Tagovi

Je li narod zaista stoka?

Potaknut jednim nihilističkim komentarom na izuzetno vrijednom postu „Demokracija nije diktat većine“ od opinioiurisa napisao sam malo više, pa sam onda skratio „komentar na komentar“a tekst pretvorio u samostalni post.

Naime komentirajući ponašanje vladajućih povodom „krize vlasti“ sam dao sljedeći komentar
Svatko razuman bi zaključio da je poslije afere u Fondu vlast u Hrvatskoj postala nevjerodostojna i da je sama trebala dati ostavku, ali se ne daju i sada su mnoge poluge vlasti ustvari blokirane, a štete koje uvijek iz toga proizlaze će biti lako mjerljive.

Pod razumom sam samo mislio na vrlo konkretne standarde javnog života u dijelu svijeta kojem težimo (kojem realno pripadamo, bili tamo formalno uključeni ili ne). Negiranje razuma i skretanje u nihilizam, kojeg u političkoj praksi (vladajućih i njihovih trabanata) samo izgleda kao trenutni zgodan izlaz iz neugodnih okolnosti, ali to nije nikakvo dugoročnije ili konačno rješenje. Naime, standardi javnog ponašanja su na (njihovu)žalost (ili našu radost) uvijek vrlo konkretno primijenjeni u svijetu kojem i mi pripadamo, njih se tamo uvijek provodi (odmah ili odgođeno), pa ovaj Sanaderov/Polančecov nihilistički interregnum (pri izglasavanju povjerenja u Saboru) je samo privremena, Pirovska pobjeda, jer sve jednom dođe ne naplatu.

Jer ja sam siguran da razum nije napustio ovu zemlju i ovaj narod. Bez obzira na to što mnogi često misle da je narod "stoka", globalne brojke na našim izborima ipak pokazuju da to baš i nije tako, a ubuduće će sve manje biti tako. Mene nije impresionirala Sanaderova pobjeda na izglasavanju povjerenja u Saboru. Jer su samo promjene postale tražena roba u političkoj trgovini, i bilo je pitanje dana kad će Heraklitova mudrost „Stalna na tom svijetu samo mijena jest“ se probiti i do naših prostora .

Prije izbora 1999 narod je želio promjene unatoč svim popovima koji su oltare bili pretvorili u političke tribine. Poslije izbora 2007 pad vlade radi izglasavanja nepovjerenja će biti više nego uobičajena pojava. Narod uči u hodu. Uostalom značenja želja za promjenama je i sam Sanader svjestan: dok uporno brani jednu već dobrano kompromitiranu ekipu, on već predizborno nastupa s drugom - ali vjerojatno postiže kontraefekte. Možda bi mu bilo bolje da se nekih riješio odmah, ali ne ide to tako lako.

Najprije, zato jer su izbori preblizu (pa stvari mogu izmaknuti kontroli, jer vrlo neugodan može biti ulazak u izbore pod javnom stigmom neuspješnosti ili korupcije.

S druge strane se i pravna država malo pomalo izmiče ispod kontrola partitokracije, pa današnji vjerni suradnici olako mogu postati zviždači, što može biti još neugodnije, jer ipak su svi oni ustvari bili na zadacima punjenja partijskih fondova (ali im se pritom prečesto omakne ona stara "pola meni pola Šarcu dajem"!).

Stvar sa Zagorcem je iste kvalitete: On zasada vjerojatno neće biti izručen, ne zato što ga Austrija ne bi izručila (jer je to sređena pravna država), nego zato što ga mnogi ovdje ne žele vidjeti, jer su s njime iste stvari radili (po konceptu pola njima pola Šarcima – tj. partijskim fondovima). Da se želi njegovo izručenje, proglasilo bi ga se poreznim utajivačem (kako je nekada već Capone zaglavio), a ne i dalje ga „progoniti“ naivnom „montekristovskom“ pričom o draguljima, koji nisu dokazivi.

U EU okružju, kojem mi stremimo, i želimo ubrzo postati formalnim dijelom, a koji već sada ima jak i presudan interaktivni utjecaj na sva događanja u i oko Hrvatske, se već odavna zna o mnogočemu više nego unutar Hrvatske (jer su i medijski tajkuni nastajali po istom dobrom prokušanom konceptu „pola meni pola Šarcu“).

Svi oni neposredno poslije „apšenja“ najprije zaglave u rukama EU obavještajnih struktura, a potom kad nastupaju u „javnosti“ tuku ustvari po svim događajima i osobama pomoću kojih su se „finacirale“ tajkunske i partitokratske strukture. Uostalom mnoge naše afere (Gotovina, Petrač, Zagorec – ali i mnogi drugi) slute da se odvijaju pod tihim režijama iza gustih zastora, jer čim dopadnu zakona postaju odjednom „zviždači“: I Gotovina (koji trenutno najučinkovitije ruši generalske mitove), Petrač (koji je nam je plastično oslikao ratno podzemlje), te sada Zagorec (koji čak namješta obavještajne zamke naivnim Mesićevim izaslanicima).

Nihilizam kojeg se često plasira u javnost je samo zgodan trenutni izlaz, no samo za unutarnju jednokratnu primjenu, pa ga čak prije upotrebe ni ne treba previše promućkati.

Komentari

Narod se često ponaša kao

Narod se često ponaša kao stoka, i ona Nietscheova usporedba o tome da što ih više gazda šiba to ga više poštuju (nije citat, nego parafraza), često odgovara istini, ali sve ima svoje granice, i ipak većina ima neku prijelomnu točku nakon koje eksplodira. Istina, nama je izbor, realno, jako sužen, ali možemo ih "rotirati" dok se ne opamete (ako se ikad mogu opametiti) ili dok se ne rodi neka nova snaga u obliku novih likova na političkoj sceni ma kojoj stranci pripadali. Pri tom ne mislim na jedan novi lik, nego na kompletni prevrat u strankama.

Peregrine Falcon

Tko je glasao

Je li narod stoka ? Narod

Je li narod stoka ? Narod jeste stoka jer što drugo zaključiti iz činjenice da je za dr.Antu Kovačevića u srijedu navečer glasalo 30+% gledatelja Piramide. Prestrašno! Njegov lik i djelo su najveća sramota za modernu i demokratsku Hrvatsku.

Tko je glasao

Dalo bi se mudrovati o tome

Dalo bi se mudrovati o tome da je narod navodno s toka sitnog zuba.Obzirom da se znanje rapidno umnozilo i Zemlja vise nije ravna ploca, tako i neke prastare mudrosti ( i ne samo narodne) vise ne vrijede kao istinite. Pa i ona ako je narod stoka sitnog zuba, onda su to i politicari shodno onoj izreci da se "slicno slicnome veseli".
No demokracija definitivno JE vladavina prosjecno obrazovanog glasaca. U takvom uredjenju trpe i onaj ispod i iznad prosjeka. Stoga je podizanje nivoa tog prosjeka obrazovanjem i posvecivanjem duzne paznje znanosti, a ne nogometasima, manekenkama i ridikulima sa ceste, kljucno da se stvari bitnije pomaknu u ovoj mocvari.Nasi politicari nisu nikako gori od drugih. Samo su jednako skloni kvarenju, a cinjenica da je vrlo niska svijest i obrazovanje gomile koja ih dovoljno mudro, ali ni glasno nije u stanju sankcionirati ih upravo i cini tako bahatima. Na opcu zalost i nesrecu.Tu vrijedi poslovica da glasaci imaju vlast koju zasluzuju.Sto da rade oni drugi van ili ispod prosjeka? Za njih neka vrijedi ona Oprostitie im jer ne znaju sto cine ( kad glasaju). Otprilike "Dragi sude, moj je klijent bio pijan kad ga je raskolio sjekirom, a inace vam je on jako fini gospodin.Znate alkohol je kriv..."
Steta koju pricinjavaju i erodiraju zivce, perspektivu i ekonomski polozaj nadprosjecnih, koji jos nisu izbjegli, ce se valjda tom poslovicom nekako kompenzirati.Kao olakotna okolnost...
Ako sam te dobro razumio u ovom postu onda te izgleda cudio da se afere sa vise ili manje komicnih i tragikomicnih scenarija valjaju bez nekih posljedica na dnevnoj bazi po medijima. A s druge strane, opet se i nikad nista ne mijenja.
Problem je opet u tom pojedinacnom sitnozubanu koji kad odabere stranku poprima mentalitet navijaca nogometnog kluba:
-on i dalje navija, pa makar njegov klub radi silnih autogolova ( afera) pao i u nizi rang natjecanja. A ne znam radi li se o tvrdoglavnom odbijanju realnog shvacanja vlastite iluzije ili o nekom iracionalnom inatu, dispetu iliti ga prkosu.No to je vec pitanje za psihologe, ako ne i psihijatre, pa se ne bi stel tu mijesati...

Tko je glasao

Pokusalo se reci da narod

Pokusalo se reci da narod bas i nije neka stoka, koliko god se to moglo ciniti, ali to se uglavnom tako bledunajvo reklo jer se smatra kako eto ipak postoji kriticna masa za promjene na izborima 2007. pa se izbjeglo eto takvu masu koja ce ocekivano donesti promjene pocastiti stocnim epitetima. Umjesto da se hrabro reklo da je narod stoka malo mu se tepa, ali mu se isto misli.

Ostalog je nabacano po zelji i trenutacnim inspiracijama, a ima i netocnosti izrazitih. Fratri (popovi) nisu uopce stali na stranu na koju se misli i spominje. Stovise, izjavom o "grijehu struktura" i sami su se uvukli od kud se sad tesko izvuci, jer stado im je doista i povjerovalo. E Bozanicu tako Vam i treba, naka te sad nemezis podsjeca na "udjeljeni" blagoslov.

Zagorec se oce branit i sto se tu sad filozofira. Otelo mu sina, a on ispo veci krivac od cijele ujedinjene mafije.

Zvizdaci, Zagorac, ajme, sto su Latinice i ine kmice odradile poso. Nista nemoj rec samo reci zvizdac, Zagorac, bespuca zbiljnosti, eto odma se pali cijela jedna polutka mozga (nekom lijeva nekom desna) koja to sve ima zbiflano i implantirano. Tu ima mulja do pasa, natalozenog godinama besramnog lupetanja i bezocnog nabacivanja. Premda mi je to izazov podrugivati se s tim, ne zelim ja sad zgubidaniti na tome, a usput to je i trecerazredna tema.

Tko je glasao

Ako ti je "nihilizam" samo u

Ako ti je "nihilizam" samo u službi obrane sadašnjih struktura (jer živo ističeš "bivšu" i "sadašnju" vlast) nekako mi se ne čini baš na visini zadatka i vjerojatno neće donijeti nekog "honorara".

U nas se često provlači ukrasna sentenca o "spirito di contradizzione" kao vrlini našeg primorskog čovjeka. Ja taj opis zaista prihvaćam kao najvećim dijelom istinit, jer je more samo po sebi uvijek predstavljalo spoj spoznaja temeljen na živim komunikacijama. Uostalom sve razvijene svjestke civilizacije ili imperije su se razvijale na morskom povezivanju, a tamo gdje je trebalo gradile su se kopnene veze kao produžćetak pomorskih.

Taj "spirito di contradizzione" može biti i tvoj stil, jer tvoje komentare nekako ne mogu podvesti pod apologete vladajućih. Ipak tvoj nihilizam koji izbija ispod površine mora imati svojih granica.

Za mene ne postoje naši i njihovi. Kako kaže Pilsel (i opinioiuris) kritika nije izraz antihrvatstva. Za nas ne bi trebali postojati predodređeni autoriteti, ni očevi na bilo kojim razinama.

Npr. samo neoprez ili neznanje (ili oboje) mogu izjednačavati popove (petrovce) i franjevce. To su dva različita univerzuma.

Razlike među njima su bitne i znakovite, a počinju recimo od toga što jedne trebamo zvati "očevima" a druge "braćom".

Franjevci uvijek polaze od čovjeka, bio vjernik ili nevjernik, i slijede vlastiti zavjet odricanja (pa ih je uvijek bilo u mislijama širom svijeta), a "petrovci" isključivo čuvaju ideoiloške i svjetovne trezore institucije koja se održava na bogatstvima dobijenim od vijernika, bilo milom bilo silom (pa iz toga proizlazi i kod njih stalno prisutni sindrom zlatne teladi kojima prečesto robuju).

Razlika je i u crnoj odnosno smeđoj boji, koja je na jednoj više simboličnoj razini (jer boje nikada nisu nimalo slučajne, jer je čovjek izrazito biće simbola).

Konsekventno, razlika su i u njihovom odnosu prema našoj recentnoj prošlosti, jer su strukture "petrovaca" bile skoro isključivo na strani Pavelića, dok su fratri u priličnom broju bili čak aktivni učesnici antifašističkih borbenih jedinica (partizana - naravno ne i komunista).

Te razlike su najjače izražene u ponašanju vrhovnika tih crkvenih struktura - dok se franjevački general orjentirao svojom poslanicom na samom početku Drugog svjestkog rata, Stepinca se danas pokušava obraniti njegovim navodnim istupom tek 1943 godine, kad je mnogo toga bilo već počinjeno (a možda se i naziralo konačno rješenje Digog svjestkog rata).

Razlika se vidi i danas u istupima njihovih pripadnika. Recimo u slučaju internetskog iživljavanja onog istarskog popa i kritike takvih recidiva od strane franjevačke provincije (prokopaj malo po tom slučaju - mada sam pripremio post i o tome - ali ove vrućine me čine lijenim).

Uostalom, istup Drage Pilsela (istup koji je prouzročio opinioiurisov post, i naše komentiranje koje se prenosi i na ovaj post) upravo to dokazuje. Jer baš akcentira razlike između petrovaca i fratara, a Pilsel je ustvari još i danas više franjevac nego svjetovnjak, i upravo to mnogima nije drago.

Zato mislim da bi bilo dobro u tvoj nihilizam unijeti malo više kritičkog svjetla, jer brzopleto izjednačavanje grijeha (individualnih i strukturalnih) ne vodi razumnom izlazu. Ja ipak mislim da je "spirito di contradizzione" izraz samostalnosti narodnoog razuma, a ne utapanja u tuđe kolotečine.

Tako je posve neproduktivno navođenje Carla Bildta kao primjera nekažnjavane korupcije u Europi kako bi se umanjio značaj ustaljenih standarda javnog ponašanja. Svugdje ima anomlija, ali slučaj Carla Bildta, barem onako kako ga ti navodiš, se temelji na njegovom ponašanju u Hrvatskoj - no sve što je on po Hrvatskoj radio nije mogao činiti bez naših Hrvatina. Uvijek je važno samo ono što se radi doma, jer odgovaramo po zakonima vlastite države. Ima mnoštvo primjera pozitivnih učinaka standarda po Europi (Gianni de Michelis, Betino Craxi, Helmuth Kohl, Willy Klaes itd - pa ona čokolada izgleda kao guma žvaka na asfaltu). Kao što je važno što Hrvati rade po Hrvatskoj (da ih ne nabrajam od Kutle do Petrača i Zagorca).

Carla Bildta optuživati za nešto što su Hrvatine uz njegovu pomoć radili po Hrvatskoj, ili ako baš želiš ono što je Carl Bildt radio uz pomoć Hrvatina po Hrvatskoj, a da bi dokazivao nepostojanje kriterija u EU - je preuzetan čin. Naime Carl Bildt je dobro pazio da u Švedskoj ne prekrši nikakve zakone, a što se tiče kršenja naših zakona, pa to je i danas džungla koju zasada nitko živ ne istražuje - vjerojatno namjerno.

Tko je glasao

Ne bih se ja mijesao u tvoj

Ne bih se ja mijesao u tvoj dozivljaj, ali uopce ne shvacam zasto ti se to prikazuje kao nihilizam ili kako velis "spirito di contradizzione". Ja s tim nemam nikakve veze, cak za ovo drugo osim doslovno nemam pojma sta znaci.

Nekako skloniji sam franjevcima sto je vise igra slucaja nego stvar preferencija. Ostalo vezano uz vjeru je preosobno za internet, nesto u granicama sto je opisao Dostojevski, sto ne znaci da ne mogu oplesti jezicinom Lukijana i tako to.

O Dragi Pilselu sam rekao da je nesretni nosac teskog bremena cijelog naseg naroda. Mogu zaliti i suosjecati sa njegovom nezahvalnom sudbinom, ali nikada mi osim u tome sto sam naveo nebi bio uzor.

Carla navodim ne kao primjer korupcije vec kao primjer idolopoklonstva spram stranog. Carl slobodno zamijeni sa Bodo, onaj koji je bio kod Pusicke, zamijeni sa bilo kojom postapalicom tipa "u razvijenim demokracijama" ... Ti isti stranci ili najcesce domaci korisnici takvih postapalica sto je najcesce ne korumpiraju na sitno. Njihov odnos spram nas najbolje je sagledati iz kuta kolonijalnog odnosa kolonizatora i urodenika. Zbrka tko pogoduje Carlu Hrvatine ili tko durgi je uspostavljena.

Dakako da je problem u tome sto se vrlo materijalan problem prenio na ideolosku koridu pa se mahanjem crvenila pred uspaljenim Hrvatinama postize efekt afekta. Ja tu cak bicinu amnestiram jer on je bik, meni su ljiga oni koji bika do crvene krvi podbadaju s leda. Kada bih sad malo nastavio u pravcu etiketiranja sto je nasa uobicajena medijska praksa, moglo bi tu past uvreda i banova jer ja to vidim, a i dozivljavam vrlo slikovito.

Tko je glasao

No važno je ipak da smo se

No važno je ipak da smo se dobro razumjeli! Nihilizam je samo figura pa se zato našao u nazivnicima.

"Spirito di contradizzione"_ hm, ti je lokalno uvriježeni talijanizam, koji znači "stalno suprotstavljanje, dakle kritičnost. To ja smatram pozivinom vrlinom.

Jer neka se oni koji u naše ime djeluju (i za to su od nas plaćeni) sami hvale i dokazuju, a svima nama je prvenstveno zadatak da nalazimo i kritiziramo propuste i nedostatke - jer nikada ne možemo niti smijemo sebi dopustiti taj luksuz da se zadovoljavamo trenutnim stanjem, budući da uvijek može biti bolje.

Tko je glasao

Cini mi se da si pogresno

Cini mi se da si pogresno interpretirao jedan malo veci detalj.

Naime, ova vlast nije izgubila vjerodostojnost, ona ge nema od samog pocetka. Mozda od trenutka kada je ucinila Racanov posao i izrucila Gotovovinu u Haag. Da ne spominjemo Glavasa i slicno.

No, sto nasoj vlasti znaci vjerodostojnost kada niti oporba nije niti blizu necemu slicnom (Ap, slicno je odlicna rijec :D). Ne radi se dakle ovdje o vjerodostojnosti, vec samo o moci i spremnosti da se poduzmu stvari za koje postoji tolika potreba da se vise ne mogu gurati pod tepih.

SDP-HDZ, svejedno je. I jedni i drugi se povinuju trzisnim potrebama, niti jedni niti drugi ne guraju naprijed, vec se po principu oligopola prilagodjavaju trzisnom minimumu.

Samim time, sama prica o glasanju nepovjerenja je obicna podvala. Jer de se glasa o nepovjerenju, jedino suvislo bi bila lustracija svih politickih snaga koje su do sada bile pokrovitelji kriminala.

Kroz sudjelovanje ili kroz zataskavanje, potpuno je svejedno.

Tko je glasao

Ja se jako slazem. No ipak

Ja se jako slazem. No ipak postoji mala razlika. SDP se bio usro promjena, a HDZ je neke napravio i nadam se da ih nece usrati vise nego jest.
Vrlo me veseli i konstatacija "trzisnog minimuma". Zasto ne bi malo to razradili?

Tko je glasao

Uistinu. HDZ se pokazao

Uistinu. HDZ se pokazao spremnim na ono sto je najuzivsenije i sto razlikuje poduzetnike od oportunista, a to je odricanje.

SDP to jos niti jednom nije pokazao, a po svemu sudeci, niti nece. Samim time HDZ je uistinu korak ispred SDPa.

Sto se tice "trzisnog minimuma", cini mi se da se radi jednostavno o nivou bunta koji pokrece ljude i na dugorocnije planove od nivoa birtijske politike.

Naime, ovaj vrlo fini ples po zici politickog oligopola SDP-HDZ-priljepci svoju stabilnost temelji upravo na kostima koji moraju baciti psima da isti ne bi nesto poduzeli.

Cini mi se i da je upravo ovaj minimum jedina stvar koja pokrece nasu vladajucu scenu, napose s obzirom da su ideologije i politicke ikone dovoljno oslabile da ih mozemo smatrati minornim politickim elementom u politickim gibanjima.

Hehe, to mozemo dosta zahvaliti i Sorosu :-)

Eh sad. Ako zelis stvar razradjivati, koliko mogu primjetiti jedino sto ima ovdje smisla jeste iniciranje slobodnog politickog udruzivanja, te razmatranje nuznih preduvjeta za dokidanje ovog politickog oligopola koji je de facto temeljni problem postojeceg sistema.

Tko je glasao

GALE: "Uistinu. HDZ se

GALE: "Uistinu. HDZ se pokazao spremnim na ono sto je najuzivsenije i sto razlikuje poduzetnike od oportunista, a to je odricanje."
Jel mi možeš molim te skrenuti pozornost na konkretne stavri u kojima vidimo da se HDZ stvarno nečega odrekao?

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Pasalic, Glavas, generali

Pasalic, Glavas, generali (to su sve vrlo krupne politicke ribe) koje se SDP nije usudio niti taknuti. Sanader je jos 2003-e godine rekao svoj stav o NDH, te stavio tocku na i po pitanju povjesnih pizdarija. To nije napravio Racan (istina, sam to nije mogao napraviti, ali imao je Budisu).

S druge strane, SDP samo nakuplja, niceg se ne odrice (politicke redikule Ninica i Tomca ne vrijedi niti spomenuti).

Tko je glasao

Tocno, ali SDP je ipak

Tocno, ali SDP je ipak restrukturirao HV iz ratne u kakvu takvu mirnodopsku HV?

Tko je glasao

Ja se sječam da je Sanader

Ja se sječam da je Sanader želio platiti Austriji ratnu štetu.

Tko je glasao

Vjerujem da nema potrebe

Vjerujem da nema potrebe niti smisla prebaciti temu na piranski zaljev, s obzirom da taj dio nije bitan po ovome pitanju.

Tko je glasao

Vidiš ja ne preferiram

Vidiš ja ne preferiram nikoga, i suglasan sam da je "SDP se bio usro promjena", koje oni nisu spremni bili činiti, no sad je duga situacija i ako budu pametni, učiniti će potrebno ako se dokopaju vlasti.

No bili oni ili netko drugi, promjene su nužnost, a narod više neće biti sklon opraštanju, niti itko treba računati na jednostavnmo osvajanje mandata na 4 godine a da se ne založi ta vidljive promjene i poboljšanje kvaliteta.

To je smisao mog viđenja, a vjerujem i tvoga i mnogih drugih. Za nas sve je najbolje da se mijenjanju, ako treba ko i u Italiji svakih 6 mjeseci ali da se drže obećanja.Ako to nije škodilo Italiji neće ni nama prisjesti, najskuplje su blokade u koje nas uvedu nesposobnjakovići, kriminalci i kukavice.

Tko je glasao

Pazi. Ako imas politicki

Pazi. Ako imas politicki oligopol sto je slucaj I U ITALIJI I U HRVATSKOJ, tada stalni izbori nemaju nikakvog smisla, osim ako sam folklor nije smisao, a ja bih ipak rekao da nije.

I jos jedan detalj po pitanju SDPa i elementa odricanja. Do sada SDP nije pokazao niti pomisao da bi krenuo tim putem koji je nuzan za imalo ozbiljniju politicku reformu, a osobno nisam sklon vjerovati postojecim mrezama koje su vec jednom pokazale svoj potencijal.

Taj potencijal je iskljucivo vrhunska sposobnost intelektualnog birokratizma,a to Hrvatskoj definitivno nije potrebno.

Tko je glasao

Dijela promjena se SDP bio

Dijela promjena se SDP bio usro, a dio promjena koje i jest napravio nije bas trebao. HDZ nije snazno stao uz gospodarstvo tek pred kraj mandata sto se pokazalo katastrofalno. Taman uhodana dinamika olako je rasprodata i stvari su se pocele odgadati, a ova najzadnja dogadanja sa Lencom pokazuju idiotluk prvog reda. Trpim izravne stete zbog toga, no racunam dugorocno.
SDP je u sirem zahvatu donio je esalon otpisanih koji su se odjednom ponovno nasli na vlasti pa su si mogli malo dati svog ideoloskog oduska po sistemu vidis da smo mi pravi kad nas nije zatrpo berlinski zid. Zato i kazem da su u HDZu nakon svega ostali prakticki sve gospoda i fini decki. HDZ povratak nije polucio revansizam prema van, vise nekakav unutrasnji sto ga je podmladilo i tu SDP tek mozemo ocekivati, no poprilican sam skeptik i jedino sto me veseli jest to promatrati (kako ce se prasiti ako zavladaju).

Nadalje, intuitivno (nemam tu nikakvih dokaza) smatram da jedan dobar dio lopovske populacije jako voli stalne smjene vlasti, daje im krila i dovoljno manevarskog prostora dok se ovi snadu i popune redove. To zakljucujem na temelju nevjerojatne potpore medijske i druge sa citavim spektrom dibidus temama kojima se u principu dnveno bavimo.
Da iskreno velim jad i bijeda ili kako si rekao nihilizam.

Tko je glasao

Taman uhodana dinamika olako

Taman uhodana dinamika olako je rasprodata i stvari su se pocele odgadati, a ova najzadnja dogadanja sa Lencom pokazuju idiotluk prvog reda.

Taman uhodana dinamika je ostvarena u aferama vezanim za gospodarstvo, a počela se odgađati tek sad kad je objelodanjen tek dio događanja u HFP. Argumente za tvrdnju nalazim u aferama od Bechtela i Žužula, pa sve do sada, gdje nismo imali više od šest mjeseci pauze između otkrivenog. Mislim da je dobro što je došlo do odgađanja, a nakon što se vlast promijeni, toga više ne bi smjelo biti.

Zato i kazem da su u HDZu nakon svega ostali prakticki sve gospoda i fini decki.

Vukelić, Žužul, Hebrang, Kalmeta, Kirin,...sve gospodin do finog dečka...npr. Šukera s njegovim s....m pred širokim TV gledateljstvom.

Nadalje, intuitivno (nemam tu nikakvih dokaza) smatram da jedan dobar dio lopovske populacije jako voli stalne smjene vlasti, daje im krila i dovoljno manevarskog prostora dok se ovi snadu i popune redove.

Nekako se ne primjećuje želja Sanadera i uhodanog dijela njegove populacije na vlasti da žude za promjenom. Prije bih rekao da žele ostati još dugo, sve dok npr.Polančec osobno vodeći ili barem nadgledajući dovrši privatizaciju "najvrednijih gospodarskih subjekata u vlasništvu države", kako je sam najavio ulazeći u vladu, uz višekratnu Sanaderovu potvrdu.

A što se tiče dibidus tema, stvarno se zamjećuje da trenutno gotovo i da nema previše pravih tema poput Brodosplita, HAC-a, Skladgradnje, HFP-a i slično novijeg datuma. Tu se slažem da postoji želja da medijima prevladaju druge, manje bitne teme poput Vlatkinih gaća i ostalog.

B-52

Tko je glasao

Afera Bechtel nije bas

Afera Bechtel nije bas jednostavna i treba je gledat sire. Trebalo je smoci snage umjesto Amerikanaca angazirat nase. Nije to jednostavno i lako, a ako je afera neka i je.
Ostale afere uopce ne bih zelio komentirati. U politici vazan je dojam, a dojma da ima afera ima i to je nekome sigurno dovoljno, al' ako se zeli vlast onda ne treba pretjerati s ovim bumerangom.
HFP je najvise stete nanio za SDPa. Mogu dokumentirat, kao i svaki prosjecno zainteresirani, no to nikog stvarno ne zanima pa ne gleda izvjestaje sa drazbi HFP u npr Varazdinu tih godina i danas. HFP je od SDPa preuzet u blokadi i to je cak olakotna okolnost za HDZ. Zarade su bile vrlo visoke tipicno npr 2000-3000% pa racunaj. Ja sam samo dijelom od toga zaradio cisto kao obicni sudionik trzista koje je dozivjelo bum. Krimen je vrlo losoj procjeni vrijednosti, no to su onda bile vrijednosti tih firmi.

"Fini decki" je ofrlje dano, da te jos malo skandaliziram, vise mi se svida videnija postava HDZ-a nego SDP-a, a i prociscenija je. Vrhunac bi bio da su transferirali Jamba.
Cak mi je i Kirin posve simpaticniji nego paz sad SDPov policajac u nadzornom odboru Slobodne Dalmacije (tu bi moglo biti svega, cekacemo semafor,... ).

Tko je glasao

Afera Bechtel nije bas

Afera Bechtel nije bas jednostavna i treba je gledat sire. Trebalo je smoci snage umjesto Amerikanaca angazirat nase. Nije to jednostavno i lako, a ako je afera neka i je.

Za nekoga tko kaže da prati, prilično je promašeno. Slažem se da afera Bechtel nije jednostavna jer se nije otkrila visina provizije i tko ju je razdijelio, ali se ne mogu složiti da je trebalo puno snage za odustati od dodjele posla bez natječaja nakon što se javnost digla na noge.

Treba li napomenuti da je to bio početak kraja ministarske karijere "lobista" Žužula? Šteta je da je ostalo samo na njemu jer ni on kao min. vanjskih nije mogao samostalno dodijeliti posao.
Po ovlastima u gradnji podsjeća na pritvorenog vozača ministra Kalmete.

U oba je slučaja ostalo otvoreno pitanje udjela njihovih šefova.

B-52

Tko je glasao

Zato i kazem da su u HDZu

Zato i kazem da su u HDZu nakon svega ostali prakticki sve gospoda i fini decki.
Hm, malo si pretjerao, a svoje mišljenje o sustavu na kojem se zasniva HDZ vlast dao sam u mojem postu "Monade" (također maloj igri riječi na temu lokaliziranog dalmatinskog talijanizma - u ovim slengovima se katkada lijepo izražavati jer tako pojačavam naglaske).
Nadalje, intuitivno (nemam tu nikakvih dokaza) smatram da jedan dobar dio lopovske populacije jako voli stalne smjene vlasti, daje im krila i dovoljno manevarskog prostora dok se ovi snadu i popune redove.
Apsolutno netočno: politički lopovi koji žive od vlasti vole vlast fanatično, i njime ne odgovaraju promjene vlasti, pa ako ikako mogu oni bi tu za njih "smiješnu" stvar ukinuli.
HDZ nije snazno stao uz gospodarstvo tek pred kraj mandata sto se pokazalo katastrofalno.
Ja imam potpuno suprotan utisak: niti su oni stali snažno uz gospodarstvo u početku, niti na kraju - jer su rezultati najlošiji među svim tzv. tranzicijskim zemljama. Mi smo zemlja s razrušnim gospodartsvom, poslije rata i neobično razornih privatizacijskih havarija i prosječan razvojni napor je kod nas trebao proizvoditi mnogo više stope rasta od drugih, a događa se obrnuto. Tek pred kraj mandata a na početku ove godine imamo kvartalni rast od 7 % što će se vjerojatno rasplinuti na godišnjoj razini.
...i stvari su se pocele odgadati, a ova najzadnja dogadanja sa Lencom pokazuju idiotluk prvog reda. Trpim izravne stete zbog toga, no racunam dugorocno.
Čini mi se da ti imaš nekakv problem radi kojeg teško sagledavaš stvarni slijed događanja, srce te vuče na jednu stranu, a vratilo ti se nemilo u "škinu".
Da iskreno velim jad i bijeda ili kako si rekao nihilizam.
I eto nas opet u "nihilizmu" pa je dobro pogledati u definiciju, da se orjentiramo, a ja bih izdvojio samo dva detalja koja su mene natjerala da se oslonim na ovaj termin:
To je teorija koja promovira stanje u kojem se ne vjeruje ni u šta, ili u kome ne postoje ciljevi.
Eto, baš sam mislio na taj fenomen, jako prisutan u današnjoj Hrvatskoj, gdje se ne vjeruje u pravila društvenog ponašanja i nepreciziranje ili neprihvaćanje društvenih ciljeva, iz kojih onda proizlaze i standardi društveno poželjnog ponašanja.

I drugi citat:
Neki veliki filozofi poput Friedricha Nietzschea su pisali o nihilizmu. Nietzsche je opisao kršćanstvo kao nihilističku religiju, jer je uklonila značenje sa ovozemaljskog života, i fokusirala ga na navodni drugi život.
Upravo to i ja zamjeram današnjoj crkvi koji i sami moraju vjerovati u ovo naše, današnje društvo, i njegovati i primjenjivati iste standarde društveno poželjnog ponašanje neovisno o ideologijama. Zato smo se i našli u raspravi o razlikama između "fratara" i "patera".

U sociološkoj teoriji nje poznat pojam anomije kojeg je prvi upotrijebio poznati francuski sociolog Emil Durkheim, koji ga je definirao na sljedeći način:
The rapid change in society due to increasing division of labor thus produces a state of confusion with regard to norms and increasing impersonality in social life, leading eventually to relative normlessness, i.e. the breakdown of social norms regulating behavior; Durkheim labels this state anomie. From a state of anomie come all forms of deviant behavior, most notably suicide.
Definicija opasno podsjeća na naše suvremeno stanje, a potanje sam ga obradio u mome postu Hrvatski Smjesko-prvi dio, (gdje još dugujem drugi dio ali imam priliku ga dati sada kad su opet naši "vrhunski obavještajci" postali žrtve tuđih stranih službi - slučaj Zagorec)

Nemoj se ljutiti, ni na kraj pameti mi nije bilo tražiti nedosljednosti u tvom izražavanju. Dapače ovu diskusiju sam smatrao korisnom, jer sam i sam došao do nekih spoznaja. Vjerujem da je i tebi bilo od koristi, ali se ne namjeravam više kretati u ovom pravcu.

Tko je glasao

Uh ogromno Lopovi naravno

Uh ogromno

Lopovi naravno vole vlast i oni uz nju uvijek jesu i ali jos vise od toga vole nesposobnu vlast ideologija je tu nebitna. Nije ova vlast bas tako nesposobna kako bi se bas cinilo. Ne bih sad bogohulio po onom tvom talijanskom principu ali doista tako mislim. Meni je drago kad su nas natjerali da palimo svjetla u sred dana i 0%% premda sam iz rijetko dobrog vinskog kraja. Simbolicno, ali odmah se vidi ko nije upalio. Odjednom svi upalili. Odmah sam rekao ima nade, a tako treba nastaviti "rasvjetliti".

Nasi gospodarski ne rezultati nego prolazni parametri nisu uopce losi. Shvati da su postoci vazni (velicina), ali jos vise struktura (tehnika i zadovoljstvo) i ono sto se cesto ne vidi, a bitno je: otklanjanje zastoja kojih je bilo.
Pratim tromjesecno najrazlicitija finacijska izvjesca raznih tvrtki, smisljam spekuliram i tome slicno. Ima tu svega, ali i takvih sjajnih stvari od kojih se covjek uzbudi kad ih uoci.

(Da odmah nastavim konmentar dalje vezano uz srce, skinu i ostalo.) Nije meni nista doslo nit me vuce srce, vec je jedna od takvih poslastica od kojih se covjek uzbudi je i tvrtka Uljanik brodogradiliste. Ove zadnje vijesti koje su se pojavile su tuzan primjer i cine mi izravnu stetu jer toliko dugo pratim rasplet dogadanja da vise ne znam koliko je samo bilo odgadanja rjesenja.
To su teski problemi za rijesiti, a ja vjerujem da ce biti rijeseni i ulozio sam dosta svog vlastitog zaradenog novca u to. Vjerujem u ovo sto govorim. Do sada zarada mi je prilicno solidna, no ocekujem i znatno vise u buducnosti.
Ima takvih tvrtki jos i sto ih bude vise bice bolje.

Hvala za novi pojam anomiju. Ja sam nesto slicno primjetio u razmatranjima koliko smom mi ustvari brzinom odbacili socijalisticki pokusaj i zaplovili u novo.
To je proslo toliko glatko (uz tuzno zanemarivanje rata ali je njegov karakter bio druge teritorijalno agresivne naravi) da je to ustvari nevjerojatno. Prakticki bez ikakvih otpora.

Ljutnje nema, pace, hvala na takoder na korisnom davljenju, nadam se da sam i ja tebe udavio. Ne moramo nastavljati.

Tko je glasao

Hajde sad da pokušam malo

Hajde sad da pokušam malo sagledati stvar s druge strane. Dali je narod stoka? Kako kada. Ponekad smo svi stoka i kao stoka jurnemo za bikom predvodnikom. A onda se otreznimo. I drugi puta opet jurnemo. Ali samo par koraka. I tako par puta. A usporedbe treba raditi s onim što je bilo, ne s onim što bih htio da bude. Pa bez obzira koliko volio (a ne volim baš jako) dr. Ivu, ili prije njega Ivicu, ovo kako je danas teško se može usporediti s onim kako je bilo prije. Da li je moglo brže i bolje? Vjerojatno da. Da li će u sljedećoj rundi biti brže i bolje. Sigurno da. Znam da to zvuči kao pozivanje na svjetlu budućnost. To su nam prodavali desetljećima. Ali htjeli mi to priznati ili ne, današnjica jest jučerašnja svjetla budućnost. Barem malo svjetlija od prekjučer. Ujesen ju trebamo za još jedan ton posvijetliti. I tako stalno.

nvuljanic

Tko je glasao

Maaaala korekcija.

Maaaala korekcija. Prociscavanje je stalno i trajno, neovisno o izbornom ciklusu.

BTW, iz tvojih upisa iscitavam iskreno demokratsko opredjeljenje. Vrlo mi je drago to iscitavati, pogotovo s obziromn na tvoju funkciju :-)

Lijep pozdrav.

Tko je glasao

Predsjednik Mesić mi je

Predsjednik Mesić mi je dugo bio kakva takva svijetla točka u našoj politici. Za mješanje u slučaj Gotovina mislio sam da je svaki pokuša rješenja dobro došao.
Jako me iznenadio kod davanja podrške Maestralnim minisrtima i sada kod uplitanja u slučaj Zagorec. U oba slučaja je povrijedio principe neovisnog pravosuđa. Nevjerojatno ja da Predsjednik države pregovara sa osumnjčenom osobom i da nudi oslobađanje od istrage. Ili u slučaju Maestro da tvrdi, u vrijeme istrage, kako ministri nisu odgovorni.

Sva ta mješanja imaju istu zadaću, sa osumnjičenim dogovoriti koga će se teretiti i zašto. Kod Zagorca htio je "kupiti" dokumente koji očiti terete neke iz HDZ-a, obitelji Tuđman a sigurno da pas ne laje zbog sela. Prema svemu ispada da je Zagorec u pravu kada tvrdi da u hrvatskoj neće imati pravedno suđenje.

Moja svijetla točka je potamnila, jako, sada je sve crno, i stvarno neznam kuda će hrvatska stići po ovome mraku.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci