Tagovi

Jesmo li u silnom globalnom zatopljenju zaboravili da je i Al Gore samo političar?

Čitam danas, pravo u Jutarnjem u kojem znanstvenici osporavaju Ala Gorea i tvrdnje o klimi iznesene u njegovu dokumentarcu "Neugodne istina", nazivajući ih pretjeranima. Tako recimo teorija o dizanju razine mora za sedam metara biva svedena na svoju četrnaestinu: prema očekivanju znanstvenika do kraja stoljeća razina mora bi se trebala dignuti svega pola metra, što je sasvim dovoljno da ako proživim nekim čudom do kraja stoljeća u svoju kuću na moru mogu početi ulaziti u gumenim čizmama, a poneka riva u našim krajevima bude poplavljena, što nije ekvivalent potapanju Floride, New Yorka ili za one koji nisu gledali "Neugodnu istinu" istinski spoiler: u filmu Al Gore tvrdi da bi se 9/11 Memorial mogao naći pod vodom. Dakako, znanstvenici osporavaju i njegove teorije o utjecaju globalnog zatopljenja na ćudljivost vremena, budući da je posljednja sezona imala puno manje uragana. Uz to osporena je i teorija da se "čovječanstvo još nikad nije susrelo s klimatskim promjenama" budući da se prema tvrdnjama geologa Dona Eastbrooka u razdoblju od posljednjih 15000 godina dogodilo 10 razdoblja klimatskih promjena sličnih današnjim.

Niti sam Al Gore, bivši potpredsjednik, dobitnik dvaju Oscara i autor bestselera "Neugodna istina" koji će sigurno nadmašiti njegovu "Zemlju u ravnoteži" ne niječe da bi neki podaci koje koristi u svojim predavanjima mogli biti predmet rasprave, no i dalje ustraje na "znanstvenoj utemeljenosti" svojih izjava. Ipak, za jednog političara koji ne niječe da je njegov račun za struju 20 puta veći od prosječnog američkog kućanstva i koji prvi među jednakima se ne drži svojih deset zapovjedi (.pdf) koje propovijeda. Kao iskusan političar može najaviti svoju kandidaturu za predsjednika na dodjeli Oskara, prodavati jednu priču javnosti, ali isto tako i na osobnom primjeru ne napraviti ništa. U cijeloj toj priči oko globalnog zatopljenja, naime, zaboravljamo da je on naprosto političar i da takvo prodavanje parcijalno utemeljene priče doživljavamo od vlastitih političara, ovdje, u Hrvatskoj! Da, Al Gore je američki političar i to je potrebno imati na umu dok gledate "Neugodnu istinu" i čitate njegov istoimeni bestseler, jer da, političarima i jest posao da prodaju priču! A meni, koji sam kao 12-godišnjak duboko vjerovao u njegov prvi bestseler "Zemlja u ravnoteži", gospodin Al Gore, iako je sada popularno biti zakleti protivnik globalnog zatopljenja, ne može više biti vjerodostojan križar, budući da njegov pohod nazvaše križarskom bojnom u spomenutom članku u Jutarnjem listu.

Napomena: ovaj članak je kraći dio jednog malo duljeg članka s mog bloga.

Komentari

Naravno, Gore je političar,

Naravno, Gore je političar, posao mu je da prodaje maglu, samo je sad biznis proširio i na smog, stakleničke plinove, globalno zatopljenje i slične stvari. Od takvog nitko niti ne očekuje da se drži principa koje sam zastupa, jer ta pravila vrijede za druge, jer on je jednakiji od onih drugih (to mu dođe kao "primus inter pares", hehe.

Peregrine Falcon

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci