Tagovi

Jebeš mirne prosvjede

Ovaj dnevnikić je u stvari skup mojih stavova izrečenih u mojim komentarima na ovoj stranici. Moji komentari su uglavnom prožeti revolucionarno destruktivnim pokličima, s kojima se mnogi ne slažu, naročito oni čije je "zanimanje" političar ili streme k tome.
Naravno da se ovom dnevniku radi o aktualnim prosvjedima jer ja, vezano uz politiku, uglavnom prosvjedujem mišlju, riječju, a tu i tamo čak i djelom. Moji propusti se odnose na po mom mišljenju jako mali broj djela koje sam napravio zadnjih godina. Svakako je taj podatak uvjetovan mojim godinama i obvezama prema obitelji. Da su ta dva parametra drukčija to jest da sam mlađi i da nemam suprugu i troje djece vjerojatno bi i moja djela bila radikalnija i daleko brojnija, a možda i ne, možda bi na šanku pričao pizdarije i isprazno prijetio.

Posao me često vodi u Zagreb, tako da sam u petak kad sam trebao krenuti kući odlučio ostati još dan i sačekati dva supitiespiovca (op. a. , Svi bez mirovina i beneficija, niti u pokušaju) koji su najavili dolazak u Zagreb te sudjelovati u svemu što bude potrebno. Na trgu Bana Jelačića smo se malo derali, slušali i naravno da smo sva trojica krenuli s „fejsbukovcima“ (očiti primjerak klasičnog „fejsbukovca“ i pripadnika huliganskih navijačkih skupina pogledajte na ovom linku http://www.index.hr/images2/prosvjed_radiceva10-260211draganmatic.jpeg ) prema Markovu Trgu, ali u zadnjim redovima, zbog već navedenih razloga :).

Zašto smo krenuli? Zato što je iz samog naslova jasno da jebeš mirne prosvjede, kakav je to prosvjed? Jebeš ovu, prošlu, a i buduću vlast koju, jasno je odavno izgleda samo malobrojnim, ne možeš svrgnuti s mirnim prosvjedima. Jebeš prosvjed bez granitnih kocki, zapaljenih kontejnera, prevrnutih auta , rasutih glava i Molotova minimalno. Naše društvo išče promjene koje se ne mogu dogoditi unutar institucija sistema jer su te institucije samoj sebi svrha, našem društvu su potrebne brze i korjenite promjene u kojim će svakom kretenu koji se dočepa vlasti biti jasno da postoji mogućnost da popuši ciglu u lubanju. Te promjene moraju voditi k tome da nitko na izborima ne može dobiti bezuvjetan mandat da nas 4 godine jebe u mozak bez ikakve konzekvence.

Unatoč tome što su se na prosvjedima desila jako mala materijalna šteta od par kontejnera, vaza, stolica i nešto stakla, te što su prosvjednici izvukli deblji kraj, svi se trude osudit tu materijalnu štetu. Precjednik, Jaca, oni šupci na čelu s Đakićem iz neke sale koji kao šatro predstavljaju nekoga, preko Pusićke, Lesara pa do svih medija. Gledam dnevnik Nova-tv i ne mogu vjerovat količini jadikovki o njihovom snimatelju kojem je doletjelo nešto u glavu, WOW kako tužno, ne bi da je osta invalid. A on mrtavladan dalje snima i daje patetične izjave. U čemu je problem, čovjek snima nasilne prosvjede i postaje kolateral, šta nije osta doma ili šta nije snima s sigurne udaljenosti?

Da se vratim na tu tzv. materijalnu štetu. Kolika je ta materijalna šteta kad se usporedi s materijalnim štetama prouzročenim korupcijom, nemarom, neznanjem, lopovlukom ove, prošlih i buduće vlade RH, materijalnim štetama nastalih djelovanjem lokalnih vlasti diljem Hrvatske, da ne spominjem samo gradske vlasti Zagreba, materijalnih šteta unutar javnih poduzeća i ustanova?? Da li se te štete mogu uopće uspoređivati?
Da su svi prosvjednici krenuli put gornjeg grada i polupali pičke svim onim pandurima te zapalili vladu i sabor ta šteta ne bi bila jedan promil štete koju su izazvali svi oni neradnici koji se tu i tamo vucaraju po hodnicima dotičnih zgrada. Ta šteta ne bi bila ni jedan promil dnevne štete koju nanose ove vlasti diljem Hrvatske svojim samim ostankom na vlasti.

Dobar naslov ima Indeks „Zašto su Libijci i Egipćani junaci a Hrvati huligani?“ Oni imaju dugogodišnje diktatore, a mi nemamo? Mi zato imamo kretene koji se izmjenjuju na vlasti i smiju se sa svojim punim trbuščićima našem imbecilizmu i pacifizmu. Kako se protiv tih boriti mirnim prosvjedima, što mogu polučiti mirni prosvjedi osim poboljšanih uvjeta života onih koji se trude razbiti pravedan bunt razbijenog naroda, pri tome mislim uglavnom na one šupke iz one sale na čelu s Đakićem, nazvanim kao neki skup nekakvih braniteljskih udruga, te na one zasad s ovu stranu barikada kojima će se nakon njihovih žestokih riječi ponuditi nešto, a oni će šutke nestati s javne scene.

Ovdje bi sad kazao nešto o tome zašto nikad nisam bio član nikakve braniteljske udruge. Iz mog teksta je razvidno da su te brojne udruge uvijek služile i samo služe razbijanju cjelovitosti „opasnog“ dijela populacije i samim time nikad nisu, niti će predstavljat opasnost za vlast. Ista stvar je i s Sindikatima. Vlast ne voli kad je strah nečega, ona voli kad je ona ta koja utjeruje taj osjećaj. Voli ovce u toru i to raspoređene u više njih, nikako u jednom velikom.

Doduše član sam Prijatelja Životinja jer su oni radikalniji od tzv. braniteljskih udruga, a u stvari sinekura za par njih pokrivenih papirnatim članstvom. Jajima sam gađao HDZ-ovce još tamo 2000-te, SDP-ovci mi nisu naletili, čak je i Marka Rakara hapsilo zbog mene, godinu prije objave registra zbog prijetnji (okarakterizirane od strane PU Zagreb) izrečenih Sanaderu u jednom izbrisanom komentaru na ovim stranicama, privođen sam na informativne razgovor zbog još nekih pizdarija, ali sam umoran i vrijeme je da „fejsbukovci“ uzmu stvar u svoje ruke, čvrsto obećajem da ću im za početak čuvat leđa.:) Ali samo za početak, na kraju svi trebamo bit zajedno u prvim redovima.

I zato jebeš mirne prosvjede, jebeš Jacu, precjednika, EU, Pusićku, Lesara i sve njihove jatake.

P.S. Ako je netko plaćao ove prosvjede nek mi se javi s porukom da mu dostavim broj tekućeg računa.

Komentari

Taktika, trebamo stratega !

Prosvjedi moraju biti varijabilni, fleksibilni, i nesmije se dozvoliti da ih murija kontrolira.Mjenjati brzo lokacije tako da čitav Zagreb postane mjesto prosvjeda, čime će mo biti za muriju neuhvativi. Treba ih iscrpiti nespavanjem i Markov Trg osvojiti kad se najmanje budu nadali!

Tko je glasao

Dječje igre

Vidim da se se oko ovog dnevnika stvorila dva tabora - nazovimo ih uvjetno nasilnički (koji
je podržao stavove izrečene u dnevniku) i nenasilnički (onaj koji kuka nad ovo malo bačenih
cigala, kamenja isl. rekvizita koji se koriste u svkim prosvjedima).

Jučer kad sam na tv ugledao, nakon HDZ-oskog sastanka, facu g. Šeksa, iz koje su vodio
očiti prijezir, ne samo prema novinaru, nego kao da sam pročitao sa njegovog lica slijedeče:
- Tko vas jebe narode, ja sam vlast. tko ste vi da meni postavljate pitanja.

Ovakav stil institucionaliziranog nasilja nad cijelim narodom traje već 20 godina, to nasilje će
se produžiti u svom trajanju i na slijedećih 20 godina naših nasljednika.
U tih 20 godina tihim nasiljem smo opljačkani, moralno razoreni, psihološki uništeni kao biće naroda.
Oni u svojoj bahatosti podržavaju potpuno nasilno i provokacijsko ponašanje policije. I dok Evropa
ukida sva moguća ograničenja vezana uz mjesta održavanja prosvjeda, kod nas se ta ograničenja
uvode.
I vi meni pričate o nasilju koje ste vidjeli neki dan na ulici Zagreba.

To što ste neki dan vidjeli su dječje igre u odnosu na ono što je nama učinjeno i u ratu i poslije rata, dakle u miru.
Svima nam treba biti jasno da kod ovih koji su sada na vlasti, a niti kod oporbe, koja je tihi
partner ovima na vlasti, nećemo postići ništa mirnim i nenasilnim putem.
Tek kad se ovi u saboru i vladi useru u gače od mase na ulici, kad se zavuku u mišju rupu,
onda znajte da ste postigli cilj.

Tko je glasao

Da ne pričam o moralu...

... (i nemoralnosti logike opravdanja nasilja drugim nasiljem, postoji jedan sasvim pragmatični problem: ako prevladaju huligani, kao u subotu, mnogi će se obični građani, koji bi inače dali podršku (plus neki "neobični",inače prosvjedima skloni, kao ja) povući i dati podršku održanju javnog reda i mira, jer dolazak bjesomučnika na vlast može biti još gori.

Zato treba nastaviti nenasilnim prosvjedima, kao u ponedjeljak. Izolirati huligane i ubačene provokatore ključni je zadatak onih prosvjednika, kojima je stalo do stvarnih pozitivnih promjena.

Tko je glasao

Divljačko ponašanje

Da troimenzionalnu KORUMPIRANU vlast
a uz to s mjeseca vidljivo NEKOMPETENTNU
treba smijeniti
o tom iole razboriti
a u korupciju neumočeni čovjek nema potrebe raspravljati.

Ali,
ma koliko se god trudio da shvatim DIVLJAČKO PONAŠANJE razuzdanih mladića (čak i po koja cura)
to ne mogu razumijeti
neću pravdati.

Quinquaginta,
naslućujem da ti je i pljuvanje Branka Borkovića normalno!
Meni je to skandalozno!

Od ovakvog ''materijala'' sigurnost nas, naše djece, unuka, očeva, majki, sestra, .... sutra je neizvjezna.

To nudiš? Hvala!

Zbog toga ovakav dnevnik ocijenjem s minus!

U rat sam išao svojevoljno,
ne da berem cvijeće
već da se oružjem suprotstavim DIVLJAČKOM PONAŠANJU osvajača tuđeg
i da ga istejeram sa svoga.

Usporedba s afrikancima?
Ne pada mi napamet da mi netko bude uzror - na daljinu, na neviđeno,
ni afrikanci, ni amerikanci, ni .....
Tamošnje i ovdašnje okolnosti su različite
mada je pljačka naroda tamo i vamo istog nazivnika.

Ovdje, osim pljačke, u pitanju je i IZDAJA nacionalnih interesa, dakle još gore!

Tko je glasao

Naslučuješ? Jebote imamo i

Naslučuješ? Jebote imamo i telepate ovdje.

Sve u svemu medijski stroj radi dobar posao. Ali kasno je.

Tko je glasao

"The tree of liberty must be

"The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tyrants." -- Thomas Jefferson

Tko je glasao

"Ma prekasno je za prazne priče!"

Čekam ja danas tramvaj na stanici kad evo grupe klinaca koji raspravljaju o subotnjem prosvjedu, makljaži, murji, političarima i generalnom st(r)anju u Lijepoj našoj

Tramvaja nema, ja zainteresirano prisluškujem da čujem što kažu studenti od kojih su se neki naguravali s murjom u subotu a nisi ni BBB nit drukaju za Pernara niti imaju jasno osvještene stavove po pitanju politčkih opcija. I dok jedan veli: "...Buraza mi je privelo a nije nikog diro, samo je viko "Jaco odlazi!"....Eh slijedeći puta kaže stara da i ide i ona s nama! Ma treba ih sve razbit ko pičke!"

Nisam mogla odolit da ga ne pitam misli li da će nasiljem postići rezultat a meni momak veli:

"Zašto? Pa zato što to jedino djeluje! Jel bi Mubarak dobrovoljno predao vlast da ga nisu razguzili do kraja? Hoće li Gadafi? Kaj mislite da će ovi naši dobrovoljno otić? Ma prekasno je za prazne priče"

Ubi me ogoljena istina njegovih argumenata. Činilo mi se glupim da im pričam o izborima kad već i vrapci na grani znaju kako su dobivani. Pokradenim našim parama ispod stola i skupljanjem 'mrtvih duša'. Čime da ih uvjerim da će ovaj puta biti drukčije?

I hoće li uistinu?

Tko je glasao

Ubi me ogoljena istina

Ubi me ogoljena istina njegovih argumenata,

Kojih? Da su "razguzili" Mubaraka? Možda si im trebala reć da su se mladi Egipćanke i Egipćani godinama pripremali za organizaciju revolucije. Jednkao kao i tamošnji sindikati koji su na scenu uskočili u pravom trenutku (kad je represija režima prijetila razbijanjem demonstracija na Trgu slobode). I na kraju, ali najvažnije, da je revolucija uspjela isključivo zato jer je bila nenasilna i bez samoproklamiranih vođa. Ako ni sama nisi znala za te činjenice, sada znaš, pa kad sljedeći put čuješ mlade ljude kako se međusobno ohrabruju za "udaranje xy po pički" uzmi minutu, dvije i objasni im kako stvari stoje s nasiljem.

nemesis

Tko je glasao

nemesis, brkas pojmove

nemesis, brkas pojmove "revolucija" i "ulicni prosvjedi"!?

Tko je glasao

Sigurno ne brkam. Kao što se

Sigurno ne brkam. Kao što se može zaključiti iz prepričanog razgovora, mladi ljudi su sami subotnju akciju uspoređivali sa događajima u Egiptu. Ako si pratio tamošnja događanja, onda znaš da su individualne akcije isprovocirale ulične prosvjede koji su se razvili u političke revolucije odnosno rušenja diktatura. Usput, danas nije bilo izgreda. Pitam se nije li to zato jer je glavnina aktera nasilja zadržana u prekršajnom pritvoru?

nemesis

Tko je glasao

josip i njegova braća

josip perković
josip manolić
josip boljkovac

a gadafi nam je bio kao brat

luka

Tko je glasao

ok. jasno mi je da mladi

ok. jasno mi je da mladi nemaju jasnu predodzbu o tome sto su to ulicni prosvjedi, a sto su revolucije, ali mi je po ovom tvom tekstu u kome govoris o organizaciji egipatske politicke revolucije i zagrebackih prosvjeda ispalo da i ti ne pravis razliku izmedju ta dva pojma!?:)
nemesis, poznato ti je da vecinu ulicnih prosvjeda prate i neredi(razbijanje i sukobi sa policijom) i cemu uopce dramiti zbog tog subotnjeg sukoba sa policijom!?
ulicni prosvjedi su javni bunt protiv institucionalne politike, a motivi prosvjednika(njihovo nezadovoljstvo) su razliciti i cesto oprecni.
policija je simbol poretka kojeg prosvjednici preziru, ili kojeg zele promjeniti...i sasvim mi je razumljivo da slijedom te svoje simbolike u tim prosvjedima oni budu napadnuti, a pogotovo kad te napade sami provociraju sa svojim neselektivnim batinjanjem kao sto je to bilo u radicevoj, u subotu.
policija je morala (po duznosti)obraniti poziciju kojom je blokirala pristup markovom trgu, ali nije trebala neprofesionalno pomicati liniju te obrane prema trgu i tako iskazivati svoju moc i bahatost.
da je u subotu bilo vecih nereda(razbijanja imovine, ili tezih ranjavanja), za to bi odgovornost jedino snosila policija i tomislav karamarko zbog iskazane neprofesionalnosti!
policija se u subotu ponasala kao ulicna banda!

Tko je glasao

Nema nikakve sumnje da ovo

Nema nikakve sumnje da ovo nije prvi put da je Karamarko izašao izvan okvira zakonskih ovlasti kako policije tako i ministra. Ja sigurno ne radim "dramu" oko subotnjeg nasilja, ali mislim da je strahovito važno NE afirmirati nasilje kao metodu građanskih prosvjeda (kao što to čini autor ovog dnevnika). Ima puno razloga za to i mislim da su ti svi poznati.

nemesis

Tko je glasao

koliko god nasilje moze

koliko god nasilje moze izmaci kontroli (tako da nastradaju neduzni) u drustvu koje je godinama zivotarilo u letargiji nasilne drzave, na metodu.."klin,klinom" cak gledam sa odobravanjem!
bahatoj, samodopadnoj, korumpiranoj i lopovskoj drzavi(vlasti), daleko se jaca poruka salje sa nasiljem, nego li sa gandhijevskim metodama.
znam da nije "socioloski", ali sa pustim godinama u privatnom poduzetnistvu nekako vise preferiram pragmaticnost(put do cilja) od tih idealnih drustvenih projekcija!:)

Tko je glasao

bahatoj, samodopadnoj,

bahatoj, samodopadnoj, korumpiranoj i lopovskoj drzavi(vlasti), daleko se jaca poruka salje sa nasiljem, nego li sa gandhijevskim metodama.

Ne samo da nije sociološki, nego i ne korespondira s tekućim događajima širom svijeta.

http://www.yesmagazine.org/people-power/video-holding-the-wisconsin-capi...

http://www.democracynow.org/2011/2/28/libyans_in_liberated_eastern_citie...

http://www.democracynow.org/2011/2/23/people_have_finally_found_their_voice

http://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/Masovni-prosvjedi-Split/139483139426849

Nije mi jasno koji je vaš motiv, dečki, da radite to što radite, ali to vam jednostavno ne bu išlo. Uglavnom zato jer velika većina običnih ljudi u Hrvatskoj ne samo da ne bi sudjelovala u nasilju, nego ga i osuđuje. Usporedite samo reakcije javnosti i sudionika/sudionica današnjih i subotnjih prosvjeda, kao i reakcije vlasti pa ćete vidjeti razliku i u čiju korist. Sve to, naravno, ne znači da se ne bismo znali obraniti kad bi vlast kojim slučajem primijenila neki oblik masivne represije.

nemesis

Tko je glasao

Ne bu išlo? Oblik Masovne Represije?

Što ti znaš o oblicima masovne represije? Jel masovna represija mora uključivat pendrek? Jel ima šta o tome na democracynow ili nema pa si slijepa.

Tko je glasao

Jedan od njih je zasigurno

Jedan od njih je zasigurno taj što su ti odbojna oznojena muška tijela?

Apropo teme , evo je netko bacia Molotolvljev na sjedište HDZ-a u Bjelovaru.

Tko je glasao

Vjerojatno nismo obje gledale iste vijesti iz Egipta

jer na mom televizoru to ni izbliza nije izgledalo 'nenasilno' kako ti tvrdiš.

A što se nasilja tiče, mislim da sam dosada više nego dovoljno puta napisala
kakav je moj stav.

Tko je glasao

Ja sam svakodnevno gledala

Ja sam svakodnevno gledala AlJazeeru i Democracy Now! televizije. Inače, na HRT1 je prva vijest o Egiptu bila da pobunu vode "islamisti" i da se radi o "islamističkoj revoluciji", a danas se, primjerice, na toj istoj javnoj televiziji može čuti da u Libiji traje "civilni" rat (umjesto građanski). Dakle, ne čudim se ni tvojoj ni neinformiranosti drugih. (Ako te zanima, možeš si pogledati arhivu Democracy Now!, sigurno će ti biti zanimljivo)

nemesis

Tko je glasao

I hoće li uistinu? Neće,

I hoće li uistinu?

Neće, jer i one slijedeće ništa ne obvezuje, niti ih je briga, niti unutar 4-godišnjeg mandata ima dovoljno jakih poluga da ih makne s vlasti ma šta oni radili. Pošto nema poluge ima cigla. A sad ponovi za mnom: jebeš mirne prosvjede.

Tko je glasao

opa

priznajem od klinčadije sa kamenjem ne bih očekivao lamentiranje o mubaraku i gadafiju već samo zov adrenalina. iskreno priznajem. hmm, podcjenjujemo li?...

Tko je glasao

Ne, ne!

Ne podcjenjujemo! Oni to tako stalno rade: hvataju šlagvorte u letu! Danas Gadafi, jučer pederi, prekjučer crnci, sutra Torcida.... Sve im odgovara...

Danas se za tu balavurdiju što se tukla u Radićevoj nalazi bezbroj opravdanja i dobrih razloga, kao da nikada nismo čuli za jezivu eskalaciju nasilja kojega čine maloljetne ili jedva punoljetne osobe!

Kad po gradu i po cijeloj Hrvatskoj premlaćuju i ubijaju na pravdi boga svoje vršnjake, onda se zgražavamo, a sada bi eto, trebali biti junaci zato jer su se tukli s policijom u Radićevoj!

Ja, naravno, ne mogu ničim dokazati da su to iste osobe (osim što policija tvrdi da su im te osobe otprije poznate!) Ali, da je isti trend - to bih mogla dokazivati!

Tko je glasao

Naslov

Naslov dnevnika me oduševui i pogodio u sridu jer ako nema bijesa i ljutnje protiv onoga protiv čega se demonstrira, vrlo vjerojatno je da nema ni opravdanih razloga za demonstracije.
Mali, možda duhoviti spam no radi se o izuzetku koji potvrđuje pravilo. Prije dvadesetak godina u centru Londona sam naletio na par tisuća mladih ljudu kako demonstriraju i pjevaju "Hanky panky (poznata igra-od milja je neki zovu rupice-boce) it is all right!". Pitao sam kolegu o čemu se radi i on mi je objasnio da je sveučilište odbacilo postaviti aparate za kondome na fakultete te su se studenti pobunili.
Moja reakcija je bila logična. Odmah sam uletio u kolonu. zagrlio dvije studentice i zapjevao: "Hanky panky it s all right".
Kada se odbaci vickasti dio ostaje pitanje kada će se kod nas moći skupiti nekoliko tisuća ljudi da se bore za manje bitne no ne i nebitne stvari. Broj ljudi koji se skupio na londonskim demonstracijama zbog rupice-boce je bio i deset puta veći nego li se kod nas skupilo ljudi koji se bore protiv protiv kriminalne vlasti.

Tko je glasao

@spiica:

Naslov dnevnika me oduševui i pogodio u sridu jer ako nema bijesa i ljutnje protiv onoga protiv čega se demonstrira, vrlo vjerojatno je da nema ni opravdanih razloga za demonstracije.
Može biti "bijesa i ljutnje" a da se ipak bude nenasilan.

Inače, znajući recimo pisca ovog dnevnika i brojne slične likove, koji se zaista jedino u nasilju snalaze, verbalnom ili fizičkom, moramo imati na pameti da je moguće i mnogo gore od onoga, što imamo danas.

Tko je glasao

Evo i Oštrić barata

Evo i Oštrić barata informacijama o ljudima. Ja se za razliku od tebe snalazim u raznim situacijama i ne treba mi institucionalna sisa da bih preživio. I to je osnovna razlika i toga vas je strah. Tebe i onu koja se dnas krivi preko cijele naslovnice Jutranjeg s izjavom: Fejsbukovci su benigni, a branitelji su opasni.

Tko je glasao

Pusićkinu izjavu izvukao si

Pusićkinu izjavu izvukao si iz konteksta. Ona je jedina nešto suvislo rekla, od cijele oporbe!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ja izvukao? Pa to je naslov.

Ja izvukao? Pa to je naslov.

Tko je glasao

Iza naslova

Svi znamo da u jednoj vijesti, uprošćeno govoreći, igraju sam subjekt (ovdje pusićkina izjava, autorizirana?), novinar, urednik, čitaoc. Prvo dvoje nemaju utjecaj na naslov. Na naslov više ima utjecaj ciljana publika nego sam sadržaj vijesti. U tom poslu gazda je urednik.

To su razlozi da, ne u samo u ovom, već u najvećem broju redakcijski određenih naslova u našim medijima, sadržaj vijesti i naslov nisu obavezno u korelaciji.

Dakle naslov nije Pusićkin, niti si ga "izvukao ti", naslov je treptajuće oko koje svrstava Jutarnji u poziciji prema promjenama koje bi mogle uslijediti, to je zrnce sudbine vlasnika u budućem pozicioniranju utjecaja.

Tko je glasao

Mdaaa, samo što se i sam

Mdaaa, samo što se i sam pitaš jel autoriziran? Ja za razliku od tebe mislim da je nazovimo to dogovoren jer Pusička od "opasne" skupine ne očekuje glasove dok od fejsbukovaca očekuje ne samo glasove nego i sigurnu 4-godišnju moć bez trzavica i prosvjeda dok ona bude suvodila zemlju u "procvat".
Tko normalan vjeruje tim potrošenim kadrovima?

Tko je glasao

vjerojatno su održali

vjerojatno su održali dvomjesečno izlučno natjecanje za Doru prosvjeda pa je "hanky panky" pobijedio na izlaznim anketama i samom glasovanju i onda su svi bili jako zadovoljni i ipak došli nakon puno dogovaranja i nebuloziranja o tome treba li ili ne treba reći svoj glas javno pa se sve završilo sretno :)))

Tko je glasao

Šefe svaka čast , jedno ću

Šefe svaka čast , jedno ću napomenuti da me ne bi ništa čudilo kada ova garnitura političara ne bude ponovno mogla na vlast da se udruži zajedno i HDZ i HSS i SDP i HNS i svi propali političari (bez obzira koja stranka...) koji pričaju isprazne pričice , pljačkaju hrvatski narod i otimaju hrvatsku državu...

Izađimo svi na prosvjede, stisnimo zube i MIJENJAJMO HRVATSKU NA BOLJE !

Justice for all !

Tko je glasao

Ta opcija je vrlo vjerojatna

Ta opcija je vrlo vjerojatna , zato treba nešto napravit. Recimo ja sam nekako najbliži ideji lustracije ali ne samo onih političara do 89-te nego svih do današnjeg datuma, a potom bi lijepo sjelo protjerivanje u Somaliju uz ritualno prenonošenje na gredi do Plesa , naravno da bi bili ukrašeni katranom i perjeme.

Tko je glasao

lustracija

i ja sam pisao o tome. svi koji su imali posla sa hendlanjem države od osamostaljenja do zadnjeg sastava vlade doviđenja.
i bez obzira na lopovluk, hrvati su još uvijek zatucani načinom razmišljanja iz juge, koji podrazumjeva sve do kulta ličnosti do demagogije kako oni koji su državotvorni ujedno znače državu. pa ako si protiv državotvoraca onda si protiv države i naroda. ppetra i mysoul su ti primjeri. mnogi tako razmišljaju i samim tim im je nepojmljivo glasati za ikoga drugog, jer božemoj, "svi drugi mrze sve što je hrvatsko". kompletnu tu političku garnituru treba isključit iz daljnje politike, ostavit u knjigama iz povijesti i započeti iznova. međutim to je teško izvediva ideja i svakako ideja za puno razrađivanja, ako je uopće izvediva.

Tko je glasao

Spavači

pa ako si protiv državotvoraca onda si protiv države i naroda. ppetra i mysoul su ti primjeri. mnogi tako razmišljaju i samim tim im je nepojmljivo glasati za ikoga drugog, jer božemoj, "svi drugi mrze sve što je hrvatsko".
Pravi državotvorci čuvaju i razvijaju svoju državu, a svi koji je rastaču nisu državotvorci.

kompletnu tu političku garnituru treba isključit iz daljnje politike
To je trebalo napraviti, kao što su napravile sve ostale države: Poljska; Njemačka nakon ujedinjenja, Češka, Makedonija, Slovačka,... i ne bi bilo ovakvih poraznih rezultata

ps. pišeš gluposti o osobi koju ne poznaješ

Nakon proživljenih životnih iskustava, dobro znam gdje je zlo, koliko god da se maskiralo, preoblačilo, kakvim se bojama bojalo, tiskom nudilo i u kojim se strankama i crkvama zateklo.

Tko je glasao

lustracija

gle, nemoj sanjati o lustraciji samo nad onima koji su sudjelovali u vlasti socijalističke republike hrvatske. govorim o onima koji su hendlali državom od njenog osamostaljenja do današnjeg bacanja na koljena.
da li su oni došli iz komunizma ili iz emigracije svejedno. zvali ih komunistima, crvenima, partizančiama ili hdz, kradeze, osnivači iz barake, svejedno. uključujem uostalom i svu onu prekenjatorsku ekipu iz opozicije kojima je najviši domet zadnjih godina bio "kad će krumpir salata" dok se država uništavala, i ako subotnji prosvjednici odgovaraju ne samo zbog napada već i zbog podržavanja grupe u napadu na službenu osobu onda i mutava opozicija treba odgovarati zbog podržavanja dugogodišnjeg uništavanja države, zbog nečinjenja ničeg osim čekanja da se hdz sam posere a njima vlast sama padne u ruke. sve to sterat u tri mile materine. mislim da danas nema hrvata kojem se ne sere pri spomenu što vladajućih, što opozicionih.
samo ne znam tko bi ostao, hahah :)
whatever. tehnička vlada.

Tko je glasao

gle, nemoj sanjati o

gle, nemoj sanjati o lustraciji samo nad onima koji su sudjelovali u vlasti socijalističke republike hrvatske. govorim o onima koji su hendlali državom od njenog osamostaljenja do današnjeg bacanja na koljena.

A zašto ti misliš da zastupam samo tu lustraciju?

Naravno da sam za, ne samo udaljavanje od vlasti svih kriminalaca, bez obzira na stranačke boje, već i za njihovo odgovaranje pred sudovima za učinjena (ne)djela.

I ne samo njih, već i onih koji su im svojim zakonima, pogodovanjima, političkim namještaljkama i političkim utjecajima to omogućavali.

Zbog toga sam mišljenja da se to može riješiti samo izravnim biranjem ljudi, a ne stranačkih lista koje nude klike oko predsjednika stranaka (i moćnici, iza njihovih leđa) koji im osiguravaju dotoke novca za medijsku promidžbu, kako bi im ovi to iz proračuna na razne načine (izglasanim zakonima, nabavama za državna poduzeća, ...) uzvratili - kada se dočepaju vlasti.

Tako bi narod sam vršio lustraciju nepodobnih mu i omraženih kadrova - svojim izravnim utjecajem na izbor, a ne samo potvrđivao političke "mamute" s lista i mlade odgojene upravo po "mamutskim" mjerilima.

Mislim da je traženje izravnih izbora osoba, a ne lista, sređivanje biračkih popisa, demokratičnije uređivanje pitanja referenduma (niži broj , dulje vrijeme za sakupljanje potpisa,.....) jedini način da se to dogodi i da bi upravo to trebali biti osnovni zahtjevi svih prosvjednika kako bi se povećao udio građana u demokraciji, a smanjio utjecaj politikanata i njihovih donatora, jer kao što kažeš:
"mislim da danas nema hrvata kojem se ne sere pri spomenu što vladajućih, što opozicionih.."

I kao zaključak:
mislim da su protesti potaknuti upravo od strane poznatih političkih opcija,
jer prosvjednici ne traže veći utjecaj naroda, ne traže ništa konkretno za građane i napredak demokracije (što ni jednoj od aktualnih opozicijskih stranaka ne odgovara jer su svi puni političkoga balasta koji se nakupio u ova dva desetljeća),
već traže:
samo odlazak jedne opcije -kako bi se stvorio prostor za njeno drugo krilo i čuvanje toga krila od onoga što mu se približavalo, te nastavak "klackanja" u sve opasnije vode po sve nas.

Tko je glasao

ahaha,

još ćemo si ruku pružiti :)

samo lustraciju ne bih gledao kao provodljivu kroz direktno biranje. zakonom to sve izopćit iz budućeg političkog djelovanja i amen. znam da je utopijski ali puna mi je kapa.

i nemoj zahtjeve prosvjednika definirati isključivo ovakvima ili onakvima. kao prvo uopće nisu definirani, što je osim nasilja drugi minus koji se spočitava od strane onih koji ostaju doma. viče se sve i svašta. potpuno sam siguran da iza većine ljudi ne stoji ama baš nitko (sudim što po sebi što po ljudima koje sretneš, slušaš i pričaš s njima) osim isprovociranosti beskrajnim bahatlukom i amoralom. ako treba definirati, ono što se izvikuje jest ono jednostavno i očajno "dosta, dosta, dosta". neki su pritom bijesni, neki smiruju strasti, to je tako u masi, a i po neorganizranosti se vidi koliko tu ima nečije ili nekakve pozadine. ima je ništa. ovo je improvizacija, ali bar je srčana. ako je moj stari ('48 godište) u subotu mogao ući u radićevu i biti tamo onda mogu i drugi doći na cvetni ili tražiti ulaz na markov trg. i ne dam da se to omalovažava. i znam da iza nas ne stoji nitko.

samo koliko su hrvati uporno inertni, to je materijal za sociološka istraživanja na svjetskoj razini.

Tko je glasao

Od ovce u stadu - do ovce u stampedu

potpuno sam siguran da iza većine ljudi ne stoji ama baš nitko (sudim što po sebi što po ljudima koje sretneš, slušaš i pričaš s njima) osim isprovociranosti beskrajnim bahatlukom i amoralom.
S ovime se slažem, većina stvarno ide jer im je dogorjelo do noktiju.

Međutim, mene baš zanima i zabrinjava ona vodeća manjina, koja opravdanu struju nezadovoljstva skreće i usmjerava u svome interesu.

Nije se jednom dogodilo da na valovima isplivaju produkti iz kanalizacije i predivno more začas pretvore u kloaku.

Mislim da nije pametno prepustiti se struji bez jasnih ciljeva, jer tako lako ostaneš među produktima na površini, a i odnese te tamo -gdje si to najmanje želio.

Ni očaj nije razlog za "izgubiti glavu", ako ipak želiš dostojanstveno živjeti!
Ni očaj nije razlog pridružiti se nečijem stampedu, dok ne znaš kamo glavna ovca juri!

još ćemo si ruku pružiti :)
I hoćemo, jer nadam se -želimo bolje društvo za nas, za našu djecu i naše sugrađane

Tko je glasao

Naše društvo išče promjene

Naše društvo išče promjene koje se ne mogu dogoditi unutar institucija sistema jer su te institucije samoj sebi svrha, našem društvu su potrebne brza i korjenite promjene u kojim će svakom kretenu koji se dočepa vlasti biti jasno da postoji mogućnost da popuši ciglu u lubanju. Te promjene moraju voditi k tome da nitko na izborima ne može dobiti bezuvjetan mandat da nas 4 godine jebe u mozak bez ikakve konzekvence.

Makar sam inače vrlo pacifistički nastrojen i vjerujem da cigla u glavu rijetko kad nešto rješava, dobivaš plus zbog gornjeg pasosa. Premalo (odnosno gotovo ništa) odgovornosti dolazi u paketu s ovlastima, i to je po meni jedan od glavnih uzroka zašto je ovakvo stanje u državi (a bome i u svijetu) kakvo danas imamo uopće moguće.

Tko je glasao

Zatišje, pripreme, ofanziva

Jadranka partizanka se sprema za ofanzivu. Ilustracija članka Predraga Lucića u Novom listu:

Photomontage: E Che

Tko je glasao

Koje nasilje i koji huligani

Pokušajmo jednostavno pogledati što se desilo u Zagrebu.
Prvi prosvjed na Markovom trgu je uredno održan. Bilo je tri prosvjednika a čak je i premjerka sa njima popričala. Policija nije došla i kaznila ih iako su prekršili 'Zakon'.
Na slijedećem prosvjedu bilo je nekoliko stotina prosvjednika i isto toliko policajaca (specjalaca, interventnih). Što je bio njihov zadatak? Spriječiti prosvjednike da stignu na Markov trg i na taj način sprječiti kršenje 'Zakona'. Ista stvar desila se i na trećem prosvjedu gdje je bilo nekoliko tisuća prosvjednika.
Kakav je to 'Zakon'? Donesen je na inicijativu bivšeg premijera koji danas uredno čami u austrijskom zatvoru ispred kojeg prosvjedi nisu zabranjeni. 'Zakon' je potpuno glup, nepotreban ali odlično koristi za provjeru lojalnosti. Ustavni sud je apsolutno lojalan HDZ-u i premjerima (bivšem i sadašnjoj) jer 6 godina nije našao vremena da na dnevni red stavi analizu ustavnosti tog 'Zakona'. Nalog za obranu Markovog trga odličan je ispit za ispitivanje lojalnosti policije, jer policajci koji se bore za potpuno apsurdne ciljeve spremni su, u složenijoj situaciji, krenuti i mnogo energičnije na prosvjednike. Naravno, ispitana je i lojalnost oporbe, koja se posebno istakla djelenjem huliganskih epiteta djelu prosvjednika a ne vladi, ministru i policijskim operativcima koji su prvi krenuli sa svojim demonstracijama sile, zabranom pristupa građanima i gostima djelu grada i praktički klasičnim korištenjem psihologije mase izazvali sukobe.
Nažalost, prosvjedi su neminovni i nužni. Vlada i Sabor nisu u stanju uskladiti izborne zakone u skladu sa odlukama Ustavnog suda, pa samim time kako da se raspišu izbori temeljeni na neustavnim zakonima, izbornim jedinicama i biračkim spiskovima. I kako provesti izbore sa političkim strankama za koje postoji sumnja da su se bavile nezakonitim prikupljanjem novaca?

Tko je glasao

evo jednog koji razmišlja slično meni

Na jednom lokalnom forumu sam napisao da ovi prosvjednici na Jelačić placu prosvjeduju kao u onoj poslovici koja opisuje curu koja se nećka:yebala bi se ali da joj ne uđe, ili što bi napisao Majdak:pazi tako da ostanem nevina.Podržavam ih stisnuta nosa jer sam vidio svog lokalnog istaknutog haespeovca na bini,a isti (pazi molim te) je savjetnik za braniteljska pitanja gdje mu je nadređena sdp,tako da kod nas lijevo i desno ne postoji,postoje samo grupacije i interesne skupine.Naravno,mala mu mirovina,oko 10 000,pa savjetuje još za 5000 naknade.Znači,ako savjetnik za pitanja branitelja u sisačko-moslavačkoj županiji pukovnik Ivica Pandža - Orkan,koji savjetuje esepeovu županicu Marinu Lovrić-Merzel,onda je točno da stoji politika iza ovog prosvjeda na Jelačić placu. Samo koja.I lijeva i desna.
To je i normalno,jer branitelja ima i lijevih i desnih što je opet u redu i glupost je i neprirodno pozivati na neko "jedinstvo" branitelja.
Branitelji zaista mogu biti jedinstveni oko Purde i sličnih stvari,pa to je i prirodno,a onaj Đakić i oni oko njega,pa oni su lojalni hadezeu i zato nisu bili na Jelačić placu nego u vojarni policije na sigurnome,što je isto legitimno.

Ovo o čemu mašta autor će se ostvariti,valjda ćemo doživjeti,ali i narodu treba još jedna katarza jer je narod zatupljen sapunicama i bigbraderiziran je.

Pa nama su političari zvijezde ,selebritiji Bog te mazo.
Doći će vrijeme kada običan čovjek ne bude uopće morao znati tko je ministar ovog ili onog.

Zaista će morati osluškivati što narod misli i bojati se ,pa i cigle .

Autor griješi samo u jednome po mome sudu. Stavlja Lesara u isti koš sa ovima nekima,a on mi se čini kao rijetko nešto pozitivno u ovom našem sranju od politike.

Mirni prosvjed= drveno željezo.

Demonstracije,pa i žestoke su bolje od terorizma. Ovi zaista trebaju otići u povjest,vrijeme je za neku bolju Hrvatsku.
Kad sam već preživio rat,drago mi je da sam doživio da mogu reći da ipak nismo ovce,
da pomalo postajemo punoljetni,jer ovo do sada je bila država sa teškoćama u razvoju a na čelu iste od negdje 97-8 vode je ljudi sa posebnim potrebama.

sve dobro...

Tko je glasao

Dragi moj drvosjek, svi koji

Dragi moj drvosjek,

svi koji su osudili prosvjede su mi u istom košu.

Tko je glasao

Narkomanska država

RH je narkoman teško ovisan o dilerima - EU, MMF-u, inozemnom financijskom kapitalu. Tuđman je nakon Oluje u Lisinskom rekao: Ova generacija se ima pravo zadužit. I sad smo ovisni o injekcijama inozemnog novca koji nabavljamo posudbom ili rasprodajom domovine. Ovisnici smo postali jer je menadžerska struktura u borbi za opstanak s kamenjarskom vrhuškom u HDZ-u odnijela pobjedu uvjerivši Tuđmana da kamenjarci ne znaju gospodariti kapitalom, kao što ni ne znaju, pa je eto bolje dati strancima banke, Plivu, HT itd. a onda se tim parama napuhavao proračun i pojelo ih se jednokratno kroz krađe i socijalu. Umjesto da su građanima podijeljene dionice, banke i najjače tvrtke drže nam stranci i isisavaju preveliku dobit. Nemati državnu banku koja je dovoljno jaka da može sniziti kamate tvrtkama i građanima na razinu kao u Italiji, Sloveniji, Austriji ili Njemačkoj znači igrati se države, a biti nula. A još k tome i zaduživati se za popuniti državni proračun i stalno uvijek iznova reprogramirati sve veće kredite znači ići glavom u zid. Kad ćemo i lupiti u zid pitam se? Dok smo bili u SRH, korupcija je bila prisutna kod liječnika, općinara i pri zapošljavanju. Otkad smo RH ta korupcija je u spomenutim strukturama još pojačana a uz to i proširena na carinu, policiju, sudstvo, centralni državni aparat do ministara i premijera. I što sada? Ne ući u EU, a njihove tvrtke u su ušle u RH? Ponovo nacionalizirati banke, INU, HT, proglasiti sve vanjske dugove nepostojećim i izolirati se od svijeta? Imamo more puno ribe, Liku za uzgoj stoke, Slavoniju za žito pa da probamo živjeti bez obzira na vanjski svijet i sankcije? Tko je spreman na takvu žrtvu? Raditi, a ne uvoziti i dugovati?

Tko je glasao

u pravu si...

I jebes sve sto je mirno, a treba bit nemirno!

Tko je glasao

Quinquaginta

Dolje Josipović koji prosvjednike naziva huliganima!

Tko je glasao

u niti jednom izvjescu

u niti jednom izvjescu stranih agencija o prosvjedima u hrvatskoj se ne govori o "huliganima", vec samo o prosvjednicima!?
ulicni prosvjedi sigurno nisu prvomajski sletovi i sindikalni "prosvjedi" na kojima se isprazno laprda o greskama vlasti i koji se nakon benignog zvizdanja i mahanja zastavicama svedu na revolucionarni tanjur graha sa kobasicom i koje kao takve svaka vlast izuzetno cijeni kao "kulturne i dostojanstvene" "prosvjede", jer su oni u biti bez ikakvog ucinka na tu vlast.

Tko je glasao

a nije ni trepnija. A

a nije ni trepnija.
A koja škovaca dali škovaca.

Imali u ovoj zemlji osim smogija bar još jedan pravnik koji ni škovaca.

Tko je glasao

licemjerje na sve strane

Iako osuđujem nasilne ispade i nasilje kao način rješavanja konflikta ne mogu da ne primjetim da smo ponekad svi licemjerni papci i pičkice

Zašto su BBB-i sad prozvani jer se ponašaju kao što se i inače ponašaju? Pa nasiljem kao metodom se uglavnom uvijek služe ljudi koji ne znaju kako bi artikulirali svoju frustraciju i to nije ništa novo. Ali isti su ti boysi bili prvi koji su '91 u tenisicama jurišali na tenkove i šmajsere i onda smo svi bili ispunjeni nacionalnim ponosom što imamo tako junačne mladiće! Prizor Bobana koji kreće kopačkom na murjaka postao je ikona nove države u rađanju. Isto je i s murjom - kad smo na strani koju brane, oslanjamo se na njih, njihovu hrabrost, istreniranost i disciplinu. Kad nas pendereče, onda su izdajice i Jude. Očito zavisi na kojoj strani pendreka se nađeš.

Najtragičnije je (prenosim komentar jednog postarijeg gospodina s kojim sam jučer komentirala prosvjede, inače ultra desničara kako se sam deklarirao): "Ovi pozeri (aludirao je na neke od govornika) su trebali jasno reći Vladi i Kosorici da ako ne izvuku glavu iz šupka, mogli bi završiti kao Ben Ali ili Mubarak? Zar žele Tunis, Egipat, Libiju? jer to će i dobiti!"

Nije on time mislio da će sad neka stranka ili pokret svjesno to iscenirati, nego zna da kad se situacija potpuno otme kontroli, stalnim vrijeđanjem inteligencije građana i njihovim ponižavanjem, nastaje kritična masa baš onih koji ne mogu artikulirati svoj gnjev i frustraciju a zatim kaos! Pljačke, neredi, razbijanja i sl, na razini da će oni jučerašnji izgledati kao šetnja parkom zločeste djece. A to bi trebalo izbjeći po svaku cijenu - i to se neće postići masovnim etiketiranjem i prokazivanjem prosvjednika kao huligana. Čak i huligani, neovisno o neprihvatljivim sredstvima kojima se služe, imaju
legitimno pravo da budu nezadovoljni ovom Vladom i općom situacijom u zemlji.

Možda je onda tim veća naša dužnost, nas koji to možemo artikulirati i verbalizirati s argumentima koji su jači i teži od cigle, da dignemo guzicu iz fotelje i prestanemo komentirati vijesti i počnemo ih sami stvarati.

Neka naše samo prisustvo na prosvjedu oduzme legitimitet svim spin doktorima koji nas nazivaju huliganima kako bi nas svojim malovažavanjima učinili neopasnima i minornima. Pokažimo da nismo minorni i da smo mi koji smo mirni, sabrani i ne napadamo kamenjem nego činjenicama brojniji, jači i za njih MNOGO,MNOGO OPASNIJI.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci