Tagovi

Je li situacija u NE Fukushima Daichi i teža od one u Černobilu?

Ovo, objavljeno na Index-u:

"JAPANSKE vlasti u utorak su privremeno proglasile razinu 7 nuklearne nesreće, što je najviša razina na međunarodnoj ljestvici za nuklearne katastrofe, ista ona kojom je bila označena i černobilska katastrofa.

Japanska agencija za nuklearnu i industrijsku sigurnost o novoj je razini katastrofe izvijestila jutros, podigavši je za dva stupnja, s razine 5 na razinu 7, javlja CNN.

Agencija je izvijestila i kako količina radioaktivnog joda ispuštenog iz Fukushime i dalje iznosi 10 posto od one količine ispuštene u Černobilu. Količina radioaktivnog cezija 137 iznosi sedminu onoga iz Černobila.

Glasnogovornik agencije Hidehiko Nishiyama kazao je da konačna razina neće biti postavljena sve dok kriza ne bude gotova i dok ne bude provedena detaljna istraga."

je prva stvar koja me ponukala da napišem par riječi o mojem viđenju zla koje je uz razorni potres pogodilo Japan.

Osobno smatram da je danas situacija u NE Fukushima Daichi definitivno i ozbiljnija i teža od one u Černobilu. Mislim da odgovorni u TEPCO-u, a onda i glasnogovornici japanske vlade, jednostavno lažu. Ako je nesreća u Černobilu označena stupnjem 7 kao najvišim stupnjem radioaktivne opasnosti, onda treba uvesti novi standard i ovu u Fukushimi označiti stupnjem 8.

O kakvim sustavima hlađenja reaktora oni laprdaju, kad nam logika kaže da ti sustavi teško da mogu postojati i da nisu razoreni u čitavom nizu eksplozija, koje su se dogodile. I mogu oni govoriti do besvijesti o polijevanju reaktora morskom vodom, jer se polijevanjem reaktorske posude izvana, neovisno o količinama vode, ne može ohladiti jezgra reaktora niti zaustaviti lančana reakcija, koja vodi taljenju jezgre.

Pitam se jesu li u onom košmaru prilikom potresa i tsunamija koji je uslijedio uopće bile spuštene bor-kadmijeve šipke, što je trebalo dovesti do "gašenja" reaktora?

Za Černobil znamo da nisu bile spuštene.
U Černobilu je eksplozijom, prvo izazvanom vodenom parom, a potom CO, razorena posuda reaktora i dio njegovog sadržaja (koja stotina tona visokoradioaktivng materijala) izbačen u atmosferu, ali je ostatak reaktora "otkriven" pa je preostali sadržaj goriva mogao biti zasut velikim količinama boraksa i borne kiseline, radi zaustavljanja lančane reakcije a time i taljenja preostalog dijela jezgre, a potom i zaliven olovnim betonom u takozvani "sarkofag". Što se danas, koji procesi, odvija u unutrašnjosti "sarkofaga", nitko sa sigurnošću ne zna, ali se radi vidljivih pukotina u betonu zna da bi "sarkofag" trebalo obnovti, zlu ne trebalo.

Černobilsku tehnologiju "neutralizacije" reaktora u Fukushimi nije moguć primijeniti, pa će tamo vjerojatno doći do potpunog taljenja jezgre koja će činiti kuglu, promjera ovisnog o količni urana, ključajućeg urana na temperaturi od oko 6.000 stupnjeva, koja će emanirati ogromne količine svih mogućih produkta radioaktivog raspada i postupno propadati u tlo, teoretski do zemljine jezgre, a u praksi vjerojano do kakvog podzemnog jezera, gdje će se u dodiru s vodom raspršiti u male dijelove, ohladiti i skrutnuti, čime će se i lančana reakcija prestati odvijati.

Prilikom odvijanja procesa taljenja jezgre, koji je izgleda zpočeo, u atmosferu će biti otpuštene nepredvidljive ali ogromne količine radijacije, tako da će trebati trajno evakuirat područje elektrane u radijusu od bar 50 kilometara.

Druga mogućnost bila bi eksplozivom uništiti gornji dio reaktorske posude i potom primijeniti tehnologiju korištenu u Černobilu.

Druga stvar koja me ponukala da napišem par riječi na ovu temu je informacija, koja je nekako stidljivo procurila u javnost, da su japanski seizmolozi predvidjeli razorni potres koji će pogoditi Japan i desetak dana prije njega na to upozorili japansku vladu, koja je izgleda propustila poduzeti sve potrebne mjere za zaštitu stanovništva i imovine.

Nukleane elektrane trebale su biti pogašene, pa i uz uvjet da se na nekoliko dana zaustavi proizvodnja, prestanu raditi škole i predškolske ustanove i strujom iz drugih izvora opskrbljuje samo vitalne objekte i stanovništvo.

Ali Nj. V. Profit je čak i u jednom Japanu, poznatom po požrtvovnosti i solidarnosti svojih žitelja, odnio pobjedu, pokazao je naime da je vrijedniji od desetina tisuća ljudskih života.

I dok su sovjeti u početku incidenta u Čerobilu htjeli zataškati incident, a potom otvorili sve informativne kanale, japanski dužnosnici lažu "na klaftre".

Komentari

evo kad sam već tu jedna zanimljiva inforamcija

http://www.euractiv.com/en/health/radiation-risks-fukushima-longer-negli...

naravno da je radijacija došla do nas, i da je tek počela stizati. ali nema razloga za brigu, radijacija je hranjiva a plutonij je zdrav.

Tko je glasao

Hvala na informaciji!

Hvala na informaciji!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigulice,

a evo sad kritički osvrt na taj članak :)

http://www.naturalnews.com/032050_radioactive_food_nuclear_radiation.html

tako ja funkcioniram, istražim sve dostupne inforamcije, i onda zaključim svojom zdravo-seljačkom logikom u smjeru onoga tko je iznio najkvalitetnije argumente

Tko je glasao

Nisam ni sumnjao..

...kako je autor dnevnika stručnjak za NE, te kao takav dragulj čami u fukari od RH dok glupi Japanci muku muče sa Fukushimom.

Jedino me iznenadilo što ovu tragediju nisi povezao sa F.T.

Tko je glasao

@Rebel

Autor je za tebe Hermes Trismegistos na svim poljima, pa tako i za NE ...

Autor je svojedobno radio na izradi jednog dijela FSAR-a za NEK, a ima i licencu za samostalno rukovanje otvorenim izvorima radioaktivnog zračenja.
Osim toga dobro sam poznavao, a jedno vrijeme i radio s njim, pokojnog prof. P. Strohala, dugogodišnjeg inspektora IAEA, pa sam o mnogim stvarima dobivao informacije iz prve ruke.

Jel' možda tko demantirao nešto od onoga što sam napisao u mojem devniku?

Tko je glasao

Pa nisam ni sumnjao da si usko surađivao..

...sa nekim iz nuklearne agencije, isto kao i sa visoko pozicioniranim ljudima iz partije, JNA, SUBNORA, BP-a itd itd...

A vidim da je tenor@ dobio dostojne zamjene, koje prate svoga vođu, NKVD.

Živio boljševizam.

Tko je glasao

Živio boljševizam. I tvoj

Živio boljševizam.
I tvoj kretenizam, slinavče!

Tko je glasao

Pa čemu minusi..

...Bigulice&co kada je činjenica kako je feniks@ do sada više puta izjavljivao kako je u gotovo svakoj debati, razgovarao sa ključnim visokopozicioniranim čovjekom i baš on zna srž i suštinu problema?

Boljševik glupošću, a umom menjševik, dragi naš feniks@.

Tko je glasao

Rebel, dovoljno si nisko pao,

Rebel, dovoljno si nisko pao, ne moraš dalje...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Javila..

...se dežurna komentatorica na pollitika.com.

Bigulica alias Vegeta, ide u sve teme i o svemu sve zna.

Tko je glasao

Gle, Rebel nadmašuje samoga

Gle, Rebel nadmašuje samoga sebe... Ti si sretan čovjek - svakodnevni pobjednik!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica

Gle, Rebel nadmašuje samoga sebe... Ti si sretan čovjek - svakodnevni pobjednik!
On je samo dovoljno rano poludio pa mu život protiče u sreći i veselju.

Tko je glasao

Naravno.

"…dokle kaniš vrludati k'o top il' u šahu pješak okani se vrludanja, pravo hodi, mudar budi….…U plameni žrvanj uđi , budi leptir, leptir budi…."

Menlava Rumi, Ludilo.

Tko je glasao

Naravno da sam sretan.

Presretan čak štoviše.

Zar je sramota sretan biti?

Tko je glasao

Post festum mudrovanje

Iz ove perspektive čini se da su Japanci mogli i trebali napraviti više, sve do krajnosti da bi im bilo pametnije da na tako trusnom području uopće nisu niti trebali graditi nuklearke (kojih ima 55!)... međutim, evo nekoliko natuknica:

- ignoriranje navodnog upozorenja može se opravdati činjenicom da takva upozorenja još uvijek nisu posve pouzdana, kao i činjenicom da su nuklearke projektirane tako da mogu izdržati vrlo jake potrese (Japan gotovo svakodnevno podrhtava) - ono što je izazvalo katastrofu je zapravo vrlo jak i neočekivan tsunami, kao i podatak da se radi o jednom od najtežih potresa uopće, 1000 puta jačeg od onoga koji je pogodio Haiti - http://www.aeromental.net/2011/03/11/tsunami-earthquake-magnitude-8-9-hi...

- u akciji saniranja štete i uspostave kontrole od samog su početka uključeni američki i francuski nuklearni stručnjaci

- nuklearka se "gasi" najmanje 2 godine, ono što se eventualno moglo poduzeti je bolja pripremljenost na katastrofu, redundantni generatori i ostala kibidabi nagađanja u koja se nedovoljno razumijem pa ne bih dalje

- naravno, iz sadašnje perspektive razine 7 čini se beznačajno, ali - da su Japanci (bezrazložno) čak i uspjeli onesposobiti svoje nuklearke na sjeveroistočnoj obali, cijela istočna polovica Japana bi ostala bez struje, uključujući i Tokijo. Naime, Japanci imaju dualni standard tj. zapadni dio Japana (Osaka i ostalo) je na 60HZ standardu, dok je istočni dio na 50Hz. Razlozi su povijesni, a konvertera nema dovoljno kako bi zapadni sustav opskrbe energijom makar i djelomično amortizirao tu činjenicu i enormnu štetu koja bi se time prouzročila

- radijacija se širi sjeveroistočno od Fukushime Daichi, prema otvorenom moru, a zahvaljujući strujama odlazi od Japana put Kamčatke, pa dalje prema Beringovom moru i Aljasci, tako da nema stvarnog straha od radioaktivnih kineskih češnjaka. Mapa širenja radijacije, koju mi je poslao moj japanski prijatelj, na žalost više ne postoji, a nalazila se na adresi http://www.dwd.de/bvbw/generator/DWDWWW/Content/Oeffentlichkeit/KU/KUPK/... (koju navodim iz razloga ako netko možda ima ideju gdje bi sličnu informaciju mogao potražiti)

- osim ove, po svemu sudeći najveće ekološke i nuklearne katastrofe, spomenula bih da je Japan na pragu humanitarne katastrofe - u Tokiju se ne može kupiti voda niti bilo što tekuće, na istoku Japana tvornice su izvan pogona - vidjet ćemo hoće li NJ.V.Profit iskoristiti jednu od svojih mantri da su "katastrofe zapravo poticajne..."

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

naravno da je situacija teža,

naravno da je situacija teža, i to puno puno teža. oni koji prate događaj, to i znaju, još od početka kada je u zrak odletio prvi spremnik sa "potrošenim" gorivim šipkama, znaju i da se radi o mox gorivu a što je to mox gorivo, pa recimo to je gorivo koje sadrži 5 posto plutonija koji je puno puno puno puno štetniji od urana i sl.

naravno, javio se vodeći talijanski seizmolog koji je rekao da su japanski znanstvenici izdali upozerenje 10 dana ranije da će uslijediti veliki potres, ali inforamcija je zataškana, a nitko ništa nije napravio, a katastrofa se mogla spriječiti. to je naravno teorija zavjere, jer nije pisalo u Jutarnjem listu

japancima je trebalo 10 dana da dovedu šmrkove, hm zanimljivo jedna tako napredna civilizacija, da reagira ovako katastrofalno loše - imam dojam da bi otok Ugljan kvalitetnije odregirao od japanca

uglavnom još jedna velika farsa, a cijenu će platiti narod japana, koji je dobio neživotno područje u srcu svoje države, na kojem život neće biti moguć slijedećih 20 000 godina. veliki dobitak za zelene, i industriju nafte - oni uvijek idu ruku pod ruku

moja projekcija - japan će vratiti nazad u srednji vijek i postati će prvo postindustrijsko društvo 1. svijeta (Hrvatska je prvo postindustrijsko društvo 2. svijeta), koje će služiti kao pokazni primjer drugim narodima gdje treba ići, nazad u feudalizam

Tko je glasao

Talijanski znanstvenik Pier

Talijanski znanstvenik Pier Francesco Biagi, inače vodeći talijanski stručnjak koji se bavi predviđanjem potresa, ustvrdio je kako su japanski znanstvenici imali informacije deset dana prije snažnog potresa da bi se mogla dogoditi katastrofa!

Baigi je u razgovoru za Executive Intelligence Review koji je objavljen 1. travnja, a koji su prenijeli tek rijetki strani mediji, izjavio kako upozorenje japanskih znanstvenika ne bi moglo spriječiti tsunami međutim bilo bi vremena da se ugase nuklearke pa bi se reaktori stigli ohladiti, te da se stanovništvo evakuira čime bi se izbjegla katastrofa.

Tko je glasao

katastrofa svaka, koliko je istoVrsna?

zemljoTres je katastrofa,
tsunami je katastrofa,
razorena nuklearna elektrana je katastrofa.

ALI ALI ALI zaboraviti, DA/NE?

zemljoTres, tsunami i razorena nuklearna elektrana, a je li istoVrsna katastrofa?

zemljoTres i tsunami jesu PLANET-rezultat, kao što su kemijski elementi PLANET-rezultat,

nuklearna elektrana jest izUM-rezultat, kao što je Coca Cola izUM-rezultat,

zemljoTres i tsunami jesu PLANET-katastrofe,
nuklearna elektrana u razorenom stanju je izUM-katastrofa,

u komentarima svim, a zašto? se NE spominje ova razlika?
u komentarima svim, a zašto? se NE otvara problem izUM-preStvaranja PLANET-rezultata kao sirovine u izUM-rezultat?

(primjerice problem onaj očiGledniji )

izUM-preStvaranje PLANET-šume (kao sirovine) u izUM-rezultat daska, greda...
izUM-preStvaranje PLANET-urana (kao sirovine) u izUM-rezultat eksplozija atomske bombe u Japanu,

u komentarima svim, a zašto? se NE otvara problem kobnih posljedica izUM-preStvaranja?

(primjerice onaj očiGledniji)
zbog izUM-preStvaranja PLANET-šuma (i drugih PLANET-rezultata) šire se pustinje bez života, nestanak vrsta, nastanak klimatskih promjena,

u komentarima svim, a zašto? se NE otvara PRVI problem svih izUM-preStvaranja?

zbog profita profitera NE otvara se problem kobnih posljedica svih izUM-preStvaranja,

čestitam načitanosti tvojoj, koja ti omogućava izvrsna objašnjenja/tumačenja zašto izUM-rezultati još uvijek umnožavaju katastrofe svugdje oko nas,

naljuti u sebi ono dijete koje viče, Car je gol,
objasni sveMoć profitera u profiterskom uništavanju PLANET-živih bića-vode-kopna-zraka,

objavi cilj
- živjeti BIRAČKO zaDrugarstvo za BIRAČKU referendumsku većinu u režimu odgovornost-red-rad protiv profiterskog uništavanja PLANET-živih bića-vode-kopna-zraka,

čovjekRazumitelj neće uzrok zanemariti i uzaludno ispravljati posljedice izUM-preStvaranja PLANET-rezultata u izUM-rezultate,

*****

Tko je glasao

Situacija je sigurno teža

Situacija je sigurno teža zbog razloga opisanih u mojem dnevniku...

http://pollitika.com/katastrofa-u-japanu-upozorenje

Žalosno je samo što su određeni ljudi i u Hrvatskoj zataškivali situaciju ko i ostali svjetski kontrolirani mediji zbog svoje zarade, birokracije, raznih udruga i velikih igrača koji crpe ogromne novce na osnovu nuklearne energije i "globalnog zatopljenja..." Neka ih bude SRAMOTA još jednom ... moj dnevnik stoji ko dokaz tome da takvih ima i u Hrvatskoj...

PS. iako ovdje ne razmišljam više pisati (mrak i jedna politička ekipa pretvaraju u politiku u politiku današnjeg svijeta i Hrvatske - ispiranje umova , pa su eseji postali poželjniji od sagledavanja stvarnosti...) evo za tebe Feniks zadnja vijest zašto je napokon dignuta razina na 7 (iako je po svim mjerilima ova katastrofa daleko gora od Černobila...) Citiram sebe :

Stanje u Japanu je sve gore i gore , pogledajte ove snimke kako Zemlja "diše" tijekom potresa i raznih utjecaja energije...

http://www.youtube.com/watch?v=u8hfCN6k3YE&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=GI2QkgFVMXU&feature=player_embedded

Ova specifičnost se inače zove stručno liquefied...

http://science.jrank.org/pages/2226/...tion-soil.html

Sada zamislite ovaj scenarij (moguće da se i odigrava...) kod razorene nuklearke Fukushima ! Stupanj nuklearne katastrofe je napokon dignut na najviši nivo , a jedan od glavnih uzroka tome su ova događanja...

Justice for all !

Tko je glasao

svima,a posebno busoli

Procitajte o ovoj temi na "ivonazivkovic.net"

Tko je glasao

ivona se specijalizirala za

ivona se specijalizirala za pričanje bajki

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

ivona

ako su ono bajke,de nam ti kazi istinu.

Tko je glasao

medijski ili objektivno? ako

medijski ili objektivno? ako to tamo zaista jest otišlo u 3pm, onda je teža, iz jednostavnog razloga što radijacija nesmetano izlazi, a ondašnji loleki po novome pumpaju "malo radiokatvinu" vodu u ocean.
toliko kontradiktornih izvjršća dolazi da ćemo pravo stanje stvari saznati eventualno za 30 godina

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

@Debe

Grozna stvar je što su se Japanci predugo samozavravali uvjereni kako su sami dorasli nedaći koja ih je stigla, umjesto da su od svijeta zatražili svu moguću pomoć koju su mogli dobiti, a ponajprije eksperata koji su rješavali problem Černobila. Problem s reaktorima u Fukushimi, jer nije u pitanju samo jedan nego tri, je u samom startu, radi solidne oplate reaktora (reaktorske posude) izgledao lakši od onoga u Černobilu, da bi danas, kad s velikom dozom sigurnosti možemo zaključiti da je taljenje reaktorske jezgre poodmaklo, bio i teži i veći pa će i posljedice biti teže, a pogotovo sanacija stanja koja će biti i teža i skuplja i i dugtrajnija.

Tko je glasao

Ako su Rusi bili dorasli

Ako su Rusi bili dorasli prije 30 godina Černobilu, i Japanci su sasvim dorasli danas. Ništa svijet nema što Japan nema. Zašto se ništa pametnoga tamo nije napravilo, to je drugo pitanje, eventualno čak u domeni "teorija zavjere". Bar su Japanci poznati kamikaze

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

@Debe

A gdje su Japanci bili kad su se Rusi suvereno bavili nuklearom tehnologijom?
Ali eto u SSSR-u su na vlasti bili komunisti, pa nitko ništa nije znao!?

Čitaj malo na temu:
http://www.nature.com/news/2011/110411/full/472146a.html

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci