili.
Da vam je stalo do umirovljenika sigurno ne bi postupali ovako kako ste postupili protekle 4 godine, uostalom vasi biraci su vam to nedvosmisleno pokazali na ovim izborima.

Mozda je to ono cega se Jordan danas srami.

P.S. izgleda da HSU ni dan danas nije nista naucio iz onog „HSP-ovog poucka“ koji se moze analogno preimenovat u „HSU-ov poucak“, pa se Hrelja potrudio sto prije potpisat sa HDZ-om da osigura potpuno nestajanje HSU-a sa politicke scene.

Tko je glasao

E sada te već moram upitati

E sada te već moram upitati i za mentalno zdravlje... jer..
Ako uzmemo da je HSU nastao kao stranka koja bi trebala osigurati pravednije mirovine koje su izgubili za vrijeme HDZ-ove vladavine devedesetih i svojim postojanjem u saboru to provesti, dolazimo do totalno bizarne stvari
...a ako recimo uzmeš da je to sve produkt tvojih halucinacija... do čega onda dolaziš ????
... jer osim insinuacija, nagađanja, bauljanja,... a bogme i lupetanja (ma oprosti ovo inače nije moj riječnik ali..... pa pretjerali ste)

Umjesto da sipa drvlje i kamenje na HDZ i potegne tuzbe protiv njih, vi ironico suradjuju sa vlastitim otmicarom.
Tim cinom ne samo da su narusili svoju vjerodostojnost nego, po meni, i pregazili svoje principe jer umjesto da su srusili HDZ vi ste mu pomogli, pa nakraju ispada da ste drzali ljestve lopovima dok su krali i omoglucili da rade ovo sto su i napravili ove protekle 4 godine

E vidiš... upravo je to što kažeš vrhunac licemjerja...... jer bi i ja mogao pitati tebe da mi kažeš što si to ti poduzeo/la ako si vidjela lopova na djelu?,.. a i svi ostali koji tako misle.... što ste oni svi vi poduzeli kada su "lopovi" pljačkali (čije) penziće????
Ti zasigurno živiš od svojih principa što je baš lijepo ćuti (LOL), no penzići bi radije od svoje mirovine.... ne tvojih novaca VEĆ OD SVOJIH.

Da vam je stalo do umirovljenika sigurno ne bi postupali ovako kako ste postupili protekle 4 godine, uostalom vasi biraci su vam to nedvosmisleno pokazali na ovim izborima.
Da se nije tako postupalo umirovljenici bi dobili jedan vedliki ..... (??) da izvineš ti i ostali pristojni svijet ovdje....(opet) .... jer znaš .. pa oporba može samo laprdati i napraviti jednoveliko ništa iliti zero..... i što su to bogati pokazali naši birači sa 101 tisuću glasova što je četvrta stranka ili peta lista u HR? daj molim te kaži što su to pokazali po tebi?

Mozda je to ono cega se Jordan danas srami.
Pored toliko informacija i pameti zašto onda ono "možda"????

P.S. izgleda da HSU ni dan danas nije nista naucio iz onog „HSP-ovog poucka“ koji se moze analogno preimenovat u „HSU-ov poucak“, pa se Hrelja potrudio sto prije potpisat sa HDZ-om da osigura potpuno nestajanje HSU-a sa politicke scene.
Mene ipak žalosti činjenica da takvi kao ti ništa nisu naučili, a vidim i po tome što 40% birača nije preuzelo odgovornost za svoju (i svoje djece ako ih imaju) budućnost.....
.... Zar ništa niste naučili lipi moji građani koji čekate da vam netko drugi riješi vaše (i naše) probleme.... ili čekate sv. Petra..... koji ima i pametnijeg posla no baviti se onima koji se ni o sebi neće brinuti.....

PS. Shvaćaš li ti išta ili samo tetiraš moje strpljenje?????

Tko je glasao

LOL koji smijeh od posta

LOL koji smijeh od posta zaista nevjerojatno.
A ako uzmemo da ti zivis u zemlji cedesa gdje je HSU osvojio nikad bolji rezultat, gdje ministri znaju sto im vozaci rade, gdje nije nestalo 6 mil. $ iz brodosplita, gdje je isplacena bozicnica umirovljenicima i gdje mirovine umirovljenika nikad vece, do kojeg ti onda zakljucka dolazis???

E vidiš... upravo je to što kažeš vrhunac licemjerja...... jer bi i ja mogao pitati tebe da mi kažeš što si to ti poduzeo/la ako si vidjela lopova na djelu?,.. a i svi ostali koji tako misle.... što ste oni svi vi poduzeli kada su "lopovi" pljačkali (čije) penziće????
Ti zasigurno živiš od svojih principa što je baš lijepo ćuti (LOL), no penzići bi radije od svoje mirovine.... ne tvojih novaca VEĆ OD SVOJIH.cite>

LOL meni idete prodavat foru sa licemjerjem, smjeh. Da vidim lopova istog trena bi pozvao policiju, za razliku od vas koji ste umjesto poziva policiji priskocili lopovima i objerucke primili klimave lojtrice da slucajno lopovi ne bi pali i ostali praznih ruku. Ako nista drugo ja sam poduzeo to da nisam glasao za te lopove a sigurno mi ne bi palo niti na pamet da koaliram sa tim istim lopovima.

no penzići bi radije od svoje mirovine.... ne tvojih novaca VEĆ OD SVOJIH.

Ovo moram posebno izdvojiti jer ovo je urnebesno i dokazuje da Vi zivite u zemlji cudesa. Vasi novci su vec odavno pokrani od strane HDZ-a 90-ih stoga danasnjim povratom duga penzici zive od nasih novaca jer vasi su u HDZ-ovim depovima, no s obzirom da mi je nepravda organski nepodnosljiva pa makar se radilo i o pisljivoj lipi smatram da dug treba vratiti i nikad ne bi osporio pravo umirovljenika da im se vrati otudjena penzija ali sigurno ne ovako kako je to HDZ napravio uz vasu pomoc i time vas jos jednom pokrao i preveslao.

Ako niste shvatili jos uvijek sto su biraci rekli necu vam niti ja reci tako da vas ima kaj kopkat do sljedecih izbora jer ako ni do tada ne skuzite ne pise vam se lijepo. Samo unaprijed znam da vas nece nista kopkat jer i dalje vjerujete u vlastitu nepogresivost a ne zelim pisat kakve su osobe koji nikad ne posumnjaju u vlastitu savrsenost/nesavrsenost.

Mene ipak žalosti činjenica da takvi kao ti ništa nisu naučili, a vidim i po tome što 40% birača nije preuzelo odgovornost za svoju (i svoje djece ako ih imaju) budućnost.....
.... Zar ništa niste naučili lipi moji građani koji čekate da vam netko drugi riješi vaše (i naše) probleme.... ili čekate sv. Petra..... koji ima i pametnijeg posla no baviti se onima koji se ni o sebi neće brinuti.....

Ljudi poput mene su odavno skuzili za razliku od vas koji jos zivite u bajkama, te stoga nisu glasali za vas i sad bi u nastavku trebao ponovo napisat poruku koji su vam biraci time porucili ali to necu uciniti.

P.S. Zanimljivo da ovako nekulturan post moze napisat jedan predstavnik parlamentarne stranke, stoga nije cudan ovak izborni rezultat. Ne morate se trudit odgovarat na ovaj post jer poslije ovakve nekulture nemam razloga vise ulazit u dijalog s vama.

Stretno Vam i vasoj stanci.

Tko je glasao

LOL koji smijeh od posta

LOL koji smijeh od posta zaista nevjerojatno.
A ako uzmemo da ti zivis u zemlji cedesa gdje je HSU osvojio nikad bolji rezultat, gdje ministri znaju sto im vozaci rade, gdje nije nestalo 6 mil. $ iz brodosplita, gdje je isplacena bozicnica umirovljenicima i gdje mirovine umirovljenika nikad vece, do kojeg ti onda zakljucka dolazis???

Već te počinjem i žaliti jer napisti tako nešto meni može samo krajnje neinformirana osoba......
... pa pratiš li čovjeće tko ovdje o "čemu i kome" netko piše???

Tko je glasao

Oporba je držala

Oporba je držala vladajučima lojtre jel nije izjavila glasno ne povijerenje i pokrenula to pitanje svega kaj ne valja.
To dojde na isto kad ja gledam svaki dan nekog ko krade i znam da je lopov i niš ne poduzmam.

Tko je glasao

Ne mogu se u cijelosti

Ne mogu se u cijelosti sloziti sa vama. Cinjenica je da oporba mora snositi krivnju za ovako los rad ali...
...svako izglasavanje nepovjerenja nije proslo jos ni za vrijeme Racana. Sjecam se cak one famozen opstrukcije oporbe gdje bi se pred glasanje svi pokupili van iz dvorane tako da HDZ nema kvorum u saboru ali niti to nije polucilo nikakave rezultate. Stoga pretpostavljam da su negdje pred godinu dana potpuno odustali jednostavno zato jer su mislili da ce na ovim izborima pobjediti i sastavtiti vladu.

Jos jedna cinjenica, broj mandata oporbe je daleko manji bio onda nego sto je danas stoga bas i nije mogla puno uciti pa za razliku od danasnjeg saziva gdje ce zaista biti muka za izglasat neki zakon jer radi se svega o 2-3 mandata razlike.
Zato smatram da oporba nije toliko kriva koliko ti sad zelis prikazat, za razliku od HSU-a koji je u vlasti sudjelovao i pomogao HDZ-u, kriva je ali manjim djelom a sigrno ne pola pola ;-)

Tko je glasao

.....Zato smatram da oporba

.....Zato smatram da oporba nije toliko kriva koliko ti sad zelis prikazat, za razliku od HSU-a koji je u vlasti sudjelovao i pomogao HDZ-u, kriva je ali manjim djelom a sigrno ne pola pola ;-)

Ispada da je HSU sa svoja 3 zastupnika bio neka jako važna karika u prethodnom sazivu sabora, a SDP sa tridesetak ništa jer su ga malo j... ona tri...... pa dobro sada imate 56 i što to u slučaju da ostanete oporba za vas znači osim (po tvom pisanju) frustracija kojih se izgleda nikako ne možete riješiti.
PS. I što je to SDP dobio nakon što je utišao Želju Antunović?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci

Nedavno pročitano