Tagovi

Jednokratni politički pokušaji protiv višekratnih političkih gubitnika

Iako svi rezultati predizbornih anketa ukazuju na pobjedu Kukuriku koalicije, nije još sigurno da će ta biti apsolutna, da će Zoran Milanović bez pomoći drugih moći sastaviti vladu i da će njegova vlada trajno imati potrebnu potporu u parlamentu. Pogotovo nije sigurno da će imati dvotrećinsku potporu. Međutim, Vesna Pusić otvara predizbornu kampanju kao da je stvar već gotova i da će izborni rezultat biti točno takav. Da je drugačije, vjerojatno ne bi zaključavala vrata koja će joj možda biti jedini spas, i bacala ključ. U razgovoru za Večernji list ona kao potencijalne političke partnere isključuje čak dvije političke opcije. Jedna od njih bi lako mogla biti i jedina dovoljno odmaknuta od HDZ-a da je taj ne može kupiti. Sve ostale su se, naime, već pokazale otvorenima za političku trgovinu a u toj je, vidjeli smo već mnogo puta, HDZ gotovo nenadmašiv.

Na pitanje čije bi joj ruke bile najdraže ukoliko vlastite ne bi dostajale, Vesna Pusić odgovara:

Nije pitanje čije bi mi bile najdraže, ali najlogičnije su one manjinaca.

Kao da je do sada živjela na pustom otoku negdje oko Novog Zelanda ili drugdje odsječena od medija, ona zanemaruje činjenicu da su tzv. manjinci u prethodna dva mandata podržavali upravo HDZ i da će uvijek stati uz one koji im daju više. Dođe li do političke trgovine, a vlade se gotovo nikada ne formiraju drugačije, nitko ne može garantirati da HDZ opet neće ispasti bolji trgovac. Osim možda Vesne Pusić, ukoliko je sigurna da će ona i Čačić a ne Milanović držati državnu lisnicu.

Očito uvjerena kako će tzv. manjincima moći ponuditi više od HDZ-a, Vesna Pusić se o Lesarovim laburistima i listi Ljube Jurčića očitovala ovako:

Ako ćemo ovisiti o tim jednokratnim političkim pokušajima, onda smo nagrabusili pa o tome neću ni razmišljati.

Što se tiče Ljube Jurčića, on ni do sada nije bio nesklon suradnji s HDZ-om. Uz partnere iz BUZ-a koji također već imaju iskustvo suradnje s Jadrankom Kosor, lako se može dogoditi da opet završi u tom taboru.

Za razliku od Jurčićevih, Dragutin Lesar rezolutno otklanja takvu mogućnost i po tome je jedini od onih koji sigurno ulaze u Sabor. Nazvati Hrvatske laburiste "jednokratnim političkim pokušajem", pogotovo sada kad je položaj radništva nikad ugroženiji, može samo politički slijepac ili beskrajno bahat političar. Zapravo, može to i političar koji pred biračima drži figu iza leđa. Zašto?

Vidjeli smo da svi iz Kukuriku koalicije, osim možda Slavka Linića, izbjegavaju spomenuti bolne rezove. Malo tko od onih koji se razumiju u ekonomiju vjeruje da ih neće biti. Pitanje je samo koliko će biti bolni i, još važnije, koliko će biti pravedni.

Vrlo je teško vjerovati da će liberali, oni koji već po definiciji podržavaju surovi liberalni kapitalizam, založiti se da tzv. kapital podnese veći teret od radništva. Zato je logično i donekle razumljivo zbog čega ti ne bi željeli ovisiti o onima koji će braniti interese siromašnih i onih koji žive isključivo od plaće. Ali je onda razumno postaviti i neka pitanja:

Zašto bi radništvo uopće glasalo za liberale? Koji bi to interes siromašnih i onih koji žive isključivo od plaće bio da glasaju za Kukuriku ako će ovi favorizirati interese krupnog kapitala? Nije li siromašnima i onima koji žive isključivo od plaće svejedno ugrožava li im položaj HDZ ili netko drugi?

Čelniku stranke kojoj pripada i Vesna Pusić je namijenjeno ključno mjesto u Milanovićevoj vladi. U osobi Radimira Čačića se kani objediniti funkcija potpredsjednika vlade zaduženog za gospodarstvo, funkcija ministra gospodarstva i ona osobe zadužene za investicije, odnosno velike projekte. Poznajemo ga kao liberala, zagovornika slobodnog tržišta i vlasnika više poduzeća. Poznajemo ga po mnogočemu ali nijedno od toga nije briga za druge i slabije. Doista je teško povjerovati da bi kao takav umjesto o krupnom kapitalu više vodio računa o interesima radništva. Toga je očito svjesna i Vesna Pusić kada tako bahato omalovažava stranku rada i odbija čak razmišljati o tome da bi Laburisti mogli biti u vladi.

Budući da radnici, seljaci i socijalno ugroženi u Hrvatskoj čine većinu biračkoga tijela, moglo bi se dogoditi da Vesni Pusić pomrse račune i političku joj ambiciju opet zaustave na razini pokušaja. Slaba bi joj utjeha tada bila što njezin politički neuspjeh već odavno nije jednokratan.

Prvi put ne pokušava ni Zoran Milanović. Njega HNS opet stavlja u neugodnu situaciju. Prvo mu je Radimir Čačić zapaprio štićenjem i ipak stavljanjem na izbornu listu varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša a sada mu biračko tijelo od kojega i sam ovisi iritira Vesna Pusić. Krajnje je vrijeme da nešto poduzme. Ignoriranje se pokazalo dobro u odnosu na HDZ ali bi vlastite političke slonove ipak morao zauzdati podalje od izborne staklane.

Komentari

Uzalud se baviti potrošenim kapitalizmom

" 2. Naziv konferencije koju ste upravo vodili jest 'Komunizam - novi početak'. Pitam se nije li komunizam, kao brend, potrošen? Zašto ne bismo pronašli neku drugu riječ za to?

- Ja sam toga itekako svjestan. PR problem. Mnogi mi prijatelji govore: 'Slušaj, mi se sa svim tim slažemo, ali zašto bismo koristili tu strašnu riječ, tako zastrašujućih konotacija - gulag i sve ostalo, ne? Evo mojih razloga. Prvi je egalitarizam - milenijska radikalna tradicija pokreta. Volio bih ostati vjeran toj tradiciji.

Drugi razlog: to je ipak najmanje zlo. Sva ostala društva dopuštaju previše hegemonizma. Kad govorimo o socijalizmu - socijalizam je bezopasan i svi su, znate, danas socijalisti: dovoljna je neka neodređena solidarnost. Nema radikalne jednakosti. Tako se i svaki fašist može nazvati socijalistom. A tek demokracija, moj bože. Svi se pozivaju na tu riječ, a beznačajna je. Pravda, jebeš je. Koja pravda.

I posljednji, paradoksalni razlog. U ime komunizma činile su se užasne stvari - i dobro je imati ime da nas na to podsjeća. Dobro je da budemo svjesni opasnosti. U svom antikomunizmu nemamo čak ni dobru teoriju o tome kako se megakatastrofa zvana staljinizam mogla ikada dogoditi. Što je pošlo po zlu? Ne volim one esejističke filozofske generalizacije u stilu Karla Poppera, platonističko-totalitarističko-što god, ili Rousseau ili tko god. Moj problem s liberalnim antikomunističkim povjesničarima je što nisu kritični prema staljinističkom režimu. Njihovo je objašnjenje tipično liberalno. Oni ga reduciraju na loše ljude koji su htjeli novac, moć... i sve to."

http://www.nacional.hr/clanak/120128/zizek-greska-u-sustavu-kao-takvom

Tko je glasao

jel štima ova matematika?

sm, daj mi pls. objasni jel štima ova priča o tome da SDP (opet) koristi Bandića da bi prikupio glasove, itd.

http://dalje.com/hr-zagreb/zoran-milanovic-i-milan-bandic--ima-neka-tajn...

thx.

CC

Tko je glasao

O matematici je već sve

O matematici je već sve objašnjeno, zadnji put na zadnjem Oštrićevom dnevniku.

Nigdje se ne preljeva ništa a Bandić će ako i ne prijeđe prag samo umanjiti broj glasova za HDZ i Kukuriku a i to samo utoliko što među njegovim biračima ima nekadašnjih podržavatelja SDP-a i HDZ-a koji ovaj put neće glasati za njih.

Linkani portal je inače za građansko novinarstvo pa se nađe svašta, i jako dobrog i jako lošeg, kao i ovdje.

B-52

Tko je glasao

seneka, sm...

..pročitala sam na brzinu i nije mi neš' bilo jasno....ali da ne razmišljam posegnula sam za provjerenom metodom koju ČESTO koristim, hehe....bacim ovdje upit jer sam ziher da ću dobit bar dva tri suvisla odgovora i tek onda ću procijenit o čem se radi ili ne radi;

eto. to vam ja tak' radim - zašto da palim svoje vijuge za svaku sitnicu kad imam vas neke tu da me podučite, em je mukte, em je promptno, em je kvalitetno (uglavnom) di ćeš bolje :)).

CC

Tko je glasao

?

CC
Ako si procitala link koji dajes onda vidis da su to nebuloze?
Cijenjeni novinar nema pojma kako funkcionira dHondt, inace ne bi pisao ovakve gluposti i to u tekstu vidimo vise puta.

Tko je glasao

CC, Simpatijo, kaj još nisi

CC,

Simpatijo, kaj još nisi skužila da je Bandićeva uloga je malo čudna. Bil je cjelo vrijeme dobar SDP-u, pa je to i sad. Odvukel je jedan dio desnih glasača, a bome je i branitelje nasanjkal.

No samo plagano, sve jedan dan ispliva na površinu.

Tko je glasao

SM, moram kazati da ovaj

SM, moram kazati da ovaj tekst pokazuje i tvoje nerazumijevanje politike i sto je razumljivo, predizborno navijanje za odredjenu opciju.
1. Opisivati liberalnu stranku kao gubitnicu zato sto nikad nije pobijedila na izborima pokazuje ili zlonamjernost ili potpuno nepoznavanje politike. Liberalna stranka na izborima ne moze odnijeti pobjedu jer ako je odnese prestaje biti liberalnom. Vecina elektorata nikada ne moze biti liberalna jer onda ono sto je u nekom trenutku bilo liberalno postaje mainstream. Liberali uvijek otvaraju nove teme i pokazuju nove nacine rjesavanja problema. Ono sto bi se opisalo kao liberalno u Iranu, nece biti liberalno u Hrvatskoj, a ono sto je liberalno u Hrvatskoj nece biti liberalno na Islandu itd itd.
Liberalizam je inace jedan siroki pojam u koji se moze utrpati sve i svasta (razlika izmedju liberalnih stranaka u Europi su ogromne), ali pravilo jest da one nikada ne pobjedjuju na izborima. Zbog toga je pogresno i tvrditi da liberali po definiciji podrzavaju 'surovi liberalni kapitalizam'. Moje poznavanje europskih liberala mi govori da ga vecina europskih liberalnih stranaka ne podrzava.
2. Sto Vesnu Pusic cini gospodarskom neoliberalkom u odnosu na npr. Milanovica ili ostale hrvatske politicare. Tu bi se morao malo vise potruditi i ukazati na njene izjave koje bi se mogle opisati kao gospodarski neoliberalne.
3. Zamjerati V Pusic sto je u ovom trenutku nazvala neku stranku nekim jednokratnim pokusajem je bedasto. Ta stranka je tek osnovana i u ovom trenutku jest jednokratni pokusaj i manje-vise one-man band. Tek ce buducnost pokazati hoce li aktivno djelovati i postojati nakon par izbornih ciklusa.
4. Ne vidim nista sporno u tome sto se predstavnici manjina u pravilu svrstaju uz izborne pobjednike. Time samo pokazuju da ne zele utjecati na rezultat izbora. Bilo bi uistinu sporno da se svrstaju uz 'izbornog gubitnika'.
Inace, ja o djelovanju V. Pusic i r. Cacica imam jako slabo misljenje (buduci da su pretvorili jednu stranku u svoj osobni propagandni projekt i rade na principu nekakvog bijumvirata), medjutim to ne znaci da i neke kritike mogu biti...hm eto tek tako da se nesto napise i malo sve skupa popljuva:)

Tko je glasao

Neoliberalna Pusić Vesna

Sjećam se nekih prošlih dana kad sam na poziv danas pokojnih članova HNS-a postao članom i sukoba sa Ferenčakom nakon Vesninog preuzimanja stranke. Tada je na prijedlog upravo Pusičke GO usvojio političku platformu kojom društveni uglednici moraju preuzeti sve vodeće pozicije u društvu kao "demokratske elite" i kao jedine bogom dane.
Tada sam sazvao odbor za branitelje čiji sam bio predsjednik (tada vrlo jak i ugledan odbor!) i na njega pozvao Savku, Špegelja, Lesara.... odazvao se Špegelj i Savka!
Sjećam se vrlo dobro, odbor je tražio da Savka i Špegelj svojim autoritetom sprijeće otvaranje takvog puta elitističke stranke na kaj mi je Savka replicirala da je ona upozorila GO na pogubnost i po stranku i po društvo takve politike ali ju je navodno Pusička poklopila nekakvom agendom novih - osviještenih snaga, uglavnom završila je izjavom na račun Pisičke u smislu - ta žena se ponaša kao da je pozobala svu pamet ovog svijeta. Tada je na sastanak upao Ferenčak i počeo se derati najprije na mene a potom i na ostale inputirajući nam nekakvu zaplotnjačku politiku i odmah mi obećao da će me sutra Predsjedništvo izbaciti iz stranke - tako je i bilo, za odluku mog izbacivanja glasao je tada i Dragutin Lesar...
I da, nisu mi mogli oprostiti kaj sam u pisanim materijalima za sjednicu napisao da je to pretvaranje narodne stranke u neoliberalno dogmatske snage - nisam se nikad poslije pjenio zbog razloga izbacivanja...

Tko je glasao

Tada je na prijedlog upravo

Tada je na prijedlog upravo Pusičke GO usvojio političku platformu kojom društveni uglednici moraju preuzeti sve vodeće pozicije u društvu

Vjerojatno bi bio sretan da je GO usvojio politicku platformu kojom sve vodece pozicije u drustvu moraju preuzeti drustveni neuglednici:) Mislim, sto to uopce znaci 'drustveni uglednik' i kakav je to dokaz bilo cije neo-liberalnosti, konzervativnosti ili bilo cega?

Tko je glasao

Uglednici by Croatia

Pojam uglednika u novijoj Hrvatskoj sigurno nije vezan za posljedicu znanja i rada već institucionaliziranoga lopovluka i etalona "imati" pod svaku cijenu. I upravo iz tog korpusa novokomponiranih imatelja ovoga i onoga Vesna "stjuardesa" je regrutirala svoje suradnike u stranci a tako je namjeravala i u cijelom društvu. Prema tome godpodo - ne delajte se mutavi glede ugledanja u uglednike "by Croatia."

Tko je glasao
Tko je glasao

pokojni Josip Županov

je u nekom intervjuu rekao da je kolegica radila na premalom broju uzoraka istraživanje o tehno menađerima, pa bi se moglo reći da jest tim podupiranjem napravila grandioznu štetu. Pokojni Županov je pak već bio star za konstruktivne ispravke.

Tko je glasao

He, he, ne treba njoj veliki

He, he, ne treba njoj veliki uzorak.

Eno se tamo primiče stanoviti Kuštrak da se kompletira već uigrani dream team koji će nas izvući iz krize.

B-52

Tko je glasao

Joooj

Kuštrak ministar gospodarstva ... i kaj još - vuk, čuvar stada?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Građevinska logika Ferbosa

Nećeš valjda tvrditi da je recimo isti rezultat dobiven na većem uzorku da ta teta opet ne bi fulala. Moraš znati da ona stav o elitama i stupovima društva nije donijela na temelju istraživanja već je istraživanje prilagodila unaprijed svom preduvjerenju "božjem" poslanju nekolicine. I to poslanje ni tvoja kolegica po struci niti razumije niti prepoznaje!

Tko je glasao

samo ne znam na koju kolegicu po struci misliš?

VP je sociolog (i za sociolaga je porazno kad kaže da su vlast koja je donjela prvi GUP - sociolozi zapravo taj bitan sociološki element, što i kako se radi sa zemljiptima, kako se crpi lova iz proračuna i kakve ima s tim veze gup, i što je on uopće - izgleda zaobilaze u širokom luku)

a da je veliki mag, moja kolegica mmd, majstorski komesarski odrađivala razno za taj uski uzorak tehnomenađera - šta je je. moguće da je ona tako stručna i znalački šaputala Vesni što i gdje da istražuje.

Tko je glasao

U vrijeme kad si bio član

U vrijeme kad si bio član HNS-a parlamentarne izbore nisi smatrao neustavnima?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Do 2005. sam samo sumnjao, od tada sam siguran

Parlamentarne i lokalne izbore osvješćujem i tretiram kao neustavne od 2005.g. kad sam proveo politička i stručna usaglašavanja sa znalcima ustavnog prava na katedri zagrebačkog i splitskog fakulteta te kada sam dao prijedlog ocjene ustavnosti izbornog zakonodavstva na koji do danas nema odgovora, zajedno s prijedlogom ocjene ustavnosti uglavljivanja ordinarijata u državnu upravu.

Tko je glasao

imas neki link? opce ne

imas neki link?

opce ne kuzim kaj si rekel s ovim, kao ni sto je GO.. gradski odbor.. cega ?

GO usvojio političku platformu kojom društveni uglednici moraju preuzeti sve vodeće pozicije u društvu kao "demokratske elite" i kao jedine bogom dane.

tko treba biti na vodecim pozicijama u drustvu? neuglednici?

i kaj su ti to drustveni uglednici, da je to nekaj tak negativnog?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

imas neki link? Tebi osobno

imas neki link?

Tebi osobno svjedočenje ne vrijedi više od linka?

B-52

Tko je glasao

ne volim bombasticno

ne volim bombasticno izrazavanje jer to nista ne znaci..

tko su to drustveni uglednici? kad je tako negativno da oni predvode drustvo

zakljucak izrecenog bi bio da drustvo trebaju predvoditi drustveni neuglednici..

no svejedno i dalje ne znam na koga je golgi mislio sa tako "zgodnim" nazivom

takve recenice ne znace nista i svasta.. klasicno politicko izjasnjavanje u nasim politickim krugovima poznato odavno. sluzi da ne bi slucajno rekao nesto jasno i jednostavno i prije svega skriva konkretan, decidiran podatak

ajd mi ti napisi tko spada u te drustvene uglednike i zasto su uglednici los odabir?

i naravno zasto se slazes da su neuglednici dobar odabir

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@sm kakvo osobno

@sm

kakvo osobno svjedocenje?

nema teme.. jedino sto mogu vidjeti je da je bila platforma i da se golgota posvadao sa ferencakom zbog "platforme" koju je napisala pusic, a savki je bila cudna..

gomila imena, jedna skracenica GO i nigdje konkretnog podatka..

dakle imam svjedocenje i to je ok. samo kaj temu ne vidim. jer je subjekt imaginaran.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Golgota je odgovorio na

Golgota je odgovorio na Martinovo osporavanje Vesne Pusić kao neoliberalke. Kao jedan od argumenata je ponudio vlastito iskustvo gdje je svjedočio prijedlogu, raspravi i zaključku stranke.

Iz mojeg što sam već dao, i sada dodatno citat iz Wikija, sasvim je razvidno da se pod društvenim uglednicima ima smatrati "najuspješnije industrijske rukovodioce", dakako iz prošlog sustava jer je Pusićka to istraživala od 1989.godine. U citatu je i naslov knjige u kojoj je ta doktrina, mi je znamo kao tehnomenadžersku, objašnjena.

Ako doista hoćeš, imaš i temu, i subjekt, i objekt, a i materijala za čitanje koliko hoćeš (Vesna Pusić - "Vladaoci i upravljači - Novi Liber, 1992).

B-52

Tko je glasao

@sm .. stvarno me zanima tvoj stav i drustveno razmisljanje

obzirom da si dosta upucen u tematiku zanima me, tko su ljudi, strucnoscu, obrazovanjem, nekim dotadasnjim drustvenim polozajem, koji bi po tvom misljenju

najbolje vodili zemlju u hrvatskoj nakon odluke o ukidanju socijalizma?

vidim ne slazes se sa vesnom pusic i njezinim istrazivanjem 90-tih, ima jos slicnih razmisljanja iz tog doba.. Sto je po tebi greska u ideji o strucnim ljudima bez komunistickog opterecenja kao o vodama netom formirane drzave i netom formiranog kapitalistickog odnosa prema vlasnistvu?

Jos me zanima sto bi ti danas rekao (sa odmakom nakon svega sto smo vidjeli i dozivljeli kao ljudi) tko bi tada bio najbolji odabir za nas, gradane hrvatske i zasto?

I kakav profil ljudi, zanimanja, obrazovanja, iskustva, strucnosti, podrucja bi po tvom misljenju bio nas najbolji odabir danas?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

obzirom da si dosta upucen u

obzirom da si dosta upucen u tematiku ...

Dajte se dogovoriti, ti i Martin, sad ni sam više ne znam jesam li "dosta upućen" ili "ne razumijem politiku". :)))

Naravno da imam i stav i mišljenje o tome što pitaš ali se bojim da je u ovoj fazi rasprave na ovom dnevniku jedan mali komentar premalo za kvalitetan odgovor.

Svojom dobrom osobinom smatram to što se s pojedinim ljudima i idejama mogu po nekim pitanjima slagati a po nekima ne, tako i s Vesnom Pusić. Nažalost, vidim da se u predizborno vrijeme ovdje pa i općenito više cijene isključivi i generalni stavovi i mišljenja, nešto poput "ili si s nama ili si protiv nas".

B-52

Tko je glasao

pitanje je vrlo ciljano i ni

pitanje je vrlo ciljano i ni u kom slucaju nema stav il si s nama il protiv nas..

mogao si reci i zasto nisu dobri ti "drustveni uglednici" (koje si ti odredio kao "tehnomanagere", makar tamo pise da se radi o strucnim ljudima u uspjesnim poduzecima, sto mogu i ne moraju biti tehnomanageri) ili
ako se ne slazes sa misljenjem iz tog rada V.P., barem da kazes koga bi smatrao boljim u "upravi nove drzave" 90tih godina..

ovako mi to lici na tvrdnju: ne svidaju mi se i gotovo.. sto bas i nije neka dobra osnova za raspravu i razmisljanje

a meni se bas ta razmjena misljenja cini dobar cilj komentiranja

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kao jedan od argumenata je

Kao jedan od argumenata je ponudio vlastito iskustvo gdje je svjedočio prijedlogu, raspravi i zaključku stranke.

Oprosti, ali kao argument necije 'neo-liberalnosti' davati osobno svjedocenje anonimne osobe pod nadimkom golgota je vise nego smijesno.
Isto kao sto je smijesno kao argument za istu tvrdnju davati istrazivanje provedeno pod njenim vodstvom u vrijeme kad sam ja imao deset (!!!) godina.
Ako zelis argumentirati svoju tvrdnju o V. Pusic kao neo-liberalki, moras dati njezine izjave (malo recentnije od onih iz pocetka devetdesetih:) i djela koja bi to potvrdjivala (posebno i uspredbu s ostalim hr politicarima), a usput se i zapitati kako je predsjednik sadasnje laburisticke stranke uspio zivjeti i prosperirati u stranki cija predsjednica je bila tako neo-liberalno nastrojena (jer to njeno istrazivanje je iz 92., a ne iz 2010).

Tko je glasao

Časni sude, ovaj put nisam kriv

Kao onaj kojeg si označio da ne razumije politiku ne osjećam se dostojnim uopće više ulaziti u raspravu s tobom koji to razumiješ a posebno ne o recentnim djelima koja bi mogla poslužiti kao teorijska podloga i argument za prosudbu o tome da li Vesna Pusić jest ili nije u ovom trenutku neoliberal. Umjesto toga ću se pozvati samo na pravo koje mi neosporno pripada, u skladu dakako s mojim razumijevanjem demokracije, a to je da o tome imam mišljenje koje sam napisao. Naravno, ne sporeći ti jednako pravo da o istome imaš i napišeš svoje mišljenje.

Međutim, u ovo se razumijem dobro, a tebi je valjda samo promaklo:

Golgota je odgovorio na Martinovo osporavanje Vesne Pusić kao neoliberalke. Kao jedan od argumenata je ponudio vlastito iskustvo gdje je svjedočio prijedlogu, raspravi i zaključku stranke.

Kao što, ako hoćeš, možeš vidjeti, nakon tvoje poduke sam se odvažio samo na to da Lunu uputim na koje osobno svedočenje mislim, budući me je baš to pitala.

Također,

Iz mojeg što sam već dao, i sada dodatno citat iz Wikija, sasvim je razvidno da se pod društvenim uglednicima ima smatrati "najuspješnije industrijske rukovodioce", dakako iz prošlog sustava jer je Pusićka to istraživala od 1989.godine. U citatu je i naslov knjige u kojoj je ta doktrina, mi je znamo kao tehnomenadžersku, objašnjena.

smiješno ili ne, ovdje sam bio slobodan samo ukazati na što se odnosi pojam "društveni uglednici" koji je Golgota upotrijebio. Dakako, i to je Luna pitala.

B-52

Tko je glasao

...od kada se ovdje nešto "mora"?

... moras dati njezine izjave...

Tko je glasao

kondicional

...od kada se ovdje nešto "mora"?

recenica je izrecena u kondicionalu, i prethodi joj:

Ako zelis argumentirati svoju tvrdnju o V. Pusic kao neo-liberalki,...

kritizirati u tom kontekstu upotrebu glagola "morati" je isto kao da kritiziras upotrebu glagola "morati" u recenici "Ako zelis piti vodu moras otvoriti usta".


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Izgleda da pomalo i ovdje

Izgleda da pomalo i ovdje postaje pravilo da se za neke i nešto ne mora ništa jer je "svima sve jasno" a za posebice neke i nešto sve više mora sve i svašta, iako je rizik da i onda nekima to još uvijek bude nejasno i ništa.

B-52

Tko je glasao

GO kao građevinska odmazda

Fascinantno je tvoje nepoznavanje politike!

Tko je glasao

pa zasto bi trebala znati

pa zasto bi trebala znati skracenice bilo cega? ili ih pisati?
to kao spada u neke spoznaje, znanja, shvacanja biti necega.. ? pogotovo ovakve kao "godisnji odmor". jedino kaj sam skuzila je da si bil i u HNS-u, pa si se posvadil..

molim dakle link i konkretan odgovor, i to ASAP

ps
ova skracenica je jednoznacno objasnjenja na googlu, nije neka frka pogledati ako ne znas.. a sluzi samo za ilustraciju stupidnosti takvog nepotrebno "skracenog" pisanja

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Nevjerojatno je i to

da mi je nakon čitanja komentara prvo palo napamet da te pitam imaš li neki link jer mi je to pitanje tako fascinirajuće inteligentno da je to nevjerojatno ! :)

Provinciopolis

Tko je glasao

Kralj

i gotovo ! :)

Provinciopolis

Tko je glasao

Hvala lijepa, preporučam se

Ne pada mi na pamet sporiti tvoje pravo na ocjenu o tome koliko ja razumijem politiku a još manje uvrijeđeno ti uzvraćati istom mjerom.

Umjesto toga bih se zadržao tek na razumijevanju onoga što u dnevniku piše. Mada sam ti zahvalan na poduci o liberalizmu jer ponavljanje je majka znanja, bit ću slobodan skrenuti ti pažnju da ja pišem o hrvatskoj političkoj sceni i da sukladno tome, ono što vrijedi za evropske liberale ne mora nužno vrijediti i za hrvatske. Svaka od naših stranaka je specifična u odnosu na evropske, pa tako i liberali.

Vesnu Pusić bi se neoliberalkom osim po programu stranke moglo prepoznati i po tome što se svojevremeno bavila proučavanjem mogućnosti i zagovaranjem da upravljačke gospodarske elite u tranzicijskom razdoblju postanu političke elite. Utoliko je smatram rodonačelnicom tehnomenadžerstva u nas. Meni je to uz kao prst i nokat povezanost s Čačićem dovoljna osnova za ocjenu koju sam iznio na ovome mjestu i u ovoj vrsti teksta.

Što se pak tiče dobijanja ili gubljenja izbora, također ću biti slobodan ukazati ti na jedino u dnevniku što se na to odnosi a što mi je poslužilo kao uporište za upotrijebiti izraz "višekratni politički gubitnici".

...moglo bi se dogoditi da Vesni Pusić pomrse račune i političku joj ambiciju opet zaustave na razini pokušaja. Slaba bi joj utjeha tada bila što njezin politički neuspjeh već odavno nije jednokratan.
--------------------------------------------------
Prvi put ne pokušava ni Zoran Milanović.

Vesna Pusić se je natjecala na predsjedničkim izborima koje je izgubila. Njena stranka je gubila na parlamentarnim izborima. Ako i prihvatimo tvoje pravdanje da liberalne stranke nikad ne dobivaju izbore, što je meni problematično ali neka, što ja znam o politici, ostaje činjenica da se njenoj stranci smanjivao i broj mandata. Zbog toga sam se drznuo ustvrditi da je u trenutku kada jednokratnost podrugljivo predbacuje drugima, njen politički neuspjeh već višekratan. Time sam kanio asocirati na onu "rugala se sova sjenici da ima veliku glavu".

Za Milanovića se nadam da ne moram objašnjavati otkuda mi smjelost za napisati da mu ovo nije prvi pokušaj.

Toliko iz mog kuta koji naravno jest ograničen razumijevanjem politike ali je, barem sam uvjeren, ipak dovoljno širok da mogu vidjeti i razabrati što je jednokratno, što višekratno a što prvi put.

Ali ako niti to nisam dobro razumio a uzeo sam kao poantu dnevnika, neću klonuti duhom. Drugi će put biti bolje jer valjda i ja svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem, ne samo Pusić, Čačić, Milanović i ostala elita.

B-52

Tko je glasao

Točno

Zašto bi radništvo uopće glasalo za liberale? Koji bi to interes siromašnih i onih koji žive isključivo od plaće bio da glasaju za Kukuriku ako će ovi favorizirati interese krupnog kapitala? Nije li siromašnima i onima koji žive isključivo od plaće svejedno ugrožava li im položaj HDZ ili netko drugi?

Nažalost ne postoji politička opcija koja tim istim Radnicima nudi išta više od navedenih HDZ i HDZlight i tako će biti sve dok će ti isti živjeti od te iste "plaće" bez obzira odredila se ona lesarističkim referendumima ili pak "poštenim plaćicama za pošten Rad" jer niti lesaristi niti kvazisocijaldemokrati ne nude odmake od temeljnih postavki kapitalizma pa samim time njihovo postojanje po pitanju Radništva nije niti potrebito s obzirom da imamo i humanitarne udruge i sindikate.

Provinciopolis

Tko je glasao

Skandalozno - do kuda seže bahatost HNS-ova dvojca?

Kukuriku u Koprivnici predstavljao program i evo što je Radimir Čačić rekao o svim biračima koji neće glasati za njih:

- Ljudi me neprestano pitaju zašto bi glasali za nas. Odgovor je vrlo jednostavan, a glasi: 'Nemate izbora'. Ako se bilo tko sjeti bilo koje druge opcije, neka mi se odmah javi, posumnjat ću u njegovu zdravu pamet - poentirao je Radimir Čačić.

E pa stvarno je poentirao, kao šakom u stomak Kukuriku koalicije

Izgleda kako je stvarno nečija (zdrava?) pamet u pitanju.

B-52

Tko je glasao

gdje je laz?

Ili glasajte za nas ili sami vadite kola iz blata, poručio je prvi čovjek HNS-a Radimir Čačić biračima na skupu u Koprivnici, prvom kojim je Kukuriku koalicija predstavljanjem Plana 21 i službeno ušla u predizbornu kampanju, te poručio da su on i njegovi koalicijski partneri jedina opcija za spas Hrvatske i da je svatko tko tvrdi suprotno po njemu izgubio zdrav razum.

zar mislis da bilo koja druga koalicija ili stranka ima snage i ljude za preuzeti vlast?

na zalost, opet te istina smeta jer ti se ne svida.. ah, sto ces, takav je zivot @sm... mozda nije ugodan kad cujes stvari onakve kakve one stvarno jesu..

ali ja ne volim kad me lazu, ti ocito da.. a istina mi ne smeta, cak i kad mi se ne svida

:)))

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Aha

zar mislis da bilo koja druga koalicija ili stranka ima snage i ljude za preuzeti vlast?

Klasična i ogoljena štorija revnih nam da ne velim koga i čega ...

Koji kua uopće dišemo zrak svi mi koji nismo kukurikavci .
Bahati Gazimir, bahati Zoka, a i objektivno nepristran član SDPa @hatzie slijedbenički nastavlja niz .

Naravno HDZ je bahat. Sanader je bahat. Kosorka je bahata.

Anđeli kukurikavski su nezamjenjivi i cijeli svijet se vrti oko njih, postoji radi njih i da njih nema sutra bismo mogli svi pocrkat.

Sramota !

Provinciopolis

Tko je glasao

Ne radi se o istini ili laži

Ne radi se ovdje o istini ili laži sadržanoj u tvrdnji da je ovaj ili onaj najbolja opcija. "Veliki lajavac" hrvatske političke scene, po uzoru na istog takvog u boksu, ima pravo misliti i govoriti:

"Ja sam najbolji, ja sam najveći, ja sam najljepši, ..."

Radi se o tome da političar koji izlazi na izbore u navodno demokratskom društvu kojeg je osnovna karakteristika da svaki građanin ima pravo na vlastito mišljenje i vlastiti odabir sve dok ne ugrožava jednako pravo drugih i u kojem je manjina zaštićena u pravu na različitost, pa i tog mišljenja, poručuje svima koji neće glasati za njega da nemaju zdrav razum, da su dakle bolesnog uma ili narodski rečeno - budale.

To nadilazi političku borbu za glas, zdravo političko suparništvo i općenito pravo na izražavanje mišljenja kojeg dakako političar ima ali ga imaju i svi drugi u društvu, a posebno birači u vidu prava na vlastiti odabir u vrijeme izbora.

To je uvreda par exelance, nebitno je da li smišljena ili tek posljedica neumjerenog ega i narcizma od kojeg pati mnogi političar, to je uvreda koju jedan političar bahato upućuje velikome dijelu biračkoga tijela. I da, nema tu laži, istina je da se radi o uvredi koju političar nikada nikome ne bi smio izreći a ponajmanje biračima od čijeg glasa ovisi.

Ne vjerujem da je politički oportuno ili čak zdravorazumski upućivati takvu uvredu biračima političkih suparnika jer ih neodlučne ili demoralizirane krizom može potaknuti na povećani izlazak na izbore i glasanje za nekog drugog. Sad Jadranka Kosor ili bilo tko drugi treba samo podsjećati da Kukuriku koalicija Hrvatsku dijeli na vlastite birače i ostale, sve odreda glupane.

B-52

Tko je glasao

mislim da se samo sujetan i

mislim da se samo sujetan i nesiguran covjek moze naci uvrijeden istinom.

danas, i u ovom trenutku mi nemamo niti jednu drugu politicku opciju koja je spremna i moze formirati vlast koja je sposobna pokrenuti promjene.

da li tebe vrijeda jer je to kukuriku vise govori o tebi nego o toj izjavi.

da li to znaci da trebas glasati za kukuriku? naravno da ne.

da li to vrijeda politicke protivnike? pa to je zaboga svejedno, ako su protivnici, nisu bedasti da ne bi znali kako je to istina.

ni laburisti, ni grubisic, ni hsls, no srp, ni bilo koja od onih 150.000 ostalih, jos manjih stranak ili koalicija nije sposobna preuzeti vlast. kao sto nije sposobna ni rascistiti policiju od gamadi, ni sudstvo od korupcije, ni pokrenuti investicije..
niti imaju ljude, niti imaju organizaciju.

i to je tako. i sto sad? da li si uvrijeden?

da li bi bio uvrijeden ako bih ti rekla da nisi lijep kao Sting, napr.? ne bi, vrlo vjerojatno. da li bi bio uvrijeden ako bih ti rekla da nisi pametan ni uspjesan kao Bil Gates? ni to ne bi, vrlo vjerojatno. i jos bi mi se nasmijao kako sam blesavu "uvredu" izmislila..

e tako je isto smijesno kad se ljutis kad predstavnik kukuriku koalicije kaze da su oni jedino sposobni u ovom trenutku preuzeti vlast i pokusati rascistiti ovu gomilu dreka u kojoj se nalazimo.

na ostalima je da ih korigiraju ako misle da grijese u nekom potezu, da ih traze da budu bolji, da im pomazu ako se slazu sa potezima..

a na smijesnom i navijackom gradanstvu je da se cude i vrijedaju kad cuju istinu. sto je takoder pravo svakog biraca, no ne znaci da je zdravorazumno.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

A vidi što o ovome danas piše

A vidi što o ovome danas piše očito još sujetniji i nesigurniji od mene, izvjesni Klauški:

Ovakav pristup biračima još nije zabilježen na hrvatskoj političkoj sceni. Pored svih podjela koje vladaju u ovom društvu - pošteni-nepošteni, korumpirani-nekorumpirani, sposobni-nesposobni, nacionalisti-kozmopoliti, konzervativni-liberali - Čačić je sada uveo i novu, bazičnu podjelu: glupani i oni koji glasaju za Kukuriku koaliciju.

Očekujem da se u skladu s Čačićevim revolucionarnim pristupom kampanji uskoroi pojave plakati sa sloganom "Ne dajte da boli".

"Ako želiš pobijediti, nikako ne smiješ izgubiti"

B-52

Tko je glasao

Olala!

e tako je isto smijesno kad se ljutis kad predstavnik kukuriku koalicije kaze da su oni jedino sposobni u ovom trenutku preuzeti vlast i pokusati rascistiti ovu gomilu dreka u kojoj se nalazimo.

Sad se grizem što očito nisam uspio dovoljno dobro objasniti zašto sam ljut. :)

Meni nimalo ne smeta to što kukurikaši govore o sebi, primjerice ovo što si citirala da govore.

Meni jako smeta to što kukurikaši govore o onima koji neće za njih glasati.

"Psihijatar" Čačić osporava zdrav razum svima koji neće glasati za Kukuriku.

Nije li to ipak nešto sasvim drugo od veličanja samoga sebe?

B-52

Tko je glasao

istina boli, a meni nije jasno zasto. zbog nesigurnosti u JA?

hahah stvarno si se nasao uvrijeden.... sa istinom..

nista lose cacic nije rekao. hns inace ima problema sa biracima kad kaze istinu. sjecam se onog cirkusa kad je Vesna Pusic jasno i glasno rekla da smo vojskom usli u BiH.. nista drugo nego istina, a svi su je zbog toga pljuvali.. da bi par godina kasnije mirne duse rekli kako je to istina..

tako i sad. prvo kreces na vesnu pusic jer je rekla da jao si ga njima ako budu morali dalje koalirati

sad puses na cacica jer je rekao da treba posumnjati u zdrav razum svakog tko misli da je bilo koja druga opcija sposobna preuzeti vlast u ovom trenutku...
najsmjesnije je sto tu izjavu boldas i naglasavas, a onda ju interpretiras sasvim drugacije..

uostalom ajde ti meni reci, ako si sjetio (kako je vec cacic rekao, a ti boldao) tko je ta opcija koja bi mogla danas preuzeti vlast i nesto pokusati napraviti, a da nije kukuriku? ti ju znas? pa da vidim zdravu pamet na djelu, a ne samo uvrijedenu sujetu.. a bez ikakvog zdravorazumskog promisljanja

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Mogu li uopće jasnije napisati?

Vesni Pusić NE zamjeram što svoje smatra jadnima ako će ovisili o ikome.

Vesni Pusić ZAMJERAM što Lesarove i Jurčićeve naziva "jednokratnim političkim pokušajima", što nije samo uvredljivo već i činjenično netočno.

Radimiru Čačiću NE zamjeram što sebe i svoje smatra najboljom političkom opcijom.

Radimiru Čačiću ZAMJERAM što kod svih koji neće glasati za njegove dovodi u pitanje njihov zdrav razum.

Ako ste već samo vi iz Kukuriku tabora, sukladno evanđelju po Čačiću, zdravog razuma, kako to da ni nakon toliko mojih upisa ne uspijevaš shvatiti o čemu zapravo pišem?

B-52

Tko je glasao

uf, ovo je dobro, odlično, ubojito...

Ako ste već samo vi iz Kukuriku tabora, sukladno evanđelju po Čačiću, zdravog razuma, kako to da ni nakon toliko mojih upisa ne uspijevaš shvatiti o čemu zapravo pišem?

respect. ono, totalni :))

CC

Tko je glasao

sm - ne trebas Cacicu

sm - ne trebas Cacicu zanjeriti hvalisanje u izbbornoj kampanji.
Sve je to sto on lupeta komicno i neodrzivo.
HSLS su vise nego oni nekakvi liberali.
Ne lakiraju stvarmost.
Ako budem glasao i ne ispliva nesto bas ljigavo, glasati cu za njih.
Losim prognozama i najavljujuci krizne mjere, HSLS ne podilazi glasacima.
Dio promjena je i ne lakirati situaciju.

Tko je glasao

@sm .. citaj kako pises (citiras) i molim te odgovori na pitanj

Radimiru Čačiću ZAMJERAM što kod svih koji neće glasati za njegove dovodi u pitanje njihov zdrav razum

ti ili ne znas citati ono sto sam boldas ili je to citanje sa autosugestijom.. da ti ponovim tvoje pa polako .. evo cacive tekst koji si citirao

- Ljudi me neprestano pitaju zašto bi glasali za nas. Odgovor je vrlo jednostavan, a glasi: 'Nemate izbora'. Ako se bilo tko sjeti bilo koje druge opcije, neka mi se odmah javi, posumnjat ću u njegovu zdravu pamet - poentirao je Radimir Čačić.

a sad mi odgovori na pitanje: Koja politicka opcija, po tvom misljenju. moze oformiti novu vlast u Hrvatskoj po organizacijskim sposobnostima, ekipiranosti, te kao nova poceti odmah sa nuznim promjenama?

pa mi daj taj izbor konacno, da shvatim sto je tako uvredljivo u cacicevoj izjavi. takoder me zanima koga je uvrijedio, jer to moze biti samo netko tko je sposoban odmah organizirati novu vlast i poceti rasciscavanje kaosa..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

HSLS

HSLS

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci