Tagovi

Jednom Židovi - bankari, uvijek Židovi bankari...!

Na ovaj dnevnik potaklo me pitanje koje je postavio Golgota ispod jednog drugog dnevnika - naime, ako njemu, obrazovanom i dosta bistrom, iskusnom... nije jasno, kako je s ostalima..?
„Puls Hrvatske“ je neka vrsta emisije HRT koja je trebala zamijeniti Latinicu, no i pored truda voditelja Branimira Bilića i gostiju, ova emisija nije se približila kvalitetom ni izdaleka Latinici. Forsira se neka dramaturgija emisije koja bi trebala zalijepiti gledatelje za ekran, no gledam je iz navike, a ne iz oduševljenja. Imam jednostavno dojam da je Branimira Bilića ovaj tip emisije nadrastao i da, vodeći ih zadnjih godina (Lice nacije) nema više tanani osjećaj za sugovornike i da ne moderira emisiju kako bi potakao kvalitetnu raspravu, već da bi je sjeckao i istakao - samog sebe! Istina, i sugovornici počesto nemaju što inovativnog i originalnog za reći, i tako odličan termin i emisija, cijenim, razočarava gledatelje. Slično je i s Otvorenim u četvrtak kada uvijek ista četvorka ( Dujmović, Mijić, Popović, Šola) komentira događaje, a opet, slično je i s emisijom Peti dan, kada svaki put ista četvorka (Čačinovič, Čaldarović, Horvat, Raspudić), uz poneki bljesak, manje-više zamara gledatelje.
Nakon manjeg antisemitskog ispada u Pulsu Hrvatske od ponedjeljka 24.listopada 2011. vrijeme je da se ocijeni kakve to talk emisije imamo na HRT, posebno uoči izbora za Sabor 2011., tko ih koncipira, tko ih vodi, i naročito, tko od gostiju komentira aktualne političke događaje? U svakom slučaju, veća i češća promjenljivost gostiju-sugovornika preduvjet je pluralizma mišljenja,veće objektivnosti, te zanimljivosti pričaonica. Naime, ne može uvijek istih osam osoba, uz uobičajene goste u TV dnevnicima, reprezentirati intelektualnu scenu Hrvatske, pogotovo ne javno mnijenje Hrvatske. Ili, i najbolji kolači ako ih često jedemo dosade, kako ne bi isti TV gosti?

HITLER UDARA NA ŽIDOVE ILI BANKARE?
U emisiji u ponedjeljak 24.listopada 2011. polemiziralo se u „Pulsu Hrvatske“ o globalnim prosvjedima protiv bankara, a Ruža Ištuk je, kao novinarka koja odlučuje što će ići u eter, pročitala pitanje gledatelja."Znaju li uvaženi gosti je li Hitler udario na Židove zato što su bili Židovi, ili zato što su bili bankari?" Bilić kaže idućih dana da je spreman ispričati se svakome koga je gledateljsko pitanje uvrijedilo, iako je i u ponedjeljak, tijekom same emisije, reagirao. Po meni, reagirao je blijedo, a i onaj sugovornik koji se uključio u raspravu prešao je preko toga provokativnog pitanja gledatelja, usmjeravajući pažnju na druga pitanja.
"Kad govorimo o Ruži Ištuk, uvjeravam vas da je riječ o ženi i novinarki koja ne bi ni mrava zgazila. Puls Hrvatske je 70-minutna emisija koja ide uživo, nešto najdemokratskije i najtolerantnije što se trenutno može gledati na HTV-u, neka se kolege ne uvrijede. U emisiji nema nikakve cenzure, niti upliva političkih ili gospodarskih subjekata", obrazlaže Bilić. Ne dijelim to mišljenje, radi se o samohvali voditelja, pogotovo ako se sjetimo najboljih emisija dugovijeke Latinice. A za vjerovati je da Ruža Ištuk ne bi ni mrava zgazila, što ne znači da joj se ne može dogoditi gaf!

MOŽE LI SE STVARNO OBJAVLJIVATI SVE?
"Kako u našoj emisiji zaista nema cenzure, kolegica je mislila da može objaviti sve. No, i ja smatram da je dobro da se i ovo čuje, jer onaj tko želi vrijeđati i širiti mržnju, poput gledatelja koji je postavio to pitanje, ponajprije vrijeđa samoga sebe", izjavio je urednik Pulsa Hrvatske.
Kao analitičar koji se desetljećima bavim antisemitizmom, posebno u medijima, mislim da je Ruža Ištuk trebala pročitati pitanje, kao što je trebalo dozvoliti i onom gledatelju koji je počeo u svom telefonskom pitanju priču o Protokolima sionskih mudraca, da završi misao. Međutim, iskusan i obrazovan novinar, što za Ružu Ištuk nije lako ustanoviti jer preko googla nije moguće doći do njene biografije, trebao bi ODMAH i komentirati pitanje gledatelja, bar kraćom opaskom. Ovako je osjetljivu gledatelju pitanje zazvučalo rogobatnim i zapravo je dio stereotipa o Židovima iz arsenala nacističke i neonacističke promidžbe, što iskusnom novinaru ne bi smjelo promaknuti. Naime, onako kako je postavljeno i kako se mlako na njega reagiralo, može se shvatiti da je Hitler s pravom „udario“ na Židove, jer eto, držali su, kao i današnji bankari, svjetske financije u svojim rukama. Mada s antisemitima nema rasprave, jer, uvjerio sam se u to desetljećima prateći njihova divljanja, na tragu Hitlerova Mein Kampfa, njihove predrasude su poput neizlječive bolesti, evo samo nekoliko napomena, s opaskom da me je stid što ih moram ponavljati (kao i moji sunarodnjaci), ili sam naprosto ogorčen...
Statistike naime govore da uoči holokausta broj Židova u bankarstvu je bio relativno velik, no zastupljenost i u drugim zanimanjima ( umjetnost, znanstveni rad – sveučilišta, mediji, trgovina, obrti, sve do radništva) bio je izuzetno velik. Osim u poljoprivredi, Židova je bila u gotovo svim društvenim slojevima, a ne mali broj Židova bili su teška sirotinja – Židovi u Poljskoj, Moldaviji, Ukrajini, Makedoniji….U memoarima Golde Meir („Moj Izrael“) može se naći jedan od najdramatičnijih opisa stanja siromaštva Židova - u njenoj obitelji, na granici gladi, pred iseljenje iz Ukrajine u SAD. Stanje u tim „štetlima“ istočne Evrope, posebno Ukrajine, Bjelorusije, Rusije… nije se bitno poboljšalo ni pred IIWW. No, i tada vrijeme Rotschilda bilo je prošlo i u bankarstvo, u kojem su Židovi dominirali jedno vrijeme zbog zakona i dogmi Crkve koja je branila kršćanima posao s novcem, obrazlažući ga prljavim, ušle su sve nacije i danas je dobronamjernima jasno da novac i kapital ipak nemaju nacionalnost…“ Množenjem petro-dolara i drugim promjenama u sferi bankarstva nakon Holokausta, u svijet banaka i financijskih transakcija, pored Amerikanaca, ušli su i Britanci, Francuzi, Nijemci, Kinezi, Indijci, Rusi, Arapi, latinoamaerikanci.. Vezati Židove za banke i kapital jučer i danas glupo je i klasični je to stereotip koji je milijune koštao života. Daleko više Židovi su se, primjerice, bavili knjigom (kao autori, izdavači, knjižari...) i stoga dobili oznaku „narod knjige“, međutim, antisemiti će u Židovima zauvijek vidjeti samo –bankare! I jedno kontrapitanje: da li su Rusi, Poljaci, ex-Jugoslaveni, Romi, homoseksualci, Jehovini svjedoci… stradavali od Hitlera zato što su bili bankari, ili zbog rasne nacističko-šovinističke politike ( Deutschland ueber alles, Arijevci kao predodređeni vladari svijeta, Drang nach Osten politike..) I u tom okviru valja promatrati to čudno pitanje – naime, ono neizravno sugerira da je Hitler pobio blizu 6 milijuna Židova zato što su svi bili – bankari!
Ono što mene izrazito brine čak i nije samo pitanje, nego reagiranja na pitanje koje čitam ispod članaka o gafu Bilića i Ištukovice – otvorite preko googla članke o tome i čitajte upise, pokušajte pri tome biti – Židovi! Znak je to da je pitanje samo vrh sante leda i da je hrvatsko društvo impregnirano što latentnim što vidljivim antisemitizmom, a što opet, uzimajući dubinu i širinu hrvatske krize, može izazvati nevjerojatnu konstataciju: zapravo, u tom kontekstu, manifestnog antisemitizma je i premalo!

PROTIV NEZNANJA, NETOLERANCIJE, STEREOTIPA
Dostojanstvo i ljudska i manjinska prava svakog čovjeka trebali bi ostati orijentiri u svakoj TV emisiji –jer, u protivnom, ni pet „Prizmi“ u sedam dana neće moći otkloniti gorak okus nacionalnih i vjerskih predrasuda. A to znači maksimalno profesionalno raditi, posebno i u emisijama koje idu „u živo“ gdje su greške spomenute vrste uvijek moguće. Jer, šarm 29-godišnje TV novinarke je jedno, a znanje, iskustvo i brzo reagiranje, koje je izostalo, drugo. Rasprava o gafu i reagiranja pokazuju da anonimni gledatelj nije u stvari uvrijedio toliko Židove koliko – vlastiti narod! Gledatelj je uvrijedio i sebe ali i ljude zdrave pameti - reagiranja koja su ušla u srž problema prisilila su upravu HRT-a da napravi ono što bi se dogodili u svakoj evropskoj zemlji - odredi sankcije prema novinarki koja je pročitala pitanje, ne trepnuvši na njega. Premještena je na neko drugo mjesto, mada mi se čini da bi jednaku, ako ne i oštriju kaznu zapravo zaslužio Branimir Bilić - Nezamjenljivi! Čak pomišljam da je brzo reagiranje sa sankcijama Uprave HRT način da se skrene pažnja s krucijalnih pitanja stanja u HRT, uređivačke politiker „kadroviranja emisija“ (od kritičara titulirana vječna Hlo-Zlo, teška blamaža s Dijanom Čuljak.. i slična).
Možda će vas iznenaditi, ali ne mislim da su bile nužne drastične sankcije prema novinarki, budući da se može tumačiti da je ona žrtva – židovske moći! I sada će se pseudoliberali i demokrati naći braniti neobranjivo, a dijelom i stoga što najmanje 20 godina imamo jaki revizionizam u povijesti odosno historiografiji te pogrešan odnos prema hrvatskom izdavaštvu koje je izrodilo poplavu notorne antisemitske literature, o čemu sam pisao u najmanje dva navrata u riječkom „Novom listu“ javljajući se opširnim tekstovima iz Beča devedesetih godina (analize pogubnosti objavljivanja hrvatskog prijevoda „Mein Kampfa, Protokola sionskih mudraca itd i t sl.)
Žurnalizam je i nepredviđeni trenutak, djelatnost u kojoj nije moguće planirati svaki detalj, jer detaljno planirano može se učiniti i kao strogo režirano. Dovoljno je ukazati na jedan gaf ekipe Pulsa Hrvatske u nadi da ćemo u ponedjeljak 31. listopada, čuti ispriku i obećanje da se neće ponoviti, imajući u vidu evropske kriterije o onome što je profesionalnost u medijima, radilo se o Židovima ili bilo kojoj drugoj vjeri i naciji.
Protiv neznanja, netolerancije, stereotipa – jednostavno, za profesionalnost!

Komentari

Jergović Miljenko o istoj temi...

Evo, u današnjem Jutarnjem (2.11.2011.) objavljen je odličan komentar na istu temu Miljenka Jergovića ("Bankarsko objašnjenje holokausta"). Preporučujem komentar!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

...hej . bjelče..kud si krenuo a tim crncem pod rukom..

..."Znaju li uvaženi gosti je li Hitler udario na Židove zato što su bili Židovi, ili zato što su bili bankari?

..to je bilo ..pitanje gledaoca.. i ne znam čemu takva frka oko toga..možda je čovjeka stvarno to zanimalo.. te se pitanje odnosilo na. "suludu doktrinu Hitlera", a ne na stav voditelja ili gledaoca...
..možda je pitanje bilo recimo ..samo nekorektno..kao i hrpa pitanja u medijskom eteru..
..čemu odmah "anitsemitska etiketa voditeljici"..pa je recimo količina tog" antisemitskog returna" dosegla i neugodu ..kao i samo postavljeno pitanje...

...zamislite ovo pitanje " Znaju li uvaženi gosti, da su partizani udarili na hrvate u Bleiburgu, samo zato što su hrvati, ili što su bili ustaše.."

..da je netko postavio ovakvo pitanje..ne bi se ništa dogodilo..nikom..

.ili zamislite ovo pitanje "Znaju li uvaženi gosti, da su crni igrači u NBA bojkotirali bijele igrače, ne zato što su bili loši, već samo zato što su bili bijelci "

..ili da ti kinez kaže " TI si običan bijelac "
,.,valjali bi se od smijeha..

..no neke grupacije...su na posebnoj listi..i nepotrebno strše..
..van uobičajenih...standarda ..

..gledao sam na tv..stari izraelci vojnici pričaju kako su se borili protiv arapa..
..u izraelsko arapskom ratu 48.g..jedan stari vojnik priča kako je ubio 15 arapa na spavanju..i smije se..i nikom ništa..

..a naš Ante Gotovina sjedi u Hagu. kao ..vođa Zločinačke organizacije..u voj,akciji
..OLUJA....

..a nitko se nije iz kulturnog svijeta javio ,,niti dobio otkaz...zbog te sulude konstrukcije..."zločinačka organizacija "

..ili smo mi hrvati stvarno zločinici..
..ili svijet ima dvostruke kriterije...

Ne žalosti dušu gladnu i ne draži čovjeka u oskudici njegovoj. (Sirah)

Tko je glasao

Bilić

Ne mogu pronaći link zadnje kolumne Jurice Pavičića iz Jutarnjeg, ali tamo je lijepo opisao
Bilićevu emisiju i deBilića.
Rasprava se troši u krivom smjeru. Članak puno bolje obrađuje ovu problematiku.

Tko je glasao

@seneka

Naslov odličnog teksta Pavičića u Jutarnjem je "Kako je pokora stigla Bilića?" U osnovi imamo isti pristup temi. Pavičićev tekst toplo preporučujem! (odite preko googla).

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

NOVO NOVO.... NOVO.....NOVO...

Urednik Pulsa Hrvatske Branimir Bilić javno se ispričao gledateljima sinoć, ponedjeljak, 31. listopada 2011. zbog govora mržnje u obliku antisemitskog ispada u prošlotjednoj emisiji. Kazao je da propust njegove kolegice Ruže Ištuk nije bio namjeran.
Zbog skandala novinarki HTV-a prijeti otkaz.."Iako sam se od govora mržnje odmah javno ogradio u spomenutoj emisiji, ovom prilikom u ime cijele ekipe Pulsa Hrvatske, svoje osobno ime i ime HTV-a iskreno se ispričavam svim gledateljicama i gledateljima, koje je to pitanje povrijedilo", kazao je Bilić dodajući da je njihov posao istina, sloboda, tolerancija. No, na toj se isprici nije zaustavio.
Mržnja razara one koji je upućuju, a ne one kojima je upućena'
"Naša poruka je i za sve one iz medijskog, financijskog i kriminalnog podzemlja, koji su ovih dana pozivali na neviđeni linč, uvrede i govor mržnje prema ekipi emisije", kazao je Bilić dodajući da mržnja razara one koji je upućuju, a ne one kojima je upućena. Potom je kazao kako će i dalje hrabro bez cenzure analizirati društvene teme.
-------------
Sve u svemu isprika tipična za Bilića, s pola volje: isprika onima koje je to pitanje povrijedilo, bez ulažanje u srž pitanja, pa floskule, bolje fraze i vrhunac u agresivnom dodatku: poruke su došle iz medijskog, financijskog i kriminalnog podzemlja! Dakle, i ja sam iz tog kruga, ali i oni koji su ispod ovog dnevnika iskazali svoje kritičke stavove.
Ako je i od Branimira Bilića, i HRT-a, previše je!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

U biti se nije trebao

U biti se nije trebao ispricati, vec prozvati urednistvo zbog licemjernih kriterija.

Tko je glasao

..frka

..da čemu isprika...
..uopće ne gledam tu emisiju..
..i ne znam koje je kvalitete..

..ali čitava frka se napravila samo zbog

"mogućeg i pretpostavljenog antisemitizma"

..koji se je navodno mogao odigratu u umu..onog tko je postavio pitanje..

...pa onda ..ženske koja je pitanje pročitala...

..pa onda...u Bilićevom umu...

...itd...redakciji...pa čitavoj RTV i vijeću..

..OVA JE OSUDA...BEZ PRESEDANA DOSUĐENA MEDIJSKIM LINČOM ..
..NA OSNOVU PRETPOSTAVKI..

Ne žalosti dušu gladnu i ne draži čovjeka u oskudici njegovoj. (Sirah)

Tko je glasao

@sirahov učenik Salto mortale?

Niti gledaš emisiju, niti si gledao dotičnu emisiju, a čini se da nisi ni pročitao dnevnik, no - sudiš! Otkuda je sada medijski linč ako se javi dvadesetak autora koji kritički pišu o gafu novinarke i nekvaliteti Branimira Bilića! Iz svega, kada je vruće,iz svake frke, radi se salto mortale..! U nas se očigledno i bjelodano u trenu da pretvoriti u linč, zavjeru i podzemlje, a da se o "predmetu spora" više ne progovori ni riječ!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

..ne čujem dobro...

..ja "sudim"..istom "doktrinom " koja sudi dotično pitanje ..bla..bla..
..nebitna je kvaliteta emisije i B.Bilića..niti kvaliteta dotične novinarke...

..bitno je što ste se kao svrake..".spustili na vinograd..".

,,a kad je Bilić nekvalitetan..a što ga onda uopće gledaju..?

...problem je što sa na bezazleno pitanje..digla tolika hajka.

...samo zbog " PREPTPOSTAVKI "da netko možda ima neko "sumnjivo" razmišljanje..
..o antisemitizmu...

..ja bih volio..kad bih tih dvadesetak autora...koji pišu o gafu novinarke...

..da svaki dan pišu o presudi HAGA...da je je OLUJA...zločinački čin...

..tako da o mjerodavnosti tih 20 autora...to je samo " trla baba lan"

..znate li da će ameri i izrael ukinuti sredstva UN..za UNESCO.ov program za školovanje u siromašnim zemljama..jer je UNESCO..primio..PALESTINU u članstvo..

..sram ih bilo..jer to ..su svi potencijalni ..teroristi...

Ne žalosti dušu gladnu i ne draži čovjeka u oskudici njegovoj. (Sirah)

Tko je glasao

Da još malo doprinesem temi.

Slijedi vic:

Mladi katolički svećenik ima prvu misu.
Ima veliku tremu. Pita svog mentora,starog svećenika,kako da se riješi treme.
Ovaj mu kaže: Ajd ti brate drmni 2 konjaka da razbiješ tremu.

Učini.
Nakon mise pita mentora;kakav sam bio?

Ovaj mu veli,; ma bilo je sve u redu,ali imao si 3 greške.

1. Ne kaže se da je Eva Adamu dala pičke,nego jabuku.
2. Znaš,Isusa ti nisu ubili partizani nego Židovi i
3. Na kraju se ne kaže "Fajront" nego "Amen".

Znaš Ljubo,nekako ne mogu vjerovati da su Njemci,sami od sebe, Rusi sami od sebe, da ne nabrajam dalje, samo tako odlučili istrijebiti sve Židove sa globusa u čemu Hvala Bogu nisu uspjeli.

Napisao si mi da "knjigu u ruke",međutim,od Ane Frank pa nadalje,stvarno sam dosta pročitao i nisam dobio odgovor na pitanje: a zašto,pobogu zašto se išlo na istrebljivanje cijele jedne nacije koja je zaista mnogo doprinjela čovječanstvu.

Naravno da ne prihvaćam to da : oni su ubili Isusa,pa i Isus je bio njihov,Židov,jel.

Eto,pošto ti stalno,ničim izazvan potenciraš to pitanje,očekujem da nam onako iskreno napišeš nešto suvislo:

Naime.

Zašto su najednom neke nacije počele mrziti Židove i nemilice ih ubijati,a do nekog vremena prije toga su ih prihvaćale i
nije bilo nikakvih problema.
Znači sredinom prošlog stoljeća.

Zašto se i danas pojavljuju antisemitski ispadi i pamfleti ne samo kod Arapa. Eto,volio bih to razumjeti.

sve dobro...

Tko je glasao

odgovor je: zbog imovine zbog

odgovor je:
zbog imovine
zbog netolerancije razlicitosti

moras znati da su zidovi uglavnom zivjeli u relativno zatvorenim ili skroz zatvotenim zajednicama, postujuci svoje obecaje koji nisu bili identicni vecinskima, kao i nacin oblacenja. iako je bilo i jako siromasnih zidova nacin privredivanja u grupi omogucio je stvaranje kapitala lakse nego pojedincima iz vecinskog naroda. tradicija koje su se strogo drzali prenoseci zanate takoder je tome pomogla.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Dolje Ljubo spominje kako su

Dolje Ljubo spominje kako su Zidovi bili manje prihvatljivi od Muslimana. Recimo da je to istina. Zbog cega onda bas Zidovi? BTW, vecinom se doseljenici i manjine drze skupa. To nije specificnost Zidova. Nije niti religija, s obzirom da recimo Muslimani imaju isto tako nekrscansku religiju.

Kako je to moguce? U cemu je caka? Ili se mozda pretjeruje?

Tko je glasao

da ne zaboravim.. nisu bili

da ne zaboravim..

nisu bili ratnicki narod sve do osnivanja izraela. dakle lak plijen.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof Ratnički narod?'

Objašnjenja o uzrocima ANTISEMITIZMA STOJE, ALI UZROKA IMA JOŠ, mislim da ključne nisi navela: usmjeravanje okoline koja je upućivala Židove na novčarske poslove (zabrana kršćanima bavljenje novčarstvom), zabrana kupovine zemlje pa se nisu mogli baviti poljoprivredom. I najvažniji uzrok držim optužbu za Isusoubojstvo koju je širila crkva... Tek u prošlom stoljeću Vatikan oslobađa Židove te "krivnje" objašnjenjem da su Isusa osudili Rimljani(Poncije Pilat), organizirali raspeće.. i tako postali odgovorni za Isusovu smrt!
Da te razuvjerim kako Izraelci nisu ratnički narod, pošalji mi putem PP e-mail adresu, da ti pošaljem materijal o tome u kojim djelatnostima Izrael dominira u svijetu! I ratovi su Izraelu nametnuti, od osnivanja 1948. jer ga Arapi od prvog dana žele baciti u more!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

stvarno ne razumjem zašto se

stvarno ne razumjem zašto se stalno šire tako loše priče o Izraelcima kao ratničkom narodu. kao dokaz "miroljubljivosti" izraelaca upućujem na najnovije provokacije opakih svjetskih urotnika koji su pokušali dostaviti humanitarnu pomoć i potrepštine za Palestince, koje u pojasu gaze "miroljubljivi" izraelci već četiri godine drže u zatočeništvu . http://www.index.hr/vijesti/clanak/pogledajte-kako-su-se-izraelci-zauzel...

Tko je glasao

iran i izrael

pa ja mislim da je ovo ipak najveci problem ovih dana. srecom izgleda nema podrske izraelu i sad-u od francuske i rusije... srecom stvarno. ili zato sto je nato, sad i francuska uglavnom pocela rat u ca pet africkih drzava pa sada tamo pokusavaju naci resurse i preseliti domace probleme malazeci vanjskog neprijatelja. i resurse za kupovinu novih bogatstava (centralnoafricka r. i lybia.. kao najvaznije) i zadovoljenje vlastitih superbogatasa kao i naroda.

http://www.advance.hr/vijesti/shimon-peres-vojni-udar-na-iran-je-blizi-o...

"Mogućnost da se primjeni vojni napad na Iran sada je bliža od primjene diplomatske opcije", rekao je izraelski predsjednik Shimon Peres u nedjelju.
Haaretz piše da su premijer Netanyahu i ministar obrane Ehud Barack tražili od kabineta podršku za napad.
Izraelski mediji su prepuni napisa o podjelama u vladi po pitanju preventivnih udara protiv Irana.

"SAD i Izrael pokušavaju nagovoriti svijet na rat protiv Irana, koji nema nuklearno oružje u ​​svom posjedu." javlja Itar-Tass novinska agencija i navodi kako je iranski vođa Ahmadinedžad rekao u intervjuu za egipatski Al-Akhbar da "Izrael predstavlja prilično veću prijetnju u regiji, jer ima u posjedu oko 300 nuklearnih bojevih glava."
"Pokušavaju dobiti međunarodnu podršku za vojnu operaciju namijenjenu poništavanju utjecaja Irana. Moraju znati da im Iran neće dopustiti da djeluju protiv njega", rekao je Mahmud Ahmadinedžad.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

koliko ja znam zidovi su

koliko ja znam zidovi su poceli biti ratnici nakon i zbog holokausta navodeci kao razlog da se to ne ponovi..

situacija sa okruzenjem izraela jest da je to pripomogla, no nije pocetni razlog odobrenja "ratnickog zanimanja" vec je to holokaust

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

zabrana kršćanima bavljenje

zabrana kršćanima bavljenje novčarstvom, zabrana kupovine zemlje

da ove dvije bitne stvari sam zaboravila navesti

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Zbog cega je Crkva zabranila

Zbog cega je Crkva zabranila Zidovima kupovinu zemlje? Jeli to radila sa svim nekrscanima ili?

Tko je glasao

@gale

Zemlja je u to vrijeme bilo najvrednije što je svjetovni vladar , zajedno s Crkvom, kontrolirao i stalo im je da NE dođe u vlasništvo "stranca". Osim toga, ako ima zemlju, Židov će napraviti kuću, i naseliti se, a zapravo Židovi su im bili zanimljivi kao privremeni gosti... Dugi niz stoljeća Židovima je bilo zabranjeno naseljavanje u određenim dijelovima države, i tek kada bi omilili vladarima, donosili su neke iznimne odluke odnosno odobrenja za naseljavanje.
Drugi Nekršćani ili etničke skupine (Muslimani,Romi npr.) su isto bili diskriminirani, ali nikada toliko kao Židovi!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Kako to da su Zidovi bili

Kako to da su Zidovi bili manje prihvatljivi od Muslimana?

Tko je glasao

@gale

Optužba domaćih da su Židovi počinili Isusoubojstvo, Muslimani taj "crimen" nisu nosili!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

U biti je Zidove kaznila

U biti je Zidove kaznila vlastita mitologija. Odabrani narod i to.

Tko je glasao

Daj javi

kad će ti napokon početi dopust na kretenluk!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nesto ko Srbi :-D

Nesto ko Srbi :-D

Tko je glasao

@gale Upad u....??

Upadaš u stereotipe, šteta..!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

U svakoj sali malo istine.

U svakoj sali malo istine. Enivej. U Srbiji je mitomanija prilicno izrazena. U tom detalju i vidim pozadinu prilicne politicke nestabilnosti i drustvene polarizacije. SANU je na shemu Velike Srbije, pansrpstva i tako dalje prilicno lozio ekipu, a kada nesto udje duboko u glavu, tesko je onda to maknuti. Pa tako, Srbi, preciznije Srbijanci kao politicki entitet su robovi svoje mitologije.

Po pitanju Zidova, prica o odabranom narodu koja se bastini kroz stoljeca isto tako moze predstavljati potencijalni problem. Pogotovo kada vecinska ekipa u svoju religiju utka tu pricu. Postoji li onda potencijalna odgovornost i same zidovske mitologije za tu pojavu?

Gore smo naime artikulirali da je Crkva posebno progonila Zidove jer su kakti ubili Isusa, te forsirali taj mit. No, ta cijela mitologija zapravo pociva u samom Judaizmu, sta ne?

Tko je glasao

@gale

Većina Židova komentira svoju izabranost ovako: "Hašemu, kada si već izabrao sebi narod, što umjesto Židova nisi izabrao neki drugi?" U nekim stvarima si površan u zaključivanju vjerojatno što ti nedostaju određena znanja iz povijesti.
I tvrditi da Židovi i Srbi su skloni mitomaniji je obična glupost. Nema naroda koji nema svoje mitove!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Istina. Samo negdje su

Istina. Samo negdje su snaznije utkani u kulturu, negdje malo manje. Negdje su skloniji suzivotu i miru, negdje manje. Sta ne?

Tko je glasao

@gale

Primjerice, kod Hrvata najmanje, he, he..?!! Hrvati uopće ne drže do mitova niti ih ima u kulturi, jednostavno antimitski narod! Niti mitovi o kraljevima, superkulturi u odnosu na Balkance, istinski katolički vjernici, nema mita o ustaškoj nezavisnoj državi, Bleiburgu, nema mita o masovnom progonu Hrvata u Titovoj Jugoslaviji, zatim, nije ih bilo u SK, pa ni u vojsci, pa bi u miliciji, sve sportske priredbe u ex- Jugoslaviji održavale su se van Hrvatske, a Dinamo je beogradska čaršija spriječavala da postane prvak Jugoslavije, sve do Ćire...da, mi ne priznajemo da nas Evropa i svijet ne vole, vole nas od Haaga do - Moskve...i Londona! Naravno, tko može sumnjati u tradicionalnu ljubav Hrvata prema manjinama, posebno hrvatskim Srbima...itd. i tsl.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Generalno govoreci, nas je

Generalno govoreci, nas je izvukao HDZ. Isprostituizirali su potpuno hrvatsku mitologiju, tako da ona definitivno ne predstavlja main stream, niti je relevantan politicki faktor. Kod Srba je drukcije, sto mozemo vidjeti u postotku koji dobijaju Radikali. Ekipa nekompatibilna misljenju.

Pretpostavljam da je sa Zidovima slicna situacija. CIjelo vrijeme okruzeni neprijateljskim snagama, potreba za ocuvanjem i plasmanom mitova postoji. Ti isti mitovi su u biti pokrenuli i cionisticki pokret iliti pricu o Izraelu, obecanoj zemlji. Znaci, nije neka bapska prica, vec nesto sto oblikuje samu kulturu zidovskoga bivstvovanja. Ili barem odrzava politicku relevantnost.

I onda imas Zidovsku mitologiju koja se lozi kroz zidovsku kulturu i direkt na nju pricu kako su Zidovi ubili Isusa, fina kajla KCa. I sve se uklapa u jednu mitolosku pricu koja onda forsira i antisemitizam.

Koliko mi je poznato, to je iskljuciva razlika izmedju Zidova i ostalih naroda. Ako je to razlika i ako je to posljedica (posebna diskriminacija Zidova u odnosu na sve ostale), mozemo li zakljuciti da je lozenje mitova nesto sto je po definiciji dvosjekli mac?

Tko je glasao

@gale Kraljević Marko i drugi..

Svi narodi, pa i Židovi imaju svoje mitove, pitanje je samo koliko se oni zloupotrebljavaju. Mislim da se mitovi kod Srba koriste gotovo jednako kao i u ostalih naroda, no u Hrvatskoj se to percipira drugačije. Svi imamo "Kraljević Markove... "
Kod Židova mitovi su često povezani s religijom što je teškoća u analiziranju židovske mitomanije. Ali da postoji, postoji...No, ne poznajem kritičniji narod prema sebi, od židovskog! Nitko ne zna tako kritizirati svoje mitove kao Židovi sami... Nećeš vjerovati, ali moje iskustvo je takvo!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Vjerujem, kako ne bi

Vjerujem, kako ne bi vjerovao. Ono sto mene interesira u ovoj prici jeste koji su tocni razlozi zbog kojih se Zidove tretiralo gore nego sve ostale. Ako je to tocno uopce.

Jer za primjer, u Hrvatkoj su Srbi i Romi prosli isto tako prilicno gadno. Preciznije, jako gadno, mozda i gore od Zidova. Pa tako postavljam pitanje, jeli uopce istina da su Zidovi posebni sikanirani, jer onda me interesira specificnost koju imaju upravo Zidovi koja bi uzrokovala taj fenomen. Ako su u biti samo djelili sudbinu manjinaca, drukcijih, da se onda usmjerimo na to podrucje, umjesto da trazimo specifiku.

Tko je glasao

@gale

Nešto mi miriši ovo inzistiranje na nekoj posebnoj karakteristici, možda i krivnji Židova (pa nije vrag da su posve nevini kada ih 3000 godina šikaniraju, sad ovi, sad oni??) na priču o silovanoj ženi: "Nemoguće da nije navukla nečim sileđiju, pa da, da bila je namirisana jakim parfemom!!"

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Uzrok i posljedica. Mozemo

Uzrok i posljedica. Mozemo reci da nesto nije ok, ali uvijek postoji uzrok i posljedica. Interesira me uzrok specificne situacije Zidova. Koji je kljucni parametar, koji su dodatni i tako dalje. Nista nije bez razloga, jeli. Pa ni silovana zena. No razlog ne znaci i opravdanje. Niti prihvacanje.

Tko je glasao

@gale

Pa što misliš da se to može objasniti u jednom članku - izvori antisemitizma? Uzmi si bar jednu knjigu na tu temu, pa pročitaj! Ima ih na engleskom, njemačkom.. na tisuće! Uzmi si beletristiku Isaka Baševisa Singera, pa studiraj židovstvo, antisemitizam... sve je on to lijepo objasnio! Odi na predavanja u Židovsku općinu Zagreb, u Bet Israel, pretplati se na časopise HA KOL I RUAH HADAŠA, sve na hrvatskom jeziku... Odi na portal aish.com svaki dan ćeš dobivati informacije o pojavama antisemitizma u svijetu, članke, eseje...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Hocu javno raspraviti, kako

Hocu javno raspraviti, kako bi kroz razgovor uklonio netocnosti i pristranosti autora.

Do sada smo znaci dogurali do detalja da se Zidovi od ostalih razlikuju jedino po tome sto su spomenuti u Bibliji. Vejruvoatno ima jos faktora, volio bih o njima raspraviti.

Tko je glasao

@gale Sve je manje-više predočeno...

Luna ti je navela nekoliko razloga antisemiizmu, ja sam dodao još nekoliko.Sve ti to stoji ispod dnevnika - napregni se i objedini uzroke, napiši dnevnik što ti misliš da su uzroci...odnosno faktori. Ja sam već umoran od objašnjavanja, a pravo da ti kažem, ne primjećujem u raspravi Židove, a vjerujem da ih na pollitici ima. Nisam valjda ja zadnji Mohikanac, hm, hm...??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Volio bih nauciti nesto iz

Volio bih nauciti nesto iz losih primjera. Za tako nesto potrebno je kvalitetno utvrditi uzroke. Za sada mogu utvrditi da nije dobro petljati se sa mitovima i da nije dobro graditi zid nedodirljivosti oko sebe, jer si tada prvi na redu kada se trazi Pedro.

Eh sad. Prema ovome, izgleda da Zidovi nisu nista naucili (ili barem ti nisi), kada prozivas Bilica, umjesto da mu das podrsku za detalj sto je rusio taj zid nedodirljivosti.

Tko je glasao

@gale

Uči na lošim primjerima iz Hrvatske, ima ih posve dovoljno, a Židove pusti na miru..Učenje je u nas kult-zahtjev, potreba i praksa. .A Bilića si uzmi za po kući, kada ti se tako sviđa!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

pretjerujete ljudi.. da smo

pretjerujete ljudi..

da smo sada pred sto godina skoro da ne bi ni znao za vecinu tih stradanja jer ne bi informacija dosla do tebe jer je prezivjeli ne bi znali poslati a ni ti procitati.
ni to sto ti pricas o vjekovno istim pricama o zidovima nije bilo opce poznato u svijetu pred 100 godina, a kamoli ranije.

da su indijanci ili busmani ili stotine nekih naroda i plemena cuo bi za to i znao no ne tako cesto pa ne bi pricali o potencijalnim zrtvama, devijacijama itd..
osim toga zidovi su prezivjeli u dovoljnom broju holokaust da bi mogli i dalje formirati neki narod. indijanci svoj nisu.

o stradanjima zidova se puno pise prvo zato sto su zidovi pismeni pa imaju nacina o tome informirati.
spadaju u danasnju zapadnu civilizaciju tj. u relativno bogate narode (akumulirani kapital) pa su njihova stradanja dakle puno "vrijednija" od onih siromasnih trecerazrednih koje cesto zanemarujemo

reakcije na negativne napise o zidovima su dakle posljedica njihove pripadnosti "zapadnoj" bogatoj civilizaciji..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@ljrw

a daj mi onda reci kak to da tak cesto ne slusamo o stradanjima indijanaca?

ili da do nekidan nismo nista znali o somaliji i svim onim jadnicima koji su samo ove godine pobijeni? a i sad ih monogo ne zna za to.

ili zasto ne slusamo stalno o stradanjima vjetnamaca?

cecena? afganistanaca?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

mozes slusanje o stradanjima

mozes slusanje o stradanjima tih naroda usporediti sa 9/11.. koje je bilo strasnom necuveno itd..

kuzis?

strasno je zato sto su ameri a ne neka tamo crnacka plemena. zato o 9/11 slusamo stalno, a ovo drugo usput, ponekad i ako. dakle ne ispadne tako vazno kao stradanje pripadnika bogate, zapadne civilizacije.

e tako ti je i sa zidovima

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof

Površna si: pa u kojoj se civilizaciji dogodio holokaust? Kineskoj, južnoamaričkoj, afričkoj? Holokaust se dogodio u srcu zapadne civilizacije, jednoj od najmoćnijih- ali i najkulturnijih. nacija svijeta: njemačkoj! I otkuda ti ideja da je bogatstvo razlog zašto se govori i piše i danas o holokaustu? Razlog je, jedan od mnogih, što Židovi drže do povijesti, imaju naglašenu kulturu sjećanja. Mi i danas obilježavamo izbavljenje iz egipatskog ropstva, babilonsko sužanjstvo, tako i holokuast. To je i dio židovske vjere, povijesti... I što se sad mi imamo opravdavati nekome tko svoje mrtve zaboravi u jednoj, dvije generacije - Židovi ni Armencima, ni Indijancima, ni Somalijcima, Arapima, Hrvatima, Srbima, Amerikancima, Rusima.... baš nikome ne zabranjuju pisati i govoriti o svojim žrtvama. I naglašavam, 2/3 žrtava holokausta bila je židovska sirotinja, a tek možda 1/3 dobrostojeći građani. A i ta 1/3 nije krala i otimala, nego imajući obrtnička, znanstvena, medicinska,trgovačka, umjetnička... zanimanja stvorila određeni imutak. Jesi li čula za pijane Židove, Židove neradnike, Židove prosjake, Židove nepismene, Židove - vucibatine??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

..na toj tezi...je Hitler doktorirao...

" Jesi li čula za pijane Židove, Židove neradnike, Židove prosjake, Židove nepismene, Židove - vucibatine??"

..ovo je citat...."objektivnog uma" .gospodina LJUBE RUBE WEISSA

..kako ovo strašno zvuči.."iz pera kritičara" ..tipa " sve vode ..vode ;na moju vodenicu"

" STRAŠNO...STRAŠNO..STRAŠNO..

..ovo je teza o NADRASI...(koja u ovom slučaju nije arijevska...)
..
u kojoj nema ljudi koji su neradnici.
..ljudi koji prose...ljudi koji su nepismeni..itd..
..i ako uzmemo..autorovu logiku odgovornosti " pretpostavljene misli"
..možemo napraviti konstrukciju" Savršene RAse"

..na dotkrini sličnoj ovoj...Hitler je zaveoo mase...koje su izvršile..
..strašan genocid nad židovskim narodom.....

..pa ljudi su...:ljudi...i dobri i zli ..ponekad...bez obzira na porijeklu i rasu...
..Ljubo ..Ruben ..Weiss..

..pokaj ..se IDI I NE GRIJEŠI VIŠE.-

Ne žalosti dušu gladnu i ne draži čovjeka u oskudici njegovoj. (Sirah)

Tko je glasao

@Sirahov učenik

Izvukao si iz dužeg upisa samo zadnju rečenicu, drsko manipuliraš i insinuiraš!
Čak i ta rečenica ima svoju logiku, možda je rogobatna, ali pođimo redom:
----------------------
Jesi li čula za pijane Židove, Židove neradnike, Židove prosjake, Židove nepismene, Židove - vucibatine??
-----------------------------------
1.Alkohol, osim u ritualne svrhe i u malim količinama nakon jela, je u židovstvu je strogo zabranjen. Mnogi se Židovi, uključujući mene, toga drže.
2. Židovi koje znam su velikom većinom radoholičari. Ne živjeti od vlastita rada, nego nekome na grbači, smatra se sramotom.
3. Prosjačanje je zabranjeno jer šteti prosjaku-Židovu, a sramoti i zajednicu koja nije u stanju pomoći siromašnom u nevolji. Pomoći siromašnog Židova je zakon među Židovima, većina blagdana vezana je za obvezu darivanja potrebitima.
4. Nepismenost praktički ne postoji jer da bi netko s 12 (djevojčice) ili 13 (momci) ušao u sinagogu, mora znati čitati odlomke iz Tore.
5. Nađe se ipak među nama vucibatina, ali te se uglavnom izolira.
I Naravno, ima izuzetaka no oni samo potvrđuju pravilo! Čitaj, čitaj, čitaj, uči učeniče i ne sramoti dušu svoju neznanjem. Ne tražim da točku po točku pišeš kako je s narodom kojem pripadaš, ali se nadam da to znaš!? Sve o židovskoj superrassi si isfantazirao, i još povezao s Hitlerom, i u priču uveo Židove na pogrešan način. Bljak!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

..super

..super...zato je svijet tako lijepo mjesto ..blago onim susjedima koji , imaju takve susjede.

" Sve o židovskoj superrassi si isfantazirao, i" citat..

....Ja..???..a ti ..pitao..."Dal je netko možda čuo, ..itd.. a sad kažeš da ima izuzetaka...znači da nije 100 % savršeno" sorry..znači ipak se ne radi o Nad rasi..

..za mene su svi ljudi isti..Božja djeca..
..a ti si Ljubo..moj zemaljski brat..savršen ili ne..
..možda nisi kao ja..ali si eto ..blizu...

..da ja pripadam " narodu"..koji nije savršen..
..ja sam kršćanin..

..Vjerujem u ISUSA. iz Nazaretha.....Spasitelja...
koji me spašava iz mojih slabosti..čovjeka -zemljanina..

Ne žalosti dušu gladnu i ne draži čovjeka u oskudici njegovoj. (Sirah)

Tko je glasao

@Sirahov učnik Isus - Mesija?

Ti stalno u raspravu uključuješ pojam "savaršen narod" - TAJ POJAM I POJAM "IZABRANI NAROD" IZBJEGAVAM! Ni starija braća po religiji sretni smo kada susretnemo iskrenog, dosljednoh kršćanskog vjernika usvojoj okolini. Nećemo se složiti oko Mesije - vi ste ga prepoznali i dočekali u obliku presvijetlog ISUSA u obliki, eto, mi malo sumnjamo pa Mešijaha i njegovo doba tek očekujemo! Ipak, to nije tema mog dnevnika pa te molim vratimo se gl. temi!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

...aaaa

..a ne da mi se više dosadila mi tema...
..ljubo pozz..

Ne žalosti dušu gladnu i ne draži čovjeka u oskudici njegovoj. (Sirah)

Tko je glasao

Ljubo Ruben Weiss, I što se

Ljubo Ruben Weiss,

I što se sad mi imamo opravdavati nekome tko svoje mrtve zaboravi u jednoj, dvije generacije - Židovi ni Armencima, ni Indijancima, ni Somalijcima, Arapima, Hrvatima, Srbima, Amerikancima, Rusima.... baš nikome ne zabranjuju pisati i govoriti o svojim žrtvama.

Opa Bato!

A šta se mi danas moramo opravdavati za totalitarne režime u prošlosti. Bolje bi bilo da se bavimo zločinima današnjice.

Primjer možemo uzeti i pojas Gaza, danas jedna civilizacijska zemlja ( kak ti veliš, zapadnog stila), ogradila naj veči koncentracijski logor svijeta.

Ili da jedna zemlja šalje svoje ubojice, koji u drugim zemljama ubijaju ljude i to sve bez suda.

Poslje tolko godina ta ista zemlja nije u stanju nači sporazum pomoču kulturnog dialoga.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci