Tagovi

Je li kukuriku promjena manje zlo

Pod težinom dugogodišnjeg uspjeha HDZ državnog variete-a i njihovih prirepaka svaka „nova“ opcija ne može biti gora. Dio građanstva iz raznoraznih razloga primijenit će ovu tezu ne bi li ublažio osjećaj nemoći zbog praktičnog perpetuiranja istih u upravljanju državom. Ovdje namjerno biračko tijelo zamjenjujem sintagmom građanstva jer je suludo i svetogrđe proces „reizbora vlasti“ nazivati izborima predstavnika naroda u parlament. Ponovit će se scenario u kojem nesvjesna manjina građana od 20-25% izašlih da glasuju (od 4.3 mil) daje lažni legitimitet jednom užem dijelu te iste manjine da preotme sinekuru vladanja tuđim životima u idućih nekoliko godina bez da itko zna za programsku liniju istih, bez obzira hoće li u međuvremenu sa neba padati sjekire ili ne...konstelacija utjecaja i međuodnosa političke i akademske elite na jednoj i institucija (koje to nisu) na drugoj strani za rezultat daju upravo takvo stanje sveopćeg beznađa i građana i nacije. Dakle, to je default i tu variable nema te ju stoga neću dalje ni problematizirati jer nije ni najmanji rukavac demokratske inercije.
Stoga ću ovom objavom pokušati kratko pojasniti lažno opredjeljenje političke javnosti da je sada najvažnije detronizirati kleptomanski HDZ&Co bez obzira tko će ih zamijeniti, navodno ti novo-stari mogu u najgoroj varijanti biti samo manje zlo. Pritom mi nije ni na kraj pameti mantrati o ovima kaj kao jureki copkaju oko velikog kokota, konačnu odluku amenovati će socijalni i demokratski SDP koji pretendira biti blesimetar lijevog centra. Kaj je to lijevi centar, to ne zna nitko kao i kaj je to desni centar. Oni samo znaju da su tu ali kaj to vrijednosno znači – pojma nemaju. Oni što glasuju znaju sigurno!!! Koje su to politike koje će oblikovati ovu zemlju kao normalno stanište za život, nema ih! Zato ima sve jače ispiranje mozgovnih čelija blejućih ovaca kojima je srljanje u kapitalističko ropstvo očekivana karma.
U zadnje 4 godine na ime raznih predstava u Saboru SDP je „utržio“ 90 mil Kn novca poreznih obveznika. Kaj je napravio za tih 90 mil – igrao se skrivača s ostalim saborskim jebivjetrima i štancao tone papirnatih pravila koje ni zericu nisu pomogle curama u Kamenskom, seljaku na slavonskim oranicama te raznim vesnama balenović.
Koje su to programske odrednice koje vladanjem nad ljudima 4 godine misli SDP promicati, nema ih (ja slušo napetih ušesa i ne ćuh ništa), naravno osim mantre o EU (ne kao alatu boljeg života) već kao konačnom cilju. A taj cilj je grandiozan posebno ako ga sagledamo s aspekta grčkog bankrota. Naše, rvacko približavanje bankrotu vodi samo novim milijardama duga generacija koje se još nisu ni rodile, daljnjoj privatizaciji društvenih dobara i podruštvljenju neotplativih dugova koje stvaraju takve politike. O sudbini Grčke navodno ovisi budućnost europske monetarne unije pa su se zbog nje uključili mozgovi diljem EU. I nisu smislili pravi izlaz, samo privremeno rješenje koje produljuje trajni problem. Nekaj kao Vlada Jacina. Zato su šanse da „demokratski izabrana vlast“ (s 80% apstiniranih) u Hrvatskoj smisli nekaj pametno da bi nas izvukla s tračnica Grčke, i više no mršave.
Joj kak je bilo skupo razvijanje demokracije u rvata i SDP-ove vlade i AjdeZea, promatrali smo gomilanje duga sinekurama i mirovinama zbrinutih u likvidiranim neperspektivnim tvornicama, skupih kampanja sastavljenih od javnih osoba s vrlo privatnim hedonističkim porivima i luksuznih automobila kakvim se krcao vozni park na Markovom bregu pa sve do priče o mom privatnom Hypu. O Iblerovim izmjenama Zakona o radu da bi reč rekel. Uopće nije bila neoliberalna kvaka. Ni ono nije bio neoliberalizam kad su Hrvatske firme gurnute u privatizaciju, kako od SDP-ove, tako i od ADZ-ove garniture, za namirivanje potrošačkih žudnji biračkog tijela, plaćanje luksuznog izleta u kratkotrajnu iluziju da su oni i sami postali veliki burzovni špekulanti kojima kapitalizam i trgovanje papirima upitne vrijednosti donose dobro.
I sad nam Zoki tvrdi da je lijevo od centra. Baš bih volio da mi netko malo pojasni pod uvjetom da je odrednica ljevosti i desnosti odnos kapitala i rada po čemu nam to kukuriku pjeva na lijevo uho. Ja ih ćujem više na desno uho, doduše moguć je i eho efekt zbog patologije lijevog bubnjića.
E sad, ima nekih pametnih koji će veliti – nije bitno lijevo ili desno bitno je da nas izvuku iz ovog dreka AjdeZea. A ja velim, bogami je bitno jer o tome ovisi tko će sve participirati u podmirenju računa ove pijane fešte.
Zato poštovana gospodo, drugovi i drugarice – udahnite duboko...znate kolko je vur kada kokoši počnu oponašati kukurikanjem kokota!

Komentari

Napokon je i Grubišiću sinulo

"Svi dosadašnji izbori u Hrvatskoj bili su prijevara, jer su održani bez preciznog popisa birača, odnosno na osnovu popisa na kojem ima više birača nego što Hrvatska ima stanovnika. Sada je izvjesno da će se na taj način održati i slijedeći parlamentarni izbori, što znači da ni ti izbori neće biti legalni, ni legitimni. Razmišljam, stoga, da bojkotiram slijedeće izbore, te da Hrvatsku zbog smišljene izborne prijevare prijavim tijelima Europske Unije. Svima je, naime, jasno da prenapuhani izborni popisi služe isključivo za izborne manipulacije, odnosno za punjenje biračkih kutija listićima nepostojećih birača. Već dugo upozoravamo na to, no ništa se u međuvremenu nije promijenilo što znači da će u takvim okolnostima predstojeći izbori biti najobičnija farsa – ističe don Grubišić, te dodaje da će o svemu sutra (utorak) u Splitu razgovarati s dr. Josipom Kregarom (s kojim je don Grubišić blisko surađivao posljednjih nekoliko mjeseci i s kojim je dogovarao zajednički izlazak na izbore "

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/don_grubisic_ce_prijaviti_hrvatsku...

Tko je glasao

Svi dosadašnji izbori u

Svi dosadašnji izbori u Hrvatskoj bili su prijevara, jer su održani bez preciznog popisa birača, odnosno na osnovu popisa na kojem ima više birača nego što Hrvatska ima stanovnika.

to nije tocno.

napuhavanje birackih popisa eskaliralo je sa sanaderovom vladavinom, tj prenapuhani su u zadnjih osam godine.

evo podataka o ukupnom broju biraca za prvih deset izbornih jedinica, i ukupnog broja (sa manjinama i dijasporom):

2000 - 3 686 378 biraca
2003 - 3 690 936 biraca
2007 - 3 824 731 biraca

na predsjednickim izborima 2010 u RH je bilo 4 089 025 biraca, od cega cca 250 000 biraca potpada pod XII jedinicu, sto znaci da je broj biraca u prvih deset izbornih jedinica 2010 iznosio 3 839 000.

sve skupa, broj biraca u prvih deset jedinica je za racanove vlade narastao za 0,12%.
za sanader / kosor vlade (osam godina) broj biraca je narasao za 4,01%


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

bravo jadranka

istina je da je popis birača netočan i prenapuhan
ali
sigurno je da će se i to pitanje riješiti kada hrvatska uđe u eu

luka

Tko je glasao

Napokon mu sinulo

Ma kako da ne.
Kao da nije znao za to prije.
Ta priča se provlači cijelo vrijeme i nema toga tko ne zna za nju.
A HDZ nam se smije u facu kao budalama.
I nije ovome kriv samo HDZ.
Cijela oporba je kriva jer nije stalno dizala svoj glas, a i imala je prilike stati svemu tome na kraj.
Nikaka ama baš nikada nije trebalo zaključiti poglavlje 23 bez sređenih biračkih popisa.
Bez toga nema legalnih ni legitimnih izbora i po cijenu ne ulaska u Eu to se trebalo srediti.
Pogaženi su osnovni postulati demokracije.
Ni sama EU preko ovoga nije smjela priječi.
Ako prelazi preko ovoga ne nadam se u budućnosti ničemu dobrome.

Neka Vlada na čelu sa gubernatoricom primi "pozdrave" iz grada sa više birača nego stanovnika.
I neka se Jadranka dići sa svojom vladajućom kastom u takvim mjestima.
I neka priča o demokraciji.
Dođi Jadranka ovdje u Makarsku da vidiš što ti dečki rade.
Dođi jadranka u grad ponovno da položiš vijenac na spomenik Franji Tuđmanu koji ste nelegalno podigli.
I sam pok. Franjo bi se prevrnuo u grobu kad bi vidio što ste napravili svojoj zemlji.
Dođi Jadranka u grad u kojem gradonačelnici, dogradonačelnici i razni tajkuni dižu bespravno spomenike i još ispod njih stavljaju svoja imena.

STIDIŠ li se Jadranka?
Da li su ti tvoje sluge i podguzi rekli pri polaganju vijenca na spomenik Franji da je nelegalno podignut?
Ili si se opet pravila mutava i ništa nisi znala.
Znaš li Jadranka da su tvoji HDZ-ovci ovdje svoj glas davali Bandiću na predsjedničkim izborima, a ne vašem kandidatu?
Znaš li Jadranka da i dalje imaju odličan odnos sa Bandićem i ostalom ekipom (znaš ti dobro na koga još mislim)?
Znaš li Jadranka da tvoji članovi do krajnosti uništavaju ovaj nekad lijepi grad?
Znaš li Jadranka da na najvećim oazama zelenila u ovom gradu namjeravaju graditi prateće objekte koji će služiti Jaki Andabaki i ostaloj ekipi. (I to će država dati za deset lipa po kvadratu)
Znaš li Jadranka tko u turističkoj sezoni po cijele dane najvećim pikamerima radi u sred grada?
Znaš li Jadranka tko je vlasnik Lidla.
Znaš li Jadranka tko izvodi radove uz blagoslov gradonačelnika, a bez blagoslova gradskog vijeća?
Znaš li Jadranka kako je stanje na Makarskim plažama?
Znaš li Jadranka da koncesije na Makarskim plažama (ležaljke) drže HDZ-ovi vijećnici ili njihova rodbina?
Znaš li Jadranka da unazad nekoliko godina u Makarskoj imamo cca 2000 kreveta manje prijavljeno nego li je bilo prije, a izgrađeno je više stotina novih stambenih jedinica u kojima borave neprijavljeni gosti?
Znaš li Jadranka kako radi Turistička zajednica grada Makarske i gdje se mafijaškim poslovima i pogodbama odlijeva novac?
Znaš li Jadranka da je ova NAŠA R.H. dala gradu Makarski zemljište za DESET LIPA PO JEDNOM KVADRATNOM METRU za gradnju (proširenje) groblja?
Znaš li Jadranka da Jedan metar grobnice sada košta cca 700 eura.
Znaš li Jadranka priču o tome da je od betona namijenjenog groblju napravljen malo veći objekt jednom gradskom vječniku.
Znaš li Jadranka tko je u privatizaciji uništio tvornicu „Amfora“- Makarska (tvornicu Pepsi-cole).
Hej zamisli uništiti i izgubiti franšizu Pepsi-Cole. Znaš li Jadranka sa kakvim nekretninama raspolaže taj direktor kojemu je osobno Polančec potpisao dokumente za upotrebu objekta.
Znaš li Jadranka što o rasprodaji hotelskih kapaciteta u Makarskoj.
Znaš li Jadranka što o prodaji trgovačkog poduzeća „Primorje“ (možeš pitati i sanadera).
Jebe se Guciću-oša preko grane.
Ma Jadranka mogao bih ti ovako pisati da bude više riječi nego što ih ima u knjizi „Rat i mir“.
Ovakvo u kratko ispisano ti je vrlo slično,a negdje još i gore (Baška Voda) po svim mjestima Makarskog primorja.

grd & lin

Tko je glasao

pa grdi...

...odkat mi tu svi gnojimo o tim izbornim listama? tko je ono prvi počeo (jel hadži, fredi, ti...a i mrak je neke tablice bacal...pa su onda novinari prepisivali, right? Globus, čini mi se....btw. trebali su im hadži i ostali pozvonit na vrata redakcije, pružit rukicu i reć' : honorar, bitte :))

i ovo što pišeš nije ovome kriv samo HDZ.
Cijela oporba je kriva jer nije stalno dizala svoj glas, a i imala je prilike stati svemu tome na kraj.
Nikaka ama baš nikada nije trebalo zaključiti poglavlje 23 bez sređenih biračkih popisa.

sve stoji.

sad za ovo drugo sam malo manje sigurna:
Bez toga nema legalnih ni legitimnih izbora i po cijenu ne ulaska u Eu to se trebalo srediti.
Pogaženi su osnovni postulati demokracije.
Ni sama EU preko ovoga nije smjela priječi.
Ako prelazi preko ovoga ne nadam se u budućnosti ničemu dobrome.

ja bih, ak se mene pita, da onda uđemo u taj jebeni EU kad smo se već toliko godina zajebavali, takitak će uć i ostala ekipa iz regiona, jelte, tak da je onda možda glupo ostat vani do bogznakad?
sredit te popise ili sada na brzinu ili odmah krenut s tim poslije izbora (iako će bit nelegitimni...pa i do sad smo živjeli pod nelegitimnim vladama svih boja, i nismo pocrkali (još) pa valjda onda budemo preživjeli dok se to ne sredi?

btw. EU će (mislim) preći preko toga, jebe se njih, to je naš interni problem, reći će - kao što je i agresija na RH bila naš interni problem, dok nije i njima postalo gusto zbog hrpe izbjeglica a i straha da se stvar ne prelije preko južnih granica, itd. - ali, dakako da ga moramo riješiti (ali sami);

CC

Tko je glasao

C.C

Predlažem Premijerki i Predsjedniku da probno mjesto za sređivanje biračkih popisa odaberu Makarsku rivijeru.
Eto iz Makarske je Kirando Mrsić, Zlatko Gareljić, neke bivše saborske zastupnice.
Iz Baške Vode je Ivela, GRanići Radić itd.
Iz Brela je Bajić

Ej pa cijela ergela političara je sa ove rivijere.

Bajiću sredi Brela.

Ivela sredi Bašku Vodu. (Roščić će ti kao poznati pripuz izaći u susret-garant)

Mirando i Zlatko sredite Makarsku.

A ti Jadranka bar ishoduj legalizaciju spomenika pok. Franji Tuđmanu da možeš ponovno ovdje bez srama položiti vjenac i pokloniti se.

Tko je glasao

viđe ti njega...

...on bi prvo svoj kvart sredil, hehe..to se zove ljubav prema rodnom graru, rodnoj grudi ili tak nekak....

šalu na stranu, može. i to nije loša ideja s obzirom da su čak dva kapitalca iz tog kvarta (dotur Ivela , Bajić...

i fakat, Jaca nek sredi to oko spomenika...ta, neće valjda i ovdje morat stavljat vijenac sto metara dalje (kao ono u Borovu selu, ak se ne varam?)
niš, reci ti Rinčici nek proslijedi prijedlog na relevantnu adresu pa da vidimo...

CC

Tko je glasao

Kakav popis birača, kakvi bakrači

Ja bih im privremeno oprostil sve učinjene gnjusobe samo da uvedu otvorene liste kandidata s preferencijalnim glasom. Da narod napokon sam izabere svoje predstavnike. Da vidiš kak bi se neke guzice brzo ohladile!

Tko je glasao

Golgota

Nema oprosta.
Prvo sređivanje spiska birača, a potom može i ovo tvoje ali tek potom.

Tko je glasao

Sinulo mu je, ali

nije govorio o ljudima, a ne istama kao što niti meni nije odgovorio na neke prijedloge koje sam i ovje spominjao... Baš kao niti onomad Lesar & Tonči ili pak tvoj komšija Golenko... Uostalom si i sam fantastično spomenuo onu tišinu koja odzvanja u ušima kada spomeneš istinske promjene koje sadrže potpuno ispravno usmjerene prijedloge Odluka...
Uostalom sam to i spominjao u svom Dnevniku, a znaš i sam što sam/smo o tome govori/o/li onomad u SDPeju...
Nema nikoga izuzev par entuzijasta i slažem se da je uistinu došlo vrijeme da se i naš glas čuje...
Stoga ajmo počet kričat na tri-četri-sad :) jer to je jedini način da se razbude uljuljuškana uheka pred san ...
Baš sam si malo pogledal nekaj o bosanskim piramidama.. Frendova baka ima kuću na piramidi Sunca...
pozdrav iz najjužnoameričkijeg kvarta na svijetu

Provinciopolis

Tko je glasao

Grubišić došao k sebi

Ništa momci od trećeg puta, imate posla s mafijom a ne političkim konkurentom.

Tko je glasao

Napokon je i Grubišiću sinulo

"Svi dosadašnji izbori u Hrvatskoj bili su prijevara, jer su održani bez preciznog popisa birača, odnosno na osnovu popisa na kojem ima više birača nego što Hrvatska ima stanovnika. Sada je izvjesno da će se na taj način održati i slijedeći parlamentarni izbori, što znači da ni ti izbori neće biti legalni, ni legitimni. Razmišljam, stoga, da bojkotiram slijedeće izbore, te da Hrvatsku zbog smišljene izborne prijevare prijavim tijelima Europske Unije. Svima je, naime, jasno da prenapuhani izborni popisi služe isključivo za izborne manipulacije, odnosno za punjenje biračkih kutija listićima nepostojećih birača. Već dugo upozoravamo na to, no ništa se u međuvremenu nije promijenilo što znači da će u takvim okolnostima predstojeći izbori biti najobičnija farsa – ističe don Grubišić, te dodaje da će o svemu sutra (utorak) u Splitu razgovarati s dr. Josipom Kregarom (s kojim je don Grubišić blisko surađivao posljednjih nekoliko mjeseci i s kojim je dogovarao zajednički izlazak na izbore "

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/don_grubisic_ce_prijaviti_hrvatsku...

Tko je glasao

kukurikuuu, kokodaaa

Nije mi bas jasna svrha ovog dnevnika a ni poruka, jer je napisano manje-vise poznato.
To da su izbori u RH tek obicna roshada i lakrdija i da je cjelokupan sistem izopacen i truo, takodjer je poznato. Pa opet se kalkulira o nekim promjenama nakon izbora, prognozira se, seciraju se stranke i celnici... trla baba lan.
Narode moj, promjena nece biti, naprosto stoga, sto se kompletno zatrovan sistem mora srusiti iz temelja, a to znaci padanje glava i krv. Mili moji, a valjda znate da za tako nesto nitko u Hrvatskoj nema muda.

Cujte, mozemo mi bez kraja i konca naklapati tko je bolji a tko losiji, tko je vece ili manje zlo, bilo pojedinac, bilo neka grupacija.
Pojedinac ili grupacija (bilo koja) moze se izjasnjavati ovako ili onako, verbalno ili pisano i to moze biti ljudima milozvucno posteno i moralno.

Medjutim, ono sto se kod nas zanemaruje i zaboravlja, a sto je presudno, jesu
MORALNI ETICKI STAVOVI, CVRSTI BESKOMPROMISNI, KOJI SE I SPROVODE (a ne samo eventualno deklariraju).
Covjeka ili grupu treba procjenjivati po stavu koji zauzima spram nepostenja, korupcije, kriminala, poroka...ili bilo kojeg zla, bez obzira tko ga cinio!
I onda po njegovoj/njihovoj akciji-reakciji na zlo!
Moralne osobe ce se odupirati zlu, raditi sve da ga onemoguce, zaustave, ili barem umanje i poprave, bez obzira koliko to bilo nepopularno ili rizicno.One jednostavno ne stavljaju u prvi plan sebe, nego zajednicu u kojoj zive. I oni su jedine prave ljudske velicine i pravi vodje.
Ako takve ne mozemo prepoznati i pronaci medju sobom, onda smo kao drustvo u alarmantnom i tesko bolesnom stanju. I osudjeno na prokletstvo.
Ono sto se takodjer zaboravlja jeste cinjenica, da drustvo koje tolerira i ne kaznjava zlo u sebi (pa se ono slobodno i nezaustavljivo siri) nikada ne moze ni imati takvu vlast koja ce raditi za opce dobro, pametno upravljati i voditi zemlju u bolju buducnost. Ono sto se zasluzuje, to se i dobije, sto se sije ono se i zanje. Prirodno - drustveni zakon.

Mozda je svemu kriv taj nesretni mentalitet Hrvata, dobro poznate "vrline": vele-tastina i sklonost snobizmu, prevrtljivost, beskicmenjastvo, plasljivost, gotovanstvo, sentimentalna mlitavost, mitologizacija proslosti, povodljivost, lakovjernost...(redosljed je nevazan)
Ma znam ja da je nemoguce promijeniti mentalitet, ali mudra vladavina cuda postize.

Na kraju, imam ovakav prijedlog;
Hrvatska je religiozna zemlja, a Hrvati veliki vjernici.
U Hrvatskoj sve vrvi od bozjih simbola i sve ovisi o Bogu.
Stoga nek duhovni pastiri pozovu vjernike, da se ujedine i svakodnevno u crkvama i kod svojih kuca jednodusno mole Svemogucemu za spas domovine i svojih obitelji od propasti.
Ali nek se mole jednostavnim rijecima, iskreno i s vjerom da ce On uciniti! Ako nemaju povjerenja u Njega, onda nema ni uslisenja. (napomena: Svemoguci je objavio da su mu dosadne litanije i uzvisene fraze koje se stalno ponavljaju i ne dolaze iz srca, nego s usana i da ih niti ne slusa).
To svakako treba pokusati, tim vise sto je besplatno (ako ne idu preko Crkve i njenih usluga), ne treba puno rada ni truda, nista se ne gubi, a dobitak moze biti fantastican (bas ko skrojeno za Hrvate).

Ovo pisem najozbiljnije, jer u to vjerujem na temelju osobnog iskustva i istinitih dogadjaja. Amen.

Tko je glasao

@golgota

i na kraju dnevnika mi nesto jako nedostaje.. sto je to sto ti predlazes kao suvislo rjesenje?

izbori su blizu. stanje opisano u dnevniku svima poznato. ne vjerujem da ce se ista sustinski promijeniti. u kratkom roku do izbora.

i zato se vecina citatelja vjerojatno pita isto sto i ja :

Sto si htio dnevnikom postici? Koji je cilj?

I koji je tvoj prijedlog/odabir za slijedece izbore?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Spinanje poante

Štefi,
pa ne buš valjda velila da ti je nerazumljiva poruka o izboru "manjeg zla". Pa svi koji uopće govore o izborima govore o izboru manjeg zla. Ili ti ne govoriš tako? Kako ti govoriš? Hoćeš li ti glasati za najbolje i koji je to etalon vrijednosti temeljeg kojeg ćeš odrediti kaj je najbolje. Podijeli tu vrijednost sa nama ovdje na Pollitici.
Muči te kaj je završetak intrigantan, kaj poziva na duboki uzdah, kaj uspoređuje političare sa kokošima ili...
i zato se vecina citatelja vjerojatno pita isto sto i ja :Sto si htio dnevnikom postici? Koji je cilj? Ti si prva koja to pita, nisam znao da si ti glasnogovornica SVIH. Čudno da dolje Demos vrlo dobro razumije duboku kompleksnost teme i posljedično apstiniranje od iste. Zap isto tako. Moj izbor je nebitan iako sam ga u više navrata objavio. Prijelazna vlada nacionalnog spasa bez izbora koji to nisu. Međutim moj izbor ne prolazi jer izbija adute raznih sinekura i benefita jer izbija mogućnost daljnjeg hapanja, jer nudi oslobođenje ćovjeka od neumitnog ropstva, jer talasa...
Zato i ti ne razumiješ pisca, a ne razumiješ iz osobnog licemjerstva spram nježnog ubijanja na rate. Zato je pitanje jel manje zlo pravi izbor, dobro?

Tko je glasao

Golgota

"zato se vecina citatelja vjerojatno pita isto sto i ja :Sto si htio dnevnikom postici? Koji je cilj?"

Za mene, ste, sa strane gledano, jedino ti i @nemesis konkretni i jasni :

"Balkan je kolateral u globalnoj igri perverzije. Kapitalizam je u svojem biću patološki, hapački - programiran da generira ovce i pastire. Zato taj sustav treba svim sredstvima rušiti inače nam slijedi nazadovanje u buduće robovlasništvo. Da, smrtno sam ozbiljan! " - GOLGOTA

"Znaš li kaj je institucija prijelazne vlade nacionalnog spasa. To je društveni konsenzus koji grupi građana u plebiscitnom uvjerenju da je stranački sustav atrofirao osigurava da se za dogovorni period izaberu najmoralniji "volonteri" koji će kao "VLADA" u prijelaznom razdoblju sa kompetentnim ljudima dobre volje postaviti temelje novog društvenog odnosa na temelju novog društvenog ugovora.
To je jedini način mirne tranzicije jedne vrste društvenih odnosa u drugu vrstu. Alternativa je manje zlo u idućih tolko i tolko godina dok se ne formira kritična masa proturječja društvenih odnosa kada počinje teći krv. I to nije pitanje dal da il ne već samo - kada!!! " Od “Golgote”-

Svi ostali, muljaju (stranački) ili lutaju i ne znaju šta bi !

Tko je glasao

Good point Bane

Potpisujem citate!

Tko je glasao

demos koristi ovaj dnevnik za

demos koristi ovaj dnevnik za samopromociju.. tj. promociju svoje stranke.

stanje je svima poznato. kukuriku je manje zlo, i to je to.

vlada nacionalnog spasa je diktatura vec nekoga tko bi se proglasio spasiocem.. tj. nekih koji ne bi bili izabrani vecinom.

izbori buju bili po sistemu od do sad. nije ih moguce mijenjati u ovako kratkom roku i da postoji volja.

i kaj sad?

sveopca depresija. ili revolucija? ili kaj?

lijepo je imati utopijske ideje o dobrom i kvalitetnom, no daj bar onda zavrsi kao da smo u bajci.. ili filmu..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Zlo je zlo i uzgaja novo zlo

stanje je svima poznato. kukuriku je manje zlo, i to je to. Imamo li mi pravo konačno ne birati zlo?

U tu svrhu neophodne su otvorene izborne liste da građani imaju prilike micati zlo iz svih stranaka, koje se tako čvrsto zalijepilo da im nisu potrebni ni birači- dovoljan im je položaj u partiji i evo njih da u Saboru ili vladi i dalje služe sebi, svojim interesima i interesima onih čije su oni glavne marionete.

Dok nam ne omoguće biranje osoba na otvorenim listama, bit će sve isto: veće i manje zlo vladat će našim životima, bez ikakve odgovornosti i na štetu Hrvatske.

Tko je glasao

Dok nam ne omoguće biranje

Dok nam ne omoguće biranje osoba na otvorenim listama, bit će sve isto: veće i manje zlo vladat će našim životima, bez ikakve odgovornosti i na štetu Hrvatske.

I koga ces imati tada na listama osim onih koji ce biti medijski podobni, tako da ces uopce cuti za njih?

Tko je glasao

Nema druge do ustrajnosti na ponavljanju

Naravno Petra, to je suština problema kojeg neki ne žele vidjeti ili namjerno opstruiraju.
Stoga bi bilo dobro možda reducirati pozornost na neke druge marginalne teme (manje ih komentirati) već se usredotočiti na ovo i mantrati do stupnja dosade!:(

Tko je glasao

lunchy

a glas za Lesariste je glas za Radnike ili za opće dobro ili je i to utopija !?
Slabo komentiram detaljnije jer nemam vremena. Trebao bi mi dan trajati minimum 48 sati da bih secirao ( citeovao ) svaku od njih pa elaborirao ( argumentirao ) zašo je tomu tako. Čak i tada smisla nema jer nečije prihvaćanje novog znanja u biti je samo iznimka koja potvrđuje pravilo, a pravila su razna - od onih koji interesno ne prihvaćaju išta što ne vele njihove centrale do onih koji nažalost nisu u mogućnosti shvatiti išta osim crvene krpe pred očima...
Nije ovo vezano isključivo uz @lunu ili Politiku, ali nakon ovakvog "komentara" čovjek jednostavno izgubi volju za ičim...

Provinciopolis

Tko je glasao

@provinciopolis

ma svejedno.. za kukuriku, za laburiste... pa kaj stvarno mislis da je neka velika razlika? ja na zalost ne mislim tako.. ne svidaju mi se ni jedni ni drugi..

no ne mislim ni da imamo alternativu u "utopijskim vladama nacionalnih spasova"

to hocu reci.

nema vremena za drasticne promjene do izbora. nema sanse da netko sredi biracke spiskove. nema sanse da se glasanje dijaspore ukine. nema sanse da se smanji utjecaj manjinaca.

jedino suvislo i moguce je u ovom trenutku zeljeti izbore sto prije, ne glasati za hdz, pa ako ih ne pohapse svih da bar ne dobiju nikakav relevantni postotak. da bi se to dogodilo treba biti sto veca izlaznost jer se time smanjuje se utjecaj birackih spiskova, dijaspore, manjinaca.

pokusati otkriti tko misli srediti biracke spiskove odmah, kao i izborne jedinice, zakone o manjinskim glasovima, a ako misli ukinuti glasanje dijaspore jos bolje..

cim zavrse izbori na tome gradanskom akcijom inzistirati na tome. to je jako vazno jer su gospodarski rezovi neophodni. ako se ne naprave preduvjeti sa izbornim zakonodavstvom i referendumom onda ce svaka nova vlada odustati od njih, a to je ono sto nam je u biti nuzno

ne zaduzivati se vise za troskove, sto znaci smanjiti drzavnu upravu, otpustiti hrpu birokracije, osloboditi trziste korupcije.... itd itd..

to sam mislila..

a za taj prvi dio posla, koji bi nam omogucio da o svojoj sudbini stvarno sami glasamo i odlucujemo mislim da je svejedno da li se glasa za laburiste ili kukuriku..
cak i za neki hsp koji nije hdz-hsp, ili za onu grubisicevu akciju koja ce se takoder negdje pojaviti na izborima.. bitno je samo da hdz nestane i da onak koji dode u kratkom roku promijeni uvjete izbora..

onda postoji sansa da gradani hrvatske stvarno sudjeluju u odlucivanju... nekakva vlada nacionalnog spasa bi vjerojatno bila ponovo neka vlada povlastenih na koju se ne bi moglo utjecati jer ne ovise o glasacima, tj. o nikom

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Realnost

Mislim da je realno gledište da ne možemo SADA mijenjati način glasanja i upravljanja državom, nego moramo izabrati manje zlo kako bi nakon izbora MOGLI krenuti u promjene.
Utopijsko gledište da sada nešto promjenimo je nemoguće zbog malo vremena i nedostatka onih koji bi mogli potaknuti promjenu.
Ta utopija bi nakon izbora mogla postati bliža stvarnosti, pa prema tome i ostvarljiva ako bude heroja koji će uspjeti idejama dignuti građane i povesti ih u borbu za STVARNOM demokracijom.

istina* ljubav* sloboda* mir*

Tko je glasao

Brak s manjim zlom je karma

Znaš Mm kak se veli na vjenčanu - reci sad ili šuti zauvjek!
Manje zlo obrazac traje 20 godina, žrtva se priući na zlostavljanje zlostavljača kao dio svakodnevnog obroka. Zato i poslije manjeg zla - manje zlo. I nije zgorega da pročitaš Zapovu polemiku glede vođe na ovoj istoj temi.

Tko je glasao

Pročitah sve komentare

Svjesna sam svega, i da ne postoji u našoj državi ni ideje ni vođe, heroja, kako ga ja nazvah koji bi poveo masu u promjene. No možda se u budućnsti nađe.
No moj komentar se najviše odnosio na promjene koje Vi spominjete, koje smatram da bi se trebale dogoditi, ali mislim da su nemoguće sada prije izbora i da je nama nemoguća misija promijeniti izbore kakve smo imali i kave ćemo opet sada imati.
Da li Vi mislte da su takve promjene moguće u ovo kratko vrijeme i bez vođe?
Hoćete li Vi izaći na izbore kakve imamo (svjesni smo svi već njihovih mana) i birati manje zlo?

istina* ljubav* sloboda* mir*

Tko je glasao

Građani kao klonovi mutavaca

Mm, tnx na afirmaciji želje za novim!
Golgota neće izaći na slijedeće okupljalište onih kaj misle da biraju jer neće i ne želi dati legitimitet bandi lopovskoj kojoj nije bitna ni Hrvatska ni građani, bitne su im sinekure i benefiti na grbači svih i bez imalo srama za tako izvedeno hapanje. Prema tome ovo nisu iuopće izbori niti su legalni izbori niti si legitimni izbori. To i je razlog zakaj sam čitan dan drvio Demosa oko raskrinkavanja političkog kurvanja glede slijedećih izbora. Da je političkim elitama iskreno do Hrvatske i njenog objektivnog sunovrata formirali bi vladu nacionalnog spasa kao prijelazno interventno tijelo koje bi u skoroj budućnosti pripremilo demokratske izbore kak "bog zapoveda"!
Unazad 4 godine upozoravam i mantram da ovo nije država kakvu su sanjali oni koji su položili živote za nju, predlažem rješenja ali na djelu je sveopća gluhost. Rekao sam na jednom drugom dnevniku, izaći će 20% biraća i od tih 20% odlućit će njih 30% dakle 240 000 građana u ime 4300000 sa svim nezakonitostima koje prate izbornu farsu zadnjih 20 godina!

Tko je glasao

To je istina

Ali kako ćete onda djelovati da krenemo na bolje? Zar nije sramota što izlazi samo 20 % pravih birača? Zar ne bi izbori bili legitimniji kada bi izašli svi pa bi se jasno moglo dokazati da su izbori nelegitimni jer bi bilo više glasova nego građana? Ovako se neiskorišteni listići koriste za nelegitimnost.

istina* ljubav* sloboda* mir*

Tko je glasao

Sudjelovanje u izborima

je demokratsko pravo.... i obveza građana.

Obveza nije zakonska, formalno-pravna, nego.... moralna.... građanska. To znamo po tome što apstinencija nije kažnjiva, niti kao parkiranje na zabranjenom mjestu, niti ikako drugačije.

Apstinencija je kažnjiva.... moralno: apstinenti ne umanjuju legalitet i legitimitet izbornih rezultata. Glas apstinenta nije glas, pa se ne zbraja, pa ne vrijedi kao argument.

Osobno, ponajviše moralno prekorijevam one građane koji ne izađu na biralište, a nakon toga "prde" o lošoj vlasti koja je izabrana. Apstinencija je moralno odiozna jer znači izbjegavanje građanske odgovornosti, jer se nakon toga čina gubi moralno pravo na građansku kritiku. Ako apsitiniraš - onda začepi gubicu! Što još imaš za reći, ako kao građanin društva, države u kojoj živiš, nisi bio spreman da se suočiš sa svojom temeljnom moralnom, građanskom obavezom?

Ti si, Golgota, protivnik demokracije? O.K.! Za što si, ako nisi za demokraciju? Želiš rušiti cijeli sistem? O.K. Sistem - to je Hrvatski Sabor, to je Hrvatska Vlada, to je trodioba vlasti, to je višestanačje...

Sve te elemente sustava želiš rušiti? O.K. Što nudiš zauzvrat? Velikog Vođu, koji nikako da se pojavi na horizontu?

Jesi li onda kada si osjetio poziv u svom srcu da ideš braniti domovinu od agresora znao da ti se, kada izboriš slobodu, nudi Hrvatski Sabor, Hrvatska Vlada, trodioba vlasti, višestranačje, parlamentarna demokracija... Ili si mislio da ti nude nešto drugo, pa si zato išao braniti domovinu? Ili si u međuvremenu promijenio mišljenje o Hrvatskom Saboru, Hrvatskoj Vladi.......Jesu li prevarili "oni" tebe, ili ti varaš samoga sebe - i tada, i sada, i zauvijek? Zato jer ti se više od svega sviđa da - budeš prevaren?
Prema sebi i svom životu, prije svega, a potom i prema drugim ljudima s kojima živiš u zajednici.

Tko je glasao

Ajojoj

Apstinencija je kažnjiva.... moralno: apstinenti ne umanjuju legalitet i legitimitet izbornih rezultata. Glas apstinenta nije glas, pa se ne zbraja, pa ne vrijedi kao argument. Si ti možda ze Zagorja da si tak pametna, ajd se malo skuliraj pa mi pošalji mail na mettuzalem@gmail.com - može!?
Ti si, Golgota, protivnik demokracije? O.K.! Za što si, ako nisi za demokraciju? Želiš rušiti cijeli sistem? O.K. Sistem - to je Hrvatski Sabor, to je Hrvatska Vlada, to je trodioba vlasti, to je višestanačje..
O micek, kak muž izdrži s tobom - ugh! Ajd dobro, pročitaj OVO!
Gleć FF, rekel ti je Demos prije - postoji konverzacija na Pollitici i prije no kaj si ti došla, dakle svijet je postojao - ti si se tek rodila dušo. Nemaš cajt listati arhivu!? Lijepo pitaj i sudionici će ti sigurno odgovoriti. Ovak se postavljaš kao da tvoj okoliš mora titrati na tvoj uzdah. Za tvoj info da nisam baš od jučer - jedan od autora zadnjeg Zakona o radu u bivšoj SRH bila je i moja malenkost. Ostale stvari ne smijem jer bi prohaltala tko je Golgota imenom i prezimenom a to još nije vrijeme. Jedino da pitaš pok Supeka s kim sam (i nekim drugima) pokušavao stvoriti Alijansu za treću Hrvatsku, pa recimo J. Zovka (iz D.Andrijevaca) u projektu Hrvatskih Socijaldemokrata (HSD), pa recimo V.Laya o osnivanju Saveza Zelenih Hrvatske 1987.g. - kapito micek, preveć sam videl i preveć njušim političku istinu. Joj da i ono najvažnije nis ti rekel - znam da niš ne znam!Howgh!

Tko je glasao

Pokušavao si?

Na toliko mjesta? I što? Nigdje nije uspjelo? Svugdje su te prevarili?

Ne bi li trebao biti gnjevan na sebe - a ne na "njih"?

Tko je glasao

Brigo moja pređi na drugoga

Nisam gnjevan već žalostan zbog takvih kao ti koji vide problem ali ne mrdnu prstom u sanaciji, a imaš djecu micek!

Tko je glasao

Fomički i Golgoti, Kaj

Fomički i Golgoti,

Kaj otvarate novi front?

Dajte se saberite i probajte spustit loptu.

Tko je glasao

@Skviki, frende stari... znam

@Skviki,
frende stari... znam da nemaš skrivenih namjera ali pripazi malo,...
.....nemoj rabiti množinu jer time i bez namjere šalješ nekome pogrešnu poruku....

Tko je glasao

Isprika:

posljednja rečenica je nepovezana jer sam nešto nehotice izbrisala. Zaboravi je, ne da mi se vraćati film.

Tko je glasao

wow

Time ćeš stvarno dati snažnu poruku.... kome?

Legitimitet će imati makar izašlo 0,1% građana na izbore - tako da taj dio otpada - ako im do sada nije smetalo, neće niti od sada. Razumijem tvoj stav - ali mislim da bi trebao zažmiriti barem taj dan na nesavršenosti - i dati glas onome tko ti je najsimpatičniji.

Tko je glasao

Legitimitet će imati makar

Legitimitet će imati makar izašlo 0,1% građana na izbore

to je ipak malo nategnuto.
legalitet je i u tom slucaju neupitan, ali legitimitet (kao neegzaktna kategorija) - ne.

ipak, ne sumnjam da ce slijedeci izbori imati legitimitet, i izlaznost od cca 60% (vjerojatno i visu u odnosu na stvarni broj biraca). tu bi bilo zgodno da @golgota odgovori koji su to parlamentarni izbori u hrvatskoj imali izlaznost 20%? - sto je podatak koji je vise puta stavio na ovu stranicu.

no sve to skupa (visoka izlaznost) nije argument koji bi negirao opravdanost @golgote da se bori / zalaze za ono sto misli da je ispravno. bez obzira sto ja mislim da je to neispravno.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Legalnost i legitimnost

20-25 % je moja pro futuro procjena a ne podatak izlaznosti na prošlim parlamentranim izborima. Međutim nema razlike u suštini jel izašlo 49% ili 0,1% kak veli Zap. Manjina je manjina. A ta manjina funkcionira zadnjih 20 godina jel tak Hatz.. A kaj se legitimiteta tiće, bez obzira na izlaznost u ovakvoj konstelaciji stanja stvari oni su definitivno nelegitimni. Bez obzira na mantru elita.

Tko je glasao

20-25 % je moja pro futuro

20-25 % je moja pro futuro procjena a ne podatak izlaznosti na prošlim parlamentranim izborima.

ok, imas pravo na tu ocjenu, mada u pojedinim komentarima njome baratas kao da se radi o cinjenici, a ne o tvojoj pro futuro procjeni.

ja sam misljenja da ti je procjena losa, a za 6. mjeseci cemo vidjeti tko je bio blize istini. moje je misljenje da ce odaziv biti veci od 60% (obzirom na stvaran broj biraca).

btw, dosadasnje izlaznosti na parlamentarne izbore (u prvih deset jedinica, obzirom na realnan broj glasaca koji se krece oko 3 700 000)

2000. - 2 800 000 izaslih - 76,6%
2003. - 2 470 000 izaslih - 66,7%
2007. - 2 430 000 izaslih - 65,7%

imho, to su sve rezultati solidnog legitimiteta.

Međutim nema razlike u suštini jel izašlo 49% ili 0,1% kak veli Zap. Manjina je manjina. A ta manjina funkcionira zadnjih 20 godina jel tak Hatz..

eto, opet.
o kojoj "manjini u posljednjih 20 godina" to pricas?
kada je izlaznost na parlamentarnim izborima bila ispod 50%?

A kaj se legitimiteta tiće, bez obzira na izlaznost u ovakvoj konstelaciji stanja stvari oni su definitivno nelegitimni.

ako vec tvrdis apriori da su izbori nelegitimni bez obzira na izlaznost koja ce se ostvariti, onda moras dati argument za tu tvrdnju. i to argument dovoljno uvjerljiv da svojom tezom / misljenjem mozes negirati volju cca 2 500 000 ljudi koji su odlucili birati (ovo je pak moja pro-futuro procjena)

Bez obzira na mantru elita.

i bez obzira ne tvoje mantre.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Sreća stranačka ako Golgota griješi

Naravno da u mojoj procjeni pro futuro ima mojeg "kaj se babi snilo..." jer priželjkujem stanje političke svijesti građana u kojem oni prepoznaju političku manipulaciju izborima koji to nisu. Veliki izlazak pokazat će samo da sam se prerano poveselio osviještenoj masi koja odlućuje o svojoj sutrašnjici. Stanje stranačke jurnjave na sinekure i benefite daje tebi za pravo u optimističnim procjenama izlaznosti a meni poruku da prihvatim onu staru da - narod dobije onakvu vlast kakvu zaslužuje. I bez prava na post festum cmoljenje.
A glede moje mantre da ponovim!

1. Hrvatsko predstavničko tijelo - Sabor nije konstituirano sukladno čl 1.st.3 Ustava tj zastupnici u Saboru nisu predstavnici naroda u ustavnom smislu već predstavnici parcijalnih političkih skupina stoga je sastav istog i proizvod njegovog rada u potpunosti nelegalan i nelegitiman

ali i povrh toga

2.Obzirom da nijedni izbori do sada nisu bili ispoštivani obzirom na čl 36. Zakona o izboru zastupnika sami rezultati su nezakoniti i nelegitimni

Sve u svemu Hrvatska funkcionira na bazi fantomskih institucija i upravno-pravnih propisa generiranih od nelegalnih predstavnika naroda koji to nisu!!!

Tko je glasao

Ko prvo treba svakom

Ko prvo treba svakom zastupniku koji ima dvojno državljanstvodati ultimatum da se za samo jedno odluči.
Ako se ne želi odreči stranog državljanstva, nema više saborskog mjesta.

Ukinut sva dvojna državljanstva, a onima koji se ne žele odeči stranog, oduzeti glasačko pravo.

Nema te osobe koja može biti lojalna dvema državama.

Tko je glasao

Skviki

Nije, valjda, da mogu, biti, članovi Sabora - stranci !

Tko je glasao

naravno da mogu.. kaj to nisi

naravno da mogu.. kaj to nisi znal?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

naravno da mogu.. kaj to nisi

naravno da mogu.. kaj to nisi znal?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Tako je!

Živio Skviki!

Tko je glasao

A glede moje mantre da

A glede moje mantre da ponovim!

da poznata mi je tvoja mantra kojom uporno krivo tumacis tekst ustava. :-)

no ni ona ne odgovara na pitanje koje sam ti postavio - cak i da ustvrdis da su svi izbori provedeni suprotno ustavu, opet ne vidim od kuda si iskopao "manjinu", buduci je izlaznost na sve dosadasnje parlamentarne izbore bila veca od 50%?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Zastupnici kao predstavnici nečega

Naravno da funkcionirajuća iliti funkcionalna manjina ordinira zadnjih 20 godina. Kad zbrojiš sve vladajuće koalicije pojedinačno u zadnjih 20 godina i njihove glasove iz aviona je vidljivo da to nije 50% glasača izašlih na sve izbore dosada pojedinačno, a da ne spominjem i one u čije ime "izabrani" odlućuju a nisu dobili njihov mandat. Dal ti to nazivaš demokracijom tj principom većine!.
Hrvatska demokracija je reduktivna demokracija u kojemu dominiraju partitokracija, stranačka korupcija, klijentelizam i nepotizam, a građani se s time ne identificiraju i u tome ne sudjeluju, ni regionalno, ni lokalno. Glavni je problem kaj ne postoji ni konsenzus stranačkih elita o tome kaj je demokracija, politika, kaj je demokratska zajednica. Demokracija nije samo to da imamo više stranaka, ona mora biti participacija.
Gdje ti u izboru zastupnika kao predstavnika naroda vidiš participaciju glasača. U zaokruživanju rednog broja neke liste koju je sanjao i skrojio Zoki ili Jaca. Aha, podući me kad ja pogrešno čitam Ustav, kako to narod ostvaruje vlast putem svojih predstavnika, jesu li zastupnici zaista ustavni predstavnici i čiji su predstavnici...

Tko je glasao

PS

Znaš li kaj znači ovo!

http://www.jutarnji.hr/istrazivanje--sdp-ima-samo-2-5-posto-prednosti-pr...

Približno isti rejting znači samo jedno; isti - isti, katastrofa vodstva s Iblera. Članstvo je u ovoj igri nevino!

Tko je glasao
Tko je glasao

Nažalost, mislim da nije

Demos, konačna slika odnosa snaga nema veze sa anketama ovim il onim. Ovdje igra samo izlaznost. Kod velike izlaznosti 88 mandata je utopija a kod male realna opcija. Moja procjena izlaznosti je 20-25%. Jasno ti je kaj to znači. Tu igra samo postojeća inercija, mozak jok...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci