Tagovi

Jedan grad, jedni građani, jedan vođa!

Da, malo sam za potrebe aktualnog političkog trenutka u Zagrebu parafrazirao onu Hitlreovu: „Ein Staat, ein Volk, ein Fuehrer!“

Danas je valjda svakom jasno vidljivo da je kabadahija iz Pogane Vlake na mjestu gradonačelnika Zagreba, čovjek sa čudnim poimanjem socijaldemokracije, koji je svojedobno i SK pristupio s figom u džepu i „U“ u srcu, vrlo pažljivo i na duge pruge planirao svoj pohod na vrh vlasti u RH, vidjeli smo da bi mu Zagreb trbao biti samo međustanica na tom putu.

Kad se danas osvrnem na protekle predsjedničke izbore, onda vidim da je Bandića na putu prema Pantovčaku omeo jedino još uvijek prisutan antifašistički duh u Hrvata iz Hrvatske.
No kako, radi ustaške promocije među djecom i mladima tokom školovanja u kojoj prednjači kler, antifašistički duh slabi, tako da mi se čini da će našeg Mikija jedino njegova „potrošenost“ i odlazak tamo „kud za vazda gre se“ spriječiti da najkasnije za 6 godina „trijumfalno“ ne povede sve Hrvate putem kojim je narod poveo onaj „vođa“ iz istoimene pripovijesti Laze Lazarevića.

A kako je tokom svoje povijesti hrvatski narod pokazivao izrazitu slabost prema zadrtim i neobrazovanim vođama, a našeg Mikija „rese“ te „vrline“, njegove šanse svakim danom sve više rastu.

Dakle pod okriljem nekih „velikih komunista“ naš Miki svoljedobno počinje svoj pobjedonosni hod. Ispravno zaključuje da mu se pristupanje HDZ-u ne bi baš isplatilo, ostaje kod Račana, smatrajući ga kao onu prepreku koju će lako „preskočiti“, što kod Tuđmana već ne bi išlo.

U po SDP najteže vrijeme Miki kreće prema vrhu zagrebačkog SDP, ne može ostati nezamijećen radi neviđenog omasovljenja stranke ... učlanjuje naš Miki svakoga s konopca i konca ne pitajući nikoga za njegova ideološka opredjeljenja, ta ni on ih sam nema, učlanio bi on i Ljubu Ćesića da ovaj nije bio tako „državotvoran“. I, hop, naš „zaslužnik“ za ustajanje SDP-a iz mrtvih, postaje primjer oživljavanja stranke, poticanja stranačkog rada i čimbenik kojeg više Račan ne može zaobići, jer je vješto stvoren privid kako snaga SDP-a proizlazi iz snage zagrebačkog stranačkog šefa.

Oporavljeni SDP, kolika je tu Bandićeva zasluga o tom potom, dobiva izbore u Zagrebu, pa što je logičnije nego da svoju „najsjaniju zvijezdu“, Milana Bandića, Skupština Grada imenuje za gradonačelnika.

Čim se dokopao gradonačelničke fotelje kabadahija iz Pogane Vlake počinje „uređivati“ Zagreb po vlastitoj mjeri, prema vodećim principima „zavičaja“, „u se na se i poda se“ i „ljudi smo dogovorit ćemo se“, jebeš zakone i propise sve to mora kapitulirati pred kabadahijskim mentalitetom.
Da bi se moglo komforno vladati, moraš se okružiti ljuima koje držiš u šaci koji neće postavljati ne samo neugodna nego nikakva pitanja, zato što su ucijenjeni ili kupljeni.
U tom stampedu ga je malo zaustavila „epizoda pijanstvo“, radi koje bi političaru na bilo kojoj razini u svakoj civiliziranoj zemlji prestala politička karijera za sva vremena, ali ne i u Hrvatskoj i ne kod Ivice Račana, uvriježeno mišljenje kako je Bandić SDP Zagreba i kako bi se bez Bandića u Zagrebu sve raspalo, a gradska organizacija nestala, čini svoje te je Bandić kažnjen privremenom smjenom s gradonačelničke funkcije, a ustvari cirkusom u kojemu on i s dogardonačelničke funkcije drži sve konce u rukama.
Već poslije idućih izbora Bandić se vraća na gradonačelničku funkciju.

Zoran Milanović, koji poslije Račanove smrti dolazi na čelo SDP-a, „nasljeđuje“ i Bandića i ne mijenja odnos prema njemu, a Bandić uvjeren u svoju rastuću snagu, koja je u tom periodu ipak samo privid, počinje se joguniti, pružati otpor pa i „pokazivati zube“, što je najbolje pokazao pilikom smjenjivanja svojeg intimusa Slobodana Ljubičića, kad je ipak „uvukao rogove“ ispravno ocjenjujući da još nije dovoljno snažan da se suprotstavi stranačkom vrhu.

Ključno ishodište danas nesumnjive Bandićeve moći bili su izbori za gradonačelnika, prvi prema novom zakonu prema kojemu se gradonačelnici direktno biraju, kad je SDP, odnosno Zoran Milanović, pokazao svu svoju političku nepismenost i kao svojeg kandidata za gradonačelnika Zagreba uz popratne hvalospjeve i panegirike istknuo upravo Milana Bandića.
A iza Milana Bandića se u to vrijeme vuku „dugački repovi“, on sam pokazuje sve veću neposlušnost, pa je to bilo idealno vijeme da ga se zaustavi i eliminira kao onog političkog čimbenika čije nepodopštine sve više štete stranci.

Možda bi Zoran Milanović i SDP to i učinili da nije bilo toga, u ono doba ni na čemu zasnovanog, straha da bi u slučaju da Bandić ne bude SDP-ov kandidat na izborima za gradonačelnika, istupio iz SDP-a, a onda bi za njim otišla i najmanje jedna trećina članstva.
A koliko je u tome bilo istine pokazala je gotovo navlas ista priča oko „utjecajnosti“ Zdravka Tomca, Bandićevog intimusa, tko je uz njega napustio SDP, kao što ga gotovo nitko nije napustio ni onda kad je politički daleko jači Bandić isključen iz SDP-a.

Ali ne, na krilima SDP-a Bandić te 2009. dobiva izbore i njegov uzlet solo igrača počinje, sad se već otvoreno suprotstvlja stranci, pa najprije uvijeno a potom i otvoreno ističe svoju namjeru da se na predstojećim izborima kandidira za predsjednika države.
Isticanjem svoje kandidature na predsjedničkim izborima Bandić je naprosto isforsirao svoje isključenje iz SDP-a uz paradoksalnu situaciju da tada nitko iz SDP-a nije isticao opasnost koliko i kako će se članstvo SDP-a osuti i otići za Bandićem, kao što je to korišteno prije u uvjetima kad je Bandić bio neusporedivo slabiji.

Na predsjedničkim izborima, u drugom krugu, pokazalo se najbolje tko je, što je i kamo spada Milan Bandić, za kojega je svoj glas dalo sve ono što u hrvatskoj dipli u klerofašističke i fašističke diple.

Na zagrebačkoj sceni Skupština grada sa SDP-ovom većinom pokušava obuzdati gradonačelnika, ali nikad ne ide do kraja, pa niti ne pokušava isforsirati njegov opoziv, čak ni onda kad je radi nepravodobno usvojenog proračuna to jednostavno morala učiniti.
Za to vrijeme Bandić samo učvršćuje svoju vlast i od poslušnika, onih ucijenjenih i plaćenika, gradi svoju utvrdu, nemilice troši gradski novac za svoju pomociju i u tome ga nitko ne spriječava.

Već opjevani potezi Zorana Milanovića oko SDP-ovog kandidata za gradončelnika Zagreba unijeli su nemir i nesigurnost ne samo među članstvo SDP, nego i među simpatizere i potencijalne glasače, tako da je Milan Bandić ne samo premoćno pobijedio, nego i doslovno ponizio, ne Rajka Ostojića, nego SDP u cjelini.

I sad je Bandić svom silinom krenuo raditi ono što najbolje zna, kupovati vijećnike drugih opcija, a za pretpostviti je da će u njegovom taboru završiti i poneki s liste SDP-a ali i s liste HDZ-a, jer sa SDŠP-om neć ni pokušavcati ući u kaliciju a onu s HDZ-om će pokušati izbjeći pčod svaku cijenu, bez obzira što je svakom iole politički pismenom jasno da su glasači HDZ-a u drugom krugu izbora svoj glas dali Bandiću, ali koalirati s velikom strankom znači i biti zavisan, a Bandić takvu vrstu zavisnosti pokušava izbjeći na svaki način, a osigurati si većinu u Skupštini grada.

Većina u Skupštini grada uz gradonačelničku poziciju, Bandiću osigurava potpunu vlast nad Holdingom Zagreb, odnosno svevlast u Zagrebu, gradončelnik postaje osoba kojoj se neće biti oportuno suprotstavljati, a njegovo osebujno shvaćnje demokracije, njegovo nasilništvo i želja za moći učinit će ga diktatorom s fašističkim predznakom.
Za razliku od socijalizma, kojega je moguće uspostaviti tek na državnoj razini, fašizam je moguć i na nižim razinama, u manjim teritorijalnim jedinicama, pa tako i u Zagrebu, a pogotovo u Zagrebu, radi njegovog ustavnog položaja ali i njegovih prihoda i njegove materijalne neovisnosti od centralnih vlasti.
Prepoznajući trenutak i Bandićevu nespornu moć, sad tek počinju i formalni prelasci SDP-ovog članstva u Bandićev tabor, u kojima prednjači sva ona fukara koju je Bandić svojedobno onako nekritički učlanjivao, omasovljujući stranačku bazu u Zagrebu.

U Zagrebu više objektivno nema organizirane snage koje bi se na bilo koji način mogla djelotvorno suprotstaviti Bandiću, koji poput kakvog Fuehrera ostaje kao apsolutna vlast sam na čelu grada.
Vidjeli smo kako je i dosad i u uvjetima ograničene moći Bandić ispoljavao svoje diktatorske sklonosti, za očekivati je da će ih u uvjetima svemoći razviti do savršenstva, a to savršenstvo se zove fašizam.
A kako Bandić rado ističe da je on gradonačelnik svih građana Zagreba, za očekivati je da se ostvari ono jedinstvo koje bismo mogli opisati kao:
„Jedan grad, jedni građani, jedan vođa!“

Ili, neka nam Bog pomogne.

Komentari

Aha...rtrd

Aha, dakle jedan retard kao ti kojemu su maljutke JNA u kupoli dubrovačke katedrale "legitiman vojni cilj" trudi se svako pet dana da shvati kako je to jedan "kabadahija iz Pogane Vlake" do nogu potukao njegove "titiće" u Zagrebu. Uprkos činjenici da je protiv sebe imao cjelokupan EPH, HTV i sve udruge prištekane na državnu sisu plus urbanu ljevicu. Frende moj, ajde vani poliži sladoled i popij limunadu...jer nikad nećeš shvatit zasto je Bandić pametan i gradonačelnik Zagreba a ti fahidiot bez života.

Tko je glasao

tjedo komentirat.... nema

tjedo komentirat.... nema potrebe ti sve reko :)))))))))))))

Tko je glasao

@JPeratovic

Uh, izgaram od zntiželje ...

Tko je glasao

@Sanpjer (na lešo)

Kad bih ti odgovorio kako zaslužuješ, onda bi me mrak banirao, jer jedino za @Feniksa nemna lovostaje, za @Sanpjere i "zdravu" hrvatsku "HRASTovinu" je lovostaja permanentna.

Izgleda da što manje imaš pojma o bilo čemu, to ćeš o tome jače von oben čekičati.

Je off topic, ali da ne ostane u zraku, svaki grad u kojem ima vojske koja iz grada oružano djeluje je legitimni vojni cilj, to ne kažem ja, nego odredbe međunarodnog ratnog prava, ali to je za tebe preteško gradivo.

A o "mojim" kandidatim i o Bandićevoj pameti i mojim kandidatima, radije ne bih.

Tko je glasao

Samo naprijed...

...neka cvate tisuće cvjetova a ne da mi ovdje izigravaš tratinčicu navodno zazirući od Mraka. A sad pitanje, jesi li ti potpuno glup ili si samo ignorant. Jel ti znaš što je maljutka i o kakvoj se vrsti oružja radi. Pa ovako fazane,to je tipično raketno navođeno sredstvo kojim ni potpuna budala bez oka i lijeve ruke ne može promšiti cilj više od cca 15 metara lijevo-desno odnosno naprijed-natrag. E sada dragi moj molim pojašnjenje; koje jedinice HV, ZNG-a ili MUP-a su djelovale prema JNA iz područja oo dubrovačke katedrale odnosnouopće unutar stare gradske jezgre Dubrovnika ? Nikakve naravno, ali jel to spriječilio smrdljive opančare da ispale oko 2000 projektila na staru gradsku jezgru Dubrovnika iako su najbliže jedinice bile stacionirane oko parka Gradac odnosno Belvederea ili oko 2 kilometra od Starog Grada. Pretpostavljam da s obzirom na količinu serotina koje pišeš razumiješ o kakvoj se tu "vojnim operacijama" radi. Radilo se o brutalnom iživljavanju nad spomenicima kulture, civilima i liječenju kompleka zbog poraza kojeg su popušile trupe JNA prilikom napada na Srđ. Brutalna osveta i kukavičluk moj Feniks. Jednak postupak i opravdanje koje je izrekla i ona budala od oficira JNA koji je popalio Čilipe do temelja pa u kamere RTB-a mrtav ladan ispali :" morao sam da ih zapalim bako (Čilipe op. Sanpjer) pa otuda su prekjučer pucali na mene"
Što želim reći; kaki moj Feniks, kaki, ali pri tm se služi bar donekle smislenim argumentima a nemoj ispadati baš potpuna budala...ovako bi čovjek rekao da o vojsci i vojnoj taktici nemaš ajnci mrtve veze.

Tko je glasao

@Sanpjer (na lešo)

Kakav, kurac sanpjer, ti si više plućica na kiselo ili možda rajžlec ...

Znaš li ti kakve posljedice temeljem odredbi mđunarodnog ratnog prava može imati, a i imalo je, dovođenje oružanih bandi "od lošeg oca i još gore matere", kako je to nadahnuto rekao Nojko Marinović, na područje pod zaštitom UNESCO-a gdje oružje smije nositi samo civilna policija.

I sad, rezervisiti JNA nisu prelazili liniju koja je činila granicu zaštićenog područja iz kojeg se otvarala vatra, o čemu su pred Haaškim sudom svjedočili promatrači MZ, a oni koji su "obranili" Dubrovnik čudom su se čudili kako to da su tenkovi dolazili do jedne određene točke, okretali se i vraćali nazad.

I još ti nije jasno da su rezervisti imali namjeru uzeti Dubrovnik, oni bi ga i uzeli, baš kao što su uzeli Vukovar.

Tko je glasao

Ha kakva budala

Dobro fazane, rasuo sam ti argument u prah ali udostoji se odgovorit pošto si očito bio na drugoj strani, koji je vojnički smisao i cilj bio u navođenju maljutki (u množini) na kupolu dubrovačke katedrale,topovsko bombardiranje tvrđava Revelin, Minčeta i Lovrjenac, minobacačko iživljavanje nad uglačanim pločama Straduna...Dakle ne seri kvake nego odgovori. Vojni aspekt raketnog napada na spomenik kulture nulte kategorije. Zahvaljujem na odgovoru a sad idemo dalje.
Pošto sam rat u Dubrovniku proveo kao devetnaestogodišnji branitelj na zapadnom ulazu u Grad odnosno na liniji u Sustjepanu dozvoli da te malo debilu u uvedem "u posao". Hvala ti najprije na tome "što smo se mi branitelji čudom čudili kako se tenkovi vraćaju sa jedne točke, okretali i vraćali nazad", ovdje si dokazao da pojma nemaš zasto su rezervisti JNA ginuli u tenkovima ko miševi na ljepilu. Dakle, rezervisti JNA su finalne napade na Dubrovnik izvodili na tri točkee. Sjever- tvrđava Imperijal, istok- hotel Belvedere i zapad - prigradsko naselje Sustjepan.
Niti jednoj od te tri linije se nije moglo prići bez fatalnih posljedica po bilo koju budalu koja bi sjela u tenk i pokušala proboj. Jer Dubrovnik nije Vukovar pa da opleteš kroz kukuruze tamo gdje želiš (iako su naša braća u Vukovaru odradila fascinantan posao - najbolji dokaz si ti koji reveš i nakon 20 godina zbog oparene repice), nego moraš ići onako kako ti diktira reljef i u pravilu jedna jedina uska cesta.
Položaj na Srđu je ustvari žestoko utvrđena francuska tvrđava koju su stratezi JNA slični tebi i tvojoj pameti isli osvojit klasičnim pješačkim napadom. Nakon sto su dosli na samu tvrđavu u nju fizički gotovo i nije bilo moguće prodrijeti. Nakon toga je slijedio sasvim lagani minibacački napad od strane ZNG-a (pratis me fazane, mi zenge hermetički u tvrđavi, tvoji "genijalni umovi iz JNA kao topovsko meso na tvrđavi) koji je promijenio glazbene urednike na radio Trebinju i Podgorici (nisu jadni imali klasične glazbe za 30 dana). Budala koja je dotjerala tenk u podnožje tvrđave na Srđu nažalost nije više među živima da pojasni "sta je pesnik želio da reče". E to ti je tvoja zamisljena "točka" odakle su se tenkovi "vraćali", a mi se "čudili", a mogu mislit kako su je opančari zapamtili. Koja si ti budala majko mila
Sustjepan jednaka stvar, s jedne strane litica od 80 metara, sa druge more a između Jadranska magistrala.
"Točka koju su poštovale jedinice JNA" je bila kod skladista Shell...pretpostavljam da znas zasto? Da ti pomognem, na toj točki ste postajali topovsko meso a nase "ose" bi počistile bilo kakav tenk kad bi postojala budala kao ti koja bi tu crtu presla (nadam se da nisi bio nikakav časnik na terenu jer ti je vojničko znanje očito nula). Srecom po opančare, očito su imali nekakve zapovjednike sa tri čiste u glavi pa se nikada nisu ni usudili poslati tenkove na Sustjepan. Ono malo budala što je prezivjelo pjesacke napade je bezubo i kukavički pucalo sa druge strane rijeke.
Eto mj Feniks, hvala ti sto si mi objasnio kako sam se čudom čudio nekim stvarima, ja ti velikodusno objašnjavam zašto opančari nisu bili u staanju uzet ni isturene položaje Grada a ne Grad. A ovo za Vukovar ti necu komentirat...opsada tri mjeseca, u finalnim akcijama 80.000 vojnika, grad potpuno sravnjen sa zemljom...Pametan čovjek bi se sramio generala koji su predvodili takvu opsadu a ti se fazane diči. Jedino mi nije jasno zašto ste se zaustaavili na Osijeku, Vinkovcima, Zadru, Šibeniku. Eh da, jer bi se vjerojatno proveli kao i nasi domaci četnici...uzeli smo im sve što smo htjeli duboko duboko u zaleđu Dubrovnika. Jer tako je to kada te napadne vojska kao mi.. "od zla oca i gore matere"..

Tko je glasao

@Sanpjer (na lešo)

Kakav, kurac sanpjer, ti si više plućica na kiselo ili možda rajžlec ...

Znaš li ti kakve posljedice temeljem odredbi mđunarodnog ratnog prava može imati, a i imalo je, dovođenje oružanih bandi "od lošeg oca i još gore matere", kako je to nadahnuto rekao Nojko Marinović, na područje pod zaštitom UNESCO-a gdje oružje smije nositi samo civilna policija.

I sad, rezervisiti JNA nisu prelazili liniju koja je činila granicu zaštićenog područja iz kojeg se otvarala vatra, o čemu su pred Haaškim sudom svjedočili promatrači MZ, a oni koji su "obranili" Dubrovnik čudom su se čudili kako to da su tenkovi dolazili do jedne određene točke, okretali se i vraćali nazad.

I još ti nije jasno da su rezervisti imali namjeru uzeti Dubrovnik, oni bi ga i uzeli, baš kao što su uzeli Vukovar.

Tko je glasao

Vi niste upućeni

@Feniks

Nije služio vojsku, ni jednu.

Međutim,tumačiti obranu Vukovara,Dubrovnika ...Staljingrada svejedno, on može meritorno hoćeš na nivou narednika ili generala, njemu svejedno.

Bitno je da nam ovdje uporno repetira sanuovske teze i savoštrpčeva cmoljenja,

ma redikul

sve dobro...

Tko je glasao

Ne razumijem..kako misliš

Ne razumijem..kako misliš nije služio vojsku ?

Tko je glasao

Ti si očito novi ovdi ))

@Feniks ti je stara boljševička komunjara kojem Hrvatska baš nije legla. Jugonostalgičar. Tipičan primjer da među Hrvatima ima izdajica.
Nije služio ni onu nekadašnju JNA, nesposoban, škartirali ga, izbjegao. Za domovinskog rata je bio u ZGB u Narodnoj zaštiti ,e da ga ne bi mobiliziralo i poslalo na ratište, a i stara je konjina tko bi ga i htio osim da se dobrovoljno javio.

Znači Hrvat. Stalno reciklira teze beogradske SANU i kmečenje onog četnika Save Štrpca.

Argumenti su mu onakvi kakve možeš naći na Krajina force-forumu.

Nas par ovdje smo odustali od rasprave s njim.

Pošto je mir, pošalješ ga u MP3. Suludo mrzi hrvatske branitelje a i Josipović i Milanović su mu ustaše.
Pati za socijalističkom Hrvatskom u sastavu Yuge.

Znači,mi smo demoklratska nezavisna država,možemo pretrpjeti nekoliko promila i takvih budalaša.

Živio ti meni lega.

sve dobro...

Tko je glasao

:)

Nas par ovdje smo odustali od rasprave s njim.

Ovaj.... :)

Tko je glasao

To što ga povremno

šutnem nogom u tur........

-ti smatraš raspravom, hahaha

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

A da nam ti malo ispričaš kako ste smlavili treću komunističku i četvrtru vojnu silu Evrope i dotjerali do Plana -4.?

Tko je glasao

EPH i HTV protibv Bandića

@Sanpjer
koji su to mediji protiv Banndića? imaš krivo što se tiče kako su EPH i HTV pisali protiv Banditosa. oni se igraju nekih nazovi demokratskih medija i ako nešto objave što naoko neide Banditosu u prilog jako paze da to niie jako loše. Bandić očito mnoge dobro drži u šaci kad je otvoreno govorio o prijavama protiv njega znajući da ih Bajić&DORH&com neće pokrenuti već će se i dalje skupljati prašina na njima.

w. ;)

Tko je glasao

I Erdogan je počeo svoj uspon

I Erdogan je počeo svoj uspon kao gradonačelnik Istanbula...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Feniks

Znaš da sam svojevremeno pisao PROTIV čovjeka iz Pogane Vlake, no njegov uspon je samo znak da je strančarenje u Hrvatskoj na vrhuncu, da zakazuju i SDP i HDZ, da Bandić spretno koristi sukob ova dva bloka (oba potpuno klijenteleistička, i nespoosbna riješiti ijedan ozbiljniji problem Hrvatske i Zagreba).
Milan Bandić na čelu je Zagreba, kao posljedica, a ne kao uzrok (populizma, ekstravagancije, zaspalosti građana, mita i korupcije...).
Naravno, od HDZ-a nisam ništa drugo očekivao već da podržavaju Bandića, ali Bandić je izravna posljednica lošeg kadroviranja od strane Ivice Račana i Zorana Milanovića! No,kako će se u SDP formirati uskoro kritička masa (možda s Komadinom na čelu, koji mu je žestoka oporba), mislim da je Milanović već na neki način prošlo, svršeno vrijeme!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci