Tagovi

Jedno zrno morske soli

Proljetna zagrebačka prohladna večer.
Danas je bila fešta (kako li se to kaže po zagrebački?). Ćevapi iz "Čingača", gostiju puna kuća, miris luka i miješanog mesa, Erdutski traminac i bevanda, torta koju je donijela mama, opet preslatka (nemam joj srca to reći).
Tema uobičajena u mojoj kući. Iako skačem oko gostiju i nastojim da se svi dobro osjećaju, da imaju dovoljno ića i pića i ne stignem sudjelovati u raspravi – opet o politici. Ima u mojoj široj familiji i ljevičara i desničara, svašta se može čuti, svatko misli da baš on najbolje zna, a rezultat diskusije uvijek se utopi negdje u čaši vina, malo prije kave koja se još kuha.
Gotovo da su već u statusu obitelji, tu su i moji prijatelji s hrvatskog juga na prisilnom boravku u Zagrebu – na naš smog prikovala ih je opaka bolest, a liječenje je moguće samo u metropoli.
Hvala Bogu, dobro su oboje.
Pričamo o tome kako ćemo i ove godine kod „Kaulića“ u konavoska brda na teletinu i janjetinu ispod saća, na mjesto gdje se miris mediteranskog bilja stapa s onim tek serviranog ručka, s pogledom na Konavosko polje i zračnu luku nedaleko od Cavtata.
Svake godine pomislim: „Bože, daj da se svi ovdje nađemo opet i dogodine!“.
Odoše moji gosti, suđe oprano, ostalo je tek nešto ćevapa i 2-3 otvorene boce s vinom i gaziranim sokovima. Uvaljen u udoban naslonjač, sa slušalicama na ušima, po običaju derem po jednoj te istoj pjesmi nekoliko dana, dok se ne zasitim i nađem novu muzičku žrtvu. Do jučer Zvonko Bogdan i njegova „Već pomalo spremam svog Mrkova“.
Pomislih jučer, je li to svojevrsna moja treća smjena, kao što u jednoj vremešnoj pjesmi pjeva Balašević? Starim li kad mi sve više pašu takve starogradske laganice? Hoće li one iz mene potiho istisnuti novovalne heroje na kojima sam odrastao? Je li to neki znak? Je li znak da starim i to da mi sve više za ručak prijaju „čušpajzi“ (variva) nego Big Mac? Nekad sam gotovo živio za to da se ubijem s tom zapadnom brzom hranom u Beču ili Gracu, dok se tamo išlo po špeceraj, dok kod nas nije bilo puno toga što danas možemo kupiti u svakom shopping centru. Danas ima svega. Samo love nema…
Večerašnji, a vjerojatno i sutrašnji moj intimni hit je „Dalmacija“ od splitskih „Dječaka“.
Ja, seljak, ni ne znam je li to Hip-hop ili Rap, ali nekako mi strašno dobro paše uz ono moje otvoreno vino ta pjesma o moru, splitskim kvartovima, jubavi ča boli i suncu ča sija.
Maestralna je zadnja strofa ove poduže i tekstom bogate pjesme, usudio bih se reći, ravna TBF-ovoj „Dalmatini“: I upravo sad, dok to slušam, gotovo da se ježim od tih riječi.
„Slušaj ča ti kantam, slušaj ča ti pivam
o vaporu ča plovi i srdeli ča pliva
i jubavi ča boli, jer te moje srce voli
tvoje tilo ča je slano ka zrno morske soli
kad je vrime Svetog Duje ja gren se prošetat
na Matejušku i Šperun i kada dojdem kući
ja zabošću svoj perun u kilo lešog mesa
i popiću bevandu i cilu noć ću plesat i pivaću samo
Dalmacijo!"
Volim Split, volim i Dalmaciju i iako sam čisti nepatvoreni kontinentalac s mitteleuropskim mentalitetom, slušajući ove riječi (zapravo „riči“), osjećam to dalmatinsko bilo, miris lavande, sjetim se starog Hajdukovog kroničara kojem više ne znam ime, ali sam ga upoznao dok sam promovirao neki svoj bivši posao u Splitu. Upoznao sam tad i splitsku novinarku Jutarnjeg lista koja me kasnije provela svim najvažnijim kantunima i štekatima tog grada, među kojima je za mene najvažniji Kantun Paulina s najboljim ćevapima u gradu, (mislim) u splitskoj Varoši ili barem u blizini.
Mogao bih ja, purger s gornjogradskim pedigreom, odrastao na periferiji, pisati i o Zadru, Šibeniku i Dubrovniku koje, svaki na svoj način osjećam i volim. Svugdje sam dobro primljen i nikad nigdje nisam imao nikakvih neugodnosti.
Pisao sam prošlog ljeta u jednom tekstu, ovdje na Pollitici, o životu na hrvatskom jugu. Spominjao sam tad i susjede u mojoj zgradi na dubrovačkim Šipčinama u kojoj provodim svakog ljeta dio odmora.
Moja prva susjeda izgubila je početkom domovinskog rata sina koji je poginuo u brdima iznad Dubrovnika, od agresorske granate. Njegova je sestra, nakon tog tragičnog događaja rodila sina kojem je dala ime po njenom pokojnom bratu. On, srećom, raste u miru i premlad je da bi pamtio strahote koje je doživio Dubrovnik. Bavi se vaterpolom i nedavno je sa svojom juniorskom ekipom gostovao u Zagrebu.
Provod u glavnom gradu za mladog dečka sportaša – zvuči idilično, baš kao što nama sjevernjacima zvuči egzotično popiti kavu „U Cele“ na dubrovačkom Stradunu, na kojem se može kava popiti „vani“ čak i zimi.
Jes' da je ta dubrovačka kava bezobrazno skupa (skuplju sam pio samo ispred crkve Svetog Marka u Veneciji), ali bar ne popiješ batine!
Momci izGrada (namjerno pišem zajedno jer tako se to u Dubrovniku izgovara), a s njima i moj mladi susjed sjedili su na piću u Zagrebu i bezbrižno su čavrljali kad ih je napala skupina zagrebačkih huligana, samo zato što pričaju južnjački. Nisu čak ni bili iz Splita, tako mrskog grada svom zagrebačkom navijačkom ološu.
Dok su stigli izreći tko su i što su, već su bili izbatinjani.
Slušajući pismu o vaporu, jubavi, bolu, zrnu morske soli, Matejuški i bevandi osjećam jad, sram, gnjev i tugu da moram biti sukrivac za napade na Dalmatince u Zagrebu kao da su najveći neprijatelji - zbog suludih navijačkih samodokazivanja, a sve u sportu koji je i sam premrežen kriminalom i koji se urušava sam u sebe.
Pamtim utakmice naše nogometne reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Berlinu i na europskom u Austriji na kojima sam imao sreće biti i osjetiti nevjerojatan nacionalni zanos, ponos i pozitivan naboj kad se pjevala naša himna iz tisuća grla svih nas zajedno koji pijemo bevande, gemište, jedemo ribu na lešo, pršut, mlince, raštiku, štrukle, kulenovu seku, čobanac.
Imam potrebu reći, da volim sve hrvatske gastronomske mućkalice, ali ne želim biti mućak! Ne želim se sramiti samo zato što sam rođen na istom mjestu kao i neka skupina huligana, ne želim se osjećati nelagodno samo zato što ne pripadam drugom gradu čije sam bilo došao osjetiti.
„Ja sam samo lutak, ovaj grad je Gepetto
a ovi ljudi su svi dio mene
čak i ako vole mislit da ja nisam dio njih
stavljam istinu u stih i to mi ne možeš oduzet.
Kroner sa bocom obučen u baloner ko John Cusack
šetam sretno centrom po kiši i mislim
kako više nikad neću biti isti!“

Komentari

bezobrastina

Pojam s kojim se objasnjava djelovanje nekoga tko nema obraz. Nekoga tko je izgubio sve skrupule i kome su popustile sve kocnice. Na sceni imamo upravo takovo vladanje zlocinacke organizacije kodnog imena mafija ovaj HDZ. Upravo smo svjedoci stvaranja virtualnog hdz svijeta samoobmana i samodopadnosti koji s realnim zivotom nema veze.
No ono sto bi trebalo ispitati pod jedan je financiranje ovog skupa. Da li je cifra od milijun i sto iljad kuna i realna cifra te da li je sve financirano i placeno sa legalnih racuna? Da li su placeni i svi autobusi koji su dovodili partijske poslusnike, da li su placeni i svi ruckovi i sve ostalo sto je isko uz ovakav skup? Na transparentnosti financiranja ovog skupa moglo bi se puno toga iscitati. No ja u bajke ne vjerujem vec odavno te tako ne vjerujem niti u postenje kradezejaca niti u prikazivanje realnih izdataka za ovaj skup.
Na zalost ogromna vojska povlastenika i dalje pretstavlja cvrstu izbornu bazu koja ce bez obzira na i jednu izgovorenu rijec zaokruziti za (NE)zna se.

Tko je glasao

J, kd s tbsm d

J, kd s tbsm d srbj p glsč SDP-, nd nkm nšt! T nkg n znm klk kšt n tk plć, btn j sm d j št vš srbskh rčc zrk z SDP.
N brčkm ppsm nlz s 270 000 brč srbsk ncnln mnjn, srb strh mldh nh njmlđh bz prv gls j Hrvtskj prm pdcm Držvng zvd z sttstk svg 197 000.

T znč 100 000 rk z SDP vš ng b trbl bt zt j zldn mrkv trd b k ng pps kj j nprv bjv.

Dgl s frk sm k rcgvc kj s fktvn prjvljvl t n d b glsl k št t srb čn, vć glvnm rd scjlnh nh bnfcj kj m prž dvjn držvljnstv dvstrk prbvlšt.

Kd s drgv skžl d j blj stts q ng d s d rščšćvnj vg prblm, nrvn d j stvr ppkrl pršn.

zt s trb zptt, s bzrm n čnjnc d j srbskh glsč všk mnmln 100 ljd čnjnc d s n brč SDP- ( sm znmrv brj h j glsl z svj mnjnsk lst), k SDP kjm slčjm pbjd n prdstjćm zbrm, hć l plgt "čsth rk" smtrt t pbjd nlgtmnm k št s smtrl pbjd HDZ- 2007.

Nrvn d nć, štt ć k krv, k št sd št mtnm pslvm SDP- njhvh trbnt. nlbrlng HNS- jdnk lpvskg DS-.

Sv s n mn st.

Tko je glasao

Alert! Trol Attack.

Alert! Trol Attack.

Tko je glasao

mda, kad se nema

mda, kad se nema kontraargumenata onda ćemo izminusirati i optužiti za trollanje.

Ili prebrajati gramatičke grijehe.

Tko je glasao

Trol ATTACK!

Trol ATTACK!

Tko je glasao

Koji ti je Q***? Što si se

Koji ti je Q***? Što si se uzgalamio po cijelom sajtu?

Ne ujedam.
Još.

Tko je glasao

Krrrekani, lijepo si se

Krrrekani, lijepo si se izdivljao po mojem dnevniku.

Vidim da si ovdje na Pollitici registriran godinama, ali dosad nisi napisao niti jedan vlastiti tekst. Slovima i brojem -
N U L A (0).

Dosad smo vidjeli samo spamanje. Kad se možemo nadati tvom dnevniku?

Ovako, zasad ostavljaš dojam pripadnika mladeži HDZ-a koji ima zadatak kontrolirati štetu u svim tekstovima koji se pojave na Pollitici, a ne idu u prilog sadašnjoj vladajućoj stranci.

Iskreno, ako si u stanju kreirati vlastiti dnevnik, sa zanimanjem ću ga pročitati.

Tko je glasao

Ja sam skroman i još se

Ja sam skroman i još se osjećam malo premladim da bih počeo pisati dnevnike jer to je velika odgovornost kakvu ne želim natovariti na svoja slabašna pleča. Možda jednog dana kad odem u mirovinu i budem imao više vremena, a do tada ćete me morati trpiti u ovome izdanju.

btw. kao deklarirani simpatizer i glasač HDZ-a pretpostavljam da mi dnevnik ne bi izdržao ni sat vremena do potpunog potopa.
Zašto se onda truditi?

Čak i ovi komentari mi postaju naporni jer ključni bivaju redovito izminusirani. Demokracija, sloboda govora?
Nema je na pollitici.

Tko je glasao

" Demokracija, sloboda

" Demokracija, sloboda govora? " Pa kakav si ti to onda " deklarirani simpatizer i glasač HDZ-a"?

Tko je glasao

Malo neobičan :))

Malo neobičan :))

Tko je glasao

Da li je cifra od milijun i

Da li je cifra od milijun i sto iljad kuna i realna cifra te da li je sve financirano i placeno sa legalnih racuna?

Jučer su novinari upravo to pitali viđenije hadezeovce i svi su se zakleli da je sve legalno. Ako se ipak pokaže da nije, onda je to napravila paralelna struktura upravljanja, za koju sudionici/e jučerašnjeg skupa nemaju pojma da postoji. Kako se god uzme, hdz nije odgovoran za ništa. Njihova je jedina misija i "moralna odgovornost" da tako i ostane i da se ovaj jedinstveni patent "ne biti odgovoran za ništa" proširi u sve pore hrvatskog društva.

nemesis

Tko je glasao

Jel Mesić vratio prijatelju

Jel Mesić vratio prijatelju onih dva miliona kuna koje je posudio da bi kupio kuću koja mu ne treba?

I koju je kupio da bi od stečaja spasio svoju vjernu drugaricu koja mu je pomogla da dođe na vlast .

Možda je sada samo vratio uloženo, s kamatama naravno.

A možda je tajanstveni prijatelj glavom i bradom pukovnik Gadafi?

kako ćemo to saznati, ako nikoga ne zanimaju Mesićevi posli?

Svi se bave samo HDZ-om, a znademo da su Mesić i Sanader bili u talu i imali dogovor o nenapadanju. Kao Hitler i Staljin onomad.

Tko je glasao

i svi su se zakleli da je sve

i svi su se zakleli da je sve legalno.
Na majke mi?
Ociju mi?
Ili nekako slicno?
Neka pokazu racune ali ne samo za organizaciju skupa nego i za prijevoz do Zagreba, za sendvice i napitke, za zastave i transparente i ostalo.

Tko je glasao

Tko su ti ljudi koji još mogu

Tko su ti ljudi koji još mogu gutati takve laži? Zar im nije dovoljno da zavire u vlastiti novčanik? Zar ne čuju crijeva iz vlastitog tijela?
Tko su ti ljudi kojima je dovoljno da im se, po ne znam koji put prodaje priča o izgradnji Pelješkog mosta, o izlasku iz krize, o gospodarskom rastu, o prosperitetu, o uspješnom turizmu, o sretnom životu na selu, o tome kako smo mi Hrvati jedan od najstarijih naroda, o tome kako se treba čuvati „crvenih“, o drugim raznobojnim vragovima…?
Zato ću sa zanimanjem gledati TV prijenos 14. općeg sabora HDZ-a. Državotvorna će HTV, nadam se, izravno prenositi taj važan događaj. Želim vidjeti kako izgledaju ti ljudi koji će potegnuti autobusima i vlakovima iz udaljenih mjesta i gradova ne bi li nazočili tom kolektivnom nacionalnom zanosu, te ljude kakve je već davno opisao Sigmund Freud u Teoriji o ponašanju gomila.
Zastave, slike Franje i Jadranke, motivacijski govori, a možda Škoro ili Houdek ponešto i otpjevaju za kakav sitni honorarčić... Dakako, plaćen legalno preko stranačkog računa.
Slika na televizoru bit će šarena, ali za svaki slučaj, ton ću ipak stišati. Zbog mentalne higijene.
mnogi koji zavrijeduju ovakvo sprdanje vjestim ideolsoko-politickim manevrom nadu se na strani da te sprdnje izricu, a ne primaju.
Cak stovise samim tim sto ih izricu misle da ih ne zavrijeduju, a upravo je obrnuto.

Tko je glasao

Pa ipak ... laku noc

Laku noc dame i gospodo.
Eto i ova predstava je zavrsena.
Nadam se da ste uzivali u njoj.
Bilo je zadovoljstvo glupirati se
za vas sve ove godine.

Odlazi cirkus i ja se pitam sada
ko je domacin, a ko je bio gost.

Odlazi cirkus za sve je bolje tako
mnogi su predstavu shvatili do sad.
Nove pajace ce masa naci lako,
jer drugi cirkus ce doci u nas grad.

Ma sve je bilo samo fol.
Sve je to samo jeftin trik.
I sve te maske kriju bol.
Il' neki sasvim drugi lik.

Pa ipak ... laku noc, prijatno.

luka

Tko je glasao

Kako sam doživio Arenu kraj Remetinca...

Dakle došao je i taj dan,

publika je dovedena u Arenu, Hrvatska Drpi Zajednica se Javno potrudila dodatno promovirati zaglupljivanje kako bi njihove zasluge, prizemna razina i sposobnosti izgledale čim više prepoznatljivo i tako to,... u ovom transparentnom vremenu dok, kako oni to kažu »pravna država« po Zakonu o nezastarjevanju... »intenzivno riješava i oduzima kriminalom stečenu imovinu«. Ha, ha, ha...

Kako sam teški ovisnik o backstage-u, uživao sam gledajući likove poput Bačića, Čobankovića, Hebranga, Šeksa i ostalih uglednika kako gestikulacijom i izrazima lica pokušavaju glumiti podršku vlastitim idolima i velikim igračima.

Hvala Vam gospodo iz HDZ-e što me svaki dan u svakom pogledu ispunjavate nepresušnim idejama kako su vas Tuđman i Saneder ekipa naučili pravom zajedničkom Zadrugarstvu, prepoznatljive Organizacije.

Pozdrav,

mali

Za istinu i pravednost.

Tko je glasao

Kako sam teški ovisnik o

Kako sam teški ovisnik o backstage-u, uživao sam gledajući likove poput Bačića, Čobankovića, Hebranga, Šeksa i ostalih uglednika kako gestikulacijom i izrazima lica pokušavaju glumiti podršku vlastitim idolima i velikim igračima.

Ti si neki nastran tip. Evo ja sam glasač HDZ-a a uopće me nije zanimao njihov današnji skup. na mene takvi događaji ne mogu utjecati da promijenim svoje glasačko mišljenje. Uopće nije bitno tko je na ćelu HDZ-a i što je govorio ili gestikulirao, bitno je što ta stranka predstavlja istinskim domoljubima.

Nikada SDP ili HNS neće naći put do naših srdaca, a videntno je da se u posljednje vrijeme oko toga jako trude pokušavaju čak koketirati s desnilom ne bi li se umilili i iskamčili koji glas više, ali ti njihovi napori su uzaludni.

HDZ će živjeti vječno, a SDP ako kojim slučajem izgubi i ove izbore, ima da ga nema. raspast će se u paramparčad :)

Tko je glasao

Kakve veze HDZ iz 1990 godine

Kakve veze HDZ iz 1990 godine ima sa sadašnjim HDZ-om i biznismenima u HDZ-u Jadranke Kosor.

Onaj HDZ tebi možda i predstavlja nešto ali tog HDZ-a odavno nema i ne sudjeluje na izborima - sada su to biznismeni s provizijama koje su tek manji dio Jadranka Vlaisavljević Kosor i Udbaš Bajić proglasili mitom i korupcijom.

Tko je glasao

DOMOLJUB A NE ZNA HRVATSKI

ćelu
paramparčad
videntno

Tko je glasao

Kad ponestane argumenata,

Kad ponestane argumenata, preostaju jedino udarci ispod pazuha.

Tko je glasao

Nije to ispod pazuha,

nego je to elementarna stvar, dragi gospodine! Ako vam je stalo do nacije, a nije vam stalo do materinjeg jezika, onda tu nešto ne štima. Da biste se mogli hvaliti svojim "istinskim domoljubljem", morate barem naučiti jezik. To je minimum koji ste bili dužni dati svojoj ljubljenoj domovini.

No, ako se ignorantski odnosite čak i prema materinjem jeziku, zanima me u čemu se zapravo sastoji vaše "istinsko domoljublje"?

Tko je glasao

Ajde ne trkeljaj. Vojvođanske

Ajde ne trkeljaj. Vojvođanske Hrvate činjenica da govore ekavicom ne čini manje Hrvatima, kao što purgere ili essekere ne čini manje Hrvatima korištenje germanizama.

Ja sam porijeklom Bosanac i govorit ću kako se meni svidja, koristiti srbizme i turcizme po volji jer ovo nije književni forum ili nedajbože naučni pa da me to može diskvalificirati kao istinskog domoljuba.
ja sam svoje domoljublje dokazao '91., a di si ti u to vrijeme bio? u minkenu možda? ili beču kao onaj židov koji si je umislio da će Ustaše ponoviti holokaust pa zbrisao.

ma nabijem vas sve takve vještice i vješce, decu jugooficira iz mešanih brakova i jugoslovenskih diplomata.

Josipović možda govori perfektnim književnim, ali je dokazao da je izdajnik, orjunaš, teška jugoslovenčina i polovnjak koji se okružio sličnima, a ne domoljub.

Jebo vas sve skupa njegov savjetnik za spoljnu politiku Dejan Jović ili kako se već zove.

A može vas kresnut i Budo, ako mu se još diže.

I sad potopite ova komentar da se ne vidi što sam vam odgovorio jer sam izašao kao pobjednik.

Tko je glasao

Srbizmi

ili turcizmi, tek "čelo" je uvijek "čelo", a ne "ćelo". Ti, druže, ne znaš što se piše velikim, a što malim slovom, gdje ide "č", a gdje "ć", i tako dalje. Nepismen si na hrvatskom, srpskom i bosanskom.

K tome si još prost, ponašaš se primitivno, a izjave su ti same hrpe gluposti.

Da si, ne daj bože, moj simpatizer i glasač, crvenila bih se od stida.

Tko je glasao

Čaj

Sarajevo 1994.

Gost: More li kava?
Konobar: Nema kave!

Gost:More li kafa?
Konobar:Nema kafe!

Gost:More li kahva?
Konobar:Ma ne može majmune, nema vode!

Tko je glasao

t s nk tšk glpč l

t s nk tšk glpč l sfrstrrn nzdvljn bb.

ptm s št sm j Bg skrv d m s tkv nn stp kč. k tržš qrtz, d mn g sgrn nćš dbt.

Tko je glasao

Čvrsnik

ako tražiš qurtza, od mene ga sigurno nećeš dobit.
Kreky
Nadam se da tu moralnu čvrstinu stalno prakticiraš jerbo je apstinancija najbolja metoda kontracepcije koju ti apsolutno preporučam na dobrobit naše jadne domovine.

leddevet

Tko je glasao

Hitlerovac

Ti bi razmnožavanje dozvolio samo odabranima po mogućnosti onima plave kose, plavih očiju, svjetle puti, sa zdravim zubima i duguljastim oblikom glave, nikako ćoškastima, špicastima, neobrazovanima ili na bilo koji način faličnima.

To smo već utvrdili pa se ne moraš ponovo dokazivati.

Tko je glasao

Adolfovac

Ti bi razmnožavanje dozvolio samo odabranima
A i ti si mi neki domoljub sve dok se ne treba žrtvovati za domovinu.

leddevet

Tko je glasao

Desanka Šakić

Državotvorna Hrvatica, kakvom se deklarira Jadranka Kosor, u Zagrebu je kolonijalno hopsala i cupkala za Istúrizovom visoko podignutom desnicom, baš kao što je i pokojni Franjo pokušavao tancati po taktu pokojnoga Franca.

http://www.novilist.hr/Komentari/Kolumne/Trafika-Predraga-Lucica/Desanka...

Tko je glasao

Isturiz je u svemu u pravu

Isturiz je u svemu u pravu samo što to ovaj udbaški trabant Lucić, koji samo sramoti ovo plemenito hrvatsko prezime koje nosi, poruku uopće nije shvatio.

I onda takvi kao Tomić glupima idu nazivati one koji glasuju za HDZ.

Tko je glasao

Bolje ispod pazuha...

nego ispod pojasa ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ispod pojasa nadalina muti

Ispod pojasa nadalina muti jaja, nadalinama s pollitike izgleda ponestalo jaja. Uskrs je davno prošao.

hai-ku by krrrrekani.

Tko je glasao

Hej skrrrrekani,

Možeš se ti drečati kroz koliko god komentara želiš, ali neumitno neupitno dolazi - ovaj će si narod skinuti omču s vrata!

To se možda neće niti dogoditi na ovim izborima, ali će se dogoditi unutar najkasnije dvije godine...

I ne moraš strahovati - takvi poput tebe smatrat će se neubrojivima i svi će ih sažalno gladiti po njihovim kockastim glavicama.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Zabrinjava me lakoća s kojom

Zabrinjava me lakoća s kojom pobijam vaše argumente.

Samo skup šarenih želja koje se nikada neće ostvariti. prije ćete svi vi prolupati od muke i frustracija, nego što će HDZ nestati.

Prava omča oko vrata jeste kredit u švicarcima...ili bilo koji drugi kredit.

A kad uđemu u tu jebenu EU, uvaljivati će nam ih kao i Grcima.

Jeftino dam, samo da prodam.

Prvi s tom praksom bezmozgovnog zaduživanja koje se kasnije transpondiralo i na stanovništvo, započela je upravo koalicijska vlast koja nam se danas nameće kao jedino rješenje. Isto kao i EU.

Tko je glasao

I tako kaze Kosorica necemo

I tako kaze Kosorica necemo po savjet u Beograd. A kad tamo:

Depeše američke ambasade u Zagrebu navode da je ona pre razgovarala sa Tadićem nego što je to učinio predsednik Ivo Josipović.

Amerikanci su, kako se tvrdi, sa zadovoljstvom podržali novi kontakt Hrvatske i Srbije.

U javnosti se smatralo da je dijalog između dve zemlje započeo Josipović susretom sa svojim kolegom u Srbiji Borisom Tadićem, krajem marta 2010. godine.
Međutim, Kosorova je krajem decembra 2009. godine na razgovore o otvorenim pitanjima u Beograd poslala tadašnjeg državnog sekretara u Miništarstvu spoljnih poslova Hrvatske Davora Božinovića, koji se, kako se navodi, sastao s Tadićem.

Krajem januara su, kako navodi Vikiliks, na pregovore s Kosorovom u Zagreb došli savetnici u kabinetu predsednika Tadića, Jovan Ratković i Milan Đorđević.

O tim sastancima Božinović je, dodaje se, već sutradan iscrpno obavestio američkog ambasadora u Zagrebu Dzejmsa Foleja, koji je bio zadovoljan i podržao to što su ponovo uspostavljeni kontakti između dve države.

“O ovim pregovorima zna jako mali krug ljudi u Hrvatskoj i Srbiji”, rekao je tada Božinović američkom veleposlaniku, potvrđujući kako su se pregovori o osjetljivim pitanjima vodili gotovo u tajnosti.

Za njegov odlazak u Beograd, priznao je Božinović Amerikancima, znali su samo premijerka, ministar pravosuđa Ivan Šimonović, spoljnih poslova Gordan Jandroković, državni sekretar Pjer Šimunović te SDS S-ov čelnik Milorad Pupovac i njihov potpredsednik Vlade Slobodan Uzelac.

Božinović, kako se navodi, nije znao je li i novoizabrani predsednik Josipović znao za te razgovore.

“Ako ga premijerka još nije obavestila, bilo bi važno da i on zna kako zauzeti zajednički stav prema Srbiji”, smatrao je Božinović, ukazuje se u depeši koju je objavio Vikiliks i dodaje da je inicijativa za tako tihu diplomatiju došla od Kosorove.

Tko je glasao

TROL ALLERT!

TROL ALLERT!

Tko je glasao

naših srdaca?

Heh - tebe ili puca shizofrenija ili imaš više... srdaca? :)

Fakat si prototip HDZ-glasača... niti je bitno što rade, nit što govore, nit što... ništa nije bitno. Bitno je što predstavljaju u tvojoj glavi :)

Jesi se raspitao, jel' moguće nekako da se ti odavle pa do vječnosti opredijeliš za HDZ, nešto kao pretplatnik, da ne moraju uopće štampati glasački listić za tebe?

Tko je glasao

nije mi problem otići do

nije mi problem otići do biračkog mjesta i dati im svoj glas.

Ako treba i više puta :)

Tko je glasao

... glasač HDZ-a a uopće me nije zanimao njihov današnji skup,..

Dragi Krrrrekani, domoljube!

Drago mi je da si toliko iskren i sretan domoljub, zaista, kao takav i posjeduješ posebne vještine.
...ako treba i više puta?!
Kažeš i sam dok drugi jednom, a ti i više puta po potrebi. Stvarno, to su posebne vrijednosti koje Oganizacija HDZ-e posebno nagrađuje.

Na kraju ipak si me razveselio, sad zaista mogu reči da sam upoznao istinskog Blentona.

Tko je glasao

mentalna higijena

kako vidjeti prvi komentar krekanog?

Slika na televizoru bit će šarena, ali za svaki slučaj, ton ću ipak stišati. Zbog mentalne higijene

smogao sam snage odgledati izvješća naših televizija o skupu budućih remetinečkih pitomaca. od obećanog programa čiji je sadržaj obećan, opet na svim televizijama, nije bilo ničega. ali bilo je spominjanja bolje prošlosti kao i neizbježna usporedba oporbe kao beogradskim poslušnicima. dakle, od obećanog ništa, osim što počinje šovensko vrijeđanje svih koji ne misle kao sveta krava jadranka. opet jugokomunjare i ostale poredbe iz prošlog stoljeća. pitam se koliko vrijedi kilo mozga onih koji će dati glas HDZ-U?

Tko je glasao

pitam se koliko vrijedi kilo

pitam se koliko vrijedi kilo mozga onih koji će dati glas HDZ-U?

Ovisi s koliko jaja ga spržiš (1 jaje košta 2 kune).

nemesis

Tko je glasao

"Posljedni valcer" preko puta Remetinca

odgledala sam sve, evo i moje videnje..

"Posljedni valcer" preko puta Remetinca
by Lun Midghnight King on Saturday, September 17, 2011 at 7:27pm

Eto.. vidjeli smo ih na kupu. Nedaleko od Remetinca.

Ukljucila sam video link oko 10.55 na tportal.hr i cekala pocetak predstave sa svim delegatima Opceg Sabora. Scena za razliku od pravog kazalista vec postavljena, samo smo cekali glumce. No kako ih dugo nije bilo pocela sam proucavati. jako me cudila Titova bista na lijevoj strani u mnostvu zastava, stranacke, drzavne i ujedinjih drzava. Svjetlo je bilo bas kako treba biti, onako odozdola, svecano. Na ogromnom ekranu bljeskao je znak stranke. No mene je ipak zainteresirao jedan mali brod, na jedra.. kao da mu je malo vitra trebalo. I dobio je "vitra" u tom iscekivanju posade, polako je poceo kliziti s desna na lijevo. Putovati lagano, odlaziti nekud sa ekrana. No dugo mu je trebalo. Bas ga je zanimljivo bilo gledati... Brod na jedra je definitivno pokazao put u nestajanje sa ekrana i prije pocetka Sabora..

No onda najednom koracnica. I opet se sjetih djetinstva. Skalinada ispred skole je bila pozornica, a sa velikih zvucnika se orio mars neki. Prije pocetka su ljudi automastki hvatali ritam korakom. Ovi danas su sjedili, ne znam da li su poceli cupkati, ali ja jesam sjecajuci se djetinjstva. A onda su oni dosli. Svi su skocili na noge pljescuci. Ljubeci. Pozdravljajuci. Samo sam cekala da netko pocne bacati latice. Ipak probili su se do cistog prostora i nastavili prema pozornici. Ona, centar svjeta i paznje cijele dvorane predvodila je kolonu "velikih" pocupkujuci u ritmu.

Kao jedan, valjda se i oni sjecajuci djetinjstva u pratnji koracnice hrabro su dosli na poznatu scenu.

Prvi je istupio onaj koji je zadnje vrijeme zauzeo mnogo prostora u crnoj kronici, Branko Bacic. Zahvalio se svima sto su dosli. Iz bijeloga svijeta, iz Bosne i Hercegovine, iz sindikata, iz Vesne Skare Ozbolt, iz Friscica.. iz nekih udruga koje su se prozvale braniteljskim.. Imala sam osjecaj da se pomalo pozdravlja sa ekipom, valjda tako dode covjeku u nekim trenucima zivota.

Bilo ih je mnogo prije nje. Svi su odrzali govore kao da su netom prepravili tekstove starih molbi za prijem u clanstvo SKJ. Posebno mi je bilo zanimljivo cuti zahvalu i pohvalu "nasoj" predsjednici, pravoj VELIKOJ VODI..Nije bilo zbunjola, uredno napisani tekstovi, pazljivo birane rijeci hvale svemu sto treba. Ni jedan se nije zaboravio zahvaliti predsjednici na svemu sto je napravila za njih, za njihovu Hrvatsku, za njihov zivot. A onda je dosla ona, glavom i bradom, u sivom kostimicu sa sivom glavom, ozbiljnog drzanja..

Na pocetku dosta suzdrzano, normalne frekvencije govorila je o svim djelima sebe i suradnika. Razlozno i mirno, u bojama (nikako crvenim). Ipak, u jednom trenutku ju je krenulo, glas je postao krestav, glasan.. U boj na Beograd, na sve nedace i muku koju oni Hrvatskoj rade.. Malo me zbunila, moram priznati. Ja sam nekako cula da je danasnji Beograd vise koncentriran prem jugu, tamo oko Kosovske Mitrovice... a ne na Hrvatsku.

Istakla je Francekov znacaj, svoj i cijelog HDZ za samostalnu Hrvatsku u NATOu i EU drzavi. Kao i 24 jezik u samostalnoj drzavi Hrvatskoj. Uvijek sam mislila da je hrvatski prvi jezik u Hrvatskoj,ali dok covjek zivi cuje svasta novog. No opet moram priznati da me zbunila. Jos vise kad je rekla kako Milanovic nije za to prstom mrdnuo, a HDZovci su se pretrgli. Na sto li je mislila sa tim prstima? Bas su nedavno pustili gospickog rukovatelja, inace clana HDZa na slobodu, mozda je to.. ili mozda na trljanje palca i kaziprsta, koje kak se zadnje vrijeme cesto moze procitati, bilo nesto kao stranacka ulaznica. Uglavnom sad znam da HDZ mrda.. izgleda jos uvijek ako cemo vjerovati izrecenom.

Ocekivala sam svecano primanje u pionire. Svecanu zakletvu. Zbor djecaka i sluzbena ukazanja do sada nesluzbenih clanova. A ono nista. Samo mi se pjesmica stalno pjevala..

Pioniri maleni mi smo vojska stara
svakog dana gazimo
da ne raste trava..
trala lala

No nije bila ta pjesma na kraju vec nesto sa "boze, spasi nas", makar je na dnu pozornice pisalo "cuvajmo se". Zapjevale su ladarice ili tako netko u narodnim nosnjama. Preuzeli u finisu nagradu za krestavi zvuk od Jadranke Kosor. Znam da su mi se jako suzile oci od tog zvuka, jer sam vec od ranije skiljila slusajuci strastveni dio Jadrankinog govora. Bilo je malo pljeskanja za oba nastupa i samo jedan bis.

Publika se pocela razilaziti kao poslije ne bas dobre kazalisne predstave, u tisini, brzo. A akteri, scenografi i bliskija podrska skupljati oko glavnih glumaca na pozornici sasvim polako. Kisela lica, usiljen osmjeh odmah po gasenju reflektora bio je vise nego prisutan medu svima na pozornici. Zasigurno je tesko tako iskusnim glumcima kad znaju da su 14tu predstavu izveli puno losije od 13te..

I kad znaju da je vecini glumaca ipak ovo zadnja predstava u danasnjoj postavi.

A tako su dobro i jako svi povezani.

.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Nedostajala je samo

Nedostajala je samo legendarna glazbena pratnja na drombuljama iz filma "Tko to tamo peva".

Ugođaj bi tek tada bio potpun.

B-52

Tko je glasao

Kaj ti nije žal bivših

@Lunoprof
Poštovana. Kao čovjek demokratskih pacifističkih, i pomalo lijevih političkih opredjeljenja
bi lepo prosil najte uspoređivati Titekove pionire s Francekovim HDZ-ovcima. Pionir sam moral biti ja, Vi ste morali biti pionirka, a HDZ-ovac ne moraš biti ako nečeš biti. Može biti da se ljudi žele iskupiti za neke stare grijehe. Kaj ne vidite kak su složni? Na kraju su si zapopevali skup. A ne kak mi kaj si na svakoj vatrogasnoj ili lovačkoj skupštini popevamo a na kraju se bogme malo i počešemo šakama kako bi uskladili misli i zajedničke ciljeve.
Ovo zadnje mi je jako falilo na tom okupljanju. Kao predsjednik jedne sportske udruge znam da nekaj ne valja, ako mi nitko za vrijeme čitanja govora, ne dobaci; - Daj Boltek ne seri.

Tko je glasao

everybody na livadi make no love any more

postovani boltek, kao covjek slicnih, malo skrenutih uvjerenja,

ne bi se ni sjetila, da pozornica nije bila kak u mojoj skoli tj. kino dvorani. a i govori o tekovinama i velikom vodi, zajednistvu, borbi.. cijela predstava kao vremeplov.

jedino kaj u moje vrijeme nitko nije na kraju narikal. tada nisu bile narikace popularne. no cula sam da pjevace vise ne trebaju od kad je pavosevicka propjevala. dosta im pjesme za cijeli zivot, i njima i pjevacima izgleda.

i znate boltek, cijelo sam si vrijeme mislila, da nekaj nije u redu i da me krivo podsjeca. a onda su mi te sijede kose na pozornici rekle da se oni sjecaju jos starijih pozornica, jos vise takvih govora.. i da su bas takvi neki na dan kada sam ja postala pionir tupili sa govorima istog teksta kao i jucer. vec onda su mi isli na zivce, a nikako da promijene sadrzaj,

boltek, znate kaj, svi smo vam mi titovi pioniri, sam kaj su neki lijevi, a neki desni kad odrastu. a puno njih i kriminalci, bar je tak ispalo.
i puno njih zaboravlja.. makar je cudno sto bas zaboravljaju rane godine.

Danas, kada postajem pionir,
dajem časnu pionirsku riječ
da ću marljivo učiti i raditi,
poštovati roditelje i starije,
i biti vjeran i iskren drug,
koji drži datu riječ.

no ono sto je najociglednije, koliko god smo svi, bez razlike, bili pioniri, jest da nismo svi isti kad odrastemo. neki se sjecaju i upraznjavaju pozitivnih stvari, a neki samo ikonografiju i retoriku, a dalje nikako nisu napredovali.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Žlm vdjt kk zgldj

Žlm vdjt kk zgldj t ljd kj ć ptgnt tbsm vlkvm z dljnh mjst grdv n b l nzčl tm klktvnm ncnlnm zns, t ljd kkv j vć dvn ps Sgmnd Frd Trj pnšnj gml.

v g, jš jdn Htlrvc, rjvc kjm smtj "ćškst" glv, pkvrn zb, nglsk, blk...l ncnln pns z št b d Htlr sgrn db pck.

Tko je glasao

Evo ga, još jedan dežurni

Evo ga, još jedan dežurni HDZ-ov pljuvač kojem smeta da netko misli drugačije od dragog im vođe. Vođa je već treći, ali ikonografija je i dalje ista.

Doktrina „nećeš mi tako misliti“ proteže se još od početka devedesetih, kad je prvi hrvatski predsjednik na sličnim skupovima pozdravljao samo Hrvatice i Hrvate, a ostale građane Hrvatske prezrivo je nazivao raznobojnim vragovima.

Upravo se u vrijeme HDZ-ove vladavine dogodila pljačka nacionalne imovine kroz pretvorbu, a ni do dan danas nije raščišćena. Hrvatska je opljačkana, rasprodana za judine škude.
Nikad prije nije bilo toliko sirotinje koja kopa po kontejnerima da bi preživjela.

Nebrojene su afere koje se vežu uz pripadnike HDZ-ove elite, a onkraj brave je i glavni kreator te lopovske politike.

Ona koja je govorila da ide svugdje gdje i Ivo, sad ga se odriče i prezire ga. Kao da ona i cijela ta klika nisu bili uz njega sve vrijeme njegove vladavine i poslušno su klimali glavom na sve što je on rekao.

Danas svjedočimo raspadu tog sustava, gdje se vrhuška međusobno optužuje. USKOK to sve uredno bilježi i slaže kockice i uskoro će se još jedan dio ekipice preseliti u Remetinec. To je neminovno jer svakim danom na svjetlo dana izbijaju nove i nove afere od kojih se poštenom čovjeku može samo sve to zgaditi.

Ovi ljudi koji su danas na saboru HDZ-a u zagrebačkoj Areni to sve podržavaju. Davno u HDZ-u ne stanuje iskreno domoljublje, a to što su neki od tih ljudi bez zubiju razlog je što nam je standard pao na najniže grane i što je zdravstvena zaštita dostupna samo onima koji to mogu platiti. Lako je manipulirati masom. O tom postoje mnoge doktrine, od već spomenute Freudeove, do Le Bonove, Tardeove, Cenettijeve i Trotterove. (Opaska za Krrrekanog: ne radi se ni o Dereku, ni o Rodneyu Trotteru).

Iskreno vjerujem da se ovakav sustav vrijednosti kakav imamo danas nepovratno urušava i odlazi u ropotarnicu povijesti. Nadam se da će se uspostaviti takav sustav vrijednosti u kojem će svi stanovnici „Lijepe naše“ moći živjeti od svog rada, u kojem umirovljenici neće biti prisiljeni kopati po kontejnerima i u kojem manipulatori neće biti u mogućnosti obmanjivati narod na skupovima kakvih osim u zagrebačkoj Areni danas na HDZ-ovom balu vampira, ima još samo u Sjevernoj Koreji.

Tko je glasao

M nšt d tg, sm

M nšt d tg, sm pnvljt jdn t st d kk j HDZ dš n vlst.
Prv j bl strnk psnh nmjr dk j nj kj h j przv tjnst rzrž Hrvtsk, njgv pmćnk s zbr d s Hrvtskj vd mbrg n vz ržj sv clj d s sprjč zlzk Hrvtsk z Jgslvj.
Trć kp kj j bl nfltrrn HDZ s KS-m snm "tjn" flmv kpvnj klšnjkv kjm ć stš pbt sv srbsk njč psbc dc.

P ngvrnj d s prj ng s nbvl ržj krn svjnj JN ksrn sv t dslh s gnrlm JN.

Kd t nj pršl kd vs j Tđmn przr zbg čg vs j s prvm nzv rznbjnm vrgvm jr st s mskrl sv mgć bj d dmljbnh, kršćnskdmkrtskh p sv d lbrlnh čsth crvnh, smsll st nv tktk. Prtvrbn prvtzcj pljčk kjj st sm sdjlvl, l kd st vdjl d s v bl sprtnj p krl vš, nd plt pt p HDZ-, sm vj pt mdjsk prpgndnm rtm.

Zgrb trb bt srmt št vrjm grsj n Hrvtsk j vš rtv z dnc, ng z slbd.

mjst prl " tjrjm JN čtnk" v st p zgrdm Svskj vjšl " Tdrć lpv" "Vrt krdn"

Tm st sm pkzl d st, k n gr d HDZ, nd njmnj rk jdnk njm. št j s nm "lgndrnm" 101 kj j rgnzrl prsvjd? Kk s zvršl n vd l s prtv njh strg sd z gspdrsk krmnl?
všm dggdšnjm x-čln Bndć sstv kj j spstv mtrpl kj j fnkcnr sv d ndvn, jš fnkcnr, k sstv kj j b spstv Rjc z pmć Slnć nrvn, tm nb.

HDZ j m prv d pčtk kd vs j przv nprjtljm Hrvtsk, d jst ptvrdl st kd st dšl n vlst 2000. kd st šrm tvrl sv vrt n pldnj pndl sv držvn vjn tjn hškm psm trgčm kk b bltl n št j svkm dmljb njsvtj, brb z nvsnst brb z vlstt držv kj stljćm nsm ml.

Nkkv lpvlc, prtvrb nkkv crn fndv n mg zsjnt v vš srmr.

stn rdvm HDZ- j bl zdjnk kjm v svtnj ns bl btn, n glvng j vć sstgl zslžn ptnj, jš nj n pčl.

st ć čkt, bdt sgrn, všg drgg lkrdjš Msć, l vg njnvjg crvndč Jspvć.

Tko je glasao

jebote, jesi li ti normalan?

uopće se ne namjeravam nikome na pollitici.com zbog psovke u naslovu komentara jer mi nije jasno od kada protozoje mogu pisati komentare koristeći tipkovnicu.

HDZ je imao pravo od početka kad vas je prozivao neprijateljima Hrvatske, a da jeste potvrdili ste kad ste došli na vlast 2000. i kad ste širom otvorili sva vrata i na pladnju ponudili sve državne i vojne tajne haškim psima tragačima kako bi oblatili ono što je svakom domoljubu najsvetije, borbu za neovisnost i borbu za vlastitu državu koju stoljećima nismo imali

ok, koliko vama treba godina da od Hrvatske napravite uređenu zemlju? koliko još mandata vam treba da upropastite sve živo u njoj?

Nikakvi lopovluci, pretvorbe i nikakvi crni fondovi ne mogu zasjeniti ovu vašu sramoru

pošto kila tvog mozgojedca?

Isto će čekati, budite sigurni, i vašeg dragog lakrdijaša Mesića, ali i ovog najnovijeg crvendača Josipovića

jedno je sigurno, one koje budu glasali za HDZ, osobno ću smatrati osobama bez ikakve pameti. tako i tebe. inače, prije zadnjeg pasusa sam se morao smiriti jer bi čitao psovke kakve nitko u životu nije doživio. nastavi vrijeđati zdrav razum običnog čovjeka jer osobe koje simpatiziraš upravo to rade cijelo vrijeme.

Tko je glasao

Drago mi je da si me razumio.

Drago mi je da si me razumio. Istina će te spasiti i ništa drugo, veleizdajnicima u Hrvatskoj biti će suđeno, makar i naprijeko, po kratkom postupku.

Nisi ni svjestan koga zastupaš i koliko zla su ti ljudi koje cijeniš spremni počiniti samo da sebe zaštite.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci