Tagovi

Jedan loš i jedan dobar potez predsjednice

Prvih 100 dana poštede predsjednice Kolinde Grabar Kitarović je prošlo, U tom početnom razdoblju na čelnoj političkoj funkciji u državi predsjednica Republike bila je suočena s brojnim izazovima, ali ih je manje više uspješno, uz izvjesne greške uspjela odraditi na zadovoljavajući način, barem kad se ima u vidu njezin inauguracijski govor na Markovom trgu.
Nakon tih 100 dana jedan od prvih poteza predsjednice Kolinde Grabar Kitarović bilo je imenovanje bivšeg premijera iz ratnih godina Nikice Valentića za dugoočekivanog savjetnika za gospodarstvo. Čudno je da je tu svoju odluku otkrila u jednom televizijskom intervjuu, a na neki službeniji način budući da se radi o savjetniku ključnom za rješavanje ozbiljne gospodarske krize. U tom intervju je izjavila da je prije imenovanja htjela čuti mišljenje drugih, pa se među te druge koji su utjecali na personalne odluke Kolinde Grabar Kitarović može jedino naći ime Mate Granića koji se ranije sam pohvalio kako je imao utjecaja u izboru savjetničkog tima predsjednice.
Time je, uz njega, Kolinda Grabar Kitarović, te uz Vladimira Šeksa dobila još jednog potrošenog političara iz prethodnog razdoblja koji jednostavno, s obzirom na svu političku prtljagu što je nose sobom, nisu i ne mogu biti pravi savjetnički izbor za ozbiljne izazove pred kojima se nalazi predsjednica Republike. Iako savjetnik predsjednice Republike nema nekih operativnih ovlasti, jer se one ipak nalaze u vladi i premijeru, imenovanjem Nikice Valentića savjetnikom za gospodarska pitanja Kolinda Grabar Kitarović poslala je lošu poruku javnosti, jer on kao ni Mate Granić a pogotovo Vladimir Šeks nisu osobe koje ne mogu svaki u svojoj domeni, ponuditi relevantne programe i projekte za izlazak iz krize. Posebno to ne može ponuditi Nikica Valentić koji je opterećen svojom ulogom u privatizaciji i pretvorbi kao temeljnim kamenima sadašnje gospodarske krize. Što je još opasnije sam Nikica Valentić je u posljednjim javnim istupima pokazao ambicije da se uključi u buduću HDZ-ovsku vladu nakon idućih izbora. Očito je da stara garda koja na čelu s Franjom Gregurićem vuče konce iz pozadine kad su u pitanju personalna imenovanja ne želi prepustiti kormilo iz svojih ruku, pa je imenovanje Nikice Valentića samo dio njihove strategije. Ključni dio te strategije trebao bi se odigrati u sastavu nove Vlade nakon očekivane pobjede Tomislava Karamarka na idućim izborima. Sasvim je upitno može li Tomislav Karamarko s njima ali i s postojećom garniturom u HDZ-u provesti program ozdravljenja hrvatskog gospodarstva kojega priprema bavarski institut.
Ako je izbor Nikice Valentića bio još jedan od loših poteza predsjednice Republike, mali pozitivan šok je samo nakon dva dana predstavljalo imenovanje Vijeća za gospodarstvo na čelu s Domagojem Juričićem predstojnikom Ureda predsjednice Republike. U službenom priopćenju navodi se da će tajnik Vijeća biti Marko Jurčić, savjetnik predsjednice Republike za gospodarstvo. Drugim riječima predsjednica Republike ima u ovom trenutku dva savjetnika za gospodarstvo, jednog koji dolazi iz starih struktura i drugog mlađeg koji je u svojem prvom nastupu izjavio da u Hrvatskoj tržišni model nikad nije zaživio, jer da je tako bilo bi nam puno bolje, ali su stare navike spriječavale da se taj model razvije. U tome je očito razlika između Nikice Valentića i Marka Jurčića, pa preostaje da se predsjednica odluči tko će je stvarno savjetovati u rješavanju gospodarske krize.

Komentari

dodatak lošim potezima....

"Poduzetnik Davorin Štetner, predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela, imenovan je ovih dana članom Vijeća za gospodarska pitanja koje je osnovala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Istodobno su ove godine dvije tvrtke tog 33-godišnjeg biznismena iz Jastrebarskog završile u stečaju: jedna od njih s poreznim dugom od 1,4 milijuna kuna!

Bivši predsjednik Ivo Josipović eliminirao je, podsjetimo, Marka Rakara kad se doznalo da njegova tvrtka Prius duguje oko milijun kuna poreza."

http://www.jutarnji.hr/svije-mu-tvrtke-zavrsile-u-stecaju-predsjednica-u...

tja... quod licet... itd.

Tko je glasao

Mračna egzekucija u sjenu

Bivši predsjednik Ivo Josipović eliminirao je, podsjetimo, Marka Rakara kad se doznalo da njegova tvrtka Prius duguje oko milijun kuna poreza.

Eliminirao..? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

eliminešjn

To ćeš morati pitati novinara Srbobrana ili Yutarnjeg :P

Što ti nije jasno u citati i zašto mene to pitaš? Stvarno ne razumiješ kako citiranje funkcionira ili što?

Tko je glasao

Afaik Rakar je nastavio

Afaik Rakar je nastavio raditi za Josipovića i nakon "eliminacije".

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

kokošje sljepilo

Onaj dio kad Josipović održi pressicu i objavi kako netko s poreznim dugom ne može raditi kao savjetnik Predsjednika ti je promakao?

Tko je glasao

'Ajmo probat opet

Afaik Rakar je nastavio raditi za Josipovića i nakon "eliminacije".

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

ako ga je svjetovao

badava je krečio ;-)))

pored mladog Perkovića (udba) i starog Bude (kos)..njega ne mogu dosavjetovati ni vatikanski ni vašigtonski savjetnici...

Njihov domet je postaviti kinderjaje bez upaljača u koš za smeće u Njemačkoj..eto baš kad Ivo putuje u Njemačku..i onda još nazvati njemačku policiju i na isto upozoriti...

ti ljudi su zapeli u osamdesetim prošlog stoljeća...tad je sve bilo lako..

proglasiš cijelu emigraciju ustaškom..pa se svaki bauštelac mora dokazivati da je samo " naš radnik na privremenom radu u inozemstvu"...

sve dobro...

Tko je glasao
Tko je glasao

V. KRSNIK

Fatalna greška joj je to što mene nije imenovala predsjednkom tog fosilnog savjeta, jer i ja sam fosil, ali za razliku od ostalih, živio sam u dalekoj budućnosti.

Tko je glasao

Dobar?

Čim sam vidio naslov odmah mi je pala na pamet aktualna kartonska izvedba. Vašar traje i dalje.

Tko je glasao

Kombat Linda

Navali moj narode, jednakost u raznovrsnosti! - pet kartona, dvije babe, jedna lutka na napušivanje – stigao cirkus. Ja sam vaša, svi ste vi moji!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci