Tagovi

Još jedna obmana Sanadera i ekipe (ili: jesmo li zaista svi ovce?)

Sanader i ekipa su još jednom obmanuli hrvatske građane i medije.

Vlada (čitaj: HDZ i Sanader) je predložila donošenje Zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave (koji će posve sigurno biti izglasan). Zakonom se, prema obrazloženju Vlade, želi postići ravnomjernija i usklađenija raspodjela poreza.

Nesumnjivo je da je današnji način raspodjele poreznih prihoda (čitaj: naših novaca), poreza na dohodak i poreza na dobit, nepravedan, posebno zbog negativnog učinka koncentracije poreza na dobit. Sad je Vlada predložila da porez na dobit više ne bude zajednički porez, već prihod državnog proračuna, a da se taj manjak kompenzira povećanjem udjela jedinica u porezu na dohodak (za gradove i općine sa 34% na 52%, županije sa 10% na 15%, a Grada Zagreba sa 46% na 67%). Sanader i Šuker grome kako je to daljnja decentralizacija, kako će jedinice lokalne i regionalne samouprave dobiti više novaca.

No to nije tako. Na djelu je još jedna obmana Sanadera i ekipe.

Takav zaključak se nameće ako se gledaju brojke iz proračuna. Brojke nedvosmisleno pokazuju da će jedinice lokalne i regionalne samouprave u 2007. godini ukupno dobiti 600 milijuna kuna manje, u 2008. godini će jedinice lokalne i regionalne samouprave dobiti 655 milijuna kuna manje, a u 2009. godini će lokal dobiti 724 milijuna kuna manje – ukupno, u tri godine, jedinice lokalne i regionalne samouprave će izgubiti preko 2 milijarde kuna! A Sanader i ekipa pričaju kako će jedinice lokalne i regionalne samouprave dobiti više!

Na čemu se temelji ta računica? Porez na dobit raste po stopi od 17% (dakle značajno!). Sve te pare po prijedlogu Sanadera i ekipe ostaju sad isključivo u državnom proračunu. Porez na dohodak, koji se sad velikodušno prepušta lokalu, gotovo da neće rasti (sve to temeljem podataka Vlade iz državnog proračuna). Manjak koji će u jedinicama lokalne samouprave nastati zbog gubitka poreza na dobit, ne može se nadomjestiti prepuštenim porezom na dohodak jer je ovo drugog (dohotka, dakle) bitno manje od poreza na dobit. Jednostavna logika – jedinice lokalne samouprave će dobiti manje novaca!

No, o čemu se tu zapravo radi? Radi se o preraspodjeli unutar jedinica lokalne i regionalne samouprave. One bogatije i veće (ala Zagreb, Istarska županija, Koprivnica i sl.) će izgubiti značajna sredstva koje će se onda raspodijeliti na veći broj manjih općinica koji će dobiti nešto više novaca (+ što će država dobiti isto nešto više para iz poreza). No, kvaka 22 je u sljedećem: ne može se računati po brojevima općina i gradova; ako kažemo da npr. 100 jedinica lokalne samouprave gubi novce, a 500 jedinica lokalne samouprave dobija novce – to dobro zvuči. Ali u onima koji dobijaju su i općina Civljane u kojoj živi cca 150 stanovnika i masa drugih općinica u kojoj živi do 1000, 2000 stanovnika. Ali, ako pogledamo broj stanovnika – više od pola građana Republike Hrvatske će dobiti manje novaca (jer toliko njih živi u većim centrima), a manjina građana (koja živi u manjim općinicama) će dobiti nešto više novaca kroz svoje lokalne proračune. Dakle, Zagreb gubi, Civljane dobijaju, ali to nije 1:1, nego je milijun građana : 150 njih. Dakle, milijun građana gubi, a 150 dobija! A država je pritom stvorila dojam da većina dobija i još uzela dio pare sebi! Još jedan dokaz kako je sanader spin-doktor master (kako netko ovdje reče!) i još jedna obmana Sanadera i ekipe!

Sanaderova je Vlada, dakle, jedina u svijetu, čini mi se, u kojoj politička volja pobjeđuje matematiku!

Dakle, lokalne jedinice u konačnici gube, dobijaju manje novaca koji im se ni na koji način ne kompenziraju, a ostavljaju im se sve obveze koje su imale i prije.

I sad – nagradno pitanje. Ako je tomu svemu tako (a elementarna matematika kaže da je), kako i zašto Sanader tvrdi da će jedinice lokalne samouprave dobiti više? Kako i zašto mu (njemu, Sanaderu) svi to vjeruju? Zar smo zaista svi ovce?

Komentari

zanimljivo, koliko se ja

zanimljivo,
koliko se ja sjećam oporba je u više navrata tražila preraspodjelu poreznih prihoda i upravo se predlagala redistribucija na način da se umjesto poreza na dobit uzima kao relevantan porez na dohodak jer bi na taj način općine u kojima je rad obavljen ostvarile prihode, a ne kao dosada kada je bila riječ o porezu na dobit gdje je većina toga koncentrirana u zagrebu

ja mislim da je od samog početka bilo očigledno da će zagreb biti najveći gubitnik od tog poteza, no istina je da će prihodi od poreza na dohodak imati najmanji mogući rast u budućem razdoblju, osobito ako dođe do porezne reforme

poučak: ne vjeruj Sanaderu niti kada poklone nosi

dakle, ako sam dobro skužio, ne samo da ovime cementiraju budući rast decentraliziranih prihoda u nekome razdoblju, nego actually smanjuju taj iznos za 600mil kuna u 2007?

haha, potez za decentralizaciju fiskalnih prihoda dodatno centralizira te iste prihode, stroke_of_a_genius

p.s. nevjerojatno je da se o tome odlučuje u trenutku kada su budžeti samouprave već morali biti gotovi ili u proceduri donošenjane?

Tko je glasao

Ne znam što je točno tko

Ne znam što je točno tko od oporbe tražio, ali znam da je na Zakon amandman stavio samo SDP. Jer je fakat činjenica da je ovakva postojeća raspodjela prihoda full nepravedna. SDP je, što se tiče poreza na dohodak predložio: općini ili gradu 80%, županiji 5%, a prostalih 15% se preraspodjeljuje gradovima ili županijama (već tko šta obavlja) za decentralizirane funkcije - osnovno školstvo 3,1%, srednje školstvo 3,2%, socijalna skrb 2,2%, zdravstvo 5,2%, vatrogastvo 1.3%. Zagrebu (obzirom da je i grad i županija i da obavlja sve decentralizirane funkcije) ostaje 100% poreza na dohodak. Što se tiče poreza na dobit, prijedlog SDP-a je da državi ide 80% (od kojih 15% ide u fond poravnanja), a županijama 20%.

Da, iduće godine se sredstva za lokal smanjuju za 603 milijuna kuna točno (i to nije moj izračun nego to piše u proračunu kojega je predložila Vlada).

Naravno, kvaka i obmana i jest u tome da se fiskalnom decentralizacijom proglašava nešto što nije decentralizacija...

I da, zanimljiv moment oko lokalnih proračuna. Negdje ljetos je Šuker poslao obvezne upute lokalnim poglavarstvima oko izrade proračuna za 2007. godinu. Tada nije niti bilo govora o ovoj preraspodjeli. Preraspodjela došla, upute ostale iste... Pa ti sad radi lokalni proračun!

Tko je glasao

Gledao sam Mršićev govor u

Gledao sam Mršićev govor u Saboru i ovo se u potpunosti poklapa s njegovim stavovima. Čak i primjer Zagreba i Cviljana je isti! : )
Inače, ovaj prijedlog koji vlada lažno prikazuje kao prilog decentralizaciji ima dvije komponente. Prva je da će podjela ipak biti pravednija (na štetu Zagreba, ali na korist npr. Siska) i drugi da će središnjoj državi ostati više, a lokalnim jedinicama još manje novaca nego do sada, čime ulazimo u sam vrh Europe po centraliziranosti fiskalnog sustava zemlje.

Tko je glasao

A ja čuo u vijestima kako

A ja čuo u vijestima kako je ministar financija Šuker Mršiću na njegov prigovor da će lokalna samouprava dobiti u cjelini 600 milijuna manje rekao da TO NIJE TOČNO i da on kao gradonačelnik (uf, ???) može za sljedeću godinu računati s povećanjem budžeta za 11 milijuna kuna !?
NETKO OČITO LAŽE !

Tko je glasao

Zvone, i jedan i drugi mogu

Zvone, i jedan i drugi mogu u praksi biti u pravu. Stvarno će neke jedinice lokalne samouprave dobiti više u odnosu na ovu godinu, ali smanjenje u onim jedinicama koji će dobiti manje (prvenstveno Zagreb) je za oko 600 mil. kuna veće od ukupnog iznosa da je ostala ovogodišnja raspodjela.

Tko je glasao

E jesam se provalio s ovim

E jesam se provalio s ovim prethodnim komentarom :-). Tako mi i treba kad me zahvatio "senzacionalistički virus".

Tko je glasao

Civljani i Zagreb zato što

Civljani i Zagreb zato što je ZG najveća, a Civljani najmanja jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci