Tagovi

Jesam li vam rekao? ORAH aut, Živi Zid in!

Iako je redovto mjesečno istraživanje stranačkih preferencija trebalo uslijediti kako i jest, mislio sam da će nam 'anketari' radije podastrijeti detaljnu i utemeljenu anketu o predsjedničkim izborima. Ali, opekavši se u prvom krugu, sada ne da ne pušu na hladno, nego uopće ne pušu. A šta bi i puhali kada je jasno da će Kolinda pobijediti. Moj stav nije utemeljen na simpatijama za Kolindu, ili netrpeljivosti prema Josipoviću, već na Lenjinu. Čika Lenjin je rekao:"Organizacija tuče ideologiju." A lijepo sam predlagao uvođenje obaveznog glasovanja, pa bi se jednim zakonom obeskrijepile stranačke mašinerije. Naravno i ona slabija SDP-ova, ali i ona jača HDZ-ova. Ali, o tom po tom.

Prije neki dan napravio sam analizu stvarnih gubitnika prvoga kruga predsjedničkih izbora obrazlažući da su to ORAH i HDSSB. Za HDSSB stvarni gubitak rejtinga će se točno moći vidjeti na sam dan parlamentarnih izbora, a bit će na razini 50% manji nego prije 4 godine, a ORAH-ovi gubitci se već sada ozbiljno zbrajaju. Val na kojem je Mirela jahala splahnuo je. Nastupila je politička oseka. Defanziva. A mediji su je jako voljeli. Da se razumijemo, voljet će oni nju još i dalje, ali gospođa bivša ministarka nije uspjela učvrstiti stranačku infrastrukturu dok je bila u konjukturi, stoga će bilanca biti puno poraznija nego li su se njezini neprijatelji mogli nadati. Jakim ulaskom na političku scenu u klizećem startu, mlada Viliborova ekipa dobila je: novac (450 000kn onima koji nemaju ništa više je od sve love koju sišu lokalni HDZovskoSDPovski uhljebi) i medije (kada bi se medijska pažnja pretvorila u kune, Živi Zid je profitirao na razini Jospovićeve potrošnje u zakupu medija. Ono što je još važnije, Živi Zid postaje meta za praćenje, dakle ostaju medijima relevantni i nadalje, osobito u nadolazećem razdoblju. Svaka čast Sinčiću, i molim da se ne zanemari intelektualni i PR-ovski doseg njegove odluke da se NE POJAVI kod Stankovića koji mu je htio udijeliti 10 minuta svoga vremena zajedno sa Glogoškim i ostalima. Uvjeren sam da će u roku od 4 tjedna Vilibor biti gost kod Stankovića jedan na jedan.).

U tekstu sam tada napisao da smatram da će Živi Zid dobiti oko 7% u prvoj anketi. To se pokazalo točno u lipu. Mađutim, također sam napisao da će ORAH pretpjeti štetu i da će se njihov rejting kretati oko 14%. Iako je četiri posto velika pogreška, manja je ako se uzme u obzir da su ljestvice preferencije koalicija pokazale da ORAH dobija mizernih 11, 4%, što je pad od 7 do 8%. Živi Zid na toj ljestvici 'uzima' 7,8%. Zapravo, znam gdje sam pogriješio i na što sam pogrešno računao - mislio sam (glupan) da će ankete pokazati i pad potpore stranačkih vojski HDZ-a i SDP-a, odnosno da će i njima Vilibor uzeti birače. Možda i jest pokojega, ali to nije izraženo u postotcima. Što je s jedne strane dobro jer je Živi Zid 'pokupio' najviše od ORAHA koji je bio jedina avangarda na političkoj sceni, i očito je da će morati mijenjati pristup, a loše je jer se pokazalo da su hrvatski birači vjerni HDZ-u i SDP-u bez obzira na njihove kapacitete, dosege i rezultate. Dakle, promjena se u državi ne može očekivati iz tih političkih bazena, već u angažiranju ostatka (većina je to!) birača koji su skloniji staviti razum ispred osjećaja.

Iako su ovi rezultati jako važni, puno su važniji trendovi koji nas čekaju. Presudna važnost Živoga Zida je u ovome: pretakanjem glasova iz ORAH-a u ŽZ SDP rapidno gubi najvažnijeg koalicijskog partnera. Osim toga, jasno je da je HDZ okupio oko sebe sve što je desno i ima makar jedan zub, i opet neće imati dovoljno za sastavljanje Sabora bez etno biznismena (manjine). Ali puno je zatucanih u toj koaliciji. Možda popuste na miris para. S druge strane, ŽZ ima potencijal kao nekoć ORAH. Ali za razliku od Mirele Holy koja je napravila čitav niz pogrešaka koje se ŽZ ne mogu dogoditi jer jednostavno a priori odbacuju SDP i HDZ. A tek će pregovarati sa MOST-om i ostalim nezavisnim načelnicima i gradonačelnicima.

Ovaj rezultatski uspjeh, ovo bravurozno pojavljivanje na političkoj sceni je važnije od Viliborovog uspjeha na predsjedničkim izborima. Više je ovih 7% u ovoj anketi, nego 16% od prije neki dan iako su te dvije radnje u najužoj vezi.

Predviđam sljedeći scenarij za mjesece koji dolaze: u sljedećoj anketi ŽZ će dobiti još više postotaka, preko 8%. I to već u veljači. Josipovićev gubitak izbora 11. siječnja utjecat će i na rejting ORAH-a. HDZ će sljedeći mjesec pokazati čak i bolji rezultat od današnjega. Moguće je da ORAH padne ispod psihološke granice od 10%.

A ono što je zaista najvažnije - jesam li vam rekao:)?

Komentari

nema pretakanja glasova

ne moze biti nikakvih pretakanja glasova od ORaH-a prema Zivom zidu jer kako je vec Zoran (ne Milanovic) konstatirao kakoORaH oko sebe okuplja nezadovoljne SDP-ovce i pripadnike zelenih stranaka. Zivi zid oko sebe okuplj ljude koji su nezadovoljni situacijom koja vlada. on se zalaze za radikalnu promjenu odnosa u drustvu. ORaH se zalaze za odrzivi razvoj - ekonomski razvoj drustva bez vecih narusavanja biotopa odnosno ekosustava u kojem zivimo. drugim rijecima veca je razlika izmedju ORaH-a i Zivog zida nego sto je izmedju dvije vodece stranke HDZ-a i SDP-a.

w. ;)

Tko je glasao

ŽZ je super iskoristio priliku - kaj je, je!

Stranka, koja je na izborima za EP prije sedam mjeseci imala samo 0,4%, sad je po anketi četvrta snaga u zemlji.

Sad su međutim pod reflektorima, pa će biti zanimljivo.

Navodno se jezgri od njih par stotina, okupljenoj oko aktivnosti spriječavanja deložacija i drugih, sada u par tjedana pridružilo par tisuća novih ljudi.

I sad to treba izorganizirat...

Do izbora za Sabor - tko doživi, pričat će!

Mirela Holy nikad nije dozvolila da joj udari u glavu dobar status u anketama (pa ni izborni uspjeh na izborima za EP), a ni drugima. Svakako si ni ŽZ to ne smije dozvoliti.

Najvidljiviji učinak pojave Živog zida se vidi u značajnijem padu izborne podrške Oraha ali i Laburista. Radi se o onom dijelu biračkog tijela obiju stranaka koje se definira kao izvorni protestni glasovi, koji za sada nemaju jasnu svjetonazorsku odrednicu, a veže ih nezadovoljstvo prema svim političkim strankama i političkom establišmentu.
Pa da. Kvaka je da se ti glasovi mogu brzo dobiti, ali i brzo izgubiti. To su iskusili laburisti, ali ranije recimo i HSS i HSP (koji su u neko doba u anketama puno bolje stajali, nego što je bilo na kraju na izborima).

Druga dva segmenta glasača ORaH-a su nezadovoljni SDP-ovci, te oni izvorno bliski zelenima. Potonji glasovi mogu donijeti 3-4%, a ranije zelene stranke nisu to mogle mobilizirati (nego tek oko 1%). Moja je procjena i ranije bila, da bi do izbora bilo odlično, da ORaH bude u rasponu oko 11-12% i 15-ak osvojenih mandata, što je granica, gdje u Saboru nisi podzastupljen (tj. osvajaš otprilike isti postotak mandata, kao što je postotak glasova).

Kujundžićeva "Hrvatska zora" je također veliki gubitnik.

HDSSB bi izgleda mogao otići s HDZ-om? Ili jednostavno napustiti taj "Savez za Hrvatsku" jer im očito ne donosi ništa. HRAST je već otišao, u A-HSS, ako sam dobro shvatio priču oko isključenja Branka Borkovića, prevladalo je lijevo krilo...

Tako, dakle, izgleda da to okupljanje na desnici definitivno odlazi u povijest.

A zanimljivo, napredovao je HDZ ali i SDP.

Određeno skupljanje oko najjačih, kako se zaoštrava borba između dvoje preostalih kandidta?

Pa, do izbora je, kako rekoh, puno...

Tko je glasao

ako je ORAH aut

to je ok... oni ni ne vrijede ni pol pičke vode...Josipovićeva akvizicija poslije onog doktora za oči Gabrića...Josipović očajno treba bazu..pa je valjda mislio malo sa crveno- zelonom opsjenom..

pošto je sdp pred raspadom ( vidi pod Linić i glasanje o istom )

a Živi zid i ti balavci... ma glupost..svatko s imalo mozga i političke pismenosti vidi da je to glupost..a Hrvatska nije u tako očajnom stanju da bi neka relevantna većina nasjela na te glupe fore..o kojima taj politički analfabet drvi..te balavce bi trebalo išamarati i dati im da nešto rade...npr. da grade barake negdje na onom otoku pored Raba ili oko ušća rijeke Une u rijeku Savu..

na omladinske radne akcije barem.. porciju na opasač i na kazan.. najelo se kruha pa pobjesnilo...

on bi izišao iz EU i NATO-a i printao bi lovu... opraštao bi dugove ovima što su kupili nove ipode i ajfone i sl.

za nepovjerovat da netko tko sebe drži ozbiljnim piše dnevnik o tim marginalcima... što su ti mediji

Opačićki se onako iskreno omaklo..pa su je valjda ušutkali...e ne bi li ušićarili glasove tih glupsona...

ajde klinci..na cestu..palite gume i kontejnere..nadišite se malo suzavca...nema revolucije bez krvavih gaća...

moš si mislit..anarhista i revolucionara.. što kompjuterske igrice naprave od ljudi..hehhe tj. djece

sve dobro...

Tko je glasao

Na zivi zid tj Sinovcicev

Na zivi zid tj Sinovcicev uspon jedino je ispravno reagirala Opacic. Samo sto je to sad stranacki skandalozno vec treba povladivati javnosti (makar i 15%noj javnosti). Eto toliko smo mi u opsajdu tj na krivom putu i ovo je manje vise najbolji primjer pogresnosti i zbrke koja se u odnosu javnosti i politicara stalno i opetovano upostavlja i kontinuirano dogada. Svaki dogadaj, svaka vazna stvar,..., na ovaj nacin se reinterpretira. Odmah i automatski (kao i kod izlijetanja Opacicke) ukalkulirava se podilazak javnosti sa nacinom njenog iskoristavanja. Tako sad imamo ljevicu ili wannabe ljevicu koja podrzava notorne krupnokapitaliste, wannabe pravednike koji podrzavaju teske podzemljase i batinase i represivce.

Tko je glasao

Dobra analiza, StarPil

Dobra analiza, StarPil.

Da Živi zid postaje alternativa i moguća, istinska buduća ljevica, umjesto zeleno lakirane cikle, govore i ove prijetnje Ivanu V. Sinčiću!
http://www.jutarnji.hr/-krenuo-si-krivim-putem--prijeteci-e-mail-vilibor...

Tko je glasao

Ma koja analiza

Petra daj se spusti....
Anarhiste svrstati u lijevu opciju, nekoga tko prezire politiku a nosi poruku političkog djelovanja nazivati ozbiljnim političkim kandidatom i alternativom, ma daj...

Tko je glasao

prijetnje haha

mislio sam @ppetra da si malo ozbiljnija...tako su i " ustaše " klale britvom nekog Srbina konobara mislim da se zove Mlinar..negdje u Benkovcu..90. ali kirurški precizno..bez da mu se presječe koja žilica

baš smo se onda nasmijali...da sam ga ja npr. klao..bio bi zaklan...ovo je već naiva ... Generalić

zašto bi bilo tko prijetio tom klincu koji se igra politike ... oni udbaši od ranije su stvarno znali zanatski odraditi posao...ovo danas sve neki amateri...

novo doba..nove metode valjda...

sve dobro...

Tko je glasao

Nervoza

U nervozi se prave krivi koraci, a previše je nervoze: malo-malo tužakaju DIP-u,...

Otežali su ljudima glasovanje onemogućivši im glasovanje u više mjesta, bližih kućama birača, a sada ih još pate besplatni autobusi!?
Stvarno podmuklo!

Inače, da nije nervoze, ne bi istakao da mu je V.Pusić primjer moralne i odgovorne političarke!
Uvjerila je u to svojim letom iz Turske, gotovo sve stanovnike RH.)))

Što nisu jednostavno dodali članak u izborni zakon. "Hrvati ne smiju glasovati na izborima u RH, BiH i širom svijeta, i ne bi morali toliko tužakati.))))

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci