Tagovi

:: Jednakost pred zakonom vrijedi samo za običan puk

Ustavni sud 21. Ožujka ove godine ukinuo je vladinu odredbu koja datira iz vremena koalicijske vlade pod vodstvom Ivice Račana, a odnosila se na ukidanje povećanje od 0,5% po godini radnog staža. Ni mjesec dana nakon toga, 25. Travnja Sabor je aktivirao odluku ustavnog suda, tako da su saborski zastupnici već ovog mjeseca dobili uvećane plaće za travanj.

Što je ovdje sporno? Prije svega bahatost onih koji navodno predstavljaju narod. Isti taj ustavni sud je presudio i da ova država duguje penzionerima novac. Ta presuda je još iz sredine devedesetih, a penzionerima još nije vraćen sav novac, a po najnovijem, Ivo Sanader prijeti i da neće niti biti vraćen, ako se bude nastojalo izjednačiti stare i nove umirovljenike. Razlog koji se navod zašto se sa svime odugovlači je da nema novaca. Zanimljivo kako su se odmah našli novci za povećanje plaća saborskih dužnosnika iako ta sredstva nigdje nisu bila predviđena u proračunu.

Drugi primjer bahatosti je kako su sabornici vrlo senzibilizirani kada je u pitanju provođenja zakona koji se tiču njih osobno, a kako su totalno nezainteresirani za provedbu zakona koji se njih osobno ne tiču. Takav primjer je agonija tzv. zaštićenih najmoprimaca koja traje već više od 10 godina. Isto tako, negdje devedesetih godina Ustavni sud ukinuo je dio zakona o zaštićenim najmoprimcima i naložio da se unutar 6 mjeseci doradi zakon u skladu s ustavom. Prošlo je već desetak godina, a izmjene zakona nisu napravljene niti su u pripremi.

Iz svega ovog može se zaključiti da su državni dužnosnici povlaštena kasta, a ustav jasno propisuje da su svi građani pred zakonom jednaki. S obzirom da su mnogi građani ove zemlje zakinuti ili jednostavnije rečeno, pokradeni od ove države, u duhu jednakosti pred zakonom, saborski zastupnici trebali su pričekati bar 10 godina prije nego li su aktivirali odluku ustavnog suda o povećanju plaće.

Dobar vic, zar ne?

cnn.blog.hr

Komentari

treba ukinuti sabor.

treba ukinuti sabor.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Ne treba ukidati Sabor.

Ne treba ukidati Sabor. Treba ga zauzeti.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

koja si ti naiva! misliš da

koja si ti naiva! misliš da bi to što promijenilo. pa ništa se nije promijenilo ni kad si ga bio zauzeo. svi su se svađali oko svih pitanja, osim oko povećanja svojih plaća, kada su bili jednoglasni bez obzira na stranačku pripadnost. jako dobro me pamćenje služi.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Jednakost pred zakonom u

Jednakost pred zakonom u Hrvatskoj spada u bajke. I ne samo državni dužnosnici, već bilo tko ima moć. Sjetimo se epizode s Bandićem i vožnjom u alkoholiziranom stanju. Mlad i naivan policajac ga zaustavi, kazni, sve po propisu, i gle čuda, ostade bez posla. A poštivao i zakon i proceduru. Poznajem ljude koji su se gurali i postali saborski zastupnici, pa tako riješili problem mirovine, kad za to dođe vrijeme.
Prema trenutnom izbornom zakonu u HR, saborski zastupnik, ako želi i dalje biti zastupnik, mora jako paziti da zadovolji šefa svoje stranke, jer inače ga ovaj miče s izborne liste, i šta će onda. Morati će raditi, fuuj.
I tako redom. Ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bi saborski zastupnici brinuli za interese zajednice ili onih koji su ih izabrali.
Zastupnici vladajuće stranke su izravnom sukobu interesa. Naime, premije, koji nominalno njima odgovoran je njihov stranački šef, koji kroji izborne liste. I sad, ako kojim slučajem zastupnici ne izglasaju vladin prijedlog, koja je šansa da budu na listi ponovo. Koliko se sjećam, glasanje je javno i jako se gleda ko je kako glasao. I tako redom.. Nema smila dalje dužiti, bit je tu.
Svi smo mi jednaki, samo su neki jednakiji.

Tko je glasao

Dobar vic, zar ne? Samo ne

Dobar vic, zar ne?

Samo ne znam u koju bi to kategoriju svrstali...
Nije mi za crni humor, prije bi to išlo u kategoriju Ciganska posla

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci