Tagovi

Jesam li ja "fašista"?

Nabio sam si slusalice na glavu, citam to sto se dogadja u Bruxellesu ( šmrkovi, prosvjedi ) sve dok mi trenutno sa radio-nostalgia.nl mozak paraju The Beatles i “Get back to where you once belonged” . I pitam samog sebe:”jesam li ja fasista?” Ne deklarirano, zbog nekih uskih osobnih i kokošarskoh intersa,- vec osjecam li da se “osjecam” bas tako. Ne zato sto ja to zelim-vec zato sto mi nije ostavljen minimum prostora za "izbor". Misli mi se vracaju u ono doba “mraka” kada je postojala krilatica: “miroljubiva aktivna koegzistencija” kao neki apstraktni , totalno nerazumljiv model drustvenog “bitka”. Tada sam se pitao: kako je moguce biti istovremeno “miroljubiv”, “aktivan” i jos usput “koegzistirati” s nekim. Gledajuci elementarno logički: ako se je “miroljubiv” to poništava svaku “aktivnost”. Jer ako si “aktivan”, za boga miloga - kako je moguce prema svima oko sebe biti istovremeno i “miroljubiv”. Ako si aktivan to pretpostavlja da ne das na sebe, na svoje korijene, na svoju kulturu, na svoje osjecaje, na svoj identitet, na svoju tradiciju, na svoje pretke.. Pa ako si aktivan - moras si, htio-ne htio - stvoriti “neprijatelje” samom tom svojom “aktivnoscu”. Jer miroljubiv se ( na žalost) može “biti” samo ako se je istovremeno i pasivan. Pa kad tebe netko kamenom ti mu vratis - kruhom. I to “šutke”. Jer ako progovoriš vise nisi miroljubiv. Već si šovinista!?
Niti do dana današnjeg mi nije jasno ( a tokom vremena sam se prestao i truditi spoznati ) kako je moguce da sve to stoji u jednoj recenici. Logicki naravno, a ne kao oruzje manipulacije masama. A kako se je to zavrsilo na ovim prostorima svi znamo: svak na svome uz rijeke krvi - bez miroljubivosti..Ali sa “aktivnoscu” na svim stranama.
Dvadeset, trideset godina kasnije eto nas opet: opet apstraktna nerazumljiva krilatica “multikulturalna integracija”. I logicki gledano dva nespojiva pojma jedan uz drugi. Postavljam si opet pitanje: “ kao je moguce nekog integrirati ako se isti taj ne zeli odreci svoje kulture?”. Ako ne zeli prihvatiti moj (ipak) dominantni kulturoloski razvoj i cinjenicu da kod mene, u mojoj ( a on je ipak dosao kod mene)” kulturi, zene na pregled idu i muskarcu ginekologu, da “kod mene”, kod slucaja sumnjive smrti, autopsija je obvezna jer se ubojica mora pronaci., da se u mojoj "kulturi" ne mozes za ID fotkati sa velom preko lica..
AIi i da mene, koji zivi u toj dominantnoj kulturi ipak , iskreno, previse niti ne zanima sto je necija “kultura” drugacija. I u formi i u sadrzaju. Postivam je - to da- razlicitost nas cini bogatijima - ali inzistiranje na toj kulturi mene istoga dovodi u podređen položaj.
Ako se nekog “integrira” to znaci da isti mora prihvatiti neciju tuđu kulturu. A bezuvjetno prihvacanje tudje kulture znači odricanje od svoje. Ili se ja moram odreći svoje ili netko drugi svoje.I tu prestaje multikulturalnost. Ako pak ne zeli prihvatiti moju kulturu to pak znaci da integracija nije moguca .Niti ce je ikad biti.
I tako , dok sam sve ovo natipkao “as the snow flies” doleti mi u slusalice Elvis Presley i “In the Ghetto”.

Komentari

komentari iz dnevnika /antifasizam-je-civilizacijska-vrijednost/

indian — Uto, 15/05/2012 - 00:36.
kako prepoznati trag fašizma u riječi profesionalaca?
Ezra Pound: "Ako čovijek nije spreman trpjeti za svoju ideju, ili mu ideja ništa ne vrijedi, ili taj čovijek ništa ne vrijedi"
Knut Hamsun: "Dobro prođe bez traga, zlo sa sobom vuče posljedice"
Louis-Ferdinand Céline: "Nesposobnost za mišljenje osuđuje neke ljude na besciljnu mržnju"
...ovo troje genijalnih pisaca su primjeri u najmanju ruku simpatizera nacizma...i njihove misli koje sam uzeo za primjer su prihvatljive i korektne svakom antifašistu...i kazuju da svaka ideologija u interpretaciji intelektualca od kalibra može biti prihvatljivo interpretirana. Da je po riječima majstora riječi, mi korisnici kulture bi smo prepoznali fašizam tek kada bi završili na nekom stadionu s nekom obojanom trakom na rukavu...i kada bi zatražili od nas da zlatne zubne navlake predamo na za to određeno mjesto. Ne prije. Nepismeni bi bolje prošli, njih bi usmena predaja odvela među prvoborce pokreta.
...otprilike, objašnjenje zašto ne držim do intelektualnog prenamaganja niti jednog ideološki obojenog borca protiv totalitarizma. Vrijedna su mi mišljenja jedino onih što to rade s pozicija morala i humanosti, neovisno o ideologiji. Za to ne trebaju ljudske učitelje... osim majke ili bake.
........
@Red, ja sam se u prvom redu veselio tvom odgovoru da iz prve ruke čujem od nekoga (...iako, kontaktiram s više Rusa od jednog) pametnog i vjerodostojnog, neutralnog, kako objašnjava takovi revival i masovno propagiranje, recimo tako, krajnje lijevog sentimenta...a da u isto vrijeme na parlamentarnim izborima iste stranke tako loše prolaze.
...ja sam si to u svojem neznanju i zbunjenosti objašnjavao to otprilike,...pismeni i obrazovani su oduvjek pripadali narodnim elitama. Sljedovno su im status i primanja u takvim društvima bili takovi da i nisu djelili stvarnost s većinom, drugim riječima, ništa im nije falilo, svijet im je izgledao ružičastiji,...jedino što su imali za obvezu bilo je da to svoje oduševljenje sustavom urbi et orbi pronose iz dana u dan...
...otprilike tako sam u svojoj možda i iskrivljenoj mašti došao do postotka današnje potpore toj ideji na izborima. Ako ona velika većina odbija taj pristup, ako su to ljudi koji su proživjeli i iskusili i to prije i ovo deformirano kasnije, tko sam ja da im ne povjerujem da imaju razloga za svoje odluke...
...e, odgovoru na to sam se veselio. Tvoje osobno viđenje.
Ovo sve što si napisao čovijek mojih godina je prožvakao već više puta . Šteta da i ti i ja trošimo to vrijeme što imamo na propagandne, obavještane i diplomatske spletke.
Revolucije i promjene bi trebale biti za narod a ne u svrhu kruha svagdašnjeg tih službi.
...a što se tiče mog odgovora @tomyju, bolje pusti njega, on to zabavno radi...
...a i ne moraš sam nositi križ borca protiv totalitarizma?
,,,,,,,,,,,
...pišeš "Fašizam je apsolutizacija rase, nacije i države. On je, i njihovo pretvaranje i inaugurisanje u vrhovne i vrhunske principe, ali i intezivna totalitarna pretenzija ka pojedincu za apsolutnom identifikacijom sa tim principima.Fašizam je destrukcija individualnog" između ostalog...
...kao povjesničar, ako se ne varam, znaš kojim riječima su Reagan & Co. krajem ´80tih slavodobitno na svakom koraku svjetini govorili o pobjedi nad silom zla. I to je bilo općenito mišljenje...kako god bilo, i USA i svijet je tada, prije tri i pol desetljeća, bio manje pod kontrolom unificiranog mišljenja nego danas, Pobjedu nad Sovjetskim sustavom (ne kažem komunističkim ,tá ta paušalizacija ne stoji jer komunizam nikad nije ostvaren nigdje već je bio himera za sovjetske ljude) nisu slavili samo zapadnjaci, Slavilo se je i u "oslobođenim" zemljama...vjerojatno stoga što im je dojadila
"intezivna totalitarna pretenzija ka pojedincu za apsolutnom identifikacijom sa tim principima"
i stoga što su željeli da napokon prestane
"destrukcija individualnog"
...možda mi zaključak iz tog ponašanja masa živućih u Sovjetskoj republici i zemljama trabantima i njije ispravan? ali videći da komunističke partije tih zemalja i dalje ne dobijaju podršku na izborima veću od petine u tim zemljama rekao bih da tim ljudima još nije ovladala demencija, da imaju dobre razloge da od izraza "komunizam" bježe kao vrag od tamjana.
Je li to fašizam sadržan u Sovjetskoj praksi? koji priječi te ljude da požele ponovo živjeti u njemu, ne znam. Možda su , nelagodno mi je to izreći, fašisti ti koji u komunizmu vide zlo? ne znam. Ali znam da je u vrijeme općeg nezadovoljstva pecati izgubljene i ustrašene duše na mamac ocvalih i dokazano neuspješnih ideja grijeh po svim mjerilima. Da je bar štogod novog ponuđeno pa da čovijek odglumi naivnog zaluđenog dječarca...
,,,,,,,,,,,,
lobistički sustavi
...vidiš, ja ti vidim problem s takvim zidovima što se kao prepreka idiotizmu dižu sada i ovdje...
...svi su ideološki. Da su pragmatični imao bih više povjerenja u razloge.
..te kao prepreke idiotizmu mi izgledaju falše, postavljene kao i one bivšim sustavima...samo da budu kao formalna granica jednom sustavu vrijednosti koji nikada nije niti zaživio e da bi se uspostavio novi a da sve ostane isto. Da niti taj novi ne dobije šansu da zaživi. A sve to samo zbog nesposobnosti biti dosljedan, zbog fige u džepu svih uključenih. Niti jedan sustav ovdje nije konzekventno uspostavljan, niti onaj prijašnji niti sadašnji društveni, niti društveni podsustavi poput socijalnih, upravnih, kulturnih, okolišnih... svi su ad hoc kombinacije nadograđivane od prilike do prilike...i sad kada je u slijepoj ulici bez pravog rješenja, bez mogućnosti resetiranja jer nema konzistencije, "intelektualci", životno ovisni od milodara države i lobista, u dubokoj žalosti objavljuju promjenu imena "sustava" kojemu pokušavaju dati "novi sadržaj". Mo´š mislit´.
...Tariq Ali npr. ili tkogod drugi može o svijetu konstatirati štošta, može pozivati na promjene paradigme, može skupljati sljedbenike...sve ok., ali ako ne vidi da su sve poluge za promjene pri ruci pogriješiti će ako ih pokuša popularizirati, ako populizmom pokuša osigurati potporu.
Biti će to ista greška poput prijašnjih, bilo koji populizam mora dovesti do lobističkog društvenog sustava kakav prevladava danas u nas i na zapadu.
,,,,,,,,,,

Tko je glasao

komentari s dnevnika /ti-si-odvratni-fasist-mrzim-te/

indian — Uto, 31/01/2012 - 19:19.
...kada si već na toj temi, ´nako kao kolega s pollitike
bih te zamolio za savjet,...koju krinku da navučem e da
bih okolo po svijetu mogao hodati kao stopostotni
nefašista, kak´i bi to atributi trebali biti izloženi pogledu,
i kako da se deklariram, koji je to izraz stopostotno imun
na fašističke konotacije...ima li kakvog bogougodnog
naziva koji ne bi bio krivo shvaćen ako se pojam "kreacionizma"
u veleumnim diskusijama koristi kao pejorativan, diskvalificirajući.
...kao a priori nazadan i neracionalan, kao regresivni nazor u
doba kvazireligioznog vjerovanja u nužni napredak, kao
ograničena vizura već egzaktno objašnjenog svijeta
...pitam, jer si lijepo ponabrajao što jest fašizam, a mene
iz čisto praktičnih razloga zanima što to nije fašizam.
,,,,,,,,,
...hvala, ali ...ja sam nasušno trebao odgovor na postavljeno pitanje,
´nako da bih mogao okolo hodati kao punopravni član društva, bez
potpitanja o razlozima mojih uvjerenja.
...i hvala na razumjevanju, niti ja ne stavljam znak jednakosti između
ateista i glupana, dobro da i ti to ne činiš.
,,,,,,,,,
...jasno da je nelako, pa najbitnije stvari i jesu nelagodne,
nisu dekorativne, teško su razumljive...
...ali ono "...mrzim te" u naslovu dnevnika mi je osvjetlilo
dan, pomislio sam da ću napokon, poslije toliko desetljeća,
dobiti odgovor od nekog pametnog...što to nije fašizam?
...i ponovo se je pokazalo da se mrzi bez da se zna što
je to što se može voljeti....jer mrziti nešto bez da se zna
što je to što se treba voljeti...znači u ovom slučaju opću
mizantropiju, ako se mrzi fašiste a da se ne zna koji to
nisu fašisti ...to znači sve, svakoga, koga god čuješ a da
nije 100% izrekao tvoje mišljenje. U krajnjoj liniji nefašisti
po tome mogu za svakoga postojati samo kao odraz u
ogledalu.
(...iako znam da je ovo u slučaju @doze prenapregnuto,
ovdje samo koristim priliku za ...)

Tko je glasao

Vidiš @indian

ja nemam tih problema. Jedan od rijetkih si koji kuži kako i zašto.

Što se tiče autora- slušatelja roka, što nam ispodžitno daje na znanje, nakon 5 min. kontakta, znao bih za što je sve sposoban.

Mnogi su ljevičari, internacionalisti i globalisti pali na testu ljudskosti u ovoj krizi oko seobe naroda.

Autor je uhvatio sebe da ima negativne misli i zbog toga se osjeća (o) loše.

Tijekom života uslijed ispiranja mozga i učenja o dobrom i lošem na neispravan način, stvoren je jedan shizofreni um, pa je malo zbunjen.

sve dobro...

Tko je glasao

Jesi li ti, kojemu je nuzno

Jesi li ti, kojemu je nuzno pet minuta “kontakta” primjetio da se ovdje nisam nikome obratio u II licu jednine. Za razliku od tebe cak i zamjenicu “ja” izbjegavam koristiti.Pogotovo na pocetku obracanja. To sam inace “naucio” jos prije 19 godina - od kada sam spojen na net iz svoje vlastite sobe.Tada ti vjerojatno nisi niti znao sto je modem.Jer da si znao naucio bi isto - da obracanje u drugom licu nije pozeljan nacin komunikacije s ljudima koje nikada nisi vidio a samim time u cijelosti niti dozivio.
I da ti ipak, kao sto si i sam primjetio nasušno nedostaje tih “pet minuta” “oci u oci” : em za dozivljaj potpunosti em za to da bi si takav pristup mogao uzeti za pravo..
Buduci si, bit će, “dosao” puno kasnije samo si se, linijom manjeg otpora, uklopio u vec kontaminiranu sredinu. Nis laksega.
A kamoli jos da obracanje svodis na koristenje zamjenice “on” kada onoga o kome se govori nema prisutnog. Ocito ti je i citanje izmedju redova slabija strana prikupljnja “spoznaje”. Al ti je zato “tračanje” po svoj prilici - na prvom mjestu. Niš novega - tracanje je na ovim prostorima kao nacionalni sport. Jos kad bi za to tracanje imao i kakvu tocnu premisu koja prethodi tom tvom frojdovskom zakljucku - jos bi to i razumio.Pa bi mozda tako razumio i tu tvoju ljudsku potrebu da mi savjetujes i psiholosku terapiju. Ovako tvoj ( nicim izazvan ) performans vise govori o tebi samome nego o meni. Znam da ti je to tesko za shvatiti - al jbt ga-nista nije jednostavno i ne dolazi “samo po sebi”.
Osim “argumentum ad hominem”. On uvijek “pali”.
No, kad si me vec okrznuo red je da se na to i osvrnem.
Dakle. Rock se ne “slusa” vec se rock razumijeva. Sluša se Severina, a ujedno ulaze i teski mentalni napor pokusavaju da se dokuci poantua stiha: "raste trava zelena a u travi ti i ja".
Rock se i “iscitava” izmedju redova ( al to smo vec utvrdili da si po svoj prilici oko toga zakinut ). Iz istoga slijedi da za razumjeti rock - bezuvjetno moras nauciti i strani jezik . I to ne da naucis ponavljati “Another brick in the wall “ ( je to je isto kao da otvarajuci usta rastežeš “Krivo je moreeeeeeee” ) - vec trebas malo jace mozak istegnuti. Kuzis, jezik je sredstvo da bi dosao do cilja koji otvara drugacije perspektive od onakvog meketanja slicnog drustvu Josipe Rimac.
Jezik bi ti isto tako omogucio povlasticu da zagrebes po nekim web-mjestima koji ne zavrsavaju nuzno .hr domenom. Te su , naime napisane samo na jeziku koje ti mozes razumjeti.
Pa tako, da si naucio , mozda bi i zagooglao pa si uspio i prevesti da je “Get back to where you once belonged” prica o Jojo-u iz Arizone koji je ostavio svoju kucu - a dalje se potrudi ..
Isto tako bi razumio ( barem postoji sansa za to , iako minimalna ) da je “In the Ghetto” prica o malom crncu koji se rodio u americkom ”getu” kao siromasak, gladan, u okolnostima opce drustvene nebrige.
I od kojega je svijet okretao glavu..Prica o vjecnom krugu nejednakosti ,kriminala, oruzja , zapustenosi i nemara kojim se americko drustvo odnosilo prema “obojanima”. I vjecnom krugu smrti- a zbog svega toga nabrojanoga. I to znas, pjeva Presley - bijeli covjek.( ako slucajno nemas predodzbu cak niti o boji kože ).
Pa, na kraju, da sve to znas ( a ne znas ) spoznao bi da je taj moj dnevnik napisan kao jedna osobna intimna dvojba smjestena izmedju dva antipoda, dviju krajnosti. Koja svakog covjeka / pazi: ČOVJEKA / “muči” - pa niti sam toga nisam pošteđen. Ti ocito jesi - u svom jednoumlju, skriven iz gomile i po onoj Krležinoj: “u stadu smrdi - al je zato ipak toplo”.)
Eto, zavrsavam ti uz Black Sabbath i “Paranoid”..dvojica šizofrenih umova koji u paru tuču po Fender Stratocasteru i ispiru mi mozak stihom:

“I need someone to show me the things in life that I can't find
I can't see the things that make true happiness, I must be blind”

Svako dobro...

Tko je glasao

smiri se amigo @insideru

još u prošlom stoljeću, točnije 1987.g. sam s trojicom stranaca baš zbog znanja jezika ( njemačkog ) montirao CNC postrojenja, koje sam kasnije i programirao čak po "istočkanoj" traci, e da se navoj nareže preciznosti 2/100 poznato kao H7. Zatim sam vršio kontrolu cijevi za naftne bušotine prema API licenci ( američki petrolejski institut ), gdje se sve radilo po colovnom sustavu alatima predviđenim za metrički sustav, cijevi koje moraju podnijeti 1300 bara pritiska. Znači, upoznajmo se najprije, pročitaj koji moj dnevnik.

Već 96-te sam rabio komp i na njemu pisao krivične prijave zbog kojih su ljudi završavali u zatvoru.Plaćali kazne i sl. Nisam baš neki informatičar, ali koliko mi treba znam. Ujedno, rok zaista nisam nešto preferirao, ali sam ga slušao i pratio kao društveni potrošač. Ja radije slušam:

https://www.youtube.com/watch?v=FHFf7NIwOHQ

Ja sam tvom dnevniku kako je vidljivo, dao plus. Potpuno razumijem tvoje dvojbe.

Nisi jedini s tzv. lijeve scene koji se suočen s ovom seobom naroda, medijskog posredovanja iste- pokazao kao krvav ispod kože.

Ukoliko ti smeta što sam s drugim zborištarem komentirao tebe osobno, isprika.

Ne poznajemo se pa sam komentirao tvoj dnevnik a kroz njega i tebe, što je ponekad nemoguće razdvojiti. Autora i njegov rad.

Ako može, bez loših osjećaja. Drago mi je da si s nama podijelio svoje dvojbe.

sve dobro...

Tko je glasao

- s obzirom na “smiri se...”

- s obzirom na “smiri se...” bahat si. A bahati su zna se tko: pripadnici mentaliteta roja i "kolektivne svijesti" pomjesane s masovnom hipnozom.. Koji se skrivaju iza skupine dok su sami kao jedinka kukavice bez gomile koja ima "kao" cuva leđa. Sami sebi su potpuno “nevidljivi”, svojevrsni obezglavljeni duhovi. I btw, uopce nisam uznemiren: kad bi me takvi nicim izazvani i primitivni ispadi uznemiravali, izazivali srcane aritmije ili znojile ruke- vec bi se davno bacio sa zgrade.

- “casus belli” je na tvojoj strani. Pripisivati nekom “šizofreni mozak” je ispod svake razine komunikacije. I jos se pozivas na “ispiranje mozga”. Hallo, daj ostavi i u svom mozgu malo prostora i za poneku mudrost koja ce ti ukazati na vlastitu ljudskost.. A ne samo za prepricavanje onoga sto proscitas na tebi vaznim "portalima" ili sto ti subliminalnim porukama u mozak "pošalje" vođa čopora.

- slusaj koga i sto hoces, bas me briga. Mozes i toga kojega slusas.S obzirom na publiku, kako bivsu tako i buducu ( neradnike, izrabljivace i bjelosvjetske protuhe ) izmedju toga i recimo Carla Orffa tanka je granica i slabasan prostor. Tu dvojicu je i Gobbels slusao.Onaj šepavi i ćopavi krvnik i sutvorac “arijevske rase” kojega je prvog trebalo utopiti u zlici vode.Jer mu kraca i kriva noga nije bas bila pozeljan arijevski tjelesni atribut. Al jbt ga - isto je tako pripadao “gomili” koja mu je cuvala dupe. Sve dok mu od Carmine Burane mozak nije do te mjere pošizofrenio da je pobio i vlastitu djecu.

- s obzirom na tvoju proslostoljetnu naglu tranziciju sa busotine na tipkarosa “krivicnih” (btw. ne pise se “krivicnih” nego “kaznenih” ) prijava i/ili Rjesenja , a u vrijeme dok kupnja diploma nije bila tako rasiren model naglog stjecanja obrazovanja ocito si napredovao u vec za tu svrhu namjenski stvorenom “hranidbenom lancu”.Od prijasnjeg mrskog ti stvaraoca drustvenog proizvoda u njegovog zagarantirano i dozivotnog potrosaca. E vidis, dok si ti “tipkao” iz DOS-a “ enter-pa tipkanje-pa enter-pa tipkanje- ( a za to se bas i ne mora biti bogznanakav lumen ) i ja sam tipkao. Pa sam tako poceo tipkati html,pa css,pa onda php,pa asp,pa sam tipkao i visual basic. Iako znam da tebii ti pojmovi nis bas ne znace ovaj zadnji i danas tipkam. I znas sto je jos znakovito: svaku kunu u spoemutom djelu svoga zivota sam zaradio tipkajuci. Tipkajuci kunu za sebe + jos “kunu i pol” za takve slicne tebi. I uz to sam jos od sredine ‘91 pa do ‘95 stigao biti i “oko” Borongaja, i u Borongaju, i na Velebitu..i sto s tim sada. Bio sam i to je proslo. I nakon toga sam se , za razliku od tebe -ulovio posla. Pa samo zato sto svoj kruh zarađujem tikajuci po bespucima interneta - za razliku od tebe koji mora pripadati ne “neku stranu neke scene” - ja ne pripadam u nijednu scenu ( citaj: stado ) . Pa imam benefit reći: “popu pop a bobu bob”. Aj ti to reci. Aj pokusaj!?

- nisam se ja ovdje ulogirao zeljan tvojih a niti bilo cijih pluseva kao niti zbog potrebe stvaranja bilo kakve alijanse.Kao niti potrebe za “druzenjem”. Od kada je kugle zemaljske ljudi su se primarno “druzili” s obzirom na nacin stjecanja sredstava za zivot.Buduci su nam ti nacini dijametralno suportni ( ja zaradjujem a ti bit ce samo trosis ) i samo pokretanje moguceg procesa druzenja je osuđeno na propast. Cemu onda trosit vrijeme.

- znam da imas nasusnu potrebu svakom loncu biti poklopac -a ajd molim te -presuti ovaj komentar. Hvala.

Tko je glasao

- s obzirom na “smiri se...” bahat si

Jesam ponekad, priznajem. Držim da ovaj put nisam bio. Očito sam pogodio bit tvog dnevnika tj. tvojih motiva.

Smatraš se "antifašistom", ali te malo uznemirava ovo doseljavanje druge rase i druge kulture u Europu. Uhvatio si se u dvojbi a ne želiš biti "fašist".

Kako rekoh, mnogi su krvavi ispod kože.

Od ostalog što si napisao u gornjem upisu jedino vrijedno je ovo:

"I uz to sam jos od sredine ‘91 pa do ‘95 stigao biti i “oko” Borongaja, i u Borongaju, i na Velebitu"

Samo tipkaj, slušaj rok i rokaj i da...ne boj se izbjeglica ni stranaca.

Strah od stranaca je urođen, ali eto svladavanjem straha pokazuje se hrabrost.

sve dobro...

Tko je glasao

Druže Milanoviću

Sad si ga stvarno prećerao.

Smiri se, nisi šizofren, to je Drvosjek mislio globalno, a po tvojim upisima se vidi da si jedno cool mirno i drago stvorenje, duša od čovjeka, prosto zračiš dragošću i odsustvom nasilne bahatosti. Peace brother, peace, take a breath.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Ti

idi u srbiju.

Tko je glasao

Nije ovo bio test ljudskosti.

Nije ovo bio test ljudskosti. Samo je predstavljen kao test ljudskosti.
Zna se što je ljudskost. Ljudi su stvoreni za ljudskost. Pojedinci.
Sustavi su stvoreni da funkcioniraju. Kao mašina, stroj,...sa neumoljivim zakonima-kuglagerima koji se trebaju podmazano vrtiti bez stajanja i skretanja.
Ovo je samo jedan dio košmara u kojem su pomješani spiritualni aspekti s profanim aspektima života. Misao, duševni život i praksa pomješani, mutna voda u kojoj najsnažniji, najopremljeniji i najiskusniji ribolovci znaju uloviti soma-kapitalca.
...malo tko je opremljen za raspoznavanje razlike mamca od vrijednog materijala na koji će se uloviti.
Posebno za to nisu opremljeni mladi ljudi. Upali su u svijet koji im je priređen od naše generacije, veze nemaju zbog čega se što događa.
...a događa se upravo to da ih se preparira da ponesu bez pogovora terete koje naša i one ranije generacije nisu porješavale, i ne samo to, već su i svoje moralne i materijalne dugove nagrbačili tim mladim naivcima da porješavaju...i još im solimo pamet s našim de Coubertinovskim "principom" da nije važno pobjediti, da je važno samo sudjelovati...
Nama su bile važne pobjede, oni trebaju samo platiti račune za te bobjede.
...uopće se ne čudim njihovoj "zbunjenosti".

Tko je glasao

što si slušao i o čemu si

što si slušao i o čemu si razmišljao kad je breivik ubijao?

a što je s ovim pastorom što je jučer s oružjem u američki kongres uletio?
što svira na radio nostalgija?
kakav poglede na kulturu, različitost i prihvačanje pravila društva ti takvi ljudi i događaju daju?

daj odgovor na ta pitanja pa ćeš bti korak bliže odgovoru jesi li fašist.

Tko je glasao

Za razliku od tebe

pravi magarac je plemenita životinja i nedostižan uzor za takve poput tebe, magarče vulgaris.

Uglavnom, promašio si ceo fudbal, a da ne pričamo o tome koliko je potrebno da dođeš na razinu na kojoj ćeš početi "kontati" neke osobitosti hipotetskog pitanja. O Bože pomozi mu...

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

malo su se pomiješali

malo su se pomiješali pojmovi. Fašizam je pokret koji dijeli ljude na pripadnike određene nacije, i na one druge. Kultura i vjera ne igraju nikakvu ulogu. Postoje nacije koje su rasno čiste i superiorne, i one druge koje treba kolonizirati i dovesti u formalno podređen položaj prema izabranim nacijama.
Fašističke države su nacionalne države, etnički čiste, u kojoj su svi ljudi braća, a jedini cilj njihovog postojanja je državni interes.
Sva ideologija i politika je usmjerena uvijek istom cilju - superiornoj nacionalnoj državi. Nema klasne podjele, nema radničke klase, nema kapitalista, postoje samo bratstvo koje priznaje isključivo državni interes kao primarni i cilj. Cijela državna organizacija je prilagođena tom cilju. Maksimalno snažna i efikasna nacionalna država.
Pitanje koje ti sebi postavljaš je pogrešno. Nisi fašist, jer se nisi ni odredio prema etničkom ključu, ali moguće je da si rasist, jer je kriterij podjele na one koje pripadaju "izvornoj" kulturi i one koji je "multikulturalistički" integriraju vrlo nejasan.
Ali to je vjerojatno pretežak izraz. Najčešće se radi o antipatiji prema strancima, koji dolaze u male europske nacionalne države, pa se sve to zamata u misteriozne pojmove tipa multikulturalizam, integracije, asimilacije itd.
Europske višenacionalne zajednice su se nedavno raspadale čak i onda kad su ljudi bili kuturno i vjerski homogeni.
Sada se raspadaju umjetne države u Africi i na arapskom poluotoku, sastavljene od mnoštva plemena. Ta plemena još nisu ni narodi, a kamoli nacije u zrelom stadiju za formiranje nacionalnih država.
Ovi ljudi, koji sada bježe prea Zapadu, uglavnom urbanog porijekla, i kulture slične europskim, bježe prema Europi, jer se uopće ne vide u plemenskim ratovima. Budući da vjera nije odrednica njihovog života ne bježe ni u Saudijsku Arabiju, ni u katar, ni u Tursku, nego prema zemljama blagostanja, u kojima se vide kao civilizirani građani.
I u tome je greška. Europa nije melting pot,

Tko je glasao

Hmm.Dobar pokusaj. Ali ipak

Hmm.Dobar pokusaj. Ali ipak “nacija” proizlazi iz "vjere". Ne obrnuto. Ali zato “narod” proizlazi ne iz “vjere” vec iz "drustvenih normi". A drustvene norme pak proizlaze iz drustva (a ne obrnuto).
To da je fasizam pokret to je vise naucena definicija: jer fasizam je drustvena norma iz nekog drustva proistekla i od istog tog drustva verificirana. A tek na kraju priče “norme” formiraju “pokrete” kojima je gorivo razlicita “vjera” koja moze biti u bilo sto: vjera u Boga, vodju, Partiju, Manitua,brata,...
Fasizam je nastao na temeljima eugenike i ideji “ciste rase” ( ali ne i naroda/ nacije ) al za to bi se trebali vracati u Englesku u 1884 godinu i Fabijanski pokret..A to je ipak malo previse za ovaj dnevnik. Ukratko, fasizam i danas kao i nekada pretpostavlja transformaciju “drustvenog mentalnog skopa” iz dotadasnjeg u neki buduci.I pozeljan.

Tko je glasao

Lijepo i zanimljivo

Imam par pitanja ako se ne ljutiš što spominjem Jugoslaviju?

Fašističke države su nacionalne države, etnički čiste, u kojoj su svi ljudi braća, a jedini cilj njihovog postojanja je državni interes.

Zanima me tvoje mišljenje o Jugoslaviji, odnosno Jugoslaviji u kontekstu ovih "put prema paklu popločan je dobrim namjerama" slogana:

"u kojoj su svi ljudi braća"

"jedini cilj je državni interes"

"Sva ideologija i politika je usmjerena uvijek istom cilju - superiornoj nacionalnoj državi."

"Nema klasne podjele, nema radničke klase, nema kapitalista, postoje samo bratstvo koje priznaje isključivo državni interes kao primarni i cilj."

"Cijela državna organizacija je prilagođena tom cilju. Maksimalno snažna i efikasna nacionalna država."

Dakle, da li je - s obzirom na sve odlike fašizma - Jugoslavija bila fašistička država?

Ukoliko slučajno nekome nije jasno u kom sve smislu zemlja može biti etnički čista (mada ne vjerujem da takvih ima ovdje, valjda?), budem pojasnio koncept etnički čiste Jugoslavije.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

“Ljudi ne uspostavljaju

“Ljudi ne uspostavljaju diktature da bi zastitili revolucije vec podizu revolucije da bi uspostavili diktature” - dio je glasovite Orwellove recenice iz “1984”.Jugoslavija je nastala na revoluciji koja se neosporno jest transformirala u neki oblik diktature ( jer je uspostava diktature svrha svake revolucije ) al po mom misljenju tu nema govora o “fasistickoj državi”. U svakoj diktaturi pojedinac ne postoji i on je dio nekog neupitnog imaginarnog viseg cilja. Dok bi demokracija onda trebala biti odnos drustva pema čovjeku-pojedincu u kojem je on taj "sveti gral".
Nazalost, danas su vece diktature nastale na “demokraciji” nego neke koje su nastale na revoluciji. U Jugoslaviji, kakvu je ja pamtim, je koliko- toliko postojao “čovjek” dok danas “covjek” postoji jedino kao OIB.

Tko je glasao

jugoslavija je bila

jugoslavija je bila autoritarna država, ali kao višenacionalna zajednica, u kojoj su svi narodi i narodnosti ravnopravni, barem na papiru. Imala je sve elemente jednopartijskih i autoritarnih režima, ali državno-institucionalno različitih s obzirom na to kako je partija vodila državu.
Nakon rata, do 1952 kao apsolutno centraliziranu državu sa državnim vlasništvom nad poduzećima, od 1952 nako uvođenja radničkog samoupravljanja kao decentralizirana sa potpunim partijskim monopolom na odlučivanje, i nakon 1974 kao polukonfederacija, koja se raspala odmah nakon Brozove smrti.
Imala je velikih sličnostii sa državama sa jednopartijskim monopolima iz istočnog bloka, a sa izvorno fašističkim, ili nacionalsocijalističkim državama (Njemačkom i Italijom, između dva rata i za vrijeme rata) nikakvih, prije svega zato što je bila višenacionalna zajednica, a drugo zato, jer ni u jednom svom programu nije imala proširenje svog vlastitog lebensrauma izvan svojih granica.
U stvari, neposredno prije raspada najviše je sličila današnjoj eurozoni, kao monetarnoj uniji, s relativno slabim ili nikakvim centralnim fiskalnim autoritetom..

Tko je glasao

Hehe, moram priznati da sam se dobro nasmijao lukavom

odgovoru... hehe

Odlična retorika i fantastičan dar sofizma, što jest, jest. :)

Pokušat ću objasniti.

Ovaj naš razgovor teče ovako: Ti navede neke odlike fašizma, ja ponovih sve te odlike i upitah te da li je Jugoslavija s obzirom na to da ima doslovno sve odlike fašizma fašistička tvorevina, ti meni odgovori uvodeći u jednadžbu sasvim novi skup atributa i dokaza, a zanemari doslovno sve što smo u početku naveli.

Ili ovako.

Ti nabrojiš odlike jednog grabežljivca poput divljeg psa, primjerice, ja te pitam da li je grabežljivac i hijena s obzirom da ima sve nabrojane odlike, a ti onda ignoriraš one prve odlike kao krvoločnost, lešinarenje, odsustvo ikakvih moralnih dilema, ovo ono... i navodiš da su hijene također vrlo zaštitnički raspoložene prema svojoj mladunčadi, da su (kad se operu) jako mekane i imaju prekrasne šare, da su neki ljudi pripitomili neke hijene i da su se pokazale kao druželjubive.

To je sve lijepo, no ostaju i one odlike: krvoločnost, lešinarenje, uzbuđenje kad osjete krv...

Dakle, da ne ponavljam sve ono što si naveo u postu, a što sam ja naveo kao citate i dokaze (prema tvom upisu) fašističke prirode, opet te molim da mi odgovoriš da li je Jugoslavija fašistička država s obzirom na to da ispunjava kriterije prema onom popisu?

Iz gore navedenoga možemo izvesti tri zaključka, prema tome kako se ti odrediš prema problemu:

1. Onaj popis odlika fašizma vrijedi univerzalno i Jugoslavija je također fašistička država

2. Popis odlika fašizma ne vrijedi univerzalno i primjenjujemo ga kako kome padne na pamet, ovisno o simpatiji prema nekoj državi.

3. Pobrojane odlike fašizma (u okviru citata) uopće nisu dokaz fašizma pa posljedično Italija, Njemačka, NDH... nisu bile fašističke države.

Dodatak, Naravno da je Jugoslavija imala i pozitivnih osobina, no te pozitivne osobine ne anuliraju negativne. Također je i Italija, primjerice, imala pozitivnih osobina i netko bi, kad mu se navedu odlike fašizma, mogao uvesti neki skup pozitivnih odlika ondašnje Italije i time (svjesno, sofistički) negirati one negativne. Naravno da takav tok rasprave nema nikakav smisao, logički je besmislen, moralno neutemeljen i jednostavno nije na razini jedne kvalitetne rasprave koja za cilj ima neke univerzalne vrijednosti - primjerice istinu.

Nadam se da ovu raspravu ne shvaćaš kao osobnu ili nekakav pokušaj da pobijedim u raspravi, uistinu mi je cilj rasvjetliti ove probleme i ako me argumentirano uvjeriš da nisam u pravu bit ću zahvalan.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

da ne trolamo dnevnik, koji

da ne trolamo dnevnik, koji nije o Yugoslaviji, nastaviti ćemo diskusiju nekom drugom prilikom....

Tko je glasao

Svakako je riječ o fašizmu pa ubacivanje raznih

varijabli povezanih uz pojam fašizam nije ni u kom slučaju trolanje. Osobito stoga što i preko te nesretnice Jugoslavije možemo doći do odgovora da li je netko fašist ili nije. No kako hoćeš. A poslovica veli: Bjegunčeva mati ne plače. Hehe

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

nabaci dnevnik o Yugi, pa

nabaci dnevnik o Yugi, pa možemo nastaviti....

Tko je glasao

@outsider

Umjesto komentara: "Bolje je i stotinu godina pregovarati nego jedan jedini dan ratovati!"
Pa kad to shvatiš ...
Ili sam ja ipak preoptimističan!?

Tko je glasao

A cuj, za razliku od Feniksa

A cuj, za razliku od Feniksa nekako sam ipak vise Ptica Rugalica, prakticar i pragmatičar.
I u mitologiju ponovnog rođenja ipak ne vjerujem.
Vidis sad i u konkretnom slucaju: ja, Ptica Rugalica (nevjernik) “ne vjerujem” . I ne zamjeram tebi Feniksu ( vjerniku ) sto ti “vjerujes”. Al zasto onda ti meni, zauzvrat -moje crvrkutanje ocito zamjeras?
Btw, ne moras biti “preoptimistican”. Optimista je ionako samo nedovoljno informiran pesimista. A zamisli onda to jos sa sufiksom ”pre-”. Dovoljno bi bilo da kao Feniks pustis pokoju mitološku suzu i zalijecis sve te moje “rane” koje si otkrio. A to si mogao i bez komentara.
Sorry, znam da ce ruzno zvučati - ali “komentari” su ionako više za praktičare nego za mitomane.
Iz istoga proizlazi i logicki zakljucak: Feniks i Ptica Rugalica su logicki,a i praktično, nespojivi jedna s drugom. I ipak se nadam da Pticu Rugalicu podsvjesno ne zelis “ubiti”. Ja tebe sigurno ne.

Tko je glasao

Nisi fašist

ali imaš potencijala:-) U Hrvatskoj ti lako zalijepe tu etiketu.

Najbolja integracija je asimilacija.

sve dobro...

Tko je glasao

kaže se fašist

i da to ja jesam po nekoj javnoj medijskoj nomenklaturi, po ljudskoj nisam.

Tko je glasao

fasist/a/

Mea Culpa. Priznajem. Ostao sam zarobljen u nekakvoj vremenskoj kapsli. Pa sam tako, nekada, dok sam jednom rukom brojao pubertetske prištiće drugom na Toscu 12 stavljao iglu na “Plavi orkestar”. I medju ostalima i na “Fa, fa fašista nemoj biti ti “. A i tokom vremena nekako sam vise poceo davati znacaj sadrzaju u odnosu na formu. I glede toga ,( ocigledno ) nesto "znacajnog" i propustio.Događa se:-)

Tko je glasao

Za multikulturalne utopiste i globaliste, ti si fašist

Ako se nekog “integrira” to znaci da isti mora prihvatiti neciju tuđu kulturu. A bezuvjetno prihvacanje tudje kulture znači odricanje od svoje. Ili se ja moram odreći svoje ili netko drugi svoje.I tu prestaje multikulturalnost. Ako pak ne zeli prihvatiti moju kulturu to pak znaci da integracija nije moguca .Niti ce je ikad biti.Nabrojane premise i logično izveden zaključak, za normalnog čovjeka.

Kako se uopće usudiš tako razmišljati!?:)))

Ali za multikulturalne utopiste, te globaliste i udruge koje plaćaju, ti si fašist, baš kao i Viktor Orban, Katzynski, AFD, ...oni koji vjeruju u nacionalne države, kao i oni koji se izjašnjavaju da najviše vole svoju vlastitu zemlju, svoju kulturu, svoju vjeru, a ne "cijeli Svijet".

http://pollitika.com/rijeke-krvi-na-ulicama-bruxellesa-ukazuju-na-potreb...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci