Tagovi

JEFTNA PRODAJA INE GOSPODARSKI JE ZLOČIN

Što u današnjem svijetu znači energetska neovisnost nije potrebno objašnjavati. Već danas građani to osjećaju na vlastitoj koži.

I dok se u Hrvatskoj razmišlja od koga bismo mogli kupiti plin, iz Srbije dolazi vijest da je MOL jučer počeo isporučivati dva milijuna kubičnih metara plina potrošačima u Srbiji.

Dotična isporuka, kako piše Blic, dogovorena je, također jučer, između predsjednika Srbije Borisa Tadića i predsjednika mađarske vlade Ferenca Đurčanja.

Tadić je najavio kako će Mađarska dnevno isporučivati Srbiji od milijun do dva milijuna kubičnih metara plina te kako će Srbija od Njemačke dobivati tri milijuna kubičnih metara plina dnevno. Tijekom noći Srbija je i s Austrijom dogovorila dnevnu isporuku od dva do tri milijuna kubika plina dnevno.

Što će Hrvatska učiniti, ako hladnoća potraje, još se ne zna. Kod nas se ionako ništa ne zna. Ni koliko plina imamo, ni koliko proizvodimo, ni koliko kupujemo, ni koliko izvozimo, ni po kojim cijenama.

Tako je moguće da stručnjak za energetiku dr. Branimir Molak objavi podatke iz Ministarstva gospodarstva RH, prema kojima Hrvatska proizvodi više plina nego što joj treba, dok, istodobno ministar Polančec tvrdi kako Hrvatska mora 40 posto plina uvoziti iz Rusije. Čovjek je, kažu, ili loše obaviješten ili laže.

To, što hrvatska vlada razmišlja o kupnji plina od Talijana a ne od MOL-a, koji plin isporučuje Srbiji, posebna je priča vrijedna da se svi zajedno dobro zamislimo i zabrinemo zbog vladine politike prodaje INE toj mađarskoj tvrtki.

Komentari

Kako je vani sve hladnije a

Kako je vani sve hladnije a ja o plinu ne ovisim samo zbog grijanja već mi cijela obitelj živi od toga ima li ili ne plina, malo sam "listao". Ne, problem uopće nije nov. Pogledajte :

Priredio: Valerije Vrček

Ima li plina i pošto?

Branimir Molak

O energetskoj politici i problemima s plinom u Hrvatskoj razgovaramo s Branimirom Molakom, doktorom tehničkih znanosti (ležišta plina) i magistrom nuklearne i atomske fizike.

Odakle »plinoviti problemi« u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj svake zime, kad zahladi, nastaju problemi u opskrbi plinom i žele mu još povećati ionako preko svake mjere visoku cijenu za kućanstva i izazvati daljnje osiromašenje stanovništva. Da bi to postigli, služe se neistinama koje plasiraju novinari - »glasnogovornici« energetskih monopola, a objektivne informacije najčešće su blokirane.

Reagirao sam nedavno na članak - koji je školski primjer takvog »informiranja«, objavljen u svrhu širenja »istine« u jednim našim novinama. Budući da su se te novine sasvim neobično nedavno ispričale »šeikovima« za djeličak istine o njima, koji su se usudile objaviti još prije tri godine, moje reagiranje najvjerojatnije ih ne zanima.

U tekstu »Plinski kolaps prijeti iduće zime«, novinara - »glasnogovornika« energetskih lobija objavljenog u tim novinama, mnoštvo je neistina kojima je jedina svrha povisiti cijene i još više »guliti« stanovništvo prekomjernim cijenama plina (metana).

Cijena plina koju plaćaju kućanstva u Hrvatskoj, npr. u Zagrebu je 2,08 kn/m3 ili više od 36 USc/m3, što je pet do deset puta više nego je cijena po kojoj se prodaje jadranski plin Italiji (6,3 USc/m3) ili nego što je proizvodna cijena plina iz domaćih plinskih polja. Cijena uvoznog ruskog plina je manja od polovine cijene koju plaćaju kućanstva, pa nije točno da ga INA prodaje jeftinije nego što ga uvozi - kako tvrdi spomenuti novinar i njemu slični »glasnogovornici« INA-e. Točno je jedino da INA prodaje plin Petrokemiji u Kutini za 9 USc/m2 što je niže od cijene 16 USc/m3 po kojoj ga uvozi iz Rusije. Dakle, Petrokemija plaća plin 4 puta jeftinije nego ga plaćaju domaćinstva u Hrvatskoj. Zašto? Zar zbog čuvanja socijalnog mira izazvanog lošom politikom? Postoji li koji drugi razlog? Od ukupnih količina proizvedenog umjetnog gnojiva, u kojoj je plin osnovna sirovina, izvozi se iz Hrvatske oko 60%. Dakle, skupi uvozni plin se tom proizvodnjom u biti izvozi. Kućanstva plaćaju kroz prekomjernu cijenu plina taj izvoz. Vrijedi spomenuti da je Petrokemija politička tvornica izgrađena voljom mudrijaša iz INA-e na domaćim rezervama plina kojih - nema. Slično se dogodilo kao s ugljenom kada se gradila TE Plomin. U svojih dvadesetak godina postojanja potrošila je Petrokemija više plina nego su sva kućanstva u Hrvatskoj otkad troše plin. Dakako, problemi koje sada ima ta tvornica nisu rezultat rada zaposlenih u njoj, nego su posljedica dugogodišnje nesuvisle energetske politike u Hrvatskoj u kojoj nema nikakvih promjena.

»Do danas nije dano prihvatljivo objašnjenje zašto izgradnju plinovoda od Pule do Karlovca moraju platiti kućanstva u prekomjernoj cijeni plina.«
Je li istina da smo, ukoliko »ne bude ruskog plina«, prisiljeni kupovati plin u susjednom tržištu - Austriji, naprimjer?

Ni to nije istina. Austrija godišnje troši 8,1 milijardu m2 plina, od čega uvozi iz Rusije 5,2. Dakle, može nam izvesti, u biti, samo preprodati plin koji uveze iz Rusije, dakako, uz proviziju, koju će dobiti zacijelo i netko iz Hrvatske kada ugovori kupnju tog plina.

Besmislena politika tzv. plinskog lobija, čim zahladi, dolazi do punog izražaja. Godinama se obmanjuje javnost kako je plin najprihvatljiviji energent u Hrvatskoj, a uopće nije riješeno otkuda, kojim putem i po kojoj cijeni ga nabavljati, a uz to ograničene domaće rezerve plina neracionalno se troše (izvoz u Italiju, pogon termoelektrana...) uz izgradnju novih elektrana za koje ne bude plina. Vrijedi spomenuti i našeg susjeda Mađarsku kojoj je u bescjenje prodana četvrtina INA-e, kojoj će dobro doći ponešto našeg plina (nakon povezivanja s Mađarskom) koja troši oko 12 milijarda m2/god., a od toga uvozi iz Rusije više od 9.

Od povećanja opskrbe plinom (plinovodima) Hrvatska možda može jedino računati na plin iz Rusije, ako ga preostane nakon sve većih potreba bogatih zemalja zapadne Europe. Rusija danas raspolaže s 31% svjetskih zaliha plina i izvozi oko 128 milijarda m3/god. Rezerve ostalih zemalja izvoznika plina su male i kraćeg su trajanja nego u Rusiji. Norveška izvozi 61, Nizozemska 34, i Alžir 30 milijardi m3/god. S obzirom na velik uvoz i pogodnosti dobave plina, taj plin je rezerviran za zemlje zapadne Europe. Njemačka uvozi 82, Italija 53 i Francuska 33 milijarde m3/god. Sav alžirski izvoz plina nije, dakle, dovoljan niti za opskrbu Italije koja iz Rusije uvozi oko 20 milijarda m3. Italiji dobro dođe i poklon naših političara, plin iz Jadrana, makar je njegova količina u odnosu na talijanske potrebe zanemariva. U biti cijela zapadna Europa ni približno nema dovoljno plina iz suviška Norveške i Nizozemske, nego sve više ovisi o uvozu iz Rusije. Njemačka iz Rusije uvozi 32 milijarde m3/god.

Novinar spominje kao problem i »otezanje« u izgradnji plinovoda od Pule (u biti od Italije) do Karlovca i Zagreba. Nije rekao što će se i u kojem smjeru njime transportirati. Najvjerojatnije će mu sudbina biti kao i Janafu i »Družbi«: izvrtanje »crijeva« za drugi smjer - opskrbu Italije ruskim plinom - kad se »probije« smjer kroz Mađarsku. Do danas nije dano prihvatljivo objašnjenje zašto njegovu izgradnju moraju platiti kućanstva u prekomjernoj cijeni plina.

Sve što se događa u Hrvatskoj energetici, i ne samo u njoj, posljedica je nesuvisle politike u kojoj političari i šarlatani već godinama ne dozvoljavaju prodor znanja i informacija.

Glas Koncila, Broj 13 (1605), USKRS, 2005.

Tko je glasao

U dnevniku Diktatura EU

U dnevniku Diktatura EU pročitaj komentar od 06.08.2008.09:55.
Tamo sam lijepo napisao koliko su Hrvati glupi sa još glupljim Vladama.
Ne radi se tu samo o jeftinoj prodaji, kriminalu i uništavanju najjače tvrtke (SOUR-a) bivše YU.
Tu se radi o totalnoj stupidnosti, imbecilnosti i kretenizmu koji su si neki dobro naplatili. Mesić jest ponovo predsjednik, Dragičević je bio i ostao direktor..., da ne nabrajam ozbiljnije "marifetluke".
Nije li normalno ono što učiniše pametni i sposobni Srbi? Prodati sve što imaš vezano uz naftu i plin (kada već "moraš") onome koji je svjetski NO.1 u vlasništvu nad istim - Rusima?
Naravno da je, to zna svaki Rom, konjski pretržac i trgovac. Međutim, Rom je samo Cigan koji nije lakom prilikom prodaje konja a još manje naivan - prodaje najvećem gazdi koji kupuje konje i koji najviše troši istog mesa u svojoj zemlji a ostalo prerađuje za izvoz - Talijanima. Taj će, naravno, kupovati kod njega i ubuduće.
Kripli s obje strane Markova trga + Pantovčak "konja" prodaju npr. meni koji živim na petom katu. Jako pametno zar ne? Pokušam "konja" uvaliti susjedu (OMV) ovaj isto nema livadu na petom katu....
I tako konj ode "u ništa".
Srbi plina imaju i imati će ga sve više i neka nitko ne misli kako će ići ona "rezervna" trasa pa kao kroz Hrvatsku. U to vjeruju samo naivci. Srbima čestitam na pameti i dobroj prodaji "konja". Očito njihovu naftnu i uz naftu vezanu industriju nisu stavili u ruke "sama pamet" lopovskih političara u Srbiji već ju je prodao stručnjak za trgovinu plemenitim "konjem" pa makar on bio i Rom.
Najgluplji srpski Rom je pametniji i državotvorniji po Srbiju nego li svi naši političari skupa. Zato Srbi i maju državu već odavna a naša ovih dana postaje zemlja regiona, šatora mi Gadafi-Mesić- Buda.
P.S. Prodaš npr. sve svoje šume Bušmanima a oni niti imaju niti su ikada sjekli šumu! To je prodaja INE na hrvatski način!
Poživim li još 20 godina - moj sada osmomjesečni unuk nikako nema šanse da shvati takvu idiotariju "pradjedova" suverene, samostalne i neovisne Republike Hrvatske.

Tko je glasao

Danas je na Hrvatskom radiju

Danas je na Hrvatskom radiju na 1. programu ujutro bila emitirana emisija pod nazivom Poligraf i bavila se, kao i mnoge ovih dana, opet nestašicom plina. Nezgodna pitanja dopala su gđu Tomljenović, koja je morala objašnjavati zašto smo prepustili (jer to i nije prodaja u pravom smislu riječi) plin Talijanima. Pa je ispalo da je ugovor kojim se garantira takav ustupak plina potpisan na 25 godina! Tko zna hoće li nakon 25 godina eksploatacije uopće više i biti plina u Jadranu. Sva sreća da nas je gospođa uspjela uvjeriti pravim argumentima, da INA nije tvrtka koja bi potpisivala štetne ugovore, da je to tada kad je potpisano tako bilo, i da je ugovor koristan za sve nas. I uspjela je izbjeći tj ne odgovoriti na pitanje tko je potpisao taj ugovor. Nema teorije da od Talijana tražimo plin nazad tj prekinemo ugovor. Možda bi njima tada bilo hladno. U ovom metežu u EU, u kojoj jedino mi u okolici imamo izvore plina, izgleda da će se grijati Slovenija jer je zakupila dio našeg skladišta plina Okoli, Mađarska jer je vlasnica MOL-a, Srbija jer je kupila plin od Mađara, Italija jer po ugovoru joj pripada dio plina iz našeg dijela Jadrana, a mi ćemo se smrzavati, kako je red, jer nećemo moći kupiti nazad naš plin koji je otišao na grijanje svih oko nas?

Tko je glasao

od talijana tražimo plin

od talijana tražimo plin nazad? kakve su to patetične budalaštine? to može izvaliti samo neozbiljna osoba. fascinantna je glupost hrvatskog čovjeka. jebeš ugovore i ulaganja , je li tako?!

Tko je glasao

Nema problema, nema ovdje

Nema problema, nema ovdje tko tražiti plin nazad, jer nema onu neku stvar

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci