Tagovi

JNA i hrvatski Srbi osuđeni za genocid?

I tako još jedan dio naše povijesti je gotov. Dobili smo presudu međunarodnog suda po pitanju genocida u prošlom ratu.
Sud je presudio:

1) Srbija nije kriva za genocid jer prije 27.04.1992. godine nije postojala.
I ovo je najveći problem. Da je sud sudio Srbiji i presudio njezinu krivnju, mogli smo ići i dalje, na presude za krivnju za rat i odštete. Nije da bi se mogli natući novaca nešto puno od Srbije, ali i malo čovjeka veseli.
Po meni, nije samo to najveći problem. Problem je što taj dio povijesti ne dobiva nikakvu ocjenu. Sad i nadalje mi možemo tvrditi da su Srbi napravili genocid i da je Srbija kriva, a oni se i dalje mogu braniti i osjećati čisti i nevini po tom pitanju i tom razdoblju. A upravo to, činjenica da nismo raščistili do kraja to pitanje, trovat će naše buduće odnose. Nažalost.
Naravno, postavlja se pitanje koga je Hrvatska mogla onda tužiti za navedeno razdoblje? Pa odgovor je jednostavan....Jugoslaviju. Krnju.

Lokalno, unutar Hrvatske, i dalje će neke skupine, grupacije, pojedinci, optuživati Srbiju za genocid i kritizirati bilo kakve normalne ili nenormalne odnose s njom. A za ovakvu presudu će najvjerojatnije optuživati masone i Britance.
Je li naša diplomacija ili pravni tim kriva za ovo? Vjerojatno snosi svoj dio grijeha za ovakvu presudu, jer ni naša sadašnja ministrica inostranih poslova, a ni sadašnji predsjednik nisu bili za ovu tužbu. Pa me baš zanima kakvo su nadahnuće bili za naš pravni tim.

2) "Sud zaključuje da je utvrdio djela genocida (actus reus genocida) "na nizu lokacija u istočnoj Slavoniji, zapadnoj Slavoniji, Kordunu, Lici, Banovini, Dalmaciji". Odnosno, da je Hrvatska dokazala da su "JNA i srpske snage" počinile zločine koji jesu actus reus genocida."
Citiram sa večernjaka. Dakle, JNA, jugoslaveni su počinili djela genocida na nekim područjima. Za Vukovar nisu baš suci sigurni, jer JNA nije pobila sve žive, samo ih je odvela u logore. Pa su, srećom, uspjeli preživjeti. Da su jugoslaveni pobili i te zarobljenike,onda bi to bio genocid.
Naravno, uz JNA, jedinu federacijsku instituciju koja je u to vrijeme funkcionirala, za genocid su krivi i lokalni Srbi. Upravo oni čiji je vođa jučer rekao kako se nada da neće biti presude za genocid. Za koga je navijao, Srbiju ili svoje glasače, nije do kraja jasno. Meni nekako više vuče da je navijao za Srbiju. Za lokalne glasače mu puca k....osim dok su izbori i treba organizirati autobuse.
S ove strane smo dobro prošli, napokon se bar jedan sud dotakao krivnje JNA i federacije, barem ovako usput.

3) Srpska protutužba je odbačena. I to s rezultatom 17:0. Nema elemenata ničega. Ni genocida, ni namjere, ni počinjenja. Eventualno likovanja i zadovoljstva rezultatom "Oluje". Ovakva presuda bi još jednom trebala izbiti argumente Savi Štrbcu i njegovim priljepcima u Hrvatskoj, poput "Documente", o bilo kakvoj hrvatskoj "krivnji" za genocide, etnička čišćenja i slične gluposti. I s time možemo biti zadovoljni.

Sveukupan rezultat i nije tako loš. Da budem iskren, bilo bi mi žao da smo svi mi tu, i u Srbiji i u Hrvatskoj genocidni. Pa mi bi bili prvi u svijetu. Ni Amerikanci, ni Nijemci, ni Turci, ni Britanci,.,,,,,nitko, nitko ne bi bio osuđen za genocid osim Srba i Hrvata. Nekih plemena sa Balkana. A ekipa koju sam spomenuo je izmislila i biološko ratovanje, potamanila Indijance, Đeronima i Kočiza, roknula par atomskih, osnovala i osmislila koncentracijske kampove, trovala ljude plinom u njima...

Znači genocidni su samo hrvatski Srbići i Jugoslaveni? Totalno iznenađenje.

Komentari

Povijest hrvatske tužbe

Povijest hrvatske tužbe otkriva neke vrlo kompromitirajuće detalje. Što je dakle puna i prava istina o hrvatskoj tužbe protiv Srbije za genocid? Hrvatska je Vlada u dogovoru s Tuđmanom podnijela Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu tužbu u kojoj se Jugoslavija optužuje za agresiju, genocid, kršenje zakona protiv čovječnosti i etničko čišćenje te organizirano protjerivanje Srba, građana Republike Hrvatske iz njihove domovine. Ovo posljednje kazneno djelo, etničko čišćenje i organizirano protjerivanje Srba iz Hrvatske namjeravala dokazati pozivom predsjednika Tuđmana u trenucima početka oslobodilačke operacije Oluja Srbima da ostanu u Hrvatskoj te im je pružao jamstvo da im se ništa neće dogoditi. Drugi je dokaz činjenica daje golema masa ljudi iseljena u jednom dana, i to dva dana prije vojne akcije Bljesak i Oluja. Postoji dokumenti o planovima srpske strane da njima nasele Kosovo. Eksperti su tvrdili kako je tužba napisana briljantno, na osam stranica i usvojena od strane Suda u rekordnom roku, a Hrvatskoj je određen datum i rok od šest mjeseci da priloži sve potrebne dokumente i dokaze. I tu počinju problemi.

Čim je došlo do smjene vlasti u Hrvatskoj 2000. godine Ivo Josipović postaje glavni Račanov savjetnik i kreator politike prema Haaškome sudu. Zajedno s Ivanom Šimonovićem je "iskasapio" originalnu tužbu izbacivši posljednji dio, dakle onaj o Srbiji kao odgovornoj za egzodus hrvatskih Srba (pa je to onda predano njihovim partnerima Srbima kao glavni argument za njihovu eventualnu protutužbu), a isto tako iz tužbe je nestala i Crna Gora na traženje Mesića.

Onda je uslijedilo plansko odugovlačenje s prikupljanje dokumentacije koja potkrepljuje tužbu, što je tražio Sud. Josipoviću i Šimonoviću je trebalo više od dvije godine da bi prikupili već sređenu dokumentaciju čime su protivničkoj strani dali tri godine za pripremanje obrane. Kada je Josipović zasjeo na Pantovčak počele su priče o povlačenju tužbi u čemu su se posebno istaknuli on i ministrica Pusić u bezbroj navrata. Još nekoliko dana aktualni predsjednik države ima velike zasluge što je kao glavni Račanov savjetnik napisao famoznu saborsku Deklaraciju o suradnji s haaškim sudom u kojoj se priznaje nadležnost suda za Bljesak i Oluju i najavljuje bezuvjetna suradnja, čime je dozvoljeno Kaznenom tribunalu da zbog nekoliko pojedinačnih zločina optuži cijelu bivšu hrvatsku vlast kao zločinačku, cijeli Domovinski rat, dakle i samu državu, za "zajednički zločinački pothvat" koji je dogovoren kako bi se Hrvatska etnički očistila od Srba.

Tijekom posljednjih nekoliko godina Josipović i Šimonović nebrojeno puta su javno isticali „kako nema nikakve šanse da odluka bude donesena u našu korist", čime su zapravo pomogli sudu i uništili sve šanse Hrvatskoj. Dakle izmijenili su stvari u originalnoj tužbi tako da su izostavili točku dva - opis „etničkog čišćenja" koje su izvršili Srbi „naređujući, ohrabrujući i potičući hrvatske državljane srpske nacionalnosti...da napuste tzv. Krajinu, i izostavljena je iz tužbe Crna Gora po logici notorne laži bivšeg, sada doživotnog predsjednika Republike Stipe Mesića da "Crna Gora nikad nije ratovala protiv Hrvatske". I što smo onda uopće mogli očekivati ako je tužba zapravo osporavana iznutra od Mesića, Josipovića i Pusić ?

http://www.vecernji.hr/hrvatska/pisao-sam-hrvatsku-tuzbu-za-genocid-iako...

Ivo Josipović:
'Za prvu verziju tužbe za genocid Tuđmanu sam napisao da je loša i on je od nje odustao'

Tko je glasao

idio(t)sinkrazija

idio(t)sinkrazija

Zapanjuje količina tvoje prepotencije i podcjenjivanja auditorija da se vrlo ozbiljna tema obradi na ovakav način. Ozbiljnijim komentarima drugih je donekle popravljen dojam. 

Za pravne laike  predlažem pogledati na stranicama projekta “Pravda i ratni zločini” koji je finansirala Europska unija a izradio International Criminal Law Services (ICLS), pod naslovom 

Međunarodno krivično pravo i praksa
Materijali za praktičnu obuku

1. Uvod
2. Šta je međunarodno krivično pravo?
3. Opšta načela
4. Međunarodni krivični sudovi
5. Primjena u domaćim pravnim sistemima
6. Genocid
7. Zločini protiv čovječnosti
8. Ratni zločini
9. Oblici krivične odgovornosti: izvršilaštvo i saizvršilaštvo
10. Oblici krivične odgovornosti:odgovornost nadređenog
11. Odbrana i osnove za isključenje odgovornosti
12. Krivični i dokazni postupak
13. Odmjeravanje kazne
14. Žrtve i svjedoci
15. Saradnja i međusobna pravna pomoć

Materijali su, podijeljeni po modulima 1-15 na cca 70-ak strana svaki, na engleskom i jeziku koji zovu BCS (bosanski,hrvatski, srpski) a za Genocid je

http://wcjp.unicri.it/deliverables/docs/Module_6_Genocide_BCS.pdf

Direktni sadržaj (1-15) se može googlati preko engleskog naziva modula za engleski jezik a na BCS jeziku tako da engleskom nazivu modula dodamo _BCS, npr za Zločine protiv čovječnosti to je

http://wcjp.unicri.it/deliverables/docs/Module_7_Crimes_against_humanity_BCS.pdf

----------

Zapravo su svi oslobođeni optužbi za genocid. I to je dobro zbog budućnosti.

Konkretno, završavaš dnevnik zaključkom da su “genocidni Jugoslaveni i hrvatski Srbići”.

Poznato mi je tko su Jugoslaveni u hrvatskom žargonu.

U dokumentu koji je temelj tvoga dnevnika nigdje nema “Srbića”.

U Ustavu RH zato ima Srba, naroda koji ti ovakvim izričajima prosto zajebavaš.

Dakle tko ili što su ovi “Srbići”?

To je razlog što sam, inače dobrodošlo otvaranje ove teme, ocijenio negativno.

Tko je glasao

Bubimire.... Sve ovo što sam

Bubimire....

Sve ovo što sam napisao je produkt nastao jedan sat nakon izricanja presude.

I sam sam u jednom svojem postiću ispod rekao, npr, da ovo o datumu 27.04. 1992, sad ne ispada točno. Ali tako su rekli na televiziji. Ponekad i ja njima povjerujem.

Budući da još nisam pročitao kompletnu presudu, informacije koje ja znam, kažu da su Jugoslavenčići i Srbići osuđeni za genocid.

Dopustit ćeš mi umjetničku slobodu dok pišem o Jugoslavenčićima i Srbićima. To ti je ionako umanjenica od milja i dragosti.

Tko je glasao

'Ajde, ne šizi. Jedini pravi

'Ajde, ne šizi. Jedini pravi problem ovog dnevnika jest gledanje televizije, čitanje Jutarnjeg Srbobrana i drugih "hrvatskih medija". Nije Weteran kriv što su oni takvi kakvi jesu :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

mislim da se dobro uklapa uz ovaj dnevnik

memorandum II sanu

"""Memorandum SANU je bio inicijalni akt kojim je praktično počela drama jugoslavenskih naroda sa strahovitim pogibijama, zločinima, stradanjima civila, razaranjima gradova, progonima i iseljavanjem čitavih regija, koncentracionim logorima, rušenjem kulturnih i vjerskih objekata...

Autori Memoranduma su akademici Pavle Savić, Antonije Isaković, Dušan Kanazir, Mihajlo Marković, Dejan Medaković, Vasilije Krestić, Ljuba Tadić, Kosta Mihajlović...Dobrica Ćosić i bratija u devet točaka osuvremenili i prilagodili novom vremenu ono što su zamislili i započeli u drugoj polovici dvadesetoga stoljeća. Evo tih točaka.
1.Umanjiti odgovornost Srbije za počinjene zločine i razaranja, i optužnicama, potjernicama i montiranim sudskim procesima protiv državljana BiH, Hrvatske i Kosova staviti je u ravnopravan položaj sa državama u okruženju.
2.Odvratiti pažnju regionalnih i međunarodnih medija sa završnih procesa bivšim pripadnicima srbijanskog političkog, obavještajnog i vojnog vrha i političkog vrha Republike srpske kojem se sudi u Haaškom tribunalu
3.Susjedne države BiH, Hrvatsku i Kosovo dovesti u položaj da odustanu od tužbi najavljenih pred međunarodnim sudovima.
4. Pokajničkim akcijama dovesti Srbiju u jednak položaj sa stradalim i oštećenim državama iz okruženja.
5.Inzistirati na zatvaranju Haaškog tribunala i na suđenju generalu Ratku Mladiću pred domaćim pravosuđem.
6. Destabilizirati vlade susjednih država, provocirati unutrašnje nezadovoljstvo i nemire i slabiti oštricu optužbi protiv Srbije.
7.Pomagati odcjepljenje Republike srpske.
8.Inzistirati na konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu i izvršiti tranziciji srpskih zajednica u državama regije u unitarnu, svesrpsku zajednicu.
9.Zaustaviti odvajanje Vojvodine, spriječiti dalju regionalizaciju Srbije i oslabiti djelovanje Islamske zajednice u Sandžaku

Dobrica Ćosić zvani Gedža, otac srbijanske politike druge polovine XX. vijeka, nedavno je za beogradske novine rekao da su Srbi u XX. vijeku izgubili četiri rata (Slovenija, Hrvatska, BiH i Kosovo), ali da u XXI. stoljeću trebaju gledati kako se u miru dobivaju izgubljeni ratovi. Ova njegova formulacija postaje jasnija ako se dovede u vezu s izjavom prof. Ljube Tadića, (otac trenutačnog predsjednika Srbije), jednog od najistaknutijih srpskih intelektualaca: „Vojni gubitak Srpske Krajine i slavonskih zemalja, gde su Srbi bili većina, mi ne smemo nikada prihvatiti kao definitivan gubitak. Te krajeve nikad ne treba smatrati izgubljenim, jer ni Nemci nisu Istočnu Nemačku smatrali definitivno izgubljenom. Čak ni u ustavu“.

sve dobro...

Tko je glasao

Jel tu negdje

i link na onaj lažni Talmud :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

voćku

prepoznaš po plodovima

sve dobro...

Tko je glasao

Trula jabuka

pala daleko od stabla

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

o srbima...

Srbi su nebeski narod.
Ostali su bez zemlje.

Nije se vojska povukla sa Kosova,
nego napreduje prema Vojvodini.

Naši generali su izuzetak.
Oni ni posle bitke nisu pametni.

Mi čvrsto stojimo na braniku otadžbine.
Samo branik stalno pomeramo.

Ne može sada svaka budala da vodi državu.
Već samo ona koja je u vladajućoj partiji.

Ludaci kod nas ništa ne umišljaju.
Oni stvarno jesu predsednici, premijeri,
ministri, generali, načelnici...

Dobro je što naši političari sve češće idu u inostranstvo.
Loše je, međutim, što se vraćaju.

Oko zastave ne možemo da se složimo.
Ali, da smo usrali motku, svi se slažu.

Policija u stopu prati kriminalce,
a neke je čak i pretekla.

Jedna polovina stanovništva je za levicu,
a druga je za desnicu.
Međutim, svi su dobili ono između.

Divim se Turcima.
Trebalo je sa nama Srbima izdržati punih pet vekova.

Komunisti u Srbiji ne mogu da se vrate na vlast.
Zato što nisu ni otišli.

Ne iznosimo više prljav veš,
jer smo ostali i bez gaća.

Srbija može da hrani celu Evropu.
Ali to što mi najviše proizvodimo, nije za jelo.

Ne stidim se da kažem da sam Srbin.
Mene ničega nije sramota.

Narod nema šta da traži na ulici.
Kontejneri su potpuno prazni.

Radnici su stupili u generalni štrajk,
ali to se ni najmanje nije odrazilo
na proizvodnju u našoj zemlji.

Sve smo pokušali da ne potonemo.
Osim da plivamo.

Ako samo sloga Srbina spasava,
onda nam nema spasa.

Nije dobro da bude više kandidata.
Zato što Srbi uvek izaberu najgoreg.

Od svih zanimanja,
u Srbiji su najtraženiji kriminalci.

Moram i da pohvalim našu vladu:
Najviše je uradila na planu kriminala.
Sudi se i nevinima.
Pred zakonom su svi jednaki.

Obećali su nam švedski standard.
Od tada se mnogo Srba iselilo u Švedsku.

Ostvarili smo ovu parolu:
Svi Srbi u jadnoj državi.

Srbima nisu potrebne vize.
Mi ionako najviše putujemo na onaj svet.

Najnovije poskupljenje građani neće ni osetiti.
Ni do sada nisu ništa kupovali.

Kitz

Tko je glasao

tuzit cu Vas

ako od smeha umrem

Tko je glasao

Moram se sad ispraviti. Ono

Moram se sad ispraviti. Ono sa datumom od 27.04. očito nije istina jer sud nije to tako rekao. Al to se događa kad slušam prevoditelje, mada Petrovićka jučer veli da se sudac krivo odrazio.

Tko je glasao

U ovakvim slučajevima ne

U ovakvim slučajevima ne treba vjerovati nikome dok sam ne pročitaš što zapravo piše.

Ti koji objavljuju pogrešne informacije ili su aljkavi idioti nesvjesni svoje odgovornosti, ili namjerno iskrivljuju jednostavno provjerljive činjenice. Ovo drugo je posebno maligno, s obzirom da je relativno mali broj ljudi sposoban razumjeti takav pravničkoi tekst na engleskom.

Zašto nas ima toliko koji kao da se boje istine? Onaj na čijoj strani je istina, nema se čega bojati.

The Observer

Tko je glasao

Ti koji objavljuju pogrešne

Ti koji objavljuju pogrešne informacije ili su aljkavi idioti nesvjesni svoje odgovornosti, ili namjerno iskrivljuju jednostavno provjerljive činjenice. Ovo drugo je posebno maligno

Evo dva savršena primjera:

Nemanja Stjepanović Srbija i Hrvatska su dvostruko poražene

Odbačene tužbe Hrvatske i Srbije

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Pa, u odnosu na ono šta sam

Pa, u odnosu na ono šta sam pročitao u presudi (izlaganje suca Tomke nisam slušao), ne mislim da se ova dva članka mogu proglasiti "savršenim primjerima" za prenošenje pogrešnih informacija ili za iskrivljavanja istine. Ima toga puno goreg.

Paradoksalno je da je jedino rješenje da svi budu zadovoljni, objavljivanje presude u cjelosti, bez ikakvog komentara - svaka izostavljena rečenica, svaki naglasak, interpretacija i komentar, neminovno narušava ravnotežu presude i tumači se kao voda na ovaj ili onaj mlin.

The Observer

Tko je glasao

e mislim da se ova dva članka

e mislim da se ova dva članka mogu proglasiti "savršenim primjerima" za prenošenje pogrešnih informacija ili za iskrivljavanja istine

O, itekako. U prvom tekstu, bukvalno ništa od ovog nije točno:

"...hrvatske snage tokom i nakon akcije Oluja također počinile zločine kako bi protjerale srpsko stanovništvo...
...najmanji intelektualni napor uz elementarno poznavanje događaja u Oluji dovoljan je da se shvati presudna uloga državnog vrha Hrvatske u etničkom čišćenju Krajine u leto 1995. godine...
...Međunarodni sud pravde je ocenio da su vojne i policijske snage obe države počinile zločine u okviru kampanje etničkog čišćenja..."

Redom čiste izmišljotine. U drugom tekstu stoji:

"...Smaknuća Srba bez suđenja za vrijeme i nakon operacije Oluja su utvrđena i Hrvatska je priznala da je bilo takvih ubijanja. Sud nalazi da su ta djela počinili pripadnici hrvatskih vojnih snaga protiv srpskih civila i vojnika koji su se predali te da ona mogu spadati pod genocid, kao i maltretiranja Srba za vrijeme i nakon Oluje - kazao je Tomka te naveo kako dokazi o maltretiranju Srba te pljačka i uništenje njihove imovine nisu za cilj imali fizičko uništenje srpskog stanovništva, već njegovo iseljenje..."

Ali tu se ne radi o utvrdbama ICJ, nego o citiranju dijelova prvostupanjske presude Gotovini, za koje ICJ kaže, čak i da su dokazani - a nisu, jer je prva presuda Gotovini u cijelosti ukinuta - opet ne bi predstavljali namjeru genocida.

Dakle, radi se o čistoj zlonamjernoj manipulaciji Pupovčevih "Srpskih Novosti", koordiniranoj s istovjetnim, jednako lažnim izjavama srpskog državnog vrha, Tome Grobara & co.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Iz tvog komentara se moze

Iz tvog komentara se moze pretpostaviti da nisi procitao presudu, odnosno i ako jesi da ne razumijes jezik na kojem je napisana. Nisi jedini, ni autor ovog dnevnika ju nije procitao nego je napisao dnevnik na osnovu clanaka u hrvatskim medijima ciji novinari tu presudu opet kako se cini nisu procitali. Pa nije prvi put.
Buduci da je @bet citirao dijelove presude na koje su se referirale Novosti, mozes li napisati sto je netocno u njihovom clanku. Zasto lazes? Mislis da nitko u Hrvatskoj nije sposoban procitati presudu na engleskom jeziku?
Ovdje ne razgovaramo o hrvatsko-srpskim odnosima, vec o jednoj presudi. S kojom se mozes ili ne trebas slagati, isto kao I ja ili bilotko, ali ona je takva kakva jest. I kako ce iznosenje neistina o toj presudi (sto cinisis i ti, a i autor clanka), pomoci bilokome?

Tko je glasao

Autor ovog dnevnika je već,

Autor ovog dnevnika je već, evo treći put, rekao da nije pročitao presudu i da je dnevnik napisao na osnovu prevoditelja. A sad ispada da je prevoditelj na HTV sjebo sve živo.

Jebate, počeo sam govoriti kao Klemm u trećem licu :))) za sebe

Tko je glasao

Sudeći po onom što pišeš, ti

Sudeći po onom što pišeš, ti nisi u stanju pročitati ni tekst na hrvatskom jeziku i razumjeti ga :-)

Zasto lazes? ...I kako ce iznosenje neistina o toj presudi (sto cinisis i ti, a i autor clanka), pomoci bilokome?

Molim, navedi koje ja to "neistine" iznosim.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Novosti pišu: Smaknuća Srba

Novosti pišu:

Smaknuća Srba bez suđenja za vrijeme i nakon operacije Oluja su utvrđena i Hrvatska je priznala da je bilo takvih ubijanja.

U presudi o tome npr. piše (u vezi s dogadjajima za vrijeme i nakon Oluje):

489. While the reports of the non-governmental organizations CHC and Veritas cannot be
regarded as sufficiently credible to establish the numbers of Serb civilian victims in the UNPAs,
their findings nonetheless corroborate other evidence that summary executions occurred.
Moreover, Croatia itself has admitted that some killings did take place.

i:

487. The Court finds that the occurrence of summary executions of Serbs in the UNPAs
during Operation “Storm” and the following weeks has been established by the testimony of a
number of witnesses heard by the ICTY in the Gotovina case.

O počiniteljima i karakteru tih (ne)djela, Novosti pišu:

Sud nalazi da su ta djela počinili pripadnici hrvatskih vojnih snaga protiv srpskih civila i vojnika koji su se predali te da ona mogu spadati pod genocid, kao i maltretiranja Srba za vrijeme i nakon Oluje

U presudi stoji:

496. It is clear from the detailed description in the ICTY Trial Chamber Judgment in the
Gotovina case that many of the acts in question were at least of a degree of gravity such as would
enable them to be characterized as falling within subparagraph (b) of Article II of the Genocide
Convention.

i:

493. The Court finds that acts falling within subparagraph (a) of Article II of the Genocide
Convention were committed by members of the Croatian armed forces against a number of Serb
civilians, and soldiers who had surrendered, who remained in the areas of which the Croatian army
had taken control during Operation “Storm”. Those acts are “killings” constituting the actus reus
of genocide.

i: 499. In light of the above, the Court is fully convinced that, during and after Operation
“Storm”, Croatian armed forces and police perpetrated acts against the Serb population falling
within subparagraphs (a) and (b) of Article II of the Genocide Convention, and that these acts
constituted the actus reus of genocide.

O cilju tih (ne)djela Novosti pišu:

dokazi o maltretiranju Srba te pljačka i uništenje njihove imovine nisu za cilj imali fizičko uništenje srpskog stanovništva, već njegovo iseljenje..."

Sud je rekao da se ne radi o namjeri fizičkog uništenja, ali je zaključio da je egzodus srpskog stanovništva Koji je djelomično bio i dio vojne strategije, hrvatsko vodstvo smatralo poželjnim ishodom.

479. In the present case, the Court notes that it is not disputed that a substantial part of the
Serb population of the Krajina fled that region as a direct consequence of the military actions
carried out by Croatian forces during Operation “Storm”, in particular the shelling of the four
towns referred to above. It further notes that the transcript of the Brioni meeting, to which it will
return later (see paragraphs 501-507 below), makes it clear that the highest Croatian political and
military authorities were well aware that Operation “Storm” would provoke a mass exodus of the
Serb population; they even to some extent predicated their military planning on such an exodus,
which they considered not only probable, but desirable (see paragraph 504 below).

Ukidanje presude Gotovini, nema veze s dokazanošću djela o kojima se radi: Gotovini (i Markaču) se je sudilo kao pojedincima, pripadnicima ZZP-a, i oni su oslobodjeni te optužbe. To nema veze s dokazima o zločinima koje su počinili drugi pripadnici hrvatskih snaga
ICJ izričito kaže da su dokazi na kojima se temelji ova presuda isključivo oni Koji nisu oboreni oslobadjajućom presudom Zalbenog vijeća

490. The Court notes that, although the Appeals Chamber overturned the Trial Chamber’s
Judgment, it did not reverse the latter’s factual findings regarding the killings and ill-treatment of
Serbs by members of the Croatian army and police. Its reasoning, which is summarized above, was
based on the fact that the Trial Chamber had erred in finding that the shelling of the “four towns”
had been indiscriminate; that the shelling could not have been found to have been indiscriminate
on the basis of the evidence before the Appeals Chamber; and that accordingly the existence of a
joint criminal enterprise to expel the Krajina Serbs had not been established. In so ruling, the
Appeals Chamber made no finding, because it had no need to do so, on the various individual acts
of killing and ill-treatment noted  and regarded as proved  by the Trial Chamber. It should be
emphasized in this regard that the task of the Appeals Chamber was to rule on the individual
criminal responsibility of two high-ranking Croatian officials, and not on that of other members of
the Croatian armed forces and police having committed crimes during Operation “Storm”, and—
obviously— still less on the international responsibility of Croatia, which is the task incumbent
upon this Court.

The Observer

Tko je glasao

Stvarno ne razumiješ, ili

Stvarno ne razumiješ, ili možda ne želiš razumjeti? :-)

Nigdje u presudi ICJ ne stoji, niti se iz ičeg što ona navodi može zaključiti ono što tvrde Pupovčeve "Srpske Novosti", sinkronizirano sa srpskom vladom i Tomom Grobarom, a što sam ja gore izdvojio i citirao. Nigdje ICJ ne utvrđuje nikakvo hrvatsko "protjerivanje srpskog stanovništva", niti "presudnu uloga državnog vrha Hrvatske u etničkom čišćenju Krajine u leto 1995. godine", niti da bi hrvatske "vojne i policijske snage počinile zločine u okviru kampanje etničkog čišćenja".

To su sve redom čiste izmišljotine, besramno otvoreno javno laganje. Kako je ono rekao pokojni Dobrica Ćosić..? :-)

Sud je rekao da se ne radi o namjeri fizičkog uništenja, ali je zaključio da je egzodus srpskog stanovništva Koji je djelomično bio i dio vojne strategije, hrvatsko vodstvo smatralo poželjnim ishodom.

Ali samo u smislu minimiziranja ljudskih žrtava, ničeg drugog. Nema razlike od drugostupanjske presude Gotovini.

Ukidanje presude Gotovini, nema veze s dokazanošću djela o kojima se radi: Gotovini (i Markaču) se je sudilo kao pojedincima, pripadnicima ZZP-a, i oni su oslobodjeni te optužbe.

Netočno. Drugostupanjska haaška presuda Gotovini i Markaču ne samo da ih je oslobodila krivnje za sve što im se stavljalo na teret, nego je utvrdila i da nikakav "zajednički zločinački poduhvat" nije postojao. Upravo zbog toga su dvojica haaških sudaca koji su bili protiv oslobađanja pisali ona zapjenjena izdvojena mišljenja, i upravo to je izazvalo najviše srpske političke, komentatorske i ine histerije.

To nema veze s dokazima o zločinima koje su počinili drugi pripadnici hrvatskih snaga
ICJ izričito kaže da su dokazi na kojima se temelji ova presuda isključivo oni Koji nisu oboreni oslobadjajućom presudom Zalbenog vijeća

I opet netočno. Tu se radi samo o ratnim i inim zločinima nakon Oluje koje Hrvatska priznaje, koje s hrvatske strane nitko nije ni sporio, ni prije ni sada - zločinima koji su zabilježeni i glede najvećeg dijela kojih su hrvatska policijska i pravosudna tijela provela kaznene i ine postupke. To je utvrdila još prvostupanjska presuda Gotovini (konkretno 44 žrtve ratnih zločina, od toga oko četvrtina vojnici). Međutim, Pupovčevi "novinari" i njihovi prekodrinski gazde s toga odmah skaču na izmišljanje "etničkog čišćenja" i "padanje stereotipa" što je, po dobrom starom srpskom običaju, tragikomično.

Iskreno, Srbi imaju golemu sreću što je Kukuriku vlada priglupo projugoslavenska, pa šuti, ne reagira i ne zabija političke zicere koje bi mogla i morala na ovakvim stvarima. ICJ je ovom presudom zacementirao srpsku odgovornosti za rat i ratne zločine u Hrvatskoj, nema više nikakve mogućnosti za propagandnu žvaku o "građanskom ratu", ali treba vremena dok sve to prodre u tupe i tvrde detuđmanizatorske glave. Npr. eno tek neki dan je lepi Zoka konačno skužio da je onaj srpski zakon iz 2003. sramotan, i da nećemo pustiti Srbiju u EU dok ga ne ukine. Vau... dobro jutro.

Međutim, prisjetite se što su (bivši) predsjednik Josipović, državni odvjetnik Bajić i Milanovićeva partija o tome govorili 2011. godine. Da bi Milanović sad naglo okrenuo ćurak. Pravi prigodni predizborni salto mortale, zar ne? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Malo uputstvo za genocidne

Pročitajte presudu ICJ-a. Bezbrojni srpski ratni i ini zločini, bolesna mržnja, masovna ubojstva, pljačke, paleži, progoni i deportacije, stvaranje etnički homogenog srpskog teritorija očišćenog od ne-Srba, Velika Srbija, dokazano im je gotovo sve... ali, ne i genocid.

Gospodo & drugovi wannabe genocidaši, tako vam je to. Dakle, ako želite biti uspješni genocidni zločinci, morate doslovno ložiti peći ljudima dan i noć, te dobro paziti da vam nitko ne pobjegne i da nikoga ne razmijenite ili slučajno poštedite. Osim toga, brojke mrtvih moraju biti vrlo visoke, u odnosu na ukupan broj stanovnika koje ste mogli pobiti, inače, žalim - niš' od genocida. Ode mast u propast, sav vaš genocidni trud bit će uzalud.

Crnjak? Nije, nego stvarnost. Na ovaj način, za genocid neće biti osuđen nitko i nikada. Konvencija UN o genocidu je obično mrtvo slovo na papiru.

P.S: Ako pročitate presudu, vidjet ćete da je otprilike pola od onog što ste jučer čuli od naših "prevoditelja" i u našim "medijima" obična neistina. No, jednostavno mi se ne da o tome.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Index je ukazao na još jedan

Index je ukazao na još jedan aspekt ove tužbe: Bespotrebno potrošili 28 milijuna kuna, a nitko neće odgovarati.

Ukratko, u članku se navodi kako su pravni stručnjaci upozoravali na najvjerojatniji negativan ishod, ali su političari tvrdoglavo ustrajavali i nitko neće odgovarati za uzaludno potrošen novac.

Treba, međutim, podsjetiti zašto su ustrajavali. Sama tužba inicijalno je pokrenuta kao HDZ-ov predizborni potez (ima i tumačenja kako je to bio Tuđmanov pokušaj "bijega" od optužnice ICTY-a protiv njega o kojoj se šaputalo).

Nakon toga, Račanova je vlada postala talac desničarskog "domoljublja" (što se donekle ponavlja i danas) i odustajanje od tužbe još bi više zaoštrilo stvar. S vremenom je pitanje ove tužbe postalo etalon za mjerenje domoljublja: svatko tko se usudio i pomisliti na povlačenje tužbe bio bi proglašavan veleizdajnikom. Josipović je u prvoj kampanji bio vrlo oprezan kada je govorio o ovome i pitanje hipotetskog povlačenja tužbe (ako se dobro sjećam) obavezno bi uvjetovao ispunjavanjem naših zahtjeva prema Srbiji (pitanje nestalih, povrata imovine itd.). I V. Pusić je tako nastupala, ali i to je bilo dovoljno da ih se iz desničarskih krugova etiketira kao izdajnike.

Kad se takvim pristupom u startu onemogući racionalna i stručna rasprava, onda je za svaku vladu najpragmatičnije rješenje ustrajati, pa što bude.

Tko je glasao

Hrestomatija analfabetizma

Babić i njegovi "novinari", po običaju, lupetaju, a ti s njima uglas. Odbijena tužba s Tuđmanom nema nikakve sveze, nego je u cijelosti autorsko djelo Josipovića, Šimonovića & co, al' gle' čuda, o presudi i hrvatskom ICJ fiascu pričaju svi, samo ne oni koji su za njega izravno odgovorni.

Zapravo, tko nas je u zadnjih 15 godina detuđmanizacije "zastupao" pred međunarodnim sudovima, moram reći da smo na kraju još dobro i prošli.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Gledajući iz današnje perspektive:

bi li bilo mudrije da smo se dogovorili, pa odustali od tužbi?

Tko je glasao

Basna o majmunu i papigi

Gledajući iz današnje perspektive:
bi li bilo mudrije da smo se dogovorili, pa odustali od tužbi?

Feniks ti upadne u kuću, zauzme par soba, pobije ti rodbinu, popali te i popljačka, a kad ga nakon silnih muka konačno izbaciš naglavačke van, krene cviliti da si ti kriva, a da se on samo malo zajebavao. 'Ko vas bre zavadi? Dvadeset godina kasnije, ti zbog vlastite gluposti i/ili neznanja angžiraš korumpiranog odvjetnika, prodanu dušu, i ne uspješ na sudu protiv Feniksa dokazati sve što si htjela. Proces završi, a Bigulica te mudro priupita: "Što se niste dogovorili, pa odustali od tužbi?"

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Ne bih se štela previše miješati.....

ali....

Sjetio si me jedne knjige što sam je pročitala, ima dosta godina..... Jedan naš.. Nešto kao: predratno-ratni dnevnik događaja..... Nisam zapamtila ni ime autora, ni naslov knjige, ali mi se u sjećanje urezao pedantan opis skupljanja oružja po privatnim podrumima, garažama...... Jedan život koji se događao paralelno s mojim životom, a o kojemu ja nisam pojma imala, niti me je tko pitao želim li to...... Uglavnom, iz svjedočenja tog čovjeka izlazi da su se ubrzo nakon ustoličenja HDZ-a oformile grupe pouzdanih likova koji su noćima prikupljali oružje i spremali ga u svoje garaže, podrume i tavane..... Jedna vrlo živa, vrlo organizirana noćna aktivnost......

Mislim, to je, kad govorimo o terminima, bilo nešto prije nego što je Feniks faktički upao u moju kuću.......

Prošlo je mnogo godina, danas je aktuelna ova presuda Haškog suda..... ali meni je još uvijek uzbudljivije pitanje: zašto je Reihl-Kir morao biti ubijen?

Mislim: boli me briga što su oni! Moje hrvatstvo je jad i bijeda ukoliko se stalno mora hraniti njihovim jadom i bijedom!

Mene zanima tko smo mi! Neovisno o njima!

Zašto bi, zaboga, oni morali biti "genocidni" da bih se ja osjećala dobro i imala samopouzdanja?

Pa oni, zaboga, očekuju to isto od mene, zar ne? Naime: da budem genocidna?

I kakva je razlika????

Kad mi mislimo njima platiti odštetu za pobijene Srbe u Jasenovcu? Pa makar ih tamo bilo pobijeno tri i pol čovjeka?

Tko je glasao

Ne bih se štela previše

Ne bih se štela previše miješati.....

Ne? Zar to nije tvoja kuća?

Sjetio si me jedne knjige što sam je pročitala, ima dosta godina..... Jedan naš.. Nešto kao: predratno-ratni dnevnik događaja..... Nisam zapamtila ni ime autora, ni naslov knjige, ali mi se u sjećanje urezao pedantan opis skupljanja oružja po privatnim podrumima, garažama...... Jedan život koji se događao paralelno s mojim životom, a o kojemu ja nisam pojma imala, niti me je tko pitao želim li to...... Uglavnom, iz svjedočenja tog čovjeka izlazi da su se ubrzo nakon ustoličenja HDZ-a oformile grupe pouzdanih likova koji su noćima prikupljali oružje i spremali ga u svoje garaže, podrume i tavane..... Jedna vrlo živa, vrlo organizirana noćna aktivnost......
Mislim, to je, kad govorimo o terminima, bilo nešto prije nego što je Feniks faktički upao u moju kuću.......

Ne radi ti memorija pamćenja, kronologijo? Srbi su prvo prisvojili JNA, a potom, još prije prvih slobodnih izbora, prije HDZ-a, dok je na vlasti bio Račan, oduzeli oružje hrvatskoj Teritorijalnoj obrani i podijelili ga kvislinškim hrvatskim Srbima. I to se događalo "paralelno s tvojim životom", ali izgleda da ti je sjećanje iz nekog razloga otkazalo.

Što smo mi nakon toga trebali učiniti? I ovako smo išli kao ovce na klanje, jer JNA je npr. imala oko 1000 tenkova u operativnom stanju, a mi bukvalno i doslovno ništa - nikakvog težeg naoružanja, zapravo nikakvog oružja uopće, osim nešto malo policijskog, osobnog i lovačkog. Konkretno, ja sam u rat otišao s bokericom. Pitaj Drvosjeka što je to.

Ovdje ću reći još nešto. Zbog ovoga, zbog Srbije i raznoraznih feniksa, ja oružje imam još uvijek, i imat ću ga dok sam živ, a jednako i moja djeca i unuci. Više se nikada, ponavljam nikada, neće ponoviti situacija kao 1990/1991, da su Srbi naoružani do zubiju, a mi da im glumimo glinene golubove. Nikada, Fomo.

Prošlo je mnogo godina, danas je aktuelna ova presuda Haškog suda..... ali meni je još uvijek uzbudljivije pitanje: zašto je Reihl-Kir morao biti ubijen?

Nema neke sveze s bilo čim ovdje, ali odgovorit ću. Prema onome što je poznato, moguće je pretpostaviti da je ubijen zato što je na svoju ruku, bez znanja hrvatskog državnog i vojnog vrha, pregovarao s četnicima. Kad kažem "pregovarao", vrlo sam mu blagonaklon, jer uopće nije jasno što je radio na tim sastancima s neprijateljem. U onim ratnim okolnostima, s gotovo trećinom države pod srpskom JNA okupacijom, moram reći da nije uopće čudno kako je prošao.

Mislim: boli me briga što su oni! Moje hrvatstvo je jad i bijeda ukoliko se stalno mora hraniti njihovim jadom i bijedom!
Mene zanima tko smo mi! Neovisno o njima!
Zašto bi, zaboga, oni morali biti "genocidni" da bih se ja osjećala dobro i imala samopouzdanja?

Ne znam o čemu govoriš, ali dobro, ako baš želiš, slobodno se svađaj sama sa sobom. Neću te smetati :-)

Pa oni, zaboga, očekuju to isto od mene, zar ne? Naime: da budem genocidna?

Nisu to očekivanja, nego obična srpska propaganda. Fomo, pred tobom su povijesni rezultati gotovo 200 godina srpskog nacionalnog programa, započetog s "Načertanijem": dvije Jugoslavije, obje propale u ratu i krvi do koljena, i još im nije dosta. Nego su sličnu stvar pokušali ponovo, u miru, čim je Tuđman umro, putem naših domaćih izdajica i Haaškog suda. I opet nisu uspjeli.

Kako ono ide Einstein-Raškovićeva definicija ludila? :-)

I kakva je razlika????

Pred nosom ti je, trebaš samo otvoriti oči. Oni žele naše teritorije, mi njihove ne. Mi pokušavamo biti dio civiliziranog svijeta, a oni još uvijek fantaziraju o "nebeskom narodu" i Velikoj Srbiji. Žalosno, ali istina.

Kad mi mislimo njima platiti odštetu za pobijene Srbe u Jasenovcu? Pa makar ih tamo bilo pobijeno tri i pol čovjeka?

Nikad. Moderna neovisna hrvatska država - Tuđmanova Hrvatska - nije pravna sljednica NDH.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Foma, sad već galopom prelaziš iz uvjetno normalnih u skupinu

malicioznih i bolesno pokvarenih.

Foma, Hrvati su desetkovani nakon ww2, ako je i za Jasenovac previše je. Ti se možeš praviti nevinašce i ljubiti sliku onog smeća Tite, no taj Tito u svijetu je prepoznat kao jedan od 10 najvećih svjetskih zločinaca, njegova ideologija i zakonom je zabranjena u Europi i osuđena od vijeća Europe.

Foma, tko će platiti odštetu za najmanje pola milijuna pobijenih Hrvata nakon ww2, tko će odgovarati za 30-ak tisuća pobijenih Hrvata u ratovima 90-ih?

Što se tiče tvog "hrvatstva", meni se čini da tako nešto ne postoji, jer još od tebe nisam čuo ni riječ, ni trunčicu sažaljenja ili žali za patnjama Hrvata? Osim kritike, kritike, pa još malo kritike, ništa drugo nikad nisi pokazala za hrvatski narod, al' baš nikada, dakle: koje tvoje hrvatstvo???

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Fomicka, Zar se je moglo

Fomicka,

Zar se je moglo drukcije nego skuplat oruzje.

Svo oruzje teritorijalne obrane su pokupili i podjelili Srbijancima, koji su ionako bili dobro naoruzani, sto se je vidlo na svadbama.
Znali su da ce doci do rata, jer je u Srbiji planiran.

Tko je glasao

Šugavci i gnjide (MKn i Weteran)

Baš sam se malo raspitala o srpskim zločinima i njihovim procesuiranjima, i, gle, podatke sam našla na Documentinom siteu - npr. Voćin : http://www.documenta.hr/hr/priop%C4%87enje-povodom-dvadesete-obljetnice-... , ili Baćin: http://www.documenta.hr/hr/presuda-za-zlo%C4%8Din-u-ba%C4%87inu-okrivlje..., ah, gle, ima i o Nikoliću i Antinu (opet Documenta) - http://www.documenta.hr/assets/files/Izvjestaji%20sudjenja/kvartalni_svi... .

Vi gnojatorski falsifikatori, predvođeni ppetrom, najradije biste da se nikakvi zločini uopće nikad niti ne procesuiraju, kako biste i nadalje mogli trovati građanstvo i zloupotrebljavati žrtve. Likovima vašeg kova niti hrvatske žrtve nisu svete, važno je jedino da hrpu dreka redovito obogaćujete i prevrćete. Spadate u onu najgoru vrstu lešinara.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ne šizi toliko, Bigi, strefit

Ne šizi toliko, Bigi, strefit će te šlog. Reći za HHO, Documentu, GOLJP, Veritas i slične da su "kompromitirani" je pravi ratni zločin protiv čovječnosti, pa čak i genocid, nad riječi kompromitacija. Čak ni ICJ se o tome ne bi dvoumio :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

O čemu ti uopće pričaš? Jel

O čemu ti uopće pričaš? Jel sam ja kad rekao da se nisu neki srpski zločini procesuirali? Pa uskoro je i u BG izricanje jedne presude.

Documenti i centru za nenasilje sam oduvijek odavao priznanje za praćenje sudskih postupaka. Da nije bilo toga, uopće ne bih znao kako blesave optužnice je dizao naš DORH i kakve nelogične presude su donosili naši sudovi. A i za puno toga drugoga.

Tko je glasao

Ovaj tvoj kvazipamfletić

simpatičnog naslova "JNA i hrvatski Srbi osuđeni za genocid?" (zgodna nova parola za šatordžije), nedvosmisleno navodi:

Ovakva presuda bi još jednom trebala izbiti argumente Savi Štrbcu i njegovim priljepcima u Hrvatskoj, poput "Documente", o bilo kakvoj hrvatskoj "krivnji" za genocide, etnička čišćenja i slične gluposti. I s time možemo biti zadovoljni.

Iza šatro uljudbene pisanije, krije se najgora Šagoljovština. Pročitan si!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ah, sad sam shvatio.

Ah, sad sam shvatio. Uvrijedila si se jer sam tvoju Documentu nazvao Štrbčevim priljepkom? Pa zar niste? Mislio sam da se s time ponosite, Teršelićka, Pusić i Štrbac....niste li skupa gorke suze lili na jednoj drugoj oslobađajućoj presudi?

Tko je glasao

I što sad?

Daješ priznanje "Štrbčevom priljepku" :P

Patiš li od šizofrenije? Bipolarnog poremećaja? Ili si se jednostavno "sapleo ko pile u kučine"?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ne Bigulica. Jednostavno

Ne Bigulica. Jednostavno nisam prost i isključiv kao ti. Vidim i u Documenti, pa čak i u Savi Štrbcu, prilike i stvari koje mogu biti pozitivne ili se mogu iskoristiti za pozitivne ciljeve.

Tko je glasao

Ili da jednostavno skratimo...

Documenta je dobra kad razotkriva/piše o srpskim zločinima, a nije dobra kad razotkriva/piše o hrvatskim zločinima.

Nadalje, Documenta je dobra ako/kad preuveličava srpske zločine, te je potom dobra i ako/kad minorizira hrvatske zločine.

Documenta je pak dobra kad upozorava na nepravedne, blage i apsurdne presude za srpske zločine, ali nije dobra ako upozorava na nepravedne, blage i apsurdne presude za hrvatske zločine.

Ovo je već malo presloženo, pa da uprostimo: Documenta, a i svi drugi, ako su pravi Hrvati, znaju da zločini hrvatske strane jednostavno nisu niti postojali, pa se o njima niti nema što za reći.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Još pojednostavljenije i

Još pojednostavljenije i bliže istini:
Documenta je dobra kad nam daje izvještaje sa suđenja. Loša je kad preuveličava "hrvatske" zločine i kuka sa Savom Štrbcom kako smo oslobođeni optužbi za zločinačke poduhvate.

Ne treba ništa preuveličavati ni minorizirati. Jednostavno, činjenice.

Tko je glasao

Mislim da si navikao na površne polemičare

Isto tako, vjerojatno si nekad bio na poziciji autoriteta, pa ne voliš da ti se stavovi dovode u pitanje.

Zaboravi to na ovom siteu, a posebno sa mnom :P

Dakle, navedi točno - gdje to Documenta "preuveličava "hrvatske" zločine i kuka sa Savom Štrbcom kako smo oslobođeni optužbi za zločinačke poduhvate."

Ne znaš? Nisam niti sumnjala!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nije li Savo rekao kako ga je

Nije li Savo rekao kako ga je Pusić nakon oslobađajuće presude zvao i skoro se ispričavao što se to dogodilo?
Nije li onaj Jakovčić na B52, čini mi se, skoro zaplakao dok je ekipa slavila na Trgu oslobođenje?
Nije li Documenta, u čitavih svojih 10 godina postojanja, stalno inzistirala na "hrvatskim" zločinima, stalno ih apostrofirajući, dižući u bogtepita kakve razine?

A što smo na kraju dobili? I ova presuda lijepo reče što se zbivalo i koliko je tko na svojoj strani za nešto odgovoran. Možda bi bilo vrijeme da i Documenta pripomogne državnim organima u provođenju progona ekipe koja je počinila zločine s "elementima genocida"?

Tko je glasao

Ako te zanima bilo kakvo

Ako te zanima bilo kakvo relevantno i argumentirano istraživanje o zločinima, pročeprkaj upravo po Documentinom siteu - veća je vjerojatnost da ćeš tamo pronaći nešto korisno, nego u samom DORHu.

Tebe jedino smeta taj "višak" u Documente - ti bezvezni dokumenti o hrvatskim zločinima, zar ne :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

od onda- šator

"Odlazak Documente i Vesne Teršelič u Vukovar kako bi organizirali jedan od
svojih okruglih stolova, bila je loša odluka.
Pitanje koje je Vesni Teršelič, čelnici Documente upućeno pred kamerama i
novinarima u Vukovaru, bilo je jasno: ''Jeste li prije okruglog stola položili vijenac na
Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata jer tvrdite da se bavite svim
žrtvama?"
Nakon kratke stanke za razmišljanje Teršelič je počela mrmljati kako ove godine
nisu, ali nekada jesu pa..... Zanimljivo, na vijenac i pijetet žrtvi je zaboravio čak i
Bojan Glavašević koji je na skupu nastupio odjeven za jogging. Drugo pitanje je
tražilo komentar na poruku koju je Documenti uputila Marija Slišković koja se
godinama kroz udrugu Sunčica brine o žrtvama silovanja.
Marija je Documenti poslala sljedeću poruku o sudjelovanju na licemjernom skupu u
Vukovaru:
''Neću sudjelovati, nisu dali dostojno mjesto izlaganja o žrtvama seksualnog zločina a
ni logorašima, ni djeci poginulih, ni roditeljima poginulih ni invalidima."
Skup je počeo minutom šutnje posvećenom prvo umrlom aktivisti te svim žrtvama
rata.
Prvo u nizu iznenañenja za Vesnu Teršelič je pripremio Marijan Živković koji je skup
pozvao na molitvu za žrtve, što je prihvaćeno. Vesna je tijekom molitve dobrano 2
pocrvenjela.
Majke poginulih su potom pred govornicu postavile upaljenu svijeću s hrvatskim
grbom na njoj. Ostala je na podu – organizatori nisu našli za shodno podignuti je na
govornicu.
Nakon izlaganja Vesne Teršelič i Bojana Glavaševića, za njih neočekivano počela su
pljuštati pitanja, ponovljeno je pitanje o stavu Marije Slišković na koje je Teršelička
uporno izbjegavala dati odgovor pa je dio nazočnih napustio skup. Ostalo je nejasno
zašto na skup nije pozvan nitko od braniteljskih i stradalničkih udruga, predstavnice
silovanih, udruga logoraša srpskih koncentracijskih logora, roditelja poginulih
hrvatskih branitelja, djece poginulih hrvatskih branitelja.... "

sve dobro...

Tko je glasao

ili..vrijedi koliko i tvoje

"HTV je imao spreman film o Oluji, koji je trebao biti prikazan 16. studenoga, u udarnom terminu", tvrdi jedan od novinara ove medijske kuće, a prenose hrvatski portali

Naravno, temeljni preduvjet za prikazivanje ovog filma bila je pravomoćna osuđujuća presuda hrvatskim generalima za sudjelovanje u navodnom zločinačkom pothvatu.
-„Zoran Pusić i Vesna Teršelić raspolagali su informacijama o zatvorskoj kazni od 18. godina zatvora za generale Gotovinu i Markača. Prema kazivanju nekolicine kolega ta informacija je u sam vrh HRT-a stigla preko Slavka Goldstaina",- prenose isti portali.

Spomenuti film je trebao biti „potpora tezama iznesenim u osuđujućoj presudi" a ključnu ulogu u njegovoj pripremi, prema istim navodima, imali su Zoran Pusić, Vesna Teršelič, Žarko Puhovski, Savo Štrbac još neke osobe iz tzv. nevladinog sektora.
Za tu prigodu, u studiju HTV-a trebao se, kao glavni komentator osuđujuće presude, osobno pojaviti i Savo Štrbac, nekadašnji tajnik vlade tzv. RSK i direktor Informacijsko-dokumentacijskog centra "Veritas", koji je zajedno s Carlom del Ponte sukreirao optužnicu protiv hrvatskih generala.
-„Njegovo gostovanje je već bilo dogovoreno", tvrdi neimenovani izvor sa HTV-a, ističući kako je ključnu ulogu u dovođenju Save Štrbca imao upravo kapetan nekadašnje JNA Zoran Pusić."

sve dobro...

Tko je glasao

U tvom perververznom vrijednosnom sustavu

možda vrijedi kao i moje, međutim "moje" ima link, instituciju i dokaze, a ti se kao i obično kitiš anegdotarijama neimenovanih ili pak izmišljenih izvora.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kakajmo prekovremeno

Vesna i ekipa glume balkanskog Simona Wiesenthala ...dokumenta...rekom.. i sl.

da se od toga solidno živjeti...samo eto...nešto slabo to ide..

trebalo je svakako kazniti samu ideju rasturanja jugoslavije ..boli njih kurčić za žrtve...

a ti..ma tebe i takve nitko ne uzima zaozbilj

sve dobro...

Tko je glasao

Centar Simona Wiesenthala funkcionira desetljećima

i još nije završio.

Laganini me zabole koliko me takvi poput tebe ozbiljno shvaćaju :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Zbljuv

Koji kičeraj...

Nego drvo, jesi li ti ikad položio taj vijenac? Jesi li to učinio i ove godine, ili samo prošle? Jesi li se pomolio? Nisi?!

Četniče!

Inače, Documenta se bavi ozbiljnim poslom, a ne lunaparkom, a to se može doznati iz njihovih brojnih dokumenata o žrtvama silovanja u Hrvatskoj, recimo ovom - http://www.documenta.hr/hr/seksualno-nasilje-u-ratu-vukovar-izvje%C5%A1t... .

Problem je s vama lažnim domoljubima što vam se zapravo živo fućka za silovane žene, vaši mačistički, seksistički i ognjištarski stavovi davno su i jasno artikulirani - vama te žene trebaju samo za prigodničarsko potkusurivanje.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Feniks ti upadne u kuću...

... a ti tužiš Feniksov starački dom u kojem se trenutno nalazi.

Tko je glasao

Da smo na nekom drugom

Da smo na nekom drugom prostoru i da imamo neke druge susjede i da u svojoj državi nemamo kojekakve rovatore, onda tužba za genocid ne bi ni trebala biti pokrenuta. Međutim, ako imamo susjeda koji ne priznaje elementarne činjenice, poput one da su u njegovom dvorištu bili koncentracijski logori, onda se moramo tužiti. Ili ako u vlastitoj državi imamo organizacije koje tvrde da bi čitavo hrvatsko vodstvo na čelu s predsjednikom trebalo završiti na sudu za ratne zločine, onda nam dobro dođe srpska protutužba.

Ne, realno, tužbe su bile potrebne i dobro je da smo na to potrošili novce. Sa Srbićima se nećemo moći dogovoriti ni o čemu iz prošlosti. Za to nam doslovce treba arbitar.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci