Tagovi

Još jedan apsurd iz kuhinje hrvatske birokracije- „Glupi kriteriji HZZO-a u izboru kandidata za pripravnički staž”

Još jedan apsurd iz kuhinje hrvatske birokracije-
„Glupi kriteriji HZZO-a u izboru kandidata za pripravnički staž”

-komentar je jednoga od najboljih kandidata (po prosjeku ocjena), koji zbog slučajnosti što je diplomirao nekoliko dana nakon daleko manje uspješnih studenata, ali je datumom zašao u sljedeći mjesec, strahuje kako neće dobiti staž jer HZZO-ovi kriteriji daju prednost i kandidatima s najnižim prosjekom studiranja- ako su imali sreće (obveze mentora, kraći rad,...) i diplomirali taman i dan ranije.

Iz.
http://www.hzzo-net.hr/dload/natjecaji/176-20120716_Javni_natjecaj_2012g...

Prednost u izboru kandidata za financiranje pripravničkog staža imaju kandidati – doktori medicine
koji su ranije diplomirali a u slučaju da su dva ili više kandidata diplomirali tijekom istog mjeseca u istoj godini
prednost će imati kandidat s kraćim trajanjem studiranja, pri čemu se trajanje studiranja računa u godinama, a
prema početnoj akademskoj godini u kojoj je kandidat započeo studij. U slučaju istog trajanja studiranja kod
dva ili više kandidata prednost će imati kandidat s višim prosjekom ocjena postignutim tijekom studiranja.
Iznimno od navedenih kriterija prednost u izboru kandidata za financiranje pripravničkog staža imaju
kandidati koji ostvaruju prednost pri zapošljavanju na osnovi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz
Domovinskog rata i članova njihovih obitelji ili Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s
invaliditetom.

Netko je diplomirao krajem lipnja, primjerice 29. 06. i ima prosjek 2,6 ili niži, a netko početkom srpnja 2.07. i ima prosjek 5,0 i ovaj s 2,6 , prema birokratski namještenom kriteriju HZZO-a, ima prednost .

Zašto na temelju razlike od nekoliko dana ili tjedana, u diplomiranju, koja je često i uzrok slučajnosti, a možda i zahtjevnosti teme diplomskoga rada, nekome dati prednost?

Zašto zanemarivati najbolje rezultate i dati apsolutnu prednost birokratskom kriteriju?

Za koga se takvi kriteriji donose?
I zašto?
Znaju li oni uopće, kakve nepravde uzrokuju svojim „glupim kriterijima”, ili u svojoj birokratskoj duši nemaju mjesta za osjećaj pravednosti i uvažavanje uspjeha i rada?

Možda je nekome mentor bio na studijskome putovanju, nekome na godišnjem odmoru, netko je imao složeniju temu,..., a HZZO ipak uvodi kao „najobjektivniji kriterij” mjesec diplomiranja (taman razlika bila i nekoliko dana), dok najmjerljiviji kriterij -prosjek ocjena, uvodi kao kriterij, tek nakon što su kandidati izjednačeni u „mjesecu diplomiranja tekuće godine” i godinama studiranja!?

Zašto HZZO-birokracija daje apsolutnu prednost nekakvim birokratskim kriterijima koji ne odražavaju sposobnosti samih kandidata, već i splet okolnosti, na koje kandidat često ne može utjecati, a ne kriterijima uspješnosti?

I zašto, ako već uvode taj kriterij ne daju točno određeni broj bodova, a ne apsolutnu prednost?
Npr. toliko i toliko ECTS bodova!

Zašto ne izjednače sve kandidate koji su diplomirali u ljetnom roku i boduju ih samo prema uspjehu i duljini studiranja, jer datum diplomiranja, ne ovisi samo o kandidatu, već i o njegovu mentoru i mentorovim obvezama!?

Tko se i zašto „boji” dati prednost uspješnijima, pred onima koji su manje uspješni?
Očito im nije važan sadržaj, već oblik i forma!

Cirkus!- kažu oni koji su među najuspješnijima, a ovi manje uspješni ih gledaju s osmijehom u kojemu ne skrivaju ruganje njihovim peticama i zluradost zbog kriterija HZZO-a koji im se također ruga.

HZZO bi, da mu je do objektivnosti, mogao dati određeni broj bodova za par dana ili koji tjedan ranijega diplomiranja, ali nikako ne bi smio davati apsolutnu prednost daleko neuspješnijim kandidatima, nad najboljima, samo zbog činjenice da im se posrećilo diplomirati koji dan ili tjedan ranije. Uostalom, za slabije ocjene treba i manje uloženoga vremena, pa je HZZO-ov kriterij stvarno diskriminirajući za zahtjevnije studente, koji se ne mire samo s prolaznom ocjenom.
Ta studij medicine traje 6 godina, i njegov smisao i vrjednovanje ne može se svesti na puki datum diplomiranja, jer studij nije atletska disciplina u kojoj je važno stići makar stotinku sekunde prije konkurencije, već je sličniji gradnji u kojoj je bitna i kvaliteta izgradnje, a ne samo datum predaje „objekta”.

Slično bi HZZO mogao dati prednost i onima koji se prijave koji dan ranije na natječaj, iako je natječaj otvoren preko mjesec dana!.)))
Eto, takav im je „objektivan" kriterij „mjesec diplomiranja”- kao najvažniji kriterij. Da, za eliminaciju najuspješnijih studenata i davanje prednosti manje uspješnima.

Nije ni malo „fer”, „kriteriji su im glupi”, kažu uspješniji, a manje uspješni se smješkaju i trljaju ruke jer HZZO tjera vodu na njihov mlin (takvi su imali prave informacije o „objektivnim kriterijima za izbor kandidata) svojim neobjektivnim, nemjerljivim i apsolutnim davanjem 100%-ne prednosti samo i isključivo „po datumu” diplomiranja!

HZZO- se svojim apsolutnim kriterijem o „mjesecu diplomiranja”, narugao čak i najuspješnijim studentima medicine na svim hrvatskim medicinskim fakultetima i pokazao :
još jedan apsurd iz kuhinje hrvatske birokracije, koja svojom ćudljivošću vrijeđa logiku, trud i rad, te uspješnost.

Komentari

.. a gdje je broj cipela ...

u bivšoj Jugi bi se za takav natječaj reklo: fali broj cipela i visina.

ako želiš zaposliti određene ljude koji su birani po političkim kumovskim ili prijateljskim kriterijima onda napraviš natječaj koji omogućava njihov upad a sprečava upad puno kvalitetnijih ljudi. na taj način posao dobivaju i ljudi koji ga nisu u stanju obaviti kako treba, ali zbog prije/gore navedenih kriterija ga obavljaju i zbog zaštite koju uživaju vrše mobbing na kolege s kojima rade. iz vlastitog iskustva mogu reći kako je najgori mobbing kolege koji ne radi svoj posao ako treba ali ima dobru zaštitu iza leđa-

w. ;)

Tko je glasao

Apsurd

Jedini apsurd u ovom dnevniku nisu uvjeti natječaja već nerazumijevanje autora čemu služi pripravnički staž. S obzirom da pripravnički staž moraju odraditi svi doktori medicine, ponavljam SVI, koji žele raditi u zdravstvenom sustavu, nema nikakvog smisla da HZZO preferira "bolje studente" prema onim "lošijim" već je smislen isključivo kriterij koliko tko čeka na pripravnički staž nakon što je diplomirao, odnosno stekao sve potrebne uvjete za pripravnički. Kada bi prioritet imali bolji studenti, onda bi se u teoriji moglo desiti da oni najslabiji nikada ne dođu na red, čime bi bili doživotno izbačeni iz konkurencije za posao u zdravstvu iako su diplomirali, odnosno stekli sve potrebne uvjete. Kriterij ocjena bi se trebao primjenjivati kod izbora specijalizacija i sl., no što tome nije tako najmanje je kriv HZZO.

Tko je glasao

Isti naraštaj, treba rangirati po uspjehu

Kada bi prioritet imali bolji studenti, onda bi se u teoriji moglo desiti da oni najslabiji nikada ne dođu na red, čime bi bili doživotno izbačeni iz konkurencije za posao u zdravstvu iako su diplomirali, odnosno stekli sve potrebne uvjete.Ovo je netočno, jer je glupo da onima iz iste studijske grupe, upisanima iste godine, koji završavaju fakultet u istom roku (primjerice ljetni) uvjeti natječaja daju prednost, zbog nekoliko dana ili kojega tjedna, a daleko su slabiji studenti.
Oni koji su ranijih studijskih grupa, a diplomirali su ranije, normalno da trebaju imati prednost.
Međutim, zbog takvih pojedinaca, kažnjavati najuspješnije iz iste generacije je stupidno.

Onaj tko misli na te koji su dulje studirali, to može kao grupaciju posebno navesti u natječaju, primjerice:
dr. medicine koji su studirali dulje od predviđenoga roka za završavanje fakulteta, imaju prednost, ukoliko su diplomirali prije drugih kandidata, bez obzira na prosjek ocjena, a ne zbog njihova problema, praviti nepravde među naraštajem koji redovito završava fakultet, te tako davati prednost onima koji imaju daleko slabiji prosjek, ali su igrom slučajnosti (obveze mentora, složenost diplomskoga rada, kraće potrebno vrijeme za polaganje ispita, jer im uopće nije važna ocjena i prosjek,...) uspjeli diplomirati koji dan ranije.

Ovako kao ti razmišljaju tipični birokrate, koji imaju samo jednu varijablu u svojoj glavi i ništa ih drugo ne zanima.

Razmisli malo i stavi se u ulogu osobe koja je završila fakultet s 5,0, a pred njom ima prednost osoba koja je završila tjedan dana ranije s prosjekom 2,5, samo zbog toga jer su neki drugi studirali i 8 godina, pa im treba dati prednost!?

Dakle, zbog "lošijih", treba dati prednost svima "lošijima", a "bolji" bi se zbog interesa tih "lošijih" trebali pomiriti s ortodoksnom nepravdom i glupošću!

Stoga, neka HZZO prepravi natječaj, posebno istakne grupaciju koja je posebna (dulje studiranje) i za njih navede prednost pri natječaju, a sve ostale treba rangirati po uspjehu, kako zbog obzira prema nekima, ne bi došlo do namjernoga oštećivanja najuspješnijih i ruganja njihovome trudu.

Tko je glasao

Apsurd

Ma nemoj, a da onima koji donesu potvrdu da imaju alergiju damo još tri dodatna boda? A oni koji donesu "potvrdu da su posebni" neka idu preko reda? Koliko izuzetaka treba propisati da se napravi jednostavan posao, a to je da svi koji su diplomirali medicinu dođu na red da odrade pripravnički staž. Odrađivanje pripravničkog ne treba vezati uz uspjeh već isključivo treba uzeti kriterij da tko duže čeka od dana kada je diplomirao - ide prvi. Sve drugo je petljanje i prtljanje.Što ćemo sa studentom koji je zbog financijskih neprilika način studiranja prilagodio tako da studij što prije završi i da što prije krene na pripravnički (prema kriterijima koji važe zadnje tri godine), a sada mu mijenjamo pravila i kažemo sorry, ti sad čekaj dok pripravnički odrade oni koji su odbijali četvorke u indeksu jer su zbog mame i tate lovaša imali svo vrijeme na svijetu da završe studij, pa ćeš sljedeće godine i ti doći na red? Tough luck!
Btw. ja nisam niti jedan niti drugi u toj priči (nisam doktor medicine niti radim u zdravstvu), a znamo da ti za sebe ne možeš reći da ti nije interes "prilagoditi" uvjete natječaja kako bi išla "preko reda".

Tko je glasao

Nepravedna pravila rađaju diskriminaciju uspješnih

Neki ne mogu shvatiti da nepravedna pravila rađaju nepravde.
Najčešće je riječ o manje uspješnima, koji kroz sustav i nakaradne kriterije, koče bolje od sebe.

Očito su predugo živjeli u društvu u kojemu se najuspješnije kažnjavalo i u kojemu su svi drugi kriteriji bili važniji, od znanja i sposobnosti.

Tko je glasao

primjedba ti ne

primjedba ti ne stoji

autorica je posebno naglasila u dnevniku stupidnost odredbe DAN .. koji daje prednost,
a ne ljetni rok ili jesenski i slicno sto je normalno za akademsku zajednicu..
i bilo bi sasvim dovoljno kao vremenski kriterij zbog svrhe koju si naveo..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

stvarno suludo.

stvarno suludo.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

"Gazda može kako hoće?

Suludo,... valjda zato da se kandidati odmah naviknu na to da "gazda može kako hoće"!

Što o tome misli nadležno Ministarstvo?

Slaže li se ministar R.Ostojić s takvim "suludim" kriterijima, ili će buduće kolege zaštititi od samovolje i nelogičnosti birokratskoga mastodonta HZZO-a?

Tko je glasao

bez obzira na idiotluk ove

bez obzira na idiotluk ove birokratske odredbe jedini nacin da ministar zastiti svih od tog HZZO mastodonta je da otpusti barem 2/3 cinovnika koji ga vode..

i to one koji ne znaju sto cine a primaju placu..

ne po godistu, ne po strucnoj spremi, vec po ucinku..

sve ostalo su kozmeticke popravke detalje a sredina trula..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ministar očito ne namjerava

Ministar očito ne namjerava otpustiti barem 2/3 činovnika koji ga vode već planira tzv. regionalizaciju prema kojoj bi područni uredi, oni najbliži građanima, izgubili značajan dio nadležnosti a njihov posao bi preuzeli ionako pretrpani uredi u centrima (ZG,ST,RI, OS) i tako valjda opravdali svoje postojanje i postojeći broj službenika.

To što će se onda možda otpustiti dio "rasterećenih" službenika u ispostavama, onih koji jedini građanima pružaju kakvu takvu uslugu, ministra i Vladu očito ne brine. Važno je da se ne otpusti bulumenta u centrima a građani će im onda još više ići "na noge".

Ali tko zna, možda će zbog nametnute nove potrebe da zbog nekog posla s HZZO sad moraju putovati 100-150km građani odustajati od toga da potroše koju državnu kunu za zdravstvo. Pa će se uštediti.

P.S.

Ne komentiram suludu odredbu prema kojoj dan diplome u okviru iste klase studenata igra presudnu ulogu zato što to govori samo za sebe i poseban komentar nije ni potreban.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci