Tagovi

Jedan čekića dok drugi žanje

 

Eto, malo čitam ove zadnje dnevnike i brojne (čak tri) komentare mmame i njenog slinavog laganinija. Ta dva bića okrivljuju Jugoslaviju i Titovu partiju što Hrvatska nije danas Švicarska. Naravno da spominju i smrtnu kaznu za krivce, te komunističke duhove – jer komunista živih, osim mene, nema. Htjedoh staviti komentar no odustah, ne mogu pisati pod laganinijem.

Ma da, ti komunisti i njihovi duhovi stvarno rade sranja. Svi ovi duplobojani tuneli su farbani u petokrake. Ali tako složene da se to ne vidi. Evo i u Zagrebu po zidovima zavrište crvene petokrake. Pemzlački Odredi ppetre i laganinija u sekundu, ma za treptaj oka, svaku tu petokraku prebojaju, to je razlog što se one baš nigdje ne vide.

Što niži orden to veći branitelj

Vrag me nanese na nešto što se zove Hrvatsko Obrambeno Štivo, sve mi se čini kako tu baš pišu naši ustašuljački sinovi i kćeri. Tu je tekst, ima naslov “HDZ-SDP: lijeva i desna cipela, probušenih oplata!” Nema autora (C/I) ali ni datuma. (Ilustracija desno je screen shot: https://hrvatskoobrambenostivo.com/2016/05/27/hdz-sdp-lijeva-i-desna-cipela-probusenih-oplata/)

Titova partija u Hrvatskoj je imala manje članova (1981.- 298, lipnja 1990. - 46 tisuća ) nego što je sada u nezavisnoj držani Hrvatskoj registriranih branitelja. A koliko je naštancano branitelja ne zna ni Jaca.  Naletim na Violetu Palaska (Aurora) s radiogornjigrad.wordpress.com s istim tekstom a naslovom “Gdje su završile komunjare?” od jeseni 2014., ilustriranu s dvoje mladih i petokrakom.

U navedenim tekstovima se prenose izvodi iz teksta P.M. Pickering, M. Baskin. Communist and Post-Communist Studies 41 (2008) 521e540 izvorno objavljeno pod naslovom “What is to be done? Succession from the League of Communists of Croatia

Poslije prvih demokratskih izbora, u samo šest mjeseci, “od prosinca 1989. do lipnja 1990. godine, broj članova SKH se smanjio sa 298 na 46 tisuća. Već prije demokratskih izbora u ožujku 1990. je oko 27 tisuća članova SKH prešlo u HDZ. Pravi stampedo je nastupio u periodu nakon izborne pobjede HDZ-a. Od ožujka do prosinca 1990. u HDZ se upisalo oko 70 tisuća dotadašnjih članova SKH, tako da je koncem 1990. godine, prema vjerodostojnim zapadnim izvorima (Paula Pickering, Mark Baskin) u članstvu antikomunističkog HDZ-a bilo ukupno 97 tisuća osoba koje su prije samo godinu dana bili u članstvu SKH” piše na h.o.Štivu.

Interesantno je da se podaci citiraju iz rada Pickering & Baskin a bez spominjanja Cohenove uratka Embattled democracy: post-communist Croatia in transition. Možda je tome razlog što Cohen o Tuđmanu ne govori samo ono što se podudara s domoljubnim istinama i saborskim deklaracijama. (vodi str. 69 i dalje)

Jedan čekića dok drugi žanje

Da nije bilo ovih, i u miru branitelja, Tuđmanovih stručnjaka za privatizaciju, Šeksovog sudstva Hrvatska (GDP p.c. 13.607,51 USD ‎(2013)) je mogla biti Švicarska (GDP p.c. 84.815,41 USD ‎(2013)). Ni za više  stogodina neće se stići Švicarsku – jedino možda po broju stanovnika ako oni sa petokrakom učestalije ostave alat i prionu ‘zanatu’. Ima ih ravno osam milijuna.

Ilustracija sa srpom i čekićem, crvenom zvijezdom petokrakom i dvoje mladih, razgolićenih i plodnih je doprinos pozivu da se uči, radi i množi. To množenje mogu raditi i mlade ‘komunjare’. Trebali bi mladi Srbi, batalite kurikulum! Evo ga Erdogan poručio svojima u Europi da prave po petero djece.

Leonard J. Cohen je koristio podatke Državnog zavoda za statistiku, složio ih na tablici dolje, na str. 94.

Dakle, podaci iz gornje tabele pokazuju da je u vlasti 1993. godine od ukupno 8.664 dužnosnika, od državnih, gradskih, županijskih,  bilo (samo) 55 Srba. Tada su zapravo udareni temelji ravnopravnosti – samo ih je potom trebalo olujno potvrditi konačnima. Koliko se to danas po duhu Tuđmana ‘može tolerirati’ nije mi poznato. Tepeša se više ne čuje. A nema ni šatordžija.

Na str. 79. je po rezultatima iz  istraživanja  navedeno da su 48% Srba i 57.7% Jugoslavena imali pozitivno mišljenje o uvođenje višepartijskog sistema, nadali se da će i oni moći ravnopravno učestvovati u tom višestranačju.

Isti autorski duet, Mark Baskin i Paula Pickering objavljuje poglavlje pod naslovom Former Yugoslavia and Its Successors u knjizi Central and East European politics : from communism to democracy, na 294 str. piše o izbornom sistemu ovo:

A majoritarian electoral system turned  the HDZ’s 46 percent of the popular vote into 67.5 percent of the seats in parliament. The losing Coalition of National Accord, which was composed of former communists and liberals, fragmented and formed a series of smaller parties. A majority of Serb SDP members chose to leave the evolving Croatian SDP. Regional parties in Istria have demonstrated considerable staying power. The war began in 1990–1991 with the refusal of the Serb Democratic Party (SDS) leadership to join the broad governing compact led by HDZ in 1990. This refusal strengthened exclusivist tendencies within the HDZ and reinforced its image as the most serious defender of Croatia against Serb aggressors.

As long as Serbs occupied Croatian territory, Tudjman’s HDZ was able to monopolize power in Croatia. It tolerated and supported moderate Serb groups in Croatia in an effort to demonstrate its political openness, but its real monopoly of power provided a context or corrupt practices among the HDZ political and administrative elite.” (boldao: bube)

Nisu Hrvatima potrebni domaći Srbi da se ne uspije društvo bolje urediti. Može se do nespjeha i autohtono većinski, onako sanaderski, kolinđanski, culejski, buljski.

Nu, da.

O dijelu tog teksta i komunistima je svoje uvažene ideje i stavove u martu 2016, na forumu Indeksa pisao gospodin predstavljen kao laganini100001 riječima  - “ još malo ispasće ovi u skh veći katolici od pape..

Da, nu.  Obje ove ilustracije treba lustrirati!

--------------

Pickering, Paula, and Mark Baskin. 2008. “What Is to be Done? Succession from
the League of Communists of Croatia
.” Communist and Post-Communist Studies
41, no. 4: 521–40.  (članak se može skinuti na ovom linku)

Cohen, L.J., 1997. Embattled democracy: post-communist Croatia in transition. In: Karen Dawisha, Bruce Parrott. (Eds.), Politics, Power, and the Struggle for Democracy in South-East Europe. Cambridge University Press, Cambridge, pp. 69-106.

Mark Baskin and Paula Pickering, Former Yugoslavia and Its Successors. In: Sharon L. Wolchik and Jane L. Curry, 2011. Central and East European politics : from communism to democracy - 2nd ed. Rowman & Littlefield, pp.  277-311

https://radiogornjigrad.wordpress.com/2014/08/25/gdje-su-zavrsile-komunjare/

https://www.researchgate.net/publication/222420919_What_is_to_be_done_Succession_from_the_League_of_Communists_of_Croatia

Tagovi

Komentari

Sprem-te se, sprem-te...

podaci iz gornje tabele pokazuju da je u vlasti 1993. godine od ukupno 8.664 dužnosnika, od državnih, gradskih, županijskih, bilo (samo) 55 Srba

Bilo bi ih više da 1991. nisu pobjegli u četnike. Što ti je osobno poznato, pa zato možeš reći i koliko je te 1993. bilo dužnosnika ne-Srba u "krajini".

Tada su zapravo udareni temelji ravnopravnosti – samo ih je potom trebalo olujno potvrditi konačnima.

Kme, kme, ciju, ciju. Dok ste se kurčili s 1000 JNA tenkova i 400 aviona, a ja nosio bokericu i patike, pjevali ste druge pjesme. O kerovima pored tarabe i Slobi da šalje salate. I tako godinama, sve dok unatoč prognozama nije došla nagla promjena vremena. Žestoka vremenska nepogoda, u svega par dana. Meteorologija je zajebana stvar.

Koliko se to danas po duhu Tuđmana ‘može tolerirati’ nije mi poznato.

Četnike, ni jednog. Rakari mogu, ja ne.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

...gdje su završile

...gdje su završile komunjare?
Koje. Bezvezno. Pitanje.
Imalo bi veze s mozgom i moralom kada bi se postavljalo poslije glasina potiho prenošenih od usta do usta, ili neugodnih vijesti prenošenih samizdatima da su skončali metkom u potiljak, ili u lancima po apsanama, li pred streljačkim vodovima...
...ali, ne,
Vjesti i statistike vele da su tu negdje, Nigdje daleko. Živi i zdravi.
...rasuti posvuda u normalnom životu,
po svim strankama i predstavničkim tjelima, firmama, novinama i televizijama, upravnim odborima
...istina, nešto manje po poljima i za volanom autobusa ili kamiona, i rijetko radeći na pokretnim trakama fabrika. A ako i ne rade, pemzije im idu kao i onima koji to bili nisu, i nikada im nitko nije ponudio biti "komunjara".
...ugroženih egzistencija onoliko koliko si ju sami ugroze. Ugroženih otprilike onoliko koliko su bili u vremena kada je i sustav koji su opsluživali nosio njihovo ime i njihovu lojalnost.
...i gdje je tu problem s hrvatskom demokracijom? koja je to demokracija i koja je to republika, ikada i gdje bila u svojoj pobjedi na svoju štetu tolerantnija od ove?
(....ovako kad´ te čitam, pada mi na pamet Gregor Samsa iz Kafkine priče, onaj što usne kao čovjek a ustane kao buba. Još sposobna da misli, a nesposobna da razumljivo iskomunicira s okolinom to što ima za reći.
Šteta.)

Tko je glasao

Kažu neki da je stara srpska izreka 'zreo za sekirče'

ostala kao podsjetnik na davna vremena kad su Srbi upražnjavali jedan krajnje morbidan običaj pod nazivom – lapot. Po tom mitskom senicidu, kada govnar navrši 60 godina, postaje teret za kuću i obitelj, pa je na sinu ili najbližem muškom srodniku, ako nije imao sina, bilo da ga odvede u planinu i ritualno ubije, udarajući močugom (batinom), sjekirom ili maljem po pogači koju je 'dimljeni govnar' držao na glavi.

Morbidni običaji iz Srbije: http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/svijet/clanak/id/473564/morbidni...

iStock-501095716

Sve gore, uključujući sliku sekirčeta, je sa portala Slobodna Dalmacija i govori o mentalnom sklopu naše bolesne braće, treba li što dodati ili oduzeti ja ne znam i neću suditi, također neću suditi jesu li mladi Srbi u pravu kad se bore sa tim prirodnim zlom, ali imamo dokaz u ovom dnevniku u što se naša bolesna braća pretvaraju s vremenom.

Btw, meni sve ovo zvuči kao satira, a ljudi moji nije, vjerovali ili ne, a vama? Mada ima neki ozbiljan problem u satiri naše bolesne braće!

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao
Tko je glasao

Hebe mi se, čitaj sa razumijevanjem

Jel vidiš da sam naveo odakle je tekst, dakle njima postavi pitanje. A ako te baš zanima moje mišljenje onda ti mogu reći da je iz više izvora potvrđeno da su ovi običaji živjeli kod naše bolesne braće, jel ti sad laknulo? Mislim kakve veze ima što ja vjerujem ili mislim?

A da ne pričamo o tome da nisi shvatio ni kontekst ovog komentara u odnosu na bolest našeg bolesnog brata koji se jedno jutro probudio kao buba... hehe

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Bube, Ta dva bića okrivljuju

Bube,

Ta dva bića okrivljuju Jugoslaviju i Titovu partiju što Hrvatska nije danas Švicarska.

Svakako da je Tito sa svojom partijom kriv, 1945 su pobili masu intelektualaca i školovanih ljudi. Porušili su i uništili sve što je ukazivalo na hrvatski identitet, a čobane su postavili na vrh Hrvatske.
Nema grada ni sela gdje nisu harali i od imućnih (koji su svojim radom sposobnošću došli do onoga što su imali) ljudi napravili sirotinju.

Tko je glasao

Je, na bleiburškom je polju

Je, na bleiburškom je polju među ustašama i simpatizerima bio sve inteletualac do intelektualca, školovani do školovanog, cvijet inteligencije u Hrvata.

Ni 45 godina poslije se unutar obrazovnog sustava nije stiglo naškolovati dovoljno novih u redovima komunista da nakon preleta u HDZ uspiju od Hrvatske napraviti Švicarsku. Pa ni dvjestotinjak tisuća HDZ-ovaca od devedesete na ovamo ne uspijeva pod Kolindinim idejnim vodstvom realizirati njezino predizborno obećanje o pretvaranju vode u vino, odnosno svekolikom obogaćivaju Hrvatske do razine jedne Švicarske.

B-52

Tko je glasao

Da Mesić, Račan, Sanader,

Da Mesić, Račan, Sanader, Josipović i Milanović nisu bacili u vjetar 16 godina, možda bi nešto i bilo.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci