Tagovi

Je li HDZ u stanju raspada?

Posljednja zbivanja u vodećoj oporbenoj stranci, Hrvatskoj demokratskoj zajednici ukazuju ne samo da HDZ prolazi kroz ozbiljnu unutarstranačku krizu, nego štoviše na proces koji ugrožava samu opstojnost stranke koja je bez obzira na greške najzaslužnija za stvaranje slobodne i demokratske Republike Hrvatske. Ako je stranka u posljednje tri godine njihovim isključenjem ostala bez dva predsjednika HDZ-a koji su zauzimali i premijerske položaje, te da je jedan od njih na optuženičkoj klupi zbog optužbi o korupciji velikih razmjera, onda je očigledno da je Hrvatska demokratska zajednica zapala u krizu iz koje se ne vidi realan izlaz.

Treba međutim podsjetiti da unutarstranačka kriza HDZ-a nije počela posljednjih nekoliko godina, nego ona ima dublje korijene u razdoblju nakon smrti utemeljitelja HDZ-a predsjednika Tuđmana, a čak bi se moglo reći i od samog osnivanja stranke početkom 90-godina. Kao što je poznato predsjednik Tuđman temeljio je svoj projekt stvaranja hrvatske države na pomirbi uvjetno rečeno partizanske i ustaške Hrvatske, odnosno na pomirbi domovinske i izvandomovinske Hrvatske. U tom projektu HDZ se u početku stvaranja hrvatske države oslonio na značajan dio udbaških kadrova iz prethodnog režima, pa je Josip Boljkovac postao prvi ministar unutarnjih poslova, Josip Perković zamjenik ministra obrane, a iza njih je stajao stari udbaški mačak Josip Manolić. S druge strane HDZ je postao uporišna točka i za ratno profiterstvo i kriminalnu pretvorbu i privatizaciju, u čemu su jednako sudjelovali „bijele čarape“ i „bijeli ovratnici“, prvi personificirani Ljubom Ćesićem Rojsom a drugi Franjom Gregurićem. U prvih deset godina hrvatske državnosti iz zemlje je prema procjenama CIA izneseno oko 8 milijardi dolara, ali premijer Račan nije prihvatio ponudu jedne preporučene američke agencije koja se bavi otkrivanje i vraćanjem opranog novca, da se otkriju brojni „kapitalci“ kojima je prijetio bivši hadezeovac Stipe Mesić, postavši pri kraju svojeg drugog mandata i sam kapitalac. Važno je podsjetiti da je raspad HDZ-a počeo Manolić-Mesićevim pučem, a nastavljen je nakon Tuđmanove smrti s nekoliko rascjepa na čelu s „Demokratskim centrom“ Mate Granića, preko „Hrvatskog bloka“ Ivića Pašalića.

Nevolja je bila da je na čelo vodeće hrvatske političke stranke zasjeo na više jezika blagoglagoljivi, ali nezajažljiv u bahatosti i gramzivosti Ivo Sanader. On je, kako je kasnije ustanovljeno, prijevarom dobio stranačke izbore protiv Ivića Pašalića ali je pitanje bili se u HDZ-u stvari drukčije razvijale da je na njezino čelo došao kontroverzni „doktor“ iz Ivanca sa zaposlenjem u lepoglavskom zatvoru. Štoviše, prema svjedočenju pokojnog Šime Đodana moćni hercegovački lobi namjeravao je na čelo države instalirati upravo Ivića Pašalića koji je na mjestu predstojnika Ureda predsjednika Republike bio koncentrirao veliku moć, oslanjajući se na svoje zemljake iz Šuice i istaknute članove u međuvremenu ukinute Herceg Bosne. Nema nikakve sumnje da bi Ivić Pašalić vladao HDZ-om jednako apsolutistički kao što je to kroz šest godina radio uz prešutnu potporu Katoličke crkve Ivo Sanader. Njega je do posljednjeg dana podržavao splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, iako je Vatikan oslanjajući se na vlastite izvore, a ne na Kaptol Sanadera otpisao nekoliko godina prije nego što je uhićen.

Temeljno je pitanje za brojno članstvo HDZ-a kako se sve to moglo događati pred njihovim nosom. Odgovor je jednostavan. To se moglo događati zbog toga što HDZ nije funkcionirao po demokratskim pravilima, jer je bio ustrojen apsolutistički, služeći „velikom vođi“, a članstvo se zadovoljavalo klijentelističkim beneficijama. Naravno, ako u stranci nema demokracije, ne može je biti ni u državi. To naravno nije svojstveno samo HDZ-u, jer se na sličan način sada ponaša u SDP-u Zoran Milanović kojeg je članstvo izabralo kao što se SDP bira „Dragi vođa“ u Sjevernoj Koreji, dakle bez protukandidata. Vraćajući se na HDZ, jednako se tako ponašala i Sanaderova nasljednica Jadranka Kosor koja je bila najodaniji član Sanaderove svite. I umjesto da nakon što je bila oktroirana predsjednica stranke, a ujedno premijerka, raspiše stranačke i saborske izbore da bi potvrdila svoj mandat, to bivšoj polaznici Kumrovečke škole nije padalo ni na kraj pameti, pa je vladajući apsolutistički uz pomoć vodećeg hadezeovskog zloduha Vladimira Šeksa doživjela istu sudbinu kao i njezin prethodnik.

Nije samo u pitanju isključenje Jadranke Kosor iz HDZ-a, u pitanju je cjelokupna struktura stranke koja puca po šavovima. Raspad stranačke strukture počeo je nakon posljednjeg Sabora HDZ-a kad je prefrigani obavještajac i policajac Tomislav Karamarko nadigrao naivnog liječnika dr. Milana Kujundžića uvjerenog prije izbora u vlastitu pobjedu. Proces je nastavljen raspuštanjem pojedinih ogranaka HDZ-a, imenovanjem povjerenika u neposlušnim ograncima, odlaskom, kao u slučaju Zagreba, istaknutih članova stranke, ambicijom dr. Pašalića da se vrati u stranku, makar kao vratar, što bi mu trebao omogućiti novoizabrani predsjednik Kluba utemeljitelja stranke Milan Kovač koji ima repove iz kriminalne pretvorbe kad je bio predsjednik Fonda za privatizaciju. Pri svemu tome svi se zaklinju u vraćanje Tuđmanovom naslijeđu, ali nitko ne zna objasniti što to u novim okolnostima i uvjetima znači. Jedno je međutim jasno. To zazivanje „retuđmanizacije“ samo je dokaz da u HDZ-u nema ugledne osobe od integriteta i liderskog formata koja bi mogla zaustaviti strmoglavi pad HDZ-a. U ovom trenutku sudbina HDZ-a počinje sličiti na sudbinu „Democrazie Italiane“ koja je vladala četrdesetak godina Italijom da bi se na kraju sudski otkrilo da su njezini šefovi bili ne samo povezani nego instrumenti mafije, pa je jednostavno nestala za političke scene.

Stanje u HDZ-u u svakom slučaju nije dobro za razvoj demokracije u Hrvatskoj, jer jednostavno nema treće političke opcije kao u drugim europskim zemljama razvijene demokracije. Za to je kriv i sam HDZ koji je kupovao male stranke da bi ih konačno uništio, kao što je na primjer slučaj s HSS-om, pa i s HSLS-om. Isto se sada događa i s HNS-om u Kukuriku koaliciji koji će u sljedećem izbornom turnusu nestati s političke scene zbog bahatog Radimira Čačića i umišljene ministrice vanjskih poslova tzv. Zapadnog Balkana a ne Republike Hrvatske Vesne Pusić. Kao zemlji s pretežito konzervativnim pučanstvom, Hrvatskoj je neophodna politička stranka koja će artikulirati tu politiku i ideologiju. HDZ se i na tom polju u ovih posljednjih desetak godina toliko kompromitirao da je pitanje hoće li opstati kao relevantan politički čimbenik. Sva je sreća da se zbog nesposobnosti i ideološke zatucanosti, živeći još u jugokomunističkom bratstvu-jedinstvu slično događa i na pretpostavljenoj ljevici koju personificira SDP. U svakom slučaju, gledajući u širim okvirima hrvatski politički sustav došao je slijepu ulicu iz koje se zasad ne vidi izlaza..

Komentari

Dnevnik gosp. Krsnika je

Dnevnik gosp. Krsnika je napisan prije skupa u Ciboni i logični je nastavak medijskog tretmana Tomislava Karamarka. Interesantno je da su se protiv Karamarka udružili svi, od Feniksa do Krsnika.
Da je sabor u Ciboni bio Karamarkov neuspjeh vjerojatno bi dobio puno više medijske pažnje.
Ono što se dogodilo tamo je pomak od dosadašnjih političkih običaja u svim našim strankama. Iz ono malo medijskih izvještaja (u pravilu protuhadezeovskih) se ipak moglo prepoznati da Karamarko radi drugačije. Tiho i uporno.
Činjenice su da su na skupu govorila dva predsjednička protukandidata i zamjenik predsjednika koji su na zadnjim stranačkim izborima bili na suprotnoj strani. Gdje smo to do sada sreli?
Većina govornika su bila nova lica i kandidati na budućim europskim i lokalnim izborima.
Za onoga tko je htio slušati, Karamarkov govor bio programatski; osvrt na prošlost, potvrda tuđmanstva, kritika korupcije u vlastitim redovima, pa gospodarski program i budućnost Hrvatske. http://youtu.be/Nw6syywZ_zY.
Čak Karamarko nije bio glavna zvijezda već je to prepustio Mamiću, Prgometu i Ani Rucner.
Međutim kako su mediji više-manje HDZov sabor ignorirali, znači da se ništa poželjno nije dogodlo za kreatore medijske percepcije o HDZu i Karamarku.
Moj dojam o Karamarku je prilično suprotan od onoga što se konstantno provlači po medijima pa i pollitici. Po svoj prilici niti HDZ puca po šavovoma, niti se raspada.

vjetarsjuga

Tko je glasao

Točno, sve naše političke

Točno, sve naše političke stranke su organizirane nedemokratski, čak antidemokratski. Unutarstranački izbori obično budu farsa, a kandidate-protivnike pobjednik kasnije poizbaca van ili marginalizira. Radi se o nedostatku političke kulture...

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Centralni komiteti

Razlika između nekadašnjeg jednostranačja i današnjeg jednostranačja jest u tome, što smo tada imali jedan Centralni komitet i jednog Tita, a danas 8 centralnih komiteta i 8 "Tita".
Usporedba se osniva na činjenica da je unutarstranački život svake stranke istovjetan po uzusima i funkcionira na isti način.
"Vođa" bez pokriča u osobnom autoritetu i mehanizam opstanka na poziciji "vođe" kroz institute:
- raspuštanja ogranaka,
- raspuštanja podružnica
- instrumentalizacija disciplinske komisije (sudovi časti) u osobne svrhe,
- statutarne komisije
- bočni udari na osobni integritet
Sve već viđeno i provjereno u SKH.
Vapaj za "trećom opcijom" jest uvjet napretka Hrvatske. To znaju budući kandidati za "vođe", koji zloupotrebljavaju želju Naroda za demokratskim promjenama, da bi na podršci takve opcije, ostvarili osobni cilj i u konačnici još veću nesreću.
Prepoznat ćete ih na političkoj sceni.
Oprez!
Svi diktatori došli su na vlast zlouporabivši trenutak i volju za demokracijom. Nedostatak demokratske tradicije u Hrvatskoj dijelom kao posljedica nesamostalnosti, a dijelom kao posljedica političke obrazovanosti/neobrazovanosti građanstva ide im na ruku.
Posebice oni, koji svoju moralnu i intelektualnu insuficijenciju nadomješćuju političkom pozicijom koju im dodjelje "vođa".

Tek se stvaraju uvjeti za osnivanjem stranke koja po svojem unutarstranačkom životu, kojeg će preslikati na državnoj razini, može dobiti epitet predstavnika volje Naroda.

Tko je glasao

Laburisti

Zanimljivo kako se od strane pojedinaca svaki dnevnik pretvara u prepirku oko laburista. esdepeov jurisnik kelso i najmanje spominjanje stranke koja je po svim pokazateljima cvrsto treca po snazi u Hrvatskoj a nije pristala na sirenske pozive za koalicijama "srodnih" opcija. Strah od toga da laburisti nece biti dio pariokratske podjele plijena i da ce na lokalnoj razini kvariti ustaljene poslove postaje sve veci i veci. SDP zna da im od HDZ-a ne prijeti nikakva opasnost u izbornim utrkama po gradovima selima i zupanijama kojih je tusta i tma i u svakoj su lokalni serifi navikli serifovati po vlastitom nahodjenju uz veliku dozu korupcije i raznih drugih pogodovanja uz utrosak ogromnih sredstava potpuno netransparentno. Ulazak Laburista u gradska i opcinska vijeca stvara im nesigurnost jer znaju da su laburisti tesko potkupljivi i da se nece moci raditi dilovi ispod stola te razna zaposljavanja rodbine i stranackih poslusnika sve to unosi nervozu i stvara osjecaj nesigurnosti jer prijeti prekid novcanih tokova koji su bili uobicajeni. Zato treba laburiste marginalizirati i staviti u stranu. Pokusava se dvojakim sredstvima napadima i ignorancijom vec prema prilikama. Ono sto posebno iritira partiokrate jest pomisao da ce se morati skroz ogoliti i u zelji daljnjeg koruptivnog rada sklapati koalicije sa zakletim "neprijateljima" to jest moguce su koalicije SDP-a i njihovih trabanata sa HDZ-om i njihovim trabantima. Jer sa principijelnim i postenim koji ce gledati kamo ide svaka lipa gradskog proracuna i propitivati svaku odluku te inzistirati na javnom, transparentnom i zakonitom radu tesko ovi partiokrati mogu ista dogovoriti. Zato su sada laburisti meta jes su smetnja i zato ih zuljaju kao kamen u cipeli.
Ah znam sad ce biti svakakvih komentara te ovo te ono i stranacke masinerije upregnute u dokazivanje suprotnog no to je i onako manje vazno.

Tko je glasao

Pa dobro je

Pa dobro je da netko razbuca ovo lažno dvostranačje. Građanima je dosta laži i prevare i biraju izlaze, a očito je da su ih našli kod laburista. I stvari idu svojim tokom, već kad usahle i lažne ljepotice HDZ/SDP neće da se mijenjaju te da mjenjaju izborne zakone koji su im sve ove godine išli na ruku, jer su namjerno tako napisani da favoriziraju "velike" stranke, koje su bile velike samo po velikoj pljački zajedničkih dobara i fingiranju demokracije. Da li je Lesar Hugo Chavez vidjet ćemo.

Tko je glasao

Hrvatski politički sustav

Hrvatski politički sustav nije zašao u slijepu ulicu već nepokolebljivo kroči u povijesti nam dobro znanom jednosmjernom. Smjer je vezivanje uz politiku većeg i jačeg uz odustajanje i od same pomisli na imanje nekakvih svojih interesa i svojeg političkog "ja". U tom smislu nema nikakve bitne razlike između tzv. lijeve i tzv. desne opcije, u njihovim politikama varira jedino partner uz kojeg će se i uz koje njegove interese vezati. Zbog navedenih glavinjanja nam se događa da ni sami ponekad ne znamo koji je naš državni interes i s kime zapravo tikve sadimo. Malo smo uz SAD, malo uz EU, ponekad bi malo i za sebe ali pošto ne znamo kako ili smo si sami svezali i ruke i noge pa uglavnom ni nema ništa od toga.

HDZ nije u stanju raspada već se kao nekadašnji pokret nastavlja restrukturirati, s razlikom da se sada oni koji drugačije misle trajno eliminiraju iz stranke. Nije to osobita šteta jer imaju masovnost članstva koja garantira da će političkog topovskog mesa uvijek biti dovoljno. Ono što jest posljedica takve politike je sužavanje perspektive da se jednoga dana vrati na vlast. Eliminiranjem drugog i drugačijeg mišljenja unutar stranke se odbijaju i mnogi potencijalni birači pa će se izbor na kraju umjesto konkretne politike svesti isključivo na svjetonazor, polje na kojem tzv. konzervativci, pogotovo ako su ekstremni, oduvijek stoje lošije. Tko prati sadržaj politika dvije najveće stranke, vidjet će da se politička borba svodi isključivo na svjetonazorska a ne gospodarska, politička ili ina konkretna pitanja.

HDZ će perspektivno zadržati svojih 15-20%, ispod toga već zbog masovnosti članstva ne može ići, ali uz ovakvu Karamarkovu politiku i način upravljanja strankom nikada više neće doći u poziciju da sam osvoji trećinu glasova birača. Bit će kao nekada SDP, vodeća opozicijska stranka bez mogućnosti da bez širokog saveza dođe na vlast. Dosadašnja navika gutanja političkih partnera, a nema signala ni da bi Karamarko tu išta mijenjao, uspostavu takvog saveza čini sve manje vjerojatnom.

Pošto je gotovo identična situacija i na drugom krilu, do dovoljnog ojačanja nekakve treće opcije, politika će nam se svesti na to koja će garnitura bolje izvršavati (tuđe) naloge. Kao i obično kad se prelamaju interesi velikih vanjskih igrača, najlošije prođu domaći mali. Koji bi, kojeg li paradoksa, svojim glasovima trebali davati legitimitet onima koji njihove interese sustavno zanemaruju.

B-52

Tko je glasao

Gospon Krsnik je prilicno

Gospon Krsnik je prilicno dobro opisao put HDZ-a. Upravo bi taj opis uz malo dodatnog povezivanja medjuodnosa bio dovoljan da HDZ nestane sa hrvatske politicke scene. Pored toga djelomicno je ispravan i zakljucak da jos uvijek nema alternativne politicke opcije koja bi parirala partiokraciji. Da jos za sad nema no vjerojatno ce nakon lokalnih izbora laburisti postati ozbiljnija alternativa svem ovom partiokratskom unistavanju Hrvatske. Istina to je s lijeva i ostaje pitanje sto s desna. Tu je malo veci problem jer HDZ bi trebao biti ukinut a razne frakcije HSP-a vrludaju izmedju nemanja ozbiljnog politickog programa i osobnih umisljenosti i egotripova. Pored toga nema stranke koja bi zauzela i desni centar no tu se ne bojim. SDP preuzima hadezeove klijente, provodi ekonomsku politiku kakve se ne bi postidjela Jadranka Kosor uz istu uvjerljivost te politike to jest bezglavo lutanje po raznim mjerama za koje se ne zna koja je losija od koje i lagano seli sve dalje od socijaldemokracije prema desnom centru. HSS i HSLS pokusavaju skupiti neku vjerodostojnost no to im ne polazi za rukom nakon svih drzanja lojtre Sanaderu.

Tko je glasao

bosancero

A zašto laburisti odudaraju od partitokracije?

Tko je glasao

A zašto laburisti odudaraju

A zašto laburisti odudaraju od partitokracije?
Ima mnogo toga i bilo bi previse da se sve navodi a niti dnevnik nije o laburistima pa bih onda izbjegao raspravu o netemi dnevnika. Uz put sam ih spomenuo ali vidim da su kamen u cipeli koji jako zulja. No kad je pitanje partiokracije na dnevnom redu onda vidimo kako se stranke mijenjaju na vlasti a nista se ne mijenja na bolje nego na gore. Pored toga odjednom je stala borba protiv korupcije te su mnoge perjanice kradezenjarskog svjetonazora ostale izvan dosega dorha i pravosudja. SDP-ovci se ne usude procesuirati hadezeovce, hadezeovci se ne usude procesuirati esdepeovce i tako svi zive sretni i veseli. Presutni dogovori ispod javnih verbalnih prijetnji sve to pokrivaju. Pored toga stranacka stega koja ne dozvoljava nikakvo izlijetanje mimo zadanog pravca pa stranacka vojska usvaja zakone i odluke od sabora na nize bez obzira na koji su nacin napravljeni bitno da su predlozeni od mojih i da moji kazu da se to MORA usvojiti. Stoga je donekle Ferdelji u pravu kad kaze da bi bilo dovoljno 5 ili nesto vise saborskih zastupnika koji bi svaki predstavljao svoj postotak i koji bi izglasavali sto im sredisnjica naredi. Tako smo imali prije 2009. godine ode s desne strane a napade s lijeve strane, sada imamo ode s lijeve strane a napade s desne strane. A nista se ne mijenja.

Tko je glasao

bosancero

Pa vi ste spomenuli laburiste i partitiokraciju. Zašto sad izbjegavate laburiste?

Mislim da je ta stranka licemjerna jer se javno zalaže za obespravljene, siromašne i žene dok vlastite članove stranke diskriminira ako nisu kreditno sposobni ili ako su žene. Zato su oni kreditno nesposobni članovi napustili stranku dok su neke žene u stranci Lesara zbog diskriminacije prijavile USKOK.-a.

Kažete da SDP-ovci ne procesuiraju HDZ-ovce. Sudska je vlast neovisna od izvršne, pa SDP i ne može procesuirati HDZ. To je posao Državnog odvjetništva i USKOK-a. Nije SDP uhapsio Dijanu Čuljak već tužiteljstvo.

Tko je glasao

Gospon kelso. Vidim da jako

Gospon kelso. Vidim da jako zulja.

Tko je glasao

bosancero

He he, mene ne žulja, ali vidim da tebe boli istina kad ne možeš podnijeti da netko kritički progovori o laburistima.

Tko je glasao

He he, mene ne žulja, ali

He he, mene ne žulja, ali vidim da tebe boli istina kad ne možeš podnijeti da netko kritički progovori o laburistima.
Nemam ja problema s time i ne izbjegavam pitanje gresaka laburista. Nastojim ne biti zaogrnut stranackom stegom koja brani nesto sto nije dobro. No spomenuo bih slijedece. Ovaj dnevnik kao niti dnevnik o Jadranki Kosor nije dnevnik o laburistima. ako pazljivo procitas moj komentar na koji si se zakacio vidjet ces da laburistima nisam dao nista vise prostora nego drugim opcijama. Dakle moj savijet je slijedeci: Napisi dnevnik o laburistima iznesi sve dobre i lose strane sve prijepore i sumnje pa onda mozemo o tome nadugo i nasiroko. Ovako jos jednom primjecujem da jako zuljamo kao ostri kamen. Vjerojatno stizu razna ispitivanja rejtinga stranaka pa unatoc svom trudu za marginaliziranjem i stvaranja privida o dvostranacku u Hrvatskoj jer se zna da je HDZ kao politicki konkurent u stvari marginalan ipak se pokazuje kamo se krece.

Tko je glasao

Nemam dovoljno podataka o

Nemam dovoljno podataka o laburistima da bih napisao dnevnik jer ta stranka lagodno živi na kritizerstvu vladajućih dok svoj prljavi veš skriva kao zmija noge. I o diskriminaciji žena ne bih saznao da članice te stranke nisu podnijele kaznenu prijavu niti bih znao da je kreditna sposobnost nužna za kandidata laburista da upravo na ovom sajtu nije progovorila jedna o tome jedna bivša članica laburista.

Iako možda u svom prvom komentaru niste laburistima dali više prostora nego drugim strankama, samo ste tu stranku istaknuli kao pozitivan primjer. Ali, potpuno je jasno da će i laburisti ako osvoje vlast pobrati mnoge kritike zbog same činjenice što su na vlasti jer još ni jedna stranka u Hrvatskoj koja obnaša bilo koju vrstu vlasti- nije izbjegla te kritike.

Tko je glasao

Kad vec spocitavamo

Kad vec spocitavamo :)
http://lokalniizbori.com/vijesti/sdp-ov-kandidat-za-gradonacelnika-knina...

Kao sto vidimo svejedno je jesili u kradezeu ili u esdepeu. Ista stvar. Kao sto vidimo i demokratske metode sveudilj hrvatske od medmurja preko zagreba do istrie.

Tko je glasao

Red istine+2 reda lazi=celsou=placeni provokator

Nemam dovoljno podataka o laburistima da bih napisao dnevnik jer ta stranka lagodno živi na kritizerstvu vladajućih dok svoj prljavi veš skriva kao zmija noge. I o diskriminaciji žena ne bih saznao da članice te stranke nisu podnijele kaznenu prijavu niti bih znao da je kreditna sposobnost nužna za kandidata laburista da upravo na ovom sajtu nije progovorila jedna o tome jedna bivša članica laburista.

Nemas dovoljno podataka o laburistima (sto je tocno), ali te to ne sprijecava da imas unaprijed zadani zakljucak i da zidas lazima unaprijed doneseni zakljucak.

Bilo je takvih na pollitici i prije, ali se nisu bar postavljali llicemjerno u poziciju neke moralne vertikale.

Tko je glasao

samo jedan primjer

@celsou

http://www.emedjimurje.hr/politika/eksluzivno-marijan-belcic-kandidat-la...

Marijan Belčić nije stranački čovjek a laburisti ga predlažu.
Lesar kao stari sindikalist premazan svim mogućim mašćobama, vrlo dobro zna da vojke (uzde) moraju biti u čvrstim rukama. Razna isključivanja iz stranke, posljedica su prevelikih želja da se vodi glavna riječ.(Sjetite se Hrasta, Rasta, i ostalih desničarskih snaga koje nikako da se ujedine, već se potuku čim se sastanu). Neka svi isključeni na ovom portalu izjave jasno i glasno zašto su isključeni, s kime bi koalirali i po kojoj cijeni. Lesar to nije dozvolio. Da on je čovjek čvrste ruke. Onoliko koliko treba. Mnogi će opovrgavati moje skromno mišljenje. Govoriti da je populist, sindikalist i još mnogo toga. No vrijeme će pokazati tko je bio u pravu. Ukoliko griješim javno ću se ispričati svima.
Molim vas navedite bar jednu stranku koja po vašem mišljenju nije totalitarna.

Tko je glasao

boltek

To što laburisti predlažu neovisnog kandidata ništa ne dokazuje. I Josipović je bio nezavisan kandidat u SDP-u, danas je i Josip Kregar nezavisan u SDP-u. Termin totalitaran je pretjerivanje, ni jedna stranka u Hrvatskoj nije totalitarna jer nitko nije ubio svoje neistomišljenike u stranci.

Tko je glasao

I SDP u Kninu predlaze

I SDP u Kninu predlaze nestranackog kandidata. Ups Jos je uvijek pogodite gdje? U HDZ-u.

Tko je glasao

@boltek... lesar vodi stranku

@boltek... lesar vodi stranku po HNSovoj poitickoj skoli.. izvjezbano, na isti nacin, istom logikom... skolski.. tj. bas kak je tam izucio

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Našoj Luni treba vjerovati

Kad Luna kaže da je nešto HNS politička škola onda je to tako jer naša Luna kao insider to zna najbolje !

Tko je glasao

ajd @golg, taman si bio dosao

ajd @golg, taman si bio dosao k pameti pa te opet uhvatila groznica..... da nije to mozda malarija? 'oce se ona vracati cim malo "padne" imunitet...

polako.. i pij c-vitamina

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@za bosancerosa... mala skola

@za bosancerosa... mala skola upoznavanja politickih partija :)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Hehe @Luna

jel ti to iz privatne arhive.

Znamo mi svi da je on bio u HNS-u. Govorio je otprilike što i danas ,samo s onom ekipom nije mogao ništa postići ,zato ih je i pozdravio- pošteno.

sve dobro...

Tko je glasao

da, govori slicno... a ima i

da, govori slicno... a ima i isti nacin, istu politicku obuku od koje ne vidim da je odustao

no zar sam ja ista drugo rekla?

:)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@za bosancerosa... mala skola

@za bosancerosa... mala skola upoznavanja politickih partija :)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

A sad govori nesto drugo? A

A sad govori nesto drugo? A sto sad govore u HNS-u?

Tko je glasao

pa meni se cini ... ovak..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Majko mila...

koje gluposti ova lupa... koja smrdljiva demagogija... dabogda joj pemzija bila fleksigurna... i nemobilna...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

eto.. sad bar vidis koja je

eto.. sad bar vidis koja je razlika u zahtjevima i zeljama izmedu stranaka...

a na ovo mozes dodati i sdp... laburisti se podrazumjevaju
ostali jos nisu nasli za shodno izjasniti se jer ne misle o tome.. valjda..
jer je taj dio programa isti.. svidao se tebi ili ne..

inace ima jedan izvrstan clanak lesara od pred par mjeseci o uvjetima, (a koji nadopunjuje ili objasnjava ovu temu) koji su nuzni da bi se moglo drugacije pristupati radnom odnosu..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Vrlo perfidno kelso navlaci

Vrlo perfidno kelso navlaci pricu na laburiste. No to niti ovdje nije tema pa ne treba o tome raspravljati

Tko je glasao

He he, pa koje prvi spomenuo

He he, pa koje prvi spomenuo labiuriste? Ja ili ti?

Na temu o HDZ-u ti si napisao:

Da jos za sad nema no vjerojatno ce nakon lokalnih izbora laburisti postati ozbiljnija alternativa svem ovom partiokratskom unistavanju Hrvatske.

Ako su "laburisti ozbiljna alternativa", zašto bi se o tome trebalo šutjeti? I zašto bi oni koji govore o laburistima trebali biti perfidni? Tebi je dozvoljeno hvaliti laburiste, a meni bi zabranio postaviti pitanje o laburistima.

Tko je glasao

Kolega izbjegava

raspravu s tobom jer si svojim kratkotrajnim a bogatim djelovanjem @celsou ostavio dojam osobe s kojom je bolje ne raspravljati jer si očito boljševički jurišnik .

No dobro ,evo ja tvrdim da je HDZ prošlost (zajedno sa prirepcima) a da SDP (zajedno sa prirepcima ) nije budućnost .

Narod će ,za nadati se je progledati usprkos medijskom teroru i tražiti alternative na političkom tržištu.

Nekako mi se činilo i čini mi se da laburisti imaju što za ponuditi ,ako ništa a ono za početak: čiste ruke.

sve dobro...

Tko je glasao

Svi oni na početku imaju

Svi oni na početku imaju "čiste ruke".

Tko je glasao

Ajd da

se složim s tobom što se tiče čistih ruku. @celsou

Međutim ova ponuda "elite" je prevaziđena. Jedni su se toliko prežderali da su izludjeli ,a drugi su toliko gladni vlasti da im zapinje u grlu.

TZv. desni imaju takvu retoriku kao da su nam pred granicama divizije i divizije ,horde četnika i mudžahedina zajedno ,a lijevi se igraju ideološkim forama kao da nam je standard bolji nego u Švici.

Naravno ,i jedni i drugi idu u krevet s kapitalom dok rad masovno suzbijaju u svim segmentima.

Barku treba usmjeriti malo u lijevo kad je u pitanju rad i kapital ali biti strogo desno kad su u pitanju gospodarski i nacionalni interesi u odnosu na okruženje.

Kad mislim desno ne mislim na busanje u hrvatske grudi i pjevanje prigodnih ojkalica nego štićenje interesa Hrvatske u ekonomskom pogledu ( druge ugroze ni nema ili je ne vidim ) naravno ,koliko se može u uvjetima EU.

Eto ,čini mi se da su laburisti približno na tom smjeru. Općenito.

sve dobro...

Tko je glasao

Ne može kapital "poći na

Ne može kapital "poći na lijevo", kad njega nema ni u desno ni u centru.

Tko je glasao

Nisam ni tvrdio.

Državnu politiku treba podesiti tako da balans između rada i kapitala bude na strani rada jer je to u intersu građana. Obratno je samo u interesu profita i bogaćenja manjine tzv.poduzetnika koja podmićuje političare-tipa .

Primjerice: lako je biti vlasnik Coninga dok si ministar poduzetništva ili PPVRH ,trebam li ti crtati,pobogu.

sve dobro...

Tko je glasao

Nisam govorio o tome, već da

Nisam govorio o tome, već da kapitala općenito nema u Hrvatskoj, dakle svježeg investicijskog kapitala. Vidjet ćemo još kako će krenuti poslovanje DIV-a u brodogradilištu i Ćermaka .....

Tko je glasao

Ne može kapital "poći na

Ne može kapital "poći na lijevo", kad njega nema ni u desno ni u centru.
Ima razlicitih kapitala. No ovdje se radi o stvaranju i raspodjeli profita na osnovi vlasnistva. Dakle pitanje je slijedece:
Kaze predsjednik uprave jedne velike prehrambene kompanije koja je po njegovim rijecima zavrsila godinu sa 111 milijuna kunadobiti ali su zbog knjigovodstvenog smanjenja vrijednosti nekih brendova prikazali 20 milijuna kuna gubitka da je prihod po zaposlenom 600.000,00 kuna dok je u drugim firmama prihod po zaposlenom 1.000.000,00 kuna i da treba teziti da se to izravna i u njegovoj kompaniji kako bi bila konkurentna. On izlaz vidi u smanjenju broja radnika te cevjerojatno sa oko 6.000 zaposlenih doci na 3.600 zaposlenih i onda ce vlasnici kapitala imati vece marze i vece zarade uz smanjenje troskova. S druge strane ce grad koji vec sad ima oko 5.000 nezaposlenih na 31.000 gradjana dobiti jos oko 2.400 nezaposlenih.
S druge strane vlasnici to jest dionicari ce podijeliti vece bonuse prema poslovnim rezultatima.

Tko je glasao

Koja je to firma?

Koja je to firma?

Tko je glasao

Koja je to

Koja je to firma?
Kapitalisticka u kojoj nema lijevog ni desnog kapitala nego samo interesa za sto vecim profitom. Pored toga predsjednik uprave ove firme je prijepodne kapitalista a poslijepodne socijaldemokrata. Tako je bar izjavio na nacionalnoj dalekovidnici. Firma je uzeta kao primjer za tezu da nema lijevog ili desnog kapitala nego da je kapitalisti jedan cilj a to je zgrtanje profita pa i po cijenu otpustanja tisuca radnika u firmi koja gle cuda posluje sa 111 milijuna kuna dobiti. Umjesto pitanja koja je to firma mogli bi se pozabaviti sa pitanjem ima li granica pohlepi te koja je razlika u odnosu prema pohlepi kapitalista izmedju SDP-a i HDZ-a?

Tko je glasao

U početku bijaše Plan 21

Da, zbog toga je važno konstatirati da Milanovićeva vlada i stranka odavno više nisu na početku.

Krajnje je vrijeme da se na izborima eliminira one s kojima se već ima loše iskustvo. Početi s ovima za EU parlament, potom na lokalnima a do parlamentarnih će izbora valjda i zadnja budala vidjeti koliko je u stvari sati.

B-52

Tko je glasao

Za početak - HL ima praznu figu

Miješaš kruške i jabuke. "Čiste ruke" se odnose na one koji nisu nešto ukrali.

Ako je tebi fora glasati za stranku koja diskriminira vlastite članove koji su kreditno nesposobni i žene, onda je to ok, ali pitanje je tada "tko je tu budala?". Tim više što su laburisti stranka od dva čovjeka i šta bi oni mogli napraviti u državi da dođu na vlast. Da im kronično ne dostaju poznati ljudi pokazuje smušeno moljakanje Mirele Holy od strane laburista da se kandidira za gradonačelnicu Zagreba.

Jadan onaj koga Branko Vukšić može spasiti, a sam Lesar se probahatio i osnovao je HL samo zato jer ga je Pusićka smijenila s mjesta predsjednika Kluba HNS-a u Saboru.

Tko je glasao

Milanovićevo je vladanje palo na ispitu

Vrlo dobro znam što znače čiste ruke pa stoji svako slovo koje sam napisao. Radi se o tome da se mandat uskrati onima koji su na ispitu pali.

Mislim da nema potrebe još jednom nabrajati slučajeve zloporabe vlasti od strane SDP-ovaca i ono najgore kod političara - lažljivost, bahatost i licemjerje. Licemjernim bahatim lažljivcima se vlast treba uskratiti već na prvim izborima. Kad ostavke neće dati sami, red je da ih otpuste birači. Tko će nakon toga doći na vlast, njih se ne tiče. Imali su svoju priliku i uprskali je.

Jednostavno je, od biranja neizvjesno dobrog je uvijek gore ponovno izabrati izvjesno loše.

Mirela Holy je odavno apsolvirana, dobila je par saborskih odbora uz pripadajuću im apanažu i ne treba ju trpati u rasprave koje s njom nemaju nikakve veze.

B-52

Tko je glasao

Ono što ti vidiš kod SDP-a

Ono što ti vidiš kod SDP-a kao "zloporabe, lažljivost, bahatost i licemjerje" ja vidim kao tvoje navijanje što je ok. He he, Mirela je davno apsolvirana jer je odbila lesarovce, a ti joj sad kao i onaj ljigavac Vukšić podmećeš "dobivanje saborskih odbora i apanaže". Mirela je sad članica triju odbora, što odgovara njenoj stručnosti kao doktorice humanističkih znanosti, a prije nego što je bila ministrica, bila je potpredsjednica odbora za okoliš i članica još triju odbora

Branko Vukšić je predsjednik Odbora za medije jer je nekoć radio kao novinar i član još triju odbora koji baš i nemaju mnogo veze s njegovom stručnošću kao novinar

Dragutin Lesar, srednjoškolac je i član dvaju odbora. Jedan od tih odbora je Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav. I šta on kao čovjek sa srednjom školom zna o ustavu i političkom sustavu? Kako uopće čovjek sa srednjom školom može imati mjesečnu plaću od 18 hiljada kuna?

Tko je glasao

nemrem vjerovati

@celsou
Ovo ti baš nije ispalo razumno. Najviše pljuješ po školovanim vlastodršcima a sad ti smetaju oni sa srednjom. Loše mjerilo. Uzmi primjer diskusija Šolićke, Kalmete, Milinovića, poznavanje jezika Kosorice, Ingrid, i mnogih mnogih drugih. Kaj Bandiću znači fakultet koji je završio? Nema veze s onim čime se bavi.
Kad danas pogledam znanje strojarskih injžinjera i nas strojarskih tehničara (iz Kalaićeve Tehničke škole, tamo polovicom 60-tih) dođem do nekih čudnih zaključaka.
Neka te titule i fakulteti ne zavaravaju. Dobar političar može biti i stojobrvar. Kaj ne?

Tko je glasao

Dragutin Lesar, srednjoškolac

Dragutin Lesar, srednjoškolac je i član dvaju odbora. Jedan od tih odbora je Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav. I šta on kao čovjek sa srednjom školom zna o ustavu i političkom sustavu? Kako uopće čovjek sa srednjom školom može imati mjesečnu plaću od 18 hiljada kuna?
A zasto ne bi mogao? Mislim kakva su to pitanja? Pokojni stari Pankretic je imao koliko skole? Uostalom ne postaje se zastupnik u saboru po kvalifikacijama nego po izboru gradjana i ako gradjani izaberu nekog tko se ne zna potpisati to je njihovo pravo.

Tko je glasao

To je pitanje legitimno, ako

To je pitanje legitimno, ako se nešto može, ne znači da je i ispravno. Ostaje činjenica da se u državnom organu može za 18 000 kuna plaće zaposliti srednjoškolac.

Tko je glasao

Celsou ne diskriminiraj

Ovo je klasicni spin i prije svega diskriminacija na osnovu obrazovanja. Izvire i netolerancija.
Navedeni srednjoskolac se nije sam zaposlio vec su ga zaposlili gradjani na ozborima kao poslodavci pri cemu je ispunjeno sve trazeno iz natjecaja.

Na izborima su uvjeti da si stariji od 18, da imas poslovnu sposobnost i da te gradjani u dovoljnom broju zaokruze. Svi uvjeti zadovoljeni.

Tko je glasao

To je pitanje legitimno, ako

To je pitanje legitimno, ako se nešto može, ne znači da je i ispravno. Ostaje činjenica da se u državnom organu može za 18 000 kuna plaće zaposliti srednjoškolac.
Obzirom kamo su nas dotjerali doktori znanosti i pravnici sa izvrsnim poznavanjem engleskog jezika koji u trenutcima nadahnuca svecano otvaraju liftove ne vidim nista sporno da u saboru sjede i nepismeni ljudi jer pamet se na kraju krajeva ne racuna prema zavrsenim skolama nego prema onome sto se napravi. BTW niti Tesla nije zavrsio fakultet. I sto sad?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci