Tagovi

Jesmo li ili nismo u recesiji pitanje je sad?

Jasno je da se javnost maksimalno obmanjuje kad je riječ o ovoj temi, ali eto najnovija vijest kaže da je Hrvatsko gospodarstvo i službeno u recesiji (Hrvatsko gospodarstvo je u recesiji). Naravno, nije nikako pametno to javno i obznaniti, možda tek indirektno (Šuker indirektno priznao: Hrvatska je u recesiji ), ali to što neki ne žele proglasiti recesiju, ne znači da je nema....

Silno me smeta ovo poigravanje 'jesmo li ili nismo' kad postoje statistički podaci koji su, na žalost velikog broja vladajuće garniture, nepobitni, ma što god netko izjavio o ovoj temi. No, Vlada vjerojatno računa da tek nekolicina građana može prihvatiti činjenicu kako se u recesiji zapravo nalazimo od zadnjeg kvartala prošle godine te ujedno i živjeti s time. Pa već je iz podataka Državnog zavoda za statistiku bilo vidljivo kako je Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju prošle godine jako usporen, a o tome sam već i sam pisao u svom blogu 'Što nam govori najniža tromjesečna stopa rasta bdp-a u zadnjih osam godina?'). No svima je osim valjda Vladi jasno kako recesija službeno predstavlja pad gospodarske aktivnosti dva uzastopna tromjesečja, a to smo, hvala na pitanju, upravo i postigli....Iako, meni se odmah činilo kako je bilo pomalo nerealno očekivati da ćemo u zadnjem kvartalu zabilježiti porast gospodarske aktivnosti, ali u našoj je zemlji očito sve moguće...

Uvjeren sam kako bi Vlada zapravo odahnula kad bi napokon priznala da je kriza stigla i u Hrvatsku, te nam predložila konkretne korake za nošenje s njezinim posljedicama koje se polako već naziru, ali ovo već spada u kompleksnije područje. Obzirom da od toga očito neće biti ništa, više smo manje prepušteni sami sebi, a nije teško zaključiti kako Hrvatsko gospodarstvo lagano, ali sigurno puca po šavovima... Smatram kako nam uskoro slijedi rebalans proračuna jer će se smanjiti likvidnost hrvatske države zbog sporijeg punjenja proračuna, što je pak uzrokovano racionaliziranom potrošnjom građana usred porasta cijena...

Nažalost i u našoj Županiji će se osjetiti ova kriza jer će punjenje proračuna biti smanjeno, ali očito je plan Vlade da se kriza ne prizna do lokalnih izbora. Čini mi se da je dio plana i da se MMF ne pusti u Hrvatsku jer bi se po primitku njihove 'pomoći' itekako insistiralo na konkretnim strukturalnim promjenama funkcioniranja države, konkretno, više ministri ne bi bili u mogućnosti dijeliti novac šakom i kapom političkim istomišljenicima, već isključivo onima koji imaju najkvalitetnije projekte, a znamo da to baš i ne odgovara svima...

Naravno, Vlada je za 2009. prognozirala rast bruto domaćeg proizvoda u visini dva posto (!?!?), ali bojim se da će i one najnaivnije biti jako teško uvjeriti kako je ovo uistinu ostvarivo. Osobno smatram da bi neviđen uspjeh predstavljao bilo kakav rast, ali poznat sam i kao nepopravljivi optimist... Opet, analitičari u Reutersovom istraživanju 'Reuters: Pad hrvatskog BDP-a po prvi put u 10 godina' su čak skeptičniji od mene te predviđaju, tj. ističu da rasta neće biti uopće, a vjerujem kako će se upravo ove prognoze na kraju ipak pokazati točnima...

Inače, odličan komentar na ovu temu napisao je Šajatović u svojem uvodniku 'Lidera' .

www.stromar.hr

Komentari

Ponekad je bolje ne brzati i

Ponekad je bolje ne brzati i trijezne glave sagledati (ako je to moguće) što se to u stvari događa. Bolje nikakve mjere nego tamo nekakve koje su možda kopija nečijih, koje uopće ne funkcioniraju.

Teško je reći da se brzalo ili će se uopće brzati s donošenjem bilokakvih mjera. Ali prije nego što se iste donesu, treba prestati gurati glavu u pijesak i u potpunosti ignorirati tj. izbjegavati spominjanje izraza poput "kriza, recesija" te napokon priznati da smo u recesiji... Jer i kad sve sagledamo trijezne glave, više nema apsolutno nikakve dvojbe ni sumnje u to da nam slijedi prilično teška godina. Naravno, ona će biti teška ne samo na našem unutarnjem tržištu, već i na globalnom planu, a smatram kako je za našu zemlju situacija ipak malo teža jer je riječ o otvorenoj, maloj ekonomiji. Mi smo zapravo znatno više integrirani u međunarodni prostor, za razliku od velikih ekonomija, a to će se vjerojatno dosta osjetiti, obzirom da se više od 60% BDP-a realizira na vanjskim tržištima... Najveću žrtvu će zasigurno podnijeti gospodarstvo, ali opet ne možemo za recesiju kriviti isključivo vanjske faktore, već i našu gospodarsku i (ne)razvojnu politiku.

A sad o rješenjima... SDP je izašao sa svojim paketom (SDP predstavio paket antirecesijskih mjera), a isti je, naravno, Vlada odbila (Vlada odbacila SDP-ove mjere). Mi smo također predstavili svoje mjere, ali feedback ili makar konstruktivna rasprava o istima su, nažalost, izostali. Stoga prenosim prijedlog naših 12 mjera za izlazak iz krize, koje su zapravo skroz suprotne onome što Vlada čini i napominjem kako bi mi bilo drago da se makar ovdje iste prokomentiraju, pa možda i uspijemo naći prave odgovore i pravo rješenje?

Tko je glasao

...?!ߤm§˘°˛l¸°˘

...?!ߤm§˘°˛l¸°˘

naših 12 mjera za izlazak iz krize

1. Sa sindikatima je već postignut dogovor. plaće državnim službenicima rastu prema dogovoru, postignut je sporazum o povećanju minimalne plaće i neoporezivog dijela, ostalo je na gospodarstve nicima d adekvatno vrednuju rad svojih uposlenika. Logično je da poduzetnik neće plaćati onoga koji mu zabušava, a da će stimulirati kvalitetne i radišne.

2.Dozvoliti oporbi da kontrolira kapitalne investicije i da bude revizor odluka Vladajućih??? ma vi se gospodine/do iz HNS-a sigurno šalite?! :)))
Ali vidim da znate u kojem grmu(mito) zec(korupcija) leži...to valjda iz vlastitih iskustava?! :)))

3. Podržavam

4. Na vlasniku je neograničeno pravo upravljanja svojom imovinom i ako im se to pravo ukrati, neće se imati šta za reinvestirati jer će investitori pobjeći glavom bez obzira.

5.Ne razumijem. Hoćete reći da banke trebaju postati socijalne ustanove ili što???

6. Pare iz mirovinskih ulagati u HBOR banku koja financira (ili bi trebala) i poduzetnike početnike, dakle rizike???? ma vi se zasigurno opet šalite. Vi biste teškom mukom zarađeni novac umirovljenika koji im treba osigurati mirnu starost, investirali u rizične poslove???
Sve bolje iza boljeg!

7.Dakle ukinimo brodogradnju i te novce namjenjene njihovom subvencioniranju, kao i novce umirovljenika usmjerimo opet u HBOR ??? Tko šiša 11 000 škverana i još duplo toliko duša ovisnih o poslovima koje ostvaruju radeć za brodogradilišta, bilo direktno ili indirektno.
Ili ćete škverane odreda zaposliti u HBORu pošto vidim da je to okosnica rješavanja svih vaših problema.

8. Na energetici se već radi, promjene GUPova su već u tijeku, poloprivredna zemljišta će biti oplemenjan na najbolji mogući način; Golf terenima, apartmanizacija je ponovo u tijeku i što biste još htjeli? smeta vam sitnica što na vlasti nisu vaši sposobni i podobni koji znaju još bolje kako okrasti stoku sitnog zuba, a da ona to i ne prinjeti.
20 milijardi kuna za zaštitu okoliša
Rezultati programa 'Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj predstavljeni su danas u prostorijama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na obilježavanju prve godine projekta...
Lider Press

9. Aha, ipak niste zaboravili brodgradilišta. Dakle još jedna sanacija kao ona provedena pod palicom trećejanuarske koalicije nakon koje je stanje bilo gore nego prije te sanacije.

10. To već imamo, samonema zainteresiranih da Zakone sporvode u djelo.

11. Aha, niste zaboravili ni građevinski sektor, osnovnu djelatnost drugova iz HNS-a, a ja se već zabrinuo. Znate vi najbolje u kojim poslovima pada najveća pinka.

12. Glupost.

Tko je glasao

Prije osvrta na Vaše

Prije osvrta na Vaše komentare, htio bih samo naglasiti kako su upravo neke od HNS-ovih mjera, ponovno iznijete djelomično ili u cjelini i od strane Jurčića i Grgića iz SDP-a, Mudrinića i Vidoševića iz HDZ-a i Kuštraka iz HUP-a....

1. Sadašnji dogovor o 6% rastu plaće državnim i javnim službama je zapravo automatski dalje osnova za porast plaća lokalnoj samoupravi te samo stvara novi državni dug od milijardu eura. Time se pak dodano opterećuje gospodarstvo, za koje je već danas jasno da će tijekom godine imati ne rast od 6 posto, već pad od najmanje 2%. Dakle, zaposleni u privredi će biti otpuštani, tvrtke će ući u blokade, a već je danas broj zaposlenih u tvrtkama koje ne isplaćuju plaće porastao s 25 000 na 60 000, dok će istovremeno administracija na sigurnim radnim mjestima povećati plaće za 6%. Stoga smatramo kako je bitno vezati veže rast plaća u administraciji s rastom gospodarstva i produktivnosti.

2. Naravno da jedna od prvih mjera svake odgovorene Vlade u recesiji mora biti zaustavljanje investicija koje ne garantiraju povrat uloženog novca, a posebno radikalno sprječavanje korupcije. Npr. za vrijeme koalicione vlade postojala je komisija za investicije u kojoj je predstavnik udruge poslodavaca u svakom trenutku imao pravo veta, a da je tako ostalo do danas, možda kilometar autoceste ne bi stajao 8 milijuna Eura, već 4 milijuna Eura, koliko je koštao tada.

4. Zakon o trgovačkim društvima je jasan i kad država kao strateški partner ne izvlači svoju dividendu da bi pokrivala svoju nesposobnost i korupciju. Tada ima pravo zabraniti i izvlačenje dividende stranim partnerima i tražiti reinvestiranje dobiti. Upravo to je s HT-om činila koaliciona Vlada dok je HDZ odmah po dolasku milijarde s računa potrošila i time omogućila stranom partneru izvlačenje njegovog dijela dobiti.

5. Upravo zato što banke gledaju samo svoj interes, kad država zaštiti svoj interes i preusmjeri svoje depozite te poslovanje iz jednih banka u druge, u zemlji u kojoj od 250 milijardi nacionalnog proizvoda, 125 je u centralnom budžetu, svaka odluka Vlade da isključi pojedinu veliku banku iz partnerstva za njih predstavlja nenadoknadiv gubitak... Podsjećam da su banke upravo u ovoj godinu krize ostvarile rekordne profite, upravo zato što to država nije činila.

6 i 7 i 8. HBOR je zaista okosnica rješavanja rececijsih problema što ne samo da su potvrdili svi prethodno navedeni već je to čak i Vlada uspjela shvatiti dodatnim ulaganjem 250 milijuna eura. U slične institucije je vlada Srbije recimo, za podršku gospodarstvu dala milijardu eura. Mirovinski fondovi su na obveznicama države već do danas izgubili 1/6 vrijednosti, a dugoročna ulaganja u energetiku, poljoprivredu i turizam su najbolje što Hrvatska ima i neusporedivo kvalitetnije od države koja rasipa novac.

9. Naravno, nismo zaboravili brodogradilišta. Zaboravila ih je hrvatska vlada koja tvrdeći da će ih prodati stranom partneru, istovremeno ne predviđa niti jednu kunu u budžetu, iako je svjesna da će ta takozvana privatizacija ostaviti tisuće ljudi na cesti. Tog kupca nije bilo ni prije recesije, a posebno ne danas...

10. Da je ova Vlada zainteresirana za progon kriminala, ona bi to i činila...

11. Projekt poticanja stanogradnje najkvalitetniji je projekt za rješavanje egzistencijalnog pitanja hrvatskih građana i do danas je preko 15 000 ljudi riješilo kroz tzv. 'Čaćićeve stanove' svoje stambeno pitanje... I danas je usprkos otporima HDZ-ove Vlade stanovi grade u Varaždinu, Čakovcu, Rijeci, Makarskoj, Ogulinu itd.

12. Istina je... nužna je potpuno glupost i neodgovornost da bi se propustilo 250 milijuna eura iz europskih fondova kao što to danas čini hrvatska Vlada.

Tko je glasao

Sadašnji dogovor o 6% rastu

Sadašnji dogovor o 6% rastu plaće državnim i javnim službama je zapravo automatski dalje osnova za porast plaća lokalnoj samoupravi te samo stvara novi državni dug od milijardu eura. Time se pak dodano opterećuje gospodarstvo, za koje je već danas jasno da će tijekom godine imati ne rast od 6 posto, već pad od najmanje 2%. Dakle, zaposleni u privredi će biti otpuštani, tvrtke će ući u blokade, a već je danas broj zaposlenih u tvrtkama koje ne isplaćuju plaće porastao s 25 000 na 60 000, dok će istovremeno administracija na sigurnim radnim mjestima povećati plaće za 6%. Stoga smatramo kako je bitno vezati veže rast plaća u administraciji s rastom gospodarstva i produktivnosti.

kolektivni ugovor koji je na snazi veže rast plaća s rastom gospodarstva, no osim toga ga veže i s inflacijom i razlog zbog čega su plaće narasle je upravo taj kriterij

Tko je glasao

9.12.2008. Zagreb - Na

9.12.2008. Zagreb - Na današnjoj konferenciji za novinare, predsjednik HNS-a, Radimir Čaćić iznio je prijedlog 12 mjera za izlazak iz krize
1. Dogovoriti sa sindikatima i poslodavcima rast plaća vezan na rast gospodarstva i produktivnosti.
U državi dogovorne samo upravne ekonomije u kojoj u zadnjih 40 godina nema nije jednog posla ni bilo čega što nije dogovarano je konačno besmileno i kontraproduktivno dogovarati bilo šta.

Kada deklarirani turboliberal Čačić, a koji zapravo cijeli život s državmo i unutar drževe i takvog tržišta posluje dogovorno u 2009.g. istupa kao glavni arhitekt svega Kardelje, ne radi se o nečem nelogičnom i nekorektnom nego je to znak kraja dogovornog kardeljizma i ujedno bilo kakve pa i deklarativne ideje i prakse konkurencije ideja, ljudi, rješenja, cijena i bilo čega.

To je objektivni rezultat duljge takvog puta, uz napomenu da jedan dio društva nikada nije participirao u tome niti bio za to iako nije mogao niti sada može izbjeći miroljubivu i aktivnu koegzistenciju sa tom pojavom.

Ta različitost je bitna i ključna i znači da uvijek i sada, desetljećima razbijanje i razbijene snage i sada bez problema u minimalno konkurentnim uvjetima mogu nadmašiti samo upravne dogovorne snage. da to nije tako ne bi i Čačić (ovaj) dogvor stavio na prvo mijesto - on je bar verbalno pazio i ponavljao da je stbar sposbnosti .... i da on može bolje.

2. Kao zalog odgovornosti Vlade obustaviti financiranje političke demagogije koja se mjeri milijardama za Pelješki most i slično, te stručnoj i od oporbe kontroliranoj reviziji izložiti sadašnje i buduće kapitalne investicije u kojima se kroz kombinaciju nesposobnosti i korupciju krije do 35% rezervi (oko 5 milijardi kuna).

Naravno da jedna od prvih mjera svake odgovorene Vlade u recesiji mora biti zaustavljanje investicija koje ne garantiraju povrat uloženog novca, a posebno radikalno sprječavanje korupcije. Npr. za vrijeme koalicione vlade postojala je komisija za investicije u kojoj je predstavnik udruge poslodavaca u svakom trenutku imao pravo veta, a da je tako ostalo do danas, možda kilometar autoceste ne bi stajao 8 milijuna Eura, već 4 milijuna Eura, koliko je koštao tada.

Ovo pokazuje elemenatrno nerazumijevanje svih.

Sada nema ta brinuti o ovome jer se za utrošenih ne više od 1 mlrd kuna kao 1982. i 1989.g. više dobiva ubraznjem procesa nego gubi, obzirom da se pijanka i onako privodi kraju.

Čačićeva procjena o 35% udjela kombinaciju nesposobnosti i korupcije je važna jer on ima iznimna osbna iskustva. Slično je potvrđivao Jambo i brojni. Ja koji kao referentniji stručnjak manje znam o tom djelu (gdje je više od pola dogovor) ali puno više od Čačića i svih u politici i vlasti o ukupnom i brojnim djelovima pa i o tome koliko to njih desetljećima zanima i šta mogu znati, zaključujem i iznosim slijedće:

- ne može se govoriti o onda 4 a ksnije 8 mlijuna EUR-a na km ceste, jer pravih podataka o javnim poslovima desetljećima nema niti se ti poslovi vode minimalno pregledno niti je tko od sudionika za to niti je tko spreman naručiit i 1 kunu platiti i bilo šta podržati oko toga. Mi koji smo realizirali rijetke referentne javne projekte sa vjerodostojnim podacima to smo uspeli isključivo uz sukob sa cijelim sustavom i ako smo uspjeli potpuno izvozati cijeli sustva. Iz toga profesionalno znamo da su naše profesinalne procjene bolje nego svi služeni pokazatelji;

- ukupni "dodatni trošak" ili "dodana vrijednost" prelazi 50 % prosječno, jer Čačić u to nije uračunao i nema pojma o raznim bazičnim djelovima, npr. sam izbor trasa kroz Karlovac i naročito iznad Šibenika nos na tom djelu skoro 10 puta veće troškove za puno lošije i neprimjerenije rješenje. Ako k tome dodamo razne djelove simfonije i žive svirke, sigurno sve rpelazi 50 % i bez ikakvih posebenih namjera, a duga inercija i bavljenje ne mogu a da ne rode i imprsvine namjere;

3. Zaustaviti svako daljnje zapošljavanje u državnim službama i javnim poduzećima. Omogućiti nagrađivanje kvalitetnih i otpuštanje evidentno nesposobnih.

4. U trenutku kad su HT i Pliva uz ostale strane ulagače samo u prvih šest mjeseci ove godine iz zemlje povukli gotovo 4 milijarde kuna (517 milijuna eura – prema Direkciji za statistiku HNB), jasno je da Vlada mora snažno i vlasnički i korisnički destimulirati izvlačenje dividende, a stimulirati reinvestiranje.

5. Državnu riznicu dignuti na razinu cash-poola (prema modelu Varaždinske županije) i voditi ključne financijske tokove pa će, bez ikakvih molbi, naredbi i uredbi, golim tržišnim mehanizmima u zemlji u kojoj Vlada kontrolira preko 50% nacionalnog proizvoda, banke istog trenutka shvatiti da je u interesu njihovih dioničara da ni ne pomisle na bilo kakav potez suprotan interesima građana Hrvatske.

6. Osposobiti HBOR (Hrvatsku banku za obnovu i razvoj) za bitno jaču investicijsku aktivnost, privlačenjem novca mirovinskih i ostalih fondova.

7. Kroz HBOR, formiranjem kombiniranog državno-privatnog fonda s menedžmentom odabranim na tržištu, financirati razvoj energetskog sektora, poljoprivrede i turizma.
Racionalnim upravljanjem rezervama država može potaknuti takav razvoj – samo od ukinutih subvencija brodogradnji može ostati 1,2 milijarde kuna godišnje za ulaganje kroz fondove. Takva ulaganja dodatno bi privukla i ostale, privatne, investitore. Treba iskoristiti krizu i niske cijene za početak razvoja opisanih fondova i omogućiti proaktivnost vlastitog pristupa i odgovornost za razvoj gospodarstva Republike Hrvatske, a ne njezinu ovisnost o svjetskim trendovima

Sve se svodi na jedno - rezultat dugog domaćeg puta i snažni utivaj svetske krize povjerenja je odveo do toga da sve oko ovoga i raznog biva kontraproduktivno ako to iznose i time nastupaju snage koje su se non stop dokazali drukčije, pa i i redom "Jurčić i Grčić iz SDP-a, a naročito Mudrinić i Vidošević iz HDZ-a i Kuštrak iz HUP-a...".

Bilo šta jedino mogu manjinske snage koje su se znanjem i rezultatima povrdli tako da se u njih ima neko povjerenje. Takvih snaga ima toliko malo da je već sve trebalo biti skoncentrirano na angažman takvih snaga i već je sve trebalo prašiti od toga. Obzirom da se po tko zna koji put strogo igra na istu suprotnu taktiku, vrlo brzo će doći ovako ili onako do diktata. To smo prošli više puta samo ovaj put to ide kao sinteza do daske. I što vrijeme i naviknuta igra više odmiču, to će biti puno tvrđa i oskudnija igra nego što se ovdje navodi, već je bar nekoliko puta tvrđe.

8. U energetici odmah treba pokrenuti izgradnju hidrocentrala na Dravi i Savi, termoelektrane na ugljen i plin. U turizmu turističke komplekse prvorazredne vrijednosti koje propadaju u vlasništvu države od Brijuna, Duilova, Kupara, Prevlake do lokacija koja će se otvoriti restrukturiranjem brodogradnje. Proizvodno aktivirati gotovo jedan milijun hektara poljoprivrednog zemljišta (1/3 ukupnog) koji zbog nesposobnosti Vlade da donese odluke ostaje neobrađen.
Realizirati ravničarsku prugu za Rijeku s istovremenom izgradnjom željezničkog mosta za Krk i kontejnerske luke.

Cca 10 gidna zaboraviti bilo kakve krupne investicije, jer je cca 40 godina bezumnog investiranja po RH stvorilo čistu situaciju i da se novci lako nabavljaju kao prethpdnih godina - tisuće i tisuće manjih rehabilitacija i investicija, kojih tisuću košta manje nego jedna krupna, svaka za sebe nedvojbeno donosi više i brže koristi nego jedna 1000x veća krupna i još k tome te ne pita i ne može se odgoditi.

Npr. u elektroenergetici, vodoopskrbi i slično Zagreba se po raznim malim slabostima i raspadima gubi više energije i vode nego što donose 2 velike noce elektro centrale ...ne mogu se odgađati i sve to uz nešto osnovne pameti košta cca 1.000 manje.

Zamjena nešto osnovnog znanja i iskustva za cca 40 % kardeljizma, u novcima zamjena 1 mlrd kuna troška sa cca 50 mlrd kuna troška, donosi strašne obrate i neuporedive rezulate. To nisu nikave parole nego javno non stop provjereno na svim recentnim primjerima i praksama, jer mi uz kardeljističku samo upravnu non stop održavamo kontinuitet ove druge manjinske prakse.

11. Snažni razvoj poticane stanogradnje uz mogućnost uključivanja u 30-godišnje kreditne linije i opremanja uz učešće hrvatske drvne industrije.
Država non stop gradi najlošije stanove za najviše troška, lošije od totalnih neznalica sve skupa svostruko lošije i 3x skuplje od stalne recentne manjinske najbolje jeftinije prakse.

Stambena politika je srž društvene politike u RH i jedna je od ključnih osnova destrukcije društva od 1941.g. do danas.

Obzirom da ide krah toga a stigla je nužda, kao i drugo u idućih 10 godina će bez ikakvih ozbiljnih trošenja, više ubiranja nego trošenja, jer RH ima višak i najviše stanova i sličnog po Evropi, doći do temeljitog restrukturiranja toga, beskrajnih rehabilitacija i mikropromjena i popravaka. Apsolutno će dominirati znanje i iskustvo nad svim drugim, koje hrvatska manjinska praksa ima. Nešto u što se tko uloži 10, a zapravo ubere 15 a uloži 10, će vrijediti i koristiti prosječno bar 2 x više nego npr. POS stan u koji se uloži 100.

To što država (Marina MD) i Grad Zagreb (Bandić) te razno povezano i dalje realiziraju POS i stanove za tržište pod navedenim karakteristika i troše zadnje novce za svoju io ukupnu propast tako duge prakse, to je konačno postalo odlično. Negdje najdalje u travnju će krah toga biti dovršen i konačno ćemo iz manjinske davljene i udavljene prakse moći punim jedrima krenuti u potuni obrat.

Pozdrav Čačiću i čuvajte se Kardelja i kardeljista! Iako kasni i dosta promašuje, ipak najviše približava snage temi, da im uopće malo dođe do mozga. Jer ako on koji je do jučer i non stop sve mogao kaže da je gusto, kao drug Tito u zreloj dobi (samo je napušeni Kardelj to izmanipulirao), onda je mnogima jasnije i više se trijezne nego kada im referentno stotine puta u živo pokažemo.

Tko je glasao

Najveću žrtvu će

Najveću žrtvu će zasigurno podnijeti gospodarstvo, ali opet ne možemo za recesiju kriviti isključivo vanjske faktore, već i našu gospodarsku i (ne)razvojnu politiku.

Za svaki izlaz iz krize su uvjek bili žrtve radnici a i u budučnosti če biti.

Za krizu nisu krivi vanjski faktori, nego globalan kriza koja je i puno jače igrače bacila na koljena i potrebne su ogromne investicije od strane države, a država su građani i ti isti če otplačivati greške onih koji su osigurali sebe i svoje potomke.

Tko je glasao

A sad o rješenjima... SDP

A sad o rješenjima... SDP je izašao sa svojim paketom (SDP predstavio paket antirecesijskih mjera), a isti je, naravno, Vlada odbila (Vlada odbacila SDP-ove mjere). Mi smo također predstavili svoje mjere, ali feedback ili makar konstruktivna rasprava o istima su, nažalost, izostali. Stoga prenosim prijedlog naših 12 mjera za izlazak iz krize, koje su zapravo skroz suprotne onome što Vlada čini i napominjem kako bi mi bilo drago da se makar ovdje iste prokomentiraju, pa možda i uspijemo naći prave odgovore i pravo rješenje?

Na žalost, HDZ program za izlazak iz krize je još uvijek bez prave konkurencije jer je program kontinuiteta za kojeg je većina snaga u dugom razdoblju (pa je nepovjerenje u najednom neke druge mjere kod političkih snaga koje imaju glasove i odlučuju veliko), koji je ne samo dokazano provediv nego je jako teško i u zanemarivo malom udjelu moguća neprovedivost te jer programi konkurencije nisu ni po defaultu a ni stvarno praktični i provedivi. HDZ nastavlja sa klasičnim samo upravljanjem na zajednički / tuđi račun sa ključnim što više toga (i poharačiti i potrošiti za što više snaga).

SDP-ov i HNS-ov programi nisu ni međusobno uskladivi a još manje sa većinom snaga.

SDP-ov program ima u sebi uobičajenu skrivenu uravnilovku koja onemogućava provedbu - karikirano, većina vodećih sdp-ovaca pretpostavlja da su svi maznuli bar po nekoliko stančića kao oni te da se jedan može uključiti u ekonomske tokove, ato nije istina niti 40 %, pa sve pada, a i da ne pada uravnilovka je nefunkcionirajuća i u zlatno doba viška (kredita) jer baš tada dokazano netko spljuska 50 mlrd kuna/dinara a što onda učini da većina toga ne može funckionirati.

HNS-ov program je za doba truboizobilja i turboliberalizma a ne za krizu, jer pretpostavlja bar dvostruko veću količinu milijradi nego što je moguće za povećanu proizvodnju i zarade od radnje stanova za tržište, na što je onako potrošeno razmjerno 5 puta više nego po Evropi a zbog čega i jste kriza.

Dakle, SDP-ov program je neprovediv, HNS-ov generira još veću krizu a HDZ-ov po inerciji (bez programa) nastavlja i pouzdano vodi k rješenju.

Rješenje će biti minimalizam djelova i cjelina, sve ono što je i onako neizbježno ali se je jako dugo dugo odgađalo, ništa mistično nego skupa raznih minimalističkih mjera sa minimalizmom pameti i logičnih rješenja kako inače radimo izvan sustava samo upravljanja na zajednički /tuđu račun (a čega u tom sustavu dugo nema ni u tragovima, sve je suprotno), sa obrnutim redoslijedom (prvo omogućiit zaradu i zraditi a tek onda trošiti) te redukcijom sa prosječne potrošnje i muljanja 100 na 50 i manje, negdje na minus 50 (povrat preplaćenog i povrat dugova) kao npr. u gradnji stanova i pretećeg te davanje iznimnih poklona od toga, a čega ima 30-40 % viška po Hrvatskoj.

Dakle, točno ovako kako ide dolazimo do preciznih rješenja redukcije, demontaže i reciklaže sustava i prakse samo upravljanja i trajnog dužničkog ropstva na zajednički / tuđi račun, u okviru kojih rješenja i posla ima posla kao u priči za najmanje 10 a vjeojtano i 30 godina za sve koji nešto znaju, hoće i mogu, čak i naročito za stare jedva puzeće snage, koje u tom projektu izlaska iz krize postaju elitna veteransk vojska.

Tko je glasao

Osobno smatra da više nije

Osobno smatra da više nije pitanje jesmo li u krizi ili ne, već što Vlada poduzima da se izvučemo iz krize? Na ovo pitanje odgovor je vrlo jednostavan - ništa.

----
KonDonalds

Tko je glasao

...?!ߤm§˘°˛l¸°˘ I

...?!ߤm§˘°˛l¸°˘

I da...skoro zaboravih. S obzirom da se odnedavno u BDP uračunava i SIVA ekonomija, zanima me jel i taj detalj uzet u obzir???
Ako nije ( a ja znam da nije :) ) možete si te sve podatke i PROGNOZE okačit mačku o rep.

;)

Tko je glasao

...?!ߤm§˘°˛l¸°˘

...?!ߤm§˘°˛l¸°˘

PROGNOZE (vremenske, hahaha...) Ekonomskog instituta objavljene u novom broju publikacije Croatian Economic Outlook Quarterly pokazuju da će se negativna kretanja s kraja 2008. prenijeti na ovu godinu.

Hrvatsko je gospodarstvo značajno oslabilo u drugoj polovici 2008. Unatoč povećanju od 1,6 posto u odnosu na isto razdoblje 2007. u trećem je prošlogodišnjem tromjesečju zabilježen pad BDP-a za 0,5 posto u odnosu na drugo tromjesečje, a sličan se pad očekuje i u četvrtom kvartalu.

Molim link na statistiku gdje je objavljen ovaj podatak o 0,5%tnom padu BDP-a u trećem kvartalu prošle godine???

Pa u trećem tromjesečju smo imali vrhunac TURISTIČKE sezone pa mi nije jasan podatak kako je zabilježen pad u odnosu na DRUGO tromjesečje???? EJ men skoro 8 milijardi Ojra se slilo od turizma u tome kvartalu, ste na taj detalj morti pozabili???

:)))

Tko je glasao

Duplich.

Duplich.

Tko je glasao

Ne postoji takav podatak,

Ne postoji takav podatak, jer se taj podatak uopće ne mjeri.
Dakle, sve i da nam je BDP nula i da svi umremo od gladi, i dalje se neće moći zabilježiti pad BDP-a u odnosu na prošlo tromjesečje.

Tko je glasao

Opet ću komentirati iz

Opet ću komentirati iz pozicije sitnozubog koji osim urednog vođenja osobnih financija nema nekih posebnih znanja o ekonomiji:
ostavite se vi prognoza i teoretiziranja. Činjenice ja da događaji u okruženju utječu i na nas, a to su i službeni stavovi Vlade (barem su bili do sada kad je trebalo pravdati inflaciju). Ako zemlje u našem okruženju priznaju recesiju, neminovno je da se to prenese i k nama. Hoće li se to zvati recesija, stagnacija, usporavanje, djelomična recesija (po Mesićevom, što "narodski" znači "malo trudna") ili tek sranje, meni to ne zanima. Kao glasača vulgaris zanima me što se poduzima. Radi se o situaciji koja traje mjesecima, premijeri u okruženju traže i nude nekakve mjere, a mi ćemo prvi prijedlog imati za desetak dana (?!), umjesto "jučer". Osim Polančecovih bajki o spremnosti (kad bi iz Višnjana javili da će nas tresnuti asteroid, taj bi valjda opet ponovio da to Vlada spremno čeka jer je dala 450 milijuna za sanaciju štete od suše 2007. godine) i Šukerovog odbacivanja čak i mogućnosti rasprave o SDP-ovom prijedlogu, nemamo ništa drugo. U tome je problem, a ne u točnosti prognoza i kako će se to nazvati - govno smrdi, bez obzira kako ga nazoveš!

Tko je glasao

...?!ߤm§˘°˛l¸°˘

...?!ߤm§˘°˛l¸°˘

Radi se o situaciji koja traje mjesecima, premijeri u okruženju traže i nude nekakve mjere, a mi ćemo prvi prijedlog imati za desetak dana (?!), umjesto "jučer".

Ponekad je bolje ne brzati i trijezne glave sagledati (ako je to moguće) što se to u stvari događa. Bolje nikakve mjere nego tamo nekakve koje su možda kopija nečijih, koje uopće ne funkcioniraju.
A do sada smo mogli primjetiti da još nijedna zemlja koja je upala u krizu, nije našla adekvatan odgovor. Ameri troše silne milijarde, pitam se odakle im? posuđuje li im netko ( i tko) pa se zadužuju, kako inače tvrde(spominje se vanjski dug od 2 triliona dollara) ili ih jednostavno štampaju?
Ikone kapitalizma preko noći propadaju i postaju NACIONALIZIRANE državne tvrtke/banke koje gutaju sve pred sobom, a pitam se dokle???
Hoće li se kapitalistička Amerika pretvoriti u nakakvog mutanta koji ni sam neće znati tko je, što je i odakle je?
Zemlja ikona garant sigurnosti i utočišta u kriznim vremenima (Švicarska) već sada posustaje pod tim teretom i najavljuje slabljenje svoje valute (čitaj puštanje u promet ogromnih količina švicarskih franaka) bježući pred deflacijom.
Gurui i ikone trulog kapitalizma koji su se obogatili burzovnim špekulacijama (Warren Buffet i G. Soros) u javnost puštaju uznemirujuće slutnje koje postaju stvarnost.
Moćnici svjetskih velesila priznaju pred cijelim svijetom da ne znaju što poduzeti i kako zaustaviti galopirajuću recesiju.

Misliš(te) da netko u Hrvata ima prave odgovore i pravo rješenje???

Mislite da je to SDP na čeku sa Zoranom Milanovićem i Milanom Bandićem???

Netko treći ???

HA! HA! HA!

Tko je glasao

Misliš(te) da netko u

Misliš(te) da netko u Hrvata ima prave odgovore i pravo rješenje???

Hrvatska nije ista kao ti koje navodiš niti ima s time usklađenu ekonomoju a još mnje iste problema.

Ako nema "prave odgovore i pravo rješenje" za ne znam čija shvaćanja, i zadnji zanju za stotine i tisuće pozicija i djelova koji vrište i troše lovu bez veze, prave štete ...

Ad mjera amo za ilustraciju nešto primjera:

- država gradi pelješki most non stop i sada su već stigle velike dizalice iz Kine za to. Sada se to, što će narasti na cca 5 mrld kuna i trajat jako dugo, obrazlaže radi tih tvrtki itd. A za te novce te iste tvrtke mogu sa dva puta više ljudi graditi i sagraditi bar 100 manjih ali više vrištećih puno korisnijih manjih mostova, onih koji negdje skrate jako puno kilometraže i zastoja. Ili kad već gradi može za manje od 2 mlrd kuna i više zaposlenih napraviti tunel kao bolje rješenje i bez problema;

- Grad Zagreb i dalje ide graditi 2.000 stanova za tržište;

- država zajdno sa sustavom svega (i gradova i općina i državnog sustava tvrtki i zakona ...) sa cca 10 mld kuna troška godišnje već vječnost uništava glavninu malih i srednjih tvrtki te ruralarnih područja. samo da smanji ulaganja i aktivnosti na pola ... a da primjeni samo 10 % onoga što stalno rade Bavarska, Austrija pa i Slovenija i što se je i kod nas radilo nekad ....

- po 855-ti put mijenjau se svi prostorni planovi i kaspi ista materija, vezana uz jako puno toga. Umjesto mašinerije i ogromnih troška te stalne eliminacije onih koji nešto znaju o tome (manje više svuda tako) da za 2 % toga konačno povjesno obrne ploču, a do čega će i onako brzo doći, te angažira onaj preživjeli ostatak koji unatoč svemu nešto zna i koji nije izgubio povjerenje ....

Sve te mjere će i onako doći povjesno vrlo brzo, sada se radi o veoma kratkom vremenu ....

U Hrvatskoj tako korisnog posla sa rezultatima odmah i za prosječno od 50 do 1.650 % korisnije ima za najmanje idućih 10 godina za sve koji znaju i hoće, dok po je po tim zapadnim zemljama takav posao obavljen i ne da se ništa spektakularno napraviti.

Tko je glasao

Naslov ne bi smio biti

Naslov ne bi smio biti predugačak, niti bi smio sadržavati specijalne znakove, nije dobro da započinje brojem tj. brojkom i nikako ne bi smio biti napisan VELIKIM SLOVIMA.

Još se nije ni osušila tinta na mrakovom dnevniku, a ti pišeš naslov tvog dnevnika velikim slovima.

Tko je glasao

var str="Hello

var str="Hello world!";
document.write(str.toLowerCase());

Tko je glasao

Daj ti to meni na hrvatski

Daj ti to meni na hrvatski napiši.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci