Tagovi

Je li Ivo Josipović predsjednik ili izdajnik?

Nove optužnice protiv hrvatskih branitelja među kojima su potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks i bivši ministar Ivan Vekić što ih je podiglo srbijansko Tuilaštvo za ratne zločine podigle su opravdanu buru u hrvatskoj javnosti, ali su još jednom razotkrili izdajničku politiku koju prema Srbiji kao agresoru na Republiku Hrvatsku kojoj je predsjednik vodi Ivo Josipović.
U čl. 93. stavak 3. Ustava Republike Hrvatske doslovno piše: „Predsjednik Republike odgovara za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske“. U prethodnom stavku predsjednik republike se također brine i za stabilnost državne vlasti. U povodu optužnice koje su stigle iz Beograda predsjednik Josipović je u New Yorku gdje je na zasjedanju Glavne skupštine Ujedinjenih naroda izjavio da je siguran kako „da Hrvatska ne će dospustiti, niti ima načina da se to dogodi, da netko tko nije odgovoran bude suđen i kažnjen za ratniu zločin“.
Ova skandalozna izjava predsjednika Republike Hrvatske otkriva da Ivo Josipović krši jednu od temeljnih ustavnih odrednica njegova dužnosti, a to je „obrana neovisnosti“ države kojoj je na čelu. Kao predsjednik Republike od njega bi se trebalo očekivati u ovom slučaju da odlučno i s gnušanjem odbije optužnice koje su protiv hrvatskih branitelja na temelju vojnog tužilaštva neprijateljske JNA gdje su napisane stigle iz Beograda u Osijek. Međutim slijedeći svoju kapitulanstvu politiku prema Srbiji i njezinom predsjedniku Borisu Tadiću i ponašajući se čak u širem smislu kao predsjednik nepostojećeg Zapadnog Balkana Ivo Josipović, iako je po struci pravnik, zdravo za gotovo prihvaća ugrožavanje državnog suvereniteta Republike Hrvatske i čak ne smatra da je suđenje za ratne zločine u mjesnoj nadležnosti Republike Hrvatske a ne susjedne države koja se ponaša kao da komunistička Jugoslavija još uvijek postoji. Što je još gore on ne govori o „zločinu u ratu“, nego prihvaća kvalifikaciju vojnog tužilaštva neprijateljske JNA o „ratnom zločinu“ što je i te kako važna pravno-politička razlika.
Jedini koji se usprotivio Josipovićevoj reakciji na optužnice iz Beograda bio je jedan od optuženih Vladimir Šeks. Međutim i on sam nije dosljedan ne smao u vlastitoj obrani nego i u obrani suvereniteta Republike Hrvatske i njezinih državljana. On je ocijenio da ne priznaje tužiteljstvo bivše JNA koja je bila gresor na Hrvatsku i koja je doživjela poraz, dodajući da optužnicu ne će preuzeti, kao što je to učinio Ivan Vekić. Međutim pozivajući se na slučajeve Purda, Divjak, Ganić Vladimir Šeks kritizira pravosuđe Republike Srbije koja je uzelo sebi za pravo da kazneno progoni i izdaje tjeralice za džavljanima svih država nastalih raspadom Jugoslavije. Vladimir Šeks tvrdi da Hrvatska na to ne može utjecati, što je notorna neistina jer kad bi se Hrvatska držala svojeg Ustava kao što se u oviom slučajevima ne drži, onda bi jednostavno ignorirala optužnice iz Beograda i poduzela pravne i političke korake na međunarodnom planu da se ospori pravo Republike Srbije da progoni osobe za djela koja su počinjena na teritoriju drugih država.
Ono što je manje poznato javnosti, a što novinari javnih i komercijalnih medija ili iz neznanja ili namjerno prešućuju jest dokument koji je potpisan u Zagrebu 13. studenoga još 2006. godine između glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Mladena Bajića i tužitelja za ratne zločine Republike Srbije Vladimira Vukčevića. U tom sporazumu Hrvatska prepušta Republici Srbiji „progon kaznenih djela ratnih zločina, zličina protiv čovječnosti i genocida“ državljana Republike Hrvatske. Prema tome, za optužnice koje su stigle iz Beograda kriva je Vlada HDFZ_a kojoj je na čelu tada bio Ivo Sanader, a jugonostalgičarska SDP-ovska oporba na čelu sa Zoranom Milanovićem nije ni zucnula o tako grubom kršenju hrvatskog državnog suvereniteta, kao što ni sad ne spominju. Zato je i Vladimir Šeks izjavio kako Hrvatska na to ne može utjecati, jer jednostavno to nije točno. Taj sramni sporazum se može otkazati, kako je uglavljeno u samom sporazumu. To je jedni način da se spriječe i zaustave apsurdne situacije u kojima agresorska država 15 godina nakon završetka rata, u kojemu je Srbija doživjela poraz, napada Hrvatsku, a sve to podržava glavom i bradom predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Komentari

opet malo isključenja

jezik se opet oteo kontroli

vkrsnik i tenor su isključeni do 15. studenog, a daljnji komentari na ovaj dnevnik su zaključani

Tko je glasao

rječnik

Tko je glasao

odgovor na pitanje iz naslova

odgovor na pitanje iz naslova mogao bi se izvuči iz nadimka svileni kojeg su stradalnici domovinskog i rata žrtve agresorske srbo-četničke politike vođene iz beograda dali ivi josipoviću. odgovor se da izvesti iz zajedničkih zagrljaja srdačnih i prijateljskih odnosa svilenog i bore sljedbenika okupatorskog režima u beogradu. odgovor se da napisati iz gromoglasne šutnje kojom se je nemušto oglasio svileni nakon što je četničko pravosuđe osudilo hrvatskog branitelja veljka marića na 12 godina zatvora.

http://www.dragovoljac.com/index.php?option=com_content&view=article&id=...
http://www.vecernji.hr/vijesti/sud-beogradu-unaprijed-osudio-hrvatskog-b...
http://dalje.com/hr-svijet/beogradski-sud-hrvatskog-branitelja-marica-os...

naravno da je svileni predsjednik hrvatske koji je lažnim obećanjima prevario svoje birače i zato veže konja tamo gdje mu financijeri njegove kampanje kažu, a to nije karika u lancu interesa hrvatskih branitelja i običnih malih ljudi.

Tko je glasao

bolesnici i ludjaci.

pa zar vi gosp. krsnik niste znali da u hrvatskoj zemljici ludjaci vladaju ludjacima, bolesnici bolesnicima - vjerojatno valjda samo ludjaci i slicni bolesnici rade protiv sebe i na svoju stetu a da to ni ne vide, niti znaju sta rade!!!

Tko je glasao

vkrsnik. ON je i jedno i drugo.

Tko je glasao

Čnjnc j d Jspvć nj zbrn vljm nrd

K stl plg vlst, sbr, sdstv, tc., tc., nstlrl g j DB, tk t nvd nj ld n sljp, ng zlnmjrn.

Tko je glasao

Imaš li dokaze za to?

Jer njega je podupiralo jako puno ljudi i bilo je očito da se jedan dio Hrvatske želi izvući iz "pokerumljavanja" i "bandićenja". Čak i da uspiješ dokazati da ima veze s UDBA-om sve se čini da mu na predsjedničkim izborima nisu bili ni potrebni. Da bi dobio i bez njih.

pozz
doza

Tko je glasao

Zavisi tko pita :)))

Moglo bi ga se shvatiti i kao Predsjednika i kao Izdajnika, ali on je službeno Predsjednik RH iako u biti nije niti Predsjednik niti Izdajnik već misica koja je dobila lentu pa hoda okolo zazivajući " mir u svijetu " ...
Vjerujem da bi znatno bolje bilo pitati kopače kontenjera, a ne nas revolucionare iz fotelja, a i to pod uvjetom da odgovor na ovo pitanje ikome može donijeti kruha i mlijeka na stol ...

Provinciopolis

Tko je glasao

@vkrsnik

Samo ostrašćen tip kao ti može spuknuti riječ VELEIZDAJNIK, i još dalje braniti neobranjivo. Nije samo srbija doživjela poraz - poražene su opskurne politike temeljene na etničkom čišćenju, istina u kojem je prednjačio Milošević. I stvarno je vrijeme da se olako napisane riječi za legalnog predsjednika RH počnu i sankcionirati.
A zanimljivo, nisam vidio da isti pojam koristiš za Ivu Sanadera koji je za 5 ili 10 mil. eura prodao nacionalnu kompaniju i još k tome, sa svojom hobotnicom, poharao najmanje pola hrvatske zlatnine i srebrnine!
I kako te nije sram sustavno ponavljati istu tezu - jedino nedostaje ovdje ANTIUSTAVNO djelovanje predsjednika Josipovića! Dosadan si i Bogu i vragu!
Joj, da te hoće neki sudac pitati za zdravlje - zbog klevete!!!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

tko je ostrašćen

LjRW,

vi ste se na ovom portalu potvrdili kao ostrašćeni josipovićevac, bez obzira što on radi, pa je s vama bespredmetno raspravljati o ovoj temi. A pored toga u devniku vam se pričinjaju bijeli miševi, jer vidite nešto što nije napisano. nigdje nisam napisao veleizdajnik, time ste ga vi počastili.

ovdje se radi o jednoj josipovićevoj izjavi koja se naslanja na njegovu dosadašnju politiku vođenu od probritanskih elemenata u njegovom savjetničkom timu na pantovčaku. međutim kako za vas, kao ni u dosadašnjim slučajevima, činjenice nisu važne nego vaša zaslijepljenost "likom i djelom" voljenog vođe onda se od vas ništa drugo ne može očekivati.
što se tiče sanadera u potpunosti se slažem s vama, a usput moja malenkost je bio prvi novinar koji je kritizirao sanaderovu politiuku, ali ne samo što se tiče korupcije nego u cijelosti, jer je to bila izdaja nacionalnih interesa, ako vi uopće znate što su hrvatski nacionalni interesi.
eto toliko, za vas i previše.

Tko je glasao

doticni gospon LJRW se vec

doticni gospon LJRW se vec dokazao kao strastveni zaslijepljeni obozavatelj doktora josipovica vec od njegove precjednicke kampanje, pa ga uopce ne treba uzimati za ozbiljno kad blebeta o svom idolu!
naime, on precesto vidi ono cega nema, a ne vidi ono sto bode oci.

Tko je glasao

@vkrsnik VELEIZDAJNIK JOSIPOVIĆ??

Drago mi je čuti da si bio među prvima kritičar Sanadera.
Inače, ne vidim ništa loše u predizbornoj trci podržavati program i manire Ive Josipovića. A što se tiče nacionalnih interesa prepoznaje ga dobro, daleko bolje nego ti.
Britanci oko njega - je tvoja fiks ideja, moj Krsniče.
Ideja pomirenja u regiji je ideja budućnosti i danas, osim retorike HDZ-a, nema iole ozbiljnijih snaga koje bi zastupale drugačije ideje. Šesnaest godina nakon rata vrijeme je za mir i suradnju u regiji jugoistočne Evrope. Žalosti me da to još nisi razumio i prihvatio.
A riječ VELEIZDAJNIK i VELEIZDAJA, povezano s dr. Josipovićem, pa i u upitnom obliku, sramotno je huškanje osiromašenih i obespravljenih hrvatskih građana, nedostojno novinara koji bi trebao znati opakost i ubojitost pojedinih riječi. Kao što pišem da to ni u kom slučaju ne ide uz Predsjednika Josipovića, pisao bih tako i kada bi se ti pojmovi vezali i uz druga imena hrvatske politike. Osim, Ante Pavelića...,Maksa Luburića itd. - da, da...!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ljubina magla

LjRW,

Nije moja fiks ideja o britancima oko njega ako mu je glavni analitičar i to još Srbin došao iz Britanije, kao da u Hrvatskoj nije bilo sposobnih osoba za taj posao. Ljubo jeste li vi slijepi pored očiju ili se ponašate kao doza u prvom razredu.
I jedno načelno pitanje. Kako biste vi reagirali da izraelski predsjednik uzme za glavnog savjetnika jednog Palestinca ili Arapa. Prema tome Ljubo, dosta je prodaje vaše boze, jer s vama u vašoj uobrazilji je uzalud raspravljati argumentima.

Tko je glasao

@vkrsnik Glavni savjetnik, pa Srbin, došao iz Vel. Britanije??

Ne znam da kli je Dejan Jović glavni savjetnik, mislio sam da su ravnopravni i da se dijele po područjima djelovanja? A to da je Srbin, i da je došao s uglednih učilišta iz Vel. Britanije ne vidim nimalo hendikepom.
Ne znam da li Shimon Perez ima glavnog savjetnika Palestinca, ali da bi u kabinetu trebao imati bar jednog solidno obrazovanog Palestinca, logično mi je. I teško hrvatskom predsjedniku, ako bi mu ti preporučivao ili birao savjetnike...!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

jugosloven

LjRW,

budući da ste vi poiitički Jugosloven, dakle pripadnik države koja više ne postoji, kao i nacije koja nikad nije ni postojala, s vama je meni kao Hrvatu teško raspravljati, ali to činim zbog drugih na ovom portalu. vi ste inače u tom smislu već odavno izgubljen slučaj.

Ako vam kažem da je ivo Josipović između uglednog profesora s Fakulteta pšolitičkih znanosti i k tome bivšeg diplomata dr. Brank Caratan i britanskog Srbina dr. Dejana Jovića koji se. između ostalog u Hrvatskom proljeću kao mladac istaknuo u progonu "proljećara" izabrao britanskog Srbina, onda tu nema dvojbe za čije interese Ivo Josipović radi. Uostalom on je u ove skoro dvije godine pokazao postupcima da više vodi računa o britanskoj politici na ovom prostoru nego o hrvatskim nacionalnim interesima na što ga obvezuje Ustav. Za vas kao Jugoslovena i josipovićevca je normalno da je hrvatski predsjednik uzeo za jednog od glavnih savjetnika, ako znate što to znači, britanskog Srbina, jednog od 10 najutjecajnijih Srba u svijetu. Bilo bi zanimljivo čuti kakve veze dr. Dejan Jović ima s hrvatskom politikom i kako u tom smislu on može savjetovati bivšeg Titovog gardistu dr. Ivu Josipovića.

I što se tiče izrealskog predsjednika vi niste kompetentni da dajete ocjene, jer je to stvar Izraelaca a ne Židova koji žive u dijaspori. Prema tome budući da su izraelci protiv uspostave palestinske države, nezamislivo je da jedan Palestinac bude visoko rangirani činovnik u uredu predsjednika Izraela. Budući da hrvatskipredsjednik ne štiti hrvatske interese kako mu to nalaže Ustav sasvim je za njega i za vas Jugoslovene na ovom portalu normalno da mu jedan od glavnih savjetnika bude britanski Srbin. A taj Srbin prema onome što je nedavno napisao u beogradskom tjedniku "Vreme" smatra da narodi nemaju pravo na samoodređenje, pa žali zbog ujedinjenja Njemačke, jer je po njemu "time narušeno načelo status quo u Europi, a to znači dovedena je u pitanje europska sigurnost". Tako može razmišljati samo netko kojemu je u glavi Berlinski zid, a taj netko je ni manje ni više jedan od glavnih savjetnika predsjednika Josipovića. I taj britanski gospodin predaje studentima zagrebačkog fakulteta političkih znanosti, a između ostalog on smatra da se komunistička Jugoslavija nije trebala raspati, pa mu je u tom pogledu smetalo uvođenje demokracije na ovi prostorima, jer je to dr. Dejanu Joviću destabiliziralo krhku ravnotežu između etničkih zajednica. Svakome normalnom tko razmišlja u skladu s razvojem političkih odnosa u Europi treba se dizati kosa na glavi od ovakvih političkih stajališta, ali vama kao Jugoslovenu to je OK. Nazdravlja gospon LjRW.

Tko je glasao

@vkrsnik Lice u ogledalo, polit-diletantu, brojaču krvnih zrnaca

Pišeš:
------------------
...Bivšeg Titovog gardistu dr. Ivu Josipovića.

I što se tiče izraelskog predsjednika vi niste kompetentni da dajete ocjene, jer je to stvar Izraelaca a ne Židova koji žive u dijaspori.
---------------------------------------------
1. Biti Titov gardist bila je čast i u te redove nije mogla svaka šuša, nego ljudi sposobni i časni. Ti, sa svojim sposobnostima i čašću ne bi tim gardistima mogao ni čistiti čizme!
2. Tenor je vjerojatno upotrijebio žestoke riječi za tebe kao personu, ali stvarno treba imati dobre živce za tvoje insinuacije. Jer, nikakva greška memorije, to je samo jedna od mnogih nečasnih i krajnje tendencioznih tvrdnji o jednom Josipovićevu savjetniku, kojeg ne blatiš prvi put.
3. Otkuda tebi pravo da sudiš tko je za što kompetentan kada se radi o Izraelu i Židovima?? Usput, nikada to ne bih napisao da me nisi isprovocirao: znaš li možda zašto je na moju adresu, i na adresu stotina tisuća Židova u svijetu stigla čestitka Shimona Peresa, predsjednika Izraela??
Otkuda ti pravo da me svrstavaš u "političkog Jugoslavena", koji si ti procjenitelj političkog profila ljudi, i ono najgore, DO KADA TI MISLIŠ PREBROJAVATI LJUDIMA KRVNA ZRNCA!!???
Pogledaj, ti koji dužnosnike Hrvatske olako vežeš uz pojam VELEIZDAJE, na kalendar iza sebe: niti je 1941., niti 1991., ovo je 2011. godina!

Ne Josipović, ne Jović... ne prepoznaju nacionalni interes Hrvatske i Hrvata - nego ti, kao i tvoji žestoki nacional- junoši, koji su svaki vrijedan projekt samostalne Hrvatske sjebali već nakon nekoliko godina. I uz tebe i s tvojim harangama, mogla bi nestati i ova, s mukom osamostaljena Hrvatska. Takva, u kojoj, ukoliko bude i dalje potkradana i devastirana od lažnih domoljuba,KAKAV SI TI OGLEDNI PRIMJERAK, bit će sve više "političkih Jugoslavena", MA ŠTO TI POD TIME PODRAZUMIJEVAO!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Dr.Dejan Jovic

"Britanski Srbin Dr.Dejan Jovic koji se ,izmedju ostalog u Hrvatskom proljecu kao mladac istaknuo u progonu "proljecara"......
"gospodine"Krsnik.Hocete li poslije ovoga nastaviti pisati BILO GDJE.
Gospodin Dr.Dejan Jovic rodjen je 12 travnja 1968 godine u Samoboru(Dalje.com.)
Kako se dijete od tri godine moglo istaknuti u Hrvatskom proljecu.
Sramite se "gospodine" Krsnik.Svasta ste drobili do sada,ali ovo je nesto najgnjusnije sto ste mogli napisati.Pozdrav iz inozemstva od americkog jugoslovena (jos jedna vasa umotvorina)

Tko je glasao

Kako se dijete od tri godine

Kako se dijete od tri godine moglo istaknuti u Hrvatskom proljecu.
A mogao je, mogao ... npr. ako je bio partijski sekretar u mlađoj vrtićkoj grupi i s te pozicije rasturio jaslički ogranak Matice hrvatske! :)

Tko je glasao

lapsus memoriae

Tko je glasao

vjekoslave krsnik

imam ja komentar ali nemam sa kime komentarisati.sta se moze komentarisati sa covjekom koji za dijete od tri godine tvrdi da je progonio proljecare.zanima me kako je to promaklo vasoj prijateljici CC koja inace sve zna.

Tko je glasao

lapsus memoriae

I da dodam.Ti vrlo dobro znas da su zbog ovakvih lapsusa ljudi robijali na golom otoku.Ovo si uradio NAMJERNO da ocrnis jednog casnog covjeka i strucnjaka.

Tko je glasao

provokator

Mr. tenor,

ovdje se radi o tome što dr. jović zastupa, bez obzira kad je rođen, čak je teža stvar ono što on danas zastupa, nego da je kojim slučajem u ono doba napadao hrvatske proljećare. ali za vas tenor koji ste američki jugosloven a ne hrvat to nije bitno pa ste se uhvatili jedne pogrješke za koju sam se ispričao.

jedan častan čovjek i to britanski srbin da je častan ne bi se prihvatio savjetničkog položaja predsjednika josipovića, ali budući da je on ovdje poslan sa specijalnom zadaćom onda čast ne igra ulogu. a što se tiče stručnosti u hrvatskoj ima mnogo potkovanijih ljudi koji bi u hrvatskom interesu savjetovali predsjednika josipovića, a ne u britanskom interesu. to samo potvrđuje za čije interese radi ivo josipović, a vi ga podržavate zato što kao američki jugosloven s hrvatstvom i obrani hrvatskih interesa nemate blage veze. vama to siguirno nije jasno, ali je jasno mnogima koji prate ovu diskusiju, naravno osim onih koji dijele vaše mišljenje.

Tko je glasao

Mr Krsnik

ovdje se radi da si ti jedno obicno djubre od covjeka.Zamisli sada ovo.Ti si 1941 bio komunista koji je klao sve zivo po Hrvatskoj.A sto si radio na Blaiburgu to se ne moze ni zamisliti.Poklao si toliko nevinih Hrvata,pogotovu zena djece i staraca.I sto ce mo sada.Ja to rekao i to je tako.Jebiga ,malo sam se zajebao.Ti to nisi mogao uciniti jer si imao 3 do 6 godina.Koga to briga.Sram te bilo Vjekoslave.Ali tebe nije sram.Mene je sram ko mi je sunarodnik.Djubre Ustasko.

Tko je glasao

svim clanovima pollitike

Sramite se svi koji sutite na ovakve lazi i objede clana pollitike vkrsnika.glumite demokraciju i nezamjeranje.Zaso?zar nitko nema hrabrosti ustasi reci da je ustasa.kretenu da je kreten.budali da je budala.provokatoru da je provokator,a govnetu da je govno.A vkrsnik je sve to u jednoj licnosti.

Tko je glasao

@tenor

Nemoj gubiti kompoziciju. Tvoje primjedbe jesu isprva bile na mjestu, ali ovo s ustaškim đubretom nije OK. Reći ću ti odmah da ne glumim ja sveca i ja poludim, pa me netko opomene, pa se vratim u normalu.

Šteta je da se komentari izgube u pogrdama. Ne misli nitko ovdje da je krsnik onoliko objektivan koliko sebe doživljava, ali ako se pokuaš uživjeti u način razmišlljanja nekoga tko stvarno vjeruje da mu Britanija uzima "srcu najmilije" onda vidiš da postoje, osim ustaških, još čitav niz razloga zašto ljudi na Josipovićevu diplomaciju reagiraju kao on.

Ne treba te to dalje izjedati, ljudima je u Hrvatskoj jasno kakvo je stanje na terenu, s čime moraju računati i baratati. Zato nije da ovdje itko glumi demokraciju time što neće krsnika obasipat pogrdama. Treba se i njegove izjave suočit s činjenicama, kao što si ti napravio s godinom rođenja Josipovićeva savjetnika i to je bilo dovoljno. A i krsnik se kasnije ispričao za to.

pozz
doza

Tko je glasao

Krsnik se ispričao za to ?!?

Krsnik cijeli opus ovog dnevnika zasniva na izmišljenim tezama, od kojih je ova o Dejanu Joviću jedna od osnovnih... Zar ti je to nebitno, s obzirom da se "ispričao"?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

laž

bigulica,

opet lažete, jer osim što sam dejana jovića zamijenio iz doba Hrvatskog proljeća za jednog drugog dejana, ništa u mojem dnevniku nije izmišljeno. nije izmišljena josipovićeva izjava, nije izmišljeno da je dejan jović britanski srbin kojega je josipović uzeo za jednog od glavnih savjetnika, nije izmišljen članak što ga je dejan jović napisao u beogradskom tjedniku, i sve drugo nije izmišljeno.

ali kad ne možeš pobiti te činjenice onda se pridružuješ tenoru koji nam iz SAD-a soli pamet, a vi mu se pridružujete. kao što sam već napisao vi ste jedna obična franja s kojom je bespredmetno raspravljati.

Tko je glasao

Tko laže taj i krade

Mislite li na ovaj članak: http://www.seebiz.eu/dejan-jovic-tri-faktora-zbog-kojih-se-raspala-jugos... ?

Jović je ovdje rekao:
Nove države formirale su se na principu: bolje manja država u kojoj smo mi većina, nego veća u kojoj smo manjina.
Time se u post-jugoslavenski politički rječnik vratio pojam "manjina", koji je u Jugoslaviji bio izbačen iz službene upotrebe nakon što su to od Tita tražili vojvođanski Mađari, 1962. godine. Povratak pojma za kojeg se u socijalističkoj Jugoslaviji tvrdilo da je uvredljiv stvorio je kod brojnih pripadnika raznih manjina osjećaj degradacije i neravnopravnosti, a nove etničke i političke većine nisu ništa činile da bi smanjile strahove. Upravo obratno, strah se namjerno proizvodio kako bi manjine ili odselile ili se odmetnule, te time "isprovocirale" rat kojeg nisu mogle dobiti. U tu svrhu manipuliralo se tragičnim uspomenama na prošle bitke i žrtve, pa je prisjećanje na prošlost služilo mobiliziranju za novi rat. Demokracija je tako, umjesto da postane rješenje, odjednom postala problem – jer je uvođenje običnog načela brojanja glasova vodilo u želju da se smanji broj onih "drugih", različitih. Ako ide milom, dobro, a ako ne ide – onda silom: Od takve "demokracije" do nasilne asimilacije pa i etničkog čišćenja i genocida, put je nekad daleko kraći nego što mislimo.

a što vi prenosite, tj. interpretirate u maniri stare jednoumne škole kao:
on smatra da se komunistička Jugoslavija nije trebala raspati, pa mu je u tom pogledu smetalo uvođenje demokracije na ovi prostorima, jer je to dr. Dejanu Joviću destabiliziralo krhku ravnotežu između etničkih zajednica. Svakome normalnom tko razmišlja u skladu s razvojem političkih odnosa u Europi treba se dizati kosa na glavi od ovakvih političkih stajališta, ali vama kao Jugoslovenu to je OK.

Moram priznati, slažem se s onim što je Jović rekao, a ne s onim što ste vi rekli da je Jović rekao...

Stvarno je sramotno govoriti nekome da laže, pored ovakvih bisera koje prosipate!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

srbenda

Tko je glasao

jugonostalgičari ili velikosrbi

Tko je glasao

druže ilija čvoroviću, pardon, šjor krsnik...

svojim minusima vi ste se otvoreno politički deklarirali kao jugonostalgičari ili velikosrbi, ali može vas utješiti da na ovom poratlu niste tako usamljeni.

naravno da nismo usamljeni, pollitika.com je utvrda jugonostalgičarskih velikosrba koji rade za interese velikobritansko-srpskog imperija, a sve sa ciljem da ocrne časne ljude i heroje domovinskog rata kao što su merčep, glavaš, vekić ili šeks...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

pjestrela iz pule

Tko je glasao

Bingo vjekoslave !!!

Ti si jedan vrhunski intelektualac , možda i jedini danas u Hrvatskoj.
Jedini si bio i dopisnik Tanjuga koji NIJE morao slati službama izvješća ( pardon - izveštaje)
o sumnjivim elementima - Hrvatima u Australiji.
Iskreno mi je žao što nisi uspio svoje sposobnosti kapitalizirati kao ravnatelj HTV-a ili bar kao direktor HINA-e ali moguće je da su te u tome spriječili jugonostalgičari i velikosrbi kao ja.
Što ćeš - još smo uvijek jaki.
Jedna prigodna pjesma pa da zapjevamo skupa - tekst nisi valjda zaboravio.

http://www.youtube.com/watch?v=6J7ri91oVcM&feature=related

Tko je glasao

'Alo Tanjug...

Konstruiraš, insinuiraš, lažeš, izmišljaš i klevećeš - Krsniče, konačno si postao "opasni element", što ti nije uspjelo niti u doba jednoumlja!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ne, ne

Možeš vidjeti po mojim komentarima da meni nije nejasno kakvo je krsnikovo pisanje. Ali posljedice takvog pisanja osujetiš kada ga suočiš s činjenicama. Ako ideš na ustaško đubre, onda on ide na srbo/jugo/filo/udbo i ništa od toga.

Inače ja podržavam i sasvim oštro argumentiranje, vjerojatno si to i vidjela, ali ako je argumentiranje. Ako se poziva članove na prozivanje nekog blogera ustašom, onda to i nije baš argumentirano.

I ti si vidjela što i kako piše, ali si dala ocjenu i krenula dalje, bilo bi dobro kad bi drugi mogli tako pa i tenor. Dakle to su moji glavni stavovi, ali onda opet, ni isprika nije mačji kašalj :-).

pozz
doza

Tko je glasao

Slažem se

Krsnik se nikako ne može prozvati ustašom, jer da bi bio ustaša moraš dati prisegu poglavniku, a i Krsnik je tada imao 3 godine ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Mr Krsnik

Tko je glasao

Joooj krsniče...

kak si ti zatucan i dosadan i opsjednut s tim britancima i političkim ovim i onim...

Kako ti više ne prijeti potonuće dnevnika, idem promijeniti plus u minus, toliko da se vidi moj stav o tim tvojim nebuloznim brijačinama!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigulice

Nije Krsnik (sumrak)zatucan i dosadan.Dapace.Ostarilo se i treba se biti u centru paznje.Dati sebi vaznost koja ti ne pripada.Veliki novinar,dopisnik iz Amerike.Hrvatski Hrvat.Ja bih ga tako nazvao poslije svih onih etiketa tebi,Ljubi,meni,Martinu i 98% polliticara.Mi smo jugoslovenski,americki,engleski i kakvi sve ne jugosloveni,pa rekoh eto on je Hrvatski Hrvat.
Zanima me sta bi "gospodin" rekao da ja sada tvrdim da je on 1941 klao Hrvate,a na Blaiburgu bio jedan od najvecih partizanskih krvnika.A u to vrijeme je imao 3-7 godina.Sumraku to nimalo ne bi smetalo tvrditi da je netko drugi u pitanju,bez obzira na starost pocinitelja.

Tko je glasao

gospojice bigulice mozes ti

Tko je glasao

Štovani gospodine...

Pa nije ovo portal za maloumne, pa da je potrebno pobijati nešto što polazi s ovakvih osnova:

Nove optužnice protiv hrvatskih branitelja među kojima su potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks i bivši ministar Ivan Vekić što ih je podiglo srbijansko Tuilaštvo za ratne zločine podigle su opravdanu buru u hrvatskoj javnosti, ali su još jednom razotkrili izdajničku politiku koju prema Srbiji kao agresoru na Republiku Hrvatsku kojoj je predsjednik vodi Ivo Josipović.

Šeks je hrvatski branitelj kojeg bi se mnogi branitelj najradije odrekao, a neki su i sami podigli optužnice protiv njega...

Nije se hrvatska javnost uzburkala, nego ovakvi kao Krsnik, koji si umišljaju da predstavljaju hrvatsku javnost, koji podvaljuju muda pod bubrege, tj. Šeksa pod branitelje, a zapravo žele obmanjivanjem javnosti zaštititi zločince.

A Josipović... s ovim sporazumom ima veze ko' s lanjskim snijegom... Ja Josipoviću puno više zamjeram što se i prema nekim važnijim stvarima odnosi kao prema lanjskom snijegu, zaboravljajući građane koji su ga birali i zašto.

Sve u svemu, ne vidim nikakvog smisla s ovim polemizirati!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

identitet

Tko je glasao

krsnik

nemoj se ljutit, ali ja ne mogu doći sebi da si ti plaćeni novinar. Evo nije da sad nešto psujem ili da sam bezobrazan ili nešto, ali naprosto ne mogu vjerovati.

Na ovom portalu čovjek može, ako prati i ako želi, primijetiti da postoje grupiranja ljudi. Što je i normalno, gdje god je puno ljudi zbližit će se oni s zajedničkim interesima. Ono što ja često tražim u logici bodovanja ovdje, je da gledam oko kojih tema će se složiti najrazličitije grupe ljudi. To je ono što me najviše interesira, vidjeti što će sve nas uspijeti "dovesti za isti stol".

Nažalost moram ti reći da jedna od stvari koje sam primijeto da uvijek uspije okupiti ljude ovdje je to da kod nas ima jako puno funkcija i radnih mjesta koje su okupirali posve neadekvatni ljudi.

pozz
doza

Tko je glasao

frenja, spekula ili pikula..

frenja, spekula ili pikula..

franja je zensko ime napravljeno od muskog franjo

no ono sto ne kuzim je negativnost i podcjenjivacki odnos prema pikuli? jel to zato sto se nece pikulat kao autor hoce ili smatrate da ju neki drugi igraci tjeraju na pokret ili je "samohodna"?

za nastavak ovako "visokoumnog" komentara mislim da je nuzno prvo definirati "karakter pikule"

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

pojma nemate

lunoprof,

kao i u mnogim mnogo važnijim stvarima nemate pojma o lokalnom značenju riječi franja (naglasak je na zadnjemu slogu). to je bigulica po dalmatinski a franja se upotrebljava u splitu i okolici, a ne frenja. to prvi put čujem. franja u ovom slučaju nema veze sa ženskim imenom, nego se radi o nazivu jedne igračke koju vi zovete spekula ili pikula.

ako već govorite o odnosu prema pikuli, odnosno bigulici, odnosno franji, onda je jasno da se njome upravlja, a to je upravo slučaj s bigulicom. bigulica nije rekla ni jednu riječ o mojem komentaru nego me je zbog toga što je nesposobna da upusti u raspravu počastila s neprimjerenim atributima. kako me je počastila tako je dobila i odgovor, a to bi se moglo odnositi i na vas, jer skrečete pozornost s glavne teme dnevnika i komentara.

i te kako bih volio da mi se netko argumentirano suprotstavi, ali jednostavno takvih nema. sve je to manje više na jadnoj raspravnoj razini koja se na kraju svodi na osobno vrijeđanje. eto toliko

Tko je glasao

Ufffff, tipicno hrvatski

Ufffff, tipicno hrvatski cuveni specijaliteti - VRIJEDJANJE, POTCJENJIVANJE, PONIZAVANJE!
Cim je nesto/netko drugaciji i ne uklapa se u ustajalu smrdljivu zabokrecinu.

Tko je glasao

Ma ne brini ti za mene ;)

Kad likovi poput krsnika, koji su trovanje, spletkarenje i podmetanje usavršili još u vrijeme jednoumlja, počnu svoju bespomoćnu hajku - ja se naprosto razveselim!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

gospon krsnik bigulica vam

gospon krsnik bigulica vam nije

pardon .. sjor krsnik bigulica van ni frenja nego mala biga.. mala struca kruha

ni van dobro zabacivat se sa kruvon, to je grihota.. i od boga i od judi..

eto van. stojte mi dobro i samo vi lipo naprid i ne tirajte sve u jedno misto, tamo ste ih dosta vec poslali a niko vas ni poslusa nego van se u facu smijedu.. i vako na peci bokune komentiradu da bi se jos vise mogli smijat.. jer znate, smij van je ka likarija.. prodete liso od puno tega sta cujete jer vas ne moreju najidit

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

bigule

lunoprof,

ovo nema veze s dnevnikom, ali radi točnosti, kako piše u rječniku stranih riječi - bigule dolaze od latinske imenice koja znači loptice kuglice. u nekim krajevima u hrvatskoj, ali ne u dalmaciji, riječ se upotrebljava
za jednu vrstu tjestenine. u dalmaciji bigulica definitvno znači kuglica, mala špekula ili franja.

Tko je glasao

Krsniče,

nemam vremena za gubljenje s vama, ipak sam plaćena po satu, a znate i sami kako ovi britanci mogu biti dosadni i zahtjevni...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci