Tagovi

Jeste li gladni?

Nema više puno onih koji se mogu sjetiti siromaštva i gladi nakon 1945.god. u Zagrebu. Da bi se napunilo želudac, jela se hrana, koju danas jedva da bi itko htio jesti. Dobro se sjećam jelovnika moje bake. Bilo nas je mnogo i trebalo nas je nahraniti. Ja osobno nisam gladovao. Bio sam najmlađi i najmanji pa su se dugo stariji odricali da bi ostalo meni.

U Hrvatskoj postoji siromaštvo. Našao sam na internetu podatak da je oko 17% stanovništva Hrvatske „socijalno isključeno“. Tako se izgleda po najnovijem naziva siromaštvo. A prema jednom istraživanju čak 17% stanovnika Hrvatske je izjavilo da je u posljednjih godinu dana češće gladovalo.

Životni uvjeti siromašnih u Hrvatskoj

Pokazatelj siromaštva

Ukupno stanovništvo% // Siromašni%

Stan s manje
od 10m2 po osobi 8,1 // 25,0

Nema priključak
na struju 0,3 // 2,1

Nema WC
u stanu 8,8 // 37,2

Nema kupaonicu
u stanu 7,9 // 38,1

Nema tekuću vodu 5,7 // 22,0

Nema priključak
na kanalizaciju 24,0 // 45,2

Nema telefon 10,7 // 40,1

Nema televizor 3,2 // 17,0

Nema hladnjak
ili zamrzivač 5,9 // 16,6

Nema stroj za
pranje rublja 8,9 // 32,6

Siromašni, gladni, nezaposleni – socijalno isključeni nemaju svoje stranke, nemaju pristup internetu i nemaju zastupnike u Saboru. Oni su ničiji. Samo brojka u UNO statistikama ili procenti u Plusovim istraživanjima. O siromašnima i gladnima nema ni slovca u stranačkim programima. Jer, ako je netko gladan, nije relevantan za izbore. Neće vjerojatno ni izaći na njih.

Sad bi dakako lako bilo startati kakvu dobrotvornu akciju. Ali to nije rješenje. Potrebno je cjelovito rješenje za ni manje ni više nego 17% građana Lijepe naše. Zavod za statistiku objavio je prije dvije godine da u kategoriju siromašnih ulazi 34% stanovništva a to je oko 770.000 ljudi. Cijeli jedan grad. Grad gladnih.

Zanima me tko ima rješenje za njih. Tko može obećati da će u idućih 4 godine političkog mandata nešto učiniti za te ljude? To me zanima više od pitanja tko će biti budući ministar ili poslanik ovdje ili tamo.

Napomena: Ovdje nisam citirao izvore. Ubacite u vašu tražilicu riječ „siromaštvo“ i odmah ćete ih naći.

Komentari

Drago mi je da se tematika

Drago mi je da se tematika socijalne politike otvara i da je napokon tu za komentiranje, pa makar i ovako virtualno.
Osnovica socijalne pomoći koju određuje Vlada ili pomoći za uzdržavanje je 400 kuna ( ne 500 kako je navedeno u komentaru prije) i to prema Zakonu o socijalnoj skrbi!Pomoć se može uvećavati i to prema statusu korisnika!Nužno je povećati izdatke za socijalnu pomoć kako bi ona mogla ispuniti svoju ulogu jamčenja egzistencijalnog minimuma.

Ono o čemu Gosp.Cerovec govori je siromaštvo, makar mi u Hrvatskoj nemamo ekstremnog siromaštva kakvog npr.nalazimo u zemljama 3.svijeta (naravno da imamo primjere tako nečaga, ai socijalna država je ta koja je preuzela temeljnu odgovornost za materijalnu dobrobit svojih građana tako da takvi ljudi ne smiju ostati izvan sustava...te uz pomoć lokalne zajednice).
Tu vidim nekoliko problema:

-niti jedna vlada do sada nije donijela nacionalnu službenu linju siromaštva tako da se uzima 60 % medijana nacionalnog dohotka (ta je linija službena u EU) tako da točne podatke zapravo o siromašnima ne zanamo iako je poznato po istraživanjima da najveći rizik siromaštva imaju starije osobe u samačkim kucanstvima

-Račanova vlada je donijela Nacionalni program borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti koja je imala dugoročne mjere koju je trebala samo nastaviti ova Vlada, ali to nije učinila.

-fenomeni lokalnih socijalnih država-npr.sam zagreb ima par pulčkih kuhinja plus kuhinje neprofitnih organizacija tako da uglavnom staariji i nezaposleni građani imaju priliku prehraniti se i ne biti gladni, dok npr,.druge lokalne zajednice nemaju takav oblik prehrane i to potencira siromaštvo tih stanovnika!

-izračuni potrošačke košarice Sindikata za 4-člane obitelji su zapravo pogrešne jer je prosječna obitelj u RH TROČLANA!

-siromaštvo i soc.isključenost nisu istoznačni pojmovi.Kako su siromaštvo i isključenost multidimenzionalni fenomeni, njihovo ublažavanje i reduciranje pretpostavlja mjere na područjima kao što su zapošljavanje i zaštita od nezaposlenosti, obrazovanje, zdravstvena zaštita, obiteljska politika, stanovanje, socijalna skrb i pomoć itd.

-reduciranju siromaštva uspješnije su u pravilu one zemlje koje imaju veće socijalne izdatke te one koje dobro usmjeravaju socijalne naknade siromašnijima.
Ono na čemu treba raditi je iskorjenjivanje siromaštva među zaposlenima (eliminirati pojavu da oni koji rade ne dobivaju plaće ili ih dobivaju s velikim zakašnjenjima).
Staviti naglasak na programe zapošljavanja teško zapošljivih skupina, čiji su pripadnici dugotrajno nezaposleni ili oni dugo ostaju u sustavu socijalne pomoći (iako su radnosposobni).

-zanemaruje i ne stimulira se uloga neprofitnih organizacija u socijalnoj politici.

-ne stimulira se socijalno odgovorno gospodarsvtvo

Tko je glasao

Slažem se Iva, ali ima

Slažem se Iva, ali ima nešto što mi zapinje. Na primjeru grada Zagreba što se je učinilo na promoviranju aktivne socijalne politike, a ne samo pasivne, tako da se nahrane gladni i beskućnici. Za mene je to samo gašenje požara, ali dugoročno ne vidim napretka. Sve su to naše kune, a koje ne raspoređujemo kako valja. Netko se ponaša ko pijani gospodar. Logično je da se najprije razvija gospodarstvo a onda uređuju ulice i trgovi.Javno-privatno partnerstvo u zapošljavanju invalida, npr., zašto se takvi projekti ne pokrenu? Neprofitne organizacije kada im krene posao pretvaraju se u ustanove, itd., itd.
Što je sa socijalnom iskaznicom? To je veliki propust ove vlade što nije sprovela taj projekt, ali vjerujem da će zato novoj to biti prioritet. Tada ćemo imati stvarno stanje koliko imamo siromašnih.

Tko je glasao

dRAGI eSPERANZA, projket

dRAGI eSPERANZA,
projket socijalne iskaznice je usvojen na prošloj sjednici Skupštine grada koja je održana 13.09.
Po mojoj procjeni, ona je dobra da bi se spriječio "moralni hazard" a to je nagomilavanje socijalnih pomoći iz raznih izvora (vjeruj, ima profesionalnih skupljača soc.pomoći kojima ovaj sistem nije doskočio i nije ih motivirao za rad)

Vlada to nije učinila nego je socijlau razbila na dva ministarstva, a stim de je soc.skrb utopila u zdravstvo, gadan propust!
Hm, da, što se tiče aktivne socijalne politike, zagreb je medju prvima uveo javne radne akcije za nezaposlene te zauzvrat nudi prekvalifikaciju, dokvalifikaciju ili rehabilitaciju ( u slučaju osobe s invaliditetom).
Vjeruj, talkva je navala na taj projket, a mnogi su nas otpuzivali da je to povratak na "radne akcije" na shvaćajući da je princip worrfare-a (država ti nešto daje, u ovom slučaju lokalna zajednica, a ti nešto daješ zauzvrat, nisi samo pasivni primatelj pomoći.taj princip imaju i Danska, Belgija, Franc...)
Što se tiče pučkih kuhinja, to je oblik pasivne soc.politike, ali treba vidjeti strukturu primatelja tih pomoći-to su isključene osobe-iz tržišta rada, pokidanih obiteljskih i socijalnih veza, beskućnici (postoje i 2/3 loklana skloništa, raritet među gradovima)
Tako da je to najnužnije gašenje požara koje ima svoju svrhu u samoj strukturi ljudi.
Inače, i naši građani, gdje god da se otvarala pučka kuhinja, imaju stav da je to ok, ali ne u njihovim dvorištima.Pišu se peticije, uznemireni su, kao da sirotinju ne žele vidjeti. A nikad do sada nije bilo nikakvih problema.
Aktivna socijlna politika vidi se i u partnerstvu s udrugama i tu zagreb daje oko 20 milijona za različite programe (preko skloništa za žrtve nasilja pa do programa zapošljavanja, ali to je sve još uvijek na makro razini)
isto tako otvaranje vrtića (prosjke u ZG je oko 75 % djece ima pristup vrtićima, državna razina 35 %) je mjera aktivne soc.politike. Sami novac je najgora vrsta pomoći, ali i ona ima smisla (znas da postoji pomoć za novorođenčad 3000, 00, 6000,00 i 9000,00 /koja se daje 6.godina za 3.dijete) i ona uvijek dobro dodje. Novim roditeljima, zar ne?
Treba socijalnu politiku promišljati, makar uvijek je bolje kada se ima više novaca, zar ne?

Tko je glasao

Draga Iva, ja sam ONA a ne

Draga Iva, ja sam ONA a ne on:)). No šalu na stranu.
Voljela bih da još malo prokomentiramo ovu temu. Naime, u mnogim razvijenim zemljama teme kao što su socijala i obrazovanje upravo su ključne u izbornim godinama. Ova vlada to nije znala iskoristiti i zato po mom sudu mora biti kažnjena. Primjera radi jedna liberalna stranka u EU dobila je zavidnih 7% više glasova samo na temi školstva i obrazovanja u usporedbi sa prijašnjim izborima. Još mi uvijek nije jasno zašto svi kokošare i svaštare, obećavaju na svim poljima prosperitet kada su manje-više svi imali prilike da se u praksi i dokažu.No da ne skrećem previše od teme, vratit ću se na socijalne iskaznice. Guglala sam, ali nisam ništa pametno pronašla. Ako je to neki pilot projekt za grad Zagreb zašto se o tome više ne piše. Mislim da o dobrim projektima treba pisati i kometirati. Nisam previše upućena, ali mi se čini da bi se takva iskaznica morala povezati i sa braniteljskim iskaznicama, a ne da budu samo komadi plastike s imenom i prezimenom.
Ovaj problem podijeljen je na nekoliko ministarstava, od obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, do zdravstva i socijale. Pobrkani su lončići. Mišljenja sam da bi trebalo preustrojiti ministarstva. Ako ne postoje ažurirani podaci na nivou države, nije mi jasno kako će se provesti decentralizacija centara socijalne skrbi na nivou lokalne uprave.

"U sklopu decentralizacije, uz centre za socijalnu skrb, u čijoj će nadležnosti ostati ostvarivanje prava na pomoć, Grad bi trebao osnovati i obiteljski centar, kao središte preventivnog i savjetodavnog rada s građanima.
Razgovori o njegovom osnivanju već su započeli, a očekuje se da će upravo najveći dio središnje službe, odnosno Centra za socijalnu skrb Zagreb, postati osnivanjem novog obiteljskog centra. »Na našoj lokaciji i sada imamo najveći broj savjetnika i primamo najviše stranaka«, pojašnjava naša sugovornica te dodaje da se trenutno za obiteljski centar traži odgovarajuća lokacija." (iz današnjeg Vjesnika)

Ono što mene zanima kako će se npr. stati na kraj onima koji su prijavljeni na nekoj zagrebačkoj adresi, a žive i rade u BiH, ali ostvaruju socijalnu pomoć u RH?

Tko je glasao

Draga Esperanza (jee,

Draga Esperanza (jee, ženski rod;)!
Što se tice socijalne iskaznice koja je usvojena na Skupštini grada (koja je središnje mjesto pohrane svih socijalnih prava koja neka osoba koristi)...da ti pravo kažem, zašto to nije bilo u novinama?ask the media.
Pa nikome to nije bilo interesantno.Kao što naglašavam da socijala nema svoje mjesto u javnoj sferi niti je ikada na agendi.E sad, osnivanje obiteljskih centara je u domeni države znaći ministarstva(svi Obiteljski centri su osnovani rješenjem MOMSB-a), a ne u domeni Grada.Iskaznica je gradski projekt.Kao i strategija socijalne politike (ide i nova u izradu, jeee!).CEntri za socijalnu skrb su u domeni države i dakako da nisu decentralizirani (osim nekih minijaturnih stavki).Obiteljski centri su i novina u zakonu o socijalnoj skrbi, te postoje u par županija (nisam sigurna je li postoje u svima)!
e ovo što citiraš iz Vjesnika je od 25.09.2006.godine (nije današnji, ali čovjek se lako zabuni;)
Bilo bi pun o lakše kada ci CZSS bili pod gradom, a tek bi bilo lakše da imamo jedno ministarsvo zaduženo za social affers.
Ono što govoriš o zloupotrebama soc.prava (prijavljen u zg, radi u BIH ili Njemačkoj, ili bilo gdje gdje ima bolje prihode) pojava je koja se zove socijalni turizam.Takvi soc.turisti bacau ljagu na ljude kojima je egzistencija ispod minimuma što niti jedna socijalna država ne smije dozvoliti.
kako to riješiti?
Transparentnim podacima iz JEDNOG ministarstva i means-testom (provjera prihoda), radom na terenu (znaš li koliko dipl.socijalnih radnika sjedi na burzi?...to much:(

Tko je glasao

:) hvala na ispravci i

:) hvala na ispravci i odgovoru. Iz ovoga bi se moglo zaključiti da će nova vlast, ako do nje dođe, morati napraviti reorganizaciju nadležnih ministarstava koji ulaze po područjima svoga djelovanja u sferu socijale. Tako bi konačno dobili stvarnu sliku siromaštva. Btw.,spominje li se to u programu SDP-a?

Tko je glasao

Offtopic: Zatreskao sam se u

Offtopic: Zatreskao sam se u tvoje baratanje ocjenama. Sluga pokoran...

Tko je glasao

Kradem, tek sam sad

Kradem, tek sam sad primjetila. Ispričavam se svima, grešku sam, vjerujem, svugdje ispravila. Nisam obraćala pažnju. Još jednom, moje isprike.

Tko je glasao

Sve su moje bivše ljubavi

Sve su moje bivše ljubavi tužne
Zar je sve to bio san
Usred kafane i gužve
Opet sam ostao sam

Tko je glasao

Da, Esperanza,

Da, Esperanza, reorganizacija se jasno spominje u programu soc.politike SDP-a i objedinjavanje u jedno ministarstvo!I još neke novine koje su davno trebale doći na dnevni red.
Uh, mogla bi nekaj o tome pisati, kad uhvatim cajta, energije i inspiracije;)
inače, hvala na raspravi, bilo je poučno, nadam se u oba smjera;)

Tko je glasao

Dajte ulovite vremena i

Dajte ulovite vremena i informirajte nas,.. pa kada ćete ako ne sada?... A i goste kojih je svaki dan sve više na portalu bi to zanimalo...

Tko je glasao

Svakako, ali nemoj da sada

Svakako, ali nemoj da sada stane ova rasprava zbog naše ne upućenosti, prosvijetli nas:). Osobno me jako zanimaju novine koje spominješ jer kroz proteklu godinu dana nagledala sam se dosta siromaštva i svih ranjivih skupina. Nekako mi je to dalo novu dimenziju poimanja svijeta oko sebe. Svatko, tko do sada nije, trebao bi postati više socijalno osjetljiv, ali to već skreće u sferu civilnog društva, a to nije tema ove rasprave. Oni koji su gladni i socijalno ugroženi po bilo kojoj osnovi, sigurno nas ne mogu čitati, ali mi bar ovdje možemo učiniti da se glas naroda čuje.

Tko je glasao

civilno društvo je svakako

civilno društvo je svakako tema ove rasprave jer bez njega nema ni kvalitenijih programa niti pluralizma soc.programa (takvozvani wellfare mix ili kombinirana socijalna politika)
Dragi DEMOS i ESp., pišem o socijali...hm, evo sjutra jer mi je danas neki ludjački dan.pozzz svima i uzivajte danas u svim dnevnim poslovima;)

Tko je glasao

Nije vazno.Kopajmo po smecu

Nije vazno.Kopajmo po smecu ali kupujmo dionice.

Tko je glasao

Nije vazno.Kopajmo po smecu

Nije vazno.Kopajmo po smecu ali kupujmo dionice.

tragedija j eu tome što se upravo rasprodaje ono što su dobvrim dijelom stvarali upravo oni koji kopaju po smeću.

Tko je glasao

sramota je da kod nas

sramota je da kod nas socijalna pomoć iznosi čitavih 500 kn, dok npr u sloveniji koja ima slične cijene (doduše više plaće) iznosi 1500 kn.
ipak, moram priznati da mi 34% siromašnih zvuči napuhano, a tome u prilog govore i oni iznad navedeni postoci.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Ja sam bil stariji od dvoje

Ja sam bil stariji od dvoje djece i bez oca, onda si možete mislit kak je bilo.

Jedamput je mama pekla orehnjaču i to na jesen. Ja sam pital:
Mama kaj je danas Božić?

I dan danas se mama toga sjeti.

Tko je glasao

Molim da mi oprostite izgled

Molim da mi oprostite izgled tabele. Pokušao sam što sam mogao i na koncu je totalno nepregledna. Ne znam bolje.

Tko je glasao

Socijalno uključivanje

Socijalno uključivanje

"Program socijalne uključenosti nastoji potaknuti razvijanje i provedbu strateških programa usmjerenih prema najranjivijim skupinama u društvu. Program će otvoriti prilike za sudjelovanje u osmišljavanju socijalnih programa, te će omogućiti kreiranje analitičkih instrumenata za razvoj različitih mjera socijalne politike. Jedan od ciljeva je i rad na smanjenju relativnog siromaštva što je ujedno i prvi nacionalni Milenijski cilj razvoja (NMDG 1). Program će podržati nastojanja hrvatske Vlade da ispuni ključne uvjete za približavanje Europskoj uniji, posebno pri izradi Zajedničkog memoranduma o socijalnom uključivanju (JIM).
Program se sastoji od četiri strateške mjere:
1.Prikupljanje podataka na lokalnoj razini (po prvi puta) i sveobuhvatna analiza kvalitete života i rizika od socijalne isključenosti u Hrvatskoj;
2.Promoviranje transparentnosti u procesima odlučivanja o mjerama socijalne politike i utvrđivanje ključnih točaka Programa socijalne reforme;
3.Podizanje svijesti i promocija dijaloga na nacionalnoj razini o razmjerima i posljedicama socijalne isključenosti;
4.Potpora inicijativama lokalnog razvoja u čijem su fokusu najranjivije i izolirane društvene skupine, uključujući približno 40 tisuća Roma, osobe koji žive s invaliditetom, dugotrajno nezaposlene mlade osobe, izbjeglice, pripadnike i pripadnice manjina, te osobe koji žive sa HIV/AIDS-om."

Gore navedeni memorandum (JIM) ova vlada je potpisala, ali kako će on biti sproveden i kojim tempom to se ne zna. Možda bi trebalo upitati sve one stranke koje u sebi sadrže pojam SOCIJALNO. Jeli to SDP, HSLS ili neka druga stranka koja će upravo na riješavanju ovih pitanja opravdati naziv svoje stranke, ili predznak iz svog naziva -socijalno- zauvijek izbrisati.

Tko je glasao

Postoji Nacionalni program

Postoji Nacionalni program borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti iz 2002.godine, međutim ova Vlada ga se odrekla.Što će nam svi memorandumi kada je tema socijalne politike daleko izvan fokusa rasprava i javnosti!
U svojoj stranci sam se trudila i trudila da to dođe na dnevni red i uspjela;) tako da imamo logičan slijed programa-
prvo gospodarstvo, pa radnička prava, pa socijlna politika!
Dobro gospodartvso je najvitalniji dio soc.politike, ali ne zaboravimo da postioje tako bogate države koje soc.politike nemaju i ne raspoređuju sredstva za programe!
Inače, jeste li čuli da Hilary želi uvesti univerzalno zdravstveno osiguranje? 46 mil amera bi ga dobilo!
Juhu, Hilary;)

Tko je glasao

Da, zato i imaju preko 12

Da, zato i imaju preko 12 mil. beskućnika, ili možda i više?

Tko je glasao

Gledajte, i ja sam našao

Gledajte, i ja sam našao taj tekst na internetu. Ali on ništa ne rješava, bez političke volje nema pomaka.

Tko je glasao

Evo izbora i evo svih

Evo izbora i evo svih riješenja,.. ako je od oporbe onda još i može puno toga proći, na ako to zagovara HDZ onda je to bla bla bla,...
A što su čekali do sada?

Tko je glasao

Tu ima puno istine.

Tu ima puno istine.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci